Martina26. 7. 2021

Dobrý den, moje maminka má neuropatie, špatně chodí, má časté brnění nohou a křeče. Je pro ní vhodné očkování na covid-19? Děkuji

Hezký den, výborný dotaz na vašeho neurologa. Nevím o jaké neuropatii mluvíme, v jaké je fázi, jak je léčena, jaké jsou příčiny... Chronické polyneuropatie např. dolních končetin při diabetu nejsou pro očkování překážkou, některé akutní neuropatie mohou být pravým opakem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcel Danilov11. 7. 2021

Dobrý den, po prodělaném COVIDU (středně těžký průběh) se mi umocnily, znásobily mé negativní symptomy ohledně bederní páteře L1S5, se kterou trpím od roku 12/2017, brnění od palce po kolena, bolesti levé nohy při vstávání ze sedu v tu dobu nedělám krok, dokud se nepovolí nerv v páteři, slabost nohou podlamování v kolenou - na večer již šourání s podporou o skříně apod. Ráno, dopoledne ještě…

Hezký den, pokud jsem to správně pochopil, jde vám o NCH (neurochirurgické) vyšetření. Ano, i naše podokresní nemocnice se může pochlubit tím, že zde pracuje neurochirurg - doc.Hořínek má svou ambulanci 1x měsíčně, jeho kmenovým pracovištěm je neurochirurgická klinika FN Motol. Pochopitelně je možno se obrátit na celou řadu NCH pracovišť - FN Motol, ÚVN Praha, Nem. Na Homolce Praha, Plzeň, Ústí…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína9. 7. 2021

Dobrý den, mám kavernózní hemangiom v mozku v obl.pontu, byly dva, jeden v 2002 krvácel, operačně odstraněn, druhý nechán vzhledem k riziku operace. V současné době dle vyjádření dr. Lipiny není reálně operabilní. Jaký může být vliv očkování proti covidu na případně další krvácení? Během let hemangiom opakovaně zakrvácel, naposledy v letech 2018, 2020. Následky související se zakrvácením většinou…

Hezký den, žádný. Zdraví T.Bruhans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Mira7. 7. 2021

Dobrý den ve čtvrtek jsem byl na očkování proti covid 19 v pátek a sobotu jsme slavily a v neděli sem dostal epilepticky Zach ať ve spánku může to být tou vakcínou dekuji

Hezký den, teoreticky je možné všechno, jakkoli dotazovaná souvislost je extrémně nepravděpodobná; možnou příčinu a spouštěč bych osobně hledal na oslavě (toxické látky všeho druhu, spánkový deficit...). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola Vítková7. 7. 2021

Dobrý den, za 2 dny mám jít na očkování proti Covidu, ale trpím latentní tetanií. Můžu toto očkování v pohodě podstoupit? Předem děkuji za odpoveď.

Hezký den, latentní tetanie (na rozdíl od pravé tetanie) je zhusta projevem úzkosti, čehož dokladem je i váš dotaz. Jakékoli očkování s tím vůbec nesouvisí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana29. 6. 2021

Dobrý den, již měsíc mě trápí cukání levého očního víčka, mám taktéž zalehle levé ucho a jakési výboje do spánku. Poradíte mi, oč by se eventuálně mohlo jednat?

Hezký den, oč by se eventuálně mohlo jednat vám neporadím. Zde nespekulujeme, snažíme se vycházet z objektivního nálezu při vyšetření ev. v kombinaci s výsledky dalších testů. Zalehlé ucho je ale jistě námětem k diagnostické práci na ORL. Dle výsledků tam se lze obrátit na neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra27. 6. 2021

Dobrý den, mám slabosti levé ruky. Brnění nohou i rukou a mravenčení po celém těle i v obličeji. Bojím se ALS. Na neurologii jsem objednána, ale mají volno, až za měsíc. Mám malé děti a obrovský strach, že je to právě ALS.

Hezký den, objektivní neurologické vyšetření je řešení. ALS typicky nebrní! Slabost ruky lze považovat za akutní stav, není třeba se bát akutního vyšetření na akutní ambulanci nejbližší nemocnice (CP, urgent...). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Silvie Bílková24. 6. 2021

Dobrý den. Od soboty mám následující problémy a to třes/vibrace v rukou i nohou a také mám všechny končetiny velice oslabené, bolí mě. Před asi 10 dny jsem byla na očkování proti covidu. Samozřejmě jsem se podívala na internet, co by tyto příznaky mohli způsobit a vyjeli mi jako první RS a ALS, od te doby mám hrozný strach, že jednu z těch nemoci opravdu mám. Nevím jestli si to už nevsugerovavam,…

Hezký den, objektivní neurologické vyšetření je řešení. Rozsah provedených krevních testů blíže nespecifikovanou lékařkou ani Mg v injekci bez neurologického závěru nechci komentovat. Zajišťovací chování dotazem "pro jistotu" svědčí pro masivní úzkost. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana24. 6. 2021

Dobrý den, jen se chci zeptat na název zkratky lab. vzorku likvoru : CSF_PPER ? vím, že se týká poruchy bariéry, ale přesně nevím. TRo stejné u CSF_KTD (u destrukce) . děkuji moc za odpověď.

Hezký den, nevím. Zeptal bych se lékaře indikujícího vyšetření. Je dobré výsledek vidět před sebou a hodnotit celkový kontext. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
daniela21. 6. 2021

Dobrý den. Trpím migrénami (1 x měsíčně) a byla jsem na první dávce očkování na Covid - Pfizer. 14 dnů po očkování jsem dostala poprvé v životě zánět trojklanného nervu. Může to souviset s očkováním? Odezní to nebo je třeba hledat odbornou pomoc? Děkuji

Hezký den, souvislost je snad teoreticky možná, i když nepravděpodobná. Neurologické vyšetření i terapie jsou na místě při trvajících potížích. Jen tak je možno domnělou diagnosu potvrdit či vyvrátit. Předchozí ORL a stomatologické vyšetření jsou samozřejmostí, na které se neurolog bude ptát. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel19. 6. 2021

Dobrý den mám dotaz už 4 měsíce se potácím s problémem brnění hlavy jako když mi někdo drží hlavu. Začal jsem špatně komunikovat. Blbě se vyjadřují. Diagnostikovat mi disociativni poruchu osobnosti. Už si nevím rady jak se zbavit těch tlaku. Děkuji za pomoc.

Hezký den, disociativní poruchu (je-li diagnosa správná) léčí psychiatři ve spolupráci s psychology. Držím palce T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
LUCIE14. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se informovat, jak moc je škodlivé, když půjdu na CT vyšetření Hlavy a za měsíc na CT vyšetření břicha? Je měsíc dostatečně dlouhá doba mezi dvěmi vyšetřeními? Děkuji

Dobrý den, to by nemělo být významně škodlivé. Mezi jednotlivými CT vyšetřeními doporučujeme odstup minim. několik dnů, záleží také na tom, zdali se při vyšetření podává i kontrastní látka. V tomto případě je vždy dobré dbát na pitný režim, aby látka krátkodobě nezhoršila funkci ledvin, což ale platí zejména pro starší lidí a lidi, co mají zhoršenou funkci ledvin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka7. 6. 2021

Dobrý den.Od dětství trpím nervově-svalovým onemocněním Charcot Marie Tooth.Chtěla bych se zeptat,jestli je očkování proti covidu vhodné.Předem děkuji za odpověd´.

Hezký den, zde kontraindikace nevidím. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina7. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o Vás názor. Mám 10 měsíců každodenní bolesti pravé hýždě,třísla,boku,stehna a plošky nohy a prav.podbříšku. MR 27.5.L5/S1 dort.prodruze 3 mm,artrotické změny SI,lumbalizace S1 mírné artrit.změny.Cysta parametrialně vpravo 54x30x30 která se zvětšila od MR 19.12.20 Jsem po laparoskopie 13.4.21.Už nevím kam se obrátit a velice Vám děkuji za Váš názor ,zda to…

Hezký den, nález na MR potíže dle mého soudu spolehlivě nevysvětluje. Ověřte se nejedná o překlep: "...lumbalizace S1 mírné artrit.změny…". To, co píšete by znamenalo možný kloubně-zánětlivý a tudíž ev. i revmatologický problém. Dále uvádíte, že jste po laparoskopii. Nevím ale, kdo a proč a s jakým výsledkem výkon prováděl. Snad gynekolog? Nebo chirurg? Z mého pohledu je u podobných potíží zcela…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michal S6. 6. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je neurolog schopný z vyšetřní a bez žádných testů vyhodnotit RZ a ALS.? Byl jsem u neurologa kde semnou dělal různé civky atd a jedine mi bylo řečeno, že mám citlivější nervy a že ty nemoci určitě vylučuje. Je možné, že si člověk dokáže vsugerovat veškeré příznaky a pocitovat je na sobě ??? děkuji

Hezký den, nevím co je RZ - snad registrační značka? Co to znamená vyhodnotit RZ a ALS? Máte na mysli vyloučit? Běžné klinické vyšetření je možné uzavřít s normálním nálezem a bez jakéhokoli podezření na ALS. Vyloučení je věc jiná a provádí se pomocí objednaných speciálních testů (zde u ALS EMG). Dle mých zkušeností si lze vsugerovat opravdu všechno včetně ochrnutí, necitlivosti, koktavost,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr6. 6. 2021

Dobrý den, mám takový dotaz, při spánku na boku zřejmě z nějakého snu jsem velmi prudce zvedl hlavu, začalo mě pak pobolívat v hlavě na této straně, bolest jde jako by z mozku je to už druhý den, kdy pociťuju až takovou nepříjemnou bolest na té určité části mozku právě na tom boku, kde došlo k tomu prudkému škubnutí hlavou, chtěl jsem se zeptat, zda se snad nejedná o něco vážného zda nevyhledat…

Hezký den, mozek jako takový nebolí. Snad půjde o bolest z oblasti hybného aparátu, zde krční páteře. Trvá-li bolest, není vyhledání lékaře chybou. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela Hindrákova5. 6. 2021

Dobrý den,před měsícem a půl jsem začala marodit na záda. Jedná se o pravou část těla. Záda jsou nyní zrehabilitovaná,ale začala jsem mít problémy s pravou nohou. Od zadku po lýtko mám pocit,jako bych prodělala svalovou křeč a neprotahla to. Bolí to pri kašlání, kýchání dokonce i při vyprazdňování..myslela jsem,že to přejde,ale před 3mi dny se mi k tomu objevilo i brnění posledních dvou prstů na…

Hezký den, neurologické vyšetření je na místě. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana5. 6. 2021

Dobry den, týden po 1.dávce Modernou zánět kůže v okolí vpichu, lékařka nasadila antibiotika, po dobrani zlepšení. Asi 10.den po tomto očkováni mam ztrnuly jazyk, spatne se mi mluví a někdy i polyká. Preventivně jsem brala už před ockovanim Anopyrin 100g kvůli Tombofilii 2.stupně. Prosím o radu. Dá se s tím něco dělat? Moc dekuji.

Hezký den, bez neurologického vyšetření se radí těžko. Spekulovat o možných vzácných reakcích na očkovací látku s dopadem do nervového systému proto nechci. Postupujete správně, s vyšetřením na neurologii neváhejte (i cestou akutní ambulance - emergency, centrální příjem apod.). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radana3. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Před rokem jsem měla zánět očního nervu- označeno za klinicky izolovaný syndrom. Byly podány Kortikoidy, poté nasazeny Plegridy, které jsem rok špatně snášela. Před dvěma měsíci výměna na Rebif. V noci vždy teplota 38 - 38,5°C, bolest všeho a přes celý den bolest hlavy. Před dvěma týdny mi bylo potvrzené těhotenství. Snažím se vydržel bez Paralenů, Ibalginů…

Hezký den, můj názor nemůže být nadřazen zkušenostem lékaře RS centra. Při pochybnostech o validitě měnících se doporučení žádejte názor garanta péče. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alexandra Nováková2. 6. 2021

Dobrý den, po havárii mám neustálé problémy s krční páteří, bolí, špatně se mi polyká a co je nejhorší, pořád se mi točí hlava. Byla jsem na CT a můj lékař řekl, že to je lehčí forma. Když mi dělali velký rentgen čelistí, jako druhotný nález byl poměrně těžké změny na krč. páteři. Nevím, co si mám o tom myslet a ani, co bych měla dělat. Děkuji za případnou odpověď. Nováková Alex.

Hezký den, váš neurolog je placen za to, že vám problém vysvětlí na nabídne možnosti řešení - tolik k tomu, co si o tom máte myslet. Eventuální rehabilitace je jen jednou z možností. Souvislost s pravou závratí a problémy s krční páteří byla Barányiho společností (specialisté na závratě) definitivně vyřazena jako neexistující - hledejte jinou příčinu (chudokrevnost, krevní tlak, zužující se…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Laduna1. 6. 2021

Dobrý den,beru pregabalin 75mg 0 75mg a k tomu citalex ráno 20mg p. Dr. Na neurologi mně předepsal Neurocod 500mg kdykoliv si ho vemu je mně špatně ještě více.Můžu tuto kombinaci užívat děkuji

Hezký den, pregabalin s Citalecem by se neměly prát. Co je to "Neurocod" bohužel nevím ani já ani google ani AISLP (automatizovaný informační systém léčivých přípravků). O možných vedlejších či nežádoucích účincích doporučené medikace se poraďte se svým lékařem (zde neurolog) či lékárníkem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucia Škvareninová31. 5. 2021

Dobrý deň, pri pareze n. Ulnaris aku terapiu využívame(PNF - ktorá diagonala je vhodnejšia)? Alebo máte nejaké typy a triky na liečbu ? Ďakujem

Hezký den, chcete-li, a předpokládám, že chcete, dosáhnout plné obnovy funkce, kombinujte cvičení v I. i II. diagonále. Osobně bych začínal u postižení pravé horní končetiny s diagonálou končící před obličejem (stranu postižení ale neuvádíte). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lidka31. 5. 2021

Dobrý den,už asi rok trpím závratěma při řízení auta. Není to pravidelne a trvá to pár vteřin. Mám obavy při řízení. Vyšetření ORL mám v pořádku,za měsíc jsem objednana na neurologii ale zajímá mě, co to může být. Hlavně zavrat přijde na stejnch trasách,které jezdím každý den. Uz se i stalo,že jsem musela náhle zastavit.Když se to stane,rozbuší se mi srdce a roztresou ruce. Taky jsem četla,že to…

Hezký den, jistě je na místě neurolog se zvážením speciálního dovyšetření (CT, MR, EMG). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina31. 5. 2021

Dobrý den, prosím o radu. RDG nález - vakovité aneurysma ve větvení M2 vlevo o velikosti 6x4mm + širší krček 2-3mm. Měla bych podstoupit operaci vložením svorky. Jaká jsou prosím rizika operace a jsou po operaci nějaká omezení? např noční směny v práci, řidičský průkaz? moc děkuji

Hezký den, výborný dotaz na neurochirurga provádějícího výkon! Já jako prostý neurolog nejsem z podstaty věci kompetentní k vysvětlování průběhu ev. výkonu ani dalších okolností. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
sona28. 5. 2021

Dobrý den, asi tak rok mám občas, výhradně ve večerních hodinách, rozmazané vidění při čtení, někdy jednostranné někdy i oboustranné. Oči si většinou promnu, bez většího efektu. Ale lze většinou číst dál. Před 3 roky jsem měla asi 5x brnění jedné dolní končetiny trvající do minuty. Matka má AI thyroiditidu. Subjektivně pocit zhoršení kognitivních funkcí.(především zapomínání). Mám se objednatk…

Hezký den, oba postupy jsou správně. Oba ambulantní specialisty bude zajímat názor druhého uvedeného. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka27. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoc a radu. Před rokem jsem měla první a jedinou ataku RS (zánět očního nervu). Přes Plegridy, které mi nedělaly dobře, jsem nyní měsíc a půl na Rebifu. Nyní jsem se dozvěděla, že jsem těhotná a každý mi doporučuje něco jiného. Ano vysadit- imunita je teď potlačená, ale nezhorší se po porodu? Nevysazovat- bohužel 3x v týdnu mám po injekci v noci 38-38,5 °C,…

Hezký den, plně chápu vaši rozpolcenost a obavy. Vše je na vysvětlení lékaře RS centra. Má dát na stůl možnosti a vždy všechna pro a proti tak, abyste se mohla kvalifikovaně rozhodnout. Dostupná data z větších souborů gravidních pro imunomodulační přípravky při RS nemáme. Ev. Copaxone je tělu relativně přirozený, očekával bych menší nežádoucí účinky než u Rebifu, asi je ale menší účinnost...…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora27. 5. 2021

Dobrý den, prosím Vás, zablokovaly se mi záda v oblasti hrudní páteře a nemůžu se hnout bez prisernych bolesti. Mohu v tomto případě využít sanitku? Děkuji za informaci.

Hezký den, ale ovšem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Josef24. 5. 2021

Dobrý den, sestra má problém z rovnováhou při chůzi a teď ji bylo oznámeno že příčinou by mohla být kombinace epidurální injekce a antibiotik a že takové poškození je nevratné. Je to možné a opravdu se to nedá léčit. Děkuji

Hezký den, z vašeho dotazu, kde chybí jakýkoli otazník, nejsem moudrý. Pokud nějaký lékař posoudí, že je kombinace uvedeného intervenčního výkonu a podaných antibiotik možnou příčinou potíží nemocného - zde nerovnováhy při chůzi, snad ví, co říká. Pokud vám na jeho vysvětlení není něco jasné, ptejte se! Já neznám důvod ani pro intervenci ani etáž aplikace, ani pro léky. O prognose tedy nedokážu…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dominik24. 5. 2021

Dobrý den chtěl bych se zeptat už skoro 4 roky nemůžu pořádně polykat jídlo hlavně když chci polknout na sucho tak to moc nejde a nedokážu polykat rychle na sucho, ale když piju vodu tak můžu rychle ale jídlo si několikrát musím překousávat a polknout po malých částech. No před 4 rokama mi doktorka řekla že mam zablokovanou krční páteř ze všech stran samozřejmě že jsem to neřešil až do dnes.…

Hezký den, Ano, i to je možné. Kdo seje vítr, sklidí bouři! Péče o vlastní tělo se vrátí především vám. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva22. 5. 2021

Dobrý den,vloni po lehkém covidu cca po měsíci silné levostranné bolesti hlavy,oka,zubů,lícního nervu,vyústilo v levostr.parezu končetin s poruchou řeči.Při hospitalizaci provedené vyšetření krve,CT i Mr vše v pořádku.Dodnes mám problémy bolesti a mravnečení hlavy,oka a levých končetin.PL si neví rady.Prosím kam se mám obrrátit.Děkuji I

Hezký den, zvažte po diskusi se svým neurologem vyšetření moku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Robert V21. 5. 2021

Dobrý den 9 dní po aplikaci první dávky vakcíny na covid jsem prodělal cevní mozkovou příhodu.mám zřušit další termín očkování?

Hezký den, výborný dotaz na lékaře, který vás ošetřuje pro mozkovou příhodu a zná váš stav a další zdravotní okolnosti. Já je neznám. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana19. 5. 2021

Dobrý den, pane doktore. Před 3 měsíci jsem pociťovala velkou únavu, pak 2 dny teploty. Od té doby bolesti hlavy, brnění končetin, záškuby svalů, snížená citlivost prstů levé ruky (hlavně palec), rozostřené vidění, neschopnost zaostřit, tupá bolest za očima a teď již tři týdny třes rukou (2-3x do týdne zvýšené, přidají se i končetiny od stehen, zhoršení při uvolnění těla). Třes rukou a občasné…

Hezký den, nález Marcusovy Gunnovy zornice při normálním nálezu na MR mozku a vyšetření moku vylučuje sclerosis multiplex. Funkční poruchu lze zpřesnit pomocí VEP - vizuální evokované potenciály. Očař pochopitelně podepíše normální nález na sítnici resp. OCT. Nejspíše se na to nedá umřít. Ostatní početné příznaky se zornicí asi nesouvisejí. Nabízí se tzv. latentní tetanie a diagnostika je pomocí…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana14. 5. 2021

Dobrý den, jsem objednaná k Vám na facetové obstřiky páteře pod CT. kdo hradí tento výkon - pacient nebo VZP?

Hezký den, výkon je proplácen zdravotní pojišťovnou. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Simona13. 5. 2021

Dobrý den, chci se zeptat slyším ozvenu v pravém uchu kdyz mluvím nebo ostatní. Obcas mam ucho jakoby zalehle. Byla jsem s tim na Orl a pani doktorka mi řekla, ze ho mam zcela v pořádku. Je to prý neorolgickeho charakteru. Chci se zeptat jak se to dá vyléčit. Dekuji

Hezký den, s největší pravděpodobností jde o dysfunkci Eustachovy tuby. Diagnostika i léčba pochopitelně náleží na ORL. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana11. 5. 2021

Dobry vecer, prosim o radu. Muze se stat, ze doktor vyhodnocujici MR mozku z duvodu RS prehledl a nevyhodnotil spravne snimky z MR? Mam za sebou veskera vysetreni -MR mozku, EMG, krev kvuli iontum, neuroborelii, po pul roce MR patere - vse v poradku (nalez odpovida veku - nejake drobne degenerativni zmeny, vyloucena polyneuropatie, radikulopatie, RS). Presto porad citim slabost v koncetinach a…

Hezký den, při normálním nálezu na MR mozku je RS nepravděpodobná. Na druhou stranu se při podezření na tuto diagnosu rutinně prování MR mozku i krční páteře (míchy). Vzhledem k uvedené anamnese je ale na místě spíše neurologické vyšetření než střílení naslepo pomocí komplementárních vyšetřovacích metod (MR). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika11. 5. 2021

Dobrý den, je možné krátkodobě užívat současně pregabalin a Dimexol?

Hezký den, ano, za limitací uvedených v SPC. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hedvika11. 5. 2021

Dobrý den, již pár týdnů mám divný pocit v levé noze, někdy je to brneni, noha se zdá těžká, někdy cítím bolest uvnitř, většinou je to horší večer. Lékařka mi udělala testy a vyloučila trombózu, ale tím to skončilo. Někdy se přidá i brneni levého zápěstí a prstů. Může se jednat o RS? Máme jí v rodině. Před dvěma lety jsem byla na MR a tam se RS nepotvrdila.Ktereho specialistu bych měla navštívit…

Hezký den, jistotu ohledně příčiny vašich potíží bez neurologického vyšetření nehledejte. Může se jednat o více příčin, spekulace nemá smysl. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Roman9. 5. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda vyšetření EMG odhalí i neuropatii periferních nervů. Děkuji moc za odpověď.

Hezký den, ano. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana P8. 5. 2021

Dobrý den,lze se objednat do centra léčení bolesti bez žádanky???Matka 80 let, dlouhodobě užívá silná analgetika, které už nyní neúčinkují.Na vyšetření neurologie,je objednaná, ale za měsíc.

Hezký den, bohužel ano. Zákony ani podzákonné normy této země nic takového nevyžadují. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že algeziolog je specialista, který začíná léčit tam, kde někdo před ním neví, vyčerpal své možnosti, nemá kapacitu apod. Tedy mít žádanku od tohoto "předchůdce" je nejen slušné, ale i racionální a v zájmu pacienta. To, že má pacientka na vyšetření na neurologii tak skvělý…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Libuse Šíchová7. 5. 2021

Jsem po operaci krční páteře 4.roky..absolutní stenoza pátečního kanálu...jsem chronicky pacient ...zhruba 3 dny mám pocit skubani,cukani v krčních tepnach,to samé cítím i na hlavě...není to intenzivní...chtěla bych se zeptat co to může být.. dekuji

Hezký den, bez vyšetření nechci spekulovat, smyslem medicíny je snaha o identifikaci příčiny, nikoli hádání. Doporučuji obrátit se na neurologa, který indikoval neurochirurgickou konzultaci před lety. Patrně o vás ví nejvíc a bude schopen relevantního srovnání. Bez vyšetření to prostě nepůjde. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika Drtinová6. 5. 2021

Dobrý den.V r.1973 jsem prodělala díky autonehodě oboustranne krvacení do mozku. Nemuze mit ickivani na Covid mi ublizit?Dekuhi velice za odpoved.

Hezký den, ano, může, ale patrně bez vztahu k uvedené neurologické okolnosti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Patricie Pechová6. 5. 2021

Dobrý den, nedávno mi zjistili z magnetické rezonance cystoidní lezi ve výši C2 krcni pater. V nemocnici mi řekli že jsem raritni pripad a že operace v tomto místě je riskantni jelikož jse tam cysty nevyskytují na bolesti krcni patere ní napsali různé léky a ty mi nezabírají a rehabilitace mi paní neurolozka raději zakázala v prosinci mam kontrolní rezonanci zda cysta roste nebo ne je v kontaktu…

Hezký den, z uvedených informací nelze jednoznačně soudit na původ uvedené cystoidní léze. Bohužel vůbec neuvádíte důvod, pro který jste původní MR absolvovala, resp. jak se na lézi vlastně přišlo. Jde o náhodný nález nebo působí nějaké potíže? Snad uváděné bolesti? Jinak než operačně se ložisko odstranit nedá. To je třeba si uvědomit. V této lokalizaci je ale jakýkoli výkon rizikový stran…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Peťan3336. 5. 2021

Dobrý den, mám získanou epilepsii již šest let( od čtrnácti let) měl jsem pouze dva malé záchvaty. První ve čtrnácti a druhý v sedmnácti letech. Od té doby žádné potíže. Beru od začátku Lamictal a jelikož se snažím už druhým rokem o řidičský průkaz mi nově má lékařka dala Keppru. Chtěl bych se zeptat i jiného lékaře zda je vážně problém dostat řidičský průkaz i když žádné potíže nemývám ? …

Hezký den, možné získání řidičského oprávnění závisí u plně kompenzovaného pacienta (2 roky bez záchvatu) již pouze na výsledku zkoušky po autoškole. Zda máte jiný problém, který by souvisel s hrubkami v pravopise (MBD, ADHD, dysgrafie...), by měl posoudit váš neurolog. Ani to by ale patrně neměl být problém. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dominik4. 5. 2021

Dobrý den, před několika dny mi byla zjištěna Koloidní cysta III. Komory vel. 5 mm. Byl jsem upozorněn na riziko zvětšení a následně špatnému průtoku mozkomíšního moku. Pociťuji slabost pravých údů, lehká bolest pravého ucha a oka. Je možná souvislost mých problémů s tímto nálezem. Předem děkuji za odpověď, S pozdravem V.

Hezký den, nejspíše ne, konzultujte svého neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Zemanová4. 5. 2021

Dobrý den, mám méně citlivou levou stranu těla, respektive všechno cítím, pouze, když se dotýkám souměrně, tak je levá strana méně citlivá než pravá (cítím to i při došlapu) Neuroložka mi sdělila, že mám problém s ploténkami - LIS levostranný kor. L5 a S1 převážně iritační a poslala mě na rehabilitaci. Navíc trpím tetanickým syndromem, který se po mém přečtení všech možných a nemožných …

Hezký den, jakýkoli nález na bederní páteři nemůže vysvětlit poruchu citlivosti 1/2 těla! Psychosomatický původ potíží se při uvedeném "tetanickém syndromu" nabízí. Psycholog tedy může být řešením. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vera Mixová4. 5. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, již 2 měsíce mám občas a hlavně v klidu cukání jenom v levé ruce. Jsem levák. Mám psa, který mě dost táhne na vodítku. Myslím si, že to mám od toho. Je možné, že cukání ve svalu může být z i z námahy? Děkuji za odpověd.

Hezký den, ano, teoreticky to existuje. Zařídil bych se podle toho, zda potíže ustanou po vyřazení vyvolávajícího faktoru. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr Minar3. 5. 2021

Dobry den, už si nevím rady, tak se chci zeptat i zde vas. V říjnu 2020 jsem prodělal covid, koncem ledna 2021 jsem měl psychicky kolaps a omdlel jsem. Poté od konce unora myvam například týden-14 dni bezproblemovy stav a pak z ničeho nic mi je nevolno (jakoby stupňující pocit na omdleni), pocituju buď slabost rukou, hlavně oblast tricepsu, predlokti a nebo nohou, celkové si přijdu slabý, střídá…

Hezký den, popisované potíže budí podezření z panické poruchy. Samozřejmě za předpokladu vyloučení neurologické příčiny potíží. Výsledek testu na latentní tetanii neuvádíte... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla Vesela3. 5. 2021

Dobry den je mozne osetreni i akutne bez objednani?mam dlouhodobe problemy jsem objednana ale dlouhy termin.ptam se jestli je moznost prijet a pockat si.behem par dnu doslo ke zhorseni.dekuji

Hezký den, běžným jevem v ČR je možnost nechat se bez objednání vyšetřit v rámci LSPP či na akutních centrálních příjmech nemocnic (emergency). Zpravidla jsou rutinně aplikovány systémy třídění pacientů dle priorit, čekání se tak dle situace může protáhnout na mnoho hodin. Zhoršení dlouhodobých potíží je vhodnější konzultovat s lékařem, který se vašim problémům dlouhodobě věnuje a zná vás. Zdraví…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika3. 5. 2021

Dobrý den, je vhodné očkovat na covid ženu, 69 let, která prodělala před 14 dny lehkou mozkovou příhodu a léčí se dlouhodobě se zvýšeným tlakem a se schyzofrenií? Děkuji

Hezký den, nevím, co je to "lehká" mozková příhoda, nicméně vhodné je vyčkat cca. měsíční stabilizace stavu po příhodě a pokud nebudou další komplikace (například oběhové, krevní tlak, výsledky ambulantního dovyšetření budou v pořádku), nevidím důvod očkování neaplikovat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika1. 5. 2021

Dobrý den, chci se optat. Jsem epileptik. Pracuji na horách, kde je krásný čerství vzduch! Máme výdejní okénko, ale i tak máme roušky. Jenže při nošení roušky jak jsem celý den a každý den v práci se mi často motá hlava a je mi strašně zle! Do toho mám nepravidelnou aritmii srdce a bojím se abych neměla nějakou padoucnici díky tomu. Lze na mít nějakou vyjímku od lékaře skrze roušku. Ze…

Hezký den, padoucnice se jako epileptička bát nemusíte - již ji máte, jde o totéž. Z neurologického hlediska jakoukoli omluvu uvedené barierové povinnosti nečekejte. Dle mých informací nemusí roušku nosit: a) malé děti - což očividně nejste, b) těžce retardovaní, dementní, neboli obecně "psychicky nezpůsobilí" - jinými slovy ti, kteří roušku z psychických důvodů nejsou sto pochopit - žádejte…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anonym29. 4. 2021

Dobrý den, poslední dobou pociťují něco jako lehké mravenčení na temeni hlavy, někdy hlava i bolí, bolí mě i záda a za krkem Skoro celý den sedím Hrbím se a špatně držím tělo Mám teď docela úzkosti, někdy se až klepu, koušu si nehty klepu nohou, a bojím se že mám nádor na mozku Prosím pomoc

Dobrý den, dlouhodobé sezení a nezdravé držení těla způsobuje ochabování některých svalových skupin, zatímco jiné jsou přetěžované. Z toho vznikají bolesti a brnění, nejen svalů, zad ale často i hlavy. Kousání nehtů pak bývá projevem stresu, který může být vyvolán bolestí či nejistotou. Doporučila bych Vám návštěvu lékaře, a pokud ten nic neshledá, poté návštěvu rehabilitačního lékaře a…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Petra27. 4. 2021

Dobrý den, jsem epileptička. Měla jsem 2 epileptické záchvaty v roce 2010. Nyní užívám Lamictal. Chtěla bych se zeptat, proč je kontraindikace epilepsie u přístrojové lymfodrenáže? Co může způsobit? Děkuji za odpověď.

Hezký den, výborný dotaz na rehabilitační pracoviště, které uvedenou fyzikální metodu odmítlo aplikovat. Chtějte to písemně! Dle mého názoru není pouhá diagnosa epilepsie kontraindikací daného výkonu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Halinarova24. 4. 2021

Dobrý deň, môže cez rok po lumbalke bolieť chrbtica, kde sa robil vpich?

Hezký den, souvislost po takové době je spíše nepravděpodobná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Gabriela DVOŘÁKOVÁ22. 4. 2021

Dobrý den měla jsem karcinom v pravém prsu, prodělala jsem chemo v loni skončila s biologickou léčbou. Od té doby necítím konce prstů u rukou a nohou. V noci mám strašné bolesti. Lékařka mi předepsala tramal a pregabalin 150mg, 2X denně. Beru to 4 měsíce a žádný výsledek. Jsem jak omámená. Je možná jiná léčba? Děkuji Dvořákova

Hezký den, bylo by dobré snad zvažovanou polyneuropatii prokázat EMG vyšetřením a revidovat dávku pregabalinu, někdy jde o poddávkování. V případě potvrzení diagnosy existují i jiné léky ordinované neurologem či algeziologem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Gabriela DVOŘÁKOVÁ19. 4. 2021

V loni jsem ukončila chemo+biolog.léčbu jsem po operaci prsu strašně mě brní ruce i nohy necítím konce prstů. Lékařka mi předepsala tramal a pregabalin 150mg. Užívám je již 5 měsíců a je to pořád horší. Je i jiná léčba? Děkuji Dvořákova

Hezký den, léčba napadá na diagnostiku. Proběhlo EMG? Je dostatečná dávka pregabalinu? Indikoval léčbu neurolog? Až po zodpovězení těchto otázek se ptejte na jinou léčbu. Ano, jsou i jiné léky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš16. 4. 2021

Dobrý den, na rentgenu mi určili diskopatii L5/S1. již v minulosti jsem měl 2x vyhřezlou ploténku L3/4 na hraně s operací (po úrazu). Začal jsem mít problém s močením a s erekcí (s čímž jsem měl problém již právě u plotének L3/4). Do nedávna bylo již vše v pořádku, od té doby co mám zpět bolesti zad, problém se vrátil. Rád bych věděl zda to i tentokrát může souviset s vyhřezlou ploténkou na…

Hezký den, ano, může. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kerapšák15. 4. 2021

Dobrý den, do které ruky doporučujete si nechat naočkovat vakcínu proti COVID u osoby 73 let po CMP s následkem středně těžké hemiparézy a lehké hemispasticity levých končetin ? V příbalovém letáku vakcíny např. Comirnaty je uvedeno, že vakcína se aplikuje do nedominantní paže. Tzn. v dotazovaném případě do levé ruky postižené následky CMP ? Děkuji Vám za odpověď. Martin Kerapšák

Hezký den, vakcína (např.Comirnaty) se aplikuje do svalu, přednostně do deltového (rameno), nikde ale není psáno, že nemůže jít o jiný sval - zde například pravá hýždě či stehno. Osobně jsem druhou dávku dostal do dominantní končetiny zcela bez potíží. Je to jen na vás. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena15. 4. 2021

Dobrý den, beru cinarizin 75mg na migrénu, velice mi lék pomáhá ale co mě trápí je šílený váhový přírůstek. Tak jsem se chtěla zeptat zda existuje podobný lék po kterém by váha nesla nahoru? Jestli je to vůbec možné.. docela mě to trápí jsem těžký migrenik a nerada bych aby se mi opakovalo to co před nasazením cinarizinu. Děkuji za odpověď.

Hezký den, ano, v rámci preventivní léčby migrény existují i jiné léky - i takové, po kterých se nepřibírá - konzultujte svého neurologa - lze zvážit např. topiramát. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dáša Šírlová15. 4. 2021

Dobrý den, včera jsem se probudila se zablokovaným krkem, kdy bolest vystřeluje do hlavy. Dá se od bolesti pomoci teplým-suchým obkladem a mazáním, nebo je lepší už takto druhý den navštívit lékaře? Díky moc, hezký den, D.

Hezký den, suché teplo, klid, límec (máte-li ho) a analgetika jako samoléčba po několik dnů jsou metodou volby. Co bychom dali za to, kdyby celá řada pacientů nechodila na akutní centrální příjem nemocnice bez samoléčby a po několika dnech následující osobní konzultace se svým praktickým lékařem! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Mia14. 4. 2021

Dobrý den, léčím s epilepsií a chtěla bych se nechat naočkovat proti klíšťové encefalitidě. Je očkování vhodné pro epileptiky? Máte nějakou zkušenost, že nastal problém? Chápu, že otázka je hodně široká. Budu však ráda, za každou radu. Děkuji

Hezký den, v očkování nevidím problém. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří Tomeš11. 4. 2021

Dobrý den 25.3 jsem si nešťastnou náhodou způsobil blokaci bederní páteře"ischias". Po návštěvě OL a neurologa po aplikaci injekcí, blokáda povolila. Bolesti se z páteře bohužel přesunuly do dolních končetin, mám pocit že mám lýtka ve svěráku, mám potíže s citem v levé dolní končetině. Když sedím nebo ležím, bolesti jsou minimální, potíže začnou když se postavím, dá se říci že při chůzi se bolest…

Hezký den, prostý RTG snímek není s to identifikovat poškození disku ve smyslu protruze či výhřezu. K ozřejmení bude třeba doplnit CT či lépe MR. Také EMG může, zejména ve srovnání s předchozím - bylo-li, napovědět více o možné poruše funkce nervů dolních končetin resp. nervových kořenů z páteře vystupujících. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří8. 4. 2021

Dobrý den, od listopadu loňského roku necítím levou stranu bérce a nártu. Nemohu se postavit na patu a zvednou špičku. Byla mi podávána Miligama injekčně, nicméně po injekcích nastalo zhoršení. (Necitlivost prstů) Po novém roce vyšetření EMG prokázalo výrazný parc. blok vedení n. peroneus porf I.sin v oblasti hlavičky fibuly. Měsíc jsem chodil na rehabilitace ale i po následném domácím cvičení…

Hezký den, v případě jasného bloku vedení na EMG v obl. hlavičky fibuly (cca. po 6 měsících bych čekal EMG kontrolu) je fyzioterapie vč. elektrostimulace a vitaminoterapie metodou volby - jasně s vyloučením chladu, vibrací, kouření všeho, alkoholu... Máme mít i jistotu, že se nejedná o souběh více problémů - tedy vyloučit zobrazením např. výhřez disku bederní páteře apod. Až jako posl. možnost se…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Filip Hylas7. 4. 2021

Dobrý den, už déle mě trápí bolest a pocit prichazející křeče do jazyka. Prodělal jsem tetanický záchvat kdy mi křeč do jazyku střílela, a bodání projíždělo až do levé ruky do konce prsteníčku. Od té doby mám pocit tuhosti jazyka, špatně se mi mluví, a občas je to horší a mám pocit, že chytnu tu samou křeč co při záchvatu. Většinou se to zhorší stresem atd, což jsou jasné příznaky tetanie, ale…

Hezký den, bez neurologického vyšetření, kde by dle mého soudu měla být zvážena i MR mozku, to asi dál nepůjde. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva5. 4. 2021

Dobry den. Po vetsi fyzicke namaze mi zacal cukat sval nad kolenem. Jen usek 5cm. Od te doby mi stale cukaji ruzne svaly po tele. Ruka, noha, ucho, zada...unavena nejsem, ani nemam snizenou citlivost svalu. Mam se bat Als? Trva to uz 3tydny. Kdyz jsem v pohybu a neco delam, nic necuka. Sednu si, lehnu si s zacne. Nasadila jsem horcik a B vitaminy. Krev u praktika v poradku. Jonty ok, borelie neg.…

Hezký den, je dobře, že neurolog vás viděl a EMG je v plánu. Tam se rozhodne. Správně uvádíte i možné zhoršování zevními vlivy. S COVIDem držím palce nám všem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Janyse4. 4. 2021

Dceři je 17 let, poslední 2 měsíce má řadu problémů. Začalo to bolestí břicha po pravé straně, na chirurgii vše v piradku, na gynekologii též. Krevní obraz také. Pak se přidalo brnění prstů. Na neurologii po vyšetření, kdy jí byla zatažena ruka, zjištěna tetanie. Užívá 3 týdny magnosolf stále se to nelepší. Má občasné motání hlavy, bolest bricha, bušení srdce, brnění prstů, bodavé píchání na…

Dobrý den, nedostatek hořčíku se pojí se všemi Vámi popisovanými obtížemi. Současně užívání Magnosolvu může způsobovat bolesti břicha s průjmy. Pokusila bych se hořčík doplňovat převážně stravou (hlavně mořské řasy, pšeničné klíčky, pohanka, jáhly, luštěniny- čočka, hrách, fazole, dále sója, vlašské/mandle/kešu ořechy, mák, datle, fíky..), případně zkusila doplněk stravy v kombinaci s vápníkem.…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Kuba1. 4. 2021

Dobrý den, již dlouhodobě se potýkám s různými neurologickými problémy včetně třesu a různých svalových záškubů různě po těle. Včera mi paní doktorka udělala základní neurologické vyšetření a usoudila, že na vině bude přílišný stres a úzkost. Nicméně od včerejšího večera doteď mě trápí svalový záškub nad kolenem a trvá to s mírnými přestávkami již přes 12 hodin. Když jsem v pohybu tak jej necítím…

Hezký den, úvaha vaší lékařky může být pravdivá a dostatek relaxace lze jen doporučit. EMG staré 12 měsíců je jistě bez vlivu na současné potíže a nemůže být bráno v potaz. Souvislost mezi svalovými záškuby a klepáním do kolene nehledejte, není tam. Při trvajících potížích (dny, týdny) je na místě krevní odběr - mineralogram a zvážení klinického neurologického vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Misa1. 4. 2021

Dobrý den jen jsem se chtěla zeptat beru prášky lamictal kvůli epilepsii jaká je minimální délka brání těchto prášku postačí dva roky když jsem už neměla žádný zechvat ?

Hezký den, rozhodnutí je na vašem neurologovi a typu epilepsie, která je léčena. Uváděné 2 roky se používají pro definice tzv. plné kompenzace, to samo ale vždy nemusí vést k vysazení léčby. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena30. 3. 2021

Dobrý den, syn 16 let, má pátý den od pozitivního PCR testu na COVID. Příznaky má nyní již po dobu šesti dnů. Začalo to bolestí hlavy a za krkem, pak se přidala rýma, ztráta chuti a čichu a poslední dva dny pociťuje celodenní jemné mravenčení v levé ruce od zápěstí do periferie. Je to mravenčení něco závažného? Děkuji

Hezký den, opravdu nevím, bez vyšetření nedokážu odpovědět. Neváhejte se neurologického vyšetření domoci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Mariia Kerechanynova30. 3. 2021

Dobrý den. Manžel ma diagnózu: incip. Osteochondroza disku L4, bez výraznější poruchy bederní lordozy. Incip. def. Spondylartrosa na dolních L obratech. Prosím o radu, co delat, na co se zaměřit? Je mu 28 let. Velice děkuji za odpověď

Hezký den, to, co uvádíte, není diagnosa, ale výňatek z popisu jakési zobrazovací metody (RTG, CT...). Osobně bych se zaměřil na vylepšení komunikace s lékařem, který uvedené vyšetření indikoval. Ten by měl vědět, co na něm hledá, pacientovi nález vysvětlit a navrhnout další postup vč. zvážení medikace, možné rehabilitace i režimových opatření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Richter30. 3. 2021

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda lze bez obav kombinovat léky Keppra 500mg s Dorsiflexem. Děkuji :)

Hezký den, tato kombinace může způsobit přechodnou únavu a u disponovaných i poruchu koncentrace, lze doporučit zvážení nutnosti řízení motorových vozidel. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana N.30. 3. 2021

Dobrý den, potřebuji se poradit, po očkování proti COVID jsem začala cítit jakoby jehličky v očkované ruce (dlaň, prsty), je nepříjemné (bolestivé) sáhnout na drsný předmět, někdy pocit pálení. Stav trvá již 3 týdny, začal asi 2. den po očkování. Nevím, zda mám absolvovat druhou dávku (cca za týden), bojím se zhoršení problému nebo přidání dalších. Děkuji za radu.

Hezký den, před aplikací druhé dávky vakcíny by měl padnout dotaz na vedlejší účinky po podání té první. Lékař musí na místě vyhodnotit, zda dávku podá. Neurologické vyšetření je jistě dobrý nápad a pouze na základě dotazu bych nerad spekuloval, co se vlastně stalo. Předpokládám, že EMG k objektivizaci podkladu potíží vás nemine. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr28. 3. 2021

Dobrý den, chci se zeptat zda patřím do rizikové skupiny na očkování. Mám vysoký krevní tlak léčený třemi léky (isoptin, indap, tezeo) a v roce 2019 jsem prodělal mrtvici, od té doby beru trombex a sortis. Mám se někam hlásit nebo nepatřím do rizikové skupiny. Děkuji Petr

Hezký den, pouhý údaj o prodělané mrtvici není sám o sobě pro přednostní očkování dostatečný, ale špatně kontrolovaná hypertenze (více léků), ev. v kombinaci s dalšími faktory jakou jsou obezita a cukrovka již indikací jsou - konzultujte svého internistu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karel28. 3. 2021

Dobrý den, jsem 4 měsíce po CMP, která zasáhla levou polovinu těla, ale chůzi už zvládám bez pomůcek. V posledním týdnu jsem začal trpět svalovou ztuhlostí, v lýtku možná nepatrná spasticita. Dá se přibližně říct, jakým tempem se bude tento stav lepšit?

Hezký den, bohužel jde o hodně individuální záležitost. Může jít o týdny, ale i roky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
dag26. 3. 2021

Dobrý den pane doktore, v listopadu 2020 jsem měla pásový opar na levém boku. Byl včas podchycen a zaléčen Herpesinem, Milgammou a B6. Průběh nebyl provázen velkými bolestmi. Od ledna mám citlivé levé žebro, jakoby z místa solaru vychází šimrání, které občas cítím až v palci levé ruky, v podbřišku, v palci levé nohy. Spodní část levého žebra někdy pobolívá, ale jen vně. Na bederní páteři mám…

Hezký den, souvislost bych spíše nehledal, jakkoli zcela vyloučit ji nemohu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Mirka25. 3. 2021

Pěkný den, asi 14 dní mě trápí tupá a občas jakoby brnící bolest celého vršku hlavy a velká nejistota, že upadnu. Občas při chůzi jakoby začnu někam padat, ale stihnu to vyrovnat. Několikrát za hodinu si musím sednout, jak jsem nejistá. Také se mi hůře čte, musím se snažit, abych neviděla dvojmo, trošku se mi to jakoby rozjíždí (jsem krátkozraká) jsem diabetik na inzulinech dobře kompenzovaný,…

Hezký den, správný postup je vyšetření u registrujícího praktického lékaře se zvážením dalšího postupu vč. neurologie. V tomto státě je bohužel péče ambulantních specialistů - vč. neurologie - dostupná kdykoli a komukoli zcela bez jakékoli limitace a omezení co se týče frekvence, požadavku na žádanku, místní dostupnosti... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana25. 3. 2021

Dobrý den, už tři týdny mám mravenčení v nohou a už mi to jde až ke kosti křížové. Z hlediska neurologického mám napsáno stav po operaci stp. mikrodiskektomii C3/4 a C6/7- cTDR C3/4 a C6/7 pro cervikální myelopatii na podkladě adjacent segment disease , dále mám LI sy. pravostranný diskogentní kořen L5/S1 při absolutní stenose PK, L páteře )9-10mm), levostranná protruse L4/5, dle MR stenosa PK L…

Hezký den, nevím, s jakým lékařem potíže řešíte - z mého pohledu je vhodná kombinace: praktický lékař, neurolog, algeziolog, fyziatr, neurochirurg. Ke zvážení jsou jistě kontroly (předpokládám již jistě dříve provedených vyšetření) EMG a SSEP (a snad i MEP). V Nemocnici Hořovice se i během aktuálních epidemií (kromě COVID19 jistě i obezita a úzkostně-depresivní porucha) snažíme potíže řešit. To,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
LB23. 3. 2021

Dobrý den, před 3 lety jsem prodělala AIDP ze stresu, dostala jsem se z toho po 3/4 roce, kdy už jsem mohla chodit. Prodělala jsem léčbu IVIG. V testech z odebrané krve na COVID 19 mi byly zjištěna nadmíra protilátek, ale nebyla jsem nakažena. Chci se zeptat, nakolik je možné, že by to mohlo být IVIGem. Přemýšlím nad tím dlouho. V lékařských skriptech jsem se dočetla, že nějaký podobný druh…

Hezký den, přítomnost protilátek proti COVIDu19 v IVIG podaných před lety je velmi nepravděpodobná, jde o nově popsaný druh viru. Co se týče očkování, to je jistě dobrý nápad, ve vaší věkové skupině již zcela bez omezení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Sára22. 3. 2021

Dobrý den,nevím zda to je zde dobře.Od prosince 2020 mě každý měsíc chytnou záda vždy v jednom a tom samém místě.Neumim přesně definovat(nad zadkem-bedra).Co s tím?

Hezký den, dobře to není, stejně tak fakt, že jste se o dalším postupu asi neporadila se svým praktickým lékařem, který mohl pomoci či vás nasměrovat k řešení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš20. 3. 2021

Dobrý den. Od úterý jsem pozitivní na covid. Nakazil jsem se v pátek nejspíše od známé. Pondeli-streda. Lehká bolest na hrudi, bolest za krkem, bolest hlavy, motani hlavy, bolest zad. Od čtvrtka se motání hlavy zhoršilo. Čili, hlava se mi motá už od pondělí a nechce to nijak polevit. Je to hrozné, je mi občas špatně od žaludku z toho. Do toho občas menší bolest hlavy a za krkem. Teplota přes den…

Hezký den, bez klinického ORL či neurologického vyšetření se bohužel nemohu vyjádřit k příčině potíží. COVID19 se jako příčina sice nabízí, jistotu bez vyšetření ale nabídnout nemohu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Sylvie Roudnicka19. 3. 2021

Donry den, dnes jsem byla na obstriku v oblasti bederni patere..mezi patym a ctvrtym obratlem mam malo mista a tlaci mi to na nerv....bolesti postupovali z prave casti bederni patere az k lytku....pred obstrikem mi lekar rekl ze mi tam vstriknou kortikoidy a neco proti bolesti coz by melo zabirat po dobu asi 72 hodin...takze asi 2 az 3 dny bych nemela citit bolest...po tech trech dnech by se…

Hezký den, technický nezdar provedení či vlastní indikace nějakého druhu obstřiku je možno konzultovat jen a pouze s pachatelem. Netuším, z jaké indikace co a kam a jak bylo aplikováno a bylo by tudíž nezodpovědné to komentovat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ondřej18. 3. 2021

Dobrý den, Zhruba před třemi měsící jsem na sobě začal pozorovat že hůře vidím do dálky, především v noci. Začal jsem vidět černé tečky na levém oku. Nosím poměrně silné dioptrie, takže jsem jsem zašel na oční, kde vše ok. Zhruba za 14 dní mě znecitlivěla levá půlka těla a levá noha tak nějak divně ztuhla. K problémům se přidalo jakési "přeskakování" - hlasité lupání v kyčlích. Jsem celkově…

Hezký den, je na vašich ošetřujících lékařích, aby zvážili možný přínos event. vyšetření mozkomíšního moku a vyšetření na revmatologii. Existují i někteří infekční původci, kteří mohou působit podobné potíže - konzultace infektologa tak také nemusí být nepřínosná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dee S.17. 3. 2021

Dobrý den, jsem po uraze (srpen 2020), kdy jsem měla na ulnární straně předloktí cca 11cm řeznou ránu, která zasahovala cele podkoží. Po nějakých menších problémech, co se týkalo vylezani vnitřních stehů, nehybnosti malíku a prsteniku, zjištění cizich kovových těles v raně, neustálých otoku a bolesti, mě poslali na další zákrok. Provedena revize Ulnarniho nervu, adhsiolyza mFCU a tenolyza šlachy.…

Hezký den, EMG detekuje poruchu funkce nervu cca. 4 týdny po úrazu (lépe za 5-6 týdnů). Detekuje kde, o kolik a v jakém smyslu je nerv horší než norma. S výhodou je mít k dispozici vyšetření co nejdříve po úrazu (cca. 5-6 týdnů poté) a čerstvé provedené na stejném pracovišti ke srovnání trendu vývoje. S výhodou je kombinace systematické rehabilitační péče, vyloučení nerv poškozujících okolností …

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie13. 3. 2021

Dobrý den,mám prosím dotaz Již asi třetí rok mám bolesti levé nohy a bolest se zhoršuje.Kdyz třeba zrychlí chůzi nemůžu na tu nohu došlápnout takze chvílí kulhám.Můžete mi prosím poradit?Děkuji

Hezký den, ano, poraďte se se svým praktickým lékařem, kde je šikovný ortoped. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav12. 3. 2021

Dobrý den mám takový problém mám danou epilepsii akorát nikdo neví proč jsem nedal naměřit na EEG a beru léky lamictal 400 a do toho keppra 3 a mám časté záchvaty a nevím jak oni neurologové to mají diagnostikovat berou to jako epilepsii ale nevím zda je možné monitoring Čihák a diagnostika čí jaká Nové vyšetření a vsas těžších záchvatu jsem v bezvědomí a často spím chtěl bych vědět zda se to dá…

Hezký den, trvající epileptické záchvaty u kombinované antiepileptické léčby budí podezření z nutnosti konzultace postupu v centru. V našem regionu např. neurologická klinika FN Motol či neurologické oddělení Nemocnice Na Homolce. Neznám celý příběh, výsledky vyšetření ani postup léčby, i tak lze ošetřujícího neurologa konzultovat a zeptat se na plán léčby. Měl byste obdržet informaci o cíli…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza K12. 3. 2021

Dobry den. Uz 4 den mam pocit opilosti. Vetsinou to trva cely den, nekdy to prejde. Nevite prosim, cim by to mohlo byt? Moc dekuji

Hezký den, opravdu nevím. Prvotní řešení hledejte u registrujícího praktického lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří Fukal11. 3. 2021

Dobrý den mám za sebou třetí PRT obstrik pod CT a ten poslední mi pomohl před 4 dny. Ale bolí mě místo vpichu pořád ...co s tím ? Modřina tam není napadlo mě zánět infekce.

Hezký den, lze požadovat konzultaci lékaře, který výkon prováděl. Event. komplikace by měl být schopen řešit indikující ambulantní specialista i provádějící radiolog. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea11. 3. 2021

Je očkování proti Covid 19 vhodné pro pacienta, který před 8 lety prodělal Guillan-Barré syndrom? Děkuji za informaci.

Hezký den, není důvod, proč by vhodné být nemohlo, naopak. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Róbert9. 3. 2021

Dobrý deň. Bojím sa, že mám ALS. Už som si to troška asi aj vsugeroval. Už viac ako 2 mesiace ma bolia svaly. Na rukách, nohách, ramenách, na prstoch ruk. Mám pocit, že sa to zhoršuje. Problémy s motorikou nemám. Ale bolí ma to celý deň. Občas mám aj také zášklby (hlavne, keď na to myslím). Keď som si pozrel o príznakoch ochorenia ALS, akoby sa mi urobila taká "hrča" v krku, ktorú cítim (ale to…

Hezký den, uvedené potíže nejsou pro ALS typické, zvláště je-li EMG negativní. Konzultujte psychologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta6. 3. 2021

Dobrý den, prosím o radu zda uvedené potíže může způsobovat výhřez ploténky MR 1/2019 L4/5 objemná hernie disku vpravo 8mm, patrný výrazný útlak na pravostranný kořen L5 a v.s. S1 resid. rozměr kan. páteř. 14x14mm zadní SA prostor zachován L5/S1 drobná protruze disku 3mm Denně tlak v bedrech, pocit nestability , závratě, pálení ramene, bolest mezi lopatkami, tuhnutí krku vpravo a následná…

Hezký den, výhřez disku v bederní oblasti by neměl souviset s pálením ramene, pocity nestability a závratěmi, natož dušností. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra3. 3. 2021

Dobrý den,mám RS již 20 let,bez léčby. Poškozeno 9 pásem a jedno ložisko na MR.Problemy pouze malé s chůzi,zakopaní a únava a nyní v mém věku občas s vyjadřováním.Jsem týden po pozitivním testu na covid.Teploty,kašel,čich,chuť a rýma,vše se pomalu lepší.Jen mi zůstala strašná únava,prosím skoro celé dny a i v noci nemám problémy a sale mě trápí bolesti nohou a svalů a kloubů a to mi začalo i…

Hezký den, ano, může. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Skoumalova Věra3. 3. 2021

dobrý den sestřička mi napíchla nerv na předloktí ,zmodrala mi celé ruka a necítím 3 prsty bylo to půli února 2021 co s tím?

Hezký den, napíchnutí nervu zpravidla nevede ke zmodrání ruky, porucha citlivosti části končetiny je naopak možná. Řešení je neurologické vyšetření bez zbytečného odkladu se zvážením EMG, které objektivizuje typ a míru postižení. Dle toho se volí i léčba - od režimu (teplo - rukavice do opocení, neprochladnout, nekouřit, vyřadit alkohol, vyvarovat se vibrací a přetížení končetiny...), medikace …

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie Dokulilová2. 3. 2021

Dobrý den, prosím o pomoc pro moji maminku. Při lécích od bolesti: doreta 75 1-0-1, grimodin 300mg 1-0-1, Artrilom 15mg 1-0-0, ji bolí celé tělo, kdekoli na tělo si mákne, tam to bolí. Má skoliozu, foraminostenozy, circulární hernaice plorny L3-4 5-6 mm, výrazné degenerativní změny. rr. L2-4 l.dx.:+až polyklonální, I.sin.:0, L5-S2 I.dx.:+ I.sin.:+ taktilní čití spr., Lasegue I.dx.: negat.,I.sin…

Hezký den, není nic snazšího než upravit léčbu bolesti včetně tzv. koanalgetik (léků upravujících práh bolesti - antiepileptika, antidepresiva) až do úrovně opioidů - lze předepsat cestou registrujícího praktického lékaře (a ne že nejde), neurologa i v rámci ambulance léčby bolesti - např. zde v nemocnici, ale i v Berouně aj. Konzultace revmatologa u vámi uváděné laboratorní abnormity mi připadá…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kaja2. 3. 2021

Dobrý den, už téměř dva roky mě trápí velice silná bolest v zátylku takové intenzity, že musím přerušit jakoukoli činnost a schoulená čekat, až polest třeba po 1-2 minutách odezní. Intervaly jsou nepravidelné, ale je to třeba i 15x za den. K tomu mám nestále stažený krk, ve stejném místě, kde cítím bolest, dávím se, trpím nechutenstvím a stálou nauzeou. Mám 45kg a nemohu přibrat. Byla jsem na…

Hezký den, váš problém je neobvyklý. Nemám sice k dispozici výsledky uvedených vyšetření, nicméně jen výčet je obsáhlý a je-li negativní, chybí snad již jen MR mozku, zvážení vyšetření moku a jistě i psycholog. V rámci komplexnosti je dobré vědět o existenci sítě center pro léčbu bolestí hlavy - právě tam doporučuji se obrátit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dagmar27. 2. 2021

Dobry den brala jsem Tiapridal asi mesic a Escitalopram ktere mi pro nezadouci ucinky byly po pul roce uzivani behem nekolika dnu vysazeny.I kdyz leky dale neuzivam pretrvavaji u me spasmy a zaskuby svalu predevsim na obliceji a brise.Lekari mi rekli ze tyto simptomy mohou pretrvavat az rok je to mozne? Mam velke bolesti co muzu delat? Dekuji

Hezký den, nejlepší je konzultovat lékaře, který vás vyšetřil a zná vás. Také je dobré svému lékaři věřit. Bolesti se vždy dají nějak řešit..., žádejte léčbu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka23. 2. 2021

Dobrý den, Již delší dobu mám problémy s krční páteří, následně i s levým ramenem,léky,infuze nezabírají,rehabilitovat nejsem pro bolesti schopna. Mám udělanou MR,nikdo mě neřeší,je covid. Poraďte mi prosím co dělat,asi se z toho zblázním,už fakt fyzicky ani psychicky nemůžu.Lenka

Hezký den, na neurologii Nemocnice Hořovice pacientům s uvedenými potížemi denně pomáháme COVID/neCOVID. Akutně je k dispozici centrální příjem (bez objednání, mít ale dosavadní dokumentaci je přinejmenším slušnost) či neakutní neurologická ambulance, kam se lze objednat na tel. recepce 3115589031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Macháčková22. 2. 2021

Dobrý večer, prosím Vás o radu. Cítím divné tuhnutí spodní čelisti(ret) a zároveň z části její znecitlivění. Zároveň cítím tlak v očích. Při konzumaci tuhé stravy, z části necítím její chuť, ale při požití tekutin chuť normálně cítím. Nevíte prosím čím by to mohlo být?? Je mi jasné že musím navštívit odborníka a nechat se vyšetřit ale jen mě zajímalo jestli s tím někdo nemá nějakou zkušenost a…

Hezký den, bez neurologického, stomatologického a otorinolaryngologického vyšetření to opravdu nezjistíme. Občas takové pacienty vídám, příčinu se zpravidla podaří objasnit, chvíli to ale může trvat. V dnešní době a při poruše chuti také není od věci minimálně antigenní test na COVID19. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lada21. 2. 2021

Dobrý den, v listopadu jsem prodělala Covid, ztráta čichu, zánět průdušek, podávána ATB poté zvýšené d dimery , podávány injekci do břicha, provedeno CT plic vyloučena embolie. Měla jsem horečky a více jak měsíc jsem ležela, kdy byl i váhový úbytek 3kg. V současné době je to přesně tři měsíce od Covidu a mám zejména v rukou úbytek svalové hmoty, slabost v obou rukou, nohou, svalové záskuby,…

Hezký den, ALS bych se v návaznosti na prodělané infekční onemocnění nebál. Existují ale některé formy polyneuropatií, které se v dané souvislosti objevit mohou. Neurologické vyšetření vč. EMG bez zbytečného odkladu je na místě. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta Židová20. 2. 2021

Dobrý den pane doktore, od rána se mi točí hlava, vzbudila jsem se s točením hlavy. Celý den ležím v posteli, to je lepší. Jakmile změním polohu, zkusím vstát, zase to začne. Je mi na zvracení, pouze piji. Je to velmi nepříjemné. 2x jsem tento stav již měla, během dvou let. Děkuji

Hezký den, nevím na co se ptáte, v "dotazu" nevidím žádný otazník. Spekulovat o diagnose a řešení bez znalosti výsledků vyšetření u registrujícího praktického lékaře (a teprve poté možná i neurologa) nemohu. Při akutních potížích je k dispozici neurolog na centrálním příjmu Nemocnice Hořovice. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Věra Jílková20. 2. 2021

Dobrý den. Mohla bych se zeptat? Mám po operaci plotynek 4 a 5 před 14 lety,měla sem ochrnout. Asi před měsícem jsem začala mít bolesti ve stejných místech jako dříve .byla jsem i na infekci proti bolesti. Bolest porad přetrvává a zase začíná zesiluje. Občas mě i přechází do nohy . Prosím jaké je ryziko že budu muset znovu na operaci?

Hezký den, vyjadřovat se k jakékoli prognose (o riziku čehokoli vč. operace ani nemluvě) bez znalosti aktuálního výsledku neurologického vyšetření (nejlépe vč. kontrolního zobrazení i EMG) se nelze. Na neurologii zde se lze objednat na tel. recepce 311559031-4. Lze se i domluvit se svým neurologem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Václav20. 2. 2021

Dobrý den, před několika dny se mi poprvé a poté každé ráno po spánku(ale i při noční návštěvě toalety) projevuje poměrně velká ztuhlost šíjových svalů doprovázená značnou nestabilitou chůze(vrávorání). Trvá to několik hodin, ale i poté uvolnění svalů(i přes cvičení) i stabilita chůze není stoprocentní. Prosím o radu co s tím, neboť mě v březnu čeká výměna kyčelního kloubu. Děkuji předem za…

Hezký den, bez klinického neurologického vyšetření se k potížím t.č. nelze validně vyjádřit. Neváhejte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš19. 2. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Již 3 měsice trpím na zhoršení rovnováhy. Prodelal sem boreliozu ve druhem stadiu. Když jdu po rovnem tvrdem povrchu mam nekdy pocit jakoby se země podemnou houpala a nebo "ujiždelaů do stran. Nebo když zavřu oči, mam pocit že se dost kymácím. Celkově mam zkratka pocit nestability. Očni nervy, zvukovodná draha i celkove nervy pry zpomaleny nemám. Ještě čekám na vysledky…

Hezký den, následky II. stadia neuroboreliosy skutečně existují. Neuvádíte ovšem, zda jste prodělal právě nervovou formu. Jak, proč a kdo vyšetřoval oční nervy a co je to zvukovodná dráha bohužel také nevím. Usuzuji, že jste již v péči neurologa a právě MR může přinést odpověď na vaše otázky. Pokud ne, pak je na místě elektrofyziologické vyšetření míchy evokovanými potenciály a pochopitelně i…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana18. 2. 2021

Dobrý den běhala jsem po vyšetřeních, krev ekg, neurologie, rentgen kde mi zjistily skolioza a kyfóza a blok krční páteře, mam z toho buseni srdce, motani hlavy, občas cítím že my nohy jdou křivé je to možné vše od páteře? Lékaři jen píšou leky neurolog dimexol, ortoped aulin, obvodní lékař Lexaurin že mi to dělá i psychika, snažím se být bez léků ale nejde to 2 dny mi je třeba dobře 2 dny sila,…

Hezký den, vždy je třeba se ptát, co je příčina a co následek. Zde si nejsem jist. Úzkost může způsobovat bolesti krční páteře i zad a obráceně. Nesnažte se nebrat léky, které nějaký vysokoškolsky vzdělaný lékař (který musel minimálně 11-12 let studovat, aby mohl něco tvrdit) indikuje, snažte se řešit oba výše uvedené problémy u jednoho lékaře. Je jedno, zda jde o poučeného neurologa, ortopeda,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
RomanD.17. 2. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může nerozpoznaná borelioza po letech způsobit i záněty střev, případně jak je to obvyklé. Děkuji.

Hezký den, teoreticky asi může, za obvyklé to ale nepovažuji. Konzultujte infekcionistu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Renáta16. 2. 2021

Dobrý den,p. MUDr. M.Gregůrková,prosím dotaz.MR 2/2015:významné splývajcí T2w a FLAIR hyperintenzní léze para a periver.oboustranné cystické ,postižení pontu,opacifikac. Dvě ložiska na DWI hyperitenzní,na ADC bez restrikce dif.RSM R/R forma.Na MR 2/2020 ložisko cca 10 mm v parav.bílé hmotě F vlevo s restrikcí difůze,aktivní plaka.Primární lymfom,méně pravd.ischem.etiologie.Další ložisko…

Hezký den, jakou máte diagnosu by snad pomohlo rozklíčovat vyšetření mozkomíšního moku, v každém případě vyšetření vzorku tkáně v laboratoři. Hodně mohou pomoci i speciální krevní odběry na hematologii. Předpokládám že nález byl konzultován na hematologii i v RS centru. Z mého pohledu je dobré se při pochybnostech o pravdivosti tvrzení kohokoli zeptat na podklady takového tvrzení toho, kdo to…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karel16. 2. 2021

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem prodělal CMP, výsledkem byka středně těžká levostranná hemipareza. Od té doby mě také bolí levá tvář a ucho, hlavně při spaní. Dá se říct, kdy přibližně tahle bolest odezní?

Hezký den, věc je závislá na mnoha faktorech, jež nedokáži předpovědět, takže spolehlivě nedá. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea12. 2. 2021

Dobrý den, den po očkování proti Covidu se u mě mimo jiných účinků (horečka, zimnice, zvýšená teplota, trávicí potíže) objevila i necitlivost jedné strany obličeje, střídalo se mravenčení, pocit tlaku v tváři a nad okem, tlak jsem cítila při jakémkoli mimickém projevu i při mluvení. Po čtyřech dnech tento stav odezněl. Myslite si, že je vhodné absolvovat i druhou dávku vakcíny?

Hezký den, myslím, že je dobré absolvovat neurologické vyšetření a pak se rozhodnout. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk Köhler12. 2. 2021

Dobrý den, užívám Tramal a často mám brnění konečků prstů. Je to nějak nebezpečné?

Hezký den, máte na mysli brnění prstů, užívání Tramalu nebo kombinací obojího? Ani v jedné okolnosti bych zjevné nebezpečí neviděl. Je doplním, že užívat Tramal na brnění je dosti neobvyklé, stejně tak brnění po Tramalu je okolnost, která je nevšední. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka10. 2. 2021

Dobrý den Mám na vás prosbu jestli byste mi nemohl poradit, kteří lékaři mají u vás zkušenosti se Syringomyelii a syringobulbii. Vím ze zkušenosti s kterými jsem si Už prošla že někteří lékaři mi rovnou řekli, že tuto nemoc neznají ,že by bylo lépe vyhledat lékaře který přece jenom o té nemoci něco ví. Tak proto se ten Který lékař o tom něco ví ,ráda bych se totiž k němu objednala,neboť vaše…

Hezký den, uvedené stavy (za nemoc bych je neoznačil) jsou relativně vzácné. Z toho plyne, že každý lékař pracující v ambulanci je asi viděl, ale v podmínkách naší subokresní nemocnice jich asi v péči nemáme mnoho. Osobně neznám žádného specialistu na tuto problematiku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Halinarova9. 2. 2021

Dobrý deň, mohla by som spýtať čo znamenajú hodnoty :A-Fe 5,43(6,6-28,0),S-RF 71,5(0,0-12,5),S-TSH 5,66(0,27-4,2),S-GLU 3,82(4,0-5,5),S-CHOL 5,53(3,1-5,0),EOZabs 0,6(0,0-0,5),EOZ 7,7 (0-5)

Dobrý den, jsou to různé laboratorní hodnoty, které by měl interpretovat především lékař, který vyšetření indikoval a zná vaši anamnesu a případnou chronickou léčbu, takže vyjádření k nim je hrubě orientační. Fe je hodnota železa v krvi, která je mírně snížená, TSH je jeden z regulačních hormonů pro štítnou žlázu, glu je hodnota "cukru " v krvi, chol- cholesterol, poslední hodnoty jsou nejspíš z…

Zuzka8. 2. 2021

Dobrý deň. Po druhej dávke vakcíny proti Covid mi začalo cukat s okom. Trvá to už štvrtý deň. Dala som si viackrát magnézium. Môže to byt nejaký neurologicky problém? Mohlo by to súvisieť s reakciou po očkovaní?

Hezký den, souvislost s očkováním je nepravděpodobná. Mg je dobrý nápad, spánek ještě lepší. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika Hebronová5. 2. 2021

Dobrý den před cca 3mi lety sem prodělala trombozu v levé noze. Léčena sem byla Xareltem. Nyní mi praskají křečove zilky pod kolenem a již dva dny mne vnitřně pálí noha a bolest vystreluje až do rozkroku. Přitom mi začnou brnet i prsty na rukou a mravencit obličej. Může to být známka zase trombozy? Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, brnění prstů a mravenčení obličeje není známkou trombosy dolních končetin. Pokud vás bude noha bolet či pálit, nebo budete mít pocit tlaku, objednejte se raději na ultrazvukové vyšetření k vyloučení trombosy. Budete potřebovat žádanku, může jí napsat PL. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomas Kopriva5. 2. 2021

Dobry den, cvicim na doporuceni osetrujiciho lekare cviky na posileni stredu tela a kompenzacni cviky se sportujici slecnou 17 let, ktera ma skoliozu. Zde je vse pod peclivym dohledem ortopeda. Divka je pomerne dost hypermobilni, ale presto me zaujalo, ze ma na obou rukou odstavajici 5.prsty natolik, ze je nepouziva. Ma to udajne cca.1-2 roky. Kdyz ji zmacknu oblast lokte, oba malicky ji pry…

Hezký den, máte dobrý nápad i postřeh. EMG je minimálně invazivní a jistě dokáže nastolenou domněnku potvrdit nebo vyvrátit. Se žádankou Se lze objednat na telefonu 311552019. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anna sulova4. 2. 2021

Dobrý den už nevím rady nevíte co by to mohlo bejt špatně se mi dýchá ale je to klidové nezadychavam se v krku mám jako kdyby tam měla knedlík a bolest na hrudi covid nemám už to mám 2 měsíce a nestovana na covid sem byla negativni a také zvisena teplota stále a pocit horkého čela ale horečku nemám už si nevím rady dekuju

Dobrý den, to může být infekce horních cest dýchacích, dostavte se na ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Filip3. 2. 2021

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Je mi 22 let a koncem prosince jsem prodělal CMP, příčinou byla prasklá výduť, zasažena byla levá strana. Teď jižchodím rekavně normálně, největším problémem je výpadek zorného pole na levém oku. Je ještě šance, že se to bude lepšit? Předem děkuji za odpověď.

Hezký den, předpokládám, že jste byl hospitalizován na neurologickém oddělení, pravděpodobně proběhla i konzultace neurochirurga, snad i kontrola po hospitalizaci a vyjádření oftalmologa. Tam všude jste měl dobrou možnost své obavy a nejasnosti diskutovat... Obecné hledisko připouští lepšení neurotopického deficitu do 2 let od poškození, prakticky je tato lhůta kratší. Předpokladem je vytvoření…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra2. 2. 2021

Dobrý den, mohu k vám objednat syna - 6 let? nemohu dohledat, zda přijímáte i děti..Má podezření na neurofibromatózu, máme lekařskou zprávu z VFN v Praze, s doporoučením k neurologickému vyšetření. Děkuji Petra

Dobrý den, doporučuji objednat syna k MUDr. Spalovi do dětské neurologické ambulance. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Ladislav Synek31. 1. 2021

Dobrý den, již několik let se mě občas a nahodile stává, že mě projede od hlavy celým tělem jakoby elektrická vlna, při které na zlomek vteřiny ztuhnou svaly a pak se uvolní. Je to normalni nebo je potřeba řešit?

Hezký den, konzultace neurologa v objednaném termínu by mohla problém objasnit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Lebedová30. 1. 2021

Dobrý den. Při kousání mi pokaždé otečou spánkové kosti . Jsem astmatik, může to způsobovat flutiform 250? Čím nebo co to může způsobovat. Děkuji za odpověď

Dobrý den, Flutiform to nezpůsobuje, obecně souvislost otoku s kousáním je spíše nepravděpodobná. Oslovte svého plicaře či alergologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Smolková26. 1. 2021

Dobrý den, už delši dobu mám stále nateklou pravou ruku hlavně od lokte k rameni. Na ortopedii mě bylo řečeno že to je od krčni páteře a že věkem může byt jedna ruka silnějši. Mám celkem velké bolesti i do hlavy ( migrény), to že mám otok ruky je viditelné i na oblečení. Jsem z toho už nešťastná prosím o radu kam se obrátit. Moc děkuji.

Hezký den, doporučuji se s výsledky ortopeda objednat k neurologovi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva25. 1. 2021

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Manžel si stěžuje, že zhruba měsíc necítí nohy, teď se k tomu přidaly i konečky prstů na rukou a dokonce i penis. Nadváhou netrpí, spíše naopak. Děkuji za odpověď.

Hezký den, není proč s neurologickým vyšetřením i na akutní ambulanci váhat. Manžel asi nebude pochválen za otálení, ale bude mu pomoženo. Lépe, aby neřídil. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Gabriela Seďová25. 1. 2021

Dobrý den, je mi 35 let, od loňského jara pociťuji cukání svalů. Protože v mém blízkém okolí zemřela osoba na ALS (věk 42 let), mám z ní obrovský strach. V září 2020 jsem podstoupila jehlové EMG, které bylo naprosto čisté. K tomu byl odběr krve na CK-kreatinázu - též v normě. MRI mozku ani páteře nic zásadního neobjevila (pouze tarlvovovy cysty na bederní páteři). Svaly mi cukají neustále,…

Hezký den, pokud jste vyšetřena, jak uvádíte, je Z mého pohledu uvedená diagnóza vyloučena. Je třeba se zaměřit na jiné možné příčiny stavu, včetně psychických (vystupňované obavy mohou vypadat dosti podobně). Krevní odběry by mohly pomoci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Frank22. 1. 2021

Dobry den , mam již tak po dobu 3 týdnu,mravenceni az pálení ,v dolních končetinách,rukach a taky na obličeji, bradě.Probiha to hlavně i v noci kdy me to mravenčení a pálení vzbudí.Pres den to není az tak spatne.Mravenceni se spojuje s křečemi v lytkách.Muzete prosim vas poradit o co by se melo uděla ,aby se to zlepšilo.A jestli to nemá vazny charakter. Za odpoved Vam predem dekuji.

Hezký den, bez neurologického vyšetření a zvážení zobrazení mozku a krční páteře (míchy) pomocí MR a snad i odběru moku nelze činit jakékoli diagnostické natož prognostické závěry. S vyšetřením neváhejte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka22. 1. 2021

Dobrý den, mám asi nestandardní dotaz. Opakovaně se mi při vzrušení stalo, že mě vlevo nahoře na konci krční páteře začne neskutečně bolet jedno místo, velká bolest se pak šíří do zbytku hlavu, bolest po chvíli přejde. Byla jsem u fyzioterapeutky, zda není problém od krční páteře. Ještě jdu k optometristce. Problém se objevil po dlouhodobé práci u pc, na kterou nejsem zvyklá a každodenní fyzické…

Hezký den, zvažovaná souvislost s novou nezvyklou zátěží krční páteře v práci se nabízí. RTG krční páteře u praktického lékaře může pomoci, fyzioterapie také. Neurolog až při negativních nálezech či trvání potíží přes rehabilitační péči. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana21. 1. 2021

Dobrý den, nedostatek jakých vitamínů a minerálů může způsobit problémy se závratěmi, koordinaci, co by mělo být na zadance pro odběry krve, ráda bych jako samoplatce. Děkuji

Hezký den, pokud chcete podstoupit krevní odběry jako samoplátce, nic proti. Na druhou stranu tak berete do rukou zodpovědnost za zacílení i rozsah vyšetření. "Problémy se závratěmi a koordinací" jsou příliš nespecifický problém, který může být následkem podchlazení, chudokrevnosti, infekce, psychických potíží stejně jako nádoru mozku, cévní mozkové příhody či úrazu. Nezlobte se, na základě…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka21. 1. 2021

Dobrý den prosím vás mám dotaz měla jsem pracovní úraz pád na záda jsem v péči Neurologa poslal mne na CT bederní páteře nález zní-Ploténka L5/Sl s širokým odesláním prolapsem do páteřního kanálu s maximem paramediálně dx, kde dosahuje 5 mm, v jeho dolní partiji maslý dorsální osteofyt. Osteoarrhrotické změny facetových kloubů s vakuumfenomeny.Intervent. foramen jen relativně užší vlevo- bez…

Hezký den, léky (tablety, sáčky, gely, infuse) i rehabilitační péče se samy nabízejí. Jde jen o to se s vaším neurologem domluvit. V případě neúspěchu zavítat jinam. Zde je možno se objednat na tel. recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radek21. 1. 2021

Dobrý den, mam po uraze krcni patere a castecne poranenou michu chtěl bych se zeptat cekam delsi dobu na moceni a některé dny casto musim na malou stranu muze to být po uraze ktery se mi stal pred 8 lety a nebo jestli může urychlit vyvoj prostaty? děkuji za odpověď nashle

Hezký den, bohužel obojí je možné. Aktuální urologické i neurologické vyšetření jsou vhodná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela20. 1. 2021

Dobrý den, asi tak tři týdny mám velké potíže s bederní páteří. I krční se někdy ozve. S bederní páteří jsem byla u neurologa a užívala jsem Zaldiar. Včera se mi stalo, že jsem už usínala a měla jsem jakoby křeč do hlavy, jako ztuhnutí. Bylo to velice krátké. Je možné, že by to bylo od mých potíží s páteří? Zatím žádné jiné potíže nemám. Děkuji za odpověď. Michaela K.

Hezký den, ptáte-li se na příhodu při usínání, tak spolehlivou odpověď nemám. Existují potíže spojené s páteří, ale i potíže v rámci "procesu usínání", které jsou pro pacienta nové a dříve je neměl, jsou banální a už se nemusejí opakovat. K jistotě se lze přiblížit např. léčebnou rehabilitací - pomůže-li, je příčina v páteři nasnadě. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina19. 1. 2021

Dobrý den, v pátek mi bylo hrozně zle, bolela mě hlava, měla jsem potíže s citlivostí na levé straně. Od té doby mě neustále brní levá strana obličeje, mám ji také méně citlivou, jakoby tuhou. Mám sem tam záškuby ve rtu, plus mi někdy znecitliví ucho, popřípadě brní okraj jazyka. Celé to začíná ve spánku, kde mám naběhlou žilku. Včera se k tomu přidala i zimnice a zvracení. Když ten spánek…

Hezký den, akutní potíže patří do akutní ambulance, zde neurologa. V případě obavy z cévní mozkové příhody je při akutních potížích k dispozici zdravotní záchranná služba s celorepublikovou působností dostupná na známém bezplatném telefonním čísle. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ilona Jiřikova19. 1. 2021

Dobrý den, Před 4 ,mesici jsem měla úraz kostrce, který způsobil retenci moče. Musím se cevkovat. Jaká vyšetření by byla vhodna a jaká je pravděpodobnost návratu normálního moceni. Lze nějak léčit? Dekuji

Hezký den, úvaha o vztahu úrazu kostrče a retenci moče nemusí být nepravdivá, předpokládá ale důkladné vyšetření. Primárně jistě na neurologii (patrně včetně zobrazení a EMG) a následně zcela jistě i na urologii. Vyšetření traumatologem/ortopedem při úrazu kostí považuji za samozřejmost. Pokud již podstupujete tzv. ČIK (čistá intermitentní katetrizace), jistě vám ji někdo doporučil a předpokládám…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana19. 1. 2021

Dobrý den, již od loňského roku mám tyto obtíže, větší únava, probrnivani končetin, dlani a půlky obličeje, ztuhlost a bolest krční páteře. Krevní obraz byl v pořádku a byla jsem poslána na MR kde byla zjištěna mnohocetna ložiska pozánětliveho charakteru a posun krčních obratlů o 3mm s lehkým tlakem na michu. Diagnóza zněla RS, nabrali mi tedy LP ta ale DG nepotvrdila ani jiné zánětlivé…

Hezký den, diagnosa neuroboreliosy se mimo klinických potíží a neurologického nálezu opírá zejména o výsledek vyšetření moku - ten uvádíte negativní, tedy se o neuroboreliosu nejedná. Jsem rád, že se nepotvrdila, jak sama uvádíte, ani diagnosa sclerosis multiplex. Brnění může být i projeve tetanie - pravé (vzácnější, diagnosa z krevních odběrů) či tzv. latentní (potvrdí se na EMG) - terapie dle…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana17. 1. 2021

Dobrý den na MR indikován na úrovni C6/7 výhřezu ploténky 3mm, zúžení páteřního kanálu 9mm.Již rok mám hrozné bolesti,občas neovládám lev.ruku,bolest je i na hrudníku.Rehabilutace nepomáhají Po celé páteři pocit mravenčení.Na neurologii mi bylo sděleno, že to není možné.A Dr.se se mnou odmítá bavit.Je možné se objednat u Vás v Hořovicích bez žádanky.Již nevím co dělat,psychicky už to nezvládám…

Hezký den, bolesti do horní končetiny je jistě možné řešit i na neurologii zde v Hořovicích. Za žádanku jsme rádi, zákony této země nám ale bohužel neumožňují jejím vystavením vyšetření podmiňovat. Takže se klidně objednejte na tel. recepce 311559031-4 a doneste, co máte. Pokud bude obrazová dokumentace přeposána do ePACS Nemocnice Hořovice, budeme rádi. Z uvedeného dotazu nevyplývá, zda již byla…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika Gryczova12. 1. 2021

Dobrý den dnes jsem byla na obstriku pod CT (PRT) všechno proběhlo hladce ale doma jsem zjistila že necítím polovinu zadku a písku. Chci se zeptat jestly je to v pořádku děkuji Gryczova

Hezký den, může se to stát (podepisovala jste i informovaný souhlas), obvykle to odezní během dne. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola11. 1. 2021

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat muj otec má 5 ložisek na játrech má postoupit operaci chtěla jsem se zeptat kdyby ne podstoupil operaci co by se stalo bojím se tě operace že mu vemou vzorek z jater a může být po něm vůbec nevím kolik času mu zbývá dva měsíce spatky měl nádory v močovém mechiri tak už že dva krát po operaci byl to zhoubný nádor děkuji za Vaši odpověď

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat muj otec má 5 ložisek na játrech má postoupit operaci chtěla jsem se zeptat kdyby ne podstoupil operaci co by se stalo bojím se tě operace že mu vemou vzorek z jater a může být po něm vůbec nevím kolik času mu zbývá dva měsíce spatky měl nádory v močovém mechiri tak už že dva krát po operaci byl to zhoubný nádor děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem MUDr. M.…

Jitule 3410. 1. 2021

Dobrý de. Také bych ráda, sdílela svojí zkušenost. Prodělala jsem covid od 10.12 do 26.12 karantena. Velká bolest těla, 5 dnů bolest hlavy, únava , zvýšená teplota je 37,4 každý den něco jiného, střevní a zažívací problémy. Když už jsem myslela že mám konečně po 27.12 mě najela migréna, zvracela jsem, nesnesla hluk, světlo bolest očí takhle mě to bralo 6 dnů v kuse a 7 den se k tomu přidalo :…

Hezký den, ano, COVID19 má neurologické projevy. Je možné, že by vám neurolog mohl pomoci. U nové bolesti hlavy trvající bez ustání déle než 48h je jistě vhodné akutní vyšetření. Škoda, že neproběhlo. AISLP (databáze léků) přípravek s názvem "drijak" nezná. Asi půjde o jiný účinný a bezpečný přípravek, který prošel náročným a nákladným schvalovacím procesem evropské lékové agentury. Co se týče…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dušan8. 1. 2021

Dobrý den,mám bolesti krční páteře na pravé straně.Boleeti jsou spojené s bolestí pod skalpem hlavy a pravého oka Někdy jde bolest až do čelistní kosti. Asi měsíc mě budu abnormální sucho v ústech,v očích a v nose.Problem mám jen když ležím.Such mě budí a když si zacvičim,vstanu a něco dělám,pomalu zmizí.Jak mile si lehnu, opět to začne. Je možné, že krční páteř může skřípnout nějaké nervy,nebo…

Hezký den, nebudu zastírat, že uváděná kombinace potíží není všední. Na prvním místě bych po klinickém vyšetření (jako neurolog) asi zvážit provedení RTG krční páteře a jistě konzultoval otorinolaryngologa. Problém se suchém v ústech jistě budí podezření na možnou souvislost s poruchou spánku či revmatologickou příčinou. To je ale již na podrobnější diskusi s ev. výsledky krevních odběrů. Zdraví…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kapalkova k.7. 1. 2021

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat s čím by mohl souviset můj problém.Praktik to uzavřel tím, že je to od páteře.Od listopadu pociťují nejistotu při chůzi i v klidu,pocit slabých podlamujicich se nohou,chůze jako po požití alkoholu,problém jít rovně,únava, občasná slabost horních končetin.Bolesti zad i za krkem mívám,ale uz několik let.Chodila jsem na rhb i elektroléčbu,byla jsem na neurologii-bez…

Hezký den, k EEG se nebudu vyjadřovat, neznám indikaci a váš neurolog je zaplacen za vysvětlení nálezu pacientovi. Co se týče slabosti a nejistoty končetin, při negativním MR mozku a krční páteře lze uvažovat třeba i o polyneuropatii - diagnostika se opírá zejména o EMG a krevní odběry (co je to "klasika" a v jakém skutečném rozsahu byly ty vaše, nevím). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Patricie6. 1. 2021

Dobrý den dnes mi bylo zjištěno z magnetické rezonance nález na krční páteří jelikož mě často bolí hlava a za krkem a mám závratě bojím se zdá je to něco vážného nebo ne na neurochirurgii jsem objednaná až v únoru. Ve výš C2 cystoid. Léze propagující se do p. Kanálu spíše z extraduarniho prostoru velikosti 14×10×12 mm. Léze způsobuje vymizeni předního SA prostoru a lehký tlak na míchu centrálně…

Hezký den, na nic se neptáte, pouze konstatujete nález na MR, který může a nemusí souviset s potížemi. V ČR jsou termíny objednání na vyšetření obvykle nesrovnatelně kratší, než v zahraničí, i vy čerpáte dobrý termín extrémně snadno dostupné zdravotní péče u nás. Při objednávání na neurochirurgická pracoviště bývá při přidělování termínu zohledňován klinický stav i MR nález. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin4. 1. 2021

Dobry den, uz cca 2 mesice mam stale fascikulace v pravem lytku a obcasne za to ale silne krece. Mam v rodine osobu trpejici ALS, tak jsem se chtel zeptat, jestli je to dedicne a pripadne kde a jake vysetreni bych mel podstoupit, abych ALS vyloucil. Predem diky

Hezký den, předem upřesním, že ALS se nedá vyloučit, dá se jen potvrdit. Diagnostika vychází z vyšetření neurologem za předpokladu doplnění EMG. Vyšetření bez zbytečného odkladu jistě uleví i nejistotě. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta3. 1. 2021

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, co udělat pro úlevu ohromné bolesti bederních zad. Jsem na konci druhého trimestru druhého těhotenství a zhruba ve stejném období (fázi) těhotenství jako u prvního děťátka mě přepadla nesnesitelná bolest na levé straně jakoby uvnitř bederní oblasti.. Když sedím, nebolí to, jakmile však vstávám, ulehávám, vstávám z lůžka, obracím se na lůžku a…

Hezký den, konzultace fyzioterapeuta - může předepsat opravdu kdokoli (gynekolog, porodník, praktický lékař, zubař, kožař...) je určitě na místě. Vzdělání fyzioterapeutů v mnohém přesahuje výuku medicíny, často se setkávám s tím, že lékař vlastně ani netuší, co všechno lze po fyzioterapeutovi požadovat. Pokud byly tyto potíže již během první gravidity, čekal bych preventivní gynekologem…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michal30. 12. 2020

Dobrý den,už měsíc mě trápí celotělové napětí, vyšší únava,na začátku i problémy s dýcháním,teď se mi občas zatočí hlava s návalem horka, přikláněl jsem to nachlazení,ale už to trvá déle,tak bych znal váš názor.dekuji

Hezký den, můj názor je jednoduchý. Takhle mohou vypadat potíže interní, endokrinologické i psychické či infekční. Do systému vyšetřování je dobré vstoupit u registrujícího praktického lékaře, který na základě vyšetření a ev. paraklinických testů (např. krevní odběry) rozhodne o dalším postupu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana29. 12. 2020

Dobrý den, Již 4 měsíce mám nonstop brnění rukou a nohou. Z počátku mě brněly jen chodidla a ruce a postupně se brnění rozšířilo po celých končetinách, přidalo se pálení kůže, fascikulace a bolesti ve svalech. Také mám brnění a citlivou kůži mezi lopatkami na zádech, a také na končetinách mám vyšší citlivost, nesnáším obepnuté oblečení a také chlad. Z počátku jsem byla na tetan. testu, který byl…

Hezký den, je-li Mirtazapin v dostatečné dávce po dostatečně dlouhou dobu 30-45mg denně min. po dobu 1 měsíce - stále bez efektu. Nabízí se doplnění MR mozku a krční páteře, při negativních výsledcích i zvážení odběru mozkomíšního moku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miko26. 12. 2020

Dobrý den, měl jsem 2× obrnu lícního nervu a měl jsem vyšetření EKG a lumbální punkci ale stále mám obavy že se může jednat o nádor na mozku, mohou se mýlit lékaři ? Zobrazí lumbální punkce výsledky nádoru na mozku ? Děkuji za odpověď

Hezký den, pokud jste měl lumbální punkcí, asi jste měl i CT mozku, kde by byl nádor vidět... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vendula24. 12. 2020

Dobrý den, před měsícem mě začala brnět levá noha, ruka a část obličeje pod okem. Přisuzovala jsem to presezení, v té době jsem byla v karanténě s minimem pohybu, brnění přestalo asi po 2 dnech. Teď před Vánoci se brnění vrátilo a trváuž 3. den. Po svátcích si dojdu asi k lékaři. Může to být od páteře? (záda mě nebolí, ale mám sedavé zaměstnání).

Hezký den, brnění končetin nález na páteři teoreticky vysvětlí, brnění v obličeji nikoliv. Berte častý termín u neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Sarka Vlastnikova22. 12. 2020

Dobry den,jsem po operaci krcni patere( 8.12.2020)a moje neurolozka vam poslala elektronickou objednavku na rhb u vas.Mam zacit rehabilitovat po 21 dnech po operaci.Mic rada bych k vam nastoupila po novem roce.Dekuji za vasi odpoved.Sarka Vlastnikova

Hezký den, asi půjde o omyl. V neurologické poradně nejsem schopen jakkoli administrovat žádanku na rehabilitaci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Danuše Einšpieglova21. 12. 2020

Dobrý den v sobotu jsem byla na MR krční páteře při vyšetření ,spuštění zvuku mě začala bolet levá ruka .bolesti se tak stupňovaly ,ze jsem myslela , ze to nevydržim.Jsem půl roku po operaci krční páteře .Je to běžné ?

Hezký den, dobrý nápad je konzultace s vaším neurologem (pochopitelně s výsledky MR). Zda je souvislost s operací, se jistě ukáže. I k MR vyšetření byl jistě důvod, možná stejný, který je za vašimi potížemi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kristián20. 12. 2020

Dobrý den, bolí mě už asi týden oči, krom toho jsem měl šílené bolesti hlavy, byla to hrozná bolest. Připomnělo mi to bolest, jako když jsem měl zánět mozkových blan. Dal jsem si dva brufeny, bolest odezněla, ale pak zas nastoupila. :/ Děkuji za radu

Hezký den, chybí-li dotaz, těžko se odpovídá. Bylo by dobré zajít za lékařem a to, že jste tam dosud nebyl je nemoudré. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva20. 12. 2020

Dobrý den Prosím cca 4 měsíce mě brni prava noha někdy obě nohy i ruce a boli záda.asi před 2 lety na neurologii jsem byla na rezonanci páteře a prý je špatná.moc mi to p.doktorka nevysvětlil a..chodila jsem na rhb v motole.nechci se rozepisovat více ale to brneni jsem před tím neměla.vzdy když začnou záda objeví se to brneni mravenceni.ztuhlost.nekdy to nemám vůbec.pred 14 dny odběr krve doktor…

Hezký den, brnění či bolesti či obé všech končetin budí podezření na souvislost potíží s postižením krční páteře eventuálně mozku či podílem tzv. polyneuropatie. Řešení by mělo vycházet ze znalosti klinického nálezu, zobrazení krční páteře (RTG či MR) a snad i mozku, jistě je fajn mít k dispozici i aktuální výsledek EMG a v závislosti na jeho výsledku se dá zvážit i vyšetření krve a nakonec i…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš20. 12. 2020

Dobrý den, 15.12 jsem byl na PRT pod CT a vůbec mi to nepomohlo a už jsem z toho cely zoufalý, každý říká, že během dvou dnů, by to mělo pomoci, ale mě furt nic.. musím stále brát Tramal, abych se mohl v klidu vyspat.. mám vyhrezlou plotynku 6,5mm a tlačí mi to na nerv do pravé nohy a nemohu skoro chodit.. furt mi to střílí do cele nohy a bolí mě záda.. děkuji za odpověď

Hezký den, odpovědět na prohlášení bez otázky je těžké. Co chcete vědět? Jestli byla CT PRT provedena správně? Jestli byla správně zvolena úroveň aplikace? Jestli 6,5mm výhřez disku (což není mnoho) vůbec souvisí s potížemi? Jestli jste neměl jít radši na infuse? Jestli je třeba se ptát neurochirurga? Kdy je dobré fyzicky znovu navštívit svého neurologa? Jestli je možné i v tomto stavu…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Mikynka17. 12. 2020

Dobrý den chtěl bych se zeptat. Měl jsem obrnu lícního nervů 2× a občas když jsem nervózní cuká mi ve svalech v každé části těla byl jsem hospitalizován ve dvou různých nemocnici a obrna a cukání může být prý jen virového původu dělali mi i lumbální punkci a EKG vyšetření. Bojím se že by to mohl být nádor mozku. Co říkáte na to vy ? Děkuji za odpověď

Hezký den, před odběrem moku bych čekal CT mozku, kde by se nádor zobrazil. Existuje i psychologická indikace zobrazení. Věru není nic lepšího, než pacientovi jeho mozek ukázat na obrazovce... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie17. 12. 2020

Dobrý den, mám roztroušenou sklerózu a chtěla bych poradit,jestli se můžu očkovat proti Covidu-19. Děkuji Hrebeňárová

Hezký den, otázka na vlastně jakékoli očkování (nejen proti COVID19) plně náleží neurologovi RS centra, kde jste vedena a kde znají váš příběh vč. medikace, tíže onemocnění, počtu relapsů atd. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela Urbanová16. 12. 2020

Dobrý den, jsem po operaci septoplatiky a mukotomie. Již vše v pořádku. Léčím se na neurologii s neuralgii trigeminu, mám časté bolesti 2 a 3 větve, léky mám Pregabalin Mylan a nově opiaty. Zubní vyšetření v pořádku. Posilaji mne na MRI k vyloučení neurovaskularniho konfliktu. Já byla na MRI mozku před 2 lety k vyloučení RS. Výsledek negativní. Dotaz zní, je to stejne zaměřená MRI mozku jako má…

Hezký den, dnes může být nález jiný než před dvěma lety a neurovaskulární konflikt tak patrný. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra P.14. 12. 2020

Dobrý den,v březnu 2020 jsem podstoupila operaci krční páteře v oblasti C5/C6 z důvodu myelopatie, úzkého pát. kanálu a brnění rukou. Podle MR snímků vše proběhlo v pořádku, vše sedí jak má, krk mám rozhýbaný. Nicméně mě od té doby trápí bolesti rukou od ramen po lokty, které jsem před operací neměla. Užívám Gabapentin, který trochu pomáhá. Můžu doufat, že se stav ještě upraví? Lékaři mi podle…

Hezký den, v těchto případech je stav hodně závislý na včasné a dostatečné léčbě antiepileptiky (gabapentin je jednou z možností) či dalšími pomocnými léky u pacientů s chronickými bolestmi (antidepresiva). Zcela zásadní je dostatečná dávka či změna přípravku za jiný, nejsou -li výsledky vyhovující. Mohou pomoci i přírodní léčivé zdroje (lázně) či metody fyzikální terapie. K dispozici je i…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marta11. 12. 2020

Váhá se u mě mezi diagnózou Periodické paralýzy a Stiff person syndrom. Kromě ostatních výrazných a společných příznaků se mi děje toto: Když hnu horní končetinou, projede jí vteřinová ostrá bolest. Některé zvuky vystřelí podobnou bolest skrze mé tělo. Když se mě někdy někdo dotkne, to místo také dosti zabolí. Také mám silný úlekový syndrom. Kloní se tyto "drobné" symptomy spíše k PP nebo SPS?…

Hezký den, uváděné obtíže nedokážu s klidným srdcem přiřknout ani jedné z uváděných diagnos (a to je periodických paralýz více variant...). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kamila Švehlová9. 12. 2020

Dobrý, den již několik let mám hučení v hlavě , byla jsem ušniho lékaře, z neurologie jsem byla poslána na EEG , nic jiného, zvyklá jsem si už na ten hluk, ale poslední dobou je to stále horší , v letních vedrech je to hučení, cítím to na temeni hlavy. V lednu mám jít do hyberbonické komory myslíte , že mi to pomůže. Jsou dny, kdy si myslím, že se z toho zblázním. Teď se mi přidaly bolesti…

Hezký den, hučení v hlavě je subjektivní problém, který neumíme změřit. Hučení v uších patří zcela jistě na ORL, i tak existuje jen málo odborníků, kteří ho dovedou správně ošetřit. U obou problémů se má za to, že čím časněji a intenzivněji se léčba zahájí, tím větší je šance na úspěch. Chronické formy mohou být k léčbě již rezistentní. Ale zpět k hlavě. Neměl by být problém dosáhnout na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika9. 12. 2020

Dobrý den, mám trvalé bolesti v bederní části. Citlivost přechází do nohy po zadní části a občas dochází k blokaci pravého ramene až krční páteře a bolesti lokte.Dle RTG: překvapivě těžká skoliosa v krátkém úseku L L 1-4, 33st L. Je vyraznější rotace II st Moe nash. Pan doktor mi sdělil, že obratle v tom krátkém úseku zasahují do měkké tkáně a proto ty bolesti. Řekl mi, že se s tím nic nedá…

Hezký den, bohužel neznám klinický nález, odbornost vašeho lékaře ani to, jestli je RTG jediným provedeným zobrazovacím vyšetřením. Jistě existují operační výkony korigující skoliosu - lze konzultovat spondylochirurga (FN Motol) či ortopedickou kliniku (např. FNKV Praha, FN Bulovka aj.) nebo fyziatra na možnosti rehabilitační péče (i ústavní). Další pro mne nejasnou otázkou je příčina RTG nálezu …

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina K.7. 12. 2020

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně možných příznaků RS? V červnu 2020 potíže s bolestí a špatnou citlivostí horních končetin (především 4 a 5 prst na obou končetinách), občas třes 4. prstu na levé ruce, ne celé ruce, rovněž potíže s pravou dolní končetinou - slabost, pálení od kolena dolů. Současně závratě, mravenčení po těle. Neuroložkou jsem byla odeslána na rentgen krční páteře,…

Hezký den, váš problém vyřeší jen a jen MR vyšetření mozku a krční páteře, které by mělo jednoznačně vyloučit (či potvrdit) nález typický pro sclerosis multiplex. Spekulace potencující úzkost nemají význam. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina Pospíšilová4. 12. 2020

Dobrý den léčím se s panickou poruchou a bolestmi krční páteř. Můj problém je že mi teď mění léky na psychiku a stavy se zhrsili vždy si beru diazemat 0,5 a už po druhé se mi stalo že mi lék vůbec nezabral je to tím že bych si měla vzít větší dávku? Děkuji za odpověď

Hezký den, pro další postup konzultujte svého psychiatra, jistě na něho máte telefonní kontakt, který je rychlý. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina2. 12. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je možné aby CT mozku nic neukázalo a následně magnetická rezonance ano, myslím ložisko, nový nádor, děkuji

Hezký den, Ano, je to možné. Z toho to důvodu je při CT vyšetření k dispozici kontrastní látka zvyšující citlivost vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva1. 12. 2020

Dobrý den, mám strýce s Parkinsonem, v poslední době se jeho stav hodně zhoršil, doporučil byste používat extrakt z marihuany, pokud by byl k dispozici? Děkuji za odpověď.

Hezký den, u každého léku je třeba si odpovědět na otázku - co má užívání přinést? Jinými slovy existuje příznak (a ten bohužel neuvádíte, obecné zhoršení opravdu nedokážu uchopit), který se dá uvažovaný lékem zlepšit? Cannabis připravený v lékárně na recept je lék, dá se užívat například u chronické bolesti. U uvedené diagnózy není podávání konopí zvykem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla1. 12. 2020

Dobry den, od srpna trpim na fascikulace ruzne po tele, obcas i na jazyku. Pri vyplazeni se jazyk trese, kdyz je polozeny na spodnim patre, je v podstate ok. Trapi me i lehky tres rukou, pri otevreni ust i napriklad tvari. Ztratu svalove sily nepocituji, dostala jsem se ale kvuli tomu do uzkosti z ALS. Podstoupila jsem v rijnu jehlove vysetreni EMG (rameno, palec, stehno, lytko) - bez nalezu.…

Hezký den, bez EMG nálezu není diagnóza ALS možná. A navíc, i úzkost se dá léčit. Proberte se svým neurologem ne to, to to není, ale jak problém vyřešit. Co třeba krevní odběry? Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jakub27. 11. 2020

Dobrý den, předem děkuji za Vaší odpověď. Již je to měsíc a půl, kdy mne bolí záda v oblasti bederní páteře / oblast ledvin. MR bez významných změn. Analgetika, myorelaxancia stále bez účinku. Bolest se stále stupňuje. Bolest se stupňuje v klidové i mírné zátěži. Bolest pulzující, vystřelující do třísla či do horní části páteře. Biochemie bezvýznamného nálezu. Nevím už kudy kam, úleva nepřišla a…

Hezký den, nevím, zda vás viděl neurolog, fyziatr, fyzioterapeut, MR čeho jste podstoupil (bederní páteř, břicho, ledviny...) a kdo ji indikoval. V uvedeném pořadí bych ale i já u odborníků svůj stav konzultoval. Pro úplnost je dobré dodat, že před MR bederní páteře je dobré mít k dispozici i RTG snímek této lokality - jde o jiné vyšetření za jiných statických podmínek těla, MR není lepší, je…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Melly24. 11. 2020

Dobrý den. Najednou jsem začala cítit unavené nohy a ruce. Taková slabost. Nic nebolí, jenom je to zvláštní pocit, nepříjemný. Z neurologie mě odeslali na EMG k vyloučení AIDP. Výsledek EMG je lehká demyelizační polyneuropatie na DK s parc.bloky vedení. Může odpovídat slabé formě AIDP, klinicky však bez vývoje - příliš nekoreluje. Jsem objednána na MR hlavy a krku, dostala neuromultivit.…

Hezký den, při normálních výsledcích krevních odběrů a nepřesvědčivém EMG je zobrazovací vyšetření mozku a krční míchy k vyloučení ložiskového procesu metodou volby. Neuromultivit je s výhodou. Postupoval bych obdobně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie P.23. 11. 2020

Dobrý den, dnes ráno jsem se vzbudila a měla jsem lehce nateklé levé oční víčko. Po aplikaci očních kapek otok splaskl. V průběhu dopoledne mám ale pocit, jakoby mi levá část obličeje (převážně u lícní kosti a spánku ) začala tuhnout a lehce mě bolí celá levá strana až v místě za uchem. Mám vyčkat, jestli pocity tuhnutí a lehké brnění odezní nebo doporučujete vyšetření, popřípadě jaké? Předem…

Hezký den, postupujte tak, jak sama nabízíte. Vyšetření na ORL a ev. i neurologii lze zvažovat, pokud potíže přetrvávají i přes samoléčbu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika Zvolankova20. 11. 2020

Dobrý den, před dvěma lety jsem při malém zákroku na gynekologii v anestezii vdechla obsah žaludku a byla 3 dny na oční ventilaci na aru. Od té doby mám potíže velmi nepříjemnou bolest pravé nohy od hýždě, stahno lytko k prstů a nártu. Bolest je palciva a bolí i při dotyku a hlavně na studené věci. Na Mr mi zjistili že jsem prodělala slabou mozkovou příhodu. A lehkou protruze disku. Bylo mi…

Hezký den, rozhřešení bez aktuálního klinického vyšetření nemám. Oba zdroje potíží jsou relevantní, kde je pravda, nedokážu rozhodnout; snad s výsledky aktuálního EMG... Léčba chronické bolesti obsahuje kromě léčby lékové (a zde je jistě prostor pro rozšíření i navýšení) léčbu rehabilitační, intervenční (obstřiky, blokády...), péči o duši, spánek, hmotnost, pohybový režim. Osobní fyzické…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ema19. 11. 2020

Dobrý den.Může tento nález způsobovat moje oční a závraťové potíže? Bolí mě střídavě, cca 3 roky levé oko, blikání a obrazce, světloplachost. Posledního půl roku celodenní motání hlavy, závratě. Může to být RS ?Vyšetření na neurologii MR mozku duben 2019- na T2 a FLAIR obrazech je bilat. na rozhraní frontálních a parietálních laloků jedna tečkovitá léze zvýšené intezity signálu,jinak přiměřený…

Hezký den, uvedené nálezy na opakovaných MR vyšetřeních mozku nejspíše s uvedenými subjektivními potížemi nesouvisejí. Neznám ale výsledek objektivního klinického neurologického vyšetření, váš krevní tlak, výsledky krevních odběrů - byly-li jaké provedeny. Při pochybnostech o významu uvedených vyšetření se vždy - i z psychologické indikace - dá doplnit vyšetření mozkomíšního moku, kde by se…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
petr17. 11. 2020

Dobrý den,chci se zeptat mám syndrom karpálního tunelu na pravé ruce EMG vyšetření prokazuje demyelinizační notorycko-senzit.Neuropatii n.medianus 1.dx v oblasti zápěstí- podporuje dg sy karp. tunelu. 1 dx lechčího stupně pro motor . vlákna a středně těžkého stupně pro senzit. vlákna.Je tento nález již na operaci ? Hledám si novou práci a nechcihned po nástupu do nového zaměstnání jít na…

Hezký den, indikace k operaci je ke zvážení u pacientů bez efektu konzervativní terapie. O té probíhající u vás bohužel nevím zhola nic. Pouze na základě výsledku EMG by se rozhodně operovat nemělo, nehledě na fakt, že pravděpodobně není známa ani příčina potíží? Bez vyřešení této příčiny má na úspěch pramalou šanci jakákoli terapie. S lékařem indikujícím EMG vyšetření se tedy domluvte na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Filip S.13. 11. 2020

DObrý den, už asi 3 měsíce mě trápí cukání ve svalech, mám pocit, jakoby se mi špatně mluvilo na jedné straně čelisti a pocit ztuhlosti. Měl jsem stresové období po dovolené při nástupu zpět do práce, odběry krve byly v pořádku. Děkuji.

Hezký den, neznám rozsah uvedeného laboratorního odběru, nicméně s neurologickým vyšetřením i cestou centrálního příjmu nejbližší nemocnice bez zbytečného prodlení nic nezkazíte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr6. 11. 2020

Dobrý den, již delší dobu (cca 6 měsíců) se potýkám s nepravidelně se opakujícími intenzivní bolestí nohou v oblasti chodidel. Bolest je někdy v místě nártu a někdy v místě kotníku a střídá se u levé i pravé nohy. Bolet bývá tak intenzivní, že není možné na nohu došlápnout a pokud bolí u kotníku nesnesu pak na tom ani peřinu. V květnu jsem podstoupil artroskopii kolene a řešil jsem tyto bolesti s…

Hezký den, podstoupit klinické neurologické vyšetření je možným řešením. Syndrom neklidných nohou (neuvádíte, zda primární či sekundární) ani roztroušená sklerosa by se neměly projevovat uvedenými bolestmi. Za úvahu jistě stojí EMG vyšetření k objektivizace možné polyneuropatie jako zdroje bolestí i syndromu neklidných nohou. V případě jejího průkazu by pak měly následovat krevní odběry k pátrání…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana6. 11. 2020

Dobrý den, začaly mě přes den i v noci brnět (takové zvláštní lehké brnění, spíše neklidné) ruce a nohy. V létě jsem prožila panickou ataku, následně jsem dostala Bellovu obrnu. Po dvou měsících mi začínají brnět ruce i nohy. je možné, že to je psychického rázu? Děkuji za odpověď a přeji krásný den:)

Hezký den, ano, je to možné. Panická ataka nechodívá sama, uvedené projevy jsou s diagnosou v souladu. Na druhou stranu mohou ale znamenat i jiné závažné neurologické onemocnění, proto je neurologické vyšetření jistě vhodné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola3. 11. 2020

Dobrý den, jsem bez pár měsíců rok po úrazu krční páteře. Můžou s tím souviset bolesti, které se táhnou od krku až do hlavy? Trvají už tak dva týdny a neodeznívají. Bolest nejvíc pociťuji za uchem a na spáncích. Předem děkuji za odpověď.

Hezký den, ano, je to možné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hynek2. 11. 2020

Dobrý den. Mám problémy s krční páteří už delší dobu, teď se mi začalo stávat to že když hýbam hlavou dolů začne mi brnět pravé stehno. Děkuji za odpověď

Hezký den, není špatný nápad objednat se na neurologické vyšetření. Objednejte se na lince 14 500. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana30. 10. 2020

Dobrý den, již několik týdnů mně trápí ochablost svalů na nohách, jejich tuhnutí a záškuby ve svalech. Zároveň mám občasné silné bušení srdce. Již mně byly provedeny odběry krve na možné chybějící minerály a hormony štítné žlázy. Byla mně zjištěna vyšší hodnota hormonu TSH (cca 11) a nasazen Euthyrox. Po 3 týdnech léčby je hodnota TSH již na normálu. Bušení srdce a ochablost svalů na nohou ale…

Hezký den, možná by jste se mohla objednat na revmatologické vyšetření. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Amálka29. 10. 2020

Dobrý den, mám problém s krční i hrudní páteří a také s brněním rukou. Mám velká prsa a na ramenou propadliny a otlaky od ramínek. Nejsem vůbec silná, BMI mám v normě. Jen mě stále posílají na RHB, to je ale lepší jen na chvíli. Prosím, mohou za tím brněním rukou stát útlaky od podprsenky na ramenou? Dnes jsem pátrala na netu a našla toto aspoň pro mě jako smysluplné vysvětlení. Žádný lékař mi…

Hezký den, problém velkých ňader ve vztahu k potížím s krční páteří jistě existuje. Osobně jsem na plastickou chirurgii doporučil nejednu pacientku, které měla po operaci úlevu, které předtím nedosáhla konzervativní terapií včetně rehabilitace. Otlaky od ramínek podprsenky zpravidla vyvolávají bolesti v oblasti lopatky (přesně v oblasti nervus dorsalis scapulae) a nikdy nevedou k projekci do…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka Vlastníková26. 10. 2020

Dobrý den, 7. 12 mám naplánovanou operaci krční páteře ve Vojenské nemocnici Střešovice. Dnes mi moje paní neuroložka říkala, že po operaci mám nárok na rehabilitaci. Chtěla bych k vám a chci se zeptat, kdy a jak se k vám mám objednat, co vše pro to mám udělat? Děkuji vám za vaši odpověď.

Hezký den, z principu nemá "nárok" nikdo na nic. Toto slovo zdravotní pojišťovna ve smyslu čerpání rehabilitace či lázní (jako jedné z rehabilitačních forem) nezná. Indikace vzniká posouzením odborného lékaře v závislosti na klinickém nálezu. Nejlépe je tedy se domluvit s operatérem, aby zvážil uvedení indikace do propouštěcí zprávy z hospitalizace po operaci. Myslím, že je to velmi snadné.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra23. 10. 2020

Dobrý den, jsem 3 měsíce po porudu a už víc jak měsíc mě bolí krční páteř, není to žádná akutní bolest, ale bolí to když hlavu otáčím, předkláním nebo zakláním. K tomu mě občas bolí hlava a brní mi ruce a neustálé píská v uších. Zdá se mi, že se mi i zhoršilo vidění na 1 oko do dálky. O co by se mohlo jednat? Děkuji za odpověď.

Hezký den, mohlo by se jednat o spoustu věcí. Naštěstí nejsem placen za spekulace. Bez vyšetření registrujícím praktickým lékařem, kde lze zvážit vyšetření na neurologii i fyziatrii i zobrazení krční páteře, se patrně neobejdete. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika23. 10. 2020

Dobrý den, problémy začaly před rokem. Se změnou antikoncepce se mi začala motat hlava a po druhém prášku jsem skončila v prekolapsovém stavu v nemocnici. Okamžitě jsem ji vysadila, ale motání hlavy a závratě trvají a to každý den, celý den + stavy na omdlení. Ještě bych ráda upozornila, že jsem předtím byla v Egyptě. Měla jsem různá vyšetření, na podzim 2019 mag. rezonance hlavy a krční páteře …

Hezký den, je-li MR mozku i krční páteře normální, sclerosis multiplex bych se nebál. Neuroinfekci i nervosvalovou poruchu by měl být schopen vyloučit neurolog - neuvádíte, zda máte toto vyšetření již za sebou. Neuvádíte, kdo HUTT indikoval - neurolog?, internista?, kdo dále řeší vaši "nízkotlakost"? Řešením by měla být spolupráce internisty a neurologa - oba by měli mít k dispozici všechna…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra20. 10. 2020

Bylo mi provedeno Sono žil kde hyperstezie na vnitřní straně stehna nechápu co je to za diagnózu a zda se musí léčit a jak jsem po snesení osterofytu C páteře a coxartozu 1.utriq.

Hezký den, obsah zprávy má pacientovi vysvětlit lékař autor. Tam je třeba se ptát. Hyperstezie není nic. Hypestezie je snížená a hyperestezie zvýšená citlivost na dotek. Léčí se, pokud pacientovi vadí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Laďka Piskačová15. 10. 2020

Přeji dobrý den, 6.10.2020 jsem podstoupila operaci krční páteře předním přístupem v etážích C3/4, C4/5 a C5/6 s uvolněním míšních kořenů a stabilizací dlahou. Již po výkonu, na JIP, jsem měla bolesti celé levé HK. Paže mi "nefunguje" v rameni a přetrvává necitlivost posledního článku palce. Ošetřující lékař ve FN stanovil diagnózu zmrzlého ramene. Zánět se mi v rameni nevyskytuje s před operací…

Hezký den, zánětlivá složka syndromu zmrzlého ramene se nedá prokázat krevními odběry. Diagnosa vychází z klinického vyšetření a potíží pacienta. Na druhou stranu u této diagnosy nebývá necitlivost prstů rukou - může to být kombinace více faktorů vč. potíží nasedajících na "uvolnění" nervových struktur operací. Nervy mohou operačním výkonem prostě "přicházet k sobě", což pacient vnímá negativně,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kristýna10. 10. 2020

Dobrý den mám dotaz. Byla mi diagnostikována idiopatická intrakraniální hypertenze, včera 9.10. mi dělali odlehčovací punkci (vleže ) kde zjistili že vstupní tlak byl výrazně zvýšen 620mmH2O po odpuštění 15 ml se normalizuje na 170 mmH2O. Obtíže (bolest hlavy krční páteř s propagaci do tyla, šumění v pravém uchu, tlak v hlavě, špatně jsem viděla na pravé oko) byli od 23.9. Můj dotaz spočívá v tom…

Hezký den, Ano, je typické, že se váš stav bude nějakou dobu upravovat. Každá změna si prostě žádá čas na adaptaci. Srovnejme např. se situací, kdy má člověk poprvé v životě brýle nebo poprvé nasazené léky na leta vysoký krevní tlak. Oba takoví pacienti se přechodně nemusejí cítit dobře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla Kadlecová8. 10. 2020

Dobrý den, prosím o popis nálezu z MR laikovi... poprosím o sdělení problému a co dál podniknout. Bolesti, které mne nechají spát, jsou už celkem nesnesitelné a komplikují mi život. Zmíním bolest v pravé dolní končetině, která za posledních 14 dní je neúnosná a vyskytuje se v takřka hodinových intervalech v holeni, někdy i lýtku. Po několika minutách se přesouvá bolest do nártu. Tlak bych mohla…

Hezký den, vypadá to na mechanický efekt výhřezu disku mezi 4. a 5. bederním obratlem. Trpí nervový kořen obsluhující pravou dolní končetinu. Se svým neurologem proberte možnosti (a aktuálně zejména dostupnost) možných řešení - od tablet a injekcí, přes infuse (ambulantně i za hospitalizace), rehabilitaci, obstřik pod CT (tzv. CT PRT) až po konzultaci neurochirurga. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra7. 10. 2020

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat, zda je mozne lecit poskozeny nerv. Muj pritel mel autonehodu pred 11 lety. 2mm ho delily od uplneho ochrnuti. Prodelal nekolik operaci v bederni casti trupu, ma kovovou desticku a patrne nekolik sroubu. Neciti pravou cast stehenniho svalu. Kazde rano vstava s ostrou bolesti ve stehnech. Nemel moc rehabilitaci. Uz 11 let je na morfinovych naplastech, docela…

Hezký den, Ano, je to možné. První zásadní opatření je při podezření na mechanické poškození nervu jeho operační revize a ev. operační řešení. Zásadní je nepromeškat obecnou dobu na nervovou regeneraci do 2 let, kam se musí vejít i rehabilitace, léčba bolesti (akutní, ale i chronické, což rozhodně není totéž). Dle lokalizace poškozeného nervu lze zvážit diagnostické EMG. Zde je vzhledem k odstupu…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Rudolf Majiros6. 10. 2020

jsem rok po mozkove mrtvici a nekdy trva to aj tyden mi s prestavkami znecitlivy slapka nohy.Mam se zacit bat z dalsi mozkovky? Dekuji za radu

Hezký den, porucha citlivosti chodidla není pro mrtvici typická. A už vůbec ne jako prodrom před opakováním iktu. Na neurologii bych nicméně hledal odpověď - možná souvislost s poruchou nervového vedení z oblasti bederní páteře ale i v rámci tzv. polyneuropatie (porucha funkce více nervů). Opakování mrtvice je nicméně závažná životní okolnost, které je třeba se obávat vždy - může devastovat…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiřina5. 10. 2020

Dobrý den, měla bych dotaz co mám dělat. Od dubna mě bolí hlava. Ze začátku jsem dávala vinu rouškám a zabírali prášky od bolesti. Poslední měsíc mě hlava bolí celý den, léky na bolest to jen ztlumí. Obvodní lékař mi dával obstřiky, ty bolest ztlumily. Byla jsem potom odeslána na neurologii. Tam jsem dostala injekci Ketonal lamp a recept na guajacuran 2x1, že je to od krční páteře, tak jako moje…

Hezký den, vidím, že bez zobrazení mozku a krční páteře budete dále tápat jen ve spekulacích. Žádejte je. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela4. 10. 2020

Dobrý den, už dva týdny se mi, když si lehnu na záda začne motat hlava, je to jako bych padala z postele. Je to velice nepříjemné v noci mě to probouzí ze spánku... Prosím o radu, co by to mohlo způsobovat... děkuji za odpověď

Hezký den, diferenciální diagnostika polohové a polohovací závrati je má oblíbená. Bohužel ne každý neurolog či otorinolaryngolog, kde byste měla bez okolků uspět, ji zná. Nicméně vyražte na vyšetření, je to opravdu nepříjemné. V naší nemocnici pomoc existuje, ať ji najdete! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Magda Maršounová3. 10. 2020

Dobrý den, v pondělí 12.10. jdu na artroskopii kolene a zároveň mám problémy se zády. Za jak dlouho můžu jít na kapačky na neurologii. Děkuji za odpověď Magda

Dobrý den, po artroskopii je možnost jít na terapii infuzní na neurologii prakticky do týdne. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ilona Kadlečková30. 9. 2020

Dobry den, chtela bych se zeptat,mam takovy problem. Jiz mesic jsem nela problem s bolesti hlavy a krcni patere, mela jsem za to,ze mam opet zablokovanou pater a tak jsem to krome cviku,ktere znam z rehabilitave neresila. Ovsem bolesti se zhorsily,zacala me bolet cela prava ruka od lokte a az do konecku prstu,ktere brni.Dostala sem kapacku a opichy krcni patere,s tim,ze kdyz bude zhorseni mam…

Hezký den, ve většině nemocnic jsou k dispozici jak neakutní ambulance s nutností objednání, tak akutní, kam jezdí sanitky a jsou ošetřováni nemocní v závažného akutní stavu. Zde je možno dosáhnout na akutní hospitalizaci, což by mohlo řešit váš problém. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jan Hesounjan@centrum.cz25. 9. 2020

Dobrý den uz třetí měsíc mě trapi při chůzi pocit že jdu ve skafandru citim lehké houpani a končí to pocity na omdleni bylo provedeno vyšetření CT, MR hlavy sono tepen, lumbální punkce, vyšetření srdce, ještě jsem si sám našel fyzioterapeuta a vše v pořádku ale potíže přetrvávají už nevim kudy kam děkuji

Hezký den, uvedené potíže jsou příliš nespecifické, abych z nich "mohl vařit" jakýkoli závěr. Na správnou cestu vás navede jen a jen poctivá analýza potíží, klinického neurologického i interního nálezu i všech komplementárních vyšetření. Lze zvážit doplnění 24h EKG Holtera, krevních odběrů, EEG, při negativních nálezech i psychologa... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra Hrehušová15. 9. 2020

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat mám kamosku a její dcera má tetanie chytá to víc jak 2 krát do měsíce ale léčba se vůbec nelepší ale horší nevíte jaká nemocnice se tím zabiva a nebo jestli jak se to léčí

Hezký den, nejde o nijak speciální diagnosu. Léčba spočívá v Mg, relaxaci, u tvrdošíjných pak navíc psycholog a dle nálezu event. antidepresiva. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Fafková14. 9. 2020

Dobry den, mám silne bolesti patere ktere vyzaruji az do bricha hlavne na prave strane a kdy me i casto pri chuzi brni cela pravá noha ,hlavne to hodne citim od kotniku po prsty a musim se zastavit. Byla jsem na rentgenu chtela bych se zeptat co znamena Drobna listhesa L3 se zúžen8m MOP L4-S1 a pocinajícíndegen.zmeny obou SIK.. Mam dlouhou cekaci dobu na dalsi vysetreni az 10.10.2002 a nevim…

Hezký den, zodpovědnost za vysvětlení zobrazovacího nálezu pacientovi má indikující lékař. Ten by také měl nález srovnat s výsledkem klinického vyšetření, o kterém já nevím zhola nic. 10.10.2002 je opravdu výborný termín. Nastal již před více než 18 lety. Váš neurolog může při projekci potíží do dolní končetiny zvážit mnoho diagnostických i léčebných postupů od tabletek, gelů, obstřiků "z ruky" i…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Katka 12314. 9. 2020

Dobrý den, vloni jsem byla na operaci žlučníku a měla jsem komplikace,tak jsem skončila s vyvodem,který jsem měla 3 měsíce.Po vytahnuti vyvodu mi pak po roce a čtvrt jiný lékař zjistil,že mám hypestezii v oblasti jizvy,kde jsem měla vývod.Chtěla bych se zeptat,jestli se dá hypestezie vyléčit?Případně jak?Je vhodná fyzioterapie nebo rehabilitace? Mám neustále bolesti.Děkuji za odpověď.

Hezký den, pomocí může tzv. péče o jizvu. To je plně v kompetenci operatéra, který má pacienta zkonstruovat o pooperační péči. Jde o rozmazávání neparfemovaným inertním tukem (nesolené sádlo, lépe Erevit aj.) a manuální obnovení posunlivosti tkání. Pravidelné "pomalé mnutí či masírování" se ve škole učí fyzioterapeuti. Na rehabilitaci lze někdy využít i fyzikální metody(LASER aj.), záleží na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Linda13. 9. 2020

Dobrý den, zhruba pred tremi tydny jsem prodelala pri behu prekolapsovy stav, skoncila jsem s tachykardii v nemocnici, kde mi udelali ekg a jen podali prasky na vysoky tlak. Nejakou chvili jsem byla v poradku , prosla jsem rukou praktika a endokrinologa( trpim snizenou fci stitky a beru euthyrox 88), zdruba 2 tydny na to jsem prodelala znovu zvlastni stav - vnitrni tres, toceni hlavy, necitlivost…

Hezký den, při negativním vyšetření je na řadě neurolog (porucha citlivosti), při negativním neurologickém vyšetření psychiatr - jako diagnosa zastřešující všechny uváděné potíže se nabízí panická porucha. Přesto by se měl neurolog vyjádřit. Ve vystavení žádanky registrujícím praktickým lékařem k ambulantnímu specialistovi nevidím problém. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronik9. 9. 2020

Dobrý den, dnes jsem byla na EEG vyšetření a téměř u konce problikávání se mi začala točit hlava. A ne málo. Chvíli to trvalo, než si mi směr ustálil. Vím, že budu mít výsledky za nějakou dobu ale tohle mě trochu znepokojilo. Když jsem totiž byla poprvé na EEG, tak se mi nic takového nestalo. A to jsem byla den po pádu na hlavu. Mám tomu věnovat nějakou pozornost nebo se to sem tam stane ? Děkuji…

Hezký den, spolehlivě dopředu nelze zaručit bezproblémovou toleranci fotostimulace při EEG. Na druhou stranu pokud proběhlo stejné vyšetření dříve bez potíží, není důvod si myslet, že nyní byly potíže způsobení právě EEG. To, že by fotostimulace působila jako nežádoucí účinek právě závrať, nepovažuji za příliš pravděpodobné. Při opakování potíží bych je s neurologem ale neváhal řešit. Zdraví T…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra8. 9. 2020

Dobrý deň, mojej sestre diagnostikovali v 16 rokoch CIDP. Je ochrnutá od trupu dole, rukami hýbať vie, ale nedokáže uchopiť veci a sama sa najesť. Je na umelej pľúcnej ventilácií s tracheostómiou. Bola jej vykonaná plazmaferéza, liečba kortikoidmy, aktuálne prebieha už 10 mesiacov liečba IVIG a boli nasadené aj imunosupresíva. Prešiel rok a stav sa jej nezlepšil. Začala mať halucinácie a rozpráva…

Hezký den, z uvedené léčby usuzuji na léčbu na pracoviště vyššího typu, což by jistě bylo dobře. Jen konzultace s ošetřujícími lékaři vás může ujistit o prognose. Nemá smysl spekulovat jinde. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla7. 9. 2020

Dobrý den, asi 2 měsíce užívám na neuropaticka bolest siranalen 75 mg 1x denně na noc. Asi pí dvou týdnech mě začala bcas pobolivat hlava, po měsíci už poboliva každý den. Není to nic hrozného, spíš jen nepříjemné, prášek na bolest hlavy si vezmu tak 1x za 14 dní. Je možné, že to způsobuje siranalen a že se to ještě upraví? Na neurop. bolest totiž zabral dobře a pí několika letech se konečně…

Hezký den, možné to je, i když nepravděpodobné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina4. 9. 2020

Dobrý den,jsem onkologický pacient(v únoru zjištěn ca prsu) Od března mě trápí silné hučení v hlavě a uších a nyní v srpnu mě odeslal lékař na MR mozku a krční páteře.Potvrzena napřímená C lordóza až mírná kyfotizace,zúžení páteřního kanálu v sagitální rovině(zúžení na 9-10mm)snížení plotének C5/6 a C6/7 bez známek vyklenutí přes okraje a plošná dorzální protruze disku C5/6 s tlakem na durální…

Hezký den, vysvětlit původ hučení v hlavě a uších je obtížné vždy. To proto, že příčin může být velmi mnoho. Označit za příčinu vašich potíží nález zúžení páteřního kanálu dolní části krční páteře na MR je velmi, velmi odvážné, jakkoli je možné. Operace, alespoň dle mého soudu, nepřichází do úvahy bez adekvátního neurologického nálezu. A ten uveden není. Další postup jistě ovlivní fáze (stadium)…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka3. 9. 2020

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné se k vám objednat, když jsem u vás ještě nikdy nebyla .mám syringomyelii, syringobulbii a hydromyelii.a potřebovala bych docházet k neurologovi ,neboť mi začínají nové problémy .docházela jsem do Příbramské nemocnice , ale neustále si mě přehazují jako horký brambor,a já kvůli své nemoci potřebuji stálého neurologa. Předem vám velice moc…

Hezký den, v ČR platí možnost objednat se kamkoli pro kohokoli. Právo na volbu lékaře. K objednání se do Nemocnice Hořovice slouží telefony recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Roman1. 9. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda v případě polyneuropatie nebo jiné nemoci na kterou se nasazuje lék Lyrica či Apo-Gab, to tu nervovou soustavu nějak léčí anebo to jen potlačuje příznaky, takže to brnění a bolesti třeba nejsou cítit, ale ty nervy se můžou poškozovat dál? Děkuji.

Hezký den, jde o symptomatické terapii pouze mírnící potíže. Na druhou stranu je prokázána preventivní složka ve vztahu k rozvoji chronifikace potíží (ovlivnění senzitizace). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena29. 8. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala na postup lecby, (zda je obvykly?)u chronickych bolesti zad, ktere se mi vlecou od dubna. Nejprve bolesti kycli a beder v noci,bolesti obou kolen pri chuzi, rtg.-sheurmanm,zv.kyfoza, bedra naprimena,tezsi diskopatie L5/S1,narusena dynamika panve MRI-protruze disku L5/S1 s otokem prilehle kostni drene, a dorzalni vyrustek 3mm do paterniho kanalu, kanal nezuzen.…

Hezký den, Fortecortin na našem pracovišti indikujeme na 3 dny, Dorsiflex (Dimexol) maximálně na týden. Pochopitelně za krytí analgetiky (dávku Zaldiaru neuvádíte). Jednou nastalá degenerace disku se již z principu nemůže odestát. Veškerá léčba, včetně rehabilitační, má za cíl vyhovující funkční stav bez bolestí. To jistě reálné je. Při chronických bolestech se může zvážit zavedení přídatné léčby…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla29. 8. 2020

Dobrý den, mám na Vás dotaz, už od ledna mě trápí BPPV, mám na to nějaké cviky, je to o něco lepší, ale pořád se mi hlava motá. Byla sem na magnetické rezonanci, ORL, EMG a vše je v pořádku. Chodím i na fyzioterapie protože se hrozně hrbim a bolí mě záda. Neustále mě bolí jedna strana tela(za krkem kolem lopatky a jde mi to až do ruky). Doktorka říká, že závratě můžou být i od páteře. Je to…

Hezký den, BPPV, je-li to opravdu vaše diagnóza, je banální problém řešitelný jednoduchou repozicí. Osobně jsem zastáncem repozice u lékaře, ne doma (nejde jen o kvalitu provedení, ale i počet opakování a následné chování doma) s plnou instruktáží. Existuje celkem 6 resp. 5 typů (2 se klinický překrývají) a i správně vedenou expozicí je možné jako vedlejší účinek jedno BPPV vyléčit a jiné…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
ajka24. 8. 2020

Dobry den, poprosim o vysvetlenie dolu uvedenej diagnozy / je potrebna operacia alebo je ine riešenie? V segmente L4/5 je foraminálna hernia disku smeromdoprava, diskálne hmoty prominujú 3,5 mm do pravého neuroforamina s kompresiouradikulárneho zväzku so známkami edému nervového koreňa,Signál miechy je nehomogénny – akcentovaný vo výške C4 a C5– kompresný edém miechz s miernym rozšírením canalis…

Hezký den, výhřez v bederní oblasti je malý, nemám k dispozici údaj o zbytkovém prostoru v páteřním kanálu a už vůbec nic nevím o klinickému stavu - ani o subjektivních potížích, ani o objektivním neurologické nálezu. Na základě takových informací nelze přijmout jakékoli stanovisko. V krční oblasti je situace stejná. Jakkoli je vámi uvedený výňatek z popisu zobrazovacího vyšetření závažnější,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Silvia Cechova21. 8. 2020

Dobry den, po MR mi zjistili ze disk mezi 6 a 7 krcni obratlem mi tlaci na michu,mrtvi mi ruce, casteji leva, prsty necitim, leva ruka me stale boli a mam pocit, ze mi upadne od ramene ptam se, je pravdepodobnejsi operace nebo mohou pomoci injekce ? A jaka je deoba rekonvalescence po operaci? Dekuji/

Hezký den, volba a efekt terapie závisejí na klinickém nálezu a jeho vývoji. Operační léčba není první volbou, to je třeba si uvědomit. Konzultace neurochirurga přichází na řadu až při neúspěchu konzervativní léčby či závažném klinickém obrazu onemocnění. Každý pacient je jiný, terapie se volí na míru dle postižení, vývoje ale i preferencí nemocného a možnostech ošetřujícího pracoviště. Ptáte-li…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jakub19. 8. 2020

Dobrý den,chtěl bych poprosit o radu. Už od ledna mám potíže se špatným viděním na pravém oku, malátností, unavenými a těžkými nohami a celkovou únavou. Byl jsem na neurologii, kde mi dělali CT mozku, 2x MR mozku, 2x VEP a 1x MEP a SSEP a lumbální punkci. Vše bylo v pořádku, RS nepotvrzena. Dále jsem byl na očním, kde mi zjistili, že zrak mám v pořádku, jen mám vyšší nitrooční tlak, ale že z očí…

Hezký den, při vylučování diagnosy roztroušené sklerosy se rutinně provádí i MR krční páteře - asi není nic proti ničemu toto vyšetření doplnit. Souvislost krčních potíží s výhřezem bederního disku ale není. Stejně tak mechanicky nevysvětlíme souvislost s únavou. Existují však revmatologické diagnosy, kde mají pacienti únavu i bolesti ve více částech těla i včetně očních potíží (tam je ale i oční…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš17. 8. 2020

Dobrý den, dnes jsem volal paní doktorce na neurologii a dle MR mozku mám lehce zvětšenou cévu mozkomišního moku, chtěl bych se tedy zeptat, jestli bych to měl řešit? Mé problémy jsou, lehké motání hlavy, bolesti migrenozního charakteru a vysoký krevní tlak. Paní doktorka řekla, že se to nemusí řešit, ale vůbec jsem z toho nebyl moudrý. Děkuji za odpověď.

Hezký den, ani já nejsem moudrý z toho, co uvádíte. Termín "zvětšená céva mozkomíšního moku" nedává smysl. Pokud vám ale neurolog sdělil, že není třeba mít obavy, věřil bych. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Blanka16. 8. 2020

Dobrý den, poslední půl roku kvůli vleklým chronickým onemocněním HCD trávím po lékařích, jsem ve stálém stresu. Nyní mě již 4. den trápí stálé slabé mravenčení v rukách a nohách. U rukou jde i o slabou bolest v předloktí a brnění v oblasti zápěstí, někdy přechází do prstů - silněji pociťuji na levé ruce, v pravé občas. Také mě brní nohy, tentokrát občas v levé noze, více v pravé noze od kolene…

Hezký den, rozhodně rozumím obavám z roztroušené sklerosy, zvláště pokud jí trpí někdo v rodině. Není nic snazšího než se na neurologii domluvit na vyšetření MR mozku a krční páteře, které může vaše obavy potvrdit či rozptýlit. Uváděné potíže jsou však, jak sama správně uvádíte, přinejmenším podezřelé i ze souvislosti s psychickým stresem. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš15. 8. 2020

Dobrý den už delší dobu pozoruji že mi cukají prsty na nohou někdy mi cukne i celé chodidlo. Někdy se mi chce na záchod vymočit ale když přijdu nepustím ze sebe ani kapku. Také pozoruji že mám zrnité vidění. Nevíte čím by to mohlo být?

Hezký den, tato poradna slouží pro dospělé. Konzultuje svého pediatra! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miluše15. 8. 2020

Na MR mám 14 ložisek v T2 a zvyseny signál FLAIR do 9mm, v pozanetlive etiologii. Mam RS?Děkuji za odpověď

Hezký den, uvedený nález nesplňuje aktuální kritéria pro diagnosu roztroušené skerosy (sclerosis multiplex). Povinnost vysvětlit pacientovi nález i vztah k potížím pacienta má lékař, indikující dané vyšetření. Zdraví T.Bruthans

Anna14. 8. 2020

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,bola som na vyšetrení eeg a v správe mám napísané,že mám ostrejšie vlny T3 a T5 .Čo to znamená?Pani doktorka mi vravela,že mám mierne výkyvy tetánie.To sú tie ostrejšie vlny?Ďakujem.

Hezký den, EEG je pomocné vyšetření a tak je třeba ho i interpretovat. Zásadně čtěte jen závěr! Není-li tam nic o epilepsii, byl bych v klidu. Tzv. ostrá vlna je pro epilepsii typická. O jejím vztahu k tetanii osobně nic nevím, ale nejsem ekektroencefalografista. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
XXX12. 8. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Moje máma prodělala v mládí (ve 20 letech věku) mozkové aneurysma. Stav nebyl tehdy příznivý, nicméně díky rehabilitaci a péči rodiny se po roce od této příhody dostala do relativně dobrého stavu. O mozkovém aneurysmatu jsem četla různé články předních odborníků na neurochirurgii. A můj dotaz směřuje k prevenci. S ohledem na pozitivní rodinnou anamnézu (? lze…

Hezký den, předně vůbec nerozumím termínu "prodělala aneurysma". Bylo zjištěno? Prasklo? Je po plánované či akutní operaci? Proč? Není uvedeno ani umístění, ani velikost, bohužel ani jiné okolnosti vhodné k posouzení možného rizika - onemocnění pojiva, speciální syndromy... 1 mozková výduť u člena rodiny v přímé linii zpravidla nemá genetický vliv na potomky. Jiná je situace u mnohočetného…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš Tuček11. 8. 2020

Dobrý večer, chci se zeptat spal jsem 4 měsíce v umělém spánku a teď nemohu chodit byl jsem nedávno na emg prý nic moc achylovku nohnu chodím po špičkách a nohy mám jako kopita trošku se zlepšuje citlivost.

Hezký den, rehabilitace hybných funkcí po měsících umělého spánku je dlouhodobá a hodně speciální záležitost. Už proto, že podobných pacientů nejsou zástupy. Držím palce v trpělivosti, spolupráci s neurology i rehabilitačními lékaři a fyzioterapeuty. Jistě došlo ke změnám vazivových struktur těla ale i programů řízení, které se prostě nepoužívaly. Vše je třeba znovu obnovit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dalibor10. 8. 2020

Dobrý den Zhruba před rokem se mi začalo stávat častěji, že při hovoru zaměním slovo. Třeba jednou denně. Také soustředění mi nejde jako dřív. Věnuju se v práci nějakému úkolu, kolega na mě začne mluvit o jiném problému a mě trvá i několik sekund, než si uvědomím, o čem přesně mluví. Občas nějaký úkol podělám proto, že mě nenapadne celkem jasná souvislost. To se mi dřív téměř nestávalo. Dále mám…

Hezký den, uváděné potíže se objevily tehdy, kdy by to i čekal. Může jít o defekt po užívání návykové látky. S diagnostikou bych se obrátil na neurologa (zvážení jiné diagnosy + zobrazení mozku + EEG) a zejména na psychologa (psychometrické testy). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
kubus8. 8. 2020

Dobrý den, je mi 17 a potřebuji se zeptat. Cukají mi svaly na těle, cítím jakoby napnuté lýrka, cítím v nich tlaky. Strašně mě bolí bederní páteř a při ohybu i levé koleno. Při povolování svalů se mi jakoby třesou(když jimi tzv brzdím). Když chci udělat nějaký plynulý pohyb, tak je jakoby rozsekaný. Ruce se mi netřesou ani nezakopávám. Na dnešek jsem se probudil a asi 10 sekund jsem měl takovou…

Hezký den, bez vyšetření pediatrem (či dětským neurologem) jsou všechny spekulace pouze stresující a nepřesné. Jděte na vyšetření bez zbytečného odkladu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana7. 8. 2020

Dobrý den, pane doktore. Předem děkuji za Váš čas a ochotu odpověď. Můj tatínek 68 let, dostal již druhou mozkovou mrtvici (první měl zhruba před 10 lety a dostal se z ní dobře, jen začal hůř vidět a slyšet, ale nic strašného). Teď ho to postihlo více. Je ochrnutý na pravou část těla a nemůže mluvit. Levou část těla může ovládat, dnes jsem byla za ním na návštěvě na JIP a dokázal mi stisknout…

Hezký den, moderní neurologie může nabídnout časnou rehabilitaci po mozkové příhodě již na neurologickém lůžku, v návaznosti na hospitalizaci na neurologii (a leckde bohužel dodnes na interně) je pak možno (dle vývoje) indikovat ambulantní rehabilitaci, ústavní péči (RHB ústav, RHB nemocnice, lázně). Obecně platí, že čím dříve se něco zahájí (při vyloučení kontraindikací, jako je příliš vysoký…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana6. 8. 2020

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co znamená v překladu pro laika popis tohohle rentgenu? Ještě předem podotknu, že mám hypermobilní klouby a těch problémů mám více i s koleny. Je možno ještě tu páteř dát nějak úplně do pořádku třeba rehabilitacema? C: Bez vybočení, lordosa plynulá. Těla bez defigurace, není spondylosa, MOP nesníženy, malé klouby s přim. nálezem. V předklonu kyfotizace, v záklonu…

Hezký den, za vysvětlení výsledku zobrazovacího vyšetření pacientovi je zaplacen indikující lékař! Uvedený popis nevykazuje známky hrubé patologie. Jde o drobnosti, které jistě nebrání možnému úspěchu rehabilitační péče. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra6. 8. 2020

Dobrý den, praktikem jsem byla odeslána na MR C páteře kvůli dlouhodobému vertigu, častým bolestem hlavy, VAS C páteře a občasnému mravenčení DK. ZAVER :hernie disku C5/6 paramedialne vpravo(4-5mm)s lehkou impresi duralniho vaku a michy, bez myelopatie, incip. def. spondyloza, mícha norm. průběhu, intraspinalni útvar patrný není. Lehká kyfotizace C páteře a C-Th přechodu. Prosím o vysvětlení …

Hezký den, rehabilitační léčba je na základě uvedených informací jistě vhodnou cestou. Neurolog by se měl ale jistě vyjádřit k brnění dolních končetin. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Simona5. 8. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Byla jsem na lumbální punkci a krom zánětu mi vyšel ještě jeden pozitivní výsledek oligopásu. Konkrétně- prokázána intrathekální syntéza oligoklon. volných lehkých řetězců lambda (++); pro free kappa nález spíše hraniční- dva pásy v likvoru bez protějšku v séru. Převaha intrathek. produkce free lambda nad free kappa je málo častá, klinické korelace tohoto jevu…

Hezký den, zásadní názor zde není můj, ale lékaře místně příslušného RS centra, na který tímto odkazuji. Držím palce T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zaneta4. 8. 2020

Dobrý deň, môžem poprosiť o detailne vysvetlenie záveru z EEG vyšetrenia: záznam abnormný pre prevažne kontinuálne spomalenie v pásme thera FTP lu. s akcentráciou I. sin., bez epi GE, na dezorganizovanom pozadí, kolísanie vigility. Ďakujem pekne za pomoc

Hezký den, vyjadřovat se k EEG popisu bez znalosti subjektivních potíží, objektivního neurologického nálezu i důvodu, proč bylo toto vyšetření indikováno, nelze. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dagmara2. 8. 2020

Dobry den, ve sprave z emg mám uvedeno na phk chron.reinerv. sy bez prukazu subakutni neurogenni leze v myotomu c7, ve zbylých myotomech bez prukazu neur.leze. emg svědčí pro chronickou inaktivni radikulopatii c7 vpravo. Zbyšek vyšetření jsem měla v norme. Bohužel mi to pan doktor nevysvětlil, jenom.rekl ze to souvisí s problematickou vyklenutou plotenkou a nálezem na MR. Mohu znát vas názor?

Hezký den, uvedený EMG nález je třeba vždy srovnat/vztáhnout k subjektivním potížím a objektivnímu výsledku neurologického vyšetření, které nemám k dispozici. Lze ho interpretovat tak, že se s nervovým kořenem (kdysi) cosi událo a nález přetrvává. Souvislost s poruchu meziobratlové ploténky je možná, pak by se jednalo o mechanickou záležitost. Rehabilitační cvičení je vhodné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stanislav Orava2. 8. 2020

Dobrý den chci se zeptat jsem od 55 let v ČID 1 pro těžší statodynamickou disfunkci LS páteře,astma bronchiale,polyneuoropatie,hypertense.Leky LYRICA 75,COSYREL 5mg,SYMBICORT.Mám takový problém po zvýšené námaze když si odpočinu tak mám ztuhlé celé tělo jako kdybý krátké svaly nebo šlachy a stále se to ten den zhořšuje nejhorší je to k večeru a v noci to mě chytají křeče v tříslech,lýtkách,zádech…

Hezký den, ztuhlost celého těla po námaze není pro polyneuropatii typická, křeče dolních končetin snad. Jde o to, jaký doktor vám to tvrdil. Šlo o lékaře? Jaké odbornosti? Konzultace neurologa je dobrý nápad, klinické vyšetření s následujícím závěrem a znalostí dosavadních výsledků ještě lepší. Uleví-li Vigantol, ptal bych se i na možnou diagnosu poruchy kostí - osteoporóza? Či snad ztuhlost u…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarka31. 7. 2020

Dobrý den. Mám dotaz a předem děkuji za odpověď. Maminku večer odvezli do nemocnice s mrtvickou a krvácením do mozku. Záchranka byla přivolána včas hned po zjištění náhle bolesti hlavy a ne hybnosti jedné ruky a nohy. Doktor který přijel zařadil maminku do skupiny číslo 4 na stupnici kterou mají od jedné do pěti. Po dvou hodinách jsme si měli zavolat a oznámili nám, že je to bez šance. Druhý…

Hezký den, práci kolegů v tomto případě nechci komentovat, neznám všechny okolnosti případu. Lékař se akutně rozhoduje na základě klinického obrazu (jak pacient vypadá), znalosti předchorobí (anamnesa) a (alespoň to zde předpokládám) výsledků akutního CT mozku, dle výsledků se dá doplnit angiografie k pátrání po zdroji a ev. i neurochirurgická konzultace. Dobrým zvykem je pacientovi či rodině…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dominik Hrabovský29. 7. 2020

Dobrý den.Uz nějakou dobu mě trápí bolest tváře.Prvni bolesti byli spíše u čelistí.Nyni se bolest přesunula do oblasti pod očima a střídá se to někdy je na lickach.Neni to brnění ani bolest co by se nedala snést Stomatolog mi potvrdil že u něj je všechno v pořádku. Ale jelikož mám i problémy psychického původu.Tak nevím jestli je to jen o psychice nebo to může být i neurologický problém.Mam…

Hezký den, v uvedeném případě je na místě vyšetření stomatologem, otorinolaryngologem a následně neurologem. Teprve výsledky všech uvedených vyšetření vás navedou na správnou diagnosu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína Vašinová21. 7. 2020

Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně otce 68 let.Asi v unoru ho zacalo bolet v křízi.Byl u rehabilitační lekařky a na rtg zjistila kdysi zlomený obratel.Chodil na rehabilitace,Bez výsledku.Objednám na neurologii,kde prodělal rtg plic v pořádku,utz břicha v pořádku a na CT zjistěny dva zlomené obratle.Dostal naplasti Matrifen25.kterémzatím moc neulevují.Je objednan na magn.rezonanci.Krev v…

Hezký den, uvedených problémů je hned několik. Z mého pohledu je vhodné začít léčbou bolesti - nestačí-li Matrifen, je možno jen vyměnit či posílit za jiné silné analgetikum. To je plně v kompetenci jak neurologa, tak praktického lékaře - v bolestech by nikdo být neměl. Bez výsledků biopsie prostaty a kolonoskopie se nelze spolehlivě vyjádřit k možným diagnosám v uvedených oblastech. Zcela…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika19. 7. 2020

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat. Zítra si budu volat ke své obvodní lékařce, abych se domluvila, kdy si mohu přijít k ní pro žádanku na vyšetření do neorologické ambulance. Mám už nějakou dobu (3 měsíce) problém s rukou. Kdy brní články prstů a to v noci, kdy to člověka až vzbudí. Občas brní trochu i přes den, ale v noci je to šílené. Pracuji v kuchyni. Kdy mám až případně nárok na případnou…

Hezký den, neurologické vyšetření je na místě. Dopředu ale podezření na syndrom karpálního tunelu zůstává jen podezřením. Až vyšetřením se potvrdí či stanoví jiná diagnosa. Bavit se tedy o délce pracovní neschopnosti či typech léčby nyní není aktuální. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka Pohlodková17. 7. 2020

Dobrý den, chci se zeptat, zda se u vás provádí endoskopická operace výhřezu meziobratlové ploténky. Mám výhřez L4/L5 20mm a výhřez L5/S1. Po konzultaci s neurochirugem v FN Plzeň mi byl endoskopický výkon doporučen, ale v Plzni se neprovádí. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jitka Pohlodková

Hezký den, páteře se v Nemocnici Hořovice neoperují. Je možné se zde na neurologické ambulanci domluvit (po objednání na tel. recepce 311559031-4) s neurochirurgem z NCH kliniky FN Motol docentem Hořínkem, který se této problematice na domovském pracovišti věnuje. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcel16. 7. 2020

Dobrý den, léčím se cca 6 let s rostroušenou sklerozou, ataky jsou vždy formou zánětu očního nervu. Momentálně mám ale týden tlak v oblasti čelisti, ucha, až pravé tváře pod oko(u zubaře jsem byl a v pořádku včetně rentgenu)občas se mi při prudčím pohybu motá hlava. Může se jednat také o ataku? Děkuji

Hezký den, uvedené potíže nejsou pro ataku sclerosis multiplex typické. Při normálním stomatologickém nálezu žádejte ORL vyšetření, konzultace ve vašem RS centru s výsledky je jistě vhodná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela14. 7. 2020

Zdravim,3 mes. me trapi bolest v bedrech,ktera zacala nejprve bolestmi beder,kycli pri spani,nasledne vylouceno revm.onemocneni.behem nasledujici tydnu se bolesti objevily i v trislech,hyzdich,kolenech,celkova slabost stehennich svalu. Rtg poukazal na degen.zmeny-scheurmann,plus tezsi diskopatie L5/S1 s vyrustkem 3mm do paterniho kanalu, doplnena MRI - protruze v tomto segmentu,otok prilehle…

Hezký den, efekt léků se projeví v řádu dnů, vždy za předpokladu vhodného režimu a hmotnosti. Efekt rehabilitace může přijít v řádu dnů i týdnů, ke zvážení je infusní léčba - zpravidla efektivnější za hospitalizace, lze ale i ambulantně. Na našem pracovišti je Fortecortin u těchto potíží zpravidla indikován 4mg tbl. 2-1-0 3 dny, Zaldiar až 3x2 tbl., Dorsiflex jistě 3x denně 3-7 dní - poddávkování…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina12. 7. 2020

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom neurologických problémov mojej babičky(83 rokov). Začalo to pálením chodidiel. Tak išla na neurologické vyšetrenie kde jej povedali, že má málo vyživené nervy. Čo to znamená ? Môže to byť vážne ? Aká býva ďalšia liečba ? Vopred Vám za odpoveď ďakujem.

Hezký den, co myslet lékař, který vám odpověděl, netuším. Oslovte ho znovu! Mně jako první diagnóza při uvedených potížích napadne polyneuropatie. Musí se hledat příčina, teprve pak se volí léčba. Může jít o problém vrozený (děti), či získaný (diabetici, porucha štítné žlázy, nádory, onkologická léčba, toxické vlivy, nedostatek např. vitaminů B12 aj.). U více než 1/2 nemocných se příčina nemusí…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vlasta10. 7. 2020

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, jak moc je nebezpečné napichnuti nervu při zavádění systému Midline? Tatínkovi dřevění ruka, po zavedení žilního vstupu. Má před sebou ještě tři chemoterapie. Jak moc je to nebezpečné s ohledem na ochrnutí ruky? Děkuji mic Vlasta Trutnova

Hezký den, napíchnutí nervu je vždycky katastrofa. Patrně se však ptáte na riziko. To by mělo být minimální. Navíc existují i jiná než čistě mechanická vysvětlení uvedených potíží. Např. cévní průtok, respektive trombóza, či přímý toxických vliv chemoterapie (zde asi méně pravděpodobný). Konzultuje lékaře, který systém zavedl. Zde není nač čekat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola V9. 7. 2020

Dobrý den, je to už rok co mě trápí rozsáhlé problémy. Začalo to brněním ruky, prstu, bylo to stěhovavého charakteru. Postupně začaly stěhovavé bolesti, především kloubů(malé klouby na ruce, koleno, rameno, loket, celá noha. Bolesti oči ( za očima ) popraskané žilky. Zároveň záškuby svalu po celém těle, malíček na noze se mi viditelně samovolně pohybuje a škube v něm celý den. Byla jsem vyšetřena…

Hezký den, erudovaný neurolog by uvedené potíže měl být schopen kategorizovat či poptat příslušného ambulantního specialistu jiné příbuzné odbornosti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana8. 7. 2020

Dobry den, Poslednych asi 6 mesiacov mi opucha jedno oko, naleje sa mi vodou, opuch trva aj tyzden. Mavam obcas migreny a pocas migreny vzdy za tymto okom citim bolest aj 3 dni, uprimne zatial neviem ci mi vzdy opuchne pocas migreny, naposledy to tak bolo. Moze ten opuch suvisiet s tou migrenou a byt neurologickeho charakteru? Oci mam zdrave, bola som na vysetreni. Dakujem

Dobrý den, ano to může být. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Honza2. 7. 2020

Dobrý den, rád bych se zeptal na možné příčiny tlaku pod levým spodním žebrem, pocit tlaku na bránici, které dokáží vyvolat záchvatovou tachykardii. Tyto stavy začali po akutním neznámém pravděpodobně virovém onemocnění, které vyvolalo vysoký tlak, bolest u srdce (nalevo od hrudní kosti), které se současně projevovalo bolestivou křečí v levém zápěstí. Nález na EKG byl negativní, včetně krevního…

Hezký den, To, co uvádíte, jistě nepředstavuje žádné neurologické onemocnění. Soustředil bych se na dostatek relaxace, neperlivých tekutin, nenadýmave stravy a upřímně i záměnu měkkého i a tvrdého y u sloves množného čísla. Hlavně si zajděte za lékařem a s potížemi se svěřte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína Ančíková2. 7. 2020

Dobrý den,moc bych Vás chtěla poprosit o vysvětlení hodnot po rentgenu krční páteře.Nebyly mě moc vysvětleny a bylo mi řečeno,že jsou přiměřeny věku.Moc mě bolí hlava a za očima a já si nevím rady.Na očním mám vše v pořádku.Na ORL taktéž.Nález zněl takto-napřímená C lordóza,OT nejsou snížena,MOP C4-7 lehce užší,zn.osteochondrózy C6/7,spondylofycytyC6,zn.spondylartrózy.Hraniční délka proc…

Hezký den, jak sama uvádíte, povinnost vysvětlit nález pacientovi má lékař indikující vyšetření. Přesto se pokusím o podání informace - napřímená lordosa je vyrovnané přirozené prohnutí krční páteře, OR nesnížena - obralová těla nesnížena, MOP C4-7 lehce užší - meziobratlové prostory mezi 4.-7. krčním obratlem jsou normálně vysoká (při degenerativních onemocněních se typicky snižují), zn.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Sandra1. 7. 2020

Dobrý den, Už rok mám problémy s krční páteří. Tak jednou za 3/4 měsíce mě začne bolet a bolí mě od toho i hlava a žádné prášky nezabírají .. doktorka mi řekla ať chodím na rehabilitace a plavat, ale ani jedno nezabírá. Když se nehejbu, mám problémy a když se hejbu, tam také. Nevíte, co by to mohlo být a co s tím? Děkuji

Hezký den, vyšetření rehabilitačním lékařem a jako základ rentgen krční páteře vidím jako smysluplné řešení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
martin s.1. 7. 2020

dobrý den mám už několik dní a každou chvíli vibrace v předním stehenním svalu každý den nachodím až moc jak v práci tak ve volném čase a ty vibrace jsou dost otravné dá se s tím co nejrychleji něco dělat prosím.

Hezký den, zkusil bych se objednat na neurologické vyšetření. Pokud jste dosud nebyl u praktického lékaře, i ten váš může posunout správným směrem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Evatrasakova30. 6. 2020

Dobrý den, jsem po operaci bederní páteře, vyhrezla plotenky, mám daný titanový implantát a šrouby.. Myslíte že po dvou měsících, mohu odložit bederní pás a nosit pouze v zátěži? Už bych měla začít s rehabilitaci s fyzioterapeutem?dekuji?

Hezký den, je s podivem, že takovou informaci nemáte od operatéra a s fyzioterapeutem jste dosud nezačala. Oboje už na čase je. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Halinarova26. 6. 2020

Dobrý deň, chcela by som spýtať čo znamená pozitívna ana ++cytoplazma, zvýšený titer protilátok SRP ložiská v bielej hmote

Hezký den, konkrétní nález se má hodnotit ke konkrétnímu klinickému obrazu. Jen váš neurolog ví, proč uvedené protilátky nabral a co konkrétního hledal. Snad revmatologické onemocnění nebo vaskulitidu? I ložiska v bílé hmotně mozku znamenají něco jiného pokud jsou drobná, větší, četná, symetrická, vyvinula se rychle v návaznosti na jiné okolností nebo jsou vrozená. Konkrétní odpověď na váš…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva D.24. 6. 2020

Dobrý den již přes rok mám bolesti nohou od kyčlí až k prstům. Bolesti jsou v klidu i pri pohybu. Byla jsem nabraná revmatologem: Aslo 244, kyselina močová 350, CRP 17, kardiální marker-myoglobin 20. Bylo mi zjištěno počínající coxarthrosa vlevo a ve zprávě Emg je: při vyšetření Hejlovou elektrodou je vyšší idiopaticka dráždivost svalů,při volné inervaci je časný nástup interference, křivky jsou…

Hezký den, asi nezbyde než se s výsledky všech vyšetření vydat na neurologii či rehabilitaci (fyziatrii). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Blažek Karel23. 6. 2020

Dobrý den Jak postupovat při hypermobilitě krční páteře,nejspíše způsobuje vertigo,

Hezký den, jde spíše o rehabilitační než neurologický problém. Základem jsou režimová opatření, vyvarování se zvýšeného namáhání postiženého segmentu ve smyslu maximálních kloubních rozsahů, vibrací či rázů. Také dlouhodobá statická zátěž pacienty zlobívá. V zásadě jde o celoživotní rehabilitační opatření - cvičení, ergonomie. Problém nejde ve své podstatně - zejména u generalizovaných forem -…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Adam22. 6. 2020

Dobrý den, mám dotaz..Probíral jsem situaci se svým neurologem, ale úplně moudrý a přesvědčený z toho nejsem. Před pár lety jsem měl neurologický nález normální, pak byly reflexy zvýšené, ale teď naposledy snížené nebo nevýbavné reflexy (přesně nevím) na obou nohách při poklepu pod koleno...může jít o vážnou nemoc? Na další vyšetření jsem nebyl poslán. Jsem sportovec a bojím se abych časem stále…

Hezký den, pokud se reflexy na končetinách s věkem symetricky spíše snižují než zvyžují, byl bych v klidu. Tím spíše, že neurologické vyšetření jste měl a nic dalšího se asi nenašlo. Problémem může být spíše opačný gradient. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana21. 6. 2020

Dobrý den pane doktore moc Vas zdravím a předem děkuji za Vaši odpověď.Jiz 2 měsíce mě bolí čelistní kloub až k uchu .Navstivila jsem ORL kde mi byl proveden opich a byla cítit menší úleva a pan doktor posoudil,že je vše v pořádku.Bolest přetrvá, již 2 krát jsem byla u svého stomatologa,kde zde je také vše v pořádku.Obracim se na Vás s prosbou,zda by mohl být můj problém neurologického charakteru…

Hezký den, doporučuji konzultovat specializovanou ambulanci stomatologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha v Kateřinské ulici. Neurologickou souvislost z uvedených informací nevidím jako pravděpodobnou. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie21. 6. 2020

Dobrý den, mám měsíc starý, již i z MG potvrzený, 8mm výhřez ploténky v bedrech. Nyní jsem dle přání mého neurologa objednaná na vyšetření k neurochirurgovi (až 12 srpna v ÚVN) zda by nebyla vhodná operace. Mám brnění do levé nohy, nezvednu prsty na této noze a mám jiné vnímá kůže na těchto prstech, nártu a lýtku. Po jednom rehabilitačním cvičení, při kterém mi cvičitelka uvolňovala bedra, se mi…

Hezký den, všechny vaše dotazy vlastně náležení vašemu neurologovi. Motání hlavy by s výhřezem bederní ploténky nemělo souviset. Doporučuji cílené vyšetření na tento problém - neurolog by měl zvládnout. Výhřez ploténky, který sice aktuálně nebolí, ale noha je ochrnutá a čeká na zvážení neurochirurgického výkonu není z mého pohledu dobrým společníkem na výletech. To si ale musíte zvážit sama.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie20. 6. 2020

Dobrý den, prosím o radu, jsem po Magnetické rezonanci s vysledkem- kanalikulární stenozy a foraminální stenozy C4/5 a C5/6, vyrazna komprese kořene C6 vlevo, imprese kořenů C5 bilaterálně více vpravo. Stav je způsoben buď pádem (uklouznutím) nebo častém nošení dítěte, přetěžováním, Nejdříve jsem nemoha otačet hlavou, pote se stav zlepšil, ale začala me bolet ruka (leve rameno - tahla bolest) a…

Hezký den, léčba pouze rehabilitací je jistě možná. Prednison se k oplasknutí otoku nervových struktur stejně používat nemá, má více vyjádřené jiné účinky. Daleko lepší je dexametazon. Bál bych se toho, kdo ho v této indikaci používá. Sám lék, užívá-li se krátce, by ublížit neměl. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ilona K.17. 6. 2020

Dobrý den, chci se zeptat.. Byla jsem hospitalizovaná na neurologii, kvůli zvracení a motání (jako opilá) a bolestem hlavy (vůbec nemívám). Rezonance mozku je v pořádku.Prý jsem měla menší ložiskový nález odeznělý ze zadní jámy lební.Myslela jsem že to je od krční páteře, byla jsem v klidu i když mi bylo strašně zle, pak ale poznámky v nemocnici mě klid vzaly. Bylo mi děláno i emg, také v pořádku…

Hezký den, je smutné, když se pacient od svého ošetřujícího lékaře v nemocnici nedozví, co ho trápí. Nemohu doporučit nic jiného než reklamaci s požadavkem na vysvětlení podstaty problému. Propouštěcí zprávu někdo podepsal a někdo kontroloval. K mání jsou tedy minimálně 2 lékaři, kterých je možno se zeptat. Ostatně, jsou za to zaplaceni. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Igor17. 6. 2020

Dobrý den, před 4 dny jsem dostal míčem při fotbalovém zápase do horní části hlavy (při fotbale to je běžné, ale teď to byla opravdu velká rána). Neměl jsem žádnou ztrátu paměti, nevolnost ani jiné příznaky otřesu mozku, jen jsem byl otřesený. Do teď ale cítím, že jsem po úderu. Mám mírné bolesti hlavy v místě zásahu a jsem takový unavenější. Stav se ale nezhoršuje. Chci se tedy zeptat, zda je…

Hezký den, krvácení do hlavy či mozku byste s odstupem času asi vnímal jako zhoršující se (rychle či pomalu) potíže od únavy přes nevolnost až po ochrnutí. Při pochybnostech a s ohledem na uváděnou vysokou intenzitu násilí je CT mozku jistě ke zvážení. Pro úrazový děj bych asi zkusil traumatologickou/chirurgickou ambulanci. Zdraví MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza17. 6. 2020

Dobrý den,lze se k vám objednat když mám bydliště u Rokycan a bez doporučení praktického lékaře?děkuji za odpověď

Hezký den, stát na veškerá pravidla rezignoval, takže to možné je. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
David16. 6. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli může být za příčinou mých potíží nějaký nedostatek minerálů nebo vitamínů, nebo se spíš jedná o něco závažnějšího. Již několik let mě pálí nohy, chodil jsem 2 roky na neurologii a na nic se nepřišlo. Pak mě přeposlali na revmatologii tam se taky na nic nepřišlo. Mezitím mě vypadaly na vnějších stranách nohou chlupy a začala se mírně drolit na nohách kůže. A…

Hezký den, uváděné potíže jsou typické vlastně jen pro dva stavy. Prvním je polyneuropatie, pak bych čekal byť malý, ale nějaký nález u neurologa a hlavně potvrzení diagnosy na EMG. Druhým tetanie, ať latentní či pravá. Diagnosa se potvrzuje v prvním případě na EMG, ve druhém krevním odběrem. Doplňovat MR mozku a krční páteře, resp. míchy, předpokládám jako rutinu. V případě EMG potvrzení tzv.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniel15. 6. 2020

Dobry den, jiz 3 tydny me trapi brneni rukou, snizena citlivost vc citlivosti na chlad (az paleni) Brneni me budi hlavne v noci v klidovem rezimu. (Probudi me stazeny malicek a cela malikova strana do predlokti) Obcasne citim i zaskuby v dalsich svalech na rukou. Prvni dny to doprovazelo i paleni na hrudi, poceni a obcasne piskani v usich. Absolvoval jsem vysetreni na neurologicke ambulanci a…

Hezký den, hladina vitaminu B12 se dá z krve nabrat, nejde však o rutinní test. Při trvání potíží bych osobně jako neurolog zvážil EMG vyšetření, zkuste se svého neurologa zeptat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Věra15. 6. 2020

Dobrý den, v závěru z MR krční páteře mám napsáno: zadní subarachnoidální prostor symetrický, přiměřené šířky, do předního prominuje dorzomediální prokluze C5/6 s přesahem 3 mm bez kontaktu s míchou, krční páteř v horním úseku napřímená. Mám bolesti stále častější bolesti vystřelující pod uši a tupou bolesti mezi lopatkami a do prstů a lupe mi a vrže v krční páteři. Chtěla bych se zeptat, zda…

Hezký den, dle uvedeného popisu nemáte výhřez, ale pouhý předstupeň ve formě protruze, navíc není vůbec jisté, že uváděné bolesti jsou v přímé souvislosti s tímto nálezem. I výhřez disku se bez operace při vhodném zacházení může vstřebat - režim, léky, rehabilitace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pettr14. 6. 2020

Dobrý den již půl roku trpím bolestmi nohou, v klidu celkem v pořádku jak se postavím okamžitě bolest a slabost, nemohu ani sedět potíže nastali během jednoho měsíce z normálně fungujícího chlapa do ležící mrtvoly co nemůže stát ani 5min, analgetika nefungují vyzkoušeno např, brufen, novalgin, ultra od, lyrica atd.. Emg, ct mozku, Mr bederní páteře, cévní, ultrazvuk, vše v pořádku, jedině…

Hezký den, předpokládám vyšetřovací proces za hospitalizace. Neurologie se asi nabízí, pochopil bych i internu. Jen nevím, zda nohy jsou nohama od kotníku dolů či dolními končetinami v celku. Při negativních nálezech uvedených vyšetření se nabízí možná neuroboreliosa - tedy bez výsledků vyšetření moku se nelze dále hnout. U EMG je dobré vědět, co se hledalo, byl-li dobře zvolen protokol vyšetření…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Milena14. 6. 2020

Dobrý den, před měsícem, když jsem si chtěla lehnout jsem se praštila zadní částì hlavou o čelo dřevěné postele. V bezvědomí jsem nebyla. Krev mi netekla. První dny byla akorát hlava tam, kde jsem se praštila víc citlivá a nateklá. Citlivost se už zlepšila ale stále je jedna polovina hlavy víc oteklá. Jak dlouho může trvat než otok zmizí? Děkuji. S pozdravem Milena

Hezký den, snad dny až týdny. Dotaz je spíše obecného než neurologického charakteru. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Regína12. 6. 2020

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Již delší domu se mi motá hlava někdy i vícekrát za den není to nic hrozného,ale také nic příjemného.Začala jsem druhý den brát gingio. Poradíte ještě něco jiného?

Hezký den, to víte, že ano. Brát cokoli bez vyšetření je nerozum. Zajděte si na vyšetření. První linií je praktický lékař, který rozhodne, zda je třeba i neurolog či otorinolaryngolog nebo dokonce internista. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Renata11. 6. 2020

Jsem 17. den po mikrodiskektomii L5/S1 I.sin.,nemohu lezet na zádech-pálení a mravenceni hyzdi az do nohou,nejvíc levé,ale brnění i v pravé noze,při ležení na pravém boku mravečení a tepání v levé noze,pálení v třísle,při leženína levém boce bolest levé nohy a pálení třísla.Tím pádem problém se spaním,cítím se vyčerpaná,mám mravenčení po celém těle.Musím brát antidepresiva.Ve stoje ,když mám…

Hezký den, normální to není, bez prodlení kontaktujte operatéra. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Z. V.9. 6. 2020

Dobrý den, trápí mě asi 2 roky fascikulace v nohách (zadní strana, nejvice lýtka, chodidla). Jsou trvalé a patrné hodně i na pohled. Posl.dobou se záškuby zvetšily a samovolně se pohybují i prsty u nohou, palec a 2 prsty i část nártu má sníženou citlivost. Jsem po 3.operacich plotének(S1, L5, L4), EMG nohou vloni(ALS nepotvrzeno), nyní čerstvé MR krční páteře pro bolesti ( C6-7 nález - protruze…

Hezký den, Neurontin může být správná volba, normální je dávkování 3x denně, efekt je značně závislý na dávce. Možná bude třeba ji zvýšit. Existují ale i jiné preparáty (s pregabalinem, duloxetinem, hořčíkem...). Na noc bych se nebál zkusit Rivotril. Rozdíl mezi Modic I a II a jejich význam pro konkrétního pacienta vysvětlí ve vztahu k potížím lékař indikující MR. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radovan8. 6. 2020

Dobrý den, minulý rok jsem pociťoval velké napětí zádových svalů (včetně krku) a svalů kolem kyčlí, které jsem řešil na rehabilitaci (nepomáhalo). Cca před 3 měsíci jsem se probudil a většina těchto svalů se povolila (ze dne na den) a já od té doby cítím velký rozsah v kloubech a páteři, která se na základě této volnosti často v různých místech blokuje (každý den). Doslova mi křupe každý kloub v…

Hezký den, je-li, jak uvádíte, neurologický nález normální, zkusil bych kontaktovat rehabilitačního lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lada8. 6. 2020

Dobrý den, již více jak měsíc mě bolí hlava v zadní části, hlavně v noci mě ta bolest i vzbudí. Pracuji 12 let jako telefoní operátorka a volám převážně z mobilního telefonu a kolikrát mě k bolesti hlavy bolí i v uchu, bojím se zda nemůže jít o nádor. Děkuji za info

Hezký den, není nic snazšího než podstoupit neurologické vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana7. 6. 2020

Jsem po operaci meningiomu a na hlavě cítím nepříjemné svědění které nelze odstranit podrbáním protože místo je necitlivé, jizvu mám na horní části čela

Hezký den, vlastně jde o dotaz pro chirurga při péči o jizvu obecně. Mazat, nenechat přesáhnout, problém časem hojením nervových zakončení zmizí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana5. 6. 2020

Dobrý den, chci poprosit o odpověď...lze říci u jakých neurologických nemocí, které se opakují v intervalech jako např. rs bývají zvýšené leukocyty? Měla jsem nesnesitelné bolesti hlavy, špatně se mi přemýšlelo, neobratné ruce, vyčerpávající únava, pocity na zvracení, fotofobie a špatný orientace v prostoru, cítila jsem vůně - ale ostatní kolem mě ne, nerovnováha - nemohla jsem sama chodit venku,…

Hezký den, jako první mne napadne migréna, jako druhé psychické potíže obecně. Určitě by bylo zajímavé vidět výsledek vašeho EEG. Leukocyty s tím nemusejí souviset, rozhodně bych se k nim neupíral. Základní laboratoř u praktického lékaře ale pomoci může. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš Jícha4. 6. 2020

Dobrý den, Už cca tři týdny mě není a bolí levá noha. Myslím si že je to od zad i když ty mě nebolí. Brnění které přejde v bolest je jen když stojím. Když si sednu tak téměř okamžitě ustane. Stalo se to náhle a bez zjevné příčiny. K doktorovi moc nechodím. Manželka říká ať si zajdu na neurologii ale já nechci otravovat zbytečně. Už to trvá dlouho a je to dost nepříjemné a bolestivé. Tak se chci…

Hezký den, zajít si na neurologii vypadá jako dobrý nápad. Kupte manželce květinu! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka30. 5. 2020

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o rádu/názor. Už něco málo přes dva měsíce mě trápí fascikulace. Nejprve mi to začalo v pravém lýtku,to trvalo cca dva dny, následně se to přesunulo do celého těla (břicho,nohy,hýždě,paže,záda) ale teda stále s vetší preferencí pro dolní končetiny. Ještě před těmito problémy jsem měla potíže v dutině ústní (nateklou část jazyka pocit že mi tam neco zavazi ) při…

Hezký den, jenom neurologické vyšetření včetně zvážení zobrazení CNS, EMG a krevními odběry vás posune od spekulací k realitě. Pokud to obtěžuje, nejde o banalitu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Roman D.30. 5. 2020

"Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se dá z krevních testů ověřit lymská borelióza v chronické fázi, např. po 10-15 letech od nakažení, tedy když se z nemoci vyvinou pustupně neurologické potíže. Děkuji."

Hezký den, osobně si myslím, že ne. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marta28. 5. 2020

Mám diagnostikovanou vzácnou paramyotonii a periodické paralýzy. Při spirometrii se na mě každý rok plicní doktorka vždy velmi zlobí, že nejsem schopná opakovaně "nafoukat" stejnou křivku. Stále mi do zprávy píše, že nespolupracuji, ač já se snažím na 200%. Od doby, co mám silné křeče pod žebry mívám i tříhodinové dušnosti a má spirometrie je prý "nehodnotitelná." Nechápu, proč doktorka se odmítá…

Hezký den, je mi líto, že jste našla nepochopení a přezíravost. Zkusil bych požádat o zprostředkování spirometrie v centru pro nervosvalová onemocnění neurologické kliniky příslušné fakultní nemocnice. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jindra27. 5. 2020

Já Vás zdravím p. doktore. Již několik týdnů pociťuji dosti silné bolesti v tříslech, které se někdy ztratí, ale pak objeví znovu. Pravá noha je i oteklá., Mám nadváhu 135kg/190cm a vysoký tlak. Děkuji za pomoc Jindra

Hezký den, u bolestí třísel uvažuji v první řadě o artróze kyčlí či kýle. Jít k lékaři je opravdu dobrý nápad. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika Hegerova27. 5. 2020

Dobrý den, mám problém se zatuhlosti krcnich a trapezovych svalů. Mohlo to způsobit prochladnuti, ten den, kdy mi začla tuhnout šíje jsem cvicila venku, ale těžko říci. Počasí jsem nepodcenila a jsem zvykla na pohyb. 2 dny mě to trapilo, pridalo se nepříjemné bodani do trapezu, obzvláště při nádechu. Zvláštní je, že tahle bolest se projevovala jenom pri klidovem rezimu..sezeni, usinani..…

Hezký den, u trvajících potíží lze zvážit doplnění zobrazovacích metod, zde v oblasti krční páteře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Roman Rudnický24. 5. 2020

Dobrý den. Diagnostikovali mi CIDP. A Ještě si píchám inzulin. Beru Prednison. Jaký je vývoj těto nemoci. A jaké mám vyhlídky? Je tady možnost vyléčení. V nemocnici mi řekly že ne. Mám počítat s invalidním důchodem. Děkuji za odpověď.

Hezký den, CIDP může být dlouho relativně stabilní bez funkčně závažného deficitu. Kromě kortikoidů lze v léčbě použít i IVIG, takže cukrovka by se neměla horšit. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Matyáš22. 5. 2020

Dobrý den, mám dotaz. Od října minulého roku pociťuji bolest, která mi vystřeluje do pravé nohy. Všechny reflexy mám údajně v pořádku. Postižená noha je celkově slabší. Dle doktora je příčinou vyklenutá ploténka, ale je možnost že by se mohlo jednat o zánět nervu? V době, kdy se objevily problémy jsem byl nemocný a po očkování. Dělám závodně cyklistiku, takže jsem měl i velmi velkou fyzickou…

Hezký den, tato poradna slouží dospělým. Dětskou problematiku řeší dětští neurologové, ortopedi... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra21. 5. 2020

Dobrý večer, dneska jsem se strašně rozčílila na syna. Jsou mu 2 roky a strašně zlobí. Od e doby mě bolí hlava a mám lehčí závratě. Není to strašná bolest, ale pobolivá mě i za krkem. Můžete mi prosím poradit z ceho by to mohlo být, popřípadě zda mám vyhledat lékaře? Dekuji

Hezký den, Zkuste si změřit krevní tlak. Za krkem mohou bolet napružené svaly. Jak ze situace ven možná poradí pediatr. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pezra21. 5. 2020

Dobrý den. Jsem sledovaná na hematologii pro paraproteinii IgM cappa. Mám hodně let latentní tetanie. Několik měsíců mi mravenčí prsty a chodidlo levé nohy, poslední měsíc už noha někdy brni až do půlky lýtka. Mám pocit neklidné nohy, večer a především v noci. Asi stejnou dobu mě občas boda v palcich, u obou nohou, střídavě, někdy i jinde na chodidlech. Mohou být uvedené potíže způsobené tetanii?…

Hezký den, z mého pohledu je aktuální neurologické vyšetření se zvážením dalšího postupu vč. EMG právě k vyloučení možné polyneuropatie (třeba i sekundární u hematologického onemocnění) vhodné. Zde je možné se objednat na tel. recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiřina Pokorná16. 5. 2020

Dobrý den prosím vás, už skoro týden mi uvnitř hlavy poblíž ucha na levé straně, pořád rychle jakoby klepe. Je to velmi nepříjemné. Bolí mě i levé rameno. Je mi 55 let. Pokorná

Hezký den, uvedená kombinace okolností (věk, rameno, klepání v hlavě) rozhodně neznamená nic jiného, než fakt, že jste si toho všimla. Jako neurolog jsem v klidu. Zkuste ortopeda. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pokorná15. 5. 2020

Dobrý den, prosím asi týden mi uvnitř hlavy na levé straně poblíž ucha pořád rychle jakoby klepe. Je to pořád rychlé cvakání. Které neustává a je to hlasité. Nezlobte se, ale špatně se mi díky tomu spí. S pozdravem Pokorná

Hezký den, uvedená kombinace okolností (věk, rameno, klepání v hlavě) rozhodně neznamená nic jiného, než fakt, že jste si toho všimla. Jako neurolog jsem v klidu. Zkuste ortopeda. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka10. 5. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli snížení nebo ztráta patelárního reflexu znamená vždy neurologické onemocnění? Jsou i jiné možnosti? Díky

Hezký den, ztráta patel. reflexu nemusí znamenat onemocnění, pokud je symetrická s druhou stranou a i ostatní reflexy jsou nízké nebo například po náhradě koleního kloubu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka10. 5. 2020

Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o radu,mám 7leteho syna, motá se mu hlavička už tak 8-9 měsíců,ale poslední 3 měsíce každý den , dělali nám EEG, EKG, ORL, odběry,a zaměřili se i na tlak,prý vše v pořádku, malýmu se stále motá, hlavně každý večer když jde spinkat.Jsme z toho nešťastný, nevíme jak dál.dekuji za odpověď.

Hezký den, tato poradna slouží dospělým. Dětskou problematiku řeší dětští neurologové, ortopedi... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš Velek7. 5. 2020

Dobrý den, nedávno jsem byl na neurologii s přetrvávající bolestí hlavy a bylo mi řečeno že mám od svého doktora přinést poslední laboratorní výsledky z krve, ale ten žádné moje výsledky nemá. A když jsem za ním s tímhle přišel tak řekl že potřebuje vědět, co z té krve je potřeba.

Hezký den, je mi líto, nevím, co kdo kdy a za jakých okolností po kom chtěl. Nebyl jsem u toho. Zeptejte se neurologa, který vás vyšetřoval. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dominik6. 5. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se mozková výduť (aneurysma) pozná na MRI mozku a MM koutů i bez vstřiku kontrastní látky. Kvůli tikům (způsobujících napětí a tlak) mi byla vystavena žádanka podstoupil jsem MRI bez kontrastní látky, na nic patologického se nepřišlo. Stačí to tedy? Objevila by se nebezpečná výduť i bez kontrastní látky? Děkuji za odpověď.

Hezký den, asi ne. Výduť je dobře patrná na vyšetření cév, tedy angiografii. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana6. 5. 2020

Dobrý den, můžete mi prosím Vás poradit. dcery přítel, pochází z Řecka, tedy se nedomluví česky. Má již rok bolesti, prošli kolečkem praktický lékař, ortopéd, masáže, rehabilitace, eletroléčba. Nyní opět u ortopeda a znovu předepsané rehabilitace. Bolest se stupňuje, byl na rengeně zad, na rentgenu plic, na EKG, děkuji za odpověď

Hezký den, není jasné, na co se ptáte. Neumí-li si ambulantní specialista rok poradit, nabízí se oslovení kolegy jiné odbornosti - fyziatr, revmatolog, neurolog, překladatel. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Via29. 4. 2020

Dobrý den mám. Otázku kdy můžu se u vás objednat určitě budu ráda jak to bude co nejdřív. Poslední dobu bolou mne záda, a do toho zjistila jsem jsi ze mama tam bulku. Je to uprostřed (bułka Mne Ne boli) bolí mne víc levá strana, pod lopatkou a do ramena, nejvíc mne boli na večer , občas je to takova paliva bolest. Ne boli to každý den jen pár dnů potom trochu klid a tak do kolečka. Před 2…

Hezký den, dotazu není úplně dobře rozumět. Základní opatření u uvedených potíží je návštěva praktického lékaře. Na neurologii do naší nemocnice se lze objednat na telefonu recepce 311559031-4. U leta trvajících potíží ale předpokládám již roky trvající odborné vedení příslušným specialistou. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra29. 4. 2020

Dobry den, na jare 2019 me zacaly zaskuby svalu na lytkach, paleni a bolest nohou v podkoleni a mam neustale pocit zvysene svalove unavy i bez vetsi namahy. Skubani lytek je pouze v klidu, kdyz sedim nebo lezim. Prosla jsem vysetrenim na neurologii, RS vylouceno, MRI mozku a krcni patere OK, lumbalka cista, EMG, EEG bez nalezu, SEP bez nalezu. Beru Magne B6 forte, hladiny mineralu v krvi mam v…

Hezký den, nerozumím všemu, co píšete. Nevím, co je AD, nevím, v jakém rozsahu a na co bylo cílené EMG vyšetření. Bez znalosti klinického nálezu a celého závěru opravdu všech prodělaných vyšetření se mi reaguje jen obtížně. Uvažovat o stresové zátěži jako možné příčině potíží je nicméně možná správný směr. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin Cech27. 4. 2020

Dobrý den, 4 měsíce mám problém hučení v hlavě, vertigo a po zvýšené zátěži mi brní pod bradou, mám pocit zúženého krku a někdy se mi až klepe dolní čelist, nebo mi nejde vypláznout jazyk/při větší zátěži/. Jsem sportovec a najednou nemohu sportovat. Je to velice nepříjemné a vytváří to až úzkostnout reakci těla. Předem moc děkuji, případně, zda mohu přijít na prohlídku. Děkuji moc

Hezký den, uváděné potíže si zaslouží klinické vyšetření bez většího odkladu. Je možno se objednat na tel. recepce 311559031 či přijít akutně (ale u 4 měsíce trvajících potíží?!) na centrální příjem. Jen doufám, že je praktický lékař o potížích informován... Spekulovat o příčině nechci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Štěpánka27. 4. 2020

Dobrý den, v prosinci 2019 jsem byla hospitalizována s trombózou krční tepny. Březnový termín kontroly, kde jsem se měla dozvědět výsledky testů krve mi byl zrušen, náhradní termín mám až v červenci. Je možné získat výsledky dříve? Děkuji Zítková

Hezký den, všechny výsledky jsou k dispozici na naší ambulanci. Je až neuvěřitelné, kolik pacientů si o ně každý den volá. Na tel. čísle 311552015 se lze domluvit na písemném předání výsledků pro praktického lékaře i na konzultaci neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Rosta24. 4. 2020

Dobry den.. Cca 14dni mam bolesti v oblasti obou kycli s bolesti pokracujici do nohou nevydrzim dlouho sedet bolest v oblasti kostrce slabost nohou a obcasne zavrate.. Pred 5 dny navsteva u praktickeho lekare nasazen Nimesil. Detralex Magnesil.. Obtize stale stejne.. Dekuji

Hezký den, není mi jasné, na co směřuje váš dotaz. Na zdroj potíží? Na doporučený postup? V případě selhání léčby doporučené praktickým lékařem je možno využít akutně služeb centrálního příjmu zdejší nemocnice či se objednat na tel. recepce 311559031-4 do odborné ambulance. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena24. 4. 2020

Dobrý den, již delší dobu mám problémy s páteří a ramenem, v noci se vůbec nevyspím. Mám za sebou rehabilitace, infuze, kontrolu na neurologii s doporučením ještě na ortopedii.Na levém rameni mám diagnostikované degenerativní změny AC skloubení, v úponu m.supraspinatus kalcifikace vel.15mm, na páteři napřímenou krční lordozu, chondroza C4/5 a C5/6, spondyloza , unco a intervertebrální artroza -…

Hezký den, výborný dotaz, bohužel ne na mne. odpovědět má váš neurolog, kterého jste již navštívila a dotazy ho jistě zahrnula, či plánovaný ortoped. Opravdu ode mne nečekejte znalost budoucího návrhu diagnosticko-terapeutických opatření ortopeda, který se rozhodne na základě svých zkušeností a výsledku objektivního vyšetření. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka23. 4. 2020

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je vidět autoimunitní encefalitida na magnetické rezonanci mozku? A jsou u ní zvýšené bílé krvinky? Děkuji za odpověď.

Hezký den, na magnetické rezonanci mozku nález typicky bývá, v laboratoři bývá nález v mozkomíšním moku, ne v krvi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla23. 4. 2020

Dobrý den,připadám si už jak blázen ale píchá mě v celém těle ,pálí bolí mě hlava otok loktu ,šimrání v obličeji .Kolem něčeho projdu a elektrizují je to divný pocit.Mám strach co to může být a je to hodně nepříjemné.Děkuji za odpověď.

Hezký den, bez objektivního vyšetření se k uvedeným potížím nelze vyjádřit. Předpokládám vyšetření u praktického lékaře s provedením základní laboratoře, ten potom dle výsledku rozhodne o dalším postupu - neurologie, revmatologie, interna, psychiatrie... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kristýna23. 4. 2020

Dobrý den,chci se zeptat před 4měsíci sem utrpěla otřes mozku. Bohužel jsem zpozorovala že za poslední týden se mi ukázali následky po takové době. Mám silné bolesti hlavy(migrény) a začala jsem se zadrhávat v mluvení. Mám o tomhle problému informovat PL nebo to takhle mám nechat?

Hezký den, potíže určitě řešte! Jestli jsou projevem poruchy i potíže s pravopisem ve vašem dotazu, je to jistě alarmující a neurolog (ev. logoped) mohou pomoci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav Štergl19. 4. 2020

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda je možné získat erecept na léky pokud jsem u Vás registrovaný u MUDr.Bruthanse?

Hezký den, erecepty je možné žádat ve všech ambulancích všech lékařů v ČR. Na neurologii i telefonicky na čísle neurol. ambulance 311552015. Pro upřesnění na neurologii nemůže být pacient registrován. Tzv. registrace probíhá např. u praktického lékaře tak, že pacient PODEPISUJE registrační formulář. To se u nás opravdu neděje. Zdraví MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr19. 4. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je normální že se člověku střídavě zvětšuje a zmenšuje zornice, i když kouká do jednoho místa a nijak nezaostřuje. Všiml jsem si toho minulý týden a nikdy dříve jsem to nezaregistroval. Děkuji.

Hezký den, tzv. pulsování zornice nemusí být porucha. Vždy záleží na velikosti a rychlosti změny. Posouzení je o zkušenosti vyšetřujícího. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka17. 4. 2020

Hezký večer, mockrát Vám děkuji za odpověď z 23.3. Ještě doplním - mr byla mozku a krční páteře - v pořádku. Neuroložkou mi bylo sděleno že pro lumbální punkci není indikace. Zmiňoval jste neuroinfekci - ta by se mohla takto opakovat pravidelně? Stalo se mi to už třikrát, vždy jsme byla několik měsíců v pracovní neschopnosti :-( nikomu bych to nepřála, netušila jsem že tohle tělo dokáže. Myslíte…

Hezký den, jak sama uvádíte, lékaři mají o původu vašich potíží jasno - jde o psychosomatické onemocnění, tedy není ani omylem správný váš dojem o tom, že nikdo neví, co vám je. Získat zprávu od psychologa a psychiatra, že vám nic není, přece chcete. Tak proč jejich péči nezkusit? Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ladislav16. 4. 2020

Dobrý den. Chci se zeptat jestli ztráta reflexu na noze může znamenat neurologické onemocnění?

Hezký den, ano. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana15. 4. 2020

Dobrý den, už cca 2 měsíce mám problém, že mě brní obě dolní končetiny, stehna a lýtka. Cca po měsíci jsem začala užívat Magnosolv, ale nelepší se to. Nohy mě brní jak v sedě, v leže i ve stoje...Prosím o radu, kam se případně objednat na vyšetření nebo co si koupit, než se půjde někam objednat. Děkuji. I.

Hezký den, vydržela jste příliš dlouho. U uváděných potíží bych očekával již proběhlé neurologické vyšetření, se kterým tak neváhejte. Není důvod nevyhledat i akutní ošetření - v rámci Nemocnice Hořovice na centrálním příjmu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína14. 4. 2020

Dobrý den, jsem rok po vynoření stomie. Hned po operaci jsem zažívala silné bolesti v bederní oblasti, záda mě nedovolili pře bolest polohu v sedě, ani na dvě vteřiny, to trvalo přes dva týdny, potom a stále rok od operace stomie, mi je nemožné setrvat v mírném předklovu více jak minutu. Prošla jsem fyzioterapií a cvičím, ale bohužel změna nepřichází. Nikdy před operací jsem problémy se zády…

Hezký den, uváděné potíže jsou jistě velmi obtěžující. Podstoupit neurologické vyšetření asi ničemu neuškodí, otázka je, zda něčemu pomůže. Zcela zásadní je vyloučit chirurgickou příčinu potíží v rámci tzv. viscerovertebrálních vztahů, kdy je funkce páteře ovlivňována funkcí vnitřních orgánů. Zpravidla je v těchto případech žádána zpráva chirurga v tomto smyslu. Na základě neurologického…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Lemfeldová14. 4. 2020

Dobry den, v pracovní zátěži (manager v retailu) jsem při manipulaci s břemenem pocitila silnou bolest v oblasti beder. Od té doby bedra bolí i pri sedu, ležení.. Tak nějak kdykoliv. Měla jsem již problém s plotenkou v této oblasti, ale delší dobu bylo vše v pořádku. Je možné, že se nějak objednat na prohlídku? Nevím jak oddělení funguje v době krizového stavu

Hezký den, aktuálně již ambulance běží (do konce dubna 1 omezeně, od počátku května již 3 naplno), je možno se objednat. Jednou poškozený disk může po čase znovu zlobit a vyšetření je jistě na místě. Objednat se je možné na tel. recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karolina14. 4. 2020

Dobrý den, poprosím o radu - mám bolesti v bedrech, které se nedají nijak ovlivnit. Cvičení, prášek, ignorace - nic nepomáhá. Zkusila jsem injekce na orto, ale zabraly jen na 2 dny. Mne bolí bedra již skoro měsíc nepřetržitě, se s střídavou intenzitou i typem bolesti a lokalizací. Ale v hybnosti mne to neomezuje. Je to letitý problém, ale nikdy v této intenzitě a dlouhé době (MR 2016 bez…

Hezký den, na základě uvedeného je na místě zvážit vyšetření neurologem, revmatologem či fyziatrem - na základě toho další opatření (nová MR, rehabilitace, změna životního stylu či pracovních podmínek aj.). Až na konci diagnosticko-terapeutického procesu je ambulance léčby bolesti. Rozhodně se nevzdávejte! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anna K.13. 4. 2020

Dobrý den, mohou se prosím reflexy během života změnit z normálních na zvýšené a nemusí to znamenat žádnou patologii, ale třeba jen že je člověk senzitivní? Díky.

Hezký den, změna reflexů za života z normálních na zvýšené vždycky něco znamená. Leckdy právě ale jen tu senzitivitu (myšleno psychickou). Vždy je třeba každý nález hodnotit v celkovém kontextu ostatních nálezů. A právě to je o zkušenosti neurologa a neměl by to hodnotit každý po konzultaci Dr.Googla. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena13. 4. 2020

Dobrý den, chci se zeptat, jestli u neurologických autoimunit je zvýšené crp? A leukocyty? Děkuji.

Hezký den, ne a někdy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Adam10. 4. 2020

Dobrý den přeji. Moje otázka směřuje na zdravotní stav mé přítelkyně. Asi týden ji bolí krčni pater a krk, boli ji z toho také oči a hlava. Její paní doktorka ji krk opichala 6ti injekcema. Přítelkyně, ale cítí bolest v místech v pichu a má od večera dne zákroku velký průjem a je ji špatně. Moc prosím o radu jak to řešit, dnes je totiž svátek a zítra začíná víkend. Diky moc

Hezký den, v případě akutních potíží je stále dostupné neurologické vyšetření na akutních ambulancích nemocnic - emergency, centrální příjem apod. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzka8. 4. 2020

Chci se zeptat v pondělí mi brali krev na podezření Autoimunitního onemocnění a byla mi podána Infúze s Kortikoidy včera i dnes bolelo mě za oknem a hlava.Dneska byla třetí Infúze a bolesti skoro žádné,dali mi kortikoidy na doma a prý m za měsíc zavolat na výsledky, je možné že když mi kortikoidy zaberou tak že to bude pozitivní na Autoimunitní onemocnění ? Děkuji

Dobrý den,Zuzko. Určitě,pokud vám zabrali kortikoidy,tak se s největší pravděpodobností jedná o autoimunitní onemocnění. Nezbývá vám, než počkat na konkrétní výsledky,jistě vám vše vysvětlí. Přeji co nejvíce trpělivosti při čekání, Dr. Beščecová.

MUDr. Kristýna Beščecová
Zobrazit celý dotaz
Michal8. 4. 2020

Dobrý den, je možné získat telefonickou konzultaci s kardiologem či neurologem? Byl jsem u Vás hospitalizován v únoru s podezřením na cévní příhodu, nakonec MUDr. Pavlovič objevil při vyšetření srdeční vadu. Bohužel termín konzultace v březnu mi byl na poslední chvíli zrušen s tím, že se mám zajímat po velikonocích, bohužel některé potíže přetrvávají a já bych se rád ujistil, že je bezpečné s…

Hezký den, lze telefonicky kontaktovat neurol. ambulanci na tel. 311552015. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stella8. 4. 2020

Jiz 8.mesic mne trapi cukani oci(ocnich vicek,od 09/2019), zacalo to levym okem po par tydnech se pridalo i prave oko. Staci abych se oka dotkla a zacne cukat. (Krevni testy byly v poradku- Magnesium a B-vit) Brala jsem 2 mesice Magnesium a B Komplex komplex- bez ucinku. V unoru jsem byla na odberu krve podruhe, protoze se mi pridalo cukani i pod okem - nepretrzite 12 dni v kuse. Byl mi zjisten…

Hezký den, při uváděných potížích není třeba hned myslet na RS či ALS. Ani souvislost s hladinou Fe ale nepovažuji na příčinnou. Neurologické vyšetření je jistě dobrý nápad, v závislosti na jeho výsledku byl doporučil zvážit EMG vyšetření k vyloučení latentní tetanie, další vyšetření dle nálezu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka7. 4. 2020

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám bolesti v SI, magnety, injekce, infuze, rehabilitace nic mi nepomáhá. (Po magnetech to bylo ještě horší) Bolest mi jde do cele levé dolní končetiny, brnění a z boku stehna mám pocit ze to místo je teplejší. Ortoped mě odeslal na CT. Myslím si, ze to bude poškozeny nerv, protože nevydrzim stát na nohou, bolí mě to cely den i v klidu. Jakou léčbu byste mi…

Hezký den, úvaha o léčbě při nedokončené diagnostice nedává mnoho smyslu. Z mého pohledu je na základně uvedených informací dobré zvážit vyšetření revmatologem, neurologem (ev. + EMG) a ev. i fyziatrem. Co vyšetřuje ortoped pomocí CT, mi není z uvedeného dotazu jasné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jan6. 4. 2020

Dobrý den, chci se zeptat, existují i další nemoci u kterých se stane člověk kvadruplegikem jako u als..?

Hezký den, stavů, u kterých se člověk přechodně či trvale stane kvadruplegikem je celá řada. Předně typický následek neuvážených skoků do vody s poškozením krční míchy, ale i záněty míchy, nádory nervové soustavy aj. Jen pro úplnost ALS může vypadat klinicky i zcela jinak, než uvádíte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela6. 4. 2020

Dobrý den paní doktorko,doktore, vzhledem k současné situaci si dovoluji Vám poslat mail. Moje neuroložka nebere telefon, tak prosím o radu Vaší poradnu. Včera se mi stala násl.příhoda. Ležela jsem v posteli a na nočním stolku jsem měla hrnek s čajem.Ležela jsem a pravou ruku jsem měla přeloženou pod hlavou,zřejmě jsem si ji přeležela, měla jsem ji necitlivou. Vzala jsem hrnek do ruky a čaj ne…

Hezký den, pokud potíže, jak uvádíte, znáte, půjde nejspíše o zhoršení chronického stavu. Při akutních potížích a obavách z akutní cévní mozkové příhody je namístě vždy jen jediný postup. Zavolat si sanitu. Spekulace s promrháním časově omezeného terapeutického okna nikdy potíže nevyřeší. Odezněly-li nyní potíže až na brnění malíku, orientoval bych se až do skutečného vyšetření na cvičení…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anna5. 4. 2020

Dobry den. V zari jsem mela autonehodu. Dve zlomena zebra. Po dvou mesicich, kdy jsem se jiz chystala do prace a zacala zase fungovat se pridalo brneni rukou, hlavy, nohou. Huceni v uchu. Pocit tezkych nohou. Dela mi obtize chodit. Neurolog mi predepsal rehabilitace, ktere jsem bohuzel v teto situaci zatim nenastoupila. Lze tyto obtize spojovat s autonehodou ? Nejaka blokace zad ? Jiz nevim kam…

Hezký den, uváděné potíže s časovým odstupem s nehodou spojíme jen těžko. Jde o něco jiného. Pro akutní stavy jsou nadále dostupné akutní ambulance všech nemocnic (emergency, centrální příjem), které lze bez okolků navštívit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarmila3. 4. 2020

Dobrý den, již delší dobu trpím bolestmi krční páteře. Protože jsem dlouhodobě (rok a půl) léčila trombózu a následně mi bylo zjištěno, že mám zvětšenou pravou srdeční komoru (zřejmě po prodělané plicní embólii, ještě se dovyšetřuje), nemohla jsem absolvovat patřičnou rehabilitaci, resp. doktorka se specializací na fyzioterapii RHB nedoporučila. Chtěla bych se dotázat co znamenají tyto údaje -…

Hezký den, povinnost vysvětlit pacientovi údaje z rentgenu má indikující lékař, rozhodně ne kdokoli v internetové poradně bez znalosti průběhu onemocnění a aktuálního nálezu. Normálním postavením krční páteře je tzv. lordosa (prohnutí), zde uváděná kyfotisace je paradoxní vyklenutí v uvedeném rozsahu C3-6, intervert rtróz C-T přechodu (patrně arthrosa C/Th přechodu?) je degenerativní postižení…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla3. 4. 2020

Dobrý den, děkuji za odpověď a ještě se zeptám vaskulitida cns by se projevovala jak? Bolesti hlavy, nerovnováha?

Hezký den, vaskulitid CNS je opravdu celá řada a každá se může projevovat jinak. Pro hlubší studium této problematiky doporučuji studium monografií neurologie pregraduálního studia medicíny. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka2. 4. 2020

Dobrý den, můžu poprosit o vysvětlení nálezu z MR ? Byla jsem ve vaší nemocnici, ale po vyšetření na ambulanci jsem byla paní doktorku "předána" s výsledky k dořešení u praktického lékaře. Ve vší úctě k němu to nepovažuji za šťastné rozhodnutí,protože nálezu příliš nerozuměl,nebo spíše vůbec. Tak tedy, dle závěru z rezonance: Osteochondróza L4-5, ; atypický odstup kořene S2 vpravo z durálního…

Hezký den, osteochondróza L4-5 je degenerativní postižení disku mezi 4. a 5. bederním obratlem, atypický odstup kořene S2 vpravo z durálního vaku není třeba dále vysvětlovat, zápis je zcela jasný. Jakou rehabilitací bolest zmírnit? Především cílenou a pravidelnou. Vše nejlépe pod vedením fyzioterapeuta či fyziatra (rehabilitačního lékaře). Čemu se vyhnout (i do budoucna)? Přetěžování hybného…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana2. 4. 2020

Dobrý den, mám dotaz...co můžou znamenat zvýšené reflexy? Děkuji za odpověď.

Hezký den, zvýšené reflexy mohou mít celou řadu příčin. Vždy je třeba nález hodnotit v kontextu celkového nálezu - jde o izolovaný projev na jedné končetině, jsou zvýšené všude? vždy či jen někdy? Příčiny jsou od zvýšené teploty, hladin hormonů štítné žlázy, svalového napětí, stresu (úzkosti), přes skutečná neurologická onemocnění až po infekce. Takto se skutečně nelze konkrétněji vyjádřit.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva D.29. 3. 2020

Dobry den,před rokem jsem byla kvůli bolestem hlavy vyšetřena na Neurologii výsledky dopadly dobře.Po 2 měsících jsem začala mít bolestí páteře a bolest vystřelující do prstů a bolest kloubů na prstech občas otoky prstů. Chodila jsem na magnetoterapie prstů i celé páteře, měla jsem i cvičení dechové, Vojtovy metody atd. Nic nepomohlo a před půl rokem začali bolesti nohou nemohu dojít v klidu do 2…

Hezký den, potíže, které popisujete, opravdu na první pohled nevypadají přesvědčivě neurologicky. Na druhou stranu chápu, že obtěžují a vyčerpávají. Bez revmatologického vyšetření (včetně laboratoře) se asi nebude možno obejít. Špatně se mi reaguje na ultimativní prohlášení - "léky nezabírají". Vždy jde o to které, v jaké dávce, kdo a na základě čeho je doporučil, byly samostatné či v kombinaci?…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla26. 3. 2020

Dobrý den, můžu se zeptat..jsou všechny nemoci a autoimunity cns vidět na magnetické rezonanci? Děkuji za odpověď.

Hezký den, v drtivé většině ano, dokážu si ale představit lehčí postižení cév (vaskulitidu), které by se dalo přehlédnout. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka23. 3. 2020

Dobrý den, mám dotaz..nevím co mi je a trápí mě to, opakuje se mi to vždy po dvou letech: velké bolesti hlavy, bolesti zad, tlaky v míše, citlivost na světlo a vůně, zčervenaly mi celé ruce občas až skoro k ramenům a cítila jsem že se v nich něco děje, jako když tělo s něčím bojuje, velká únava, neobratné ruce, pocení v noci i přes den dlaní a hlavy a vlhké ponožky, nerovnováha tu jsem měla už 2…

Hezký den, uvádíte potíže, které nejsou na první pohled typicky neurologické. Bohužel není zřejmé, zda se opakují po 2 letech poprvé, tedy jde o druhou příhodu, či již vícekrát. Uváděná MR ok je pro mne bohužel nicneříkající - nevím, co bylo vyšetřeno. V případě akutních příznaků se i přes negativní neurologický nález (jak uvádíte) dá zvážit dovyšetření za hospitalizace. Napadá mne nedostatek…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr14. 3. 2020

Dobrý den, prosím Vás o radu. Před cca 14 dny jsem si chtěl protáhnout krk kroužením hlavy při poloze hlavy vlevo v záklonu mi dosti zapraskalo v krčních obratlích. Od té doby při pohybu hlavy ze středu směrem doleva a zpět směrem doprava nahoru mi v jednom místě velmi hlasitě 3x po sobě zapraská až zavrže. Když zastavím hlavu v místě kde to praská a předsunu bradu dopředu, nebo zakývu hlavou…

Hezký den, léčebná rehabilitace a čas jsou správná odpověď. Respektive tolik se na to nezaměřujte a problém časem sám zmizí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza Gregorová13. 3. 2020

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně léčby a prognózy mých potíží. Před třemi dny jsem byla na extrakci retinované osmičky vlevo dole. Byla aplikována anestezie, ta jako taková již samozřejmě odezněla. Bohužel ale došlo patrně k podráždění nervu a nyní mám hypestezii v oblasti n. mentalis (necítím spodní ret a bradu na levé straně). Samozřejmě, místo je ještě po zákroku oteklé,…

Hezký den, zde neurolog opravdu pomůže jen dobrou radou. Regeneraci nervů obecně prospívá teplo (šála, kukla), absence vibrací a otoku, dostatek vitaminů skupiny B, mechanický klid a hlavně čas. Bavíme se o týdnech až měsících. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka12. 3. 2020

Dobrý den, děkuji moc za odpověď ohledně autoimunit. Ještě se zeptám, neurologická autoimunita centrálního nervového systému by byla vidět na magnetické rezonanci? Psal jste, že tato nemusí dopadnout dobře, to znamená vozík nebo kratší délka dožití? Po třech atakách s rozestupy vždy 2 roky by neurolog jistě už poznal oč jde a řešilo by se to je to tak? Měla jsem závratě, bolesti zad, v míše,…

Hezký den, centrální autoimunita na MR mozku vidět bývá, typicky plaka při sclerosis multiplex. Na vyšetření cév se zobrazí postižení při vaskulitidě. U uváděných potíží bych bez uzardění zkusil léčbu migrény, respektive konzultoval stav v centru pro léčbu bolestí hlavy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jara11. 3. 2020

Dobrý den, v říjnu 2018 jsem začala cvičit s osobním trenérem. Po 14 dnech cvičení mě začala bolet bedra. Nejprve jsem to připisovala tomu, že jsem nevyspalá (kvůli dětem), když to ale ani v prosinci neustoupilo, myslela jsem si, že jsem nastydla. V lednu 2019 jsem ale šla k Dr., ta mi píchla injekci, která nezabrala a poslala mě na rehabilitaci s tím, že mám celkově špatné držení těla. …

Hezký den, při již léta trvajících potížích předpokládám detailní zobrazení páteře (RTG a snad i MR). Co to je velká diastasa, je pro mne otázka. Malé nálezy se zpravidla dají vycvičit, u pokročilých, už z estetického hlediska, nezbývá, než je sešít. Je to podobné jako u vbočených palcích na nohou, což vlastně velmi dobře funkčně souvisí. U diastasy lze zvážit i přechodné uvážlivé použití…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivo H.8. 3. 2020

Dobrý den, rád bych se zeptal, co znamená když člověk během života ztratí reflex na noze? Jaké můžou být příčiny.

Hezký den, vždy je podstatná zejména distribuce postižení. Je-li to nejdříve na obou nohách a pak symetricky až jinde, jde o projev stárnutí či např. typický vliv cukrovky či onemocnění štítné žlázy. Výpad reflexu v oblasti lokte či kolene před rukou a nohou bývá při úrazu, infekci. Vždy je zásadní hodnocení v kontextu celkového neurologického vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva6. 3. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli existuje nějaké onemocnění neurologické krom als, kvůli kterému pacient ochrne a které není vidět na magnetické rezonanci? Děkuji za odpověď.

Hezký den, takových onemocnění je celá řada. Kromě geneticky podmíněných periodických obrn jde o různé infekce a celé spektrum chorob periferních nervů a plexů (pletení). Zde zejména autoimunitních (AIDP, CIDP, MMN aj.), ale i toxických. Existují i psychicky podmíněná ochrnutí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana M.6. 3. 2020

Dobrý den, včera mi byl diagnostikována neuralgie trigeminu a dostala jsem lék Tegretol 200. Mám však problém s tím že potřebují řídit vozidlo a v příbalovém letáku se řízení nedoporučuje. Dá se tento lék nahradit něčím jiný účinným ale ne tak omezujícím? Děkuji za odpověď Jana

Hezký den, karbamazepin je lékem volby. Existují i alternativy jako gabapentin či pregabalin, vzhledem k jiné efektivitě je jen na vás zda upřednostníte fungování či zdraví. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana5. 3. 2020

Dobrý den,prosím o Váš názor s dalším postupem léčby.Trpím 10 let bolestmi páteře,léčím se na vysoký tlak(prestarium 10),bmi33,gigant.prsa (podprsenka 85/J-K).Nyní s.Impling.sy omi 1.dx.Neer I., Po obstřiku,rehabilitacích a inj.CO2 výrazné zhoršení v oblasti šíje. Nově RTG C-krční lordoza napřímená až s paradox.kyfotizací v C4,osa s náznakem doleva.Obratlová těla přim.vel.,bez kompr.a posunu…

Hezký den, komplex opatření včetně léků a rehabilitace se neobejde bez redukce hmotnosti, kterou lze podpořit redukční operací prsů. Je třeba kontaktovat plastického chirurga, mít vyjádření neurologa, ortopeda a psychologa. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ludmila Tonova1. 3. 2020

Dobrý den, čím může být že mě bolí v noci prsty u nohou,jsem diabetická, prosím odpoved

Hezký den, nabízí se diabetická polyneuropatie, poškození funkce nervů cukrovkou. Prokazuje se elektromyograficky (EMG). Existují ale i jiné příčiny, klinické neurologické vyšetření je zde tedy výhodou. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika29. 2. 2020

Dobrý den, asi tři týdny mám tupou bolest v bedrech, tříslech a v pravém stehně. Stehno mi bolí především z vnější strany. Navíc jsem si všimla, že se mi v horní části stehna udělala jakási propadlina tak cca 10 cm. Není to vidět na první pohled, spíše pohmatem. Nevíte, čím by to mohlo být? Děkuji Vám.

Hezký den, osobně dbám u všech žen přicházejících k vyšetření na aktuálnost gynekologické kontroly, aby bylo zřejmé, ž v oblasti pánve, kde i vy popisujete potíže, je vše OK. Za alarmující považuji délku trvání potíží a absenci návštěvy jakéhokoli lékaře. Prostě už někam vyražte! Na prvním místě je praktický lékař, který má sáhnout na břicho i do konečníku a nasměrovat další postup k neurologovi,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka27. 2. 2020

Dobrý den, můžu se zeptat jestli se dá říci jaké jsou nejčastější neurologické autoimunity? Chovají se podobně jako roztroušená skleróza? Dá se s nimi roky žít a třeba neskončit na vozíčku? Děkuji za odpověď.

Hezký den, autoimunit je v neurologii celá řada. S většinou z nich se dá žít bez vozíku či zkrácení délky života. Může jít o polyneuropatie, myastenii, postižení centrálního nervového systému nemusí vždy dopadnout dobře (to ale ani výše uvedené). Vždy záleží na mnoha faktorech, tíže projevů individuálně kolísá. Zásadní je na problém upozornit včas, častá léčba významně měnívá prognosu. Konkrétní…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana H.27. 2. 2020

Dobrý den prosím o radu. Po injekci u zubaře mi spadla polovina tváře, nemohu se ani usmát.Existuje nějaká pomoc? Děkuji Jana H.

Hezký den, jistě. Váš stomatolog se o vás postará. Zprostředkuje péči neurologa a rehabilitaci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdena27. 2. 2020

Dobrý den. Trpím na silné migrény a neuroložka mi nyní napsala profilaktickou léčbu Topilex 2xdenně 25mg a po 14 dnech 2x 50mg denně. V příbalovém letáku jsem četla, že tento lék snižuje účinky hormonální antikoncepce. Tu ale brát musím, jednak nechci otěhotnět, ale hlavně mám migrény vázané na menstruaci, takže beru tři plata antikoncepce naráz a pauzu dělám jednou za 2 měsíce. Schváleno…

Hezký den, vždy mne zarážejí prohlášení různých pacientů o nevyhnutelnosti, definitivnosti a fatalitě jakýchkoli řešení. (Pre)menstruační migréna vůbec neznamená nutnost užívat hormonální kontracepci (HAK). To, že pacient s roztroušenou sklerosu nemůže využívat jiné metody kontracepce, kterých je opravdu mnoho, je hodně odvážné tvrzení, snad vycházející z neznalosti jiných metod? I profylaktik…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka B.23. 2. 2020

Dobrý den, můj tatínek si před 2 dny zlomil bederní obratel L2 (ve zprávě toto: fr. L2 bez progrese do pát. kanálu, snížení o 1/3; L5 bez zřejmých traumat změn) - provedeno RTG a CT. Po 1 noci v nemocnici byl propuštěn do domácího ošetřování jen s nějakým bederním pásem (má nosit na sed a chůzi). Je však hrozně unavený, pořád spí, má zvýšenou teplotu do 37,5 a bolesti v oblasti beder. Chtěla bych…

Hezký den, teplota a únava nejsou pro tento typ úrazu vůbec typické. Je třeba hledat jinou příčinu. Ohledně léčby bolesti u konkrétního pacienta je prima kontaktovat ošetřujícího neurologa, který by měl mít k dispozici aktuální seznam užívaných léků. Paralen až 3x2 tbl. Asi nemůže ublížit. Kompletní léčbu bolestu nabídne i praktický lékař až do síly opioidů. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena19. 2. 2020

Dobrý den,v r.2012 mi na MR mozku v horní části III.komory central.v oblasti Monr.otvorů našli hyperdenzní ložisko denzity 77HU.Diagnoza-koloidní cista,vel7x6x6.Chodila jsem 2 roky po sobě na kontroly. Dnes jsem byla opět na CT mozku a byl normální. Je to možné ,aby ta cista zmizela úplně. děkuji.

Hezký den, ano, cysty rostou, zmenšují se i mizejí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alexandra19. 2. 2020

Dobry den,mame za sebou neurologicke vysetreni a emg u dcery (dvojce A) 5 mesicu.. Dnes USG mozku pres VF. Nejak ale nechapu ty terminy.. Nebylo nam nic vysvetleno.. Jen receno ze na zakrok to neni.. Z nalezu : V koronarni projekci SA prostory siroke na 7mm,rozsireny nad celymi F laloky, akcentovana gyrifikace F, dilatovana interhemisferalni ryha do tvaru pismene V na 7 mm v kranialni casti,…

Hezký den, tato poradna slouží primárně pro dospělé pacienty. Bez ohledu na to je povinností indikujícího lékaře vysvětlit podstatu nálezu. Zde navíc neznám ani důvod vyšetření a klinický neurologický nález. Mnoho štěstí v komunikaci s pediatry přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav19. 2. 2020

Dobrý den. Cca 2 X v týdnu chodím běhat. Poslední 2 měsíce mám při zvýšené tepové frekvenci občasnou ostrou bolest v pravé horní části hlavy. Po doběhu bez potíží. Před lety jsem měl úraz hlavy, rentgen neg. jen 12 stehů.

Hezký den, na co se ptáte? Souvislost mezi aktuální bolestí hlavy při běhu a dřívějším úrazem není průkazná. Nicméně bolest hlavy vázaná na fyzickou aktivitu existuje. Zkusil bych oslovit specialistu na tělovýchovné lékařství a podstoupil zátěžové vyšetření oběhu. Tuto službu poskytují i některé státní instituce, např. Casri v Praze. Neurolog je zde až na druhém místě. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka18. 2. 2020

Hezký den, ráda bych se zeptala..Psala jsem sem již téměř před dvěma lety viz. https://www.nemocnice-horovice.cz/poradna/hezky-den-pane-29-2399. Potíže se mi nyní již potřetí opakovaly od listopadu, nyní nemám fyzické potíže, psychicky se ale hodně trápím. Myslela jsem si vždy že normálně zdravě žiju, byla jsem aktivní, nekouřila, nepila alkohol, sportovala, byla veselá..Chci se zeptat, je hlavní…

Hezký den, jako specialisty mohu doporučit psychologa i psychiatra. V dotazu nevidím nic, co by měl specificky řešit neurolog. Mnoho úspěchů v osobním životě přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra16. 2. 2020

Dobrý den,potřebuji poradit.Byla jsem na MR mozku kvůli častým migrénám. Našli mi nespecifické tečkovité okrsky gliózy v obou frontálních lalocích a v oblasti insuly vlevo. Řekli mi, že neví, co to je. Jen se ptali na vážná onemocnění v dětství, což jsem vyvrátila. Víc mi neřekli. Po hledání na internetu jsem z toho poněkud nervózní. Prosím, o Váš názor. Děkuji moc. Zdravím

Hezký den, tečky asi opravdu nic neznamenají. Snad jde o následky nevhodného životního stylu. Povinnost pacientovi vysvětlit výsledky komplementárního vyšetření má bezejmenný specialista odbornosti, kterou neuvádíte. Poraďte se a ním a ne s Dr.Goooglem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva11. 2. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je vhodna operace vyhřezle plotenky v krční pateři při CB syndromu.....

Hezký den, určitě ne. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Elena Bursíková9. 2. 2020

Dobrý deň. Prosbička.Podstúpila som CT a MR bedernej chrbtice so záverom VAS bederní s iritační symptomatikou v dermatomu L5/S1 I.dx, pri dekompenzaci gonalgie vlevo - obj. bez senzomotorického deficitu - dle CT na komprese míšních kořenů L5 a S1 I.dx, dle MRI - mnoho pokročilých degener.změn, lehké klínovité snížení těla l4 s výraznějším edémem kostní dřeně v obl. jeho horní krycí desky…

Hezký den, je možné nabídnout infuse za hospitalizace, rehabilitaci včetně ústavní, dle potíží pomůcky. V rámci diagnostiky je jistě na místě EMG k objektivizaci nervového postižení. Tuto problematiku by mělo rutinně zvládat neurologické oddělení každé nemocnice. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva9. 2. 2020

Dobrý deň chcela by som sa len spýtať čo znamená viacpocetne ložiská v Bielej hmote pretrvávajú formálne Fazekas 1 zvyraznenym výskytom a Fenestracia A1 ďakujem vám

Hezký den, výborný dotaz na lékaře indikujícího zobrazovací vyšetření mozku. On by měl vysvětlit, po čem pátral, zda to našel a co to znamená. Zde jde o trvalé víceložiskové poškození na cévním podkladě, zatím "jen" prvního stupně. I tak si majitel mozku říká o dva významné problémy. Je riziko demence i cévní mozkové příhody. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina7. 2. 2020

Dobrý den. Mohu se, prosim, zeptat, jaka je pravdepodobnost, ze bych s negativnim nalezem na MR mozku a Cp z prosince 2019 mela dg Parkinsona nebo Huntingtona? Mam od listopadu pretrvavajici obtize: parestezii Hkk vice vlevo, tres leve ruky, celkovy pokles vykonnosti- pracovni, bezne cinnosti, vyrazka v obliceji, zvysena tvorba slin a prerikavani. Nerada “vymetam” lekare, ale jelikoz potize…

Hezký den diagnostika uvedených chorob není založena na MR vyšetření, ale na klinickém posouzení neurologem s případnými dalšími testy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela D.7. 2. 2020

Dobrý den. Již týden mě bolí v oblasti bederní páteře a vystřeluje mi bolest až ke kotníku. Nejvíce trpím při sezení. Bolest se stupňuje. Mohu přijet do nemocnice bez objednání, či potřebuji žádanku i při akutní bolesti? Děkuji

Hezký den, v Nemocnici Hořovice je pro akutní případy k dispozici centrální příjem s chirurgem, internistou a neurologem. Ošetřujeme i bez žådanky Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika6. 2. 2020

Dobrý deň. Na MR mozgu mám popis nespecificka loziskova leucoencefalopatia,dif.dg.v rámci mikrovasculopatie s progresiou do roka,už som absolvovala veľký počet vyšetrení,ktoré sú v norme,preto prosím o radu,kam sa obrátiť,neviem stále diagnózu a lekári nevedia zistiť,ďakujem za odpoveď

Hezký den, tohle je určitě případně neurologa. Nevidím v tom problém. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana5. 2. 2020

Dobrý den. Mám neuralgii trigeminu, pravděpodobně způsobenou zákrokem u zubaře (čištění zubníhch kanálkú a vypalování čepu 200°C). Při vypalování jsem cítila velmi silnou bolest. Prosím, jakou navrhujete léčbu, když kojim dítě?

Hezký den, trochu se mi chce napsat, ať si to vyřeší zubař, když už je původce potíží. Měl by být schopen řešit komplikace stejně jako kdokoli jiný. A recepty psát může taky. Je-li diagnóza správná, je lékem volby jakýkoli preparát s karbamazepinem. Zde bez ohledu na kojení. Případně při netolerance další antiepileptika. Fyzikální terapie je vždy jen podpůrné řešení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Blažek Karel2. 2. 2020

Dobrý den Při vyšetření krční páteře konstat.omezení rotace 1/4bilat. Co to pro mne znamená?Mohu mít např.zkrácené kývače hlavy?

Hezký den, nevím zda jde o omezení rozsahu o či na 1/4, což je rozdíl. I tak vím pramálo, protože jsou lidé od přírody tuzí i velmi volní. Nejsnazší je zeptat se autora zápisu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
David2. 2. 2020

Dobrý deň, 27.1.2020 u mňa došlo k blokácii krku vplyvom nezdravej polohy pri spánku. Hlavný príznak, ktorý mi robí starosti je, že mám pravú stranu - prsný sval, triceps a latissimus na cca 30% sily oproti lavej strane tela. Ostatné príznaky sú - zášklby vo svaloch, tupá bolesť, pocit neustáleho ťahu. Bol som s problémom u svojho obvodného doktora, ktorý mi len povedal, že tomu mám dať čas.…

Hezký den, na místě je návštěva neurologa se zvážením doplnění dalších testů včetně EMG k potvrzení či vyvrácení vaší hypotézy o příčině potíží. Do té doby neuškodí suché teplo a dostatek vitaminů skupiny B. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana31. 1. 2020

Dobrý deň chcela by som sa spýtať čo to môže biť keď mi hmatateľné pulzuje v oblasti hlavy skoro v spánkovej časti je to dosť nepríjemné a nijak neovplivnitelne do dňa niekoľko krát aj počas zaspavania len chcem podotknúť že som po 4 operáciách hlavy nezhubny nador a mám náhradu lebky

Hezký den, ve spánkové oblasti se nachází arteria temporalis superficialis, ta pulsuje nejčastěji. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomaš28. 1. 2020

Dobrý den chtěl bych se zeptat už 3 roky mam problem s polykaním zezačátku to bylo v pohodě ale za poslední týden se to zhoršilo že nejsem schopen vůbec jíst takže deně s ním maximálně 3-4 jogurty a 1 lirt vody jinak tuhou stravu vůbec nedokážu spolknout.. Pořád mě bolí krční páteř a mam stuhlou šíji už asi 2 roky při polknutí mi pořád křupe v krku nebo když hejbnu hlavou tak to taky křupe nebo…

Hezký den, pokud je negativní SONO krku, ORL vyšetření i polykání akt, je zvláštní, že není jasná příčina potíží. Asi bych uvažoval o doplnění MR krční páteře a vyšetření rehabilitačním lékařem. Až poté bych se vyjádřil k prognóze a ev. vlivu cvičení. Aspirace se není při normálním polykacím aktu třeba obávat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marta Chudáčková27. 1. 2020

Prodělala jsem boreliozu. Stává se mi, že mě bolí velmi silně záda, někdy nohy i ruce, stávají se bez citu a nastává silný třes. To se opakuje, nyní velmi často. Bolest nelze vydržet. K tomu bývají průjmy. Pak poleví, ale stále se to opakuje. Pak přichází únava. Ráda bych věděla, kam se mám obrátit o pomoc. Děkuji.

Hezký den, kliniky infekčních nemocí nemocnic Bulovka i ÚVN Praha mají specializované ambulance zaměřené právě na boreliosu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarda24. 1. 2020

Dobry den, uz asi tyden pozoruji slabost prave ruky,hlavne po ranu a při zatezi,nekdy jakoby mravenčení nebo brnení v ruce,ted v noci i bolesti prave ruky,jinak zadne jine neurologicke problemy nemam.Vim ze budu muset na vysetrení na neurologii, nicmene myslite,ze hrozí ALS?

Hezký den, neurologická diagnostika je zaměřena na objektivní ukazatele. Spekulace ponecháváme jiným. Snad vás uklidní, že bolest do typického obrazu ALS nepatří... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
zuzana23. 1. 2020

Dobrý den, 29.12.2019 mi bola pichnuta inj. Dolmina do pravej pol. zadku. pri podávaní injekcie som cítila silnú tlakovú bolesť. Následne keď som sa chcela z lôžka postaviť nevedela som nadvihnúť vôbec nohu,musela som ostať ležať. po chvíli som sa zodvihla ale v celej nohe a zadku som mala bolesti. Upozornila som na to sestru, ale ta ma ubezpečovala, že je to normálne. doma som mala bolesti v…

Hezký den, souvislost s injekcí do hýždě a hnisem na patě opravdu nevidím. Neurologové reflexy opravdu vyšetřují. Jakou jinou představu máte o náplni klinického neurologického vyšetření, mi není jasné. Při pochybnostech lze žádat o informaci EMG testy, kde se poškození nervů jasně potvrdí či vyloučí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Artem23. 1. 2020

Dobrý den, kde pacient udělal chybu, když si nějak opomenoul se na internetu seznámit s vyhody atraumaticke jehly pro lumbarni punkci a proto vysloveně o ni nepožádal a zrejme proto i nebyla vubec nabidnuta a pouzita na neurologickem luzkovem oddělení? Zároveň take bych rad vedel, kde tak pacient udělal chybu kdyz už nemohl 4 dny se zvnednout kvuli bolesti zadni casti krku a hlavy po lumbarni…

Hezký den, možnost použití atraumatické lumbální jehly je možností, nikoli povinností. Je jen na lékaři, zda tuto možnost pacientovi nabídne a vysvětlí cenu, přínosy i rizika. Na pacientovi pak je dodržení režimu po odběru moku. S tím také rutinně seznamuje lékař včetně všech opatření snižujících riziko rozvoje komplikací. Riziko se opravdu reálně snížit dá, nelze ho ale eliminovat. Většina…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hanka17. 1. 2020

Dobrý den, mohla bych poprosit o vysvětlení nálezu lékařských zpráv? Podotknu že se jedná již o druhou operaci bederní páteře s přetrvávajícími obtížemi. -objektivní neurologický nález- DKK-vlevo akrálně omezení hybnosti pro PF na 3/5ss, pro DF 2-3/5, pletenově pro algie nelze, vpravo síla správná, Lasegue vpravo 50st, vlevo 30st, rr. L2-4 živé bilat, L5/S2 v pravo eureflexie, vlevo areflexie,…

Hezký den, laické vysvětlení zprávy náleží vašemu ošetřujícímu neurologovi. Je za to zaplacen. Jde o bolestivý syndrom bederní páteře s omezením citlivosti i svalové síly pro levou dolní končetinu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdenka15. 1. 2020

Dobrý den,mám problemy s krční páteři už pár let,ale nyní v noci kdy usnu mě vzbudí bolest pod levou lopatkou vystřelující k rameni a krku a hrozná bolest na srdci,jedná se o pouze levou stranu a špatně dýchá a levá ruka také bolí,stávalo se to tak jednou za noci a na par minut.Byla sjem na vyšetření ekg a ergometrii a to je v pořádku,přesto se to stupnuje vícekrát za noc,už jsem zoufalá a…

Hezký den, předpokládám diagnosticko-terapeutický postup směrem: RTG plic, krční páteře, interní vyšetření, krevní testy, návštěvu neurologa, zvážení rehabilitace, případně doplnění dalších testů dle výsledků uvedených. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Halinarova13. 1. 2020

Dobrý deň,mám výsledky Mr mozgu:V BH mozgu volať difuzne subkortikalne viacpocetne ložiská veľkosti do 5 MM,sú heperintenzivne v T2 a ďalšie,zdvojené úsek A1 úsek a cerebri anterior vpravo čo to znamená?dakujem

Hezký den, jedná se o klasický případ poruchy komunikace mezi lékařem indikujícím zobrazovací vyšetření mozku, kterému jako jedinému ve světle výsledku klinického vyšetření náleží jeho konkrétní interpretace, a pacientem. Protože výsledek klinického vyšetření včetně popisu potíží neznám, nebudu se pouštět do spekulativního hádání o tušení souvislostí. Prostě se domluvte se svým neurologem na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslava9. 1. 2020

Dobrý deň, ďakujem za predošlú odpoveď. K neurológovi sa chystám, no kým sa tam dostanem, chcem sa opýtať, čo môže byť príčinou tých zasklbov okrem tetanie? Zatiaľ si chcem dat zobrať krv na štítnu žľazu, minerály, železo a chcem ist na očné. Obávam sa ale sklerozy multiplex alebo nádoru na mozgu. Boli by tieto diagnózy vidieť aj na ocnom vyšetrení? Niekedy ich ani nemám, niekedy sú slabé,…

Hezký den, na očním lze někdy vidět postižení při sclerosis multiplex, jinak bývá vyšetření ve smyslu uváděných diagnos negativní. Smyslem poradny opravdu není spekulovat. Máme hledat odpovědi na významné otázky, ne neracionálně hrát na city pacienta. Dostatek spánku je jistě dobrý nápad. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika8. 1. 2020

dotaz, mám to dost komplikované jelikož když se mi stal úraz lékař který sloužil na pohotovosti mě vůbec nevysetril ani se mi na nic nezeptal. Tím pádem vše co je s tím spojené všichni z okolí vyloženě mě ignorují a odmítají. Před několika lety se mi stal pracovní úraz spadla jsem z kluzkeho žebříku z výšky 3,2 metrů dopad vzad na pravou nohu a pak záda. Nejsilnější bolesti jsem měla v dolní…

Hezký den, upřímně, je to trochu zmatek. Zde několik poznámek. Pojišťovna je povinna v zákonem definované dojezdové vzdálenosti (zde tuším nařízení vlády z roku 2012) zajistit infikované vyšetření - zde neurologické. Takže argument nedostupnosti odmítám. Je pochopitelně možné žádat i vyšetření na neurologické klinice, dodat dosavadní dokumentaci atd. Nebude to hned, ale jde to. Uvádíte MR, ale…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Milena Hradilková5. 1. 2020

Dobrý den, asi před dvěmi léty, si syn všiml, když jsem byla v klidu, třeba u sledování televize, že hýbu chodidlama , aniž bych si toho byla vědomá. Nyní když sedím a něco dělám chodidla se mi hýbou jakobych si procvičovala prsty. Nejedná se o syndrom neklidných nohou, i když to taky někdy mám, ale v tom případě musíte hýbat nohama vědomě, protože tím si člověk uleví. Dělá mi to i s ústy, trochu…

Hezký den, existuje i tzv. akatizie či jiné druhy polékových mimovolních pohybů. Je na místě kontaktovat vašeho psychiatra či zajít na neurologické vyšetření k upřesnění diagnózy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin5. 1. 2020

Dobry den, tak tři roky mam v mém zápěstí tkzv. tiky.Je to nutkání udělat nepopsatelný pohyb.Byl jsem u doktorky ale ta mi nepomohla takže se ptám vás.Mám to v zápěstí,pasu a v chodidlech.Omezujemě to v manuálnich prací.První bylo zápěstí ze dne na den potom pomalinku chodidla a nakonec pas.Ten pohyb delam asi tak 1 za 2 sekundy + střídám části těla.Rikal jsem to rodicum ale oni mi nechteji verit…

Hezký den, nejsem specialista na dětskou problematiku, nicméně existuje skutečně pravá tiková porucha, ale i OCD, psychiatrická porucha, kdy je pacient nucen vykonávat určité činnosti. Bez vyšetření dětským neurologem se dál dle mého názoru není možné posunout. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk3. 1. 2020

Dobrý den, asi před 1,5 rokem jsem měl silné bolesti v oblasti nad levou lopatkou přes rameno až do bicepsu. V noci jsem nemohl spát, protože jsem nedokázal ležet na zádech. Zcela jsem přestal chodit do fitness a nechal vše v klidu. Bolest ustoupila, ale ne zcela a při každém zakašlání jsem uvnitř bolest cítil, ale ve snesitelné podobě. Momentálně se vše vrátilo a opět nemohu v noci spát na…

Hezký den, z mého pohledu neurologa není proč otálet s ortopedickým vyšetřením, kde je možno zvážit další postup včetně zobrazení ramene (RTG či MR). Z popisu obtíží nepovažuji neurologickou příčinu za dominující. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza3. 1. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Jsem po porodu a rodili jsme v pozici ve dřepu opření zezadu. Během porodu mi křuplo i v hrudníku, nevím, zda je to s tím i spojené. Odkrvovaly se mi ruce a v této pozici jsem byla déle než hodinu. A při porodu na takové věci zapomeneme. Nyní mám lehké brnění v pravé ruce v levé skoro vůbec a horší manipulaci. Nemůžu uchopit věci jak bych chtěla. Spodní ruka,…

Hezký den, jako lepší řešení než protahování vidím návštěvu neurologa se zvážením EMG. Existují různé zátěžové úžinové syndromy nervů horních končetin, tím spíše v těhotenství. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslava28. 12. 2019

Dobrý deň, už dlhšiu dobu mam svalové zasklby. Začalo to pocitom paniky, medzi ľuďmi som myslela, že odpadnem, busilo mi srdce, nemohla som sa nadýchnuť. Nasadila som magnézium, všetko prešlo okrem tých svalových zasklbov. Niekedy su silnejšie, potom iba slabucke, potom zasa ich je viac. Na rukách a nohách, nie jednostranné. Mam neskutočný strach z nádoru na mozgu, skleorzy multiplex, als...…

Hezký den, zvýšení dávky magnesia je dobrý nápad. O tetanii se jednat může. Lepší nápad je ale vyšetření na neurologii s hotovými výsledky krve (minerály), které může realizovat praktický lékař. Zdraví T.Bruthans

Kateřina26. 12. 2019

Dobry den prosim mam nalez na bederni pateri vyznamne zvysene osteoblasticke aktivity v terenu osteochondrosy l4/5 prosim bolesti jsou porad uz asi pul roku chtela jsem se zeptat pan primar Brož v Pardubicich doporucuje stab patere srouby prosim je to nutne bojim se dekuju

Hezký den, bohužel mám dispozici pouze tuto informaci vytrženou ze souvislostí. Neznám klinický neurologický nález ani typ vyšetření, ze kterého uvádíte výtah. Nevím, zda jde o morfologické (strukturální) či funkční vyšetření. Na základě toho nelze doporučit žádný postup. Své obavy diskutuje s vámi uvedeným odborníkem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Libuše Korečková23. 12. 2019

Dobrý den, cca 0,5 roku mě obtěžují návaly tlaku do hlavy zakončené krátkým zabrněním. Objevují se denně několikrát. Dá se takto odhadnout co za tím vězí? Děkuji.

Hezký den, budu upřímný, je to obtížné. Ve hře může být srdce, krční páteř, psychika, ale i něco zcela jiného. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola18. 12. 2019

Dobrý den, od roku 2017 mám různé bolesti, začalo to stěhovavými bolestmi po telě, pak brněním končetin,mravenčetím trupu, pichanim kolem pátěře, potíže s polykáním a mluvením, zhoršující pamět. MR v pořádku, evokované potenciály v pořádku, pozitivní tetanie. Porád beru horčík, ale necitím zlepšení.. prosím o konzultaci zda tetanie může způsobovat takového potíže a jak s ní bojovat..děkuji

Hezký den, jde o diagnosu moderní doby. Dnes už se zkrátka nikdo necítí být Napoleon, ale brní všichni. Pokud si souvislost s psychikou připustíte, je na místě úprava životního stylu, relaxace, navýšení dávky Mg, zvážení nasazení antiidepresiva. Psycholog dle mé zkušenosti poruchu odhalí dříve než psychiatr. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela17. 12. 2019

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptal, přítel mě po hádce kousnul do palce u ruky prijmo do toho zahybu a už týden mě půl palce brni a nemohu s ním dělat co předtím, děkuji za odpověď

Hezký den, je-li poškozen nerv, pomůže klid, teplo (rukavice), vitamíny B a C a čas (týdny). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora15. 12. 2019

Dobrý den, už přes 5-6 měsíců mě bolí hlava na jedné straně a za krkem. Poslední dva dny je bolest nesnesitelná a jsem často unavená. Trpím skoliózou. Může se jednat o bolest od krční páteře?

Hezký den, ano, jistě může. Rehabilitace a dětská neurologie jsou i v Nemocnici Hořovice. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana11. 12. 2019

Dobrý den, od 2.11. mám bolesti hlavy, začlo to z ničeho - najednou šílený tlak v hlavě (na spáncích), cca 10 minut jsem byla "mimo" vnímala jsem, ale nemohla jsem mluvit, pak to přešlo, ale bolest zůstala. Od té doby mě bolí hlava každý den, léky na bolest už ani neberu, nezabírají. Praktická lékařka mi řekla, že mám hodně pít - potíže se nezmírnily. V 6/2019 jsem byla na neurologii, následně MR…

Hezký den, pokud bolest trvá, doražte na centrální příjem, zkusíme to zastavit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika Krokova10. 12. 2019

Dobrý den trpěla jsem 3 měsíce velkými bolestmi páteře především krční.Léky cviky nic nepomahalo až když jsem v posledních týdnech dostala zánět průdušek byl mi nasazen augmentin po kterém bolesti značně ustoupili.Krevni testy byli neg.rtg.mírná artroza. neurolog.v pořádku,test na borel pozit.po dalsich testech neg.Oco by se prosim mohlo jednat?

Hezký den, asi o banální parainfekční potíže. U některých infekcí jsou bolestí svalů prostě normální. Pokud se ale stejné potíže v horší intenzitě vrátí, asi bych se neurologa na možnost neuroboreliosy zeptal. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika Hodačová9. 12. 2019

Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat mívám poslední dobou hlavně poránu i přes den mravenčeni v prstech i v dlani někdy v levi,někdy v praví, někdy mívám i v nohách.Taky mívám křeče v prstech u nohou až se mi překříží prsty i v pravom lýtku a to mě bolí a taky mívám tlaky v nohách a táhnoumi a taky mám pocit jako by jsem prsty u praví ruky i lýtko necítila přitom ruku i nohu cítím.Jednou jsem…

Hezký den, nechal bych si u praktika nabrat základní laboratoř - minerály a být vámi, hodně, ale hodně bych odpočíval a spal. Neurolog váš jistě vidět může, ale moc si od toho neslibujte. Při trvání potíží je to ale na místě, stejně jako osvěžení pravopisu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radoslav6. 12. 2019

Dobrý deň. Prosím potrebujem poradiť. Je riziko že sa zlomi stavec keď tam je hemangiom 30mm ?. Na MR sa píše: V tele stavca Th12 prítomny T2hyperintenzny areál veľkosti do 20mm s trabekularizáciou, podobný areal aj v tele L1 veľkosti do 31mm, v tele L4 veľkosti 12mm. Moj neurolog mi povedal že len Boh vie či sa zlomi, že možem pracovať bez obmendzenia. Rad by som poznal názor aj iného odborníka.…

Hezký den, opravdu je těžké se k riziku vyjádřit. Biomechanicky lze popsat 3-4 zátěžové zóny obratlů. Pokud jsou hemangiomy mimo osu působící síly, není jejich význam velký. Viděl jsem i hemangiomy velké jako 1/2 obratle a přesto se nic nestalo. Vše je opravdu velice individuální a faktorů ve hře je mnoho. Pokud nejste kaskadérem či šerpou, nedělal bych si starosti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dominik Balík5. 12. 2019

Dobrý den mam už 2,5 roku problémy s polykaním byl jsem na ORL vše v pořádku SONO uzlin + štítné žlázy taky vše v pořádku měl jsem i polykací akt kontrasní látkou taky v pořádku + gastroskopii taky vše v pořádku krevní testy + CRP taky v pořádku.. Myslím si že by to mohlo být od krční páteře mam už ochablé šíjové svaly + stuhlý celý krk 24hodin při polknutí mi pořád křupe v krku nebo mi furt…

Hezký den, uvažujete logicky. Neurologické vyšetření se zvážením zobrazení krční páteře a elekromyografického vyšetření se nabízí jako správný směr. Těžké změny na krční páteři či porucha ve fungování polykacích svalů mohou být hledaným problémem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Kabatova3. 12. 2019

Jaka je prosím cena za akupunkturu.mam problém s bederní pateri.

Hezký den, dotaz směřujte na konkrétního akupunkturistu. Zpravidla jde o stokoruny za jedno sezení v sérii. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka3. 12. 2019

Dobrý den, občas se mi stává, že najednou pocítím velký tlak v hlavě a na pár vteřin přestávám vnímat okolí - vše se mi jakoby vzdaluje. Za pár vteřin je zase vše ok. Byla jsem na MRA mozkových tepen s tímto výsledkem: mozkové tepny bez patrných stenoz, uzávěrů či aneuryzmat. Willisův okruh je nekompletní, úsek P1 ACP vpravo chybí. ACP vpravo je plněna přímo přes zadní komunikantu vpravo. Šíře…

Hezký den, uvedenými výsledky se potíže vysvětlit nedají. To by vás mělo uklidnit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
marcela1. 12. 2019

prosím o radu neschopnost chůze se zavřenýma očima a nyní se přidalo ve tmě, hrozí pády.(neschopnost jít na autobus ve tmě)Děkuji marcela

Hezký den, je na místě navštívit neurologa osobně, dost pít, nebát se vzít hůl a pečovat o krevní tlak. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
denisa1. 12. 2019

Dobry den, pred cca6 tydny mi byla provedena 4. Lumbalni punkce. Po teto jsem mela asi tydenni bolesti v zadech. Tyto bolesti se asi pred tydnem vratily. Jdou opravdu z mista v pichu a jdou mi az do leve nohy. Nicmene doktori neveri ve spojitost s LP. Jaky na to prosim mate nazor? Dekuji

Hezký den, vzhledem k časovém odstupu je souvislost sporná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Holešovský28. 11. 2019

Dobrý den, již měsíc a půl trpím postupně narůstající svalovou slabostí, která se rozšířila od dolních končetin na trup a horní končetiny. Protože v rozboru krve byly detekovány protilátky proti antigenu Mi-2 a hraniční nálezy proti antigenu Pm-Scl 100, bylo vysloveno podežření na polymyozitidu a neurologem indikováno EMG vyšetření svalů na myopatii. Ačkoliv se problémy týkaly všech končetin,…

Hezký den, problematika svalové slabosti je poměrně široká. Pokud si váš neurolog či vy přejete tzv. druhý názor, jsou k dispozici regionální centra pro nervosvalová onemocnění, zpravidla v rámci neurologických klinik fakultních nemocnic. Zde se také na závěr diagnostického úsilí může při pochybnostech indikovat svalová biopsie. Diagnostikou jistotu přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka28. 11. 2019

Dobrý den, jestě se vracím k předešlému dotazu a doplňuji: deformita v důsledku DMO pes equinovarus neurogenes, ridigní, nebylo v dětství řešeno operativně, je nutno toto onemocnění chápat jako neurologický deficit?Děkuji.

Hezký den, ano. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vera27. 11. 2019

Dobrý den, již delší dobu mám tinitus. Před cca 6 měsíci mě začala bolet kostrč, k tomu před cca 6 týdny i krční páteř (žádná blokáda - spíš tupé/řezavé bolesti na povrchu páteře a kolem ní). Zároveň se objevily pocity jakoby krátkých závratí, či spíše pocit "rány do hlavy", ovšem bez bolesti, spíše jen v podobě "hvězdiček před očima" a to stále častěji - momentálně několikrát za hodinu. Mohou…

Hezký den, teoreticky to možné je, osobně bych na to ale moc nesázel. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Irina26. 11. 2019

Dobry den, rada bych objednala k vam do nemocnice moji maminku, trpni na bolesti zad jiz nekolik let, ktera ji zpusobuji velmi caste a velke bolesti hlavy. Po precteni vaseho clanku, zverejneneho 26.11. chtela bych ji objednat k vam do Centra lecby bolesti. Na poslednim rentgenu objevili posunutou plotynku. Predem dekuji za radu a poskytnuti kontaktu. Preji hezky den.

Dobrý den, objednat se do Nemocnice Hořovice může na tel. recepce 311559031-4 opravdu každý. V Nemocnici Hořovice vede ambulanci léčby bolesti pan ředitel MUDr. Průša. Další nesrovnalost se týká interpretace RTG - hodnocení meziobratlových disků, není to touto metodou z principu možné. Pozná se tak pouze snížení či vymizení disku, "posun či výhřez" na konvenčním RTG diagnostikovat nejde. Zdraví…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Milena25. 11. 2019

Dobry den, jiz 3 nedele me boli prava ruka, mam v ni tlak a brneni. Byla jsem u obvodni lekarky dostala jsem nimesil na bolest. Na emg vyloucili karp. tunel. Ruka mi obcas i zmodra na pohotovosti jsem dostala injekci almiral bohuzel uleva zadna. Mela jsem si jeste koupit aescin ani po tomto leku necitim ulevu. Bolest a tlak a brneni me budi i v noci. Na neurologii mam termin az na leden. Muzete…

Hezký den, bohužel nespecifikujete, co vlastně na ruce brní a bolí. Nicméně pokud ruka mění barvu - uvádíte, že modrá - je na místě vyloučit cévní podíl potíží, což jistě v první linii náleží praktickému lékaři, následně internistovi. Ohledně termínu na jakékoli vyšetření v ČR platí, že poskytnout řádné ošetření musí vaše zdravotní pojišťovna, nikoli poskytovatel zdravotní péče, tj. zdravotní…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniel25. 11. 2019

Dobrý den, je možné, se prosím objednat k Mudr Bruthansovi na vyšetření? Moc děkuji.

Hezký den, objednåní je možné na tel. čísle recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marta24. 11. 2019

Dobrý den před týdnem jsem byla na hloubkové obstřik krční páteře. Disk6/7 v pravo. Při zavádění jehly po opakovaným vstupem pod CT. Jsem ucítila úpornou polest do pravé ruky. Žačala mi neovladatelně skákat. To samé při podání látky na bolest. Byla jsem po třetí na obstřik ale tuhle bolest jsem prožila poprvé. Je tomu už týden a mám bolesti při polikáni, otáčení hlavou, při dýchání v oblast…

Hezký den, ano, z popisu situace považuji mechanické postižení kořene za možné. Čekat na leden je nesmysl. Aplikující pracoviště či indikující specialista mají povinnost (minimálně morální) se o nemocného postarat bezodkladně! Je třeba bránit rozvoji dalších komplikací včetně rozvoje chronické bolesti. Existuje riziko z prodlení. Je mi líto, že internetová poradna řeší to, co má být již vyřešeno.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka22. 11. 2019

Dobrý den, chci se zeptat, zda se jedná o neurologický deficit: Lumbalgie až levostranné lumboischialgie s koř.iritací S1 1.sin. v.s. při coxartrose a incip.artrose SIS bil., v diff.dg. k vy!diskog.etiol.obtíží ,SKT1.SIN. v.s.. Ortopedie: LS sy 1.sin.,bursitis trochanterica 1.sin /obstřik depomedrol/ RTG LSp:blokL1-2, OCH L2-4 med., spondylosa lev.,OP rtg SIS: lehké zůžení vlevo, lehký vakuový…

Hezký den, neurologický deficit je něco, co chybí, nefunguje. Zde definici naplňuje porucha citlivosti na dotyk na pravostranných končetinách. Syndrom canalis carpi může být s deficitem i bez něho. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Saša19. 11. 2019

Dobry den. Za 2 mesice mne ceka porod, ale lecim se na neurologii kvuli pourazove migrene. Nejdrive to byly akutni migreny a nyni jsou chronicke. Mela jsem 2x silny otres mozku zpusobeny urazem a na magneticke resonanci se objevila pinealni cysta. Chtela bych se zeptat zda muzu mit spontalni porod a nebo by byl lepsi cisarsky řez. Mám obavy protoze lékař mi řekl že ještě jeden úraz na hlavě nebo…

Hezký den, dle mého názoru není ve vašem případě námitek proti přirozenému průběhu porodu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Černý15. 11. 2019

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu z MR: krční páteř je v horním úseku napřímená, těla obratlová mají normální tvar, velikost a signál. Disky normální šířky, nižší SI v T2W,neprominují do páteřního kanálu. Přední i zadní subarachnoidálni prostor symetrický, přiměřené šířky. Foramina C5/6 a C6/C7 vpravo zúžena při dorzolat. spondilofytech. Mícha štíhlá, hladkých kontur,oválného tvaru, normální.…

Hezký den, jak jsem odpovídal již opakovaně, povinnost vysvětlit zobrazovací nález pacientovi má lékař indikující zobrazovací vyšetření! Na základě nálezu má poté realizovat další kroky. Zde je nález roky vznikajících degenerativních zúžení otvorů pro nervové kořeny vystupující z páteře. I tak se dají pohybové návyky jedince zpravidla optimalizovat tak, aby potíže z toho plynoucí nebyly žádné či…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Elena15. 11. 2019

Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď k mě otázce že 7.11. Píšete, že pokud se prokázala na EMG neurologie, nemůže se jednat o ALS, je bych chtěla napsat, že EMG jsem měla delano, když jsem neměla problémy s rukama, bolesti a ztuhlost svalů a nyní asi týden, co mám k tomu všemu velké bolesti v zádech. Toto vše neuropatie může způsobovat? Bolesti a svalovou ztuhlost a slabost ve všech 4…

Hezký den, není typické, aby neuropatie způsobovala bolesti v zádech. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie13. 11. 2019

Dobrý den, ve dvou měsících těhotenství mi byla dělána lumbalní punkce mozkomíšního moku z důvodu ložisek na mozku, která byla zjištěna MR. Výsledky lumbalní punkce dopadly dobře, bez nálezu na RS, borelii, chlamidie. Zároveň mám degenerativní změny na krční páteři. Plotenka C4 a C5. Teď jsem 2,5 měsíce po porodu a cítím únavu v nohou i v těle , občas mě brni prsty na rukou i nohou. Občas…

Hezký den, logicky se nabízí únava, vyčerpání, latentní tetanie, úzkostná porucha či porucha přizpůsobení či možnost testy v závislosti na výsledku neurologického vyšetření opakovat. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika13. 11. 2019

Dobrý den, jsem v 35. týdnu těhotenství a asi 2 týdny mě neustále brní pravá ruka, přidala se i levá, ale ta je trošku lepší, ta pravá brní opravdu nepřetržitě. V prstech jako když mám nějaké elektrické napětí, nemám v té ruce cit a je to velice nepříjemné. V noci musí mít ortézu a ruce nahoře na polštáři. Dá se to v těhotenství nějak řešit nebo bohužel musím čekat až porodím a eventuálně to…

Hezký den, pro těhotenství i pro pacienty s poruchou funkce štítné žlázy se nabízí jako vysvětlení syndrom karpálního tunelu. Neurologické vyšetření se zvážením EMG je tedy na místě. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana13. 11. 2019

dobrý den, mám vychýlenou krční páteř se zúžením plotének. Cítím drhnutí a cvakání obratlů, tlak až pod lebku a tah svalů na pravé straně krku. je možné nápravy bez operace.

Hezký den, ano, úpravou ergonomie a prostředky léčebné rehabilitace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Blažek Karel11. 11. 2019

Dobrý den Můžete mě vysvětlit pojem :schodovitý přechod C/Thp.Může tento problém souviset z bolestí hlavy? Děkuji za odpověď

Hezký den, asi jde o úryvek popisu rentgenu? Normální páteř je plynule zakřivena, což zajišťuje pružení při pohybu. Je-li na páteři schod, pochopitelně nefunguje adekvátně. Jako kdyby byl schod na pružině. Porucha vzniká úrazem nebo dlouhodobým chybným zatěžováním páteře. Od příčiny se odvíjí i léčba. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
kunstat10. 11. 2019

Dobrý den, pokusím se dotaz doplnit -subakutní porucha chůze, frontální porucha chůze s vybaveností axialních reflexů, složka periférní parezy ldk s akrální hypestesií a oslabením -progrese PNP z vyšetření EMG LDK chládnější, pulsace nehmatelná, hypestesie akr. na rorzu LDK, náhle spasticko-ataktciká, šetření cév kalcifikace tepen omezující vyšetřovatelnost - ta paréza trvá od září a mám jít na…

Hezký den, dotaz směřujte na internistu či operatéra. Neurolog zde vystupuje jako poradce po klinickém vyšetření se zhodnocením příčin a prognózy vývoje neurologického postižení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucia9. 11. 2019

Dobrý deň mohla by som vedieť či sú u dospelých fibrilne kŕče mala som vysoké horúčky a triasla som sa potom to prestalo a zase po niekoľkých minút stalo sa mi to tri krát po sebe prosím vás ak sa mi to stane ešte raz mám navštíviť neurológa alebo nemusím ďakujem za odpoveď

Hezký den, febrilní křeče jsou opravdu typické pro dětský věk. Sama uvádíte třes a ne křeče. Nešlo tedy náhodou o zimnici? To je opravdu zcela přirozené. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka9. 11. 2019

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně pocitu tuhnutí obličeje. Tenhle problém mám už od března, začalo to pravou stranou obličeje, bylo mi uděláno MR mozku, MR krční páteře a lumbalka pro vyloučení Sklerozy. Vše bylo v pořádku ale pocit tuhnutí jakoby necitlivosti nepřestal. Během léta to ustálo a teď se mi to vrátilo avšak na druhou stranu obličeje. Občas mám ten pocit i na čele, bradě…

Hezký den, je-li vyšetření v pořádku, proč svému neurologovi nevěříte? Zkusit dost hořčíku a relaxace přece zase tak moc nestojí... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Elena9. 11. 2019

Dobrý den, mám svalovou slabost a bolesti svalů a táhnutí svalů jako by byly krátké v nohách cca 3 měsíce a teď se přidaly i ruce, měsíc po vyšetření ci píší dal. Udelana LP, kde nález 8 leu/ul., Ostatni vse negativni. MEP DKK volat.v mezích normy, SSEP n. tibilialis bilat .s abnorm.nalezem pro perifer úsek, EMG lehčí chorn.axon.demyelinizač., převážně mmotoric PNP na DKK na HKK jen hranič. SSEP…

Hezký den, EMG je pro diagnosu ALS diagnostické sine qua non. Pokud se prokázala polyneuropatii a ne ALS, není na co se ptát. Osobně by mne zajímala vaše hladina viaminu B12 v krvi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lída6. 11. 2019

Dobrý den.Prosím o radu.Už dva roky mě trápí brnění obou noh a někde u ruce.Nohy mě brní bez přestání jen když si večer lehnu tak to ustane a ráno jak vstanu tak do hodiny začnou opět brnět.Někdy jen po kolena a jindy celé. Tento rok se mi dost často točí hlava.Mám pocit nestability musím se něčeho držet a nebo o něco opřít.Žádný lékař mi nic nedoporučil.Ve zdravotních zprávách mám napsáno…

Hezký den, dle mého soudu je na místě doplnění MR a EMG k vyloučení tzv. latentní tetanie. V naší nemocnici se těchto vyšetření snadno domůžete na neurologii po objednání se v recepci na tel. 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzka5. 11. 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Dnes se mi již podruhé během 3 měsíců stala taková věc.Mluvila jsem po telefonu s klientem a najednou se mi zatočila hlava strnul jazyk a začala jsem šišlat. Ani polknout nešlo. Musela jsem hovor nějak ukončit, protože se mi opravdu špatně mluvilo. Nevíte co tohle mohlo zapříčinit? Děkuji moc Zuzka

Hezký den, stavy přechodné poruchy funkce mozku existují. Neurolog by si měl umět s jejich diagnostikou poradit. V naší nemocnici se k vyšetření objednává na telefonním čísle recepce 311559031-4. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karel Blažek4. 11. 2019

Dobrý den Nález 2018 MR Cp-vyrovnaná lordoza c páteře,prim.užší páteř.kanál se sek.zúžením c3-7.Chondroza plotének c3-7 s dominantním nálezem v úrovni c3/4,kde při osteochondroze je přítomný dorzální osteofyt paramediálně v pravo zasahující pereforaminálně se zřejmou deformitiou dur.vaku ventrolaterálně v pravo v této lokalizaci.těsný vztah ke kořenům bez význ.foraminostenozy,Není myelopatie. Již…

Hezký den, fyzioterapie je jistě na místě, předpokládám, že jste v péči neurologa. Pokud ne, je to na místě (RTG, SONO karotid, krevní tlak, EKG, krevní odběry...). Lze zvážit doma užívané léky, infuse za hospitalizace, po vyš. rehabilitačním lékařem snad i zvážení formy ústavní rehabilitace. Ev. operační řešení je na pořadu dne až po vyčerpání efektu výše uvedeného a trvání potíží a zvážení…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
kunstat4. 11. 2019

V letech 2015, 2017, 2018 a letos výpadky při chození - letos paréza levé dolní končetiny mohou to bý následky ataků v důsledku mozkové činnosti

Hezký den, opravdu nevím, na co se ptáte. Spíše než o ataky mozkové činnosti (teoreticky v případě epileptického záchvatu) půjde spíše o jeho nečinnost - ať už jakékoli příčiny. Jistě jde o potíže vyžadující neurologické vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka3. 11. 2019

Dobry den jsem pul roku po porodu a pred casem jsem zacala pocitovat stipani ruzne po tele,unavu ve svalech a bolest kloubu.Veskera krev v poradku a dle OL je to hormonama po porodu.Nedavno se pridalo obcasne mrazeni-brneni obou pat nekdy jen jedne a nekdy celehoho praveho chodidla.K tomu to same na pr.ruce od lokte po malicek a prstenicek.Take jsem byla na ocnim kuli bolesti leveho oka a ocniho…

Hezký den, za neurologické vyšetření s cílem vyloučit demyelinizační onemocnění nic nedáte. Je na místě. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Halinarova1. 11. 2019

Dobrý deň chcela by som sa spýtať kvôli čomu neurológ žiada vyšetrenie perimetrom?

Hezký den, dobrý dotaz pro vašeho neurologa. Zcela obecně je i zrak projevem nervové funkce a může být poškozen při poruše funkce mozku. Právě zhodnocení perimetru (zde patrně "neurologický" 70°) může ukázat na možné místo poškození - místa poškození nervové dráhy v mozku mohou odpovídat nálezu na perimetru. Přeji kvalitnější komunikaci s vaším neurologem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
A27. 10. 2019

Dobrý den, před měsícem mne začala bolet hlava v zátylku a chvíli poté jsem začala špatně vyslovovat některá slova-trvalo to pár minut, poté byla mluva v pořádku, bolesti hlavy ustoupily, chvíli mi trnula spodní část jazyka, poté krk,ruka,noha, až to odeznělo úplně. Problém s řečí od té doby už nenastal, ale občas mám bolesti hlavy(na různých místech, spíše tlak),tuhnutí jazyka,ruky či nohy a z…

Hezký den, jsem rád, když je zobrazení mozku bez nálezu. Na druhou stranu MR je v oblasti zadní jámy přece ne přesnější. Je psych. vyšetření psycholog nebo psychiatr? Je až s podivem, jak některé typy úzkosti dokáží pacienti před psychiatrem maskovat. EMG vyšetření k vyloučení tzv. latentní tetanie je proto na místě. Z mého pohledu tyto stavy "od páteře" vysvětlit nejde. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk Pražák25. 10. 2019

Dobrý den mám výsledky z MR krční páteře a závěr zní pokročilé degenerativní změny a protruze disků zuzuji kanál v segmentech c4/5,c5/6 a c6/7 s tlakem na duální vak, Výrazné zúžení neuroforamin c5/6 i 6/7,oboustranně, v. s. s utlakem příslušných nerv. kořenů. Erozitivni osteochondroza s maximem c5/6,méně c6/7,se snížením plotenek. A ještě se tam píše že změny působí imprese duralniho vaku a…

Hezký den, čekám, že budete informován lékařem, který MR indikoval. Patrně půjde o kombinací analgetik, myorelaxantií, rehabilitace, snad i krčního límce, nevylučují i konzultaci neurochirurga. Vše pochopitelně odvisí od klinického obrazu, který neznám. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk Pražák24. 10. 2019

Dobrý den mám výsledky z MR krční páteře a závěr zní pokročilé degenerativní změny a protruze disků zuzuji kanál v segmentech c4/5,c5/6 a c6/7 s tlakem na duální vak, Výrazné zúžení neuroforamin c5/6 i 6/7,oboustranně, v. s. s utlakem příslušných nerv. kořenů. Erozitivni osteochondroza s maximem c5/6,méně c6/7,se snížením plotenek. A ještě se tam píše že změny působí imprese duralniho vaku a…

Hezký den, čekám, že budete informován lékařem, který MR indikoval. Patrně půjde o kombinací analgetik, myorelaxantií, rehabilitace, snad i krčního límce, nevylučují i konzultaci neurochirurga. Vše pochopitelně odvisí od klinického obrazu, který neznám. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Bianka23. 10. 2019

Dobry den, uz dlhsiu dobu mam problem s ktorym si neviem poradit. Bolest zacina zo sedacej lavej casti tela alebo z posledneho stavca (neda sa definovat). Uz 3mesiace chodim po doktoroch a nikto mi nevie s tym pomoct. Teraz cakam na MR ale bojim sa, ze mi ani potom nepomozu. Bolest je priserna. Obcas boli iba lava sedacia cast a obcas to ide az dole do nohy a obcas ta noha cela trnie. Neda sa mi…

Hezký den, MR bederní páteře v kombinaci s EMG se na první pohled zdají být tou správnou volbou. Trpět bolestí není na místě. Svého neurologa lze požádat i o hospitalizace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lena21. 10. 2019

Dobrý den, již několikátým měsícem mě pobolívá a “vibruje” holeň/lýtko. Byla jsem u ortopeda, který řekl, že můžu mít něco s nervem v té oblasti jelikož nejde přesně lokalizovat bolest. K vibracím se také přidává takový divný pocit když mám na sobě upnuté kalhoty, jakoby mi levou holení běhali mravenci. Já jsem docela velký hypochondr a moje první myšlenka byla - ALS. Vím, že jsem poměrně mladá…

Hezký den, na první dobrou mne ALS vůbec nenapadla. Vyšetření na neurologii, asi včetně EMG, se zaměří na možné poškození nervů v oblasti bederní páteře, ale i v oblasti kolene a za hlavičkou lýtkové kosti. Mne třeba napadla i trombosa lýtka, ta ale bývá spojená i s otokem. Zkrátka, určitě je na místě začít u praktického lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
A21. 10. 2019

Dobrý den, prosím Vás o radu. Před čtyřmi týdny mi byl zjištěn středně těžký karpální tunel, tak jsem přestala téměř úplně cvičit, do té doby jsme cvičila cca 5x týdne hlavně silové tréninky. Od té doby co jsem přestala cvičit, tak mi začali různě po těla cukat svaly, dalo by se říct, ze 24 hodin v kuse hlavně v nohách, ale není výjimka břicho a jazyk, ruce. Při čtení na internetu čtu docela…

Hezký den, poměrně zásadní je fakt, zda jsou záškuby vidět, nebo je pouze cítíte. Pokud jsou vidět, s návštěvou neurologa neváhejte. Mít po absolvování EMG vyšetření jistotu, je asi lepší, než čekat, že to samo zmizí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Robert19. 10. 2019

Dobrý den,jsem 2 roky po operaci vihrez ploténky, půl roku po operaci me začala brnet noha a brni do ted!! Rok a půl mě brni noha. Navíc mám další vihrez ploténky, pravidelně cvicim meck cviky ale nepomáhá, neurolozka my předepisuje lyrica a teď my v amulan bolesti predeps amytriptylin. V prosinci jdu na magnet rezonanci, nevim zda to neni to brnění v dusled dliuho stlačený koren nervu? Už mě…

Hezký den, může jít o nový výhřez, jizvu po původní operaci, následek prodlevy při váhání s původní operací či původně nedostatečně léčenou akutní bolest, která se stačila transformovat do chronické. To vídáme docela často, když si pacient zkraje věří, co všechno vydrží. Bohužel i neabsolvování lázní opravdu není chytré. Do jaké míry hraje roli i chybný životní styl s nevhodným pohybovými návyky,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Viktorie16. 10. 2019

Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat. Mám dva měsíce po porodu. Nejdříve jsem byla jen unavená, ale tak před dvěma týdny jsem začala být hodně malátná, je mi skoro až na omdlení a brní mě končetiny. Cítím se hodně slabá, napjatá a mám úzkosti z toho, proč to tak je. Krevní testy u praktického lékaře mám v pořádku (vč. železa a hořčíku) a u očního lékaře také vše ok. Děkuji Vám za odpověď.

Hezký den, z mého pohledu je dobré znát i hladinu vápníku a hormonů štítné žlázy. Pak je na místě již neurologické vyšetření. Bohužel existují stavy, které může těhotenství vyvolat i v okruhu neurologických onemocnění. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anezka Palkova14. 10. 2019

DOBRÝ VEČER V ROKU 2011 SOM PO KUPELI VO VANI ZAČALA PRESTAVAT CÍTIT TĚLO ZVLÁDLA SOM VSTÁT Z VANY ALE JAKMILE SEM SI LEHLA NA POSTEL HLAVA SE MI TOČILA A TĚLO PŘESTALO FUNGOVAT HLAVA SE MI TOČILA A BOLELA MNE ALE NECÍTILA SEM TĚLO TRVALO TO HODINU. PO HODINĚ JSEM VSTALA A ŠLA NA POHOTOVOST TAXÍKEM. TAM MNE NECHALI ČEKAT VENKU 5 HODIN. A VŮBEC ME NEŘEŠILI. JÁ BYLA UNAVENÁ SOTVA JSEM ZVLADALA…

Hezký den, rád bych věděl, jak dopadlo to vyšetření na pohotovosti, kde jste čekala. Přece musí být nějaký závěr? Právě tam bylo dobré sdělit své obavy a pochybnosti. Na druhou stranu dokončená cévní mozková příhoda znamená trvalý, byť malý deficit. Máte ho? Odpoví jen a pouze neurologické vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarka14. 10. 2019

Dobrý den,chtela bych se zeptat,jestli po vyšetření CT mozku mohu po 5ti dnech od vyšetření letet letadlem dekuji za odpověď

Hezký den, CT vyšetření nemá žádný vliv na schopnost absolvovat let. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra13. 10. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co by mi mohlo pomoct. V srpnu jsem si udělala blokádu krční páteře. Již dříve mě bolela hlava často,ale zabíraly léky proti bolesti. Před týdnem jsem skončila rehabilitace a od té doby mě neustále bolí hlava , vlní se mi obraz po stranách oka , stále mě bolí krční páteř a tahají mě trapézové svaly. Ale teď už nezabírají léky proti bolesti. Prosím o radu a předem…

Hezký den, není nic snazšího, než kontaktovat lékaře indikujícího rehabilitaci. Zubatá vlnitá čára zevně v zorném poli je však typická pro migrenosní bolestí hlavy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Aneta11. 10. 2019

: Dobry den, mam dotaz ohledne moji mamky je ji 56 let a obcas vetsinou rano kdyz ji boli hlava tak je celkem mimo, mota se a mluvi tak trochu z cesty jako by byla zdrogovana a trochu se chova jako dite a pozdeji tvrdi ze o tom nevi. Takove stavy miva treba jen 1x za mesic nekdy i 2x nebo je doba kdy je par mesicu klid. Uz to trva asi 2 nebo 3 roky mozna dyl mysleli jsme ze to ma treba z nejakych…

Hezký den, bylo by dobré vidět výsledky EEG během takové příhody, také znát zařazení bolestí hlavy vaší maminky podle aktuální klasifikace, jinými slovy být vyšetřena v centru pro bolestí hlavy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr10. 10. 2019

Dobrý den, již několik dní mám neustálé brnění v malíčku a prsteníčku levé ruky. Na dotyk se zdají prsty chladnější než ostatní a od prstů až k lokti mám ,,divný pocit" ve spodní části předloktí. Poradíte mi čím to může být a co s tím udělat? Děkuji

Hezký den, vyšetření na neurologovi je správná volba. Na první dobrou jde buď o útlak nervu v oblasti lokte či v oblasti dolní krční páteře, vyšetření domňenku upřesní či vyvrátí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anita Muranicova6. 10. 2019

mam bolest hlavy pravidelne koncom dialyzy,pritom mam vsetky parametre cca na minime, napr, rychlost pumpy 200, sodik381 , odcerpavanie vody 300ml/3h dialyzy, lebo mocim 1 ,5l/24h.Magnetrezon. ,nenasiel ziaden nalez, je to neznesitelna bolest hlavy aj zubov, zijem vo FR a nik to zatial nevyriesil, som nestastna

Hezký den, zkuste peritoneální dialýzu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karel6. 10. 2019

Dobrý den, Pročetl jsem několik knížek ohledně HSP (high sensitivity person). Používají se pojmy vysoká citlivost, vysoká senzitivita, hypersenzitivita nebo přecitlivělost. Americká psycholožka Elaine N. Aron, zakladatelka současného výzkumu vysoké citlivosti, zavedla pojmy sensory-processing sensitivity (senzorická senzitivita zpracování) a highly sensitive person (vysoce citlivá osoba). V…

Hezký den, pokud je v ČR člověk pojištěn, nemůže si vyšetření jen tak koupit. To ale platí například pro nepojištěné cizí státní příslušníky - ti mohou. V tomto konkrétním příkladu, který vybočuje z běžného indikačního rámce EEG, bych se ale stejně asi raději obrátil na nějaké akademické či výzkumné pracoviště, které se danou problematikou zabývá. Kromě toho je k dispozici jistě prověřená baterie…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
kamarad3. 10. 2019

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli existuje lék na zpomalení mozkové činnosti ve chvíli kdy mu chybí dopamin. Pořád si mě přehazujou od jednoho specialisty k druhému a já potřebuju jen zpomalit činnost. Už jsem měl příznaky Parkinsona, občas slyším jak mi praská lebka.

Hezký den, Z obecného hlediska pracuje řada antiepileptik, anxiolytik či myorelaxancií právě na principu útlumu aktivity. Příkladem budiž Diazepam. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Naďa3. 10. 2019

Dobrý den, prosím o objasnění výsledků z MR. Drobné známky sygingomyelue krční míchy s lemem myelopat. Změn-v úrovni c6.dextroskolioza a napřímená krční lordoda,def.spondylosa,spondylarthrosa s nálezem kombin.zmen fibroosteoprodukt.se zúžením před.likvor. Prostoru v rozsahu c4-c7 a v úrovni c6/c7 asym.pravostr.mediolater.az foraminalni protruzi disku do velikosti 3mm s trhlinkou v dors. Části…

Hezký den, bohužel na tomto místě znovu konstatuji, že interpretace výsledků zobrazovacího vyšetření ve vztahu ke klinickému nálezu a potížím pacienta náleží jen a pouze indikujícímu lékaři. Internetová poradna nemůže suplovat nedostatek či poruchu komunikace mezi pacientem a lékařem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka Vlastníková29. 9. 2019

Dobrý den, mám téměř každodenní bolesti krční páteře a hlavy, hlavně po spánku. Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla být hospitalizovaná ve vašem centru? Děkuji za odpověď

Hezký den, hospitalizace na neurologické oddělení je jistě možná. Zpravidla po indikaci neurologem, třeba i vašim, který se domluví s paní primářkou, či po vyšetření neurologem Nemocnice Hořovice. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora27. 9. 2019

Dobrý den, minulý týden jsem se dozvěděla na základě magnetické rezonance o venózním angiomu v mé pravé mozečkové hemisféře. Prozatím netuším, jak velký nález je, jelikož první vyšetření neurochirurgem mám 3.10.2019. Den po vyšetření ale mám odlétat na dovolenou, 6 hod. letu a já se tedy ptám, jestli mohu vůbec letět? Děkuji.

Hezký den, tento nález na možnost letět letadlem zpravidla nemá vliv. Posouzení by mělo zohlednit informaci o velikosti a lokalizaci nálezu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Kratochvílová25. 9. 2019

Dobrý den, v červenci jsem měla úraz hlavy (tupý úder) a byla mi diagnostikována zablokovaná krční páteř (dělali mi RTG krční páteře a CT mozku). Absolvovala jsem rehabilitace, ale na páteři zůstaly bloky. Při rehabilitaci mi začalo problikávat před očima, stav se dále zhoršuje, vidím ujíždějící obrazy). Může toto být od uvolňujících se bloků? Nebo mám podstoupit další vyšetření - EEG, MR?…

Hezký den, blok páteře je funkční - ten by měla rehabilitace odstranit, či kostní, trvalý - s tím si rehabilitace pochopitelně poradit nemůže. Uvolňování bloků páteře nemůže vyvolat žádné zrakové fenomény. Půjde o jiný problém, se kterým by si měl váš neurolog po vyšetření poradit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucia24. 9. 2019

Dobrý deň mám otázku moja sestra išla k neurológovi kvôli občasným bolestiam hlavy a tŕpnutie tela nôh urobili jej eeg hlavy a našli údajne grafoelementy epilepsie aj theta aktivitu myslíte že to môže byť epi aj keď záchvaty nemá len to tŕpnutie a niekedy vidím ako padajú svetielka niekedy sa jej zle dýcha myslíte že by mala brať lieky alebo sa len sledovať na magnetickej rezonancie jej našli…

Hezký den, zásadní je informace, že záchvat nemusí být vidět. Rozhodně se nemusí projevovat poruchou vědomí, křečemi a krácením nábytku jako ve filmu. Indikující neurolog by měl vědět, proč EEG indikoval, co hledal a zda to má léčit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie23. 9. 2019

Dobrý den .vážený pane doktore ,chtěla bych se alespon poradit od čeho by to mohlo být.Je to dva roky ,zkusila sem si lehnout na novou madraci ,ale nedal sem si nic pod hlavu ,ale chtěla sem se zvednout a byl problém na světě .Najednou jakoby mě vzala tzv u housera křeč v páteri a lehla sem si na bok a lezla po bříšku dolů ,nemohla sem se vůbec narovnat ,musela sem být v předklonu až poté co mi…

Hezký den, asi nezbyde než navštívit neurologa či rehabilitačního lékaře. Může jít o problém s bederní páteří. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
MF23. 9. 2019

Dobrý den, je u mě podezření na Stiff person syndrom. Krevní testy (Gaba,titry) mám v normě, tyto ovšem nejsou pro SPS vůbec určující! Určující jsou dle anglických stránek symptomy a MUP nalezené při EMG. Mě našli jen jediný "stále pracující sval" nad kolenem, pohledově hypertrofující. Dělali mi také EMG zad, ale tyto mě nikdy ani trošku nebolely. Neuroložka tvrdí, že protože mi na zádech…

Hezký den, není zásadní přítomnost syndromu, protože jeho projevy stejně umíme jen zmírnit. Zásadní je vyloučení jiné, primární, příčiny, zde tedy zejména karcinomu prsu. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Prtra23. 9. 2019

Dobry den ,sla jsen za neurologem skrz kdyz jedu autem bolest za krkem.Marodim skrz stres v praci.Jen me vysetril.Ted posledni dobou mam motani hlavy a spatne zaostrovani.Obvodni rekl krcni pater cvicit a masaze.Jenze maserka me nechce objednat ,aby se mi nepritizilo a na triko si me nevezme.Musim znova k neurologovi ,aby mi udelal rentgen .Nechapu proc mi ho neudelal hned,kdyz jsem byla…

Hezký den, opravdu nevím, na co se chcete zeptat. Vlastně jde o stížnost na nepochopení fungování neurologie. "Jen vyšetřit" znamená 6 let studovat na vysoké škole to, co by ostatní možná ani nezvládli a potom další roky studovat až do smrti poznání, že rentgen rozhodně nestojí na začátku diagnostiky a v neurologii už vůbec ne. A kromě toho jej může klidně indikovat i praktik, takže zlobit se na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
EvaHa20. 9. 2019

Dobrý deň,chcela by som sa spýtať,bola dom na Mr mozgu kde mi našli : viacpocetne malé ložiská v bielej hmote bilaterálne a subkortikalne,brali mi je krv,tam som mala pozitívnu Ana ++ cytoplazmou,potom mi brali ešte krv na rozbor rodinnej pľúcneho trombofolie,rám som mala polyzom A1298c,reuma faktor na stále vyšší,môže to byť tými ložiskami v BH ?

Hezký den, je třeba rozlišit příčinu a následky. Konzultuje svého revmatologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Renata Halova20. 9. 2019

Dobrý den, trpím rok a půl bolestmi bederní páteře. Možnosti rhb, analgetik včetně opiatu, leku lyrika atd. vycerpany. Vyloučena psychická, psychosom. příčina. Poslední dvě plotenky mají min. výhřez bez tlaku na nerv, jsou praskle, poškozené.Posl.plotenka je maličko snížená.Vyloučeny SI klouby, facetove klouby vykazují menší artrozu,jejich obstřik nepomohl. Vyloučena příčina v břiše. Aktivní…

Hezký den, z mého pohledu není důvod operovat disk, který neutlačuje nervovou strukturu. Zda byly opravdu vyčerpány možnosti léčby, jak uvádíte, je opakovaně na stole u mnoha pacientů, kteří mi to tvrdili. Žádný případ, kdy se opravdu zkusilo všechno, ale osobně neznám. Ano, je to vyčerpávající, dlouhé a vyvolávající beznaděj. I tak ale vidím, že nadále snažíte hledat a to je hodno obdivu.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karin19. 9. 2019

Dobrý den 4.7 jsem si v práci pretocila prsty levé ruky 3az 5prst měsíc jsem měla sadrovou dlahu potom měsíc a půl rehabilitace teď nastupují další rehabilitace a jsem pozvána na neurologii s tím ze prsty neohnu do dlaně a chybí mi 3 Cm.klouby mění barvu jsou až fialové co si o tom myslíte děkuji

Hezký den, rehabilitace je jistě dobrý směr terapie, na neurologii může přijít na přetřes i přínos EMG. Za důležité považuji používání horní končetiny i přes to, že to nemusí jít vždycky dobře. Doporučuje se zátěž do únavy, ne přes moc. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Aneta18. 9. 2019

Dobry den, před nějakou dobou mi začalo téměř neustále brnění levé ruky trvalalo to cca dva týdny pak to přešlo. Nyní se mi brnění opět vrátilo. Cvičim 3x týdne převážně posilovací cvičení a do toho mám malé dítě, které na vycházkách chce nosit váží kolem 13 kg. Je možné, že ruka by mě mohla brňet z přetížení nebo se spíš jedná o jinou příčinu ? Předem děkuji za odpověď.

Hezký den, statické nošení závaží - dítěte - může při dostatečně "nešikovné" zátěži takhle skončit. Zkuste rehabilitačního lékaře či neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Irena Pokorná16. 9. 2019

Dobrý den, pane doktore/paní doktorko. Zjednodušeně řečeno: trpím revmatoidní artritidou a jsem po oboustranné totální náhradě TMBk. Bohužel velké bolesti přetrvávají nadále, ikdyž artritické čelistní klouby byly nahrazeny. Nyní směřují úvahy k tomu, zda by se nedala bolest řešit neurologicky, resp. zda i její původ není neurologický. Prošla jsem všemi odvětvími lékařských oborů, ale s touto…

Hezký den, neurologické i algeziologie jsou jistě dobré nápady. Máte-li negativní zkušenost, bude se špatně odstraňovat. Z mé zkušenosti jde více o osobní entuziasmus a ochotu věc dotáhnout, než obecnou nálepku odbornosti. VFN algeziologa má, doc.Fricovou mohu doporučit. Asi bych zkusil přibrat i fyzioterapii, která může mít až překvapivé výsledky. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarda13. 9. 2019

Dobrý den. Měl jsem uraz, pohmožděný kotník PDK. Po 4 měsíční léčbě kotník již nebolí ,ale chodidlo se při zvednutí nohy dost sklápí. Při delší chůzi, se špička chodidla zažne stáčet na levou stranu. Při stoji na patách se chodidlo okamžitě stočí do leva. Noha má omezenou hybnost i v kotníku. Na EMG nález prokazuje těžkou neuropatii n. peroneus axonálního charakteru. Praktický lékař mi řekl že…

Hezký den, neházejte flintu do žita. Obecně platí dvouletý interval, po který nervy po poškození regenerují. Intenzivní rehabilitace a potravní doplňky mohou udělat své. Nerv přece nebyl přerušen! Co se týče invalidity, nejsem posudkový lékař, spíše mi to ale přijde málo. Tak hurá na fyziatrii! Zdraví MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jůlie13. 9. 2019

Dobrý den, Chtěla bych se prosím Vás jen zeptat před 14 ti dny jsem se ráno přetáčela na levý bok a začala se mi hrozně motat hlava , točil se semnou pokoj jako kdybych byla opilá.Při otočení na záda to bylo stejné, mohla jsem jen v klidu ležet na zádech.Měla jsem pocit jako kdyby mě to táhlo na levou stranu.Asi po hodině se mi podařilo vstát a dojít si alespoň na toaletu.Behem dne to bylo lepší…

Hezký den, komplexní vyšetření závrati není jednoduché. Nicméně by ho měl ovládat každý otorinolaryngolog i neurolog. Pokud jste na ORL nepochodila, nezbývá, než se vydat na neurologii a doufat, že ten, koho potkáte, bude znát a umět úplné vestibulární vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
David Novotný12. 9. 2019

Dobrý den, Kamarád trpí migrénami, avšak na neurologii mu nediagnostikovali nemoc ani nepodali léky. Příznaky se jeví stejné, které mám já (cluster headache). Prosím o radu. Informace: 14 let - muž Bez alkoholu a cigaret Nekuřácké prostředí Správné stravování Nepravidelné bolesti 4 hodiny - 2 dny Pod pravým okem Pravý spánek Bez alergie Úspěšné odoperování čistý na mozku = tlak Bez…

Hezký den, tato poradna slouží pouze pro dospělé. V záležitostech dětské neurologie kontaktujte dětského neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana12. 9. 2019

Dobrý den, potřebovala bych poradit s mým problémem. V neděli 8.9. Jsem navštívila pohovost s velkou bolesti pod levou lopatkou, která se rozrostla až k bolesti trapezu, ramene a levé ruky. Ruka mi začala modrat a byla studená. Žádné brnění, citlivost mírně snížená. Hybnost ruky velice omezena a bolestivá. Podstoupila jsem vyšetření u neurologa, chirurga i ortopeda a nějak si s tím pánové…

Hezký den, nemohu spekulovat o budoucím úspěchu fyzioterapie bez znalosti aktuálního nálezu a diagnózy neurologie či ortopedie. Je mi líto. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana5. 9. 2019

Dobrý den pane doktore, v červenci jsem měla první epileptický záchvat, který trval asi 4 minuty. V nemocnici, kam mě odvezla záchranka bylo provedeno vyšetření EEG, CT - výsledky v normálu, ale na později provedené MR bylo nalezeno ložisko kortikální heterotopie a předepsána Keppra s tím, že u heterotopie se antiepileptikum musí předepsat, protože se může záchvat opakovat. Pokud se při…

Hezký den, kortikální heterotopie je samostatné riziko. Byl-li mozek tak vyčerpán, že bylo možno záchvat klasifikovat jako tzv. sekundární, to se už asi nikdy nedozvíme. Předpokládám, že medikace bude dlouhodobá, doživotní. Berte to pozitivně, budete na sebe muset mít víc času! A štěstí jste asi zatím měla taky dost... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Honza4. 9. 2019

Dobry den, od soboty mám velké problémy s motanim hlavy a řekl bych i lehce zhorsenym zrakem. Přijde mi ze obtíže se stupňují. Je možné nebo existuje nějaká neurologické pohotovost? Mám chvílemi pocit, jak když bych měl zkolabovat.

Hezký den, nemocnice, fakultní vždy, mívají urgentní či tzv. centrální příjem, kde je k dispozici 24 hodinová péče. Na základě třídění pacientů je zpravidla k dispozici i neurolog. Pro opravdu emergentní stavy je tu ale záchranná služba. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea29. 8. 2019

Dobrý den, všimla jsem si na jedné zprávě z R. 2009,ze tam mam napsanou tuhle větu.: Abnormni záznam s gen.vyboji theta aktivity vysokovoltazni během stimulace theta aktivitou C-P oboustranne. Zjistovala jsem tedy co je to theta aktivita. A můj dotaz je- Je mozne, že díky toho nedokáži vypnout. Pořád se mi honí myšlenky, mám bujnou představivost a často mě u toho bolí hlava... Také jsem se…

Hezký den, jde o deset let starý údaj! Opravdu chcete být léčena podle takto staré informace? Zeptejte je před deseti lety EEG indikujícího neurologa, proč vyšetření vůbec chtěl a jak ho tehdy interpretoval. Jsou-li i dnes indikaci odpovídající potíže, nevidím důvod EEG nezopakoval. Třeba bude nález jiný, vaše obavy tak nebudou mít reálnou oporu a psycholog pak nebude mít co řešit. Zdraví T…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika28. 8. 2019

Dobrý deň. Som v 39.tyzdni tehotenstva a môj problém spočíva v tom, že v minulosti som bola liecena na poruchu nervových koreňov. Pred 3rokmi som absolvovala opich pod ČT, bolesti som prestala mat aj sa to ukludnilo. V minulosti som bola tri krát ochrnuta,pareza, dva krát tvar a raz ľavá noha. Ide o to, že za chvíľku ma čaká pôrod, žijem v AT a neoboznamovala som svojho porodnika s touto…

Hezký den, nemocnice, fakultní vždy, mívají urgentní či tzv. centrální příjem, kde je k dispozici 24 hodinová péče. Na základě třídění pacientů je zpravidla k dispozici i neurolog. Pro opravdu emergentní stavy je tu ale záchranná služba. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva26. 8. 2019

Po operaci krční páteře velke bolesti od krku do ruky, prsniho svalu,lopatky.....po opakovaneMR významně težká foraminosteniza....zajimalo by me jestli jsou tyto obtíže od krcni páteře nebo maji jinou souvislodt??? Bohužel jsem ješte nenarazila na lékaře který by mi udělal vyšetření.....bolesti jsou nedneditelné....děkuji

Hezký den, u uváděných potíží se bez neurologického vyšetření neobejdete. Jak uvádíte, máte nález na krční páteři, který zcela orientačně - nevyšetřoval jsem vás - potíže vysvětlit může. Jistě může pomoci i EMG vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr Procházka22. 8. 2019

Dobrý den, na časté migreny s auto u mi byl nasazen Depakine 300 s tím, že ho beru 2x denně. Po 5 dnech užívání mi začaly obtíže, kdy mám zalehle uši a hučí mi v hlavě. Trvá to již 4 dny. Je to běžný vedlejší příznak a přestane to? Díky moc

Hezký den, uváděné potíže v souvislosti s uvedenou medikací asi nesouvisejí, rozhodně nejde o typické nežádoucí či vedlejší účinky valproátu. Rozhodně je na místě časná konzultace indikujícího ambulantního specialisty. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína20. 8. 2019

Dobrý den.Mám problém s bederkou.Neur.zpráva:9.1.2019 dysestezie S1 vpravo areflexie L5/S2 vpravo zá.kořen.iritačně zánik.sy.S1 vpravo protruze 4mm L5/S1 vpravo.Bolest po zadní str.až ke kotní.Infuze,PRT obstřik,elektro.rehab.cvičení SM Systém.Cvičení mě dostalo z nejhoršího,2x denně 30/40min.Stále ale mám bolesti při chůzi.Bolest pravé nohy v zadní str.stehna,píchání pod kotnikem vlevo,brnění…

Hezký den, v naší nemocnici je zvykem pacientům s podobným nálezem nabídnout infuse za hospitalizace a dle výsledku pak ev. využít vyhlášku MR ČR č. 1/2015 Sb. odstavec VI/3. Při chronické bolesti je možné zavést terapii neuropatické bolesti - pregabalin, gabapentin, duloxetin, ev. i mirtazapin, venlafaxin aj. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel knop16. 8. 2019

mam recidivujici vertrebal algicky syndrom ClSP dysfunkci a pri pocinajicich degenerativnich zmenach CkSy s por.dyn. Cp lumbosakralgiez dysfunkci intermit LS syndrom korenovym.irit .sy L5 krcni pater C3_c4 artroza osteofty zuzeni borelioza prechozena intersticialni cystitida od mladi scheerman nyni mam ozz znevyhodneni natrvalo chcizadat o.invalidni jednicku muzu mit narok na 35procent dekuji…

Hezký den, takto stylizovaný dotaz není pro neurologa, ale pro posudkového lékaře, který hodnotí zbytkový pracovní potenciál pojištěnce příslušné zdravotní pojišťovny. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
slavka14. 8. 2019

Dobry deň.Prosim vysvetliť moju spravu z MR mozgu.Veľmi pekne dakujem.V bielej hmote supratentorialne F a P bilat.sledujem t.č.cca 4 ložiska v T2 a FLAIR zvýšeneho signalu,velkosti do 2 mm,charakteru nešpecifickej demyelinizacie,najskôr staršie ischemie+periventriku.larna glioza.Hypoplazia P1 ACP vľavo. Hypofyza objemnejšia

Hezký den, opakovaně upozorňuji, že tato poradna nemůže suplovat komunikaci s ošetřujícími lékaři indikujícími zobrazovací vyšetření. Co na MR hledal ví opravdu jen on. Za mne to chce zlepšit životní styl, mozek nejspíše cévně trpí. Blíž se nedokážu vyjádřit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Agnesa Graňáková13. 8. 2019

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom mami. prekonala 3krát mozgovú príhodu. Má diagnostikovanu demenciou,prekonala zápal oblečiem,čiastočne mobilná so stratou zraku.Uziva Tiapridal 100mg Obzerám a gerodorm40 mg a Tritico AC a aj tak celú noc nespí a chodí stále na WC aj keď nepotrebuje ale stále ju to budí. Čo robiť aby spala celú noc?

Hezký den, nejlepší je poradit se s ošetřujícím praktickým lékařem či neurologem se znalostí kompletní anamnesy i medikace. Léky se dají upravit i navýšit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Domča11. 8. 2019

Dobrý den mam takový problém už více než 2,5 roku s polykanim jde o to že já sotva polknu slinu ale jíst můžu pořád normální jidla jen je to malinko složitější kdy musím jíst po menších soustech ale jako normální jídla jako řízky atd v pohodě sním a piju taky v pohodě skoro. Jak je možný že můžu jíst ale nemůžu normálně polknout slinu nebo na sucho nemůžu polknout vždyť to bych nemohl ani jídlo…

Hezký den, čekat efekt cvičení po 4 dnech je stejně bláhové, jako myslet si, že po měsíci budete kulturistou nebo se za týden naučíte korejsky. Trpělivost přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Maria7. 8. 2019

Dobrý deň vedeli by ste mi povedať čo môže byť na eeg keď mám spomalenia na jednej strane a naposledy som mala abnormny graf theta aktivitu a pomalé vysokovoltazne komplexy hrot vlna frontálne sprevahou vľavo doktorka mi povedala že mám len nález nič konkrétne mi nepovedala môže to byť súvis s epilepsiou dala mi timonil a lamontrigil bolieva má hlava miha sa mi pred očami a zle vidím a tŕpnutie…

Hezký den, komplexy hrot vlna jsou typické pro epilepsii. Interpretace nálezu ale ve vztahu ke konkrétnímu případu náleží vašemu neurologovi. Tato poradna nemůže suplovat nedostatek komunikace na dané úrovni. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Edita7. 8. 2019

Dobrý den,mam dlouhl. bolesti krční pát.MR C páteře. Spondylartroya,def.spondyloza,osteochodoroza C5-7.Cirkul.protruse a dors,osteofyty C5-7.Sekund.relativní zužení foramin C4/5dx a C5-7 bilat. Léky Doreta ,Predlenix Lyrica.Leky nezabirají.Prosím poradte

Hezký den, léky zabírají, ale bez rehabilitace a změny životního stylu to nemůže situaci vyřešit. Konzultuje svého rehabilitačního lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie6. 8. 2019

Dobrý den,prosim chci se zeptat,již měsíc se mi motá hlava,je to hlavně vleže,ale i v sedě a když stojím.Myslela jsem,ze to přejde,ale je to spíše horší,dnes v noci mi bylo i na zvracení.Mam i pocit těžké hlavy a těžkých oči.V březnu jsem měla MR mozku,ale bez kontrastní látky.Ve zprávě se píše: Okolo pěti drobných v T2 a Flair hypersignalnich nespecifickych ložisek bílé hmoty bilat.…

Hezký den, za dobrou zprávu považuji, že nebyla prokázána sclerosis multiplex - roztroušená sklerosa. Chronické závratě je možno vyšetřit například ve specializovaných poradnách neurologické či otorinolaryngologické kliniky FN Motol. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra5. 8. 2019

Dobry den od roku 2017se potykam s boreliózou v mozkomisnim moku protilátky igg borelióza podle tabulek nesvědčí nález pro neuroboreliozu dále jeden nekorespondujici oligoklonalni pás u třídy igm.Trapi mě neustálá únava. motá se mi hlava jako kdybych byla opilá malatna špatně reaguji na světlo nedělá mi dobře příliš bílé barvy když je venku sníh motani je horší.Podle krevních testu protilátky…

Hezký den, po 3 letech asi nejde hovořit o rozvíjející se nemoci. Také nevím, zda jste byla přeléčena antibiotiky, předpokládám, že ano. Doporučuji kontaktovat specializovanou ambulanci infekční kliniky ÚVN Praha či druhou na Bulovce. Teoreticky existuje i boreliosou navozená autoimunitní reakce organismu, na to mám ale z dotazu příliš málo informací. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela5. 8. 2019

1. srpna jsem byla u vás na sešití tržné rány na hlavě. CT bez nálezu. Jen hematom v měkkých tkáních. Je správné, že se mně stále motá hlava a přijdu si "pomalejší"?

Hezký den, správný a nesprávný chápu spíše v kontextu dobrý a zlý. Samo o sobě to ale není normální. I když neznám druh a intenzitu úrazového násilí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka2. 8. 2019

D.večer prosim o vysvètleni nalezu Diskrètnì snìženì meziobratl.prostoru L5/S1 velmi bolestivè obstŕiky,infuze,analgetika nepomàhajì je tedy nutnà operace??dèkuji za info

Hezký den, vysvětlení nálezu ve vztahu k potížím náleží ošetřujícím lékaři. Jedině ten zná obé. Uvedené diskrétní (tedy velmi malé) snížení prostoru L5/S1 jistě samo o sobě nevysvětluje obtíže a nemůže být předmětem operace. Ptejte je svého lékaře! Je tu od toho. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta30. 7. 2019

Dobrý den, pane doktore, je trojklanný nerv bolestivý na dotek prosím? Léčím se s neuralgii a občas, když se dotknu tváře cítím bolest na dotek. A pak bych Vás ráda poprosila o názor na přenesenou bolest. Neuralgie mi začla na pravé straně, ale postupem času cítím, že se bolest objevuje i na levé straně. Děkuji.

Hezký den, dotyk na tváři normálně nebolí. U neuralgie trigeminu se tomu tak stát může, je pak na neurologovi (či ve spolupráci s neurochirurgem) pacientovi terapií pomoci, ulevit či potíže zcela eliminovat. Vzácně skutečně existuje tzv. fenomen zrcadlení bolesti. Tzv. přenesená bolest je termín používaný pro jinou okolnost. Momentálně jde o předmět intenzivního výzkumu, dle mých informací bez…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra29. 7. 2019

Dobry den, trapi me zhruba trilety problem, kdy nemohu kvalitni spat, protoze kdyz usnu, zhruba do hodiny zacnu mit zvlastni stavy, kdy bud vybehnu z postele a nekam bezim, zpravidla ke dverim nebo oknu kvuli pocitu nedostatku kysliku, nebo jsem v kreci apod., z tohoto prameni i vykyvy nalad a unavenost behem dne. MR mozku je v poradku, dostala jsem Lamotrigin jako stabilizator nalad v kombinaci…

Hezký den, poruchy spánku zpravidla řeší spánková laboratoř. V případě, že je únik z postele bdělý, tedy ne ve spánku jako u "náměsíčnosti", je asi namístě psychiatr či psycholog. Uváděný Lamotrigin a Neurol snad mohou pomoci, neřeší ale zdroj potíží. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Růžena29. 7. 2019

Dobrý den za jak dlouho mi zabere lék Gabanox 300mg

Hezký den, účinek, je-li správná dávka a indikace, se projeví za 1-2 týdny, kdy je možné ji eventuálně dle efektu a tolerance navýšit. Odpovídavost na léky této skupiny je hodně individuální. Někdo potřebuje základní dávku, jiný opakované navýšení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrej27. 7. 2019

Dobrý deň. Poprosím o radu. Pred týždňom som spadol z rebríka. Narazil si kolená hlavu respektíve licnu kosť. No nič vážne. Po dvoch dňoch sa mi objavil pod okom malý monokel a mám znecitlivenu malú časť tváre na ľavej strane pod okom polovicu nosa a kúsok pery. Nechcel som a tým bežať k lekárovi nakoľko som si myslel ze to nič vážne nie je. Chcem sa iba spýtať či to znecitlivenie časti tváre je…

Hezký den, věštění z koule neposkytujeme. Bez zodpovědného vyšetření na traumatologickém pracovišti - jde o úraz - včetně zobrazení mozku a (pravděpodobně) i následného neurologického vyšetření nelze poskytnout prognostické informace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslava27. 7. 2019

Dobrý den, prosím Vás o informaci zda přijímáte pacienty s diagnostikovanou KRBS. Jsem 7,5 týdne po prvotním zranění nohy, dosud nechodící, noha necitlivá, nepohyblivá, ztuhlá. LDK je trvale velmi bolestivá, se záchvaty spontánní extrémní bolesti projektující i dále do těla, nyní již i do ruky. Bolest se spustila 1 den po znehybnění dlahou, dlaha posléze sundána pro přiškrcení. Dále 6 týdnů v…

Hezký den, pacienty s KRBS dlouhodobě v péči nemáme, neurologovi to dle mého soudu nepřísluší. Tato diagnosa patří do ambulance léčby bolesti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr24. 7. 2019

Dobrý den, pred týdnem mi celý den brnela levá ruka, kde posleze k problémy odezněly. Přikládal jsem to přeležení. Dnes mi však zacala mravencit levá cast obličeje a pozdeji jakoby pocity po mravenceni, které přetrvávají. Rad bych se zeptal zda se podle vas může jednat o problém neurologické původu a je nutné navštívit lékaře. V anamneze mam Leidenskou mutaci a vysoky krevni tlak. Predem…

Hezký den, osobně bych na neurologii šel bez zbytečného odkladu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel24. 7. 2019

dobrý den, před 2 týdny jsem absolvoval vyšetření lumbální punkci atraumatickou jehlou. Postpunkční syndrom odezněl, nicméně stále cítím místo vpichu jehly při sezení a chuzí. bolest nikam nevystřeluje, je lokální. jedná se o dočasný stav? Je možné, že při lumbální punkci byla narušena ploténka? Děkuji za názor a zdravím, Pavel

Hezký den, jde o dočasnou bolest, poškození disku je jen teoretické, nepravděpodobné a upřímně i neprokazatelné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
miroslav23. 7. 2019

jiz dva roky mam bolesti paleni na obou ploskach vnejsi strany dale na patach je to ztuhle palive krecovite pridaly se obe achylovky a tedka i berce lecen dva roky na neurologii mudr machovou bez efektu predepsana lyrika bolesti pretrvavaji magneticka rezonance nic nepotrvrdila emg korenova leze s 1 praktik po precteni nalezu rekl ze je to od zad predepsal rehabilitaci nevim jestli je to…

Hezký den, rozhodnutí o diagnóze i léčbě náleží neurologovi. MR, EMG i případná další vyšetření včetně krevních odběrů jsou pomocnými výsledky ve vztahu ke klinickému neurologickému vyšetření a anamnese nemocného. Při selhání navržené léčby následuje revize rozhodnutí, doplnění či opakování vyšetření, změna či eskalace (posílení) léčby či terapie kombinovaná. To vše s revizí životního stylu a…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kuba20. 7. 2019

Dobrý den, před 2 týdny jsem měl přisáté klíště. Nyní po 10 dnes se mi objevila zvýšená teplota 38, bolest v krku, bolest svalů, lehká rýma a nepřestávající bolest hlavy (nejsilnější při vstávání z lehu). Obvodní lékařka mi sdělila, že je ještě brzy na rozbor krve, provedla CRP (výsledek 19) a prý mám čekat co se bude dít dál. Rád bych se zeptal, zda je pravděpodobnost onemocnení klíšťovou…

Hezký den, i v případě průkazu klíšťové encefalitidy je léčba pouze symptomatická. To na úvod. Co se nabízí, je vyšetření moku. V případě akutních případů se v Nemocnici Hořovice řeší cestou centrálního příjmu, kde je k dispozici i neurolog. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika Max20. 7. 2019

Dobrý den, po těžkých dlouhodobých stresech a pote i nespavosti uzivam 11 měsíců Seropram 40 mg 20 kapek denne a Xanax 1 mg (3x denne 1/2 tablety a 1 cela na spaní ). Jsem rok v menopauze.Žijí nyni v zahraničí a komunikace s lékařem je problematictejsi. Mám obavy,zda léčba je spravna, neb stále nejsem schopna spát bez Xanaxu a bojim se závislostí. Poslední 3 týdny jsem snižila kapky Seropramu a…

Hezký den, jako dobrý nápad vidím vše se svým psychiatrem znovu probrat. Smysl léčby, riziko předčasného vysazení, kolísání dávek, co je to vlastně závislost a zda je třeba se jí bát, kdy je třeba zkusit přidat psychoterapii, očekávaná doba léčby i indikace k jejímu ukončení. Vlastně nejde o jasný dotaz na neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela16. 7. 2019

Dobrý den, včera večer me začala úporne bolet levá ruka, pak i pálet,od ramene do dlaně a prstů, vůbec jsem v ní neměla sílu. Od bolesti mi bylo až na zvracení, po brufenu přešlo. Krční páteř nebolí jen je zatuhlá. Pracuji jako pradlena.Nemohlo se jednat o náznak infarktu?Děkuji za odpověď.

Hezký den, u infarktu typický nedochází k oslabení svalové síly horní končetiny. I tak je na takový dotaz docela pozdě. Osobně bych už byl dávno u lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva15. 7. 2019

Dobrý den...jsem 5 měsíců po operaci krční páteře .....dle lékařů je vše v pořádku ale ja mám čím dal větší bolesti od krku do trapezoveho svalu,ramene a lopatky.....tupa bolest,brnění,mravenčení velký tlak.....nevim jakého lékař specialistu vyhledat aby mi někdo řekl co tyto stavy způsobuje.....prašky a kapačky nezabraly a je to už nesnesitelné? děkuji za odpověď

Hezký den, zde je na místě skutečně neurolog, asi včetně kontrolního zobrazení krční páteře, o kterém nic nepíšete. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta15. 7. 2019

Dobrý den, před cca 3 lety mě začalo lehounká bolest do pravého ucha, která sama odezněla. V 6/2018 mi byl extrahován zub, po extrakci nastala velmi silná bolest do ucha, která ustoupila. V 12/2018 silná bolest v uchu, občas píchání + silná bolest celé hlavy. ORL+ zuby v pořádku. Na MR nález trojklanný nerv křížen velmi jemnou cévní strukturou. Nasazen APO GAB 3x denně-bez efektu. Vysazen,…

Hezký den, pokud nezabral APO-gab, bylo asi při přetrvávají bolesti na místě nabídnout jiný lék. Osobně mám dobré zkušenosti s karbamazepinem. Bohužel z dotazu nic nevím o charakteru bolestí, což je pro diagnostiku zásadní. Z toho, co vím, je neuralgie možná. U té ale není typická bolest oka. Může tedy jít i o kombinací několika druhů bolestí hlavy. Vždy je možno zkusit vyšetření v centru pro…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina15. 7. 2019

Dobrý večer, Mám na Vás prosím dotaz. Byla jsem na vodě a kouslo mě ovádo nebo aspoň myslím že to bylo ovádo. Kousnutí mám přibližně 2 až 3 týdny. Flek je stálý co se týče velikosti. Jen barevně se mění. Když se koupu, jakoby se ukázal obrys okolo fleku ale jiný obrys též červený. Byla jsem s tím na pohotovosti. Řekl mi pan doktor že to není.. Že mám jen zánět po bodnutí.. Že to nevidí jako…

Hezký den, krevní testy lze z psychologické indikace udělat vždy. Jde je o to, co chcete prokázat či vyloučit. Opět jde patrně spíše o dotaz pro infekcionistu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kristýna11. 7. 2019

Dobrý den, předevčírem jsem byla na injekci kvůli bolesti zad. Dali mi 2 do bederní oblasti. Dnes jsem se zvedla z křesla a mám necitlivou hýždí, jen kousek tedy.Je to pár cm pod vpichem injekce. Je to nějaká reakce nebo se mám něčeho bát.? Dekuji

Hezký den, i běžnou injekcí se může poškodit drobný kožní nerv. Riziko je malé, ale ne nulové. Pravděpodobně se to po několika dnech či spíše týdnech spraví. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michal8. 7. 2019

Dobry den. Pred 3mi tydny mi stipnul nejak brouk. Udelal se mi obrovsky cerveny flek. Praktik mi dal framikoin na mazani. Jinak nic. Pres tyden trvalo nez se to zahojilo. Jiz v prubehu jsem se nachladil zrejme z klimatizace. A k zavrseni uspesne pocateho leta mi deti nakazili nemoci ruka noha usta... takže bolesti v krku teploty puchyrky na nohou rukou afty v puse. To vse jeste jakz takz snasim.…

Hezký den, váš dotaz se hodí spíše pro lékaře se specializací infekční lékařství. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vladislava5. 7. 2019

Dobrý den. Hledám nějakou naději na svůj problém. Před 2 měsíci jsem dostala veliké bolesti hlavy na pravé straně, začínající z pod oka přes spánek až k zátylku ke krční páteři. Po týdnu mi ujelo pravé oko do středu. Byla jsem hospitalizována, udělali mi CT, Magnetickou rezonanci, lumbalni punkci a krevní vyšetření. Zjistili parezu 6 nervu. Výsledky dle neurologa byly v pořádku a proto mě…

Hezký den, pro tyto případy je k dispozici superkonziliární vyšetření s druhým názorem v centru - fakultní nemocnice, kliniky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kiki4. 7. 2019

Dobrý den. Mám dotaz už pár měsíců mě bolí zápěstí levé ruky jako uvnitř ruky a jde mi to do prstů které mi občas brni a jsou jako ztuhlé.. Nejdřív to ale začalo tím že mě bolelo rameno a postupovalo to níž.. Občas mě bolí i paže.. Ale léčil mi to praktický lékař asi 14 dní teď sem dostala doporučení na neurologii ale maj bohužel dovolenou tak sem se chtěla zeptat co by to mohlo být a když mám tu…

Hezký den, neurologické vyšetření se zdá být dobrou volbou. Každé pracoviště neurologie poskytuje zdravotní služby v závislosti na svých technických možnostech a kapacitě, zpravidla po objednání. Z popisu potíží se nejedná o případ vyžadující neurologické vyšetření emergentně či akutně. V případě, že je pacient nespokojen s nabízeným termínem ošetření, může žádat svou zdravotní pojišťovnu o…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza2. 7. 2019

Dobrý den ,už víc jak týden mám bolest krční páteře nejvíce ráno když vztanu z postele a přitom mám zdravotní polštáře i matraci předepsané od doktora. Teď poslední dva dny už je to horší že mě bolí páteř až pod lopatky a levé rameno až k loktu a občas mě brni prsty na levé ruce . Někdy se mi stane že se s krkem neotočím ani nedám dopředu a právě na levé straně krční páteře mám "tvrdou bouli "…

Hezký den, oba postupy jsou legitimní. Samoléčba poučeného pacienta s využitím volně prodejných léků a prvků domácí rehabilitace i opakovaná konzultace lékaře mohou přinést dobré výsledky. Předpokladem úspěchu je odpovídající životní styl pacienta. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk20. 6. 2019

Dobrý den chci se zeptat co může způsobovat to že jse mi třesou ruce alkohol piji ale ne často ani ne ve velkém množství,drogi neuzivam ani žádné léky neuzivam,přesto se mi ruce klepou docela hodně,děkuji za odpověd.

Hezký den, existuje celá řada onemocnění, které se projevují právě třesem. Jde o onemocnění endokrinní, cévní, degenerativní i třeba vliv užívaných léků. Ambulantní neurolog by si měl umět poradit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Míla18. 6. 2019

Dobrý den, už třetí den trpím necitlivostí na temeni hlavy. Je to jako když si člověk přeleží ruku, ale tam se citlivost do pár sekund vrátí. Je důvod hned chodit k lékaři, nebo to může být jen skříplý nerv a časem se to spraví. Případně k jakému lékaři bych měl zajít? Děkuji

Hezký den, skříplý nerv na temeni vylučuji. Stav lze nejspíše vysvětlit lokální poruchou cirkulace - vůbec bych se nebál masáže hlavy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Štěpánka16. 6. 2019

Dobrý den, z již naprostého zoufalství se obracím k vám o radu ohledně (snad nebude vadit) zdravotního problému své fenky jelikož z veterinární strany již nikdo neví co má dělat. Fenka začala trpět na ztrátu rovnováhy, střídavé problémy při chůzi s pohybem končetin, narážení do předmětu (oči v pořádku) padání, stáčení hlavy ke straně, křeče do končetin, propínání do luku, veškeré rentgeny kromě…

Hezký den, budu upřímný, to jsme tu ještě neměli... Nicméně propínání do luku a křeče končetin - mně napadá pouze epilepsie. Vypočítat dávku antiepileptik by mělo být banální. Držím palce T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav ziezio16. 6. 2019

Dobrý den Moje otázka je asi taková dle poslední dobou mám jakoby elektrické výboje do krční páteře a vrchní části zad jakmile tento stav nastane okamžitě dochází k paralýza svalů Jakoby pocit že svaly ztěžkly jsem pořád unavený mám rozostřené vidění a to neustále třikrát do týdne až dvojité vidění výboje do zátylku dostávám i ve spánku takže spím minimálně při výboji zůstanu paralyzovaný a Jsem…

Hezký den, osobně bych se na vašem místě zajímal o MR mozku a krční páteře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina14. 6. 2019

Dobrý den. Chtěla bych vědět, jestli k diagnóze roztroušené sklerozy stačí pouze magnetická rezonance, nebo se musí provést lublani punkce. Děkuji

Hezký den, jsou státy (např. Kanada), kde stačí MR, v Evropě tradičně lpíme i na vyšetření moku (získaném jakkoli). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela10. 6. 2019

Dobrý den,pane doktore,paní doktorko. Před X lety mi byla diagnostikována vestibulární neuritida,kterou vyvolala viróza a borelióza.Přišla jsem o sluch na pravém uchu.Díky Betasercu se sluch vrátil,ale byl postižen rovnovážný nerv. Dále byly zjištěny zánětlivá ložiska na mozku dle rezonance-asi 8 ložisek.Před X lety nasazena 14 dní ATB k "přeléčení" boreliozy (už v chronické fázi),dále injekce…

Hezký den, ve Fakultní Nemocnici Motol v Praze existují při neurologické i otorinolaryngologické klinice speciální otoneurologická resp. neurootologická (tedy vestibulární) poradna. Vyšetření tam lze doporučit. Upřímně mnoho štěstí při objednávání. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Erika3. 6. 2019

Dobrý den, prosím o doplnění dotazu kdy jsem se ptala jaký je postup ve Vaší nemocnici po lumbální punkci,jak dlouho konkrétně u vás musí pacient po zákroku ležet a kdy může vstát a jaké mohou nastat komplikace při nebo po zákroku děkuji

Hezký den, mohu mluvit pouze k lumbálním punkcím prováděným na neurologii, na jiných odděleních se postup může lišit. Většina vyšetření probíha plánovaně v ambulantním režimu. Nikomu nic nezakazujeme, nejsme soudy ani policie. Pouze doporučujeme. To se týká i režimu po punkci. Pokud ho pacient nedodrží, nese následky. V rámci prevence rozvoje bolestí hlavy je dobré polehávat a přijímat dost…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Sofie31. 5. 2019

Dobrý den, mám po urazu hlavy , kdy jsem upadla hlavou přímo na beton na straně pravého spánku, byla jsem na rentgenu hlavy , což byl v pořádku, posléze poslána na neurologii, kde mi pan doktor napsal paralen a hořčík A v případě bolesti přijít, bolesti pořád neustupovali, měla jsem pocit že mám spánky na obou stranach ve svetraku ... pan doktor mi dal obstrik do hlavy a na další mám jít za tyden…

Hezký den, je-li bolest trvající a špatně reagující na léčbu, nevidím důvod nezvážit doplnění CT mozku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora30. 5. 2019

Dobrý den, přibližně 14 dní trpím motáním hlavy pravděpodobně od krční páteře. Projevuje se to tak, že se mi vše "zhoupne" zejména když mírně nakloním hlavu směrem dolů (např. stojím u kuchyňské linky a sklopím hlavu dolu, abych viděla na linku) ale i při jiných pohybech. Děje se te neustále během dne. Mám z toho pocit nejistné chůze, když nesu v ruce např. nákupní tašku, tak mám pocit až na…

Hezký den, akutní závrativé potíže patří do rukou akutní ambulance neurologa či otorinolaryngologa. Terapie je ordinována až po diagnostice, niky obráceně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Josef Pokorný30. 5. 2019

Měl sem ůtlak nervu na páteři vše se vyřešilo rehabilitací a PRT. Radost netrvala dlouho, byl sem poslán na EMG po vyšetření bolest v kotníkách a nártu pálení ve spodních částech nohou kde bylo EMG prováděno výsledek na neuropatii neukazuje i podle lékaře mám ,ale strach, že to nějakou neuropatii vyvolalo. Bolesti v kloubech odezněli, ale zústalo to pálení. Mám cukrovku 2typu. Bylo mi řečeno, že…

Hezký den, existují formy polyneuropatie, které se na EMG nezachytí, i tak může neurolog předepsat léky, které pacientovi mohou ulevit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Erika26. 5. 2019

Dobrý den mám otázku jak se provádí lumbalni punkce? A jak dlouho potom musí pacient ležet a kdy muže vstát ? Měla jsem před 12 lety LP a musela jsem ležet 24 hodin a musela chodit na mísu , před rokem jsem býka znovu na LP a bylo mi řečeno ze staví ležet jen půl hodiny na boku a pak dvě hodiny ba zádech a pak jsem mohla už chodit , kamarádka býka letos na LP a musela ležet taky těch 24 hodin jak…

Hezký den, lékař doporučuje, pacient provádí. Delší ležení a příjem tekutin, zejména s kofeinem, snižuje riziko rozvoje postpunční bolesti hlavy. To je celé. Existují pracoviště ochotná propustit i po hodině s tím, že pacient bude v klidu (ležet) doma. Co se týče výběru jehly, s normální se výkon dobře dělá lékaři, za cca. 300Kč, kolik stojí ta atraumatická, se statisticky trochu snižuje riziko…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří25. 5. 2019

Dobrý den, již delší dobu mě bolí záda a krční páteř. V poslední době se mi stává, že mě začnou během dne z ničeho nic bolet obě ruce a to se opakuje několikrát za den. Chci se zeptat, zda by byla možná u vás návštěva specialisty na páteř. Doporučení ani žádanku od praktického lékaře nemám). Pokud ano, jak a u koho se mohu objednat? Děkuji Jiří

Hezký den, neurologické vyšetření je zde na místě, v Nemocnici Hořovice probíhá vyšetření na základě objednání se v centrální recepci - tel. 311559031-4. Žádanka od praktického lékaře je vítaná, i on může diagnostiku a léčbu zahájit a je to tak žádoucí a správně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr24. 5. 2019

Dobrý den, cca před dvěma měsíci jsem začal trpět bolestmi v bedrech a zároveň ostrými bolestmi v břiše, hlavně v pravé části, někdy až do podbřišku. Rozsah pohybu při sportu a fyzické práci, nehledě na bolesti v břiše nemám omezen. Sono břicha a základní laboratoř vč. moče byly v dubnu v normě. Rentgen bederní páteře a SI skloubení - rotační sinistroskolióza, akcentovaná lordóza, pokročilá…

Hezký den, MR by jistě dobře posloužila detailnímu posouzení páteře, u vyšetřování břišních orgånů je standardem CT. V ořípadě přetrvávajících bolestí lze takový postup zvážit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela20. 5. 2019

Dobrý den, můj dotaz je dost intimní. Vůbec nemám problémy se stolicí až dva poslední dny / patrně po konzumaci borůvek/ mám zácpu. Moc jsem se" snažila" a výsledek byl nepatrný. Chci se zeptat, zda při úporném snažení při vyprazdňování nehrozí nebezpečí např. prasknutí cévky v mozku. Hlavně, zda by se případné komplikace projevily hned nebo za jak dlouhou dobu? A také jaké by příznaky byly.…

Hezký den, cévka v mozku při usilovném tlačení na stolici jistě prasknout může. Protože se tak každému z nás ale neděje denně, jde o situaci vzácnou vázanou na dispozice, jako jsou již před úsilím přítomný vysoký krevní tlak, křehkost cév při aterosklerose apod. Hodně tekutin je jistota, kterou jako prevenci zácpy doporučuji. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš19. 5. 2019

Dobrý den.Bojím se klíšťové encefalitidy.Měl jsem klíště, bohužel bylo špatně odstraněno (přerváno na několik částí).Asi po 3 týdnech mě začala velice mírně bolet hlava a také nohy.hlava za 3 dny bolet přestala ale nohy ne.Přesně po měsíci od klíštěte mě opět začala trochu bolet hlava ale není to nic nesnesitelného a nohy (svaly, nikoliv klouby) bolí pořád.Také trochu ruce mě chytly a mravenčí v…

Hezký den, typicky uváděný dvoufázový průběh s chřipkovitými příznaky nepopisujete. Vyšetření mozkomíšního moku je na rozhodnutí neurologa či infektolog v závislosti na výsledku klinického vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Romana17. 5. 2019

Dobrý den,prosím o doplnění Vaší odpovedi na moji předešlou otázku (dotaz),ohledně dlouhotrvající bolesti hlavy,mám ct a mr mozku v pořádku ,orl také,na rehabilitaci chodím zatím dva týdny, zminoval jste že by bolesti mohl způsobovaz neinfekční zánět mozku a jak se pozná jestli je toto příčina? jakým vyšetřením tedy ?krev mám také v pořádku,jaké vyšetření mám tedy podstoupit aby se vyloučil…

Hezký den, v zásadě je u bolestí hlavy možné doplnit i vyšetření mozkomíšního moku. Virové záněty se léčí pouze symptomaticky, cílená léčba neexistuje. Neinfekční autoimunitní záněty se léčí ovlivněním imunity. V případě negativních výsledků je na místě vyšetření psychologem. Pokud vaši léčbu řídí neurolog, je na něm, aby s vámi možnosti léčby i diagnostiky probral a postup doporučil. Zdraví T…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela15. 5. 2019

Dobrý den Před třemi dny(pondělí večer) Jsem zapojila nabíječku do zásuvky a dostala jsem pořádnou ránu,nejdřív mně to chvilku probilo(nemohla jsem se pustit)a pak jsem dostala docela velkou ránu a to už jsem se pustila.Asi hodinu po tom(pak jsem usnula)mně ruka ve které jsem nabíječku držela brněla. V úterý ráno se to zdálo lepší, ale pak v práci mně zase začala brnět a dostávala jsem do ní…

Hezký den, máte-li obavy o své zdraví, navštivte lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Saša14. 5. 2019

Dobry den, mam neuralgii trigeminu, prisla jsem o zuby, mam strasne bolesti v obliceji, kdyz fouká vitr, jwdte vic mne to boli. Dostala jsem lek gabanox 300,2 x 1,zvysila se mi hmotnost, muze to byt z uzivani gabanoxu?dekuji Vavrusova.

Hezký den, ano může. Je možno zkusit preparáty s karbamazepinem. Držím palce T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina13. 5. 2019

Dobrý den moje kamarádka samanta dostala obrnu lícního nervu nikdo neví co dělala a z čeho to může dostat jakože co dělala aby to dostala. Děkuji, můžete mi odepsat dříve potřebují to vědět.PROSÍM.

Hezký den, někdy se jasná příčina opravdu nemusí objasnit. Je vhodné doplnit i vyšetření mozkomíšního moku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela12. 5. 2019

Dobrý den. Před 3 dny jsem byla účastník lehké dopravní nehody jako spolujezdec, kdy do nás narazilo jiné auto. Byl to spíš lehký šok, nečekala jsem to. Bohužel si nevybavuji, jak moc to s námi cuklo, ale zřejmě od té doby mi několikrát denně projede lehké zabrnění jakoby husí kůže od krku, přes lopatku až do ruky. Není to nic nepříjemného, ale predtím se mi to nedělo. Muže to mít spojitost bud s…

Hezký den, neurologické vyšetření se zvážením zobrazení krční páteře (RTG či MR) a ev. i EMG je zde určitě na místě. Vše ale opravdu odvisí od potíží. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela12. 5. 2019

Dobrý den,již dva měsíce mě nepřetržitě bolí hlava,bolest je svíravá,po celé hlavě,jde od zadu dopředu do čela,nic nepomáhá,vyšetření CT ,MR v pořádku jaké vyšetření bych měla ještě postoupit,vyšetření je sice v pořádku mě ale ta bolest v pořádku nepřipadá děkuji za radu

Hezký den, bolest je primárně varovný příznak, trvá-li dva měsíce, je to již zpravidla jinak. MR a CT je asi mozku? Nebo i krční páteře? Měla jste rehabilitaci? Co oční? Co nic nepomáhá? Co EEG? Jaký je spánek? Proběhlo již vyšetření neurologem? Hodně trpělivosti přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Romana7. 5. 2019

Dobrý den, již měsíc mě bolí hlava a točí se, vyšetření CT a MR mozku je v pořádku, krev také v pořádku CRP 1,8 je možné že bych mohla mít nějaký zánět mozku ? nebo by se to z vyšetřeních poznalo ,děkuji za info

Hezký den, ano můžete mít neinfekční zánět mozku, ten ale zpravidla nebolí. Diagnostiku je možno zaměřit na krevní tlak, srážlivost krve, faktory stresu, ale dobře je zvážit i oční či ORL vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Renata4. 5. 2019

Dobrý den, potřebovala bych prosím vysvětlit výsledky z Likvor-imunita: CSF_IGG: 8,26 mg/l ..... a PT(CSS)_IGGRCS: 1,03 10^-3 dále Likvor-HEB: PT(CSS)_ALBRCS: 4,32 10^-3 ....a CSF_PPER: 253 . Předem mockrát děkuji za vysvětlení rozboru mozkomíšního moku a jejich hodnot mimo hraniční hodnotu. S pozdravem Renata

Hezký den, interpretace výsledků vyšetření náleží lékaři indikujícímu vyšetření moku. Je dobré vědět, proč se vyšetření dělalo i jaké jsou potíže nemocného. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daja3. 5. 2019

Dobry den, Kazdy mesiac mam sumenie v hlave pred cyklom a pri otacani hlavou sa to stupnuje az do zavratov. Na ocnom oddeleni mam vsetko negativne. EEG mozgu mam atypicka plocha s vyraznou beta aktivitou Mri supratentorialne vpravo frontalne sa zvyraznuju cievne struktury s obrazom caput medusaea drenujucou venou sirky 3mm charakteru venozneho angiomu. Prosim Vás ma nieco nejaky suvis s tym…

Hezký den, dle mého názoru je souvislost spíše chabá. Je-li ale vazba na pohyby krční páteře, zkusil bych zaměřit diagnostiku tam. Problematika šumění v uchu ale plně náleží odbornosti ORL. A to diagnosticky i terapeuticky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra30. 4. 2019

Dobrý den, můžu se zeptat ohledně maminky 56 let, v pátek se jí udělalo špatně s velkou bolesti hlavy, byla převezena sanitkou do nemocnice, udělalo se jí vyšetření ct hlavy, zjištěna praskla cevka v hlavě, od toho pátku do dneška ji neustále bolí strašně hlava, dostává prášky od bolesti, které nezabírají, hlava ji prý nesnesitelné bolí, od pátku do dneška (utery) se jí už žádné ct vyšetření…

Hezký den, ne normální to jistě není. Maminka má přece v mozku "prasklou cévku". Z této informace bohužel nelze učinit jakékoli diagnostické závěry a tudíž ani doporučení. Léčba bolesti je ale plně v rukou ošetřujícího lékaře. Má být vedena tak, aby měl pacient úlevu a zbytečně netrpěl. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Halinarova27. 4. 2019

Dobry den,na Mr mi vyslo viacpočetné ložiska v BH mozgu bilaterálne,subkortikálne,chron.,v,s,vaskul.Ag zdvojený A1 úsek ACA,pozivna ANA ++ cytoplazma s dg :leukoencefalopatia RF faktor 81,20,S &m.pneumonie LgG 11,2

Hezký den, nejedná se o dotaz, nevím, co vás zajímá. Pozitivita revmatologických protilátek bude asi řešena na revmatologii. Zdvojená ACA nemá klinický význam. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lena26. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na parestezii v obličeji / tváři. Poprvé se to objevilo asi pred dvouma měsici, zacalo mi jakoby brnět v levém líci. Byla jsem na neurologii bylo mi provedeno MR mozku a krční páteře- vše v pořádku, následně mi jeste byla provedena lumbalni punkce - take v pořádku. Lékař konstatoval že nemám žádnou neurologickou nemoc. Měsíc bylo vše v pořádku a moje tvář byla…

Hezký den, doporučuji EMG vyšetření na tzv. latentní tetanii a vyšetření psychologem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jan25. 4. 2019

Dobrý večer mohol SE zeptat mám potiaze zle vidím bolesť hlavy a tŕpnutie nôh rúk bol som na vyšetrení oči lebo zle vidím a poslali na na neurologiu na magnetickej rezonancie ale všetko je tam v poriadku robili mi eeg vyšetrenie tam mi zistili nejaký abnormny graf neviem čo to presne znamená že tam je nález ale ako môže byť nález keď na magnetickej rezonancie mi nič nenašli našla sa mi tam aj…

Hezký den, MR vyšetřuje strukturu, EEG pak funkci. Například u epileptiků je často MR normální a nález je pouze na EEG. Je-li na EEG abnormní nález, je na vašem lékaři, aby ho vztáhnul k vašim potížím. Z vašeho dotazu nedokážu já osobně konkrétní diagnostický závěr učinit a ani mi to nepřísluší. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka B.24. 4. 2019

Dobrý den, tatínkovi (71) byl před 3 lety diagnostikován Parkinsonský syndrom. Užívá tyto léky: Oprymea 2,1 mg (1-0-0), Ebixa 10 mg (1-0-0), Viregyt-K 100 mg (1-1-0). Třes nemá, pohybuje se zatím s obtížemi sám, má výraznou dyslalii. Má ale velké problémy s motáním hlavy, říká, že je to pocit, jakoby byl celý den na kolotoči. Neustále padá, motá se, celkem ho to paralizuje tak, že už skoro pořád…

Hezký den, základem je pacienta dobře vyšetřit. Motání hlavy vůbec nemusí souviset se základní diagnosou. SONO karotid vyloučí zúžení mozek zásobnících tepen, EKG poruchu srdečního rytmu, vyšetření ve vestibulární poradně pak poruchou ústrojí rovnováhy. A ve fakultní nemocnici Motol jsou takové poradny hned dvě - na neurologické i ORL klinice. Pochopitelně předpokládám, že pacient dost a…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucia17. 4. 2019

Dobrý deň ja by som chcela poradiť na eeg sa mi našli spomalenie na jednej strane mozgu a po druhom eeg som mala hrot vlnu a vysoké komplexy môže to suvisit s epilepsiou pretože mi doktorka povedala že mám epilepsiu ale mne sa to nezdá kedze moje záchvaty sú že som pri vedomí vraj sú fokalne na Mr mi zistili že mám maličký angion v hlave a malú leziu mohla by sa moja doktorka pomýliť že moje…

Hezký den, léky užívejte dle doporučení, popisovaný nález na EEG bývá skutečně u epilepsie. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Mina16. 4. 2019

Dobry vecer pan doktor, Chcela by som sa informovat v nasledovnej veci - bola mi diagnostikovana neuralgia trigeminu a nasadeny mi bol liek Timonil 150 retard v davke 2x1 tbl denne. Za par dni vsak zacinam pripravu na KET (ivf), t.z. uzivanie estrogenov a progesteronu + fraxiparine. Co robit? Nasadit Timonil alebo radsej nie? Ak by som otehotnela moze pri takejto davke byt plod ohrozeny? Dakujem…

Hezký den, opravdu nevím, co je to KET. Ale k věci. Stanovte si priority. Je dobrý nápad plánovaně těhotnět s neuralgií trigeminu? Asi není. A s Timonilem také ne. Těhotenství se nedoporučuje. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka4. 4. 2019

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat Furolin,když mám MG,děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne

Hezký den, řiďte se údaji na příbalovém letáku, resp. informacemi na www.sukl.cz. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Ha2. 4. 2019

Dobrý deň, môžem sa spýtať čo znamená: dg leukoencefalopatia?

Hezký den, leukoencefalopatie není nic méně než postižení bílé hmoty mozku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana2. 4. 2019

Dobrý den pane doktore chci se zeptat moje známá si dlouho stěovala na bolesti hlavy byli ji napsány antidepresiva povyšetření v Motole ji našli nádor na mozku naštěstí nezhoubný co vy na to jako odborník proč ta nedůvěra?

Hezký den, antidepresiva při chronické bolesti do arzenálu léčby patří, nezhoubný nádor bolest může a taky nemusí způsobovat. Z dotazu nechápu, kdo vůči komu měl mít nedůvěru. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra29. 3. 2019

Dobrý den, je možné s vyhrezlou ploténkou (L4/5 11x5 mm a L5S1 11x7mm) praktikovat rekreační běhání?? ( Trasy kolem 5 km, pomalejší tempo) Děkuji S pozdravem Petra

Hezký den, možné to je, ale moudré ne. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Nova25. 3. 2019

Dobrý den, mam problem s brnenim a slabosti koncetin - hlavne leve ruky a obou bohou. Prislo to ze dne na den, prvni brneni, slabost nohou, zaskuby svalu ruzne v nohach, vse hlavne kdyz jsem v klidu. Byla jsem na MR vysetreni a lumbalni punkci. Vse negativni. Strasne se bojim ALS ale muj neurolog mi neudelal EGM s tim ze neni zadny duvod ze ALS nemam. Delali jsme jen ruzne cviceni jako chozeni po…

Hezký den, mezi příznaky ALS brnění nepatří. Je dobře, že nemáte roztroušenou sklerosu. EMG může být jistě prospěšné a kromě uklidnění pacienta svou negativitou na ALS nabídnout například i diagnostiku latentní (zde ovšem již manifestní) tetanie a nabídnout tak pacientovi zatím netušený obzor řešení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ladislav Prušinovský24. 3. 2019

Dotaz na p. MUDr. Bruthanse: prosím Vás co znamená pozitivní motivace pacienta a předvedení nácviku potřebných dovedností a aktivit. Spoléháte na to že pacienti zprávy před podpisem nečtou ? Zvlášť ta pozitivní motivace je trošku vtip ne ?

Hezký den, asi jste text před podpisem opravdu nečetl, když se ptáte až nyní. Pozitivní motivaci chápu jako udržení pacienta v terapii. Předvedení nácviku potřebných dovedností se týká opravdu jen některých diagnos, např. obsluha glukometru, aplikace LMWH, autoterapie BPPV, používání kompenzačních pomůcek, v chirurgii péče o jizvu apod. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Filkoházyová22. 3. 2019

Dobrý den, jen krátce..může porucha středního ucha(manierova porucha) souviset se závratí při lumbální punkci? V diskuzích jsem nenašla že by někdo takhle trpěl při lumbální punkci..prý to nebolí..já malém omdlela jako pro záchvatu maniera

Hezký den, žádný typ závratě nesouvisí s lumbální punkcí. Menierova choroba - snad jsem rozluštil, co myslíte - už vůbec ne. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka19. 3. 2019

Dobrý den, je vhodné, přínosné ke zmírnění příznaků degenerativních změn na bederní, krční páteři použít přípravek Condrosulf 400 mg ? Děkuji!

Hezký den, ano, teoreticky to možné je. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie18. 3. 2019

Dobry Den, ziju momentalne v zahranici, mam zdravotni problemy a chtela bych se zeptat na nazor Ceskeho lekare. Me problemy jsou bolesti a brneni na ruznych castech tela v koncetinach, trnuti a pocit paleni nohou a rukou, bolest v obliceji, stipani tvare a bolesti hlavy. Byla jsem u praktickeho lekare, neulologa, revmatologa, delali mi MRI na Rostrousenou Sklerozu a vysetreni krve na Arthritis a…

Hezký den, pokud již nyní na MR mozku nic nemáte, je riziko nízké. V Evropě je zvykem nález na MR konfirmovat (potvrdit) vyšetřením moku. Když ale není co potvrdit, zdá se být i tato indikace spíše psychologickou. Je-li dosavadní vyšetřování "hardwaru" negativní, pátrejte v "softwaru" u psychiatra či psychologa. Amitriptylin v dostatečné dávce může být správná cesta. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie13. 3. 2019

Dobry den chtela bych se zeptat . Mamku uz tak pres mesic trapi motani hlavy . Musim podotknout ze je velmi stresujici clovek a za posledni rok a pul si toho prozila az moc ( hodne stresu a podobne ) . Lekarka ji nejdrive rekla ze to ma od patere , dala ji i masaze ktere nepomohli . Ted posledni tri dny se ji k tomu pridalo brneni pusy . Jela sem s ni na neurologii a sestra ji objednala na dalsi…

Hezký den, ano, je možné, že potíže jsou i psychické, vzhledem k uváděnému brnění kolem pusy se to dokonce nabízí. Dle klinického nálezu je ale možné zvážit i zobrazovací vyšetření mozku - náleží lékaři, který provedl klinické vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Ha13. 3. 2019

Dobry den,co znamená z krvbych testov ANA ++ pozitivna -cytoplazma a leukoenecefalopatia ?

Hezký den, vysvětlení laboratorních výsledků ve vztahu k potížím konkrétního nemocného náleží jen a pouze indikujícímu lékaři. Interpretace bez komplexní znalosti problému může být zavádějící. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena Moulisová7. 3. 2019

Může léčba magnetem na rameno způsobovat pocit závratí?Léčím se pro úzkostnou poruchu, ale mám abnormální nález z EEG, naposledy před skoro 30 lety. Neurolog usoudil, že není třeba kontrolní EEG. Mám také VAS C páteře, CB sy vlevo. Kyfotizace úseku C 2- C6, nepravidelnosti krycích ploch C3-C5, pokročilá degenerace plotének C 5/6 a C 6/7 s ventrální i dorzální spondylozou stř. stupně. Nevím, zda…

Hezký den, to, že by magnet na rameno způsoboval závratě, je nepravděpodobné. Zato kyfotizace krční páteře s úzkostnou poruchou jsou závažnou kombinací k mnohaleté léčbě. EEG si jistě každý zaplatit může. Zde jsou to ale asi spíše vyhozené peníze. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Matušková5. 3. 2019

dobrý den jaký je rozdíl v lécích Gabanox a Pragiola,mám postherpetickou neuralgii a nyní mi nasadily po Gabanoxu Pragiolu,mám mít obavy z navýšení hmotnosti?

Hezký den, vznášíte typický dotaz ne pro poradnu ale pro vašeho neurologa, který všechny podobné dotazy rutinně odpovídá při kontaktu s pacientem. Rozdíl uvedených léků je v účinné látce, počtu denních dávek, nikoli v mechanismu účinku, který je obdobný. Vliv na hmotnost se u těchto léků objevit může, i když není častý. Máte-li z něj obavy, není nic snazšího než přejít na u postherpetické…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana5. 3. 2019

Dobrý den dvacet let mam RS posledni dobou mė trápí potíže horka poruchy spánku bodave bolesti poruchy citlivosti až pálení a svěděni a cukáni svalu únava a slabost. Prosim kde je příčina. Děkuji.

Hezký den, je možné, že příčinou je skutečně roztroušená sklerosa, ale jsou i jiné možnosti. Bez vyšetření a detailní znalosti dokumentace se zde závěry snadno dělat nedají. Primárně pro odpověď kontaktujte vaše RS centrum. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Klára Cupáková27. 2. 2019

Dobrý den, prosím Vás o odpoved. Již cca 6 dní mě píchá abodá v levé pulce hlavy. Mam pocit, ze mam hlavu ve sveraku.Nalgesin a jine prasky nepomahaji.Je to i takova tahava bolest. Mam jiz 3/4 roku problemy,mela jsem vselijake vysetreni CT mozku,mag rezonance krcni patere,ocni,gynekologie,cevy,orl-kde mam zvetsenou nosni mandli a musi byt vyoperovana,vysetreni EMG vse v poradku. Byla jsem i na…

Hezký den, ano, jednou z mnoha možných příčin bolestí hlavy je skutečně psychika. Právě píchavý charakter moc neodpovídá jiným příčinám. Je určitě dobře, že budete mít MR mozku i psychologa. Brzkou úzdravu přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Milena H.24. 2. 2019

Dobrý den. Posledni rok,trpím na samovolne hýbáni chodidel, nejedna se o syn.nekl.nohou, to jsem o čas mívala po lécich na deprese.Užívám Asentru.Vědomě se to dá ovládat. Když něo dělám,jsou pohyby intenzivnějši,třeba mytí nádobí, prsty mi tancuji.Jinak užívàm eutyrox půl tb.denně,aut.imun.onemocnění,štžlázy, ale není poškozená. Celkově mám bolesti páteře, léčím se od 17 let,skolioza,…

Hezký den, nejlepším vysvětlením je opravdu syndrom neklidných nohou. Bylo by fajn vyzkoušet s vaším neurologem léčbu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva8. 2. 2019

Dobry den co znsmena z Mr viacpocetne malé ložiska v BH mozgu bilateralne,subkortikalne,chron;v.s,vaskul.tras na HK duf dg

Hezký den, jedná se o počínající chronické cévní onemocnění mozku. Je třeba starat se v prevenci mrtvice či demence o krevní tlak a příjem tekutin a pohyb a dietu. Vysvětlení náleží indikujícímu lékaři, který řeší i následné terapeutické kroky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marta K.6. 2. 2019

Dobrý den, maminka má v 79 letech po CMP přetrvávající hemiparézu levé ruky a nohy.Ptá se na možnost hospitalizace a s ní spojené rehabilitace přes VZP. Děkuji Vám za info, dcera

Hezký den, předpokládám, že po CMP byla pacientka hospitalizována na příslušném neurologickém oddělení. Zde po akutní fázi má být zvážena možnost a přínos rehabilitace včetně její formy - již za hospitalizace, následně ambulantně, ústavně (RHB klinika, RHB ústav, RHB nemocnice, lázně). Pochopitelně čím dříve je RHB aplikována, tím lepší lze očekávat výsledky. RHB může indikovat po propuštění z…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ondrej6. 2. 2019

Dobrý den. Je mi 28 a cca od 12 se u mě projevují "záchvaty". Jsou vyvolaný v lehkých stresových situacích. Např. když čekám že mě někdo vyvolá třeba v čekárně a dám se do chůze začnu cítit od nohou zvláštní pocit a když dojde až k propuknutí projde převážně levou půlkou těla celým tělem a nemohu pořádně mluvit, chodit, držet věci v rukou a mám i divný pohled. Toto trvá cca 10 - 15 sekund. Emg -…

Hezký den, zvýšená svalová dráždivost s vašimi "záchvaty" souviset může. Otázka je, zda jde o příčinu či následek. Zkusil bych preparáty s hořčíkem - Magnerot, Magnosolv, Mg lactici, Mangesia... Může jít i o poruchu impulsivity, pak je na místě porada s psychiatrem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomas4. 2. 2019

Dobrý den, jak prosím nejlépe postupovat při akutní velké bolestivosti zad s vystrelovanim bolesti do ramene. Potřebuji opravdu akutně řešit. Léky na bolest jsou nedostačující. Většinou jsou objednací lhůty min. Měsíc. Moc děkuji za radu, např. Zda existuje akutní ambulance kam mohu přijít bez objednání.? Dekuji

Hezký den, správný postup je návštěva praktického lékaře, který v případě, kdy zhodnotí, že na problém nestačí, odesílá pacienta k ambulantnímu specialistovi. Teprve v případě akutních život ohrožujících potíží (probíhající porod, bezvědomí, záchvat, bolesti na hrudi či břicha, dušnost, úrazy, ochrnutí, porucha řeči apod.) je na řadě urgentní příjem ev. centrální příjem (dle nemocnice)…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie31. 1. 2019

Dobry den,uz ctvrty mesic se lecim s bolesti zad,prave nohy a prave hyzde....Spousty leku na bolesti a nikam to nevede.Chtela jsem se zeptat,zda se k Vam muzu objednat na vysetreni.Jsem tady na Kladne velmi nespokojena a dost lidi mi prave doporucilo Beroun,Dekuji za odpoved

Hezký den, je mi líto, že se se zájmem o vyšetření v Berouně, kde je řada ambulantních neurologů, obracíte na poradnu Nemocnice Hořovice. Beroun opravdu ovlivnit nedokážu, do ambulance Nemocnice Hořovice se lze ale objednat na telefonu recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin31. 1. 2019

Dobrý den, Mám všechny obvyklé příznaky RS.Byl jsem odeslan na MR mozku a krcni patere.RS nepotvrzena.Jsem jeste odeslan na endokrinologicke vysetreni na DUS karotid. Muj dotaz zni.V minulosti jsem mel boleriozu.Prelecena.V roce 2012 vysetreni moku, potencialy, i MR.Vše v poradku.Nemohu mit lymfskou boleriozu?Ptal jsem se na to doktorky.Dostal jsem odpověď, že diky výsledkům na MR je punkce…

Hezký den, co to jsou všechny a co obvyklé příznaky roztroušené sklerosy? Jedním ze základních diagnostických příznaků je ložiskový nález na MR mozku a krční míchy. A ten přece nemáte? Ještě zcela nedávno nebylo v některých opravdu vyspělých zemích podmínkou diagnostiky roztroušené sklerosy vyšetření mozku. A bez nálezu na MR prostě diagnóza není... Dále v rámci osvěty: lymfská boleriosa…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika30. 1. 2019

Dobry den, byla jsem na CT s LS pateri. Mohli by jste mi prosim laicky vysvetlit co se v nalezu uvadi? Dekuji. Arthroticke zmeny obou SI kloubu s vakuovymi fenomeny obouatranne.

Hezký den, arthrosa je degenerativní postižení kloubu. Vztah nálezu na zobrazovacím vyšetření k potížím pacienta je vždy na lékaři, který vyšetření indikoval! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiri Humpolik30. 1. 2019

Dobry den chtel sem se zeptat mam bolesti zad a strili mi to az do nohy uz ani narovnat se poradne nemohu

Hezký den, neváhejte s vyšetřením na akutní neurologické ambulanci nejbližší nemocnice. V případě neschopnosti chůze či sebeobsluhy volejte sanitku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří23. 1. 2019

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé údajné nemoci na kterou beru prášky Lamictal 100mg. Před třemi týdny jsem upadl z níčeho nic do bezvědomí a v nemocnici Trutnov mi udělali eeg vyšetření podle kterého epilepsii nemám prokazanou. Momentálně užívám 100mg rano i večer při čemž se mi dostavili vedlejší účinky, vyrážka, bolesti uzlin krku, horečky, když jsem vzhůru mám takové škubání v nohou rukách…

Hezký den, nepochybně bez zbytečného odkladu konzultuje svého neurologa, resp. toho, který vám léky nasadil. Pravděpodobně vás budou chtít vidět. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Prokopová22. 1. 2019

syn 9l,SPU,, susp.ADHD.nechali jsme udělat EEG v soukr.pracovišti,zde jsme dostali jen papír, bez vysvětlení.Prosím tedy jestli se dá popsat,co znamená:základní rytmus vysoká amplitudově nestabilní alfa 7, 5-8Hz,fokálně extrémně vysoká TO sin a velmi časté epizody nepravidelných delta nebo superponovanou alfa. časté mrkání a svalová aktivita, nejspíš i KGP.AAR+.méně se tlumí v laterálních svodech…

Hezký den, konzultace výsledku EEG dítěte patří do rukou dětského neurologa který zná všechny klinické okolnosti případu. U mne bohužel není splněn ani jeden předpoklad. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiřina Hlaváčková19. 1. 2019

Dobrý den již rok mám velké bolesti předních a zadních žeber a břišních svalů, během roku jsem prošla veškerým vyšetřením CT břicha a páteře MR páteře zjistili mi lokální spondylosu dolní Th páteře,kyfosu hrudní páteře,osteochondrozu a arthrozu IV. kl,osteofity na TH dolní páteři ventrálně a laterálně a menší výhřezy u 3 plotýnek.Měla jsem infůze, obstřiky,rehabilitace, denně cvičím a nic…

Hezký den, je pro mne velmi obtížné radit vám bez znalosti klinického nálezu. Stejně tak nevím kolik infusí a jakého složení, kolik obstřiků jakého složení a kam jste obdržela. I náplň rehabilitace může být velmi měnlivá - předpokládám však, že vás viděl rehabilitační lékař. MR páteře znamená krční, hrudní či bederní? Bohužel nesdělujete, lékař jaké odbornosti nad vámi zlomil hůl. Nicméně i z…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Standa16. 1. 2019

Dobrý den, mám velké problémy s nespavostí, nějaké osobní problémy, stres, atd. Chodím na směny i noční, chtěl jsem se zeptat, když bych bral prášky na spaní Sanval, třeba jen 7x měsíčně , budu na tomto léku pak závislý, znám plno lidí co ho berou už dlouho a ted jsou na něm závisly a bez něj už neusnou. Když nebudu ho brát pravidelně, jen párkrát do měsíce, bude na něm tělo pak závislé?…

Hezký den, nárazové občasné užití moderních hypnotik - a zolpidem mezi ně patří - určitě nevyvolává ani psychickou ani fyzickou závislost. Otázka na nenávykový lék na spaní je dosti zavádějící. V případě, že někdo prostě nespí dobře, je třeba něco změnit, aby zase dobře spal. Opatření je mnoho, od pravidelného režimu dne, přes prostředí ložnice, načasování jídla, vyvarování se alkoholu, teplotu,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vlasta15. 1. 2019

Dobrý den, prosím, mám syna, 35let,který má roztroušenou sklerózu. Prosím je vhodné aby měl v místnosti 5kg solnou lampu? Nemůže mu to uškodit? Moc děkuji za odpověď S pozdravem Šťásková Vlasta

Hezký den, podle mých znalostí se solné lampy používají proto, že vzduch v místnosti je pak bohatší na záporně nabité ionty, což zlepšuje náladu, spánek apod. Z tohoto pohledu je tedy lhostejné, zda synovi dáte solnou lampu nebo čističku vzduchu s ionizátorem či se přestěhujete na dohled většího vodopádu či ledovce. O prokázaných negativních účincích solné lampy u roztroušené sklerosy nevím.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenja13. 1. 2019

dobrý den, prosim o váš názor. dcerka mi ve 4 měsících spadla z 90 cm na hlavičku na tvrdou zem, byli jsme tehdy v nemocnici ale tak strašné jsem se bála,že jsem neřekla že to bylatakova výška.nicméně nechali si nás 3 dny na pozorování a dělali rtg a ultrazvuk přes fontanelu.vše bylo v pořádku jen měla nad uchem na pravé straně boulí a jakoby prosáklé a ještě se jí udělala boule taková větší…

Hezký den, chronické "boule" - následky reaktivního poúrazového zánětu okostice - na kostech lebky po úrazu v dětství jsou relativně běžné, ale nezávažné následky. Jen pro zajímavost, obecně platí pravidlo, že člověk může i zemřít na následky pádu na hlavu z výšky odpovídající výšce jeho postavy. Tedy u malých dětí klidně z metru. Je dobře, že jste byly v nemocnici a vše dobře dopadlo. Zdraví T…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana11. 1. 2019

Dobrý den, otázka tedy zní. Dostala jsem sirdalud a aulin na bolesti zad, mohu pri tom užívat ještě kozlík tabletky na spani? Mám dlouhodobě problemy se spánkem. Pak ještě dotaz. Z čeho může pramenit věcné pálení kůže v podbradku a na predlokti? (myslím si že psychika). Děkuji

Hezký den, Sirdalud a Aulin na bolesti zad s kozlíkem lékařským na spaní se nevylučují. Pálení kůže v některých případech skutečně má psychický podklad. Jistotu získáte neurologickým vyšetřením. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Helena4. 1. 2019

Dobrý den vše začalo 1.9.2018 měla jsem klíště moje první popadla mě panika a měsíc jsem se pořád sledovala . Lékař po 6 týdnech provedl test na Boreliózu . Byl negativní . V minulosti jsem se x krát léčila na neurologii pro bolest hrudní páteře . Skolióza páteře , špatné držení těla a nahrbený hrudník . Poslední dva měsíce jsem pociťovala tuhé svalstvo v krční páteří a ramenou a zad . Obvodní…

Hezký den, z mého pohledu není nic snazšího, než důvěřovat svým lékařům a držet se jejich doporučení. Pokud nabízejí vyšetření u jiného ambulantního specialisty, není důvod toto nerealizovat. Při obavě z nádoru plic asi není důvod nerealizovat rentgen, který pacienta ujistí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dominik Vokroj1. 1. 2019

Dobrý den, byl sem vyšetřen ortopedem, kvůli brnění v pravé ruce při námaze od ramena až do zápěstí. Měl jsem na zápěstí dlahu 2 týdny a nepomohlo mi to. Ani na bolest mi nic nedal. Nejvíc mě trápí to rameno. Mám skoliózu páteře. Prosím o radu Neurologa. Chci vědět než půjdu na vyšetření jestli tam nepůjdu zbytečně. podezření na sy JT. Dekuju za odpověď.

Hezký den, co je sy JT nevím, v případě, že nemáte úlevu od potíží ani po terapii doporučené ortopedem, je na místě ortopedická kontrola (včetně zobrazení) či vyšetření neurologem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin29. 12. 2018

Dobrý den, 21.8.2018 jsem měl vyhřezlou ploténku v oblasti beder (úraz). Dostával jsem kapačky mám pocit s Almiralem a proběhla rehabilitace. Lékař mi doporučil, že bych měl začít cvičit. Můj dotaz zní zda zátěž v posilovně může opět způsobit vyhřeznutí ploténky. Jaký na to máte názor? Děkuji za Vaší odpověď a přeji hezký den. Martin.

Hezký den, ano, zátěž v posilovně opět nový výhřez disku způsobit může. Doporučuji konzultovat vašeho fyzioterapeuta či fitness trenéra. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka29. 12. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na své laboratorní testy. Poslední dobou jsem se cítila unavená, slabá, cítím brnění končetin a bolest hlavy. Jednou jsem sla a najednou jsem přestala cítit tělo a vzbudila jsem se na zemi . V nemocnici mi dělali lumbalku, laborku a MR mozku s krční páteře. Ovšem později už mi k tomu nikdo nic neřekl. Dostala jsem zprávu s diagnozou bulging disků C5-7, Th3-5 …

Hezký den, z uvedených závěrů nejsem moudrý. To, co uvádíte jako závěry, jsou asi jen dílčí výsledky a ne definitivní klinické hodnocení. Zhodnocení výsledků, navržení dalšího postupu vč. vysvětlení všeho pacientovi je jistě v kompetenci ošetřujícího lékaře při propuštění z hospitalizace. K dalšímu postupu tak osobně nemohu - při neznalosti definitivního klinického závěru - nic doporučit. Snad…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dalibor27. 12. 2018

Dobrý den paní doktorko, Je mi 37 let a jsem již 17 let po operaci LS páteře. Měl jsem vyhřezlé 2 plotýnky v oblasti bederní páteře. Mám období cca 1/2 roku, že mám klid a pak zase období, že mám bolesti. Bolest někdy vystřeluje do pravé nohy, ale to jsem měl vždy, tak s tímto jsem smířený. MR ukázala, že tam mám další menší výhřez. Ale teď se k tomu přidala i bolest v pravém třísle. Není to…

Hezký den, bolest v třísle může působit problém v páteři (etáž L1), ale i kýla, kyčelní kloub, urologické potíže aj. - diagnostika je prostě širší a záleží na vašem ošetřujícím lékaři, jaká vyšetření zvolí či zda vás odešle na fyzioterapii, kde se lze dozvědět správné cviky, které poptáváte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vašek25. 12. 2018

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak velká je šance, že jsem utrpěl krvácení do mozku ci nějaký hematom. Utrpěl jsem úraz v práci, kdy mi spadl železný hranol o váze 7kg nahlavu z asi 20cm. Odjel jsem k lékaři kde mi byla sesita trzna rána 4 stehy asi 15 cm nad levym uchem. Neurol. vyšetření bez nálezu (bez zobraz.metod). Cca po 5 dnech jsem začal mít problémy se zatylkem a vytocenim hlavy do…

Hezký den, neindikoval-li CT či MR mozku neurolog, jistě k tomu měl důvod. Vaše pochybnosti tak skutečně rozptýlí pouze zobrazovací vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radek Nagl21. 12. 2018

Jaká je vhodná masážní podlozka na problémů se zády. Dekuji

Hezký den nerozumím, zda chcete masírovat či být masírován. Před masážními podložkami vždy preferujte - pokud to lze - masážní lehátko či masážní stůl, již poloha masírovaného přímo na zemi na jakékoli podložce není vhodná, jde pouze o nouzové řešení. Pak je již vlastně jedno, zda použijete karimatku či jinou podložku od Nike, Adidasu, Pumy, Killtecu, Wolfskinu, Lafumy apod. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ondrej18. 12. 2018

Dobrý den chtěl jsem se prosím zeptat v lednu 2018 jsem dostal obrnu lícního nervu začalo to tím že mě bolelo ucho šel jsem na pohotovost kde mě prohlédli na ušním oddělení zkontrolovali mě a dostal jsem kapky na pročištění uši druhý den mě stále více ucho bolelo šel jsem opět na ušní oddělení kde mi 2x propíchli za sebou ucho zkontrolovali a řekli že tam není žádný zánět nevidí 3. Den jsem opět…

Hezký den, protože jste fyzicky v Anglii, bude dobré vše řešit tam. Dle mého názoru by váš neurolog měl zvážit MR mozku, dle výsledku opakování vyšetření mozkomíšního moku, při normálním nálezu obou vyšetření pak konzultovat psychiatra. Hezké Vánoce přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra Rohlíčková13. 12. 2018

Dobrý den, rada bych se zeptala, zda mohu přijít i bez lékařského doporučení k Vám do Hořovic na vysetreni. V poslední době mě mravenci ve stehnech a rukach. Lecim se sice s bolestmi patere (rehabilitaci lekar) ale myslím si ze toto je spis neurologickeho typu. Děkuji za odpoved. S pozdravem Petra

Hezký den, zákony naší republiky vyšetření u ambulantního specialisty bez lékařského doporučení umožňují a pacienta nijak nestimulují, aby si ho opatřil. Objednání do neurologické ambulance je možné na tel. recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Babu7. 12. 2018

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit. Už od sprna se cítím nesvá. Je mi pořád zima, nejvíc na chodidla. Jsem vyčerpaná a to klidně i po odpočinkovém víkendu u TV. Mám i bezdůvodný úbytek na váze. Špatně se soustředím v práci a i velmi zapomínám. Poslední měsíc špatně vidím na pravé oko - rozostřené vidění v oblasti vnějšího koutku, občas to úplně vymizí a vidím normálně. U oční lékařky jsem…

Hezký den, již vzhledem k rodinné zátěži a postižení oka bych neurologické vyšetření neodkládal. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ren6. 12. 2018

Dobrý den, je mi 35 let, pracuji denně na počítači. Poslední 2 měsíce mě trápí neurčité bolesti rukou. Začalo to takovým zvláštním pocitem, trnutí nebo pnutí v loktech. Sem tam mě to i zabolí, loket nebo zápěstí ale není to nic hrozného. Zabolí, projede to celou rukou až do prstů a pak je zase klid. Občas když zvednu něco těžšího tak to bolí, jinak ne. Ruce mám takové neohrabané, přitom sílu v…

Hezký den, potíže které uvádíte, si jistě zaslouží detailnější neurologické vyšetření. Kromě neurologických příčin potíží je ale ve hře jistě i přetížení hybného aparátu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Viktor4. 12. 2018

Dobrý den. Rád bych se zeptal, měl jsem ústřel v zádech, dle praktického lékaře RTG je to posunem L5. Dle vyšetření neurologa je příčina v S1 (vyšetření jen vizuální). Mám již 3 týdny přetrvávající velké bolesti v levé končetině, včetně brnění levého chodidla. Na doporučení neurologa užívám léky, ale ty moc nepomáhají, jen trochu tlumí boles (můj subjektivní názor). Je to v pořádku, že to trvá…

Hezký den, trvají-li potíže takhle dlouho, neváhejte svého neurologa požádat o hospitalizaci s dovyšetřením na lůžku a zejména adekvátním (efektivním) nastavením léčby bolesti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stegmullerová3. 12. 2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Od malička mám problém se skoliozou a posledních pár dní mi neustále křupe v celé pátěři a šíleně mě bolí za krkem,dnes v noci se mi stalo,že jsem se vzbudila a šla jsem hledat tašku a ani nevím proč,prostě se mi v tu chvíli strašně točila hlava a špatně se mi dýchalo.Tyto problémy mám poslecních pár dní od té doby co mě zase začaly bolet záda.Tak jestli bych se…

Hezký den, skoliosa sama o sobě nemůže způsobit "náměsíčnost" s motáním hlavy a obtížným dýcháním. Předpokládám, že máte svého rehabilitačního lékaře, který skoliosu sleduje. Tedy ho konzultujte. Vzhledem k uváděnému motání hlavy jistě s údajem o aktuálním domácím krevním tlaku a zvážením EKG cestou praktického lékaře. Podobné potíže může někdy způsobit i úzkost. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeňka Hechtbergerová3. 12. 2018

Dobrý den, mám problém s pravou nohou, po cca 5-10 minut chůze začne trnout, brnět a mrazit a pokud se nechytím opory dochází až k pádu. V noci noha nebolí a vsedě také ne. Podle výsledků RTG není prý důvod k takovému stavu, mám zánět SI skloubení a vyhřezlé ploténky, v zádech mě bolí minimálně spíše jde bolest do kyčle a při mrazení do celé nohy. Nevím co s tím dělat, praktická lékařka si s tím…

Hezký den, uvádíte, že máte vyhřezlé ploténky. Kombinace s uvedenými klinickými projevy již dle mého soudu přesahuje možnosti praktického lékaře. Neurologické vyšetření se zvážením dalšího dovyšetření (CT, MR, EMG) je na místě i např. cestou CP (centrální příjem) Nemocnice Hořovice. Co se zánětu SI skloubení týká, mám tomu rozumět tak, že jde o prokázané revmatologické onemocnění. Odpověď na tuto…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Gabina2. 12. 2018

Dobrý den mám dotaz hrozí mi operace bederní páteře provádíte v nemocnici v Berouně tyto zákroky mám si vybrat kam bych chtěla a jak jeto náročné děkuji o více informací otom

Hezký den, operace páteře se aktuálně v Rehabilitační Nemocnici Beroun ani v Nemocnici Hořovice neprovádějí. Naše pacienty rutinně odesíláme do ÚVN Praha, do Nemocnice Na Homolce (neurochirurgie) či do FN Motol (spodylochirurgie). Vhodnost a event. typ a náročnost výkonu konzultujte s operatérem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Niky932. 12. 2018

Dobrý den, chci se zeptat, zda negativní nález na magnetické rezonanci může na 100% vyloučit např. roztroušenou sklerózu nebo ALS a k tomu kdyby bylo i EMG v pořádku? A k tomu ALS - může se projevovat brněním, mravenčením a záškuby ve svalech v podstatě po celém těle? Děkuji.

Hezký den, kombinace negativní MR mozku a krční míchy + negativní nález v moku 100% vylučuje roztroušenou sklerosu, ALS na MR vidět není, diagnostické je zde EMG vyšetření. Příznaky, které popisujete jsou s největší pravděpodobností jiné etiologie (příčiny). Neváhejte svého lékaře požádat o EMG k vyloučení latentní tetanie. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina25. 11. 2018

Dobrý den,co znamená Hypoplazie A1 ACA vpravo,bez chorobnych změn.Děkuji

Hezký den, termín označuje vrozenou menší velikost A1 úseku přední mozkové tepny uvedené strany. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela22. 11. 2018

Dobrý den, od bývalého přítele jsem chytla vag. herpes. Dnes už dobírám Zovirax tablety ale poslední dva dny nemůžu skoro vůbec chodit. Mám strašnou bolest v nohách a v noci mě to budí. Někdy mi dělá problém i vstát a dojít si na wc. Nohy se objevily hned po zlepšení herpesu. Prosim o radu nebo vysvětlení. Děkuji.

Hezký den, od stolu pro mne není vůbec snadné se k tomuto problému vyjádřit. Pokud je bolest v nohách opravdu strašná, pak je jistě na místě bezodkladné vyšetření neurologem, např. na CP (centrální příjem v přízemí) Nemocnice Hořovice. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Prokešová22. 11. 2018

Dobrý den.Prosim, Co znamená. Pooperační fibróza laterálně periduralne vpravo v L4/5, kořen L5 probíhá v zúženém later recesu těsně při ventrálním okraji poop.zmen. Formálně tangovany kořeny L4 bilat

Hezký den, popis zobrazovacího vyšetření - a já ani nevím zda vašeho - má pacientovi vysvětlit lékař, který vyšetření indikoval. Zde je přítomna jizva u durálního vaku, kořen L5 (asi vpravo) je v mechanicky omezeném prostoru - klinika? Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie21. 11. 2018

Dobrý den,je možné zjistit u 14ti měsíčního dítěte nějaká vývojová vada? Přestal používat slova a gesta,která dříve byla běžná..zajímá mě,jestli je to normální,nebo bych měla vyhledat odborníka? Děkuji.

Hezký den, problematika dětí náleží dětskému lékaři, dětskému neurologovi či dětskému psychologovi. Tato poradna slouží dospělým pacientům. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Dobiášová21. 11. 2018

Dobrý den, syn 10 let měl 1 záchvat v noci před 3 týdny. Dle EEG má epilepsii.Začal brát léky Depakine 300. Přes den je zcela v pořádku, v noci je to špatné. Začalo to cuky rukou, pak i třesy, které se opakují někdy i po pár minutách. Neuroložka mi sdělila, že to mohou být záchvaty a zvýšila dávku na 1 celou tabletu večer. Ani po týdnu to není lepší. Ráda bych se zeptala, jestli to nemůže být…

Hezký den, při posuzování epilepsie v dětském věku se necítím být jako neurolog pro dospělé plně kompetentní. Při pochybnostech se obraťte na dětskou neurologickou kliniku FN Motol. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana13. 11. 2018

Dobrý den.Mám dost velký problém a to s nestabilitou chůze.Jdu pár metrů a zavrávorám se že bych spadla.Minulý rok jsem měla zlomeninu obratle L1 a L2.Stalo se to prudším dosednutím.Pak jsem měla fr.hole a kdž jsem je měla odložit,tak to nešlo neměla jsem stabilitu.Začala mě brnět noha a pálit večer později už i noha v nártu bolela než se trochu rozchodila.Ortoped mě poslal na neurologii a tam…

Hezký den, upřímně nevím, na co se ptáte. Jde spíše o zpověď než o dotaz. Popisovaná nestabilita může být projevem polyneuropatie, kterou popisujete. Máte-li obavy z roztroušené sklerosy, není nic snazšího, než ji u svého neurologa vyloučit. Je na něm, aby zvážil nezbytnost vyšetření MR mozku a krční páteře (resp. míchy) a příp. i vyšetření mozkomíšního moku. Jistě je možné v rámci pátrání po…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr Novotný12. 11. 2018

Dobrý den jako malý jsem se často tloukl hlavou do stolu stěny atp. Dá se teď po letech zjistit nějakými testy, jestli to má nějaké následky?

Hezký den, pravděpodobně bych volil psychologické vyšetření, je-li s čím ho porovnat (je-li k dispozici starší výsledek). Nejsou-li akutní potíže, pak není zobrazení mozku indikováno. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
RH12. 11. 2018

Dobrý den, před čtvrt rokem jsem měla své první prekolapsové stavy, trvaly asi týden, pak to samo odeznělo. Nyní před dvěma týdny se mi vrátily a jsou horší. Zhruba každých 20 minut se mi začne motat hlava, mám strašně divný pocit v rukách a je mi špatně. Tohle nezávisí ani na tom jestli sedím nebo se pohybuji. Ve škole jsem vystavována zhruba každé 3 týdny stresu a poslední dobou bývám hodně…

Hezký den, zcela jistě je vhodné situaci dovyšetřit a získat jistotu o původu potíží a tudíž o prognose. Je možno začít u praktického lékaře na následně patrně na interně a neurologii, posléze možná i u jiných specialistů, pokud k tomu bude důvod. Nepochybně věc nenechte plavat, hodně zdaru přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Matěj10. 11. 2018

Dobrý den, v březnu se mi zničehonic objevily svalové problémy, které se postupně rozšiřují po těle. Z počátku byla postižena pouze lýtka, kde se problémy projevovaly silnou bolestí při dříve běžné zátěži (běh, i pouhé 3 km) a ztuhlostí, otrokem a citlivosti na tlak po zátěži. Po pár měsících rel. klidu (běh úplně vynechán, pouze plavání a trochu kolo) se bolesti rozšířili na stehna a spodní…

Hezký den, o zcela typické příznaky neuroboreliosy se rozhodně nejedná. To, že je ELISA (v případě boreliózy) pozitivní, ještě nic neříká o pozivivitě v IgG či IgM třídě, vlastně to vůbec nic neříká o akutnosti či chronicitě onemocnění. Existují ale i vlastní onemocnění svalů, tzv. myozitidy. Zde je vhodné, nejlépe s lékařem, který vás již antibiotiky léčí, zvážit pátrání na revmatologii. V…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika9. 11. 2018

Dobrý den bolí mě měsíc záda levá strana páteře kde vystřeluje bolest do nohy a do rukou ráno mě to budi prášky mi nezabírají beru Neurol a to mi trošku pomáhá očí by mohlo jít??? děkuji za odpověď

Hezký den, bez objektivního neurologického vyšetření se bohužel nemohu přesně vyjádřit. Snad by vám mohl více říci lékař, který vám naordinoval Neurol. Objednávky k vyšetření možno na centrální recepci Nemocnice Hořovice 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana7. 11. 2018

Dobrý den dnes jsem dostala výsledky MR. Kde stojí V centralni bile hmotě jsou paraventrikularne, frontoparietalne, bilat. neoznaceny, necetne (3-5), nespecificke okrsky demyelinizace/gliozy vel. 1-2mm. Závěr : Velmi diskrétní nespecificke změny v centralni bile hmotě supratentorialne, nejspíš vaskularni či protizánětlivé etiol, nemají charakter. změny, ani nesplňují MR kritéria dg. RSM. K…

Hezký den, při pochybnosti o významu výsledku je alespoň na neurologii v Nemocnici Hořovice zvykem kontaktovat indikujícího neurologa a nechat si vše vysvětlit. Na prvním místě telefonicky. Výsledky je vždy třeba vztáhnout k potížím a klinickému vyšetření pacienta. Ani jedno ani druhé neznám. Nicméně v uvedeném závěru se jasně píše několik jasných slov: ...diskrétní, nespecifické..., ...nesplňují…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
marta5. 11. 2018

Dobrý den pane doktore. Prosím Vás, mám pálení hýždí a hodně mě bolí bederní páteř. Výsledky magnetické rezonance mám L2/3 protruze disku 4mm , L4/5 protruze ploténky až foraminálně L5/S1 st.p dekompresi,nahrad.disku.v.s transpedikulárni fixaci, jízevnaté změny přim. Pane doktore co by jste mi doporučil za terapii. Děkují velmi pěkně za odpověď a přejí Hezký zbytek dne.

Hezký den, neznám výsledek klinického neurologického vyšetření ani stáří zobrazovací metody ani výsledek ev. EMG, které by zde bylo diagnostickým přínosem. V léčbě chronických bolestí beder v terénu již pooperačních jizevnatých změn se postupuje od běžných analgetik (Paralen, Ibalgin...) ke kompozitním přípravkům (Zaldiar, Tramylpa, Ataralgin...), přes slabé opiodidy (tramadol) k silným …

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka1. 11. 2018

Dobrý den. Před 8 lety jsem měla zánět lícního nervu na pravé straně obličeje. Rychle jsme se uzdravila, i kdyz citlivost nervu a někdy trnutí na bradě se mi občas objevuje. Pred 14 dny mi zubarka trhala osmicku vpravo dole a pri injekci se mi strefila do nervu. Od té doby mi tuhne behem dne hlava od pravého spánku, dál pruh asi 10 cm vysokého nad uchem a dál nahoru v zadu na hlave. Je to v…

Hezký den, pokud se zubařka strefila do nervu, bolest zpravidla nikdy nepřejde sama, je třeba neurol. vyšetření a zavedení speciální na odbornost vázané medikace. Osobně bych neurol. vyš. doporučit i v případě, že vlastní nerv mechanicky poškozen nebyl. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela31. 10. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat....dcera má 9,5 měsíce a zhruba od šesti měsíců pozoruji, že se sem tam jakoby oklepe. Většinou se to stává krátce po probuzení nebo večer, když je strašně unavená a chtěla by spát, ale snaží se být vzhůru. Manžel měl jako dítě epilepsii, může to mít nějakou souvislost? Mám docela obavy. Jinak vývoj je v pořádku, je velice šikovná. Předem děkuji za odpověď.

Hezký den, ano, existují epileptické záchvaty tohoto typu v dětství, pak jich bývá zpravidla více za den. Problematika je speciální a zaslouží si názor dětského neurologa, což já nejsem. Dobré nezávažné výsledky přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika25. 10. 2018

Dobrý den pane doktore,doktorko.Před měsícem jsem byla na MR c páteře.Byla jsem tam odeslána pro bolesti zad a bolesti levé ruky s kterou mám problémy,bolí mě hlavně loket a prsty které si občas myslím že ani nemám...vypadávají mi z věci..nebo je neudržím.Do dnes jsem popsanou zprávu z MR neměla,pouze lékař který mi nic neřekl a odeslal mě na obstřik pod CT kontrolou do krční páteře.Jà jsem to…

Hezký den, dle popisu, který mám k dispozici a který má pacientovi vysvětlit lékař indikující zobrazovací vyšetření, je vaše páteř nepřirozeně zakřivená (správně má být trochu vyklenutá dopředu, zde je to naopak) a otvory pro nervy vystupující z páteře jsou výrazně zúženy, což patrně činí potíže. Ke zvážení jsou jistě - obstřik pod CT (CT PRT), všechny modality rehabilitace, dle klinického…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vlastimil Černý20. 10. 2018

Dobrý den, předem děkuji, že mohu využít tuto vaši službu. Takže: silově cvičím, asi před 14-i dny mi najednou ochabl biceps pravé ruky (jsem na třetině váhy, se kterou cvičím již nyní jen na levou paži) a začalo mi mravenčit od vnější hlavy ramenního svalu až k zápěstí, někdy do dlaně a naopak k lopatce přes trapéz. Upozorňuji,že mě nic nebolí. Prostě, jakobych neměl ve svalu energii. S…

Hezký den, popisované potíže mohou být způsobené natrženým měkkých tkání (vazy, šlacha, sval...), pak bych ale čekal i bolest. Je-li ve svém průběhu poškozen míšní kořen (zde nejspíše C6 vpravo?) či nerv pro paži, pak to lze objektivizovat neurologickým vyšetřením - dle výsledku jistě ke zvážení doplnění EMG a zobrazení a rehabilitace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora19. 10. 2018

Dobrý den ráda bych se zeptala na komplikace s rukou na jedné ruce na pravé mám karpální tunel který je potřeba už operovat a asi zhruba před dvěma měsíci mně začala mrtví jet levá ruka od lopatky až ke konečkům prstů Dnes je to v takové fázi že že při teto křeči mě ruka víceméně paralyzuje směrem dolů odpadá a vytváří se neskutečně silný tlak jako by mě by mi měly prasknout žíly jsem servírka a…

Hezký den, jen tak v rychlosti by se mohlo jednat o potíže s krční páteří, ale jistě ne jen s ní. Kvalifikovaně by měl rozhodnout neurolog po klinickém vyšetření, kdy zvážení možné další dovyšetření na všechny další příčiny. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kristína Chudá9. 10. 2018

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť. Už rok mi zisťujú čo mi je. Začali ma bolieť nohy, taká elektrizujúca bolesť, ako keby výboje. Ide to od bedrovej chrbtice. Ráno a večer to je vždy najhoršie Elektrické výboje boli ešte pred pol rokom silnejšie, teraz výboje sú oveľa menej intenzívne, teraz ma to "len" boli. Keď som v predklone, začne bolesť pravého klba alebo ked zdvihnem ťažké veci. Sedieť musím…

Hezký den, bez klinického vyšetření a posouzení zobrazovací dokumentace, kterou k dispozici opravdu nemám, s jistotou případ posoudit nemohu. Takže snad v ambulanci Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav Pospíšil9. 10. 2018

jsem po operaci ploténky ,která mi přetrhla nerv.kořeny na pravé noze. Mám však stále bolesti.Jizva se dotýká nerv kořenů Mám i palec chromý po operaci v r 2007

Hezký den, vaše konstatování není dotazem, nevím, co vás zajímá. Léčbu bolesti po traumatu nervové tkáně má být schopen léčit neurolog, ev. za podpory ambulance léčby bolesti. Je-li nerv přerušen více než 10 let, pak jde o stav bez reálné šance na obnovení hybnosti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea Novakova8. 10. 2018

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď, ráda bych se ještě zeptala jestli u als jsou křeče a bolesti svalu generalizovane, nebo lokalizované v postiženém svalu. Děkuji A.N

Hezký den, aby nedošlo k nedorozumění, ALS nebolí. Potíže jsou, alespoň z počátku, lokalizované. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea Novakova5. 10. 2018

Dobrý den, je mi 41 let, jsem zdravotní sestra. Je to týden co jsem bez předchozí námahy ani virové infekce začala mít křeče stehennich svalů, svaly byly unavené jako po velké svalové námaze dalších 5 dní.K tomu se přidali fascikulace po celém těle i jazyku a brnění levé ruky.Neurolog.vys.bylo v normě a byla jsem odeslána na emg. Po přečtení článků a fascikulacich mám velký strach z ALS.…

Hezký den, brnění do obrazu ALS typicky nepatří, fascikulace naopak ano. Jsou-li to ovšem fascikulace? Pak je měl neurolog vidět a popsat a neměla byste normální neurologický nález. EMG má nepochybně rozhodnout. Držím palce T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta2. 10. 2018

Dobrý den. Bude mi 19 let. Zhruba od 14 let jsem dochazela k MUDr. Spalovi s velmi častými bolestmi hlavy. Několikrát jsem byla na EEG a Rtg vyšetření krční páteře. Nález zněl pouze lordoza C páteře tudíž jsem absolvovala rehabilitace a potíže zmizeli. Za poslední rok jsem měla 2x zánět šlach i s vazovym vypotek ale postupem času se ruka začala zhoršovat. Mám problém něco v ruce udržet, kolikrát…

Hezký den, bez klinického vyšetření a zvážení ev. dovyšetření pomocnými metodami (EMG, podrobnější zobrazení aj.) se bohužel nedá diagnosa s jistotou uzavřít. Objednat se zároveň i k rehabilitačnímu lékaři může být dobrý nápad, stejně tak může ulevit dostatek hořčíku (volně prodejný v lékarně, Magnesia...). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola23. 9. 2018

Dobrý den pane Doktore či Doktorko. Moc prosím o radu. Je mi 27 let, už zrhuba půl roku trpím bolesti hlavy na levo spánku. Bolest je spíše tupého rázu.Měla jsem pocit zhoršeného vidění ( na očním mě zjistili slabé dioptrie) a hlavně se mi občas stane, že mám mdloby. Mám pocit, jak když by mě v tom spánku občas pulsovalo a jak když by jsem tam měla broučky. Pracuji na směnnost v nemocni a…

Hezký den, vámi uvedený nález na MRA není indikací k cévní intervenci. Je třeba si uvědomit, ze pouze cca. 30% lidí má cévy v mozku vyvinuté podle anatomického atlasu, všichni ostatní - vás nevyjímaje - mají zásobování mozku v rámci variantního uspořádání, jinými slovy anatomických odchylek. Jen pro upřesnění, v popisu jsou uvedeny hypoplazie a nikoli získané stenosy, se kterými by se v případě…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka19. 9. 2018

Dobrý deň mohli by ste mi vysvetlit moju magnetickú rezonanciu prosím Vás REPORT Early cervical degenerate changes with minor disc osteophyte complexes at C4-5 and C5-6. There is good volume spinal canal and no cord compromise. Neural foramina are patent. is appearance of low signal on the surface of the spinal cord suggestive of superficial meningeal siderosis, which can occur post spinal…

Hezký den, pro upřesnění informací o fungování poradny uvádím následující. Jakékoli poskytované informace u poskytovatele zdravotní péče v ČR jsou vázané na český jazyk. Opravdu nejsme na Slovensku ani v Anglii. Proto cokoli dále sdělím, je zcela právně nezávazné, nejsem vystudovaný překladatel ani tlumočník. Chtete-li, zaplaťte si oficiální překlad do českého jazyka. Jak jsem opakovaně…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza13. 9. 2018

Dobrý den, měla jsem před 4 lety úraz hlavy, od té doby neustálé bolesti poloviny hlavy a páteře, někdy menší, někdy k nevydržení, na rentgenu jsem měla uhnutou páteř a nárůstek, mimo to se léčím s bechtěrevovou chorobou. Doktoři tady u nás do mě cpou po celou dobu antidepresiva a posílají k psychiatrovi, teď naposledy mě poslali do psychiatrické léčebny, tam mě ale poslali druhý den domů z…

Hezký den, termín v popisu zobrazovacího vyšetření má pacientovi vysvětlit lékař, který vyšetření indikoval. Věku nepřiměřená bifronální atrofie (patrně mozku) znamená neobvykle menší čelní laloky. Klinický význam je pouze z popisu nejistý, klinik vždy musí zohlednit průběh onemocnění, resp. potíží. Existují lidé, kde je tento nález spojen se závažnými diagnosami, ale vzácně i pacienti, u kterých…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
KarlaM13. 9. 2018

Dobry den,je mi 37 let,jsem zdrava,zadne problemy nemam.jen nyni uz asi 8 dni citim parkrat za den cca na 1sekundu mirny tlak/paleni na temeni vlevo.uz se mi to stalo i pted rokem po narocnem lyzovani, možná z helmy.nyni jsem s tim byla masazi,mam pry velmi ztuhla zada i krk,coz citim.v cervnu jsem byla na neurologii,tam kromě bloklych zad vse zcela v poradku.chci se zeptat,muze se krcni pater…

Hezký den, ano, může. Moudré knihy podobné potíže popisují jako tzv. přenesenou bolest v rámci postižení hybného aparátu, např. při přítomnosti spoušťových, okosticových či šlachových bodů, viz. např. práce Simmonse na Travellové, kterých je na webu přehršel. Potíže řeší fyzioterapie, preventivně ergonomie a měli by i výrobci obuvi a sportovního vybavení, automobilů, nábytku a vlastně veškerého…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří12. 9. 2018

Dobrý den již si nevím rady a tak se obracím na vás.Pred cca 12 měsíci mi začali bolet záda někde mezi lopatkami byl jsem odeslán obvodní lékařkou na ekg a rentgen plic bylo mi sděleno že ekg je ok a na rentgenu mám rozedmu (emfyzém)obednal jsem se na plicní a spirometrie byla 99procent doktor mi řekl že rozedmu nemám a poslal mi domu ale bolesti jsem měl pořád a protože mi lékař neudělal nový…

Hezký den, nikde neuvádíte, vyšetřil-li vás neurolog. Nestalo-li se tak doposud, je to jistě na místě. Papírové výsledky dosavadních vyšetření jistě pomohou - nevyruzuměl jsem jaká část páteře byla rentgenována. O dalším postupu má dle mého názoru rozhodnout kombinace klinického neurotického vyšetření, laboratoře a dosavadních výsledků. Dokážu si představit, že skončíte na revmatologii,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
V Kovář11. 9. 2018

Dobrý den, od dětství mám ochrnutou pravou polovinu jazyka, mám v ní rýhu a nemohu s ní hýbat. Nevím však bohužel, jak ke zranění došlo. V pozdějším věku se mi vytvořila rýha i na levé polovině jazyka, ale ta je jinak v pořádku. Na internetu jsem si našel, že paréza jazyka je zřejmě dána poškozením podjazykového nervu a já se chci zeptat, jestli lze tento nerv poškodit poraněním jazyka,…

Hezký den, poranění podjazykového nervu skousnutím jazyka s následkem jeho ochrnutí považuji za zcela teoretickou situaci. Rozhodně se to neděje běžně (např. epileptici) a ani v literatuře jsem to nečetl. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav4. 9. 2018

Dobrý den,prosím vysvětlete mi co znamená DM 2typ.na PAD s rozvojem.senzomotorické axonálně dymyelinisační polyneuropatie DK. Děkuji

Hezký den, opakovaně v poradně odpovídám, že tato neslouží k vysvětlování toho, co neučinil ošetřující lékař. Nicméně - úplavice cukrová 2. typu skutečně může být komplikována rozvojem polyneuropatie dolních končetin, jinými slovy poškozením funkce nervů v celém těle obecně, zde se projevující poruchou funkce na dolních končetinách. Tato komplikace se dá vyléčit pouze vyléčením příčiny, tedy…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Irena4. 9. 2018

Dobrý den, před rokem se mi stal úraz, ( luxace pravého kolene s nedilokovanou zl. mediálního kondylu tibie- léčena konzervativně.Neurologický nález - plegie DF pravé nohy a prstů v pravo, anestezie nártu, hypestezie obl. chodidla a zevní plochy bérce PDK), Na Emg vyšetření - kompletní denervační léze n. peroneus communis v pravo.Zhruba po půl roce jsem byla na neurochirurgické revizi nervu.…

Hezký den, možné to jistě je, přínos v tom ovšem nevidím. Z principu má být EMG kontrolováno v jedné laboratoři (stejný přístroj, stejný lékař, stejné normy). Trakční mechanismus poranění je nevýhodný ve smyslu obecně horších výsledků reinervace. Obecně platí 2 letý interval o poranění, kdy je možno o efektivní reinervaci usilovat. Poté již není možná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr Boliva30. 8. 2018

Dobrý den, potřeboval bych lépe objasnit diagnózu od mého lékaře. Diagnóza je následující: "V boční projekci napřímení TH kyfosy ve smyslu blokového postavení. Bederní lordosa zachována." Protože nemám během školy moc času potřeboval bych poradit zda-li je nutné podstoupit rehabilitaci. Také jsem zvyklý denně cvičit kliky na posílení prsních svalů a chtěl bych se zeptat zda je potřeba s těmito…

Hezký den, "napřímení Th kyfosy ve smyslu blokového postavení a zachovaná bederní lordosa" patrně dle RTG snímku není diagnosou per se (ve vlastním slova smyslu). Samotný tento nález bez znalosti výsledku klinického vyšetření není indikací rehabilitace. Budete si tedy muset během školy čas najít a s vaším lékařem se poradit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva28. 8. 2018

Dobrý den, maminka (60 let) je od 6.9.2017 po CMP s postižením pravé strany těla a také špatně mluví. Chůze už se jí zlepšila natolik, že může chodit o holi, ale ruka jí zůstává stále ochrnutá, i když nějaký malý náznak pohybu tam je. Chtěla jsem Vás požádat o informaci, jestli by pro ni bylo vhodné využití akupunktury ke zlepšení hybnosti ruky a možná i k dalšímu zlepšení hybnosti nohy. Děkuji

Hezký den, z pohledu medíny založené na důkazech (EBM) není akupunktura považována za uznanou léčebnou metodu s průkaznými a opakovatelnými výsledky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana27. 8. 2018

Dobrý den. Mám problém ohledně hlavy. Za pouhých 14 dnů se mi to stalo třikrát. Snažila jsem se spát, když v tom mi zamravencila hlava a pravá strana těla (ruce a nohy) se mi zvedly a hned zas spadly. Chtěla bych vědět čím to může být.

Hezký den, bez neurologického vyšetření se neposunete. Na zvážení neurologa je dle výsledku klinického vyšetření indikace zobracení centrální nervové soustavy či EEG. S vyšetřením neotálejte, zde je možno se obj. na tel. recepce 311559031-4. Do dovyšetření doporučuji neřídit motorová (a vlastně všechna) vozidla. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana24. 8. 2018

Dobrý den. Už asi tři týdny mě bolí záda. Bolest se stupňuje a střílí do hýždí a kolene. Někdy až dolů. Nejhorší je pro mě řízení auta a vystupování z něj. Je to ostrá bolest. Byla jsem u fyzioterapeuta a zatím bez výsledku. Nemohu normálně fungovat. Nevíte prosím co by to mohlo být a jak mi pomoci? Mám ročního syna a potřebovala bych fungovat. Zapomněla jsem napsat že záda začala bolet po…

Hezký den, diagnosu bez vyšetření stanovit nelze. K neurologickému vyšetření zde je možno se objednat na tel. recepce 311559031-4, v případě, že nezabírá léčba od praktického lékaře a potíže jsou omezující, je možno se nechat vyšetřit i v rámci LSPP - lékařská služba první pomoci či v rámci ÚPS - ústavní pohotovostní služba 24h denně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin Klíma22. 8. 2018

Dobrý den v listopadu 2017 jsem prodělal ojedinělý epileptický záchvat byl jsem dlouhodobě hodně pracovně vytížený k tomu nedostatek spánku a ještě rodinné problémy takže to byl asi důvod protože na MR, CT, EEG mi nic nenašly a od té doby se to ani neopakovalo. Můj dotaz zní ohledně řidičského průkazu na osobní automobil ten mi byl navrácen ale jako řidič amatér tím pádem jsem musel skončit v…

Hezký den, problematika je pěkně popsána v doporučeních EpiStop, resp. podrobně je stanovena vyhláškou č.277/2004Sb., viz. např. www.zakonyprolidi.cz. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora Bauerová20. 8. 2018

Dobrý den,moje dcera (8let) si v polovině dubna zlomila ruku-loket a od začátku ji začal brnět malíček a prsteníček.po sejmutí sádry chodila dva měsíce na rehabilitace.Ruka se zlepšila,ale stále má omezenou hybnost obou prstů.Chtěla bych ji u Vás objednat na vyšetření EMG,je to možné a budu k tomu potřebovat doporučení ošetřujícího lékaře,nebo postačí zprávy z chirurgie? Předem děkuji za odpověď.…

Hezký den, EMG jistě objednat možné je, vyšetření je prováněno vždy na základě žádanky s přiloženým informovaným souhlasem pacienta (zákonného zástupce). Žádanku může vystavit jakýkoli lékař. Objednávání se provádí na tel. 311552019. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta17. 8. 2018

Dobrý den, dá se na CT mozku poznat roztroušená skleroza? Děkuji

Hezký den, CT není pro diagnostiku roztroušené sklerosy vhodné, nedokáže tuto nemoc zachytit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarka13. 8. 2018

Prosím o vysvětlení RTG páteře: Oploštění lordosy lumb , Osteochondrosis d.L4/5 gr.levis , Spondylosis def.lumb.gr.levis , OP s lehkou deformací krycích plot.Děkuji

Hezký den, vysvětlení nálezu na RTG vyšetření náleží ošetřujícímu lékaři, který vyšetření indikoval. Zde jde o napřímení bederního zakřivení, lehké degenerativní postižení disku L4/5 a lehké degenerativní postižení obratlových těl bederní páteře, lehkou deformaci krycích ploch netřeba překládat. Kontext postižení je třeba vždy vztáhnout na klinické vyšetření a potíže nemocného - viz. 1. věta.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Červinkova7. 8. 2018

Dobry den. V nedeli dopoledne jsem se ohnula k mycce a v tu chvili byla strasna bolest v zadech dole. Nemohla jsem se narovnat. V noci jsem byla na pohotovosti. Jen se me zeptali co se stalo, pry je to blokada patere, dostala jsem Dimexol.Dnes jsem byla u praktickeho lekare ten mi napsal PN na 10 dni. Stale to hodne boli a nemuzu se moc hybat. Vcera se mi udelalo na omdleni kdyz jsem delsi dobu…

Hezký den, v naší nemocnici je standardem (v závislosti na klinickém obrazu) vedle indikace léků na uvolnění svalů (Dimexol) i předpis analgetik, resp. léků s protibolestivým i protizánětlivým účinkem. Při pravidelném užívání uvedené kombinace lze předpokládat úlevu během několika málo dní. Pochopitelně za předpokladu klidového režimu. Takový by měl být i postup praktického lékaře při primárním…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina1. 8. 2018

Dobrý den, prosím o radu. Nyní jsem těhotná 24tt a už od 12tt mám problémy s rukama. Neurolog říkal že to jsou karpální tunely. Dostala jsem ortézy a ze začátku to pomohlo. Nyní už ne. Mám bolesti 24 hodin denně. Nemůžu spát a skoro nic dělat. 3 denně cvičím, ruce chladím, nosím ortézy a nic nepomáhá. Můj lékař mi říkal že na to nic není a že to musím vydržet do porodu. Opravdu na to nic není a…

Hezký den, syndrom karpálního tunelu může být komplikací těhotenství v pravém slova smyslu, resp. těhotenství je jednou z mnoha příčin tohoto stavu. Je-li tomu tak, pak pomůže opravdu až ukončení těhotenství. Jinou příčinou může být i porucha štítné žlázy (opět častější v těhotenství), což už by řešit šlo. Zde stačí provést základní laboratorní odběr (neurolog, gynekolog, praktický lékař). V…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie Dvořáková30. 7. 2018

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám bolesti páteře chodím léta k Dr Patákové podstoupila jsem za ty léta od obstřiků infůze hospitalizace i obstřik pod CT to vše je jenom na chvíli . Mám na bolest jenom Nimesil ale ten už mi nepomáhá nebolí to jenom když ležím nemohu ani nikam chodit ptrotože nevydržím dlouho stát už jsem s toho tak neštastná a nevím co mám dělat prostě bolesti každý den. Slyšela…

Hezký den, při chronických trvajících bolestech, nereagujících optimálně na v dotazu popsané postupy, je možné silnější léky na bolest předepsat již z úrovně praktického lékaře, potažmo neurologa. Pan ředitel Dr.Průša je algeziologem a úsilí o léčbu bolesti v naší nemocnici ambulantně zastřešuje. Každý pacient má právo se do jeho ambulance objednat. Kontaktujte recepci na tel. 311559031-4. Zdraví…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza30. 7. 2018

Dobrý den, již asi týden se potýkám s přetrvávajícím brněním u palce nohy. Začalo to jednoho rána, během dne je to klidnější, a k večeru, když si lehnu, je mravenčení opět silnější. Ten pocit znám ze zimy, kdy mi občas trvá déle než se končetiny dokrví. Nohy mám studené poměrně často, ale v létě se mi to zatím nikdy nestalo. Mohlo by to být např. nedostatkem vitaminů? Předem děkuji za odpověď,…

Hezký den, brnění palce nohy může být způsobeno vícero faktory. Cévní postižení je možné, pak je vhodné interní, resp. cévní vyšetření. Zde je třeba rozlišit poruchu cévy a poruchu cévní náplně (dehydratace, změna krevní reologie aj.). Možná je i neurologická příčina, kde je diferenciální diagnostika širší od postižení nervu lokálně v oblasti nohy či při výstupu nervového kořene z páteře, ale i v…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana24. 7. 2018

Dobrý den 5 dny bolest na svalu na levé stráně na krku vice je k večeru a ráno. Stálo se náhodou pří prudkém pohybu hlavy při vstávání.Mám kratší levou stranu pří skolióze. Děkuji

Hezký den, bolestivý sval na krku po prudkém pohybu je neurologický problém spadající do působnosti praktického lékaře. Při trvání potíží po standardní ambulantní léčbě lze zvážit dovyšetření RTG krční páteře, ambulantní rehabilitaci, v závislosti na okolnostech i ORL konzultaci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin21. 7. 2018

Dobrý den, Pane doktore měl bych dotaz ohledně Herpes zoster. Pasový opar jsem prodělal cca před 4 měsíci měl jsem ho po celé hlavě a v oku. Ukrutná bolest. Jsem rád ze vůbec ba to oko vidím. Po zmizení puchýřů se ni začali projevovat časté bolesti hlavy. Teď je to mnohem horší spíš se dá říci ze to jsou záchvaty. Na hlavě se mi udělali rýhy na dotek bolestivé. Bolestivé na dotek jsou i místa…

Hezký den, ano vypadá to, že skutečně budete potřebovat léčbu preparáty, které předepisuje neurolog. V naší nemocnici se objednání řeší přes centrální recepci na tel. číslech 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr18. 7. 2018

Dobrý den, rád bych se zeptal jak dlouho cca nejdéle může trvat diagnostika neurologického onemocnění? Myslím tím, s jakou dobou se v praxi setkáváte, když má člověk neurologické problémy a vyšetření nejdříve nic neukazují, jak dlouho většinou nejdéle trvá diagnostika od počátku problémů pacienta - např. rok, dva nebo i déle? děkuji za odpověď.

Hezký den, diagnostika neurologických onemocnění může trvat den, dny, týdny, měsíce i roky, opravdu záleží na mnoha okolnostech, někdy se přesnou diagnosu dozvíme až po smrti pacienta při pitvě (některá neurodegenerativní onemocnění), někdy dokonce vůbec ne. Zpravidla si ale max. s týdny vystačíme. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Romana Tychtlová17. 7. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím dodržovat nějaká zvláštní režimová opatření při dlouhodobém letu (cca 15hodin) vzhledem k tomu, že jsem před 4 lety prodělala mozkovou příhodu. Jsem bez následků, rok jsem brala léky na ředění krve, ale museli jsme to ukončit, protože mi praskaly žíly. V současné době jsem bez medikace. Velice děkuji. R.Tychtlová

Hezký den, díky za velmi pěkný dotaz. Stran prevence po cévní mozkové příhodě speciální doporučení není, existují však doporučení obecně cévní s ohledem na tzv. syndrom ekonomické třídy. V té je v letadle obecně méně prostoru na dolní končetiny, ve vynucení poloze pak cestující sedí hodiny, navíc v kabinové výšce odpovídající třeba pobytu na Sněžce, připojuje se dehydratace z malého příjmu…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdenka16. 7. 2018

Dobrý den, byla jsem na MR mozku. Nerozumím ve zprávě jedné větě: "Okrskovitě zvýšený T1 + FLAIR signál skeletu v levé části klivu." Můžete mi to, prosím, vysvětlit? V příloze přikládám zprávu. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Zdenka

Hezký den, výsledek má hodnotit lékař, který vás na vyšetření odeslal. Zde je zajímavé si povšimnout závěru celého vyšetření, kde radiolog píše "bez patologického nálezu IC", tedy normální nález intrakraniálně. Tedy i drobná změna kostního signálu lbi je v závěru hodnocena jako bez patologie. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlina11. 7. 2018

Dobry den pane doktore dekuji za vasi odpoved (ztuhly sval na temeni hlavy) abych muj dotaz upresnila zacali mi tuhnout svaly sijove a na krcni pateri,motani hlavy,tupa bolest na temeni hlavy ,na rtg nalez naprimena pater mela jsem 10 rehb. nepomohlo to.na neurologii odeslana na ct hlavy vse v poradku.pani doktorka mi rekla ze mam jenom pocit ztuhleho mista na temeni a mam cvicit u fyzio. az mi…

Hezký den, je třeba na pravou míru uvést několik informací. Zaprvé svalstvo skalpu existuje a každý fizioterapeut by měl být schopen ho ošetřit - zde z mého pohledu nelze spolehlivě tvrdit, že se jedná o svalový problém. Zadruhé existují i jiné tkáně hybného aparátu, které mohou bolet, otéct a obtěžovat - okostice (periost), aponeurosa skalpu, cévní a kožní struktury. Zatřetí je-li krční páteř a…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslava morovičová9. 7. 2018

Dobrý den mam udělané EMG a doporučili mi udělat operaci Nález svědčí pro postižení metorickych vlaken vlevo a senzitivnich oboustrane vice vlevo n.medianus v oblasti karpalniho tunelu potřebovala bych se k vám obednat děkuji morovicova

Hezký den, syndrom karpálního tunelu je diagnosa, kterou lze prokázat klinickým vyšetřením a potvrdit EMG. Vyšetření má provádět neurolog a po zvážení všech okolností doporučit další postup. Nejde totiž pouze o prokázání syndromu jako takového, ale i o hledání možné příčiny (to se často přehlíží). Neuvádíte, kdo (jaký odborník) doporučil operaci. Nezmiňujete ani dosavadní léčbu. Chcete-li…

Dagmar Dyrdová8. 7. 2018

V roce 2016 jsem začala mít potíže se stabilitou, udělána MR s negativním > výsledkem, dle lékařky se jednalo o problémy krční páteře, pracovala jsem > jako účetní. V létě 2017 se můj zdravotní stav zhoršil, ještě větší problém > s chůzí (chodím jak opilec, špatně píšu, těžké nohy, hůř mluvím, třes). > Další MR ukázala mírnou nevýraznou atrofii mozečku. Byla jsem přijata na > vyšetření do…

Hezký den, monoklonální gamapatie nejistého významu (MGUS) je primárně léčena na hematologii, tam je třeba směřovat dotazy na léčbu. MGUS je acociována (spojena) s mnoha dalšími projevy i mimo krevní systém, např. neurologickými. Funkční postižení mozečku ale nepatří mezi typické a rozhodně ne časté projevy. Je-li zvažována příčinná souvislost, pak je možné pomýšlet na imunomodulační terapii na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka5. 7. 2018

Dobrý den vážený pane doktore, prosím mám dotaz na odborníka neurologa. Jsem urostlý 2 metrový chlap. Udělalo se mi nevolno , padl jsem nazad na dlažbu bez zábran, a silně se udeřil do týla , následně ztratil vědomí . Vnímal jsem až zásah RZS která mi zajišťovala žilní vstup. Jaká byla přesná doba mého bezvědomí není bohužel známo . Dle zásahu a času z protokolu RZS lze pouze odhadovat cca 10…

Hezký den, ano, po takovém úrazu je klid doporučován. Podkožní poúrazový hematom se zvětšovat může, nicméně to, že by hned po úrazu nebyl patrný, se mi nezdá pravděpodobné. Stoprocentně vyloučit to - jako mnoho věcí v medicíně - nelze. Poúrazová epilepsie skutečně existuje. Snad jsem odpověděl na to, či jste chtěl vědět. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina3. 7. 2018

Dobrý den, mám prosbu. Již od března tohoto roku trpím zavratemi. Byla jsem v nemocnici CT bez nálezu provedena lumbalni punkce jelikož se k tomu přidalo brnění levé strany končetin. Následně MR mozku a C páteře též bez nálezu. Opakování lumbalni punkce kvůli přetlaku nebyl prokázán. Na očním otok papil zrakového nervů bez objasnění. Už nevím kam se mám obrátit stav je stále horší již nemůžu…

Hezký den, v podstatě je možno zvolit několik přístupů. Rovnou léčit - léky tlumící závrať, možnou složku migrény, rehabilitovat nerovnováhu včetně pomůcek, ovlivnit eventuální složku úzkosti, posílit funkci vnitřního ucha. Nebo provést cílené otoneurologické vyšetření (včetně návštěvy specializované poradny ve FN Motol), doplnit ORL vyšetření (ústrojí rovnováhy je v uchu) či opakovat stávající…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka28. 6. 2018

Hezký den pane doktore, chci Vám moc poděkovat za odpověď i uklidnění :-) A ještě doplňuji info k původnímu dotazu https://www.nemocnice-horovice.cz/poradna/dobry-den-chte-96-2389. Poprvé jsem byla léčena na začátku myorelaxancii a guajacuranem...podruhé jen vitamín b, hořčík, při bolestech v krční páteři Ibuprofen, pak nějaká protizánětlivá injekce v nemocnici na bolest, nic víc. Potíže tedy dá…

Ještě jednou hezký den, ze všech informací, které mám nyní k dispozici, vyplývá jediné skutečně nezbytné doporučení. Koukejte si bez odkladu užít dvoutýdenní dovolenou! A myslete na něco příjemnějšího, než na nemoci a doktory. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlina28. 6. 2018

Dobry den prosim o radu mam ztuhle svaly na krcni pateri a ztuhly 10cm pruh na temeni hlavy ktery se rozpina je bolavy a boli .rh mi nepomohli .dve krabicky guajacuranu take nepomohli svaly se mi jenom napinaji ale nechteji se uvolnit mam porad stahlou hlavu uz dva mesice byla jsem na ct hlavy ale nic neukazalo vse v poradku .prosim o radu dekuji pavlina

Hezký den, uvažujeme-li jako příčinu potíží krční páteř (a to je jistě pouze domnělá pracovní diagnosa), pak samotný Guajacuran zmůže jen málo. Zpravidla je po přechodnou dobu několika dní vhodné přidat nesteroidní antirevmatika (Ibalgin, Diklofenak, Aulin, Nimesil, Ketonal aj.). Vzhledem k překlepu nevím, zda vám nebylo pomoženo na RHB? Pakliže je to tak, jaká byla náplň? Fyzikální terapie je…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie26. 6. 2018

Dobry den, chtela bych se zeptat zda-li se da roztrousena skleroza diagnostikovat z lumbalni punkce i v obdobi remise kdy je pacient bez priznaku (probiha zanet v tele neustale, nebo mizi a objevuje se?) Dekuji za odpoved, Lucie

Hezký den, lumbální punkce by měla být pozitivní i v období remise. Choroba běží neustále ve 2 procesech - zpočátku více zánětlivá, později dominující neurodegenerativní složka. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka23. 6. 2018

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o zodpovězení mého dotazu, jestli je to možné.. Již 2x jsem měla závažné neurologické problémy, které mě vyřadily na dlouho z běžného života, ale doposud mi nikdo nesdělil o co by se mohlo jednat. Obávám se autoimunitní neurologické nemoci:-( Než jsem měla tyto problémy v 31 letech byla jsem zdravá, neřešila jsem žádné zdravotní potíže. Kdyby se jednalo…

Hezký den, předně vás chci uklidnit. Neurologická autoimunita neznamená diskvalifikaci z běžného života. Je veřejně známé, že např. MVDr.Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, trpí roztroušenou sklerózou. Jeho stav je leta stabilizovaný a v běžném kontaktu nemáte šanci poznat, že je takto nemocný. Ale zpět k vašim potížím. Z neurologického hlediska je zásadní, jak uvádíte, až na živější reflexy…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Helena20. 6. 2018

Dobry den, Pul roku uzivam Depakine chrono 300 - rano 1 a vecir 2. Lecim se po rozvodu- pan doktor mi diagnostikoval manii-bipolarni poruchu. Citim se dobre, mohu se zeptat,jak dlouho se to tak leci? A dulezitejsi otazka pro me je,zda kdybych otehotnela,zda by to mohlo ublizit miminku? Nebo jestli by se pri vcadnem zjisteni dala snizit davka az uplne odebrat,aby bylo miminko zdrave? Dekuji. Uz…

Hezký den, otázku směřujte na svého psychiatra. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Denisa19. 6. 2018

Dobrý den,nevím úplně přesně ,kam tuto trochu zvláštní otázku zařadim. Ráda bych se,prosím,zeptala. Mám nově diagnostikovanou RS,jsem na biologické léčbě. Nedávno jsem narazila na články,které se zabývají imunitou a jejími poruchami. U autoimunitních poruch psali,že jsou náchylnější k rakovině. Můžete mi to,prosím,uvést na pravou míru? Celkem mě to dost vystresovalo a rozhodilo. Děkuji za odpověď…

Hezký den, je třeba si ujasnit termíny, se kterými operujeme. Co je to rakovina? Nic. Existuje několik set klasifikovatelných typů nádorů. Ne všechny jsou zhoubné, většina z nich se dá při včasném záchytu dobře léčit. Co je to náchylnost k nádorovému onemocnění při autoimunitním onemocnění? Výsledek statistického šetření. Jinými slovy u každého jednoho nemocného je riziko vždy individuální a dá…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela16. 6. 2018

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit zda jde o něco zavažnějšího, bohužel jsem pracovně hodně zatížená je pro mě problém si najít čas abych si zašla k lékaři. začalo to tím že jsem před měsícem prodělala náběh na zapal mozkových blan, potom co jsem se vyléčila se mi začali hodně třepat ruce a mam v nich snížený cit, brní mě občas nohy a mívám křeče, o mé paměti ani nemluvím, nikdy jsem neměla…

Hezký den, vlastně se nejedná o dotaz, ale spíše o popis potíží. Budu k vám upřímný, termínu "náběh na zapal mozkových blan" nerozumím, škoda, že neproběhlo adekvátní lékařské vyšetření stavu s určením příčiny. Ani k dalším potížím se bez klinického vyšetření nelze spolehlivě vyjádřit. Nicméně příznaky tak, jak je popisujete, jsou jistě vhodné k neurologickému vyšetření bez zbytečného odkladu. S…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla14. 6. 2018

Dobry den prosim o radu mamztuhle svaly na krcni pateri a ztuhly 10cm pruh na temeni hlavy je to jako sval ktery se zacina uvolnovat tlaci mi to pod pokozkou hlavy napina se a boli taha mi to celou hlavu poslali me na ct mozku ale ja vim ze je to spojene se svalama.chci se zeptat jestli ct mozku ukaze ct mozku ukaze co je pod pokozkou hlavy dekuji pavlina

Hezký den, ano ukáže. Na vyšetření měkkých tkaní je ale lepší MR - magnetická rezonance. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří Vích11. 6. 2018

Dobrý den.Už 16měsíců jsem na nemocenské s krční páteří.Prodělal jsem nezpočet rehabilitací,2x jsem ležel v nemocnicích a to v Opavě a v Ostravě,byl jsem v lázních, taky jsem dostával nezpočet infuzí na které jsem docházel taky ambulantně.Mám zasebou 2×ct a teď mě čeká podruhé magnetická rezonance.8.6. Jsem byl na první dávce botulotoxinem,bolesti pořád přetrvávají.Moje denní dávka v tabletkách…

Hezký den, pokud popisu zobrazení páteře dobře rozumím, obavám se, že není co operovat. To, že páteř vyfrézujete a sešroubujete, bohužel vůbec nemusí znamenat vymizení bolestí, o zlepšení funkce - pohyblivosti - ani nemluvě. Co ambulance léčby bolesti? Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie hlipalova5. 6. 2018

Dobry den,muj dotaz,neboli vas nazor by mi pomohl.trapi me vyhrezla plotynka min.rok L5S1 12mm,kanalek 7mm,ochrnuta prava noha ,brni ,az pali.nova MR L5S1 17mm,kanalek 9mm.infuze,leky na bolest,rehabilitace nezabiraji,doktor to vidi na operaci,mela jsem jit minuli rok,ale poslali me domu,at cvicim ,ze se to spravi,ale bohuzel se to zhorsuje ,dekuji za vas nazor

Hezký den, možnosti terapie jsou: 1) léčba bolesti - např. infuse za hospitalizace, ale i léky ambulantně, 2) zpravidla navazující RHB - ambulantně či ústavně, 3) CT PRT (obstřik pod CT kontrolou), 4) při selhání terapie operace, 5) v případně odmítnutí indikace NCH (neurochirurgického) výkonu má každý nemocný právo na tzv. second oppinion (druhý názor) na jiném pracovišti; v našem regionu…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vendula5. 6. 2018

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu.Bolí mi krční páteř, motá se mi hlava,mám nestabilitu v nohách ,bolest hlavy na temeni a návaly do hlavy a pocení.Byla jsem v únoru 3 dny hospitalizovaná ve vaší nemocni na kapačkách.Tento problém mám od prosince minulého roku.Rehabilitace proběhly bez efektu,masáže také.Stav stále trvá.Minulý týden jsem byla na centrálním příjmu,kde jsem dostala léky…

Hezký den, bohužel nemám dostatek informací k vyčerpávající odpovědi, nemohu zkontrolovat propouštěcí zprávu, fotografie výsledku MR mozku je nekvalitní, poskytuje pouze nečitelné údaje. Osobně bych postupoval podle doporučení z hospitalizace - ústní sdělení ošetřujícího lékaře + písemná informace v propouštěcí zprávě. V případě pochybností je možno se objednat do neurologické ambulance k lékaři,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva30. 5. 2018

Dobrý den, na na podzim loňského roku jsem u vás byla hospitalizována s periferním vestibulárním syndromem. Od té doby se již několikrát vrátily obtíže. Ne však v té míře, se kterou jsem byla převzata do péče. Nicméně změna polohy do lehu a naopak (opět pouze na pravou stranu) mě pozvolna začíná znepokojovat, zda by se nemohlo jednat o něco vážnějšího. Při hospitalizaci byla provedena ruzna…

Hezký den, normální je, pokud je pacient řádně léčen a dodržuje režimová doporučení, že se potíže nevracejí. Doporučuji navštívit lékaře, který se problematikou zabývá a případ revidovat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva11. 5. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li výsledek VEP vyšetření ovlivní i aktuální stav zraku při vyšetření (rozmazané a dvojité vidění, mžourání kvůli zaostření. A jako bonus dělané při migréně). Děkuji za odpověď.

Hezký den, pokud se pacient soustředí na vyšetření a neodvádí svou pozornost jinam, měl by vzniknout platný výsledek. Nevidí-li pacient šachovnici (z jakéhokoliv důvodu), vznikne výsledek patologický. Vyšetření je možno opakovat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena6. 5. 2018

Dobrý den,prosím,byla jsem na EMG vyšetření a neuropathie nn.DKK byla vyloučena.Cítím horkost nad kotníkama-obě DKK dále směrem nahoru.Cévní vyšetření taky v normě.Nevím,z čeho by to mohlo být.Děkuji Alena

Hezký den, EMG nemůže polyneuropatii vyloučit, může ji pouze nepotvrdit. Existují varianty, které se dají potvrdit pouze biopsií nervu - vyšetření v mikroskopu. Zde je proto dobré při podezření na polyneuropatii neváhat s terapií. Hodně štěstí přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Věra4. 5. 2018

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Ve středu jsem byla u své závodní lékařky se zablokovanou krční páteří. Obstřik ani léky dimexol a zaldiar nezabírají. Bolest je stejná, nemůžu bolestí ani polykat. Kam se mám obrátit o pomoc, má lékařka má dnes volno . Moc Vám děkuji za odpověď. Věra

Hezký den, ošetření bych hledal na akutní neurologické ambulanci; v Nemocnici Hořovice v rámci centrálního příjmu, kde je pro akutní případy neurolog 24 h denně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiřį3. 5. 2018

Dobrý den pane doktore prosim o dotaz jsem po úrazu měl jsem zlomenej obratel absolvoval jsem RHB. VBerouně pořád mam bolesti našli mi Duchenuv příznak pozitivni prosim co to znamená? Děkuji.

Hezký den, dotaz patří ošetřujícímu lékaři. Presto - Duchennův příznak je při stoji na jedné noze patologický úklon trupu ke druhé straně. Svědčí o funkční nerovnováze řízení stoje. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stanislav2. 5. 2018

Dobrý den,mám velmi časté bolesti brnění i tzv.mravenčení v palci a okolo malíčku na pravé ruce. Toto přechází až k zápěstí. Pracuji během dne převážně na PC.Je možné vyšetření u Vás? Děkuji předem za Vaši odpověď.

Hezký den, vyšetření zde je možno objednat na telefonu recepce 311559031-4. Zatím zkuste přehodit myš u PC na druhou ruku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Katka23. 4. 2018

Dobrý den, za jak dlouho se projeví krvácení do mozku, nebo mozková příhoda? Jde o to, že jsem včera po silném smrkani, přičemž jsem měla ucpany nos, tak se mi poté během chvilky zatocila hlava a citila jsem v ní takový tlak. Děkuji za uklidnění. Mějte se hezky!

Hezký den, mozková příhoda, jejímž podtypem je i krvácení do mozku, se výpadem příslušné funkce projeví okamžitě po poškození mozku. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Černá28. 3. 2018

Dobrý den, mám fibromyalgii,chtěla bych vyzkoušet akupunkturu, je naděje, že by mě to trochu pomohlo?Děkuji Černá

Hezký den, ano, placebo efekt je u fibromyalgie významným terapeutickým momentem. Přesný původ bolestí u fibromyalgie není dosud znám a tak není důvod nevyzkoušet alternativní metody založené právě na placebu. Hodně úspěchů přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Ullikova27. 3. 2018

Krásný den! Pane doktore mám problém Ve čtvrtek 29.3. mám přijít na kontrolu.Ale bohužel nemohu, zlomila jsem si vnitřní i vnější kotník včetně hlezna tak jsem po operaci a mám nechodící sádrovou dlahu. Ale píši Vám hlavně proto, že mi dochází Elify a nikde ho nemají. Vyzvedla jsem si 3 balení a na opakovaný výdej na další 3 nemám. Nabízejí mi náhradní léky ale prosím, můžete mi napsat jaké? Ten…

Krásný den, lékárník může v rámci tzv. generické substituce zaměnit konkrétní přípravek za jiný s obsahem stejné účinné látky v daném množství a lékové formě, v tomto případě tedy venlafaxin. Moc zdravím a díky T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radek26. 3. 2018

Dobrý den, má žena měla před pěti lety první epileptický záchvat. Protože měla s tímto zážitkem spojenou "vůni" tee tree, který používala, celých pět let se mu vyhýbala. Cca v únoru začala na opary používat opět tee tree a následně (po prodělané chřipce) měla další záchvat (krátké bezvědomí). Po asi 14dnech se záchvat, tentokrát svalový bez bezvědomí, opět opakoval, a to po trvalém používání tee…

Hezký den, jakkoli je to nepravděpodobné, zcela vyloučit to nelze. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka21. 3. 2018

Dobrý den, Mám zablokovanou lopatku a střílý mi to až do ruky.Celé noci nespím a na pohotovosti mi vżdy píchnou injekci,ale ta nemá žádný účinek.Mám strašnè bolesti a mám brát Aulin na bolesti,ale ten taky nereaguje na bolest a pak Dimexol.Beru ty prášky od soboty a žádný pokrok.

Hezký den, konstatujete potíže, nezaznamenal jsem ale žádný dotaz. Vaše potíže vyžadují klid, lokální suché teplo, spolupráci s praktickým lékařem, který rozhodne o potřebě zobrazení i vyšetření příslušným ambulantním specialistou, který může rozhodnout o dalším postupu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka15. 3. 2018

Dobrý den, Chtěla jsem se poradit. Poslední dobou si na sobě začínám všímat, ze mi často padají z rukou předměty nebo neodhadnu vzdálenost předmětu , občas pociťuji brnění dolních končetin, bolest hlavy v oblasti spánku či temene nebo někdy se při chůzi zapotacim jako opilá. Lecim se s vysokým tlakem, tak se přikláním k tomu, ze to muže být z toho. Ale přece bych se jenom chtěla zeptat jestli to…

Hezký den, návštěva neurologa je určitě dobrý nápad. Jako příčina uváděných potíží mne napadá mnohé, jenom ne krční páteř. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Kajerová13. 3. 2018

Dobrý den,jsem po operaci páteře už tři roky.5.3.2018 jsem byla MR a výsledek je lehké pooperační epidurální změny v prostoru L4/5a L5/S1 charaktreru peridurální jemné jizvy.Z neurochirurgického hlediska není indikace na operaci.Noha je necitlivá.Můžete mi poradit kam se mám obrátit aby se stav nohy zlepšil.Prášky na bolest neberu,protože se noha ještě zhorší.Děkuji za odpověď Kajerová.

Hezký den, obrátit se lze na neurologa ke zvážení jednotlivých variant obstřiků vč. CT PRT, ke zvážení jednotlivých variant rehabilitace vč. balneace, na fyziatra či fyzioterapeuta, ale také na lékárníka. Existují volně prodejné preparáty k léčbě nervových poruch. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina4. 3. 2018

Dobry den, mate i detskou neurologii? Syn musi na CTcko a dalsi vysetreni kvuli opozdenemu vyvoji( ma hypotonii a podezreni na autizmus). Dekuji za info.

Hezký den, ano, dětský neurolog MUDr. Spal funguje pod dětským oddělením. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vendula1. 3. 2018

Dobrý den, jsem objednána na MR na Příbram a denziometrii do Hořovic.S výsledkami se mám objednat na neurol.ambulanci.Chtěla jsem se zeptat,kdy jsou hotové výsledky z výše uvedených vyšetření.Děkuji

Hezký den, CT denzitometrie je v počítači do druhého dne, MR z Příbrami jde papírově poštou, do týdne. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
roman21. 2. 2018

dobry den chtěl jsem se zeptat dostal jsem tablety preglenix 75mg na cukani očniho horniho vička je to v pořadku že jsem dostal takove prašky nebo jsem mněl dostat něco jineho ? děkuji předem za odpověd

Hezký den, neurologická poradna neslouží k hodnocení práce jiných lékařů. Hodnoťte se svým neurologem efekt léku, který vám byl doporučen poté, co ho zkusíte a nikoli předem. Vámi uváděné potíže mohou mít velmi mnoho příčit a tudíž i velmi mnoho řešení. Preglenix může a nemusí být tím pravým. Zdraví T.Bruthans --

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Bára20. 2. 2018

Dobrý den, po vystřihování z kartonu nůžkami na nehty mě bolí/brní poslední článek palce na pravé ruce. Je to již 14 dní a brnění je stále stejné, nezlepšuje se. Mám vyčkat, nebo je vhodné vyhledat lékaře ? Děkuji za odpověď.

Hezký den, je to jen na vás. Jako neurolog nemám upřímně diagnosticky ani terapeuticky co nabídnout. Základem jsou vitaminy B, teplo na postiženou oblast a čas. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Klára8. 2. 2018

Dobrý den, přítel měl na konci října přisáté klíště, po týdnu následovala zimnice, zvýšená teplota, stav jako při chřipce. Poté se to uklidnilo a začala bolest svalů na obou rukách. Od obvodní lékařky dostal azithromycin 500mg 1x denně na 9 dní. Nastalo pár dní zlepšení, ale po dobrání se opět potíže stupňovaly, přišla bolest hlavy akloubů. Proveden test na boreliózu se slabou pozitivitou v IgM.…

Hezký den, pro odpověď je třeba znát rozsah vyšetření moku. Bylo provedeno vyšetření protilátek na borelie nebo i western blot? Pro diagnosu sclerosis multiplex není hořečnatý stav vůbec typický, navíc existuje borelií indukovaná demyelinizace sklerózu imitující. Z mé pozice ovšem budu dosavadní postup jen těžko kritizovat, výsledek vyšetření moku se má hodnotit jako celek v kontextu klinického…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena7. 2. 2018

Dobrý den, 2.1.2018 jsem posílala dotaz přiskřípnuté prsty. Po rehabilitaci jsou v kloubech ohebné ale trvá necitlivost v posledních článcích prstu pocit v nich jako nateklé k prasknutí.Rehabilitační lékař doporučuje kontrolu neurologa je nutná?Nebo to chce čas?Děkuji

Hezký den, doufám, že fyziatr léčbu bolesti již zahájil. Ano, je možno zvážit, v případě malé efektivity dosavadní léčby, nasazení přípravků ovlivňujících tzv. polyneuropatickou složku bolesti, tu která zkresluje vnímání. Tyto léky jsou zpravidla vázané na odbornost neurologa či psychiatra. Jsou-li tedy potíže obtěžující, může neurolog jejich předpisem pomoci. I tak ale jde především o dostatek…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarda6. 2. 2018

Dobrý den.Měl bych dotaz.Cca před 2 lety jsem byl trhat zub 6 vlevo dole (bylo to komplikované trhal se na dvakrát).Od té doby mám problém.Bolí mě hlava na levé straně.Bolest se projevuje při kousání, čištění zubů,smrkání a nejhorší to je při umývání hlavy.Před rokem jsem chodil na rehabilitaci rebox, cvičení.Při cvičení mi to pomohlo od bolesti ale po roce se mi to vrátilo.Začal jsem znovu s…

Hezký den, na MR je třeba mít žádanku od lékaře a prostě se objednat. Může ji vystavit kdokoli - zubař, ORL, neurolog, i praktický lékař aj. Nezmiňujete vůbec medikamentosní léčbu, která zde může výrazně pomoci. Došlo-li k byť drobnému poškození nervu, může neurolog předepsat skutečně účinné léky, které nejen že tlumí bolest, ale zabraňují rozvoji chronické bolesti, o které se dá nyní vzhledem k…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Láďa5. 2. 2018

Dobrý den.Rad bych se zeptal,jsem cca 2 roky po operaci aneurysma hlavy.Nyni cca14 dní opět bolest hlavy a bohužel se občas přidá i rozmazané vidění.Rad bych věděl co dále.Volal jsem do nemocnice kde jsem byl na operaci a tam mi řekli přijeďte v dubnu na ct a kontrolu.Nerad bych něco zanedbal.Diky zábradlí.

Hezký den, necháte-li se vyšetřit neurologem, který vás na operaci poslal, nic nezanedbáte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana1. 2. 2018

Dobrý den, delší dobu se potýkám s bolestmi a brněním na pravé ruce mezi prostředníčkem a prseníčkem. Nejprve se zdálo, že potíže způsobuje krční páteř. V současné době mě začíná trápit i levá ruka. Po neurologickém vyšetření (EMG) bylo zjištěno, že trpím syndromem karpálního tunelu: těžký vpravo, lehký vlevo, ale s lézí i motorickou. Byla mi doporučena operace. Ráda bych se zeptala, zda ve vaší…

Hezký den, v Nemocnici Hořovice se provádí jak otevřená, tak endoskopická operace. Pokud je mi známo (lépe se zeptat operatérů), čekání je v řádu týdnů a minimálně otevřený výkon by měl být plně v režii zdravotních pojišťoven. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka24. 1. 2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám problémy se zádama a vloni jsem byla v lázních Poděbrady nejen s problémem s pohybov.ale i po angioplastice(stent) ráda bych do lázní jela znova.Kdy si můžu zažádat na komplexní péči a kdo mi to může napsat?Na neurologii nebo jinde?Děkuji

Hezký den, problematiku upravuje zákon č. 1/2015. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kveta18. 1. 2018

Dobry den,chtela jsem se zeptat,jestli se daji nejakym zpusobem uzdravit narusene nervy po lumbalni punkci?Mam paleni ,brnení,krece.Pri zateži se to zhorsuje.Nerv S1,L5 dekuji za odpoved

Hezký den, prakticky se nestává, aby k takovému poškození vůbec došlo. Máte-li uváděné potíže, je třeba se ptát, prič se to děje. Obecně, mechanické i jakékoli jiné poškození nervu se při reparaci chová velmi podobně a na to máme účinné léky, které vám váš neurolog může předepsat. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie S.18. 1. 2018

Dobry den, dneska v noci jsem se probudila, zjistila jsem, ze jsem usnula u cteni knizky s rozsvicenou lampickou. zhasla jsem ji, prevalila se na druhy bok a za chvilicku jsem v pravém oku videla jakoby mini blesk, takovy svetly prouzek. Jen na nanosekundu, hlava me neboli, vidim ostre a v plnem rozsahu, zadne problemy nemam..nikdy se mi to nestalo (nebo jsem si toho nevsimla). Je nutne vyhledat…

Hezký den, pokud se potíže nebudou opakovat, neznepokojoval bych se. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr18. 1. 2018

Dobrý den! Mám polohové závratě,musím se objednat nebo můžu přijít bez objednání.Děkuji Čech Petr

Hezký den, obojí je možné, v případě těchto potíží spíše vyšetření bez zbytečného odkladu na centrálním příjmu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jaroslava14. 1. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mohlo dojít k poškození nervů ve stěně močového měchýře po zvednutí těžkého břemene cca 20kg a jeho přemístění, kdy asi po týdnu následovala bolest v pobřišku, nemohla jsem unést více než 200g, chodit atd. Sono ani gyn. vyšetření příčínu neukázaly. Stav se vrátil téměř do normálu po 3 měsících s pomocí Tramalu. Od té doby se stejné potíže objevily vždy…

Hezký den, spíše než přímé poškození nervů uvažují distenzi (mechanické přepětí) svalstva a měkkých tkání uvedené oblasti. Hlavní je, že potíže ustupují, což svědčí spíše proti nervovému poškození. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena10. 1. 2018

Děkuji za odpověď ze dne 6.1.2018,ale ještě bych prosila o doplnění.Píšete,že neuvádím příčinu polyneuropatie,ale z čeho příčinu zjistit?Byla vyloučena Cukrovka a taky Cévní vyšetření v pořádku,tak kde ještě příčinu hledat?Z dalších vyzkoušených léků ještě Gabanox,Preglenix,Venlafaxin Mylan a po žádných nepociťoval manžel zlepšení!Už nevíme,co s tím a Neurolog se taky diví,že nic nezabírá!Už ani…

Hezký den, příčin polyneuropatie je skutečně velmi mnoho a je na neurologovi, který vašeho manžela léčí, aby je s ním prošel. Součástí diagnostiky by měl být kromě anamnézy, fyzikálního vyšetření a EMG pochopitelně i krevní odběr od hormonů štítné žlázy, přes cukr, krevní obraz či hladiny vybraných vitaminů apod. U diagnostických nejasností, navíc v případě špatné odpovídavosti na léčbu, zbývá…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea7. 1. 2018

Dobrý den. Loni v březnu jsem byla na vyšetření na neurologii kvůli brnění prstů na rukou.Vysetreni prokázala jen nedostatek hořčíku, který mi zde.sestra aplikovala do žíly. Po druhé aplikací jsem měla ruku jedu velkou podlitiny, nicméně posléze další 3 aplikace v pohodě. Při poslední mě při vpichu projela ostrá bolest od vpichu(vnitřní strana lokte) až do palce. Sestra jehlu povytáhla se slovy…

Hezký den, jde-li skutečně o jehlou poškozený nerv, lze to zpravidla prokázat na EMG vyšetření, na které vás odešle neurolog. Jestliže potíže vadí, může předepsat i účinné léky, které obtíže tlumí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena Damovská4. 1. 2018

Dobrý den,prosím o vysvětlení.Manžel má diagnozu Lehká distální primárně demyelinizační senzomotorické polyneuropathie DK,nejasné etiologie ( EMG nález dlouhodobě stacionární).Nechápu, když je EMG už několik let opakovaně pořád stejné,že bolesti nohou má větší a špatně se mu chodí.Teď bere třeba Duloxetin +pharma 60mg,ale úlevu nepociťuje,nohy ho bolí stále.

Hezký den, manželův neurolog může medikaci jistě upravit, stejně tak může v některých případech pomoci léčbě sám pacient úpravou životního stylu. Je třeba se ptát na příčinu polyneuropatie, tu ale neuvádíte. Dále je dobré uvést, že EMG je pouze pomocnou a nikoli vševědoucí diagnostickou metodou. Existují i postižení některých typů nervových vláken, která EMG nedokáže detekovat. EMG navíc nemůže…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lumír2. 1. 2018

Dobrý den.Někdy se mi stane,že usnu až někdy kolem 3-4té hodiny.Dnes ale jsem neusnul vůbec.Doktorka mi dala diazepam.Stane se to sice jen jednou za dva měsíce,ale rád bych se na něco zeptal.Jsem epileptik.Může epileptik těch třeba 7h dospat přes den nebo počkat až bude noc?

Hezký den, při této frekvenci potíží jde o zcela nezávažný problém, jednorázové příležitostné užití léku k navození spánku je zejména u epileptiků s výhodou, není pak třeba řešit dospávání přes den. U kompenzováno epilepsie by ale ani to neměl být problém. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena Kolářová2. 1. 2018

Dobrý den, na štědrý den jsem si přivřela dva prsty mezi úložný prostor postele.Na rentgenu zjistily že zlomené nejsou.Do dnešního dne v nich bohužel nemám citlivost a ohýbat jdou přes bolest.Děkuji

Hezký den, s pohmožděním prstů mohly být přechodně postiženy i nervy. Je-li vyloučena zlomenina, vše ostatní vyřeší čas. Lze používat lokální protizánětlivé masti a gely, které jsou volně prodejné, či je ordinuje praktický lékař nebo chirurg při prvotním ošetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Rosťa15. 12. 2017

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení dotazu týkající se rekonvalescence po prodělané CMP mého 77-ti letého táty. V říjnu mému tátovi byla diagnostikovaná hemoragická CMP (viz přiložený soubor). Ležel 4 dny na neuorologické JIP, 7 dní standardní neurolog. odd., 4 dny na LDN. Když ho přeložili na LDN, tak jsem požádal o propuštění do domácí péče. Po cca měsíci MRI (20.11.) a za cca další…

Hezký den, neexistují důkazy o prospěšnosti užívání přípravku Wobenzym u pacientů po krvácivé CMP. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vlastimil24. 11. 2017

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,mám občas pravou zornici větší než levou,ale eeg v pořádku,nemůže to být něco vážného,díky

Hezký den, rozdíl velikosti zornic je vrozený nebo získaný. Vrozený je zpravidla zcela nezávažný, u získaného záleží na okolnostech. Po operaci či úrazu je příčina zřejmá. Jednostranné rozšíření zornice může někdy provázet některé bolesti hlavy, třeba migrénu. Hodnocení významu záleží na očním lékaři a neurologovi. Je-li oční nález jinak normální a rozdíl není větší 2mm, neznepokojoval bych se.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pata17. 11. 2017

Dobrý deň, cca tyzden trpim bodavymi bolesťami hlavy vyzarujucimi do oblasti spankov a vrchnej časti hlavy. Začalo sa to tym, ze som sa rano zobudila na silnu bolest ucha, skor vonkajsieho. Odvtedy ucho boli uz len sporadicky, ale objavuju sa uz spominane bodave bolesti hlavy, ktore mi obcas vyzaruju zo spankov az do oci, do licnych kosti, do usi, aj do spodnych zubov. Som reumatologicky pacient,…

Hezký den, je možné, že příčina je někde mezi čelistním kloubem, páteří a spoušťovými body svalů hlavy, které máme občas všichni. Přesně to bez vyšetření neřeknu. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka15. 11. 2017

Dobry den, pane doktore, planovanou kontrolu mam na leden, ale mam dotaz. Casto me v noci brni koncetiny a to jak horni, tak dolni. Kolikrat v noci musim rozhybavat ruce nebo nohy, vubec je necitim. Uzivam Tezeo 40 a tlak se mi srovnal, ale s timhle si nevim rady. Jestli jit s tim k praktikovi nebo se objednat drive k Vam. Dekuji za odpoved. L.S.

Hezký den, snad radši k neurologovi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva10. 11. 2017

Dobry den vazeny pane doktore chtela bych se zeptat mam problemi s bederni pateri . Uz dvakrat jsem podstoupila obrik korene pred 2 roky to mi pomohloa ted jsem ho podstoupila po treti a vubecmi nepomohl uleva uz zadna .co byte mi dal doporucil dekuji

Hezký den, obstřik kořene v bederní páteři se dá provádět volně "z ruky" nebo navigovaně pod CT, tzv. PRT. Nevím, co máte za sebou. V každém případě jde pouze o jednu z po mocných metod jak se zbavit bolesti před systémovým řešením, kterým je komplexní rehabilitace, bez které nemá řešení smysl. A to po i před případným operačním řešením. Vhodnost operace, jednotlivých metod rehabilitace včetně…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana9. 11. 2017

Dobrý den, prosím o radu, problémy popisuji v přiložené příloze. Děkuji.

Hezký den, bolesti s páteří souviset mohou, ale nemusejí. Bolest třísla vyvolává otázku na stav kyčelního kloubu nebo kýlu. Pálivý charakter zase imponuje jako souvislost se zánětem či polyneuropatií. Snad proto pokus s Prednisonem. Nebál bych se diagnostiku rozšířit o RTG bederní páteře a pánve a zvážení EMG i laboratoře včetně možného vyšetření revmatologem. Informaci berte jako možný a…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
svetlana fabriková8. 11. 2017

Dobrý den, co prosím znamená v lék. zprávě V m vastus lat.vpravointermit.volní motor.aktivita i při relaxaci děkuji

Hezký den, pravděpodobně se jedná o výtah z popisu EMG. Výklad trvající aktivity v zevním napínači kolene i při relaxaci pacienta náleží lékaři, který vyšetření infikoval v kontextu klinického vyšetření a subjektivních potíží pacienta. Interpretovat jedinou větu bez znalostí ostatního nelze. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka7. 11. 2017

Dobry den, mam akutnu intermitentu porfyriu s neurologickymi symptomami: svalova atonia, bolesti koncatin, paralyza dychania, strata citlivosti v koncatinach, zavraty, bolesti hlavy, tachykardia, nespavost a pri zaspavani obcas halucinacie. Brala som tri mesiace xanax, ktory zaberal iba ciastocne a kedze je vysoko navykovy som ho vysadila. Odporucili mi liek Plegomazin ale ten uz nie je v…

Hezký den, léčba porfyrie je náročná právě z důvodu intolerance mnoha léků. Antidepresiva se nabízejí, bez jejich vyzkoušení po dobu min. 4 týdnů se k jejich efektu nelze vyjádřit. Plegomazin má i tak množství nežádoucích účinků a jde o léčbu z nouze. Porfyrici jsou v ČR sledováni v ÚHKT Praha, kam bych se být vámi s důvěrou obrátil. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana Spisakova3. 11. 2017

Dobry den, mam bolesti bederni patere pane doktore skolioza lsp a degenerace disku L5/s1 mam bolesti hlavne do prave nohy a trisel zadala jsem o operaci ktera mi byla zamitnuta zadala jsem po druhe ktera mi byla od pana doktora odsouhlasena ale nerozhoduje o tom sam cekam na vyjadreni po indikacnim seminari.pane doktore vim ze mi to nemusi pomoci ale skusit bych to mela vzdyt tak…

Hezký den, neznám celý váš příběh, podrobný popis magnetické rezonance, eventuálně EMG ani klinický nález neurologického vyšetření, nepřísluší mi tedy rozhodovat o vhodnosti operace, neznám-li ani navrhovaný typ výkonu. Zvažte ale služeb zdejší ambulance léčby bolesti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana Spisakova3. 11. 2017

Dobry den, mam bolesti bederni patere pane doktore skolioza lsp a degenerace disku L5/s1 mam bolesti hlavne do prave nohy a trisel zadala jsem o operaci ktera mi byla zamitnuta zadala jsem po druhe ktera mi byla od pana doktora odsouhlasena ale nerozhoduje o tom sam cekam na vyjadreni po indikacnim seminari.pane doktore vim ze mi to nemusi pomoci ale skusit bych to mela vzdyt tak…

Hezký den, neznám celý váš příběh, podrobný popis magnetické rezonance, eventuálně EMG ani klinický nález neurologického vyšetření, nepřísluší mi tedy rozhodovat o vhodnosti operace, neznam-li ani navrhovaný typ výkonu. Zvažte ale služeb zdejší ambulance léčby bolesti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana27. 10. 2017

Mám dotaz je to tři roky co jsem měla problém s nervem ulnaris na ruce.Po operaci ruka stále brní,ale už nepálí Emg ukazuje stále poškození.Ted mám problém s nohama.V lednu se mě zlomil malým tlakem obratel L1 měsíc jsem jen ležela pak jsem měla fr.hole a když jsem chtěla chodit už bez hole tak to nešlo špatná stabilita.Pak se přidala bolest nohy v nártu , prstů a pálení,bodání do prstů.Závratě s…

Hezký den, určitě je možné zkusit léky, které tlumí potíže s nohama. Zbytečně trpět, když nemusíte, je přece zbytečné. Jakkoli může RS začít i ve vašem věku, nepřipadá mi z příznaků, jak je popisujete, pravděpodobná. Není problém z psychologické indikace doplnit MR mozku a případně i odběr moku, i to jsme už dělali. Když se nic nenajde, jedině dobře, i obtěžující úzkost se dá léčit. To ale…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marian25. 10. 2017

Dobry vecer, mám 22 rokov a od svojich cca 3 rokov som trpel myasteniou gravis. V 4 rokoch mi vyoperovali tymom. Aktivna liecba trvala cca do 7 rokov a sledovanie u neurologa do 18 rokov. Od mojich 7 rokov neboli s touto chorobou ziadne problemy. Od 7 rokov som aktivne sportoval, behaval, plne zatazoval telo. Hraval som futbal a florbal aktivne za kluby, turistika, polmaratony. Sportujem dodnes,…

Hezký den, otázka je hodně speciální. Osobně bych se ve vašem konkrétním případu nebál, konzultace v myastenickém centru je ale jistota. Telefonáty ve VFN Praha probíhají bez potíží. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr25. 10. 2017

Dobry den je mozne ze skriply nerv mi dela takovou paseku ze mi brni. Zaclo to levou nohou a tatka je to prava ruka noha a noha je takova ze poradne ji nemuzu zvednout kdyz chci vybehnout schody ani utikat to nejde jen pro priblizeni dekuji

Hezký den, ano, utlačený nerv může brnět. Situaci řešte s neurologem. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana25. 10. 2017

Dobrý den potřebovala bych poradit již rok mám problémy s krční páteři a pravou rukou na rtg páteře mi zjistili zbrousenou plotenku a problemy s rukou kdy me pobolivala pri vetsi zatezi a otekala se zhorsily natolik ze nyni rok po nálezu mám trvající otok mezi palcem a ukazovackem vypadá to jako boule přikládám foto a bolest celé ruky včetně kloubů často se mi motá hlava a někdy i zvracim mohla…

Hezký den, rád poradím a pomohu, nemám ale dostatek informací. Nespecifikujete, jaké potíže s rukou máte. Jde pouze o otok či něco dalšího? Pobolívala skutečně ruka od zápěstí k prstům či i paže? Kdo "oni" vám zjistil zbroušenou jakou ploténku? Měla jste jen RTG - zde se ploténka moc posoudit nedá, či i CT nebo MR? Jde-li o ploténku C5/6, na kterou při otoku mezi palcem a ukazovákem sázím, ev.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anna20. 10. 2017

Dobry den, beru zoloft uz dele na deprese, pomaha mi. Presla jsem k novemu lekari z duvodu stehovani a ten mi rekl, ze mam i hodne euforie, tak mi napsal Depakine chrono 300 - beru jeden rano a dva vecer , teprve mesic a plus jsem brala 1 tabletku na noc Derinu a pan doktor mi zvysil na dve, je to teprve cca mesic. Muj stav se zlepsil, deprese nemam, spim dobre, akorat menzes jsem mela vzdy…

Hezký den, úprava dávkování po měsíci je naprosto v pořádku a je plně v kompetenci ošetřujícího psychiatra.. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra18. 10. 2017

Dobrý den chtěla bych se zeptat mam problém z brnením levé ruky a rtu leve strany vždy mě to postihne u cestováni k tomu pocit na omdlení dva krat během tydne převezena santitkou na interne tam mě poslali domu z tím že mam veškere výsledky v pořádku že je organizmus vyčerpan potíže přetrvavaj i po měsíci k tomu bolesti zad nejsem schopna cestovat poradili by ste mi jestli to muže byt neurologicky…

Hezký den, neurologické vyšetření je jistě dobrý nápad. Tam se rozhodne o dalším postupu - EEG, zobrazení mozku, ale i speciální postupy EMG... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza13. 10. 2017

Dobrý den, 22. 8. 2017 mi byla po porodu špatně napíchnuta kanyla do ruky (místo těsně nad zápěstím na vnitřní straně). Od té doby dodnes pociťuji v místě vpichu bolest, která se postupně rozšířila tak, že mě už dnes bolí i pohyb palcem, opření se o dlaň, zatlačení palcem (např. při zmáčknutí tlačítka a pod). Poslední týden mi při pohybu palcem začala přeskakovat v ruce šlacha, je to velmi…

Hezký den, hlavně je důležité zjistit, zda je skutečně poškozený nerv. Vyšetření se jmenuje EMG a může ho indikovat jakýkoli lékař. Jde-li o bolest působenou poškozeným nervem, léčí se speciálními léky a ty už může napsat jen neurolog či psychiatr. Zatvrdlinu by měl vidět chirurg a vyjádřit se o prognóze, stejně tak i přeskakující šlachu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Dudková12. 10. 2017

Dobrý den, prosím ráda bych se zeptala, jestli je možné u chronické bolesti u parkinsonika být aplikována náplast na bolest buprenorfin mylan a když pacient trpí nauzeou, bolestmi žaludku a již užívá motilium, jestli může být použit i při této léčbě nebo je možnost jiného léku. Pacient užívá madopar ,citalec,calcichev,melenor,luxfen,prenessa,pragiola.Alergie na TTC,saliciláty,viregyt,azibiot…

Hezký den, většina silných léků na bolest může provokovat nevolnost, buprenorfin není výjimkou. Začít je dobré nízkou dávkou. Dobré je také kontaktovat algeziologa, ambulanci léčby bolesti, existují totiž i léky s méně vyjádřenými vedlejšími účinky. Hlavně ale zkuste vyřešit zdroj bolesti, případně poruchu spánku či nálady, které mohou vše zásadně zhoršit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Kajerová11. 10. 2017

Dobrý den,jsem po operaci páteře v XII/2014.Byla jsem 7.9.2017 RTG LS+dyn:sesedlý prostor L4/5 a L5/S1 i ostatní vyšší prostory sníženy,bez instability.Mám stále bolesti v LDK do třísla,po vnitřní ploše stehna,berce.Moje tělo neraguje na léky na bolest.Mám zvýšen myoglobin na 87,5 ug/l beru Ezetrol mám bolest a slabost stehenních svalů.V srpnu jsem byla na lůžkové rehabilitaci v Plzni tři týdny…

Hezký den, sázím na RTG levého kyčelního kloubu. Potíže lze dále vysvětlit zkrácenými ohýbači kyčelního kloubu. Jistotu o podílu nervů přinese EMG. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina9. 10. 2017

Dobrý den, mam pres pul roku tuhnuti dolnich koncetin, dost se to stupnuje kdyz si na to nedam pozor upadnu. Prekazky teba schody nastup do mhd je problem musim pomalu a vylozene se na ty nohy soustredit. Byla jsem na lumbalni punkci a pry mam jen zvysene mnozstvi bilkovin ,tak jsem byla poslaná na Mag.rezonanci ta vyšla v pořádku a stále nokdo neřeší bílkoviny. Před měsícem jsem byla na EMG/EP …

Hezký den, předpokládám že za sebou máte neurologicky závěr s výsledky MR celé páteře včetně krčního úseku. Zvýšená bílkovina v moku může znamenat i utlačení nervových struktur v páteřním kanálu, což by vysvětlovalo i zhoršenou funkci dolních končetin. Cokoli by Vám chybělo, rádi realizujeme - po kompletaci dosavadní dokumentace - na neurologii zde. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika21. 9. 2017

Dobry den, Prosim Vas velmi pekne o odpoved. Mavam bolesti hlavy , zvacsa na lavej strane , niekedy aj na pravej ale nikdy ze by ma bolela cela hlava .. Je to ako keby mi niekto nieco pichol a silno tlacil ( zverak) , neviem to dobre popisat.. No celkovo to netrva dlho.. Par sekund ale niekolkrat do dna. Co by mohlo byt pricinou? U neurologa som nikdy nebola. Liecim sa len na hypothyreozu .…

Hezký den, návštěva neurologa je jistě dobrý nápad. Vyšetření CT či MR mozku vám pomůže zjistit, co to určitě není. A o to jde nám lékařům. Vaše otázka je důležitá, u mnoha typů bolestí hlavy na ní ale odpověď neznáme. Alespoň ne s jistotou. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika15. 9. 2017

Dobrý den, jaký je z pohledu neurologa ideální věk pro první očkování kojence (hexa, pneumokok, rotavir)?. Děkuji

Hezký den, dotaz není pro mne jako neurologa pečujícího o dospělé pacienty. Osobně respektuji očkovací kalendář tak, jak byl vytvořen odborníky z epidemiologie, pediatrie, infekčního lékařství i vakcinologie. Nejlépe bude dotaz směřovat tam či na dětského neurologa, který v naší nemocnici také pracuje - Dr.Spal, tel. 311552012. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka15. 9. 2017

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli by mohla být příčina mých potíží neurologická. Už jsem navštívila několik ortopedů a revmatologů, ale nikdo mi nepomohl. Od 11 let mám bolesti v oblasti zápěstí, kolen a kotníků. Postupem let a také zaměstnáním se bolesti zhoršují a přidaly se i kyčle a rameno a také záda v křížové oblasti. Revmatologická vyšetření negativní, artroskopie kolene bez nálezu. U…

Hezký den, přímo neurologickou příčinu lze prakticky vyloučit. Volnost kloubů - hypermobilita- může bolesti kloubů působit, existuje i celotělová (generalizovaná) forma. Léčba je celoživotní pod vedením osvíceného rehabilitačního lékaře, kterého určitě navštivte. Bolesti kloubů mohou působit i chronické infekce - chlamydie, ale i kloubní forma boreliosy, to je pro mne jako pro neurologa ale již…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Arabela13. 9. 2017

Dobrý den, velice Vás prosím o radu. Vezmu to popořadě. Dne 5.7. jsem měla klíště, žádný flek jsem neměla. Dne 15.8. jsem navšťívila doktora, pže jsem měla teplotu a cítila jsem se nemocně a myslela jsem si, že jsem něco chytla od syna (moje 2leté dítě mělo nějakou kožní infekci). Byla jsem na krvi a CRP bylo 130, presnou nemoc mi dr nerekl.Dostala jsem na 10dní Cefzil. Dne 8.9.v patek jsem byla…

Hezký den, borelióza má několik forem. Kožní, kloubní a mezi dalšími i nervovou. Ta se nedá prokázat z krve, ale pouze s mozkomíšního moku. Chcete-li tedy spolehlivě vyloučit právě tuto formu, bez odběru a vyšetření moku se to neobejde. Nevím, jakou odbornost má lékař, který vás léčil dosud, ale odběr moku správně indikuje neurolog nebo infekční lékař. Je-li riziko z prodlení, není důvod…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Matyas12. 9. 2017

Dobry den je mi 22 let a od 14ti let se lecim s epilepsii az do ted tedy 8 let jsem nikdy neprodelal zadny velky zachvat tenkrat jsem mel spise pocity derealizace,oddeleni zvlastni aura atak..nyni se potykam nejspise s panickymi ataky a uzkostnou poruchou kdy mam ataky taky pripadam si jako ve snu oddeleny od tela brni me koncetiny pocity ze telo neni moje atak..z obav ze jde na me nejaka…

Hezký den, Kolaps, respektive bezvědomí po Prednisonu je velmi nepravděpodobný, zato cukr po jeho užití stoupá a tak se vyšší hladině nedivím. Pokud jsou EEG i CT mozku v pořádku, byl bych klidný. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Milan12. 9. 2017

Dobrý den, chtěl bych radu co mám dělat. Mám bolesti bederní páteře, které mi jdou přez zadek zadní části stehna až do prstů levé nohy které mám pak tupé. U svého obvodního lékaře jsem byl napsal mi rehabilitaci a RTG vyšetření a při bolestech medikaci,ale i přesto obtíže přetrvávají.

Hezký den, na místě je v každém případě neurologické vyšetření, žádanku vystaví praktický lékař. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Michalcová6. 9. 2017

Dobrý den,moc prosím o odborný názor. 11.8.2017 jsem byla na MR po opakovaných velkých bolestech v bederní části zad. Týden jsem chodila na infuze. Výsledky z MR : Mediální hernie ploténky L1/L2 s tlakem na durální vak a sekresty sahajícími nad i pod úroveň disku. Bulging ploténky L3/L4 při degenerativních změnách. Spondyóza plotének L1/L2,L3-L5. Facotární artróza v prostorech L1/L2 a L3 - S1. Na…

Hezký den, výhřez disku L1/2 lze operovat vždy. Chcete opravdu operaci, která nevyřeší držení vašeho těla a pohybové návyky? Ptejte se, proč se to všechno pokazilo! Bez rehabilitace to zkrátka nejde nikdy. Jde jen o to kdy, kde a jak. Možnost léčby v lázních posoudí odborník, který vás poslal na neurochirurgii, podmínky definuje zákon, který nejde obejít. Příjemné cvičení přeje s adekvátní léčbou…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela29. 8. 2017

Dobry den prosim o radu mam velke bolesti bederni patere polytopni vert alg.syndrom v povsechnou poruchou stadynamiky ,polyarthalgie,arthragie si skl.bilat li sy bilat. Bez preciveho morfologickeho koreatu v paternim kanalu v siroke medialni potruze v meziobratlovych plotenech l4/5 al5/s1 v etazi l5/s1 s mirnou stenozou paterniho kanalu na 13mm a s mirnou stenozou foramin.ostechondrosa…

Hezký den, není-li nález k operaci, a zde není, zbývá léčba bolesti, optimalizace hmotnosti a pohybových návyků. Až při selhání výše uvedeného je možno uvažovat o kompenzačních pomůckách. Česky- rehabilitovat v bolestech je nesmysl, léčbu zahajte tabletami či infusemi, pak cvičení a fyzikální terapie. Vždy je v záloze rehabilitace ústavní (hospitalizace, lázně...) nebo ambulance léčby bolesti.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina24. 8. 2017

Dobrý deň, mám problém so zaspávaním. Vyšetrenie u neueologičky mám absolvované, taktiež EEG - v poriadku, ževraj sa len neviem uvoľniť. Neviem ako mám tomu rozumieť... Pred spaním pociťujem brnenie, mravčenie tela, také čudné vnútorné chvenie, tlak v hlave, návaly teplac pulzovanie v tele, točenie hlavy, zlé videnie (oetrenie u očnej v poriadku, som len krátkozraká) stáva sa mi že pociťujem…

Hezký den, je mi líto, že vás musím zklamat, ale zdejší neurologie se věnuje pacientům až od 18 let věku. Díky za pochopení, zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela23. 8. 2017

Mam myastheniu gravis a mavam problem so spankom chcem sa opytat ci pri tomto ochoreni mozem brat Gs dormian rapid? Beriem lieky mestinon,prednison a imuran..dakujem za odpoved

Hezký den, nevidím důvod, proč tento potravní doplněk neužívat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jaja1. 8. 2017

Hezky den pane doktore mam k vam dotaz zdali je mozne kdyz moje sestra ma RS sklerozu mit jeste ALS. Myslim ze je to nesmysl co vy jako odbornik vyjadrete se prosim sestra je z toho na nervy. Dekuji vam pekny den Jaja.

Hezký den, teoreticky to bohužel možné je. Rozhodne EMG vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana27. 7. 2017

Dobrý den. chci se zeptat na Váš názor ohledně magnetické rezonance L2/3 protruze disku na 3mm, L3/4 bez pozoruhodností, L4/5 stac.protruze ploténky až foraminálně, L5/S1 st.p. dekompresi,náhradené disku,v.s transpedikulárni fixací, jizevnanté zmeny přímo.Mám velké bolesti

Hezký den, nález na MR bolesti způsobovat může. Protože ale neuvádíte, kde a jaké bolesti máte, nemohu je k nálezu na MR vztáhnout. Se všemi informacemi požádejte lékaře, který vás na MR poslal. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka20. 7. 2017

Dobry den pane doktore mam delsi dobu bolesti vlevem s skloubeni je mozne ze mi muze ochabovat od toho svalstvo na leve noze.

Hezký den, porucha funkce SI skloubení může bolet i v průběhu dolní končetiny, působit potíže s pohybem, ale svalstvo na dolní končetině by ochabovat nemělo. Podobný vztah je popsán u částí kolene a svalů stehna, zde ale prokázán není. Spíše bych myslel na potíže s bederní páteří, ale i jinou příčinu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stanislava18. 7. 2017

Dobrý den, mám přítele, který trpí polyneuropatií, chci mu pomáhat, aby se mu bolesti mírnily, byli jsme již několikrát v lázních, naposledy ve Velkém Mederu, pak se mi zdálo, že si stěžoval na bolest více, chystám se zítra objednat zájezd do Bukfrudo a tak nevím, jestli dělám dobře. Aby na tom pak nebyl hůře. Děkuji za Vaši odpověď.

Hezký den, polyneuropatií jsou desítky stejně jako činností, které lze v lázních provozovat. Lázně samotné zde nic nezmůžou. Nejde o vztah jako u plicního onemocnění a pobyt v Karlově Studánce, kde léčí samotný pobyt. Konkrétní odpověď na konkrétní dotaz jistě rád sdělím, stejně jako ošetřující neurolog. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikol2. 7. 2017

Dobrý den, před 2 měsíci jsem měla úraz na levé ruce ukazováčku. Objemové poranění kůže mezi 2 a 3 kloubem. Dle lékařské zprávy doktor provedl lalokový posun a sešití rány nad kloubem. Po 2 měsících prst ohnu na 40% a rána je stále citlivá i kloub bolí. Ve zprávě informaci napsanou od lékaře nemám, ale sdělil mi, že bylo poškozeno i kloubní pouzdro. Chtěla bych se zeptat, zda je tu možnost, že…

Hezký den, ad 1) jde o otázku na operatéra, výsledný funkční výsledek odvisí, zjednodušeně řečeno, od rozsahu operačního výkonu a následné rehabilitace, odhadnout ho operatér může, ad 2) stres jako fyzické vyčerpání či nevyspání nebo alkoholový exces mají vliv na pohotovost k záchvatu nikoli na podstatu vlastní epilepsie, ad 3) k vyšetření u nás je možné se objednat telefonicky v recepci na čísle…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka23. 6. 2017

Dobrý den, od včera me bolí záda přesněji v oblasti kříže těsně nad zadkem. Nemůžu se narovnat chodím v predklonu celi den, uleví se mi jen když se lehnu a schoulim do klubicka., nemuzu jakoby prohnout zadek.Brala sem si ibumax a aulin od bolesti.. moc mi to nepomohlo, nevím jestli to nemam jen namozene a přejde to, nebo mam jit do nemocnice. Děkuji

Hezký den, do nemocnice nemusíte, k lékaři ale ano. Pokud nezaberou volně prodejné léky za předpokladu klidového režimu po 2-3 dnech, může vám praktický lékař na předpis doporučit účinnější léčbu, či vás odeslat ke specialistovi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Janette23. 6. 2017

dobry den.Prosim pomožete mi s vysledkami MR? Moj doktor povedal,že je to v poriadku,no mne sa to nezda..... Metodika: T2 ax, T1 sag, T2 sag V sag sekvenciách zobrazená chrbtica a spinálny kanál v rozsahu Th1 až Th12 - primeraná hrudná kyfóza, SI tiel stavcov a ich výška sú primerané. V telách stavcov Th4, Th8, Th12 prítomné T1 i T2 hypersignálne lézie veľkosti 8-15 mm. Výška diskov je…

Hezký den, osobně bych čekal bližší vysvětlení termínu "hypersignální T1 i T2 léze ve 3 uvedených obratlích". V popisu je obvyklé se konkrétně vyjádřit, o co jde. Protože nevidím snímky, odkazu vás na vysvětlení indikujícího lékaře či popisujícího radiologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikki13. 6. 2017

Dobrý deň. V nedeli v práci na mne padla klietka plná sklenených fliaš a všetko mi to jelo do hlavy mala približne 2 metre. Z práce jsem jela do nemocnice na pohotovosť. Robili mi ct a aj neurologické vyšetrenie hlavy. Povedali jenom že je to úraz hlavy. Bylo mi strašne zle stále nepamatuji jsi vubec jak se to stalo ani nič jenom vim že jsem nebola v bezvedomii. V pondeli jsem si musela dať…

Hezký den, z pohledu neurologa není na co odpovídat, nebyl položen žádný dotaz. Vyloučilo-li CT mozku akutní trauma, není zde dále co řešit. Na bolesti existují léky, při hučení v uších je na ORL třeba vyloučit akutrauma. I to se dá a má léčit. Možná porucha paměti se dá vysvětlit akutní stresovou reakcí. Je-li tomu tak, pomůže čas a psycholog. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Peter13. 6. 2017

Dobry den,mozem poprosit o laicke vysvetlenie lekarskej spravy z MRI?Dakujem...

Hezký den, vysvětlit nález na MR má ošetřující lékař, který vede léčbu a pacienta zná. Majitel těla se ke své páteři léta nechová hezky a hrubě ji přetěžuje. To, že má navíc masivní výhřez disku, je jen třešnička na dortu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela B.8. 6. 2017

Dobrý deň,svokre zistili, že prekonala slabú porážku,zasiahlo jej miechu(mozog je v poriadku),má ochrnutú pravú stranu(končatiny).Pred 2r. mala operáciu s krčnou chrbticou(2 stavce),teraz má poškodené 4 stavce.Svokra nie je v najlepšom fyzickom stave,z každého jedla zje iba štvrtinku,nič jej nechutí,všetko preberá,pije veľmi málo vody,má chronický zápal moč.ciest,berie dosť silné lieky od bolesti…

Hezký den, z vašeho líčení cítím depresivní ladění. To je první věc, o kterou bych se staral. Ev. nasazené léky totiž nezaberou hned, tak neváhejte. Komplexní rehabilitační péče včetně vybavení kompenzačními pomůckami, úpravou domácnosti a úvahou o lázních je další v pořadí. Nastavení dlouhodobé léčby bolesti a péče o kvalitní spánek musí přístup k pacientce doplnit. Rodina si pak musí ujasnit,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jozef sandor7. 6. 2017

Mam syna 7 rocneho ktory ma epilepsiu westov syndrom az bi som povedal ze sa to zacina podobat na dravetovej syndrom chcel bi som sa spitat som slovak a chcel bi som ho liecit lekarakou marihuanou neviem ale na slovensku to niemozne predpisat ako postupovat ci mam ist do ciech so synom alebo staci zobrat nalez a kartu a ist neviem prosim poradte dakujem

Hezký den, dle mého soudu nemáme v současné době dostatek podkladů k oprávněnosti takového postupu. V každém případě zdravotní pojišťovny v ČR u těchto diagnos léčebné konopí nehradí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Václav Lysák1. 6. 2017

Dobrý den, tento rok na jaře jsem byl na MR a našli mi v prodloužené míše nějaké dva - 2 mm útvary demyelinizačního charakteru. A teď to začalo, dostal jsem velký strach, protože mi byla vyslovena diagnóza ,,eresky''. Takže jsem prošel všechna možná vyšetření: odběry krve, EEG, CT, včetně lumbální punkce. Všechno bylo negativní a mluvilo v můj prospěch, tedy, že jsem zdravý. Byl jsem propuštěn a…

Hezký den, potíže, které uvádíte, jsou nespecifické a neukazují na žádnou konkrétní diagnózu. Pro diagnostiku RS jsou, jak jistě víte, rozhodující kritéria dle McDonalda. Zamyslete se, zda nynější potíže nemohou být pouze projevem obav a úzkosti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Simona31. 5. 2017

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co bxychom mohli dělat dál. Tchán minulý rok prodělal ischemickou CMP s ochrnutím na pravou část těla. Od začatku jeho léčby má PEG a tracheostomii tudíž je veliký problém tátu někam umístit. Toho času je ležící, ale zvládne se přitáhnout s pomocí hrazdičky. Proto by mě zajímalo, zda by bylo možné ho dát k Vám k rehabilitaci a zlepšit tak kvalitu života.

Hezký den, prima plán, ale dotaz směřujte na Rehabilitační nemocnici Beroun. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anda28. 5. 2017

Hezký den, již delší dobu (4 měsíce) mě bolí stehenní sval. Přišlo to zničehonic po probuzení (v den předtím jsem dělala běžné aktivity, žádná zvýšená zátěž), ihned pod zadkem mě bolel sval. Nyní bolí až do půlky stehna zezadu a zvenku. Při chůzi mě nebolí, bolí jen při rotaci nohy a nejvíce bolí, když ležím na břiše a nohu zvedám směrem dozadu. Byla jsem u ortopeda, ten mi párkrát s nohou pohnul…

Hezký den, už to tak vypadá, že bez SONO vyšetření měkkých tkání stehna v uvedené lokalizaci se asi neobejdete. Lze i cestou praktického lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta25. 5. 2017

Dobrý den, maminka (44 let) byla začátkem března na operaci křečových žil na pravé noze a 14 dní po operaci měla stále nehybnou nohu od kotníku dolů. Proto zašla znovu k lékaři, kteří jí poslal na vyšetření EMG, kde nález prokazuje těžkou sensitivně-motorickou axonálně-demyelinizační lézi n. peroneus dx., susp. za hlavičkou fibuly a zpomalení sensitivních rychlostí na více nervech. Bylo jí řečeno…

Hezký den, podobné potíže se mohou stát pokud je noha zaškrcena nebo po dobu operace vystavena otlaku v místě průběhu nervu - zde za hlavičkou fibuly, jak je uvedeno v popisu EMG. Zde by pomohla informace o přesné době od operace a provedení EMG, protože nález na nervu se vyvíjí a hrubě je možno i odhadnout, zda je operace jako možná příčina v souladu s nálezem na EMG a časovým odstupem. Navíc je…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana25. 5. 2017

Dobrý den, prosím o radu. je mi 38, před půl rokem mě z ničeho nic přepadla depersonalizace, potom se přidal šílený tinnitus (ale extrém, jako bych měla u hlavy holící strojek) a silná únava. Od té doby se mi taky postupně zhoršuje paměť a zrak na dálku. Také mám nervové záškuby různě po celém těle. Šla jsem na MRI mozku (bez kontrastní látky), nic nenašli. Dále ORL, imunologie a kardio bez…

Hezký den, ne, nemyslím si, že by vaše příznaky svědčily pro boreliozu. Jistotu přinese aktuální vyšetření mozkomíšního moku. Určitě dál pátrejte a nevzdávejte to! Můžete i u nás. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anka24. 5. 2017

Dobrý deň ďakujem za vysvetlenie CT. Malasom príznaky: KK: sval.sila-oslabený úchop vľavo, instabilita ľavostranných KK, taktilná hypestéza ľavej polovice tvára a ľhk a diplopia. EKG: bol prítomny sínusový rytmus. MRI: Periféne zhrubnutý lem slznice ethmoidov, maxilárnach sinusov precipue dx a ľavej časti sinus sfenoidalis. Diskretná prorusia pr.bulbu. DG: 163.9 Lakulárna iktus v oblasti pons…

Hezký den, nejsem soudce a ani z popisu MR prodělání mrtvice neplyne. O diagnose rozhoduje nicméně neurolog a nikoli pojišťovna, protože existují i drobná postižení pod rozlišovací schopností MR. Přesto existují i jiné diagnosy, kterými se dá stav vysvětlit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anka22. 5. 2017

Dobrý deň.Poprosím váš názor a vysvetlenie CT: Centrálne v ponse je naznačená hypodenzná area 7x6mm, ale v danej obl. sú aj výraznejši artefakty so skeletu,inak sa supra ani infratentorálne natívne patol. lož. zmeny nezobrazujú, KS symetrický. Dakujem.

Hezký den, podle CT je v oblasti kmene nějaký proces. Jak píše i autor popisu, je tento překryt artefakty. Daleko lepší je zde MR. Co je to za ložisko, proberte se svým neurologem, který zná i projevy onemocnění u daného pacienta. Bez toho nemá smysl spekulovat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr21. 5. 2017

Dobrý den, nedávno jsem strávil při práci nezvykle dlouho dobu v dřepu. Bezprostředně poté jsem si všiml oslabené dorsální flexe prstů i celé nohy na levé noze. Nedokážu stát na patě. Nepozoruji ale žádnou poruchu čití nikde na noze. Myslíte, že se jedná o lézi nervu peronea vlivem mechanického poškození tím dřepěním, nebo se může jednat o první příznak amyotrofické laterární sklerozi? Děkuji.

Hezký den, A je správně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Bányiová18. 5. 2017

Dobrý den,chtěla jsem se jen zeptat jestli můžu příjít na kontrolu s výsledkem z MR bez objednání děkuju.

Hezký den, jsme rádi, pokud přichází pacient s doporučením praktického lékaře či ambulantního specialisty. Samozřejmě vždy v termínu objednaném v centrální recepci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Langpaulová13. 5. 2017

Přeji hezký den, ráda bych se zeptala na výsledky mých testů. Již jsem to probírala s obvodní lékařkou a důvěřuji jí, ale ráda bych slyšela ještě názor jiného lékaře. Testy se týkají boreliozy. Výsledek ELISA IgG 0,4 ( hranice je do 0,80 ) a IgM 0,11 ( také do 0,80 ). Western blot mi vyšel v IgM vždy negativně a v IgG dvakrát negativně, ale jednou pozitivně ( reakce proti Ag OspA a Vlse ). Můžu…

Hezký den, hodnotit výsledky protilátek bez znalosti klinických projevů konkrétního pacienta a hlavně načasování odběru krve, zde není možné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana7. 5. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, moje matka a bratr trpí esenciálním třešem. Chtěli bysme s manželem potomka, je velká pravděpodobnost, genetického přenosu na dítě? Moc děkuji za odpověď.

Hezký den, pokud jsou nemocní oba rodiče, je pravděpodobnost onemocnění pro dítě vysoká, o jistotě ale hovořit nelze. Toto onemocnění se ovšem dá velmi dobře léčit a nezkracuje život. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina4. 5. 2017

Dobry den, mam velky problem a bojim se o mou sestru.. Sestre je 35 let a od 19 let ma zvlastni chute( Tak to popisuje) vše ji chutná sladce a pak vše cítí extrémně silné, ze musí vyvinout tlak do hlavy az ji vystřiknou slzy a pak to přestane, uz ji lezou oči z dulku i při predklonu. Lékaři ji našli cestu 9 Cm na mozku, ale nikdo nic nedělá . Sestra uz je z toho všeho úplně vyčerpána, jelikož…

Hezký den, abych byl upřímný, moc dotazu nerozumím. Píšete o cestě a záchvatech. Jde-li o 9cm velikou cystu, není nic snazšího, než se poradit s neurochirurgem o nutnosti odstranění. EEG u neurologa pak jasně potvrdí, zda se jedná o epilepsii - existuje i několikadenní monitorace; i když popis "záchvatů" je značně netypický. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra28. 4. 2017

Dobrý den, může mi lékař předepsat propranolol , který jsem užívala v Německu proti třesu, vyššímu pulzu a bolestem hlavy? Předepsal mi Coryol 6,25, ale to vůbec nefunguje, propranolol je tuším i v Polsku, kde bych si ho mohla vyzvednout. Děkuji.

Hezký den, předně recept z ČR rozhodně v Polsku neplatí. Propranolol je jistě účinná látka na potíže, které popisujete. Nepletu-li se, je u nás nyní nedostupný. Jeho dostupnost či možnost magistraliter přípravy konzultujte se svým lékárníkem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Roman Skacel20. 4. 2017

Dobry den jsem po 2 operacich patere (L5/S1)r.2007,2008, nini uz mam 2 roky stejne priznaky jako pred operac.(bolest vystr.do l.nohy,v lev.noze mi mrzne,pri vnamaze nemuzu se narovnat ,sedet ani poradne chodit) absoloval jsem obstriky a rehab.magnety a cviceni(po rehab.se stav vzdy zhorsil a spatne jsem je snasel) byl jsem poslan na CT vysetr.Zaver CT vys. byl:CT-L5/S1:osteochondrosa disku,stp…

Hezký den, zaprvé určitě nemusíte mít bolesti, neurolog, ev. algeziolog by měl být schopen nastavit medikaci tak, abyste nebyl závažně limitován v každodenních aktivitách. Zadruhé neuvádíte typ obstřiku. I u po operačního jizvení lze s úspěchem aplikovat obstřik pod CT, tzv. PRT. Někdy může pomoci komplexní fyzikální léčba v lázních (např. Jáchymov). Operatér může zvážit aplikaci hyasy, která…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana15. 4. 2017

Dobrý den Prosím o diagnózu pokud to půjde mam strasne paleni v celem tele nervozitu z toho stres brneni rukou nohou byla mi vzata akorát krev na základní. Vyšetření to bylo prý ok dr mi tak hned napsala zoloft, ale stejne mam pocit , že by v tom mohlo byt něco jiného v živote jsem nemarodila mam od mala astma, ale od 13 let v pohodě az ted zas zhoršení. A ještě mám občas problém se stabilitou …

Hezký den, snažím se diagnózy na základě pouhého popisu bez vyšetření nedělat. Jsem neurolog a dojmologii se nevěnuji. Po vyšetření si můžeme říci více. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Gabriela Říhová14. 4. 2017

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, chtěla bych pomoci své tetě aby nechtěla život znovu skončit otravou, je nemocná a léčba jí nepomáhá, trpí bolestmi celého těla už 4 roky . Prosím Vás má cukrovku, a bolesti hlavy, bolesti nervů,které způsobují bolest celého těla, pálení očí, bez prášku už vůbec nespí, bolesti tudíž nemůže ani zaspat aby jí bylo lépe, doktoří jí hospitalizovali na psychiatrii …

Hezký den, nejsem si jist, zda je dotaz pro neurologa. Máte-li pocit, že může mít nemocná polyneuropatii, není nic snazšího, než pomocí EMG tuto diagnosu potvrdit. U nás se objednává na tel. 311552019 a žádanku může vystavit jakýkoli lékař. Pokud jsou hlavním problémem bolesti a psychiatr si myslí, že zná příčinu a je ochoten ji léčit, není důvod mu nedůvěřovat. Pro bolesti špatně reagující na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana5. 4. 2017

Dobrý deň,prosím Vás veľmi pekne,mám nález na krčnej chrbtici-dikoverteb.deg.zmeny na C4-C7,napriamenu lordozu,utlak koreňa C5,protruzia disku s utlakom vaku,impresia na okraj miechy C4-5 ,C5-6 utlak vaku a koreňa C6...neustále mi chodí po tele akokeby elektrina.jemné mravčenie hocikde po tele,trpne mi ľavá ruka a mám neustále hrozné bolesti hlavy,závraty..Môže všetky moje problémy spôsobovať…

Hezký den, může, co je ale podstatnější, nemusí. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana4. 4. 2017

Dobrý den, náš dvouletý syn nemluví. Měli by jsme podstoupit neuroligické vyšetření nebo je ještě brzy?

Hezký den, upřímně je s podivem, že situaci neřeší praktický dětský lékař. Ten má být první, kdo na poruchu vývoje upozorní. Neumí-li dítě ve dvou letech ani jednotlivá slova, jistě je to dobře vyšetřit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola3. 4. 2017

Dobry den. Rada bych pozadalao radu. Uz druhy den mam zavrate, toceni hlavy a slabost. Je to jak ve stoje tak i v leze a vzdy mam pocit na omdleni, kdyz vstanu a horsi se to, kdyz se pretocim na levy bok. Uz je to tak druhy den a nemohu pomalu ani vstat. Predem dekuji za odpoved.

Hezký den, je velmi ošemetné dělat diagnosy na dálku. Centrální příjem nemocnice je k dispozici 24 hodin denně. Jak je možné, že jste tam dosud nebyla? Takové benigní paroxysmální polohové vertigo, horšící se právě při otočení se na bok vleže jste už mohla mít dávno vyléčené. A je-li to něčí jiného? Bez vyšetření to prostě poznat nelze! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Havlíčková3. 4. 2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně maminky 75 let v 5/16 byla na výměně kolenního kloubu.7/16 lázně poté koleno dobře rozchodila. Chůze bez holí a berlí. v 11/2016 se objevila bolest, která na operované noze vystřeluje od kyčle do přední strany stehna. Ostrá bolest většinou se objeví po ránu, když vstane z postele, někdy po protažení úklonech vymizí a pak již může chodit bez obtíží. Někdy, ale bolest…

Hezký den, nejprve je třeba si ujasnit pojmy. Co je to v oblasti kyčle? Setkávám se s tím, že mnoho lidí hledá kloub tam, kde vůbec není. Hlavice je velmi dobře hmatnæ v oblasti třísla, kde kloub také typicky bolí. Bolest v oblasti pánve zevně na boku je naopak typicky svalová. Někdy může v tomto místě zlobit i tzv. tíhový váček (bursa), který se zanítí. Pokud někdo ultrazvukem diagnostikoval…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Šitová1. 4. 2017

Dobrý den ráda bych se zeptala na brnění levé ruky a nohy. Začalo to asi před 3 týdny po fyzické zátěži. Dostala jsem vit b12 injekčně a zlepšilo se to. pak par dní klid a ted mi tam jako dřevění. Neurologa jsem navštívila ale s jiným problémem, brnění jsem zmínila ale zrovna to odcházelo, tak neurolog usoudil že není třeba to řešit. je možné že bych mohla mít třeba skříplý nerv? děkuji Lucie

Hezký den, skříplý nerv to jistě nebude, podobné potíže tato lidová příčina vysvětlit nemůže. Nezbude Vám než to se svým neurologem probrat znovu. Buď se jedná o dvě izolované příčiny pro horní a dolní končetinu nebo je naráz vysvětlí porucha krční míchy či mozku. Dál spekulovat nemá smysl, je třeba se nechat vyšetřit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika30. 3. 2017

Dobrý den, mám problém v tom, že mám neustále pocit, že se mi točí hlava. Jsem pak i hodně nervozní a teď se k tomu přidalo takové jakoby tuhnutí v hlavě, s tím, že mi k tomu zaléha i ucho. Hodně mě teď bolí krční páteř, se kterou mám problémy dlouhodobě. Tak se mi stává, že jakoby špatně vidim, nemůžu zaostřit. Je mi 30 let a mám sedavé zaměstnání. Bojím se nějaké vážné nemoci. Mohlo by to být…

Hezký den, jistě je vhodné neurologické a dle jeho výsledku i otoneurologické vyšetření. Rád nabízím své osobní služby v ambulanci po objednání se v recepci nemocnice na tel. 311559031. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika30. 3. 2017

Dobrý den,před týdnem jsem byla u své praktické doktorky,protože mám problém s viděním na levé oko.Před rokem,když jsem byla těhotná se mi stalo,že jsem 15 minut viděla na něho zamlženě a znova se mi toto stalo před měsícem.Vždy to přejde po cca po 15 minutách,ale stále pociťuju špatné vidění na levé oko,více ho musím namáhat.Praktická lékařka mi vypsala žádanky na oční a neurologii.Na očním bylo…

Hezký den, bez vyšetření u neurologa to jistě nepůjde. Domnívám se, že naše nemocnice nabízí lepší termíny vyšetření, objednává se v recepci na tel. 311559031. Úvaha o přítomnosti výdutě při pohledu na zornici bz dalšího dovyšetření je dle mého soudu značně odvážná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka29. 3. 2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala na radu,v červenci se.mi objevily bolesti hlavy,cca 5_6xdo.mesice.Mám za sebou rtg krční a. Bederní páteře s fyziologickým nálezem, EEG bez.zmen,tento.mesic.jsem dostala od neurologa sumatriptan 50mg, pomůže jen jsem po něm unavená, nicméně tento měsíc bolest přišla 8x.Jinak mi nic není.obavam se tě četnosti ale zase nechci běhat k dr stále.mesic beru magnosolv…

Hezký den, jistě si vedete deník bolestí hlavy, cca. po 3 měsících by mělo dojít ke zhodnocení neurologem a při trvale vyšší frekvenci bolestí hlavy se má zvážit zavedení preventivní léčby, která snižuje jak frekvenci, tak i intenzitu. Samotné příliš časté užívání triptanu, i když vyhovuje, může bolest hlavy udržovat. Léčba migrény je holt o návštěvách neurologa až do nastavení dlouhodobé…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana29. 3. 2017

Dobrý den, na podzim jsem zpozorovala, že mám občas jednu zorničku (pravou) větší než druhou. Šla jsem na oční, kde bylo vše v pořádku. Pak na neurologii, kde mě zrovna poslali na MR. Hrozně se tam bojím jít. Oko mě trošku bolí od spojivky nahoru, občas mi slzí a v půlce hlavy mám neustále takovou mírnou tenzi. Minulý týden jsem měla poprvé oční migrénu (za dvacet minut přešla). Jinak žádné…

Hezký den, je poté na Vás, zda vyšetření podstoupíte. Ve světě moderní neurologie jde ale o zcela standardní postup. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
tina25. 3. 2017

Pekný deň prajem, poprosila by som Vás o radu, na základe očného vyšetrenia som bola odporúčaná na neurologické oddelenie, mala som rozmazané hranice očného pozadia a stále mám bolesti hlavy, odoslali ma na magnetickú rezonanciu, výsledok bol:V dorzálnej časti v regióne epifýzy sa zobrazujev T2 vážení hypersignálna v T1 vážení hyposignálna cystická štruktúra s priemerom 7 x 4 až5 mm, t.j. LL x AP…

Hezký den, zcela zásadní je kvalitní endokrinologické vyšetření, které stanoví další postup terapie. Hormonální poruchy mohou být zodpovědné v tomto případě za bolest hlavy asi spíše, než vlastní zvětšení hypofýzy. MR by měl jistě vidět i neurochirurg. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Bajerová19. 3. 2017

Hezky den pani doktorko od 22 let trpim na migreny ktere myvam i 5krat tydne.Mesicne uziju i 16 trypnanu (sumaptiptan 50mg)To se dalo jeste s tim zit ale posledni 2 mesice me zacala bolet hlava kazdy den na obou stranach a neprestava:-( jakoby az za usima a postupne cela hlava.Citim napeti a praskani a hukit v usich a v pravem oku vidim neustale větrný mlyn.V noci se budim nekolikrat za noc a…

Dobrý den, máte bolest hlavy z nadužívání triptanů. Léčbou je detoxikace doma či za hospitalizace. Bolest hlavy sama jistě do několika dnů zmizí, jde jen o to vydržet a žádný Sumatriptan nevzít. Pokud budete disciplinovaná, jistě ji mívat nemusíte. S přáním hezkého dne T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jan15. 3. 2017

Dobrý den, od soboty mám ´ochrnutou´ levou polovinu obličeje, obv. lékař diagnostikoval obrnu lícního nervu a předepsal vitamíny a Tegretol CR 200, tento lék má ovšem tolik nežádoucích účinků, že se mi ho vůbec nechce brát. Rád bych se zeptal, jak byste tuto potíž řešil vy. Děkuji a přeji krásný den,

Dobrý den, pochopitelně návštěvou neurologa bez zbytečného odkladu. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana7. 3. 2017

Dobrý večer mívám bolesti hlavy začlo to od chronické rýmy bolest na čele a zubní nerv levá strana obličeje a hlavy.Na ortopedie diagnóza cephalea etiol_? M5312 skolióza páteře.Leky teď užívám novalgin

Hezký den, nevím přesně, nač se ptáte. Je-li bolest hlavy od chronické rýmy, léčí ji otorinolaryngolog. Přetrvává-li bolest i poté, jistě může praktický lékař neurologické vyšetření doporučit. Novalgin je spolehlivý preparát, který funguje velmi dobře. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří22. 2. 2017

Dobrý den.Mám syna 18 let.Když chodí,tak chodí rychle,že mu ani nestačím.Ale co se týče veškeré pracovní činnosti pracuje hodně pomalu,stejně i při převlékání.Mě by zajímalo,jestli to třeba nesouvisí s nervovým ústrojím.K doktoru nechce,že mu prý nic není.Bojím se,že přijde kvůli pomalosti o práci,jinak šikovný je.

Hezký den, ano, za uvedenými projevy je skutečně nervový systém, konkrétně řízení motivace. Zkuste se vžít do synovy role a sám si odpovědět, co jste řešil v jeho věku. Jde skutečně o projev nemoci? Má ho řešit lékař, psycholog nebo jen rodina? Vadí projevy dotyčnému nebo jen vám? Lze očekávat spontánní vývoj? Zkuste si se synem pohovořit a zjistit z čeho má radost, na co se těší a naopak co ho…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora Píchová14. 2. 2017

Dobrý den, jsem ve 14 týdnu těhotenství, přibližně před 14 dni začaly bolesti krční páteře. Bolesti způsobují velké bolesti hlavy, hlavně v okolí spánků a za očima. Ortoped mi napsal rehabilitace, ale nepomáhají. Chtěla bych se zeptat, jestli bolesti souvisejí s těhotenstvím nebo by bylo vhodné vyšetření na neurologii. Děkuji za odpověď. Hezký den.

Hezký den, souvislost bolesti hlavy s těhotenstvím je jistě možná, s jistotou ale příčinu identifikovat pravděpodobně nelze. Zaměřte se na kontrolu krevního tlaku, dostatek tekutin a relaxace. Proti Paralenu či Panadolu či Eferalganu také nelze po celou dobu těhotenství nic namítat. Návštěvou neurologa jistě nic nezkazíte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla K.13. 2. 2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně noční bolesti v dolní části páteře. Již zhruba 3/4 roku mám noční až ranní bolesti páteře, které se nyní rozšířily i na tzv. denní bolesti. Pokud se ohnu, již se špatně narovnám atd. Jsem velice štíhlá a celkem aktivní, snažila jsem se záda rozcvičit, ale spíše k horšímu. Prosím o váš názor. Děkuji a s pozdravem

Hezký den, pokud páteř bolí mimo aktivitu, je zcela na místě její zobrazení. Zda je nyní na místě i revmatologické vyšetření a krevnį odběry, nedokáži na základě informace typu "...jsem celkem aktivní...", rozhodnout. Nevím nic o charakteru vykonávané práce či odpovědi potíží na léky. Spekulovat bez vyšetření je prostě ošidné. Na setkání v ordinaci se těší MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta Nováková10. 2. 2017

Dobrý den, dotaz je ohledně mého syna. V průběhu 5 měsíců měl vždy jednou za měsíc stav, kdy ráno vstal a bylo mu na zvracení, někdy i zvracel. Ted poslední bylo, že se vzbudil, bylo mu na zvracení, měl citlivé jedno oko, vadilo mu do něj světlo, poté se vyzvracel a až poté ho začala bolet hlava. Lékařka řekla, že je to migréna. Myslela jsem, že zvracení u migrén následuje až po bolesti hlavy.…

Hezký den, ano, je to možné. Existují případy se zvracením před, během i po bolesti hlavy. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana9. 2. 2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala ,jestli mám skutečně dystonii ,protože už 7 let mám pocit napětí v krčních svalech a pokud trošku znervózním i při banálních situacích ,chce se hlava jakoby škubnout, ale vrátí se do normální polohy ,je to něco jako tik ,ale někdy tam cítím horko ,bolest i napětí. Jednu dobu jsem chodila na rehabilitace ,měla jsem z toho bloklou celkou krční páteř a bolesti hlavy …

Hezký den, pacient s podezřením na dystonii by měl být vyšetřen neurologem centra pro nervosvalová onemocnění, včetně EMG (elektromyografie), např. Nemocnice Motol či Thomayerova nemocnice. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nicol7. 2. 2017

Dobrý den, paní doktorko, pane doktore, ráda bych se zeptala, zda je možné mít takzvanou zrakovou auru bez následné migrény? Na migrény netrpím, nebyly mi diagnostikovány. Nicméně několit let zpět se mi občas stalo, dle popisu z internetu jako taková cca 20-30min. aura a poté silná bolest hlavy. Nyní se mi vrací pocity "kdy nevidím" - jezdí mi v zorném poli takové různé vlníci se čáry, které…

Hezký den, ano, zraková aura bez bolesti hlavy existuje. V každém případě je neurologické vyšetření včetně EEG i zobrazení mozku na místě. Bez něj jde o pouhé spekulace. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina3. 2. 2017

Dobry den.Prosim ptam se za svou maminku je ji 66 let.Od prosince byla 3 x hospitalizovana v nemocnici pro bolest ramene a krcni patere,motani a padani ,pada hlavne do zadu a pri pohybe h zvraci.Neni schopna samostatne chuze od prosince zhubla 15 kilo.Me dyalizovana a prodelala ored 3 roky rakovinu prsu.Na CT ji bylo zjisteno leze zadnich provazcu a je obj.na MR v dubnu.Tak to ji propustili s…

Hezký den, neznám přesné souvislosti, diagnosu hospitalizace, plán onkologa, důvod opakování hospitalizací ani oddělení, na kterém proběhly. Navíc Vámi interpretovaný závěr CT vyšetření je přinejmenším neobvyklý. Na závěru hospitalizace je jistě uvedeno nějaké doporučení včetně léků. Pokud nevyhovují, kontaktujte lékaře, který je předepsal, ten by měl se zprávou podat i vysvětlení. Ev. je při…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie26. 1. 2017

Dobry den mam dceru,ktere je 22 mesicu v breznu ji budou 2 roky a trpi velice velkou nedpavosti uz je nezvladatelna nespi pres den ani v noci kdyz se mi ji podari uspat cca o pulnoci za 2 hodky je vzhuru opet a uz nespi a takhle je to kazdy je velice nervozni pri spani taktez neustale ze spani kope s nohama a breci prosim Vas mohu s k Vam objednat i kdyz nemam doporuceni od lekare? Ze dne na den…

Dobrý den, jako neurolog pro dospělé pacienty vám odpověď asi nenabídnu, z mého pohledu je lepší vše konzultovat s dětským lékařem, nejdříve je třeba vyloučit všechny faktory, které mohou spánek narušovat, což je právě úkol pediatra. Eventuální konzultace dětského neurologa je namístě až v případě, že pediatr neshledá nic, co by mohl vyřešit sám. Zdraví MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana23. 1. 2017

Dobrý den pane doktore,trápí mě následující problém. Před 2 měsíci jsem nešťastn ě zakopla a upadla .Asi po týdnu mě začalo bolet v zádech a bolest neustupuje .je tupá, nejvíce to bolí když vstávám ze židle.Léky žádné neberu.CHtěla bych se objednat k vám na vyšetření. Budu potřebovat doporučení obvodního lékaře nebo ho mohu "obejít" a objednat se přímo k vám.Se zády jsem se nikdy nikde v…

Hezký den, za doporučení jsme rádi, i bez něho Vás ale nikdo nevyhodí. Těšíme se na Vás, T.Bruthans a kolektiv neurologie

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dita19. 1. 2017

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně předepsaného léku Timonil 150 Retard. V roce 2011 jsem měla jednu poruchu vědomí v důsledku vyčerpání organismu. Aktuálně mne trápí již asi měsíc tik v levém oku (nebolestivý, pouze přes den, slabý). Užívám pravidelně magnesium, aktuálně i B-komplex. Tik přisuzuji zkouškovému období a blížícím se státnicím. Paní neuroložka mi předepsala právě…

Hezký den, předpokládám, že Timonil je indikován na tikovou poruchu, nikoli jako prevence záchvatů. Tiková porucha se má léčit, pokud obtěžuje. Nasazení léků bez předchozích testů je možné, pokud nejsou pochyby o diagnose. Léčba se řídí odpovědí na medikaci. Znáte-li, jak sama uvádíte, možnou souvislost se stresem, není nic snazšího než se zaměřit na dostatek odpočinku a relaxace. S pozdravem…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivan11. 1. 2017

Dobrý deň Chcel by som vás požiadať o výklad z EEG vyšetrenia, ktoré som podstúpil len nedávno, čakám zároveň aj na MG vyšetrenie, co potrva, kým ma objednaju, a až tak sa mám dostaviť k svojmu neurologovi... Mám takmer 20 rokov diagnostikovanu EPI GRAND MALL, opcipalne vlavo nezhubna cista o veľkosti 5x5x7 cm,pred 7 rokmi už aj CMP, v liečbe. Pre väčšie ťažkosti bolo teraz EEG po roku…

Hezký den, jste-li objednán ke svému neurologovi, je výklad výsledku EEG vyšetření ve vztahu k vašim potížím právě na něm. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika10. 1. 2017

dobry den chtela jsem se zeptat jsem po mozkovem aneurysma ktere prasklo a mela jsem krvaceni do mozku coz se stalo v listopadu a v breznu mam jit na kontrolni angiografii.dnes jsem zjistila ze jsem tehotna.o miminko se snazime tri roky.mohu si to miminko nechat?kdyz musim jeste projit vysetrenim zda je vse v poradku?Dekuji za odpoved

Hezký den, blahopřeji! Miminko si samozřejmě nechte! Kontrolní cévní vyšetření se, pokud nemáte nové potíže, dá jistě přeobjednat na dobu po 1. trimestru, ev. až na dobu po ukončení těhotenství. Stejný dotaz jako zde položte i neurochirurgovi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jozef25. 12. 2016

Dobrý deň , poprosím o radu ako najlepšie pokračovať z liečbou a vysvetlenie nálezu po CT L4-S1 a môže sa po takom to náleze masírovať bankami alebo aká masáž je vhodná. Asi 2 roky mám bolesti bedrovej chrbtice, pred polrokom som mal autonehodu po ktorej sa bolesť presunula na bedrové kĺby a kolien keď som sa ohnul alebo urobil úklon dopredu tak my sťahovalo ľavú nohu. Mesiac som chodil na…

Hezký den, na našem pracovišti používáme u akutních potíží infuse s kortikoidy. K objasnění tíže postižení je vhodné doplnit EMG (elektromyografii). Masáže nepovažuji v této fázi za vhodné, snad jako doplněk fyzioterapie, při neefektivitě po vyšetření rehabilitačním lékařem, který může zvážit i eventuální léčbu v lázních. Další postup rádi zprostředkujeme v naší neurologické ambulanci. Zdraví…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iveta24. 12. 2016

Dobrý den na magneticke mi našli pozanelivy etiol a demylizačni plaky při rs a více četna ložiska gliosy suppratetorialne bilat. a byla jsem na lumbalce tam mi nenašli rs LP vyloucila RS ale prej trojklanny nerv o taky neni pořad me to taha od zubu až k čelu a puse mam jako zuby jak kdybych tam měla kroupy a ty skačou nahoru a dolu a hybe se mi pusa sama pořad jsem unavena a boli mě hlava jako…

Hezký den, domnívám se, že na hodně podobný dotaz jsem již odpovídal. Všechny výsledky mozkomíšního moku jsou v naší nemocnici standardně konzultovány za ambulantní kontroly. Diagnosu by měl stanovovat lékař se znalostí skutečně všech výsledků vyšetření včetně vyšetření pacienta. V takové pozici nyní nejsem. V propouštěcí zprávě by měla být standardně uvedena informace, jak postupovat po…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Leona B.21. 12. 2016

Dobrý den, jsem v 12tt těhotenství a migréna mě trápí už pár dní v návalech. Je v pořádku vzít si Sumatriptan?

Hezký den, Sumatriptan v těhotenství lze užít pouze po zvážení individuálních rizik. Protože je ve vašem případě neznám, ponechávávám rozhodnutí na vašeho neurologa. Hezké Vánoce přeje MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Katka20. 12. 2016

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem. Je mi 22let, v lednu 2016 jsem si vyhřezla plotýnku l4-l5, l5-s1. Při posledním vyšetření před velkými prázdninami byl výhřez 4mm s útlakem durálního vaku. Bohužel mě bolesti stále přetrvávají, střílení do nohy je dost bolestivé a skoro každý den mě večer bolý celá noha i záda. V místech, kde mi to nejvíce střílí mám i popraskané žilky. Jsem na silných…

Hezký den, jako základní opatření doporučuji užívat léky na bolest pravidelně a ne nárazově. V situaci, v jaké jste, existuje řešení vždy. Mohu nabídnout pouze vyšetření u mne v ambulanci, je možno se objednat na tel. recepce 311559031. Hezké Vánoce přeje MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Klára18. 12. 2016

Dobrý den, může se lék Asentra 50 užívat současně při krátkodobé léčbě pastilek s Echinaceou? Děkuji.

Dobrý den, ano, může. Dotaz správně patří do lékárny. Hezké Vánoce přeje MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
petr4. 12. 2016

Dobry den pane/í doktorko už asi pul roku citim tlak v hlavě + slabší bolest hlavy a furt jsem unaveni byl jsem u urologa ten řekl že mi nic není aniž by mně prohlédl napsal mi cavinton ale vůbec nepomohl tak sem tam byl znovu a řekl že mam radši skusit meditaci nebo si vzit radši afentamin udělal mi EEG protože jsem epileptik i když jsem mnel zachvat dvakrat za život a hned jak jsem si šel pro…

Hezký den, v naší nemocnici pacienty s bolestí hlavy vyšetřujeme vždy fyzicky včetně měření krevního tlaku, pokud nepomáhají běžné léky (např. Panadol), je vždy na místě EEG, které máte hotové a jistě i zvážení zobrazovacího vyšetření (CT, MR). Podle výsledků se volí další léčba. Rádi vás neurologicky vyšetříme. Lze se objednat na telefonu recepce 311559031, v případě naléhavých akutních potíží…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Danika3. 12. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné se k Vám objednat bez doporučení. Delší dobu se mi rozšiřují svalové slabosti, nejprve nohou, teď už i rukou. Při neurologickém vyšetření mi lékař opakovaně sdělil, že je to subjektivní a on na mě objektivně nic nevidí. S námahou se mi zvětšují i bolesti a navíc mě trápí, že na stejné problémy si začíná stěžovat moje sedmiletá dcera. Děkuji!

Hezký den, vždy jsme rádi, když pacient přijde s doporučením, nikoho ale neodmítneme, pokud ho nemá. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana30. 11. 2016

Dobry den, moje maminka mela Parkinsona, byl ji diagnostikovan v 56letech, ale prvni priznaky prisly urcite pred 50.rokem. Trpela tezkymi depresemi, ale nebyla lezici, zvladala domacnost s mensimi problemy,nakonec spachala sebevrazdu. Z matciny strany je ve vzdalenejsi rodine hodne psychickych nemoci, maniodeprese, minimalne tri dalsi sebevrazdy. Ale o jinem vyskytu Parkinsona nevim. Moje babicka…

Hezký den, v případě, že vznikne Parkinsonova choroba před 40. rokem věku, je riziko přenosu 10-20%, pokud vznikne po 50. roce věku a u přímých příbuzných se nevyskytla, není důvod k obavám. Třes ruky však může mít i jiné příčiny, co tedy měla vaše babička, nyní dle mého názoru nelze spolehlivě rozhodnout. Rozhodně bych se ale při vysoké sebevražednosti v rodině spíše věnoval riziku deprese.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Maria28. 11. 2016

Dobrý večer, chcem sa opýtať či ste sa stretli s pacientom, ktory mal pocit že sa mu chveje alebo trasie vnútro. Ja totiž už asi rok pociťujem vnútorný tras, ktorý cítim hlavne v kľude, a ktorý má veľmi vyčerpáva. Som z toho neustáleho vnútorného trasu veľmi unavená, mám pocit akoby mi v tele stále pracovali nervy a svaly. Som z toho zúfalá neviem na koho sa obrátiť. Psychické poruchy nemám, ani…

Hezký den, pocit vnitřního třesu je typický pro následující stavy: úzkost a nervozita, třesavka u nárůstu tělesné teploty, méně často může být takto vnímána zvýšena činnost štítné žlázy, existuje vnitřní třes při užívání léků, např. antidepresiva, ale i jiné, v dětské neurologii existují vzácné stavy popisované jako břišní migréna, které nemusejí být spojené s bolestí, zvláštní pocity mohou být…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iveta18. 11. 2016

Dobrý den na magneticke mi našli v srpnu pozanelivy etiol a demylizačni plaky při rs a více četna ložiska gliosy a byla jsem na lumbalce v rijnu tam mi nenašli RS jelikoz LP vyloucila RS ale prej trojklanny nerv to taky neni pořad me to taha od zubu až k čelu a puse mam jako zuby jak kdybych tam měla kroupy a ty skačou nahoru a dolu a zuby mam zdrave a hybe se mi pusa sama pořad jsem unavena a…

Hezký den, vašim formulacímu úplně nerozuním. Pokud nález v mozkomíšním moku nepodporuje diagnosu sclerosis multiplex (roztroušené sklerózy), byl bych nicméně klidný. Jistě existuje stav, kdy se nerv zásobující obličej dostává do kontaktu s tepénkou, která jej svou pulsací dokáže dráždit. To se diagnostikuje právě pomocí MR (magnetické rezonance), jak jste uváděla. Léčba pak spočívá v podávání…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika15. 11. 2016

Dobrý deň trpim hyperventilačnou neurogennou tetaniou.......môžem pracovať na nočne smeny? Ďakujem

Hezký den, jakákoli léčba hyperventilační tetanie se s nočními směnami nevylučuje. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří Holeček3. 11. 2016

Dobrý den, po hospitalizaci na neurologii v době od 3. - 12.10.2016 beru Tiapridal 100mg 1-1-1. Lék mi dochází a potřebuju vědět, jestli ho budu brát i dál a kdo mi ho může předepsat, jestli jenom neurolog, nebo i PL. Totéž se týká i léku Escitalopram 10mg 1-0-0. Potíže pro které jsem byl hospitalizován mizí a cítím se dobře. Děkuji za odpověď. Jiří Holeček

Hezký den, v doporučení z hospitalizace je nepochybně uvedena i kontrola, na které se rozhodne o dalším užívání léků. Do kontroly je jistě užívejte. Recept, pokud již léky docházejí, může na základě zprávy z hospitalizace předepsat PL, ale i neurologická ambulance. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana D.26. 10. 2016

Dobrý den, mé čtyřleté dítě má zvláštní projevy radosti/nadšení, při kterých propíná svaly na končetinách, výrazně svírá rty nebo silně mačká hračky (plyšáky). Při chůzi se radost projeví pár topornými kroky a silnějším stiskem ruky. Ve školce se paní učitelce zdají tyto projevy nepřirozené. Je to důvod pro neurologické vyšetření? Předem děkuji za odpověď. Jana Doubravová

Hezký den, ano, je to dobrý nápad. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra T.24. 10. 2016

Přeji hezký den, v noci se mi stalo, že jsem chtěla po probuzení otev