Marcela9. 10. 2022

Dobrý den p. primáři, byl mi nově diagnostikován Barrettův jícen,dle odebrané histologie zatím bez dysplazie.Ráda bych se zeptala zda nelze tuto změněnou sliznici ablovat již v tomto stadiu metaplazie třeba v rámci klinické studie či jako samoplátce. Též jsem požádala svého praktického lékaře o "druhý názor",takže mám žádanku na gastroskopii.Mohu se zeptat kde jsou specializovaná pracoviště s…

Dobrý den, dispenzarizaci Barrettova jícnu provádíme i na našem pracovišti, můžete se objednat na tel. 311 55 2214. Riziko nádorového růstu u Barrettova jícnu bez dysplazie je extrémně nízké, proto se ablace nedoporučuje. S pozdravem MUDr. M. Voška

Lenka6. 10. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možná rizika kolonoskopie? Na internetu jsem se dočetla, že mimo dehydratace z přípravy, hrozí při vyšetření poranění/ protržení střev, přenesení bakterii. Po kolonoskopii prý bývá narušena funkce střev a následně záněty střeva, což může podnítit až rakovinu. Navíc prý odstraněnï polypů může způsobit skryté krvácení a pokud už je polyp zhoubný, tak odstranění…

Dobrý den, žádná invazivní metoda nemá nulové riziko komplikací, u koloskopie jsou ale vzácné. Dehydrataci v průběhu střevní přípravy eliminujete dostatečným příjmem tekutin. Narušení funkce střeva po přípravě se nemusíte obávat. Rozhodně dochází při této očistě k menším změnám mikroflóry, než například při infekcích trávicího traktu, nebo případné antibiotické léčbě. Koloskopie umožňuje…

Dana4. 10. 2022

Dobry den. Byla jsem na gastro vysetreni kde bylo nalezeno zmekceni jicnu v horni casti a take spomalena funkce zaludku i podezreni na stary neleceny zanet zaludku. Pan doktor nezna priciny mych zdravotnich potizi. Nekourim, nepiju a od cervna beru 2× denne omeprazol na reflux. Mam malou branicni kylu. Ted se pridaly lehke bolesti v krku i paleni v krku a sem tam jak kdyby tlak v jicnu nebo pocit…

Dobrý den, nevím, co přesně máte na mysli pod pojmem "změkčení jícnu". Pálení za hrudní kostí a pocit knedlíku v krku můžou doprovázet jícnový reflux. Doporučuji dodržování antirefluxních dietních a režimových opatření, terapeutický test podáváním inhibitoru protonové pumpy (který Vám předepíše Váš praktický lékař) a pozorovat efekt na potíže. S pozdravem MUDr. M. Voška

Pavel30. 9. 2022

Dobrý den, poslední dobou mám častější nutkání na stolici 3-4 x denně. A více slyším kručení v břiše. Stolice je žlutá a spíše řidčí, ale ne úplně vodová. Před necelýma 2 měsícema jsem objevil krev z konečníku, ale testy krve byly dobré a pak to přestalo. Po měsíci zase den, dva a pak nic. Teploty, křečovité bolesti nemám, spíše lehčí tlak v podbřišku (ale ten mám již delší dobu a přikladal jsem…

Dobrý den, vzhledem k průjmu a krvi ve stolici doporučuji provedení koloskopie. S pozdravem MUDr. M. Voška

Alena22. 9. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor "jiného" lékaře . Měla jsem naplánovanou operaci žlučníku (ne u vás), ale týden před operací jsem měla další záchvat a skončila znovu v nemocnici. Zjistili že se kámen usadil na žlučovodu atak nedochází žluč, žlučník byl tak plný, že mi byl zaveden drén a nasazena antibiotika kvůli silnému zánětu. Bohužel mi tak byla plánovaná operace zrušena. Opravdu se…

Dobrý den, bohužel nemám dostatek informací k posouzení daného postupu, navíc načasování a provedení cholecystektomie je plně v rukou chirurga. S pozdravem MUDr. M. Voška

Norbert14. 9. 2022

Dobrý den, již 5 týdnů mám zjištěnou kampylobakteriózu a nařízenou karanténu od hygieny. Na doporučení doktorky beru 3x denně Hylak, Smectu a Endiaron. A stále mám průjem občas chvilkové zlepšení, ale pak se mi to vrátí. Prosil bych o radu jak dál bych měl postupovat, případně jak tato bakterie může ještě dlouho ve mně být? Obvodní lékařka mi řekla pouze, že mám dále užívat tuto medikaci. Ale už…

Dobrý den, patogen může být vylučován stolicí i několik týdnů. V případě zhoršení symptomů doporučuji obrátit se na infektologa. S pozdravem MUDr. M. Voška

Martina13. 9. 2022

Dobrý den mohla bych požádat o popis provedení vyšetření gastronomie. Mám žádanku od lékaře a nemohu se donutit dojít na vyšetření. Děkuji moc

Dobrý den, při gastroskopii se po lokálním znecitlivění krku sprejem zavede ohebný endoskop ústy do jícnu, poté do žaludku a následně do dvanáctníku, kde vyšetření končí. Gastroskopie trvá cca 5 minut, obávat se jí nemusíte. S pozdravem MUDr. M. Voška

jiri Zamazal8. 9. 2022

Dobrý den. Je možné se k vám objednat ERCP vysetrení bez doporucení? Mám uz nekolik mesicu problem s brichem. bolesti po jidle a castby pocit na zvracení. Sono v poradku, Gastro take, ale bojím se rakoviny slinivky i kvuli potizim co mam. dekuji za odpoved

Dobrý den, endoskopické vyšetření je invazivní výkon, nelze ho provést bez doporučení lékaře. ERCP je pro svou invazivitu a možné komplikace zejména léčebná metoda, k diagnostice onemocnění slinivky břišní se využívají CT, magnetická rezonance, event. endosonografie. S pozdravem MUDr. M. Voška

Andrea4. 9. 2022

Dobrý den, již více než rok jsem neustále zahleněná. U praktika, na ORL, u alergologa bylo vše v pořádku, nikde žádný nález. Je možné se s tímto problémem k Vám objednat na vyšetření jícnu? Popř. doporučte další postup. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zahlenění může být projevem mimojícnového relfuxu. U mladého pacienta bez jiných varovných symptomů není nutné provedení endoskopie, nikam nás neposune v diagnostice mimojícnového relfuxu. Využíván je diagnosticko-terapeutický test změnou dietních návyků, dodržováním režimových opatření a podávání inhibitoru protonové pumpy. S pozdravem MUDr. M. Voška

Ela3. 9. 2022

Dobrý den, byl mi gynekologem předepsán Doxyhexal 2x denně 200g. Trpím na refluxní poruchu jícnu a momentálně chronický zánět slinivky. Je možné lék přesto brát a jaké dietní opatření lze případně zavést ke zmírnění negativního působení léků na zažívání? Děkuji za odpověď, E.

Dobrý den, doxyhexal se užívá po jídle nebo během jídla, zapíjí se dostatečným množstvím tekutiny, nemá se zapíjet mlékem. Aby se předešlo vzniku jícnových vředů, má se Doxyhexal zapíjet dostatečným množstvím ve vzpřímené poloze, a nikoli přímo před ulehnutím. Užití spolu s jídlem nenarušuje absorpci, může však snížit četnost gastrointestinálních poruch…

Petr2. 9. 2022

Dobrý den, uvádíte, že provádíte odstranění hemoroidů mimo jiné přístrojem Hemoron. Kolik stojí tato léčba?

Vážený Petře, ideální je objednat se k vyšetření do koloproktologické ambulance, kde na základě nálezu bude rozhodnuto o nejvhodnější terapii. Výkon je hrazený, platí se za elektrody, a to 500 Kč. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Zdeňka Davidová30. 8. 2022

Je mi 52 let a na vyšetření kolonoskopie jsem byla pouze 1x a ještě se to nepodařilo, protože mě to hodně bolelo. Chtěla jsem se zeptat, protože mi občas praskne hemeroid a trochu krvácím, ráda bych vyšetření podstoupila. Mělo by být prý preventivně prováděno a já nikde nebyla. Ale bylo by možné u Vás , tak jak se to běžně dělá v USA, pod celkovou anestezií? Já bych to jenom s otupením a…

Dobrý den, diagnostická koloskopie se u nás v celkové anestezii neprovádí, standardně podáváme pacientům kombinaci léku na bolest a na utlumení. S pozdravem MUDr. M. Voška

Edita26. 8. 2022

Dobrý den, co znamená ve zprávě ze sono vyšetření břicha: Diskrétní aerobilie v hilu? (Hepatocholedus v hilu nedilatovaný, šíře 5 mm s diskrétním proužkovitým reflexem vzduchu v lumen)? Žlučník mi byl vyoperován před rokem kvůli kameni. Bývá to po CHce obvyklý nález? Můžou od toho být bolesti břicha v oblasti, kde byl žlučník? Je to něco podobného jako plynatost ve střevě? Léčí se to nějak, nebo…

Dobrý den, aerobilie znamená přítomnost malých bublinek vzduchu ve žlučových cestách. Může přetrvávat po ERCP (endoskopicko-radiodiagnostické vyšetření žlučových cest a pankreatického vývodu). Pokud jste toto vyšetření neabsolvovala, je vhodné obrátit se s dotazem na operatéra, který výkon provedl. S pozdravem MUDr. M. Voška

Hana23. 8. 2022

Dobrý den, v květnu mi byly zjištěny eroze na žaludku. Po lécích se mi ulevilo, nicméně bolesti přetrvávají doteď. Kontrolní gastroskopické vyšetření ukázalo zlepšení a byly mi přidány léky - Buscopan. Jinak užívám omeprazol. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho může přetrvávat bolest,jak dlouho může léčba trvat a jestli existuje ještě jiné podrobnější vyšetření než gastroskopie. Děkuji

Dobrý den, pokud bolest přetrvává i po zaléčení zánětu v žaludku, pravděpodobně nebude v příčinné souvislosti se zánětem. V případě normálního nálezu na zobrazovacích vyšetřeních (ultrazvuk břicha) a laboratoři se může jednat o funkční dyspepsii. S pozdravem MUDr. M. Voška

Ondřej22. 8. 2022

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsem už podruhé v měsíci hospitalizován v nemocnici s ulcerózní kolitidou (ne u Vás). Nějak se někdo nemá k tomu udělat rozbor stolice (jak mé gastro, tak nemocnice) Nemělo by to u mého typu nemoci být standardní vyšetření? Zvláště když mi při první hospitalizaci byly podávány steroidy a "širokospektrální" antibiotika? Četl jsem, že jedinci s ulcerózní kolitidou…

Dobrý den, v případě relapsu ulcerozní kolitidy vyžadujícího hospitalizaci by mělo být provedeno mikrobiologické vyšetření stolice včetně vyšetření přítomnosti toxinu a antigenu Clostridium difficile. S pozdravem MUDr. M. Voška

Leona Wagnerová7. 8. 2022

Dobrý den. Ráda bych se zeptala,zda na Vašem oddělení léčíte i dětské pacienty s cronovou chorobou.

Dobrý den, Crohnova choroba je velice specifické onemocnění, její terapie patří do rukou gastroenterologů, tedy na specializované pracoviště (v naší blízkosti FN Motol, FN Plzeň). S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Krumpl2. 7. 2022

Dobry, den uz delsi dobu nez 4 mesice mam gastro problemy, ted se to spis zhorsuje, stolice ma priznaky problemu se slinivkou (jilovita, mazlava a velmi zapachajici i to same i pri prujmu). Vetsinou 2 dny nemohu na stolici a pak treba 7 krat, prvne tuha a postupne az jenom voda). 2 mesice drzim prisnou dietu a vubec se nic nelepsi. Byl jsem i na MR slinivky Multiscanu dle zpravy pankreas…

Dobrý den, magnetická rezonance slinivky je velmi citlivé vyšetření, které spolehlivě vyloučí nádor i chronický zánět. S pozdravem MUDr. M. Voška

Nelča15. 6. 2022

Dobrý den, před týdnem jsem zjistila po telefonu od lékaře histaminovou intoleranci. O vikendu jsem najela na dietu a v pondělí v ní pokračovala. Večer přišla zničehonic horečka 39 a velké bolesti v pravém podbřišku. V noci mě přijali na chirugii s tím, že jednoznačně to na zánět slepého střeva nevypadá, ale pro jistotu si mě tam nechali na pozorování. Teplota klesla, druhý den postupně přešla i…

Dobrý den, Vámi uvedené hodnoty bilirubinu a jaterních testů jsou pouze lehce nad normou. Nemusíte se obávat, není nutné žádné další dovyšetření, pouze kontrola v čase. S pozdravem MUDr. M. Voška

Pavel27. 5. 2022

Dobry den chtěl bych se zeptat když byl zjištěn reflux esofafagitudy ll. stupně co to znamená a jestli je to vazne a jestli po omepresolu muže byt řídká stolice dekuji

Dobrý den, refluxní choroba jícnu je onemocnění způsobené nadměrným refluxem, tedy návratem žaludečního obsahu do jícnu. Jedná se o civilizační onemocnění s velmi častým výskytem. Základem léčby jsou režimová a dietní opatření (podrobně viz předchozí odpovědi na tento opakující se dotaz), při inefektivitě a/nebo nálezu zánětu při endoskopickém vyšetření (refluxní esofagitida) inhibitory protonové…

Dagmar Vernerová25. 5. 2022

Dobrý den, jsem objednaná na kolonoskopii ve vaší nemocnici. Na vyšetření jsem byla dvakrát v nemocnici Frýdek-Místek, pokaždé jsem před zákrokem dostala injekci, po které jsem prakticky nic nevnímaly. Chtěla bych se zeptat jestli je takový postup už Vás. Děkuji za odpověď

Dobrý den, koloskopie se u nás provádí v analgosedaci, dostanete tedy injekci proti bolesti a na zklidnění. Vzhledem k podaným injekcím je nutný doprovod. Střevní přípravu Vám předepíše odesílající lékař, důležité je dodržet bezezbytkovou dietu 5 dní před vyštřením, dělený režim přípravy a dostatečný příjem tekutin. S pozdravem MUDr. M. Voška

Jana Snidalova25. 5. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s čím může souviset nadměrné říhání po jídle při dietním režimu cca i 10x. Moc děkuji.

Dobrý den, občasné říhání nevyžaduje žádnou léčbu ani vyšetření. Nejlepší prevencí k potlačení říhání jsou vhodné stravovací návyky - nepřejídat se velkými porcemi a rozložit si jídlo na více časových reozestupů během dne, nepít sycené nápoje a omezit tučná a těžko stravitelná jídla. Pokud ale máte pocit, že se říhání často a nepříjemně opakuje, je lepší konzultovat zdravotní stav s praktickým…

Soukupová25. 5. 2022

Dobrý den, mám žaludeční vředy.Už 2 roky beru Controloc 40mg ráno.Jak dlouho je vhodné tento lék brát?Nevim zda už mi pomáhá a neškodí.A není nějaký lék jen při potížích třeba po jídle?Moc děkuji.

Dobrý den, dlouhodobé užívání controlocu po prodělané vředové chorobě není indikováno. Předpokládám, že po dvou letech již vředy žaludku nemáte, není-li jiná indikace k dlouhodobému užívání inhibitoru protonové pumpy (napříkald Barrettův jícen), lék bych vysadil. S pozdravem MUDr. M. Voška

Lucie17. 5. 2022

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli je u Vás možná kolonoskopie v celkové narkóze a zároveň i předoperační vyšetření. Děkuji za případné informace.

Dobrý den, kolonoskopii v celkové anestezii neprovádíme. S pozdravem MUDr. M. Voška

Martina7. 5. 2022

Dobrý den,dceru již 3 měsíce velmi svědí konečník.Vyšetření krve,na kožním,gastroenterologii a proktologii nic neprokázaly.Vyloučeny byly parazity,z konečníku byly odebrány stěry,část tkáně na biopsii,vše normální nález.Na svědění nezabírají žádné mastičky.Všichni doktoři zmiňují jako možnou příčinu stres.Já si spíš myslím,že stres je důsledek neustálého svědění,které neustupuje. Nepomáhá ani…

Dobrý den, dotaz doporučuji směřovat spíše na proktologa nebo dermatologa. S pozdravem MUDr. M. Voška

Tatiana4. 5. 2022

Pekný deň, bola mi diagnostikovana adenomyomatoza žlčníka s tým,že v stene fundu cholecysty 8mm cysta. Mám dlhodobo- asi rok bolesť pod pravým rebrovym oblúkom bez súvisu s jedlom, bolesť je neustála aj v noci ale bez nutnosti užívania analgetik. Je nutné to operovať? Je to prekanceroza? Prognóza? Ďakujem veľmi pekne

Dobrý den, adenomyomatoza žlučníku je nadměrný růst sliznice a svaloviny vedoucí ke ztluštění stěny žlučníku, v které jsou drobný výchlipky - tzv. divertikly. Jedná se o nezhoubné onemocnění, nicméně v případě klinických příznaků je vhdoné zvážit operační odstranění žlučníku. S pozdravem MUDr. M. Voška

Václava Kruftová24. 4. 2022

Dobrý den, děláte prosím gastro. vyšetření pod narkózou. Děkuji za odpověď. Kruftová

Dobrý den, gastroskopii neděláme “pod narkózou”, ale vyšetření se bát nemusíte. Každému pacientovi podáme znecitlivující sprej do krku a na vyžádání léky na zklidnění. S pozdravem MUDr. M. Voška

Iveta14. 4. 2022

Dobrý den, prosím o radu-před 3 lety mi začly problémy se žaludkem (před tím jsem nezažila ani pálení žáhy). Neustálé nutkání ke zvracení, říhání,žáha,šťávy v ústech,tlak na hrudi atd., ani jsem x měsíců moc nespala. Prošla jsem všechna možná vyšetření, nikde nic. Až po 1/2 roce jsem si zařídila vyšetření na H. Pylori, protože jinak se prý nedělá, které vyšlo pozitivně. Dostala jsem léčbu, chvíli…

Dobrý den, základem léčby refluxní choroby jícnu jsou režimová a dietní opatření. Režimová opatření spočívají v redukci tělesné hmotnosti, zamezení zvyšování nitrobřišního tlaku (práce v předklonu, nošení těžkých věcí) a spánku na nakloněném lůžku. Je vhodná nedráždivá strava s vyloučením alkoholu a potravin, které vedou k potížím. Hlavně se vyvarujte kynutého pečiva, tučných jídel a čokolády.…

Klára Hnizdilova13. 4. 2022

Dobrý den prosím Vás chtěla jsem se optat v roce 2016 v Hořovicích jsem byla operována,kde mi bylo odebráno celé tlusté střevo a udelan pauch. Po zdravotní stránce se cítím v rámci možností dobře,jen mám v noci až šest stolic,s tím jsem smířená, že je stále budu mít, podle pana doktora co mi bylo řečeno. Jen teď bohužel jsem zjistila, že jsem těhotná, neplánovaně ?. Má otázka zni budu moci jsi…

Dobrý den, odstranění tlustého střeva a vytvoření pouche určitě není překážkou budoucí gravidity, nepředstavuje zvýšené riziko pro plod. V některých případech může dojít ke zvýšení frekvence stolic (udává se 20-30%), po porodu se spontánně upraví. S pozdravem MUDr. M. Voška

Katka9. 4. 2022

Dobrý večer prosím vás o radu, som celiaticka a vie ma sem tam pobolievat zaludok dvanastnik užívam nolpazu 20 mg ak sa zle cítim pred rokom na gastre som mala zhojeny vred na dvanástniku kontrolné gastro bolo dobre, ide o to ze pred 2 mes mi bolo potvrdené syndróm lepivych dosticiek dr mi nasadila zyllt 75 mg z neho mam silnú dlhu menštruáciu a spozorovala som sem tam modriny po tele ja sa chcem…

Dobrý den, léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové můžou dráždit sliznici žaludku a dvanáctníku, při potížích doporučuji užívat enterosolventní formu léku. S pozdravem MUDr. M. Voška

Monika7. 4. 2022

Dobrý den, ráda bych se zeptala na syna, 17 let. Trpí refluxem a meteorismem. Je to asi tak pět dní, co začal říhat. Téměř nepřetržitě. K večeru to ma takové, ze ani nemůže mluvit. V životě jsem ti neviděla. Dávám mu helicid, probiotika a espumisan. Moc to nezabírá. Nevite, jak mu ulevit? Jiné bolesti nemá. Díky Monika

Dobrý den, při inefektivitě podávaných léků doporučuji obrátit se na pediatra. S pozdravem MUDr. M. Voška

Petra31. 3. 2022

Dobrý večer, zjistili mi MR 4 hemangiomy na játrech, polypy na žlučníku, několik myomu na děloze - vše před cca 2mesici +reflux, na ten užívám Nolpazu. Chtěla bych se zeptat, zda je normální bolest v pravém mezitebri a podzebri, někdy je to opravdu nesnesitelné, je to tupá bolest, která nepřestává, léky na bolest mi nepomáhají a lékaři mi říkají, že hemangiomy neboli. Děkuji moc za odpověď. Petra

Dobrý den, krátkodobé užívání antibiotik nemůže “zaléčit” idiopatický střevní zánět, v tomto ohledu nedojde ke zkreslení laboratoře. Více informací přinese koloskopie. S pozdravem MUDr. M. Voška

Lenka31. 3. 2022

Dobrý den, chci se zeptat, zda je správný postup při diagnostice IBD od lékařky naordinovat Entizol a po dobrání dělat laboratoř a odběry stolice? Přijde mi to, že může být výsledek mylný a mělo se udělat před užitím antibiotik. CRP se snížilo, calprtotectin vyšel negativní na další laboratoř se čeká. Jsem po operaci a drenáži perianálního abcesu s perforací. Kdy mě proktochirurg posílá s…

Dobrý den, antibiotika nevyléčí chronický střevní zánět, navíc laboratorní výsledky jsou pouze jedním ze střípků mozaiky diagnostiky IBD. Víc informací přinese kolonoskopie. S pozdravem MUDr. M. Voška

Jana31. 3. 2022

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda dlouhodobý vysoký tlak může vyvolat reflux jícnu? Maminka má brát při tlaku nad 170 Tensiomin 12,5 mg, asi 14 dní ho nebrala, že jí z toho bolí břicho. Tlak se ji zvedá vždycky odpoledne i na 190. Poté najednou začala říhat, kašlat při jídle. Teď léky bere, všechnu stravu mixujeme, říhání téměř není a pokašlání jen sporadicky. Zajímalo by mě tedy, zda se to…

Dobrý den, některé studie sice dokládají souvislost mezi náhlým zvýšením krevního tlaku a epizodami refluxu, jiné ale trvdí opak. Důležitá je jak správná léčba arteriální hypertenze, tak refluxní choroby. Dle popisu může být zvýšení tlaku podmíněno i psychogenně (maminka je při hypertenzní špičce nervní, negativní). Není mi jasné, proč mamince mixujete jídlo, při polykacích potížích je určitě…

Simon Štafl28. 3. 2022

Dobrý den. 28.1. jsem byl u Vás na kolonoskopii k vyloučení IBD. Prosím o zaslání výsledků vyšetření hystologie a biopsie pro mou obvodní lékařku (mudr. J.Tóthovou, Praha Stodůlky) na můj e-mail. Telefonicky mi na koloproktologii řekli že je vše v pořádku, ale p. doktorka to chce písemně. Moc děkuji a přeji krásný den S.Štafl.

Dobrý den, výsledek histologie jsme odeslali Vaší obvodní lékařce, MUDr. Tóthové. S pozdravem MUDr. M. Voška

Beata26. 3. 2022

Dobrý den, může mít porucha polykání souvislost s déletrvajícím vysokým tlakem? Děkuji.

Dobrý den, porucha polykání nezpůsobuje vysoký krevní tlak, nicméně stojí za dovyšetření (gastroskopie, RTG, manometrie). S pozdravem MUDr. M. Voška

Anonym25. 3. 2022

Dobrý den, již druhým dnem mne trápí průjem a žlutavě bělavá stolice. Nemám žádné další příznaky, ale mám starost, o co by se mohlo jednat. Jsem obézní od prostředka covidové krize a poslední týden jsem měl zvýšený příjem na tuky bohatých jídel, mohlo by to být tím? Popřípadě stojí takové potíže za preventivní návštěvu?

Dobrý den, akutní průjem je nejčastěji způsoben infekcí (viry, bakterie a jejich toxické produkty nebo parazity), dietní chybou (jídlo se zvýšeným obsahem tuků, alkohol) nebo léky (např. antibiotika). Základním režimovým opatřením při průjmu je zvýšení příjmu tekutin. Vhodné jsou neslazené minerální vody nebo speciální roztoky pro rehydrataci. Neméně důležitá je adekvátní dieta. Ideální je…

Jan14. 3. 2022

Dobrý den, byl mi odstraněn nádor průměr 2 cm na tlustém střevě. Místo se zajistilo klipy. Můžu se zeptat, z jakého jsou materiálu? Děkuji.

Dobrý den, klipy používané v endoskopii jsou z nerezové oceli. Některé klipy mají navíc část z polymeru. S pozdravem MUDr. M. Voška

Ivana9. 3. 2022

Mám diag. IBD v.s.Crohn. choroba. Též vaskulitidu- autoimunní onem dle labor. Beru Prednison 10 mg denně, Helicid, Pentasu a Plaquenil. Zažívací potíže mívám občas typu poruchy pasáže, plynatost, unavu, bolesti kloubů a pocit nemoci stále. Nyní 1x křečovitá epizoda střev , následně krvavý hlen ve stolici, únava. Na kontrolu na gastro jsem objednána na pravidel. kontrolu 4.4. Mám vyčkat, jestli…

Dobrý den, online poradna není místem k řešení akutních potíží. Navíc nemám dostatek informací k posouzení Vašeho zdravotního stavu. Doporučuji obrátit se na svého ošetřujícího gastroenterologa. S pozdravem MUDr. M. Voška

jusepa5. 3. 2022

Dobrý deň pan doktor dlho som mala bolest v hrudniku isla som na gastro tam mi bolo zistene ezofagitida st.A inak bez deformacie a loziskovych zmien v hornom gite.pazerak stena pruzna ,sliznica drobne erozie nad liniou Z .kardia priechodná doviera.zo stolice mi vysiel pozitiv helikobakter dostala som kombinaciu antibiotik a predpisany mam aj helicid.kontolny odber na helik.ma caka o tyzden…

Dobrý den, refluxní choroba jícnu je onemocnění způsobené nadměrným refluxem, tedy návratem žaludečního obsahu do jícnu. Jedná se o civilizační onemocnění s velmi častým výskytem. Základem léčby jsou režimová a dietní opatření, v případě zánětu jícnu (refluxní esofagitida) přechodné úžívání léků na potlačení tvorby žaludeční kyseliny (helicid). Z popisu gastroskopie nevidím důvod k eradikaci H…

jusepa28. 2. 2022

Dobrý deň pan doktor dlho som mala bolest v hrudniku isla som na gastro tam mi bolo zistene ezofagitida st.A inak bez deformacie a loziskovych zmien v hornom gite.pazerak stena pruzna ,sliznica drobne erozie nad liniou Z .kardia priechodná doviera.zo stolice mi vysiel pozitiv helikobakter dostala som kombinaciu antibiotik a predpisany mam aj helicid.kontolny odber na helik.ma caka o tyzden…

Dobrý den, refluxní choroba jícnu je onemocnění způsobené nadměrným refluxem, tedy návratem žaludečního obsahu do jícnu. Jedná se o civilizační onemocnění s velmi častým výskytem zejména v západní populaci. Základem léčby jsou režimová a dietní opatření. Režimová opatření spočívají v redukci tělesné hmotnosti, zamezení zvyšování nitrobřišního tlaku (práce v předklonu, nošení těžkých věcí) a…

Hana25. 2. 2022

Dobrý den, prosím o info, zda ve vaší nemocnici provádíte kolonoskopii v celkové krátkodobé narkóze a jaký přípravek používáte pro přípravu. Děkuji

Dobrý den, koloskopie se u nás provádí v analgosedaci, dostanete tedy injekci proti bolesti a na zklidnění. Vzhledem k podaným injekcím je vhodný doprovod. Střevní přípravu Vám předepíše odesílající lékař, důležité je dodržet bezezbytkovou dietu 5 dní před vyštřením, dělený režim přípravy a dostatečný příjem tekutin. S pozdravem MUDr. M. Voška

Petr24. 2. 2022

Dobrý den, kvůli bolestem břicha provedená gastroskopie dg. antrumgastritida- terapie Helicid,kinito a dieta. Mírně zvýšený onkomarker CA 125, hodnota 44. Provedeno CT břicha s kontrastní látkou . Výsledek panikulitída při radix mesenterii. Kompletní laborka v normě. I když terapie antrumgastritidy probíhá 2 měsíce bolesti v oblasti břicha přetrvávají hlavně po snídani cca dopoledne , pak bez…

Dobrý den, mezenterická panikulitida je vzácné chronické onemocnění, postihující tuk v mezenteriu. Jeho příčina není plně objasněna, uvažuje se o autoimunitním onemocnění. Léčba závisí od typu a půběhu onemocnění, podávají se imunosupresíva - glukokortikoidy, azathioprin. S pozdravem MUDr. M. Voška

Zuzana21. 2. 2022

Dobry den mela bych dotaz, delala jsem si krevní testy na jatra, Alt-0,19 Ast-0,23 Ggt-0,17 Alp-1,7 Jen Bilirubin mam 26 muzete mi rict Co to znamena nebo jakou lecbu zacit? Dekuji predem za odpoved hezky den.

Dobrý den, může se jednat o tzv. Gilbertův syndrom. Je to benigní dědičné onemocnění, které se projevuje mírným izolovaným zvýšením hladiny nekonjugovaného bilirubinu, zejména při hladovění, psychické zátěži, fyzické námaze, nebo v průběhu infekčního onemocnění. Hyperbilirubinémie má být zjištěna opakovaně (nejméně 3x), je nutné vyloučit jiné jaterní onemocnění nebo hemolýzu. Léčba není nutná,…

Karel17. 2. 2022

Dobrý den, v polovině ledna jsem dostal COVID ,po 10dnech neustálí kašel,tak mi lékař předepsal antibiotika na 3dny ,bohužel ted nevím už jak se jmenovali. Druhý den při užívání antibiotik už se objevili potíže s průjmem,okamžitě jsem nasadil probiotika,třetí den už i bolesti břicha konečníku ,pořád na WC . Probiotika jsem bral až do nedávna kdy se to téměř zlepšilo na pár dní,ted poslední 4dny…

Dobrý den, téměř všechna antibiotika mohou vyvolávat průjem. V případě přetrvávání potíží doporučuji návštěvu praktického lékaře a mikrobiologické vyšetření stolice. S pozdravem MUDr. M. Voška

Hana1. 2. 2022

Dobry den, Muj dotaz je ohledne celiakie. Jsem na BL diete temer 30 let (diag. poc. 90. let). Jiz tehdy jsem mela vyssi jaterni testy; chodim 1x rocne do gastro ambulance na kontrolu (predtim krevni odbery). Krevni testy jsou v poradku s vyjma 1-2 jat. testu, [GGT a ALT nebo AST, nevim ted presne ktery z techto 2], ktere jsou vyssi; nekdy vice jindy mene. Nepiji alkohol. Na ultrazvuku bricha jsem…

Dobrý den, ultrazvuk jater patří k základním vyšetřením při zvýšených jaterních testech bez ohledu na přidružená onemocnění. Doporučuji také provedení elastografie jater (ultrazvukové měření stupně tuhosti jaterní tkáně) k vyloučení jaterní fibrozy S pozdravem MUDr. M. Voška

david bajer1. 2. 2022

Chtěl bych poděkovat pane doktore Voško za Vaší odpověd. Chci se tedy zeptat jestli by jste byl ochoten mě tedy dovyšetřit u Vás když už jsem u Vás i byl s tím problémem a dát mě i nějakou medikaci případně jak píšete. Díky moc, s pozdravem Bajer. Klidně mě na sebe nechte spojení zavolal bych Vám.

Dobrý den, do gastroenterologické ambulance se můžete objednat na telefonu 14 500 . S pozdravem MUDr. M. Voška

Michal31. 1. 2022

Dobrý den, přistěhoval jsem se na Berounsko a hledám Gastroenterologa, který by mě vzal do své ordinace. Jsem s M. Crohn od roku 2002 - po 1 operaci. Nyní již rok léčen na nedostatek "železa" abych mohl podstoupit vstupní "kolono" se kterou mám pokaždé problém - nikdy nedokáži vypít kontrastní látku a pokaždé je vyšetření "tak nejak naprd". Léčil jsem se v Motole, na Bulovce, v ISCaru - nyní bych…

Dobrý den, do gastroenterologické ambulance se můžete objednat na telefonu 14 500 S pozdravem, MUDr. M. Voška

Silvie30. 1. 2022

Dobrý den, trpím ulcerozní kolitidou 11 let, 10 let v remisi.Loni v květnu jsem byla na očkovaní proti covidu vakcínou pfizer a od té doby mi začaly potíže s trávicím traktem nadýmání, nevolnost, nechutenství, po jídle špatně a těžko. Gastroenterolog mě poslal na kontrolní kolonoskopii objevili lehký zánět byl mi navýšen imuran 50 z 2 tbl na 3tbl ke konci roku potíže polevily, ale 30.12. jsem…

Dobrý den, bohužel nemám dostatek informací k posouzení, zda potíže souvisejí s aktivitou nemoci, nebo se jedná o nežádoucí učinek očkování. Bližší informace a návrh terapie Vám jistě poskytne Váš ošetřující gastroenterolog. S pozdravem MUDr. M. Voška

Lenka30. 1. 2022

Dobrý den, lecim se s refluxem jicnu a ezofagiliditou, beru zulbex. Od te doby co se lecim mám obcas žlutou stolici. Chodím na endoskopii a byla jsem i na vysetreni strev. Bolesti bricha nemam. Mela jsem porad hrozny kasel, ale to se Diky lekum upravilo. Krevní testy základní mám vporadku. Pani doktorka rikala, ze mám jakoby v zaludku žlutou vodicku(nevim jak to popsat), je mozne ze by žlutá…

Dobrý den, nemusíte mít obavy, barva stolice nesouvisí s onemocněním jícnu. S pozdravem MUDr. M. Voška

Jaroslava Salihova30. 1. 2022

Porucha trávení, neobvyklá fekálni inkontinence,častěji zácpa,průjem sporadicky,stolice ponejvíce nucena,AMS 1,96,cukr 4,60 , cholesterol 5,48, Sjogneruv syndrom, intolerance laktózy,opakované povrchové tumory močového měchýře ,žaludeční reflux ,a brániční kýla již 10 let.dekuji

Dobrý den, jak tedy zní Váš dotaz ? MUDr. M. Voška

david26. 1. 2022

Dobrý den, byl jsem u Vás pro bolest břicha a úbytek váhy 8kg za 3 týdny. Nic mě nebylo nalezeno na CT u vás jenom lehce zvětšená žaludeční stěna. Dělalo se mě ještě MRI břicha taky negativní. Dále jsem byl na PET/CT a endoskopii taky bez nalezu. Markery mám taky v pořádku. Myslíte že bych měl podstoupit ještě EUS? Po těhle všech vyšetření které jsou bez nálezu. Jde mě o to že jím hodně a váha…

Dobrý den, EUS vyšetření slinivky nedoporučuji, nepřinese víc informací než PET/CT a magnetická rezonance. Po vyloučení organické příčiny se u Vás může jednat o funkční poruchu. U těchto poruch nelze určit jasnou vyvolávající příčinu. Narušena je funkce trávicího ústrojí, nikoliv orgány samotné. Faktory, které se na vzniku trávicích obtíží zpravidla podílejí, jsou: dlouhotrvající stres a napětí,…

Renata23. 1. 2022

Dobrý den, mám problémy se zažíváním Pálení žáhy, nadýmání) a beru (dlouhodobě) dle potřeby Lanzul. Chtěla bych se nechat odborně vyšetřit. Ráda bych se zeptala, zda potřebuji doporučení OL, nebo se stačí pouze objednat ke konsultaci. Předem velmi děkuji za odpověď Renata THauerová

Dobrý den, ke specialistovi se můžete objednat i bez doporučení praktického lékaře, nicméně není to moudrý krok. Praktický lékař má k dispozici veškeré informace o vašich chorobách a provedených vyšetřeních, navíc může také indikovat endoskopické vyšetření nebo ultrazvuk a ušetřit Vám minimálně jednu návštěvu gastroenterologa. Takže pokud je to možné, neobcházejte svého praktického lékaře. S…

Pavlína17. 1. 2022

Děkuji panu doktorovi MUDr. Michal Voška, Ph.D za předešlou odpověd. Pro potíže gastroenterologické jsem byla na ultrazvuku a nerozumím moc zprávě, a obvodní řekla jen dietu tak by mě zajímalo co zpráva ze sona pro mě znamená. "Játra zvětšená přesahující dolní pol.ledviny o 4,5cm,parenchym homogenní, normální echogeniky bez dilatace IH žluč.cest V. porae v normě. Hepatocholedochus není rozšířen,…

Dobrý den, hepatomegalie je objektivně prokazatelné zvětšení jater proti normě. Popis neuvádí rozměry jater, může se jednat o vrozeně dlouhá, nebo nízko uložená játra. U polypu žlučníku do 5mm doporučuji UZ kontrolu za 6 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Voška

Pavlína4. 1. 2022

Dobrý den, mám neustále potíže žaludeční, nadýmání a plnosti. Nyní opět poslána na sono břicha, a již poněkolikáte na fibroskopii, dlouhodobě beru Emaneru 40 a pak také na kolonoskopii, na které jsem ještě nebyla a mám z ní hodně strach, nejlépe bych absolvovala ve spánku. Chci se optat jak se u vás kolonoskopie provádí. Do Hořovic mimo jiné jezdím na onkologii a neurologii, jsem s vaší péčí…

Dobrý den, koloskopie se bát nemusíte. Vyšetření se u nás provádí v analgosedaci, dostanete tedy injekci proti bolesti a na zklidnění. Vyšetření trvá přibližně 15 - 20 minut. Po koloskopii zůstanete nejakou dobu ležet v klidu na lůžku. Vzhledem k podaným injekcím je vhodný doprovod. S pozdravem MUDr. M. Voška

Jitka3. 1. 2022

Dobrý den, od října mám jakoby citlivý vzestupný tračník až po jaterní ohbí. Nejvíce mi to připomíná nadýmání, ale jen vpravo. Léta jsem trpěla na syndrom dráždivého tračníku s průjmem. To se právě od října úplně uklidnilo a místo toho mám tyto potíže. Krev a sono v pořádku. Na konci měsíce jdu na kolonoskopii. Jinak se cítím dobře. Stolice je úplně v pořádku, bez hlenu, krve. Existuje něco jako…

Dobrý den, doporučuji vyčkat výsledku koloskopie. S pozdravem MUDr. M. Voška

Martin31. 12. 2021

Dobrý den, jsem 2 měsíce po OP žlučníku a mívám často průjem a mám ubytek na váze. Beru hylak forte ale bez efektu. Kde by tedy mohl být problém?

Dobrý den, bohužel nemám dostatek informací k posouzení Vašeho zdravotního stavu. Doporučuji návštevu praktického lékaře a provedení základních vyšetření (ultrazvuk břicha, odběry krve, vyšetření stolice) . S pozdravem MUDr. M. Voška

Dagmar21. 12. 2021

Dobrý deň, môj priateľ má vred na žalúdku môže sa dať očkovať vakcínou Pfizer? Je to 3. dávka

Dobrý den, léčený žaludeční vřed není kontraindikací k očkování. S pozdravem MUDr. M. Voška

Michal19. 12. 2021

Dobrý den zhruba před měsícem mi byla diagnostikována crohnova nemoc. Včera jsem měl celý den průjem s příměsí krve a křečemi v břiše. Dnes už je to o trochu lepší. Moje otázka z ní. Souvisí to s onemocněním. Mám někam zajít nebo to vyležet doma. Moc jsem o této nemocí nebyl informován. Užívám každé ráno budenofalk granule. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, online poradna není místem k řešení akutních potíží. Pokud máte akutní zhoršení stavu, obraťte se na ošetřujícího gastroenterologa, nebo navštivte pohotovost. S pozdravem MUDr. M. Voška

Jana18. 12. 2021

Dobrý den, po dobrání ATB mám již 3 týdny pocit řezání od žaludku až do střev, stolice párkrát do zelena, jindy normální, často po jídle jdu hned na stolici, Někdy řezání ve střevech i po stolici. V noci a ráno je to v pořádku, pocit řezání je spíše odpoledne až k večeru. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, téměř všechna antibiotika mohou vyvolávat gastrointestinální nežádoucí účinky, nejčastěji dyspepsii s nauzeou a zvracením nebo průjem. Doporučuji užívání probiotik 2x denně, v případě přetrvávání potíží návštěvu praktického lékaře a mikrobiologické vyšetření stolice. S pozdravem MUDr. M. Voška

Tomáš Spáčil14. 12. 2021

Dobrý den chtěl bych se zeptat,zda se mohu nechat naočkovat proti covid 19.Mám Crohnovou chorobu,která je už delší dobu aktivní.Mám zvýšené teploty bolesti břicha,svalů a kloubů.Také jsem začal mít problémy s průchodností potravy v tenkém střevě.Za měsíc jdu na kontrolní vyšetření na gastroentrologii a pokud se stav nezlepší po kortikoidech tak jdu na operaci,kdy mi bude odstraněna poměrně velká…

Dobrý den, očkování proti covid-19 lze doporučit všem pacientům s Crohnovou chorobou bez ohledu na aktivitu jejich nemoci a na podávanou terapii - včetně imunosupresivní či biologické léčby v indukční i udržovací fázi. S pozdravem MUDr. M. Voška

Leona Lamková11. 12. 2021

Dobrý den, jsem 4 týdny po operaci kvůli neprůchodnosti střev z důvodu strůstů. Mám bezezbytkovou dietu na 4 až 6 týdnu. Zajímá mě, mohu po tomto období jíst opět celozrnné pečivo, syrovou zeleninu a luštěniny? Pokud budu jíst viz uvedené, nemůže se mi ileus vrátit? Děkuji Leona Lamková

Dobrý den, dieta bohatá na vlákninu je naopak vhodná. Vláknina zvětšuje objem stolice a urychluje střevní peristaltiku. Důležitá je také schopnost vlákniny vázat na sebe nežádoucí látky z potravy. Chrání tak trávicí soustavu a má protirakovinný účinek. S pozdravem MUDr. M. Voška

Martina11. 12. 2021

Dobrý den pane doktore chtěla bych se jenom zeptat mam takovej problém zápach z úst jako stolice je to hrozne nevim.z ceho snažím se jist zdravě piju i bylinkove čaje čistou vodu čím to je bych se chtěla zeptat moc mě to trapi je to trávením? Nebo neco se deje v zaludku nevim co by stě mi.poradil obtezuje i mne i.okoli děkuju moc bojím se i jíst v spolecnosti že mi to nestráví moc děkuju když mi…

Dobrý den, až u 90 % pacientů trpících dlouhodobým zapáchajícím dechem, tzv. halitózou, je místem vzniku obtíží ústní dutina. Extraorální příčiny halitózy způsobují nepříjemný dech v daleko menší míře než příčiny orální. Zdrojem jsou především záněty otorinolaryngologické povahy, jako sinusitidy, rinitidy, tonzilitidy, záněty horních i dolních dýchacích cest. Halitóza může být projevem…

Radka Pernická10. 12. 2021

Dobrý den, v sobotu jsem byla na redrenáži píštělí v Iscare,od te doby mam hrozné bolesti při stolici, ani se pořádně nevyprazdnim mi přijde, poté mě taky bolí břicho, je to normální po drenáži a srovná se to,nebo mám raději navštívit doktora? Děkuji

Dobrý den, máte-li přetrvávající bolesti při defekaci a bolesti břicha, doporučuji návštěvu IBD chirurga. S pozdravem MUDr. M. Voška

Karel29. 11. 2021

Dobrý den, před měsícem a půl mi byly diagnostikovány antrumgastritida a jaterní steatóza (bez „objektivních“ příčin jako je Helicobacter pylori nebo alkohol (vyloučena byla také celiakie)). Stav doprovází velká plynatost, bolesti a pálení v levém epigastriu, v minulosti bez návratu žaludečních kyselin. Nasazena Nolpaza 2 x 40 mg, nesnášenlivost, změna na Helicid 1 x 20 mg. Stav se moc nelepší,…

Dobrý den, při intoleranci inhibitorů protonové pumpy (nolpaza, helicid) lze u dráždivého žaludku podat antagonisty H2 receptorů, např. famotidin 20mg 2x denně, event. v kombinaci s prokinetiky. Z neuroleptik se u dráždivého žaludku osvědčil sulpirid v dávce 50-100 mg/den. S pozdravem MUDr. M. Voška

Luky26. 11. 2021

Dobrý den, mám 13 let ulcerozní kolitidu. V červnu jsem měl těžší relaps a od té doby jsem na medrolu, který jsem již pomalu vysazoval, ale když už jsem před 14 dny byl na 2mg denně, tak došlo opět k mírnému zhoršení příznaků(střevo dobré,ale silně mi otekly klouby po celém těle). Dávku medrolu jsem tedy opět navýšil. Nyní beru 16mg. Do toho beru cca měsíc Imasup 25mg ráno a 25mg večer. Ten jsem…

Dobrý den, pevně věřím, že dávkování léků si neřídíte sám, ale určuje Vám ho gastroenterolog. Užívání Imasupu (azathioprin) se obvykle zahajuje dávkou 2 - 2.5mg/kg, pokud nejsou přítomné indikace ke sníženému dávkování (nežádoucí účinky léku, přítomnost genetického polymorfismu v genu TPMT, současné užívání allopurinolu). Imasup můžete užívat současně s kortikoidy, nástup účinku je totiž pozvolný…

Michal15. 11. 2021

Dobrý den. Mohu užívat najednou pantomyl a kinito rano a večer? Beru pantomyl 1-0-1 a kinito 1-1-1 Děkuji za odpověd.

Dobrý den, pantomyl a kinito můžete užívat současně, před snídaní a před večeří. S pozdravem MUDr. M. Voška

Majči15. 11. 2021

Dobry den prajem pan doktor, mam 26 rokov a cca 4 roky ma trapia zaludocne problemy. Na GFS som bol uz 4x , prvy krat som mal velke bolesti po tvrdom alkohole a vokolade a nasli mi aftozno erozivny zapal.. preliecilo sa to a bolo dobre no odvtedy sa mi to nejak opakuje az nato he dalsie 3 GFS neukazali nič ani biopsia .mam kyselinu casto , dali mi dereflin a ganaton a mam schudnut ze ki tuk tlaci…

Dobrý den, pokud nedávné vyšetření žaludku neprokázalo brániční kýlu ani žaludeční vředy a užíváte dereflin, jejich nález na další gastroskopii je nepravděpodobný. Dereflin (esomeprazol) je lék, který snižuje množství žaludeční kyseliny, účinkuje do několika dnů od nasazení. Neuvádíte sílu dereflinu, někdy je při nedostatečné účinnosti nutné navýšení dávky. Neméně důležité je dodržování dietních…

Růžena Holzmannová14. 11. 2021

Dobrý den, jsem po dvou operacích brániční kýly s komplikacemi /obrácený žaludek v hrudniku s nemožností polykání/ a mám stále špatné polykání, chci se zeptat, memam nárok na péči zubaře, můj lékař odešel do důchodu a já mám problémy, potřebuji kvůli polykání dobrý chrup. Děkuji.

Dobrý den, stomatologa by měl pravidelně navštěvovat každý, bez ohledu na přidružená onemocnění. Doporučuji obrátit se na webové stránky České stomatologické společnosti, kde je publikován seznam zubních lékařů, kteří registrují nové pacienty. S pozdravem MUDr. M. Voška

Míša11. 11. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se prosím informovat k mé problematice. Trápí mě žaludeční potíže spojené s pálením jícnu, úst, jazyka, téměř nemohu polykat už 3 dny jsem nejedla, navštívená první gastroskopie, kde byla nalezena jen trávicí napěněná šťáva, dále bolesti neustupovaly , v šílených bolestech zavolána erzeta, kardiologické vyšetření, CT břicha, nález - zvětšená slezina. Provedena další…

Dobrý den, při usilovném dávení v průběhu gastroskopie můžete první den po výkonu pociťovat škrábání v krku, které samo odezní. Poleptání jícnu při gastroskopii se opravdu bát nemusíte. S pozdravem MUDr. M. Voška

slavka5. 11. 2021

Dobry den, chci se zeptat co znamena po gastro vysetreni zaver, nekolik polypku benigniho vzhledu z fundickych zlazek 1mm v zaludku. byl mi nasazen na 2 mesice pantoprazole a potom ho mam vysadit. Co znamenaji tyto polypy v zaludku?dekuji za odpoved

Dobrý den, ojedinělé drobné fundické polypy jsou častým náhodným nálezem při gastroskopii. Jedná se o nezhoubné útvary, není nutná žádná léčba ani endoskopické kontroly. S pozdravem MUDr. M. Voška

Jaroslava2. 11. 2021

Dobrý den mám již přes tři měsíce bolesti břicha se střídáním průjmu a zácpy a také pálení žáhy čekám na vyšetření kolonoskopie a gastroskopie poslední týden mám bolesti v na levé straně dole v břiše někdy je to opravdu nesnesitelné nevíte co by to mohlo být zda by to mohlo mít souvislost s těma střevama nechci moc k doktorovi není zrovna dvakrát příjemný

Dobrý den, doporučuji podstoupit uvedená vyšetření, která poskytnou odpověď na Váš dotaz. S pozdravem MUDr. M. Voška

Milan30. 10. 2021

dobry den, mam 20let od diagnozy m. Crohn s lokalizaci term. ileum. Pred 11 roky ileocekalni resekce. Stav od resekce byl stabilizovany bez medikace. V poslednich dvou letech ale doslo ke zhorseni klinickeho stavu (bolesti bricha, bolest prave kycle, dermatitida v obliceji, afty, zanet spojivek a tvorba zakalku). vysetreni: 1. kolonoskopie - 2cm postizeni v oblasti anastomozy stupen Ri2,…

Dobrý den, mimostřevní manifestace Crohnovy choroby nemusí vždy korelovat s tíží střevního postižení. Souvislost Vámi uvedených potíží s Crohnovou chorobou musí posoudit Váš ošetřující gastroenterolog ve spolupráci s revmatologem, dermatologem a oftalmologem. V případě jednoznačné extraintestinální manifestace Mb. Crohn a inefektivitě dosud podávané léčby je na místě zvážení podání biologické…

Jana29. 10. 2021

Dobrý den.Můj výsledek gastroskopie.Kardie ve 40 cm netěsní,žaludek se volně rozvíjí,řasy autoplastické,jezírko s čirou tekutinou,sliznice hladká růžová,bez fok.lézí.V těle 2 polypy do 8 mm typyc.benigního vzhledu v antru papula do 45 mm v retrovizi polyp 5mm.Pylorus okrouhlý volně prostupný pro přístroj,bez lezí,oblast bulbu a D2 s norm.zachovalou architekturou.Biopsie 0 Doporučení kontrola v…

Dobrý den, z popisu bohužel nedokážu blíže určit, co znamená papula velikosti 45 mm. Je to opravdu velké, možná šlo o překlep. Vysvětlení Vám jistě poskytne Váš ošetřující gastroenterolog (kontrola v GE poradně dle plánu). S pozdravem MUDr. M. Voška

Sabina23. 10. 2021

Dobrý den,dle CT mám nespecifický střevní zánět v terminálním ileu,obraz byl hraniční. Kalprotektin 800.Jako první mi byla nasazena Pentasa,ale nesedla mi,měla jsem z ní zvýšenou teplotu.Poté mi byl nasazen Budenofalk 9mg 1x denně.Po 3 měsících s Budenofalkem byl kalprotektin 246.Krevní obraz vždy v pořádku.Měla jsem bolesti v podbřišku každé ráno po probuzení a během dopoledne přešly.Budenofalk…

Dobrý den, bohužel nemám dostatek informací k posouzení, zda potíže souvisejí s aktivitou nemoci, nebo se jedná o nežádoucí učinek léků. Bližší informace a návrh terapie Vám jistě poskytne Váš ošetřující gastroenterolog. S přátelským pozdravem MUDr. M. Voška

Simona20. 10. 2021

Dobry den, pri gastrokopii mi byly nalezeny polypy benigni 1mm z fundickych zlazek a nasazen lek pantoprazole.co to pro me do budoucna znamena?muzou se polypy zvetsovat ? Dekuji

Dobrý den, ojedinělé drobné fundické polypy jsou častým náhodným nálezem při gastroskopii. Jedná se o nezhoubné útvary, není nutná žádná léčba ani endoskopické kontroly S pozdravem MUDr. M. Voška

Martin19. 10. 2021

Dobrý den, jestliže dochází k častému svědění kůže (nejvíce hrudník a břicho) a hodnoty bilirubinu v krvi jsou opakovaně v rámci normy (celkový 17, přímý 3), lze jednoznačně vyloučit poruchu odtoku žluči jako příčinu svědění? Děkuji.

Dobrý den, při normálních hodnotách bilirubinu a jaterních testů lze s jistotou vyloučit poruchu odtoku žluči jako příčinu svědění. S pozdravem MUDr. M. Voška

Alžběta16. 10. 2021

Dobrý den, mám chronickou gastritidu. Před týdnem očkování na chřipku. Bolesti žaludku se dost zhoršily. Může to být tím? děkuji

Dobrý den, zažívací potíže patří mezi možné nežádoucí účinky vakcinace proti COVID-19. Ke zhodnocení závažnosti stavu a nahlášení nežádoucího účinku vakcíny se prosím obraťte na svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. M. Voška

Svobodová14. 10. 2021

Dobrý den, v roce 2019 vznikly bolesti žaludku. Provedena gastroskopie - zánět jícnu, překyselení (v té době jsem však byla v polovině těhotenství). 2020 zhoršení, bolest žaludku, nauzea - opět gastroskopie, kde nezjištěno nic špatného, mírný zánět jícnu (nález lepší, než 2019 a velké množství žluči v žalud.). Tato druhá gastroskopie krátce po porodu. V lednu 2021 opět zhoršení - třetí…

Dobrý den, při dlouhodobých potížích stejného charakteru s 3x normální gastroskopií a vyloučením infekce H. pylori je vředová choroba žaludku a dvanáctníku málo pravděpodobná. S pozdravem MUDr. M. Voška

Hanca11. 10. 2021

Dobrý den já po operaci tlustého střeva (jejuna) a mám se objednat na gastroenterologa k biopsii tenkého střeva chtěla jsem se optat jak se to bude dělat na co se mám připravit zda vyšetření bude přes pusu a nebo konečník děkuji moc se bojím a nevim co očekávat a zda můžu lékaře požádat o léky na tlumení moc se bojím děkuji

Dobrý den, neuvádíte lokalizaci a důvod biopsie (jaký byl důvod operace, bylo operováno tlusté střevo nebo jejunum - část tenkého střeva, proč má být provedena biopsie). K vyšetření a odběru biopsie z dvanáctníku postačí gastroskopie, při které se po lokálním znecitlivění zavádí ohebný endoskop ústy do jícnu, žaludku a dvanáctníku. K vyšetření vzdálenějších částí tenkého střeva je nutné použít…

Eva5. 10. 2021

Již 5 let mám diagnostikován susp m. Crohn nebo idiop. stževní zánět, opakované vyš. neujasnili dg. Potíže spíš občasné poruchy při nadýmání- zpomalená pasáž. Beru Pentázu. K tomu mám také nově dg. vaskulitida - nasazen Prednison, při kterém mám skoro všechny vedlejší účinky, zhoršily se mi i zažívací potíže. Lékařka řekla, že mám vlastně zaléčené obojí a je spokojená. prý určit dávku Prednisonu…

Dobrý den, nemám dostatek údajů, abych mohl posoudit terapii chronického střevního zánětu a zda je potřebná léčba kortikoidy. Dle popisu ale prednison užíváte z důvodu vaskulitidy. Pokud Vám nedělá dobře, poraďte se o případné změně terapie s ošetřujícím revmatologem S pozdravem MUDr. M. Voška

Martn1. 10. 2021

Dobrý den pane doktore. Chtěl bych se vás zeptat, přes rok mě trápí pravidelně zhruba každý měsíc silné nadýmání, zvětší se mi břicho, začnu škytat, říhat a upouštět větry. Do toho mám kašovitou stolici, která se změní na vodnatý průjem a to trvá asi dva dni. Pak se vše vrátí do normálu a mám asi měsíc klid. Byl jsem na kolonoskopii a na endoskopii, vše v pořádku. Léčím se s cukrovkou 2. typu,…

Dobrý den, Vaše potíže pravděpodobně souvisejí s funkční poruchou trávení. U těchto poruch nelze určit jasnou vyvolávající příčinu. Narušena je funkce trávicího ústrojí, nikoliv orgány samotné. Faktory, které se na vzniku trávicích obtíží zpravidla podílejí, jsou: dlouhotrvající stres a napětí, nevyvážená, nezdravá či jinak dráždivá strava, nedostatek pohybu a sedavý způsob života, kouření a…

Tomáš27. 9. 2021

Dobrý den, dva týdny zpátky mi byl vyšetřením na gastru diagnostikován reflux a malá ranka na jícnu. Měl jsem dlouhou dobu problémy s dýcháním, jelikož mi z refluxu otékala sliznice v nosohltanu. Byly mi změněné léky z Omeprazolu 20 1-0-1 na Controloc 20 1-0-1. Kromě toho beru Kinito 1-1-1 a sprej Mommox 1-0-1.Po týdnu se mi špatné dýchání a otékání sliznice se vrátilo (většinou hodinu a půl…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste pozoroval otékání sliznice nosohltanu a dásní ještě před zahájením uvedené léčby, nejedná se o nežádoucí účinek léku. S pozdravem MUDr. M. Voška

Linda16. 9. 2021

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda užívání léku Controlog 20mg se může vzájemně ovlivňovat s nitroděložním tělískem Mirena? Controlog užívám cca 1 měsíc 2x denně, posledních cca 14 dnů se mi objevuje slabé krvácení,trvá třeba 2 dny,pak zmizí,pak se znovu objeví..může to mít nějakou spojitost? Děkuji za odpověď. Pěkný den.

Dobrý den, nejsou známy interakce mezi užíváním controlocu a nitroděložním tělískem Mirena. Doporučuji návštěvu gynekologa. S pozdravem MUDr. M.Voška

Eva Hažmuková13. 9. 2021

pro pana primáře MUDr. Vošku: Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat a moc poprosit, zdali bych se přímo k Vám nemohla objednat na endoskopické vyšetření kvůli subepiteliálnímu polypoidnimu útvaru v distálním jícnu benigního vzhledu dif.dg. lipom. Chodila jsem k Vám do ÚVN a měla jsem přijít na kontrolu za 3 roky, což je letos. Byla jsem vyšetřovaná na přístroji Olympus GIF H 190. Vaši…

Dobrý den paní Hažmuková, samozřejmě, můžete se objednat na endoskopické vyšetření v Hořovicích. S pozdravem MUDr. M. Voška

Miloslava11. 9. 2021

Dobrý den, trápí mě žaludeční vředy, byla jsem hospitalizována před 2 lety v nemocnici.A nyní opět nemohu skoro jíst.Zde v Příbrami mě bohužel na vše nechávají čekat a minule mi začal vřed krvácet než mě vyšetřili.Šlo by se objednat nebo přijet prosim k vám?Moc si vaši nemocnici všichni chválí. Děkuji.

Dobrý den, při vyloučení organické příčiny se pravděpodobně jedná o funkční poruchu trávení. U těchto poruch nelze určit jasnou vyvolávající příčinu. Narušena je funkce trávicího ústrojí, nikoliv orgány samotné. Faktory, které se na vzniku trávicích obtíží zpravidla podílejí, jsou: dlouhotrvající stres a napětí, nevyvážená, nezdravá či jinak dráždivá strava, nedostatek pohybu a sedavý způsob…

Miroslava7. 9. 2021

Dobrý deň. Rada by som sa poradila, dlhodobo trpím bolesťami v pravej časti brucha, bolesti mám od spodnej časti rebra, občas prechádzajú do podbruška, inokedy cez bok pod pravú lopatku. Tento stav trvá už 2 r.. Absolvovala som už niekoľko vyšetrení, gynekológia, sono, neurológia, RTG panvy, odber moču, odber krvy, kolonostopia - bez nálezu. CT vyšetrenie - nález zvačšené…

Dobrý den, při vyloučení organické příčiny se pravděpodobně jedná o funkční poruchu trávení. U těchto poruch nelze určit jasnou vyvolávající příčinu. Narušena je funkce trávicího ústrojí, nikoliv orgány samotné. Faktory, které se na vzniku trávicích obtíží zpravidla podílejí, jsou: dlouhotrvající stres a napětí, nevyvážená, nezdravá či jinak dráždivá strava, nedostatek pohybu a sedavý způsob…

Sakačová Stanislava2. 9. 2021

Dobrý den, již 2 roky mám diagnostikovánu HIT (Histaminovou intoleranci) hlavně s různými střevními projevy. Vím, že na tuto diagnózu není žádná léčba a že nejdůležitější je úprava jídelníčku a životního stylu. To vše se snažím dodržovat. Nyní jsem četla odbornou studii, která se zabývala souvislostní mezi HIT a přítomností střevních zánětů. Máte na Vašem pracovišti nějakou zkušenost s tímto…

Dobrý den, syndrom histaminové intolerance vzniká v důsledku nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě nebo vlastní nadprodukcí histaminu. Hromadění histaminu může být dále způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Enzym DAO je produkován přednostně v…

Monika1. 9. 2021

Dobrý deň , prosím o radu , už skoro dva týždne sa neviem vyprázdniť.. za každým keď príde nutkavý pocit, vyprázdnenie spočíva s trochou riedkej stolice .. Neviem už vlastne ani čo mám jesť, keďže sa to tvári ako zápcha ale stolica je presne opačná.. ( hemoroidy mam od porodu - 2 roky) ďakujem.

Dobrý den, doporučuji časnou kontrolu lékařem a vyloučení organického onemocnění střev. Zůžení nebo překážka v terminální části zažívacího traktu se může projevit mimo obtížné vyprázdnění i tzv. paradoxním průjmem, kdy dochází k naředění stolice nad překážkou. S pozdravem MUDr. M. Voška

Lucie19. 8. 2021

Dobrý den, může mi ublížit preventivní každodenní užívání Imodia 2-3 tablety denně ? Jiné léky neberu. Trpým průjmy z nervozity.Děkuji.

Dobrý den, loperamid (Imodium) je lékem první volby v léčbě dráždivého tračníku s převahou průjmu. Jako každý jiný lék, i loperamid může mít nežádoucí účinky. Důležité je nepřekračovat doporučenou denní dávku 6 tobolek . S pozdravem MUDr. M. Voška

Adriana18. 8. 2021

Dobrý den, mívám časté zažívací problémy hlavně na dovolené (v ČR) kdy nejméně jeden den mám průjem, a bolesti břicha.Zřídkakdy se mi tyto problémy objeví i po kávě, kdy se dostaví silné křeče a okamžitá potřeba na velkou. Nyní se potýkám již 3 den s vodovým průjmem, první dva dny jsem byla několikrát, třetí den již byla stolice dopoledne v pořádku, ale provázely mě křeče v podbřišku, večer po…

Dobrý den, v případě akutních potíží doporučuji laboratorní vyšetření a mikrobiologické vyšetření stolice cestou praktického lékaře k vyloučení infekčního onemocnění. Při alarmujích symptomech (úbytek na váze, krvácení, neustupující průjem, chudokrevnost, abnormální fyzikální nález) dále provedení ultrazvuku břicha a koloskopie. S pozdravem MUDr. M. Voška

Julie16. 8. 2021

Dobrý den , prosím Vás chtěla bych se zeptat ... Občas se mi ve stolici objeví takové tužší bílo žluté kousky ve tvaru a velikosti fazolky nevíte prosím o co by se mohlo jednat ? Jiné problémy nemám . Děkuji moc

Dobrý den, doporučuji parazitologické vyšetření stolice. S pozdravem MUDr. M. Voška

Daniela14. 8. 2021

Dobrý den dcera 14 let má jít na gastro vyšetření žaludku. Ve stejný den má druhé očkováni Pfizer. Mohu ji nechat vyšetřit ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, i když očkování není kontraindikací k provedení endoskopického výkonu, doporučuji po očkování klidový režim a endoskopii přeobjednat. S pozdravem MUDr. M. Voška

Anna13. 8. 2021

Dobrý den, 12.7. jsem byla na 1. očkování proti covid 19 a 14.7. jsem byla na odběru krve k vyšetření zvýšené hodnoty CA 19-9. Výsledek byl několikrát horší (i téměř u všech vyšetřovaných hodnot). Mohlo mít uvedené očkování na tyto výsledky vliv? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, studie dokládají zvýšenou hodnotu nádorových markerů u nemocných s COVID-19, nicméně chybí údaje u osob po vakcinaci. Neznám důvod vyšetření CA 19-9 ani přesné hodnoty, o případném dalším dovyšetření je nutné poradit se s lékařem, který vyšetření indikoval. S pozdravem MUDr. M. Voška

Pazderová Tereza4. 8. 2021

Dobrý den. Již od listopadu 2020 mne trápí bolesti v pravém podbřišku. Byla jsem u všech specialitstů. Od gynekologie, chirurgie a nyní ležím hospitalizována na gastroenterologii. Kolonoskopie provést nešla (hodně jsem zhubla a přes kličky se pan doktor nedostal). MR vyšetření ani krev nic neukázali. Již nevím co dělat. Bolesti mám neustálé (velmi mírné) často se ale zhorší do fáze, kdy omdlívám…

Dobrý den, při vyloučení organické příčiny se může jednat o funkční poruchu. U těchto poruch nelze určit jasnou vyvolávající příčinu. Narušena je funkce trávicího ústrojí, nikoliv orgány samotné. Faktory, které se na vzniku trávicích obtíží zpravidla podílejí, jsou: dlouhotrvající stres a napětí, nevyvážená, nezdravá či jinak dráždivá strava, nedostatek pohybu a sedavý způsob života, kouření a…

Helena3. 8. 2021

Dobrý den, podle CT mám mírnou panikulitidu mesenteritis, diagnostikovanou v prosinci 2020, od té toby mám již 2. zánět žil, předtím jsem ho nikdy neměla, nemůže to mít souvislost? Píchám si do břicha Fraxiparin, mám 20 inj, tvoří se mi boule,fleky,svědí. Je i jiné řešení než inj.?Děkuji

Dobrý den, mezenterická panikulitida je vzácné chronické onemocnění, postihující tuk v mezenteriu. Není udáván zvýšený výskyt zánětů žil (tromboflebitid) u pacientů s mezenterickou panikulitidou. S pozdravem MUDr. M. Voška

Edita30. 7. 2021

Dobrý den, jsem 3 týdny po laparoskopické operaci žlučníku, kde jsem měla kámen). Trápí mě křeče a bolesti břicha v pravo dole pokaždé, když se mi chce na stolici, ale problém je, že mám "zácpu", která vždy trvá cca asi 3 hodiny, pak se podaří jít na velkou, ale bez úplného vyprázdnění(proto jdu i třikrát za sebou po trochách?,nevím, jak to líp napsat). Dietu č.4 dosud dodržuji. Co pomůže, aby…

Vážená Edito, neuvádíte, jak dlouho se druhý hematom barevně nemění, ale pokud jde opravdu o hematom, tak vstřebávání trvá různě dlouho na základě mnoha faktorů. Pokud by bolesti v místě hematomu trvaly, objevily se další potíže, jistě vyhledejte chirurgické vyšetření. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Martin25. 7. 2021

Dobry den, rad bych se zeptal, jak dlouho mohu zustat klidny po opakovane negativni kolonoskopii (v letech 2016 a 2017), ktera byla provadena kvuli caste a stuzkovite stolici (5x denne), obcasnemu krvaceni z konecniku, neustalym stehujicim se bolestem bricha, silnemu nadymani. Tyto symptomy me i po letech trapi neustale a zhorsuji se, cca pred 3 mesici zacalo silne krvaceni a vylucovani hlenu po…

Dobrý den, vzhledem k udávaným potížím (intenzivní krvácení, bolesti v konečníku) a inefektivitě léčby hemoroidů doporučuji provedení koloskopie k vyloučení nespecifického střevního zánětu. S pozdravem MUDr. M. Voška

Radka12. 7. 2021

Dobrý den,o víkendu jsem byla na zavedení nekonečného drénu (píštěl - crohnova choroba), mám jit v listopadu na výměnu drénu,ale u svého dr. mám jít na kolonoskopii v srpnu. Mohu normálně jít na kolonoskopii,nebo to není možné, když mám drén v konečníku? děkuji za odpověď

Vážená Radko, nekonečná drenáž není překážkou k provedení koloskopie. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
PAVLA10. 7. 2021

Dobrý den, asi měsíc se mi dělá špatně, většinou po námaze, po aktivitě, k tomu bolest pod zebry na obou stranách. Nezvracim. Je to pocit jako při tehotenske nevolnosti. ( jen přirovnání) hylack forte nepomáhá Děkuji

Dobrý den, nevolnost po náročné fyzické aktivitě může být reakcí organizmu na nepřiměřenou zátěž. Stěžejní zásadou je postupné dávkování zátěže. Zvláštní pozornost je třeba věnovat výživě, což znamená zabezpečit si optimální přísun všech látek pro krytí energetických požadavků. Určitou možností, jak žaludku odlehčit a jak do sebe dostat potřebné sacharidy, jsou nejrůznější sportovní doplňky…

Jana6. 7. 2021

Dobrý den,prosím můžete mi poradit co používat na bolavý konečník. Jsem po zanoření ileostomie (odebrali mi celé tlusté střevo kvůli zděděné rakovině)nyní devátý měsíc. Vše bylo v pořádku,nyní přes měsíc docházím na chemoterapii s biologickou léčbou a mám neustálé průjmy,které způsobují pichlavé bolesti konečníku,i když se po každé stolici sprchuji,dělám koupele s heřmánkem,mažu hemostopem je to…

Dobrý den, dle popisu se pravděpodobně jedná o zánět pouche, tzv. pouchitidu, která patří do rukou specialisty - gastroenterologa nebo IBD chirurga. Je nutné endoskopické vyšetření s odběrem biopsií k určení stupně postižení a k vyloučení infekce. Dle stupně postižení se podávají antibiotika, event. doplněná o protizánětlivé léky. S pozdravem MUDr. M. Voška

Ondra5. 7. 2021

Dobrý den, již cca 3 mesic mám stale stejný stav. Zahleneni na pruduskach, kdy při výdechu citim,jak mi v oblasti hrudniku chrci usazené hleny. K tomu mám neustále zastřený, jakoby nachlazeny hlas a střídavě ucpany nos ( někdy se žlutou, jindy s bílou rymou). Měl jsem dvoje antibiotika s mírným zlepšením, Absolvoval jsem plicní i orl vyšetření, bez nálezu. Lékař měl také podezření na mimojícnový…

Dobrý den, zahlenění může, ale nemusí být v příčinné souvislosti s mimojícnovým refluxem. Pokud je nemocný mladší 45 let a nejsou přítomné alarmující příznaky (hubnutí, chudokrevnost, známky krvácení do GIT, váznutí sousta nebo bolestivé polykání), využívá se tzv. terapeutický test inhibitorem protonové pumpy v dostatečné dávce (omeprazol 20mg, lansoprazol 30mg, pantoprazol 40mg) 2x denně po dobu…

Dana1. 7. 2021

Dobrý den, od listopadu 2020 mě trápí bolestí v pravém podžebří, pálení žáhy a bolesti žaludku. Byla jsem na gastroskopickém i kolonoskopickém vyšetření. Vše bylo v pořádku. Jen mi našli písek ve žlučníku. V březnu 2021 po stálých každodenních potížích (bolestí) mi našli drobné kamínky ve žlučníku. 26.3. jsem byla na operaci, kdy mi vzali žlučník, který byl už v chronickém zánětu. Bohužel po…

Dobrý den, jako postcholecystektomický syndrom je označován soubor zažívacích potíží po operaci žlučníku. Objevují se u 10 až 15 % pacientů po cholecystektomii. Je nutné vyloučit pooperační komplikace a přítomnost konkrementů ve žlučových cestách (udáváte normální jaterní testy, vhodné je doplnit také pooperační ultrazvuk břicha, event. magnetickou rezonanci žlučových cest – MRCP). Dále se může…

Petr29. 6. 2021

Jaká je možnost léčby píštělí.odborny popis .chron.puerisnal.fissurami Bilat.již několikrát operováno.cca3x.již mám hotové ČT,MR,KOLONOSKOPIE.byla by možná nějaká konzultace s vaší nemocnici.dekuji.

Vážený Petře, konzultace jistě možná je, objednejte se cestou recepce (tel. 14 500) do koloproktologické ambulance. S sebou prosím k vyšetření doneste zdravotnickou dokumentaci z předchozích vyšetření. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Martina XG26. 6. 2021

Dobrý deň, Chcela by som sa zčkovať na COvid, avšak trpím vredom pažeráka. Momentálne je tam zápal. Je možné sa zaočkovať aj v takomto prípade?

Dobrý den, refluxní choroba jícnu není překážkou očkování proti COVID-19, můžete se nechat zaočkovat. S pozdravem MUDr. M. Voška

Pavel Marek22. 6. 2021

Pro pana primáře Vošku: Dobrý den, pane primáři. Byl jsem Váš pacient na ÚVN a bezvýhradně Vám věřím. Mohl bych zůstat Vaším pacientem i v Hořovicích? Děkuji co nejsilněji Pavel Marek

Dobrý den, samozřejmě, můžete se objednat do gastroenterologické ambulance v Hořovicích. Pro objednání volejte tel. 14500 (zkrácené číslo, vytáčejte bez předvolby). S pozdravem MUDr. M. Voška

Pavel Nechutný11. 6. 2021

vážený pane primáři, léčil jsem se u Vás v ÚVN na Baretův jícen, vypaloval jste mi špatnou sliznici. K mému zděšení jsem zjistil, že už pracujete v Hořovicích. Měl sem se dostavit na kontrolní vyšetření jícnu. Mohl bych se přihlásit opět k Vám ? Mám ještě jeden dotaz : kdyby bylo nutné jícen znovu "opravit", má nemocnice ten přístroj nebo bych zákrok mohl opět absolvovat v ÚVN ? Nejraději bych…

Dobrý den pane Nechutný, samozřejmě, můžete se objednat na vyšetření do Hořovic. Naše pracovište disponuje přístroji s vysokým rozlišením, nutných pro sledování pacientů s Barrettovým jícnem. V případě výskytu dysplazie je možné absolvovat radiofrekvenční ablaci v ÚVN, se kterou spolupracujeme. Pro objednání na endoskopické vyšetření prosím kontaktujte endoskopické pracoviště na telefonu 311 55…

Mária Marcekova3. 6. 2021

Dobrý deň, 3 mesiace mam bolesti brucha a ostrejšie v ľavej strane brucha. 4/2019 kolonoskopia, 3 mm polyp, maličké divertikuly 10 cm od konečníka, vnútorné aj vonkajsie hemoroidy II.a III.stupna. Vyšetrenie z 3/2021 gastrospokia: mierny chronický zápal žalúdka a dvanástnika. Z odobratych vzoriek HP neg., enzým laktazy 40%. Kalprotektin 267 (norma 0,00-120,00).Z krvi S_anri Milk IgG 69,10 (norma…

Dobrý den, ve Vašem případě se na základě popisu klinických příznaků, výsledků provedených vyšetření a již navržené terapie pravděpodobně jedná o symptomatickou nekomplikovanou divertikulózu. Základem léčby jsou probiotika, vláknina a cyklicky podávané nevstřebávající se antibiotikum rifaximin (normix). Důležitý je také dostatek pohybu a redukce tělesné hmotnosti. Koloskopii bych vzhledem ke…

Hanka29. 5. 2021

Dobry den. Jiz 6 roku se lecim s refluxem az do prvniho ockovani jsem byla v klidu. Po ockovani Pfeizer mam kazdy den záchvat paleni zahy na ktery bezne leky ktere uzivam vubec nezabiraji. Je mozne ze to vyvolalo ockovani? A mam jit na druhou vakcinu? Dekuji Hanka

Dobrý den, po aplikaci vakcíny Comirnaty může velmi vzácně dojít ke zhoršení refluxních symptomů, nicméně tyto potíže bývají přechodné a neměly by vést k odložení druhé dávky. Rozhodně se nejedná o závažný nežádoucí účinek vakcíny. Doporučuji dodržovat antirefluxní dietní a režimová opatření a přechodně navýšit dávku inhibitoru protonové pumpy, event. přidat prokinetikum. S pozdravem MUDr. M.…

Zdeňka28. 5. 2021

Dobrý den. Před dvěma týdny mě začalo bolet v podbřišku a bolest postupně přešla až do boku a do zad. Ukázalo se, že se jednalo o zánět močových cest. Dnes je to přes týden a zánět odezněl. Ale potíž je v tom, že po odeznění mi zůstala bolest žaludku. Původně jsem si myslela, že to nejspíš bude souviset se zánětem, ale nejspíš se jednalo o kombinaci 2 věcí. V lékárně mi doporučili Iberogast.…

Dobrý den, Vaše potíže pravděpodobně souvisejí s funkční poruchou trávení. U těchto poruch nelze určit jasnou vyvolávající příčinu. Narušena je funkce trávicího ústrojí, nikoliv orgány samotné. Faktory, které se na vzniku trávicích obtíží zpravidla podílejí, jsou: dlouhotrvající stres a napětí, nevyvážená, nezdravá či jinak dráždivá strava, nedostatek pohybu a sedavý způsob života, kouření a…

Štěpánka Bártlová18. 5. 2021

Dobrý den, dneska jsem byla na pouchoskopii. A závěr byl susp. píštěl v anastomóze na vertikální straně pouche. Je to normální?? Jaké jsou možnosti léčby? Musí se to nějak léčit?? Děkuji Vám hrozně moc za odpověď Bartlová

Dobrý den, píštěle se vyskytují přibližně u 15 % pacientů s pouchem. Indikace k léčbě a konkrétní léčebná modalita závisí na lokalizaci píštěle a přidružených symptomech. O nutnosti léčby se, prosím, poraďte se svým ošetřujícím chirurgie. S pozdravem MUDr. M. Voška

Veronika10. 5. 2021

Dobrý den, již delší dobu (3-4 týdny) mne trápí problémy se žaludkem, neustálé říhání, zejména po jídle a po pití, občas mám i po ránu řidší stolici (až průjem). Beru stále helicid, kinito, nyní jsem si nasadila pangrol a endiaron. Piju rovněž čaje a snažím se jíst zdravě, lehká jídla. Dříve mi doktor diagnostikoval alergii na mléko a na lepek z krve. Tyto potraviny (zejména lepek) se snažím…

Dobrý den, máte-li potvrzenou alergii na lepek (tzv. celiakii), jedinou léčbou je přísná a celoživotní bezlepková dieta. Při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek (podrobně viz např. www.celiak.cz). U celiakie dochází k poruše kartáčového lemu na povrchu sliznice tenkého střeva, což může být spojeno s nedostatkem enzymu, který rozkládá mléčný cukr (laktózu). Z…

Roman9. 5. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda zvýšené hodnoty ASCA IGM a IGG, v řádu stovek, je potřeba nějak řešit, a nebo je to při Crohnově chorobě běžné. Děkuji.

Dobrý den, protilátky ASCA mají vysokou specifitu pro Crohnovu chorobu. Protilátky se vyskytují v 60–80 % u pacientů s tímto onemocněním, nicméně jejich hladina nesouvisí s tíží onemocnění. S pozdravem MUDr. M. Voška