Miloslava Šponiarová13. 11. 2019

Dobrý den byla jsem hospitalizovaná pro vysoké jaterní testy po kontrole Sono břicha kde se ukázalo že ve žlučovodech jsou cholesterolové kamínky byla jsem léčena spasmolytiky + ATB po zlepšení jsem byla propuštěna s dobrání léku Augmentinu a s přidání léku Ursosan který mi má rozpustit vzniklé konkrementy ráda bych věděla jak se to bude projevovat není mi moc dobře někdy mám bolesti břich po…

Dobrý den Miloslavo, Vámi udávaná léčba je naprosto v pořádku, stav by se měl postupně zlepšit, bolesti by se měli zmírňovat. Pokud by se naopak zhoršovaly, tak se raději ukažte lékaři, zvláště pokud by se přidali horečky, nebo zvracení. Dr. Beščecová

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Vajnerová8. 11. 2019

Dobrý den, chtěla bych veřejně poděkovat za velmi vstřícný a profesionální přístup panu doktoru Kasíkovi a jeho sestřičce v Endokrinologické ambulanci. Pan doktor má velmi vlídný přístup k pacientům a sestřička té patří můj velký dík. Náš život je trošku těžší a sestřička našla chvíli už v tak svém nabitém programu aby si mne vyslechla a vyjádřila velkou oporu v tom co s manželem děláme. Oba…

Děkujeme

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie29. 10. 2019

Dobrý den,dcera (16let)sono štít.žlázy 4/19: "PL13x15x49mm,LL12x11x39mm, isthmus má VD 3mm.ŠŽ ostře ohran.,vpravo na pomezí isthmu a PL téměř komplet.cystic.přest.uzel 8x3mm.V obou lalocích několik drob.cystic.změň.uzlů do 1,5mm.Zvětš.přištít.tělíska nenalezena.Submandibulárně, podél vel.cév a kývačů a nad klíčky bez zvětš.LU "Sono v 9/19(probíhající mononukleoza):"PL 7ml, LL 4,5ml, isthmus má VD…

Dobrý den, podle pouhého popisu sonografie se nerad orientuji (vždy je lepší uzly vidět na USG) a předpokládám, že paní doktorka na Příbrami obdobně. Pokud endokrinolog doporučuje biopsii, důvěřoval bych paní doktorce. Biopsie není nikterak zatěžujícím výkonem. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka24. 10. 2019

Dobrý den, v pondělí jsem byla v nemocnici, kde mi zjistili trombozu dolnich končetin. Udělali mi ultrazvuk, odběr krve dali prášky na ředění krve Eliquis a Detralex a šup domů. Je to normální postup u trombozy? Lýtko mám nateklé a strašně bolí už třetí den jsem doma a žádná úleva. Měla bych teď jen ležet nebo tu nohu nejak procvičovat? Mám lýtko stažené pružným stahovadlem. Jak dlouho to bude…

Dobrý den Kristino, Trombóza v lýtku se většinou skutečně léčí ambulantně, tedy nasadí se léky a jde se domů. Měli by časem na bolesti zabrat,musíte nosit to stahovadlo, ale je lepší se pohybovat, chodit, a tím aktivovat žilní systém v noze, ale pouze s tím obinadlem/punčochou. Jinak spíše ležet a mít nohy nahoře, než sedět,často měnit polohy. Měla byste také dostatečně pit,aby se sraženina lépe…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
lucie21. 10. 2019

Dobry den, chodim panu doktorovi Kasik chtela bych se zeptat, zjistila jsem ze jsem tehotna ale na gynekologie jdu ted v patek 25.10. mam se k vam co nejdriv objednat?? nebo pockat az po az budu mit kontrolu potvrzenou??? predem dekuji

Dobrý den, až budete mít v pátek potvrzenou graviditu, zavolejte do ambulance na tel. číslo 311 55 22 23. Domluvíme se na dalším postupu. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Miloslava21. 10. 2019

Dobrý den, léčim se přes měsíc a půl na žaludeční vředy.Jeden mi krvácel.Beru controloc.Ale nevim co můžu a nemůžu tak se bojim jíst nikdo mi zde v Příbrami neporadil.Jak dlouho se vředy léčí a vyléčí se?Bojim se abych nebyla ohrožena na životě.Bolesti nemám, ale bojim se co mohu a nemohu aby se potíže nevrátili.Moc děkuji za rady a případně radu kam se obrátit.Moc děkuji.

Dobrý den, Miroslavo, dieta při vředové chorobě je v podstatě o tom, že nebudete jíst nebo pít to, co ve zvýšené míře dráždí žaludek k tvorbě kyseliny - tzn. měla by jste vynechat hodně kořeněná, pálivá jídla, neměla byste příliš jíst smažená jídla, měla byste omezit i přísun sladkostí a úplně vynechat alkohol, či kávu,černý čaj se také nedoporučuje.. v zásadě se dá říct, že když budete zdravě…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Táňa15. 10. 2019

Dobrý den mám znova dotaz na ct mi našli zvětšená játra 17,5 cm gastroenterolog mi řekl že se nemusim obávat boli mi v prave podžebří mam steatozu nepiji alkohol jim dietně obávam se vážné nemoci. S pozdravem Táňa.

Dobrý den Táňo, Vaše hodnota ALP je jen mírně zvýšená, na horní hranici normy, u nás je norma pro ženy do 2,2. Pokud máte ostatní jaterní testy v pořádku, neznepokojovala bych se. ALP může být zvýšené při různém typu onemocnění jater,nebo i u onemocnění kostí. Vyrážka s tím nemusí mít nic společného. Doporučila bych vám navštívit lékaře, buď praktického,nebo na interní ambulanci, provede se…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Táňa10. 10. 2019

Dobrý den mám dotaz mám zvýšene ALP 2,27 před tim jsem měla 2,10 co je příčina svědi mi celé tělo udělala se mi vyrážka děkuji.

Dobrý den Táňo, Vaše hodnota ALP je jen mírně zvýšená, na horní hranici normy, u nás je norma pro ženy do 2,2. Pokud máte ostatní jaterní testy v pořádku, neznepokojovala bych se. ALP může být zvýšené při různém typu onemocnění jater, nebo i u onemocnění kostí. Vyrážka s tím nemusí mít nic společného. Doporučila bych vám navštívit lékaře, buď praktického,nebo na interní ambulanci, provede se…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Kristýna8. 10. 2019

Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvuku štítné žlázy, na pokyn lékaře z Orl, kde mi byly zjištěny 2 větší uzly a zvětšená štítná zlaza. Objednám se na endokrinologii k podrobnějším vyšetření, ale co mě nyní trápí je, že máma má to samé, ovšem s jejich kalcifikací kdy ji vápník zůstává v uzlech a neputuje až do kostí, tudíž má kosti velice křehké. Měla snad 20x zlomeniny nohou i rukou. Mě nyní…

Dobrý den, zatím nevěšte hlavu. Vše záleží na tom jak uzly vypadají, jak vypadá celkově Štítná žláza, zda v pořádku funguje, nebo je porušena sekrece hormonů ve smyslu nadbytku, nebo nedostatku. Vše se dozvíte na endokrinologii, uzly mohou být různé, endokrinolog se podívá na ultrazvuk, odběry krve, eventuálně doplní odběr vzorků přímo ze štítné žlázy a uvidí se teprve o jaky typ onemocnění se…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana.novotna@gmail.com8. 10. 2019

Dobry den mojej 10 rocnej dvere bol viac x namerany tlak okolo 150/90. Bolieva ju obcas hlava. Vysoky tlak som mala aj ja od 12 rokov a je tam gen.zataz. ekg mala v poriadku. Nerada by som bola aby take dieta uz bralo lieky. Venuje sa sportu. Robi atletiku a volejbal. Nadvahu nema. Neviete mi poradit vyz.doplnky alebo nieco ine. Moc dakujem

Dobrý den Jano, předně vysoký krevní tlak u 10ti letého dítěte je jistě více alarmující než u dospělého. Je zapotřebí pořádně dceru vyšetřit, jestli nemá nějaké onemocnění, které by vysoký tlak mohlo způsobovat - poté by se jednalo o tzv. sekundární hypertenzi a řešil by se důvod přímo, ne pouze podávat léky na tlak - toto by měl provést ošetřující dětský lékař, nebo by vás měl poslat do nějaké…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Lilian30. 9. 2019

Dobrý den, z poslední kontroly na endokrinologii jsem odešla s tímto výsledkem: TSH: 0,493 fT4: 14,50 anti TG: 40,10 anti TPO: 448,00 S tím, že se léčím s incipientní chronickou autoimunní thyreoiditis, klinicky euthyeroidní a již měsíc beru Letrox ½ a 50 denně. Co mě znepokojuje, je výsledek sona štítné žlázy s tímto výsledkem: Štítná žláza normální velikosti hladkých kontur pohyblivá, trachea…

Dobrý den, znamená to, že máte chronický zánět štítné žlázy vznikající na podkladě protilátek a v pravém laloku štítné žlázy uzlík. S léčbou bych souhlasil. Uzel jistě vhodný k dalšímu sonografickému sledování, v případě růstu k biopsii. V tomto případě jsou kontroly i po 6měsících dostačující. Postupuji obdobným způsobem. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Tery15. 9. 2019

Dobry den, Chtela bych se zeptat zda mohu pit caj mate,kdyz beru Nebilet 5 mg ,pulku na vyssi tepy.Uvadi se ze neni vhodne pit pro lidi co se leci na vysoky tlak.Pro vyssi obsah kofeinu.Ale to muj problem neni.Tlak mam jinak v poradku. Dekuji Tery P.

Dobrý den Teri, Myslím, že pokud vypijete třeba jeden šálek máte denně, tak to nemůže ničemu vadit. Jde tam o obsah kofeinu, tedy je to podobné jako s kávou, kofein může zvyšovat krevní tlak i tepovou frekvenci. Ale pokud na sobě po vypití čaje nebudete pozorovat nic zlého,tak si myslím, že to nevadi. Sama ale s čajem máte nemám žádnou zkušenost. S pozdravem, Dr. Beščecová

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana4. 9. 2019

Dobrý den, náhodně mi bylo zjištěna přítomnost normoblastů v krvi. Pan doktor říkal, že se jedná o minimální zvýšení, ale že normálně by se v krvi najít neměly. Další vyšetření KO, i biochemie byly v pořádku. Chtěla jsem se zeptat, z jakých důvodů se tyto buňky do krve vyplavují a zda, se někdy stane, že se přechodně v krvi objeví? Krevní ztrátu jsem neměla, s ničím se neléčím a v době odběru…

Dobrý den, normoblasty by se správně v krvi neměly vůbec objevovat. Jedná se o nezralé formy červených krvinek, tedy o takové mladé nedotvořené krvinky, které se za normálních okolností do periferní krve vůbec nevyplaví, ale dozrají tam kde mají, a teprve jako hotové jdou do oběhu. Občas se do oběhu dostanou, normální je to právě po velkých krevních ztrátách, nebo při závažnějším onemocnění.…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Daniel19. 8. 2019

Dobry den. Je mi 29 let a jsem vagotonik. Parasympatikotonie, pravdepodobne vrozena. Prumerny denni tep v klidu mam mezi 45 - 55. V noci klesa casto i pod 40. Obcas mam zavrate, pichani na srdci a v podzebri, studene koncetiny, zimomrivost, pak zas horko, zavrate, uzkost, pocit na omdleni. Jsem furt hrozne unavenej. Kdyz si vsak lehny, mam pocit, ze ty priznaky jsou spis horsi. V noci se…

Dobrý den, kvůli nízkému tlaku se nemusíte bát nějakého ohrožení. Může vám působit nepříjemné pocity, mdloby, zejmena při vstávání, změně polohy, ale nemělo by se jednat o nic nebezpečného, závažného. Bylo by dobré pro váš klid, kdyby jste absolvoval celkové vyšetření (krev,včetně vyšetření hormonů štítné žlázy, echo srdce, ty holtery, které jste již mel), aby se vědělo, že za snížením tlaku není…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Marie11. 8. 2019

Dobrý den, v propouštěcí zprávě po klasické operaci slepého střeva mám ještě napsanou diagnozu mikrocytární hypochormní anémie - k došetření u OL. Můžete mi, prosím, tuto diagnozu vysvětlit - o co se jedná a jak se to léči? Děkuji.

Dobrý den, mikrocytarni hypochromni anémie znamená,že vám nalezli v krevním obraze méně červených krvinek, než je norma,a že tyto krvinky jsou menší, než je norma. Nejčastěji je to kvůli nedostatku železa. Poté se to logicky léčí dodáním železa do organismu. Nicméně vzhledem k tomu,že vaše odběry krve probíhali při pravděpodobně akutním zánětu střeva,tak bych doporučila odběr krevního obrazu…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka11. 8. 2019

Dobrý den, už dva roky se léčím s autoimunitní tyreotoxikozou a hypotyreozou. Beru letrox pul tablety denne. Na poslední kontrole byla hodnota TSH 5,7, já bych však ráda brzy otěhotněla, tak bych se chtšla zeptat, zda by dávka neměla být zvýšena. Děkuji

Dobrý den, neuvádíte ostatní hodnoty hormonů. Ale pokud budeme využívat pouze hodnoty TSH, máte jistě pravdu v tom, že ideální hodnoty v I. trimestru gravidity jsou pod 2,5. Po otěhotnění vlivem jiných hormonů dochází často k poklesu TSH, ale i tak bych ve Vašem případě dávky Letroxu navýšil. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Tena8. 8. 2019

Dobrý den, z důvodu střevní virózy (průjmy a zvýšená TT) mi byl udělán test na kalprotektin, hodnota vyšla 240. Bylo mi doporučeno vyšetření u gastroenterologa z možného onemocnění UC nebo Crohn.chorobou. Chtěla bych se zeptat, jestli je kalprotektin zvýšen i u virové střevní virózy? Vzorek byl odebírán při průjmu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vše záleží na vašich obtížích, předpokládám, že máte problémy dlouhodobějšího rázu, kvůli akutnímu průjmu by vám asi neodebírali kalprotektin. Pokud se vám zažívací obtíže opakují, nebo dlouhodoběji trvají, pak je jistě vhodné navštívit gastroenterologa, který dovyšetří vše potřebné. Vámi udávaná hodnota kalprotektinu značí, že je něco špatně ve střevě, tedy, že tam máte zánětlivé…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Renata18. 7. 2019

Dobrý den, před 14 dni mě štípl nějaký hmyz. od té doby postupná bolest, otok, flek 15x15 na paži. po týdnu nasazeny antibiotika amoksiklav. Otok se zmenšil, flek zvýraznil, přidal se flek a bolest ze spodní strany paže. pokračuji 2.týden s amoksiklavem. Dle krevního obrazu crp 4,1, jen hodnota neutofilů je 78,30 a 7,05, monocyty snížené na 16. Mám čekat, jestli zaberou atb. nebo mám řešit ty…

Dobrý den, Podávání antibiotik ve vašem případě je zcela oprávněné, lékař měl pravděpodobně strach z lymeské boreliózy. Z vašich hodnot v krvi je zřejmé, že antibiotika zaúčinkovala, CRP je nízké. Pokud nemáte jiné obtíže, tak bych počkala do dobrání antibiotik a pak šla s paží zpět k praktickému lékaři, ať nález zhodnotí. Držím palce, Dr. Beščecová Kristýna

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela6. 7. 2019

Dobrý den, je mi 25 let a cca před 3 týdny mi bylo na vstupní prohlídce do zaměstnání řečeno ze mám šelest na srdci.zatim nijak neléčené. Delší dobu na sobě pozoruji malé křečovité stavy. Začínající v pravé části těle, jdoucí od ruky přes hruď, krk, koutek úst až k oku. Končící malým křečovitým cuknutim. Přisuzovala jsem to ke svizenemu stresu v životě. Dnes jsem však v odpoledních hodinách měla…

Dobrý den, Předně by se měl vyšetřit ten šelest na srdci, mělo by se provést ECHO -ulzrazvukové vyšetření srdce, aby se vědělo, zda se nejedná o nic vážného. Vaše obtíže ale s šelestem pravděpodobně vůbec nesouvisí. Nejspíše se podle vašeho popisu skutečně jedná o reakci vašeho těla na stres, může se jednat o tzv. panické ataky, záchvaty úzkosti. Pokud ale máte křeče v pravém slova smyslu, měl…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Míša12. 6. 2019

Dobrý den… chci se na něco zeptat: před 6 týdny jsem zjistila, že mám na lačno zvýšený cukr (5 dní po sobě, 6,6-7,2). Protože mám manžela diabetika, rozhodla jsem se okamžitě situaci řešit. Vysadila jsem veškerý přímý cukr, rapidně omezila sacharidy a přidala trochu pohybu. Zhubla jsem od té doby 5 kg. Nyní jsem si opět měřila cukr na lačno – a stále je 6,6. V dietních opatřeních samozřejmě budu…

Dobrý den, Předně vás velice chválím, že jste začala situaci řešit, a začala držet dietu, hubnout a sportovat. To je v léčbě cukrovky, ale i v léčbě a prevenci jiných onemocnění nezbytným základem! Takže jen tak dál. Přímo k cukrovce a k její léčbě-vámi udávané hodnoty se ještě pohybují na hranici tzv.prediabetu. To znamená, že jsou již mírně zvýšené, ale ještě ne natolik, aby se dalo s…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana10. 6. 2019

Dobry den,jsem tehotna ve 24tt.Cekame druhe miminko.Lecim se se stitnou zlazou hypo funkce.V 1.trimestru.jsem byla na odberech krve a TSH bylo 3,67 a fT4 16,34.Jsou tyto hodnoty normalni v tehotenstvi s mym onemocnenim stitne zlazy?leky se nijak neupravovaly. pred tehotenstvim byly hodnoty TSH 2,25 a fT4 15,46. U 1.tehotenstvi hodnoty byly jine a v poradku,tak se trochu bojim.V 2.trimestru ted…

Dobrý den, hodnoty jsou v pořádku. Do r. 2018 byly doporučeny hodnoty: 1. trimestr TSH do 2,5mIU/l, 2. a 3. trimestr do 3,0mIU/l. Od r. 2018 jsou hodnoty individualizovány dle laboratoře a její horní meze TSH (v jednotlivých laboratořích se může lišit) - tedy horní mez pro danou laboratoř snížená o 0,5. Snad jsem popsal alespoň trochu srozumitelně. Přeji klidný zbytek těhotenství a rychlý porod8…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Anna31. 5. 2019

Dobrý den,ekg holter- ryt.sínusoví,min,fr.68.min.počas spánku,maxim.fr.135 min.Detekovaná 1 komor. estrasystola.Bradykar.por.rytmu nedetekované.Tlak mám úplne v poriadku.Som v menopauze 3 roky ,pocitujem búšenie srdca.Je vhodné užívať liek betaloc 25 mg?Musím ho potom užívať stále?Velká vdaka za odpoved.

Dobrý den, váš výsledek z vyšetření EKG holter je v normě, důležité je, že nemáte zjištěnou nějakou arytmii, vámi udávaná 1 komorová extrasystola je naprosto normální a neznamená nic špatného. I vaše tepové frekvence jsou v dobrém rozmezí. V noci může být tep klidně i nižší, přes den záleží, jak moc jste aktivní, při vyšší aktivitě samozřejmě náležité stoupá. Při vyšetření jste Betaloc užívala?…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Karolina22. 5. 2019

Dobrý den, z krevních testů mi bylo zjištěno zvýšené množství volného thyroxinu fT4, což zřejmě napovídá na zvýšenou funkci štítné žlázy..? Konkrétně pro fT4 Thyroxin je to 16.3 pmol/l a podle hodnot vedle by to mělo být mezi 7.6 až 16.1. Hodnota TSH je 1.9 mU/l (což je asi v norme když je vedle toho 0.38-4.50).Moje doktorka zatím nemá čas se mnou výsledky konzultovat, ale prozatím bych alespoň…

Dobrý den, výsledky hormonů štítné žlázy jsou zcela hraniční. Tedy máte hraničně vyšší hodnoty vlastního hormonu štítné žlázy. Prozatím není vůbec žádný důvod se znepokojovat. S odstupem bych krevní odběry zopakoval a jistě by bylo vhodné provedení sonografického vyšetření štítné žlázy. Prozatím bych se snažil vyhýbat mořským plodům, mořským rybám. Jinak vše ostatní bez omezení. Držím palce, ať…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
marketa21. 5. 2019

dobry den chtela bych se zeptat mam hiatovou hernii pravidelne beru leky problemy nemam obcas me tlaci na hrudi a jakoby citim knedlik v krku , asi 4 roky jsem nebyla na gastroskopii je moznost nejake zmeny za ty 4roky

Dobrý den, samozřejmě změny se za 4 roky jistě mohou stát, vše záleží ale na vašem klinickém stavu, proto pokud by se obtíže zhoršily, navštivte svého gastroenterologa, který eventuálně doporučí kontrolní gastroskopii. S pozdravem, MUDr. Beščecová

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana21. 5. 2019

Dobrý den, mám crohnovu chorobu zatím vedenou jako suspektní. Nemám typické příznaky / chybí průjem, bolesti břicha/,histologicky ale potvrzeno. Nyní kalprotektin ve stolici 340. V jakém stupni je zánět střeva? Jde o relaps nebo remisi? Děkuji

Dobrý den, tato hodnota kalprotektinu ve stolici značí zánětlivé změny, které probíhají ve střevě. Nelze však jen z této hodnoty určit, v jakém stupni je zánět střeva. Je to nespecifický marker, může být zvýšen i při jiných onemocnění. Může se odebírat jako monitorace léčby, nebo jako pomocná diagnostická metoda nejen na zjištění zánětlivých onemocnění střev, ale i na zjištění například nádorů.…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Diana15. 5. 2019

Dobry den, mala som bolesti respektive tlak v strede pod rebrami, myslela som si ze je to zaludok, ale po odbere krobvodna doktorka zistila, ze mam vyssie hodnoty dimeru 0,95 mgl/l FEU nasledne nato mi nasadila flaxiparin na 10dni do brucha po dvoch dnoch mi presli tlaky pod rebrami, po 10 dnoch som bola opat na odbere a povedali mi, ze je vsetko OK. O dva tyzdne neskor som tase zacala mat…

Dobrý den. Důležité je, že jste již byla vyšetřena na interní ambulanci, že tedy vyloučili ty akutní obtíže, které by byly pro vás život ohrožující (vyloučili plicní embolii, předpokládám, že udělali i EKG.) Obtíže tohoto rázu tedy budou nejspíše pocházet pouze z kosterního, či svalového aparátu. Tím pádem bych vám doporučila navštívit neurologického lékaře, doporučí vám nějaké léky na bolesti,…

MUDr. Kristýna Beščecová
35
Zobrazit celý dotaz
Sarka13. 5. 2019

Dobry den. CHtela bych se zeptat..JE mozne ze mam alergickou reakci na repku olejku ktera se projevila nyni --stipanim v krku, palenim v krku.chrapotem. a ucpanym nosem? Jsem astmaticka a alergicka.. Nekolik let zpatky u naseho baraku repka nerostla a alergii jsem zvladala bez priznaku ale tento rok mame repku u baraku asi 10 m od bydliste a mam tyto velke problemy.. Dekuji za odpoved Sarka

Dobrý den, možné to je. Pokud pociťujete zhoršení dechových obtíží, objednejte se ke svému alergologovi k vyšetření. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Sterbova8. 5. 2019

Dobrý večer chtěla bych se zeptat zda je šance že se můj dědeček uzdraví postoupíl před 3 týdny operaci chlopně a dvojitý bypas má už pět let i dyalizu operaci zvládl je stabilizovaný dle lékařů po fizicke stránce vše v poradku ale děda s nimi najednou nespolupracuje takže spíše psychika je mu 80 let na operaci šel aby tady s námi byl a teď o něj máme strach děda v 80 letech ovládal úplně vše…

Dobrý den, podle obtíží, které popisujete, bych zkusil přesvědčit dědečka k psychologickému či psychiatrickému vyšetření. Pokud by odmítal, zkusil bych nasadit po domluvě s ošetřujícími lékaři antidepresiva ze skupiny SSRI. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela6. 5. 2019

Dobrý deň, chcem sa opýtať som 3 mesiac po operácii hrubého čreva dogmy nakoľko som mal adenocarcinom grade 2, histologia vyšla negatívna. Chcem sa opýtať či môžem mať ešte zvýšený d dimer 1,05 a mám to riešiť či ešte počkať ďakujem vám za vašu odpoveď.

Dobrý den, nepíšete, jaké jsou v laboratoři, kde jste byla odebírána, mezní hodnoty pro stanovení D-dimeru. Obecně - po operaci nejste dlouho a hlavně pokud nemáte žádné obtíže týkající se případné plicní embolie či trombozy (dechové potíže, otoky nohou nebo nemáte trombofilní mutaci), nevidím důvod D-dimer nabírat. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Klára30. 4. 2019

Dobrý den, mám bolesti pravého podbřišku, po sérii krevních testů,moče a stolice mi vyšly pozitivní ASCA protilátky,ANCA byly negativní,Kalprotektin ELISA negativní..MR nic nezobrazila,SONO volnou tekutinu v oblasti céka. V říjnu mě čeká kolonoskopie. Může se jednat o Crohna i když je Kalprotektin negativní? Bolesti jsou přechodné,někdy dva dny bolesti a potom třeba týden klid,střídá se zácpa s…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nejsem gastroenterologem, odpovím na Váš dotaz spíše obecně. Kalprotektin vyjadřuje míru zánětu ve střevě. Jeho zvýšení je ne jen u Crohnovy choroby, ale i u dalších střevních zánětů. Vzhledem k negativitě protilátek je ale výskyt zánětu velmi nepravděpodobný, ale "díky" potížím, které uvádíte, je jistě nutné koloskopii provést. Doporučuji tedy především důvěřovat…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana29. 4. 2019

Mám 5 let clexan pro vysoký faktor VIII hodnoty faktoru mám 250-280.Mám crohnovu chorobu 13 let a stále mírný aktivní zánět calprotektin 1300.CRP dobré stále 0.4 hodnota i když kolonoskopie ukazuje zánět aktivní.Anginolog mě říkal že musím clexan brát stále na vysoký faktor VIII a jiný lék mě nedoporučoval pro možné krvácení ze střeva.Než byl vys. faktor VIII zjištěn,tak jsem měla i dvakrát…

Dobrý den Jano, ohledně Vaší antikogaluce. Neuvádíte, zda-li byla jasná příčina předchozích tromboz (např. pooperační stav ...) či nikoli. Pokud byla jasná příčina, je ke zvážení vysazení. Pokud ne, doporučil bych trvalou antikoagulaci. Dále doporučuji řešit ve spolupráci s hematologem. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Ondřej Ipser27. 4. 2019

Dobrý den, přítelkyně je 14 měsíců nemocná. Vše začalo jako viroza s teplotou, bolestí hlavy, zvracením, třesem, průjmem. Totéž měla i její sestřenice. Trvalo to měsíc a její sestřenice dostala isoprinosin, což pomohlo k uzdravení. Mé přítelkyni nemoc pokračovala. Má tyto lékaři objektivizované příznaky: zvýšený nitrolební tlak, zvýšené teploty do 37,5, neutropenii a lymfocytozu. Na MRI…

Dobrý den, mám obavy, že na Vaši otázku, "zda-li existuje nějaký adresář lékařů, kteří se věnují léčbě pacientů a nikoliv je jen přeposílají", asi nezodpovím. Seznam lékařů registrovaných u České lékařské komory najdete např. zde: https://www.lkcr.cz/seznam-lekaru-426.html. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlina Rosalinda Kratochvilova27. 4. 2019

Dobry den chci se zeptat, mam v brise bulku. Boli me, a boli me bricho z toho. Nevite, co to muze byt? Dekuji

Dobrý den, Vámi označená bulka může mít mnoho příčin - kýla?, tuková "bulka"?... Takto těžko zodpovědět. Doporučuji navštěvu Vašeho praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie24. 4. 2019

Dobrý den,prosim chci se zeptat zda si mohu být jistá,ze mám slinivku v pořádku když jsem po vyšetření jak ultrazvukem tak ct břicha,která nic neukazala?Mam už skoro 4 měsíce bolesti pod levým zebrem,občas pálení v trojúhelníku pod mecikem.Od listopadu mám i občasné prujmy.Byla jsem i na gastroskopii a kolonoskopii,ct plic.Podle paní doktorky mám drazdivy tracnik,ale já se pořad bojím rakoviny…

Dobrý den, pokud byla provedená vyšetření v pořádku včetně odběrů krve, není důvod obávat se "rakoviny" slinivky. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jakub18. 4. 2019

Dobrý den, v pondělí ráno jsem byl na odběru krve (5 ampulí) a druhý den se mi vytvořila modřina v místě odběru. I když modřina nemizí, je to od odběru skoro 4 dny. Mohu bez obav podstoupit fyzicky velmi náročný trénink, výkonnostně na 100%? Protože se připravuji na fyzické testy, každý další den "odpočívání" je pro mě ztráta. Děkuji za odpověď Jakub

Dobrý den, nevím, co si představit pod pojmem "fyzicky velmi náročný trenink". S hematomem po odběru ale jistě není problém cvičit. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lisa11. 4. 2019

Vykašlávám hlen tvaru a konzistence drobných žížal, různě zatočených. Sput je průsvitný až do béžové. Kašlu více při hovoru, smíchu a po jídle. Při usínání na boku na levé straně musím odkašlávat, protože mi v hrtanu píská při nádechu i výdechu. Po odkašlání je průchod volný, bez omezení. Pravá strana to nedělá. Osobně cítím v oblasti hrtanu místo, kde něco sedí, jak se lidově říká. Jakoby mi při…

Dobrý den, doporučuji návštěvu plicního lékaře s provedením spirometrie a případně dalších vyšetření. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lada11. 4. 2019

Dobrý den, jedno ráno jsem se necítila dobře a během dopoledne se to zhoršilo. Bušení srdce, třes, malátnost. Připisovala jsem to předcházejícím dnům(nespavost po návratu ze zámoří, stres v práci, alkohol na dovolené). V nemocnici mi naměřili vysoký tlak asi 170/95. Po poklesu tlaku mě poslali domů, ať jdu ke svému PL. Zatím jsem si doma měřila tlak a průměrné hodnoty byly 131/87, 147/96,136/93…

Dobrý den, doporučuji se domluvit s Vaším praktickým lékařem. Pokud máte krevní tlaky opravdu tak nízké, jak píšete ve druhé části dotazu, jistě je ke zvážení vysazení - nevím však, jaký lék Vám byl nasazen... Nevím, zda-li si v domácím prostředí měříte krevní tlak správně a jakým přístrojem... Doporučuji tedy probrat s Vaším praktickým lékařem, který dále rozhodne o dalším postupu. S pozdravem…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Katka10. 4. 2019

Dobrý den, včera byla dcera (16let) na kontrol.sonu štítné žlázy a toto vyšlo: " P-lalok 13x15x49mm,L-lalok 12x11x39mm, isthmus má VD 3mm. ŠŽ ostře ohran., vpravo na pomezí isthmu a P-laloku téměř kompletně cysticky přestavěný uzel 8x3mm. V obou lalocích několik drobných cystic.změň.uzlů do 1,5mm. Zvětš.přištítná tělíska nenalezena. Submandibulárně, podél velkých cév a kývačů a nad klíčky bez…

Dobrý den, můžete být v klidu - Vámi zmiňovaný "velký uzel" je cysta. Nemám porovnání s poslední sonografií, ale ani takto velká cysta dle popisu není problém. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
radek8. 4. 2019

dobry den mam dotaz jsem 2 roky po infarktu posledni dobu se mi rozbuši srdce a citim chvěni nevim čim to je ..

Dobrý den, vzhledem k Vašim potížím a prodělaném infarktu doporučuji časnou kontrolu u Vašeho kardiologa. Mohlo by se jednat např. o arytmii. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Barbara1. 4. 2019

Dobry den , mam hypertenziu a v poslednej dobe mam velmi nizke tepy a vyssi tlak. Tep je okolo 30. Lieky beriem , ale po viacerych zmenach nevidim ucinok. Bradykardiu je velmi tazko liecit. Beriem aj lieky na riedenie krvi. Neviete mi poradit ci by mi pomohla aj alternativna medicina?

Dobrý den, bohužel neuvádíte, jaké léky užíváte. Některé léky (např. Lokren, Betaloc, Vasocardin, Egilok, ... ) mají schopnost snižovat tepovou frekvenci. Pokud tyto léky užíváte, bylo by rozumné je po domluvě s Vaším ošetřujícím lékařem snížit nebo vysadit. Alternativní medicínu bych použil spíše jako doplněk, rozhodně ne jako "hlavní" léčbu. S pozdravem Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Susenka27. 3. 2019

Dobrý den, v pátek 22. 3. jsem si všimla flíčku na hrudniku elipsovitého tvaru, dalších 6 jsem měla pod prsy. V pondělí mi lékařka předepsala kortikosteroidovou mast, ale nezabírá a na kontrolu jdu až za 14 dní, nic se nezlepšuje, spíše naopak. 2x denně si vyrážku mažu, ale skvrny přibývají. Když se tvoří, tak svědí, pak už ne. Uprostřed se časem vytvoří nažloutlý suchý puchýřek, který se díky…

Dobrý den, příčin Vašich potíží může být vícero. Pokud se v nedávné době objevily i jiné alergie, přikláněl bych se spíše k této možnosti. Pokud nejsou žádné jiné celkové příznaky jako např. bolesti kloubů, teploty atd... doporučil bych jistě návštěvu kožního lékaře a zkusit některé z antihistaminik (např. Zyrtec, Zodac, Xados, ...). Přeji, ať se vše časně vyřeší. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
T20. 3. 2019

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Manželka si nahmátla uzliny v tríslech, v levém podpaží a za hlavou na pravá straně uzliny jsou měkké nebolestivé velké cca do 1 cm. Základní krevní obraz je v pořádku nebyla nemocná ani nachlazená. Je možné, že jsou uzliny pouze fyziologické? je štíhlejší postavy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, důvody zvětšených uzlin a jejich případné dovyšetření je poměrně obsáhlá a složitá otázka. Fyziologicky by měly být na krku zhruba do 10mm, v ostatních lokalizacích zhruba do 15mm. Pokud jsou uzliny měkké a nebolestivé, opravdu se bude s velkou pravděpodobní jednat o fyziologický stav. Jestliže tomu tak není, je vhodné doplnit sonografické vyšetření. Dle klinického nálezu,…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela11. 3. 2019

Dobrý den již nejspíše rok a půl mívám problémy s nadměrným vypadáváním vlasů únavou pocitem slabosti a nesoustředěnosti. Ve sprše mi dokáže vypadat 15-20 vlasů a na podlaze jich je také nespočet. Za ten čas mi viditelně zřídly vlasy. Měla jsem asi pět krevních testů kde jsem vždy měla zvýšený hormon TSH. Postupem času se hodnota začala zvyšovat z posledního krevního testu mám hodnotu 12. A po…

Dobrý den, uvedené problémy by opravdu mohly souviset se štítnou žlázou. Doporučil bych kompletní odběry hormonů štítné žlázy, dle výsledků případně zahájit léčbu. Pokud máte TSH 12mIU/l, léčba by měla být zahájena. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Táňa14. 2. 2019

Dobrý den prosim mám dotaz před loni mi byla diagnistikována mutace ne dědičná Faktor 8 sklony k tromboze a emboliim chodim na tromboticke centrum do Prahy Po kontrole se mi hodnoty zvíšily z 200 na 210. Na ředěni krve mi nic nedali mám obavy aby jsem nedostala trombozu nebo embolii.Jaký je Váš názor? Děkuji Táňa.

Dobrý den, nejsem hematolog, ale v tomto případě bych plně důvěřoval názoru z trombotického centra. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Skalova7. 2. 2019

Dobrý den, chci se zeptat, loni mi zjistili na gastroskopii malé eroze (kontaktně krvácející) v bulbu duodena. Brala jsem Helicid 4 týdny. Je možné, aby se toto onemocnění zase vrátilo? Opět se mi objevují tupé bolesti břicha v oblasti žaludku, někdy až vystřelující do zad, velké nadýmání, přelévání ve střevech. Lékař má 3 týdny dovolenou...

Dobrý den, ano, je možné, že se Vám onemocnění vrátilo. Doporučuji dietní režim, který jistě znáte již z předchozích "zkušeností" a časnou návštěvu u ošetřujícího gastroenterologa. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana5. 2. 2019

Zdravim prosim mám dotaz delší dobu mi otékaji prsty když si lehnu a jsem v klidu mám horkost v rukou a prsty natekle nevim zda by to mohlo být interniho nebo neurologického rázu s RS to nesouvisi děkuji.

Dobrý den, ano, je možné, že se Vám onemocnění vrátilo. Doporučuji dietní režim, který jistě znáte již z předchozích "zkušeností" a časnou návštěvu u ošetřujícího gastroenterologa. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Magda K.21. 1. 2019

Dobrý den, podstoupila jsem magnetickou rezonanci mozku. Důvod je, že před víc jak 20 lety jsem prodělala mozkovou ataku - uzavřeno jako TIA při užívání antikoncepce. Nebyla jsem v žádném sledování, vše je v pořádku,ale před rokem jsem podstoupila MR,protože v rodině máme roztroušenou sklerózu a měla jsem brnění končetin, takže pro jistotu jsem byla poslána na MR a byl tam zjištěn nějaký stav co…

Dobrý den, přesný popis MR nemám k dispozici. Zvětšení epifýzy samozřejmě může být již letité. Bylo by vhodné doplnit endokrinologické vyšetření a odběr hormonálního profilu. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jiri POLAK19. 1. 2019

Dobry den Mel bych dotaz ohledne operace stitne zlazy Mel jsem jiz nastoupit na operaci ale vzhledem k zamitnuti interniho lekare kvuli zvysenemu tk a tachykardii mi byla zamitnuta .Endokrinolozka na operaci trva vzhledem velkemu hypertencnimu uzlu ktery se neustale zvetsuje a st.zlaza prakticky uz nefunguje.beru thyrozol a leky na tkak ktere nezabiraji tlaj je 149/100.Nevim zda se internista…

Dobrý den, nevím, jakou máte kombinaci léků, ale jistě se dá Vaše antihypertenzní léčba ještě navýšit a upravit i stran tachykardie. Co se týká posouzení "akutnosti" výkonu. Odstranění štítné žlázy by se dalo posoudit jako akutní výkon pouze v případě, kdy by Vám štítná žláza utlačovala průdušnici a/nebo byl např. z biopsie prokázán karcinom. Držím palce, ať operace zdárně dopadne. S pozdravem…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Eliska16. 1. 2019

Dobrý den, příští týden mám jít na operaci v celkove anestézii. Na predooperacnim vyšetření zjistili bakterie v moci-ojediněle a hnis 1. Je to důvod k odložení operace?

Dobrý den, je nutné infekci močových cest přeléčit antibiotiky. Pokud je dostatek času před operací na přeléčení infekce a kontrolní odběr moči na kultivaci, kde se při kontrole již žádná bakterie nevykultivuje, operace se odkládat nemusí. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Renata15. 1. 2019

Prosím, chtěla jsem se zeptat jestli děláte kolonoskopii v celkové anestezii? Moje lékařka mě na ni posílá,jelikož mám už dlouhodobě průjmy. Děkuji předem za odpověď

Dobrý den, před kolonoskopickým vyšetřením Vám bude aplikována uspávací látka do žíly, takže žádné bolesti cítit nebudete. Celková anestezie s intubací se samozřejmě neprovádí. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Ilona4. 1. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu jít na laboratorní vyšetření hormonů ŠŽ v pondělí, na kdy jsem objednaná, pokud jsem prodělala chřipku. Neovlivní to výsledky testů? Předem děkuji za odpověď. :-)

Dobrý den, pokud docházíte do naší ambulance a tedy na odběry do Nemocnice Hořovice, stačí jít na odběry cca 3-4hodiny před plánovanou kontrolou. Můžete jít i po chřipce. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

Jana28. 12. 2018

Dobrý den, začátkem roku 2018 jsem byla odvezena do nemocnice s vysokým tlakem (218), do té doby jsem podobné potíže neměla. Po nasazení léčby se mé potíže zlepšily, po nějaké době se mi tlak opět zvýšil, takto mi byla léčba 2x upravena, ale po nějaké době mi vždy začne KT opět stoupat. Nyní jsem musela navštívit pohotovost, bylo mi provedeno vyšetření krve, přičemž některé hodnoty byly zvýšené.…

Dobrý den, v dotazu neuvádíte, jaké léky užíváte na léčbu hypertenze. Obecně je nutné léky postupně "titrovat" do ideálních dávek pro každého pacienta. Případně je možné nasazení tzv. TK-Holtera, který Vám měří pravidelně krevní tlak a můžeme potom odlišit např. poměrně častou hypertenzi bílého pláště. Z jedné hodnoty ALP nelze na nic usuzovat. Je nutné doplnit i další jaterní testy. Další postup…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Petr17. 12. 2018

Dobry den, byl jsem na ultrazvuku uzlin na krku vse do 1,3mm v norme. Pan doktor si vsiml nalezu na stitne zlaze a to: Pravy a levy lalok nezvetsen, jejich kontury jsou hladke, struktura parenchymu homogenni a jěne zrnita, oboustrane bez difuznich zmen,vlevo se v dolnim polu laloku zobrazuji dva ovalne hypoechogenni uzliky velikosti 3 a 4x3 mn. Zaver nezvetsena stitnice s malymi nevyznamnymi…

Dobrý den Petře, popisované uzlíky jsou jednak malé, jednak dle popisu vypadají opravdu "neproblematicky". Punkce uzlíků ve štítné žláze se samozřejmě provádí, ale jen u těch "podezřelého" vzhledu a u větších velikostí. Souhlasil bych jistě s názorem, že stačí kontrola za 1rok. Je pravděpodobné, že tyto uzlíky zůstanou, jak píšete - po celý život stejné. Hlavu si z tohoto rozhodně nedělejte a…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
vanda13. 12. 2018

Dobrý den, 24. 11. jsem byla hospitalizována na infekčním s podezřením na mírný průběh syndromu toxického šoku, který ale nakonec nebyl 100% prokázán. Byla mi po dobu 5 dnů podávána ATB penicilin G a oxacilin v kapačkách každé 4 hodiny. V den propuštění (28.11) jsem měla krevní testy v pořádku (při příjmu jsem měla pouze zvýšené CRP na 11 a lehce zvýšený kreatinin). 6.12. jsem byla na kontrolních…

Dobrý den, zvýšené hodnoty leukocytů nejsou nijak výrazné, mohou ještě přetrvávat po prodělané infekci. Klidné předvánoční dny přeji, MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Bouckova5. 12. 2018

Dobry den, kvuki travicim obtizim jsem zkusila omezit lepek, respektive uplne jsem ho prestala jist od srpna. Nyni me kamaradka vylekala, jelikoz mi rekla, ze si tim člověk intoleranci lepku naopak vytvori??? Celiakii mi vyloucili jiz predtim. Ted se chci vrátit tedy aspon k zitnemu kvaskovemu chlebu. Je pravda, ze budu mit reakce po tom nejedeni lepku??? Dekuji moc

Dobrý den, jednak nepovažuji za vhodné dodržovat dietu pro celiakii, pokud intolerancí pro lepek netrpíte. Doporučuji tedy navrátit se ke "klasické, racionální" stravě s obsahem lepku, reakci na lepek mít nebudete. Klidné adventní dny přeji, MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Juraj18. 11. 2018

Dobrý den,dlhodobo(15 rokov) užívam na epilepsiu Depakine chrono 500mg,v posledných 3 rokoch mi bol opakovane diagnostikovaný prediabetes,je pravda,že trpím aj strednou obezitou,ale zaujímalo by ma,či môže uvedený liek spôsobiť prediabetický stav,resp.mám obavy,že či može poškodiť beta bunky pankreasu,ďakujem za odpoveď.Juraj.

Dobrý den, domnívám se, že valproát nemá vliv na beta-buňky. Valproát bohužel zvyšuje chuť k jídlu a tím samozřejmě i hmotnost. Následkem toho potom může docházet ke vzniku metabolických onemocnění jako je např. prediabetes. Doporučuji tedy především upravit jídelníček a dostatečnou fyzickou aktivitu. Hezké podzimní dny přeji, MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie7. 11. 2018

Dobry den, v únoru 2017 mi byla zjištěna hluboká žilní trombóza v celé levé noze, přes pánev až do břicha, byla jsem dva týdny po porodu. Léky na ředění krve pořád beru, srazenina není ještě rozpuštěna. Noha mě občas bolí ale v poslední době cítím tupou bolest v levo nad zadkem, která se stěhuje do boku, občas do nohy a do panve. Paní doktorka říkala, že mám v panvi stlačené žily,může to s tím…

Dobrý den Lucko, uvedené obtíže by mohly souviset s hlubokou žilní trombózou. Bylo by vhodné provést kontrolní ultrazvukové vyšetření k porovnání nálezů a další sledování u Vašeho cévního lékaře. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Bodáková6. 11. 2018

dobrý den, kvůli trávícím obtížím jako je bolest v oblasti žaludku, neustále velké nadýmání, hlasité projevy ve střevech, někdy až křeče v břiše (výjimečně průjem) jsem se konečně dostala na vyšetření. Byla provedena gastroskopie se závěrem: Erozivní bulbitida Inkompetence kardie Lékař mi k tomu ale zatím nic neřekl, prý uvidíme dle biopsie :-( Můžete mi prosím říct o co jde a zda je to…

Dobrý den, bulbitida je česky zánět části duodena nebo-li dvanáctníku. Příčin může být mnoho, proto také doporučuji vyčkat do výsledků histologie. Jinak samozřejmě je základem dieta s omezením koření, malé porce pravidelně, atd. Více Vám jistě sdělí Váš ošetřující gastroenterolog s výsledky histologie. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela5. 11. 2018

Dobrý den. Již nějakou dobu mám gynekologické potíže, ke kterým se přidružily i další problémy (noční pocení, otoky očí, bušení srdce, pocit horkých dlaní a nohou a další). Proto jsem se nechala vyšetřit na endokrinologii s tím, že mi vyšly výsledky: S_Ab/TG85,13; S_Ab/TPO 2,54; S_TSH 1,74; S_FT4 volný 12,33 Ostatní hormony byly údajně v normě. Menopauza to prý zatím také není. Podle gynekologa…

Dobrý den, hodnoty protilátek antiTG máte pouze hraničně zvýšené, funkce štítné žlázy je dle hodnot v pořádku. Ohledně případné léčby záleží i na tom, jaký máte sonografický obraz. Pokud tedy není na ultrazvuku výraznější uzlovitá přestavba, léčbu bych ve Vašem případě také nezahajoval, pouze sledoval. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta18. 10. 2018

Dobrý den, byla jsem v jiné nemocnici na operaci štítné žlázy. I přes to, že mi byla štítná žláza odoperovaná s ní mám nadále problémy (zhoršené hladiny hormonů, vypouklé oko), je to v pořádku nebo byla operace provedena špatně? Děkuji.

Dobrý den Markéto, operace špatně provedena nebyla. Bohužel se toto může stát i při dobře provedené operaci. Pravděpodobně jste byla dle popisu operována pro "zvýšenou funkci št. žlázy" vznikající na podkladě protilátek. Tyto protilátky "kolují" v krvi i po operaci a mohou způsobovat právě Vámi uváděné potíže. Doporučuji nadále kontroly u Vašeho endokrinologa a očního lékaře, dle doby vzniku…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Machová11. 10. 2018

Dobry den,muze lovek s diagnostikovanou letitou chr..glomerulonefritidou s hranucnimi hodnotami podstiupit ketoduetu s uplnou nahradou stravi ,,kokteilama,,plus detox caj,vitaminove doplnky a 2xdenne zeleny salat?Dekuji za odpoved.

Dobrý den, ketodieta má v určitých stavech své opodstatnění. Ve Vašem případě bych to jako dobrý postup neviděl. Vždy je však třeba postupovat individuálně, poraďte se tedy ještě se svým nefrologem. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Diana Rojičkova20. 9. 2018

Dobrý den. Již po 5 v pruběhu roka me chytl nějaký "tlakový" záchvat, nebo kolapsový stav podle obvoďačky. Stav kdy mám tlak v hlavě( ne bolest ani migrena - neuro vyšetřeno) je mi celkově strasně na odpadnutí brní mi levá ruka a tmí se mi před očima. Je mi tak špatně že se nemůžu ani pohnout a neudržím ani teploměr pod paží. Beru Blesin celou tabletu. Tlak kolem 135/89 v normalu. Pri stavech -…

Dobrý den, pokud máte tyto stavy častěji v posledních dnech, bylo by vhodné zopakovat EKG- a TK-holterovskou monitoraci. Dále by bylo vhodné doplnit endokrinologické vyšetření (štítná žláza, nadledviny, ...), vyšetřit krční páteř a gynekologické vyšetření, zda-li obtíže nemají souvislost s menopauzou. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Mary19. 9. 2018

Dobrý den, chtela bych se zeptat na uzlíky ve štítné žláze. V 01/2017 mi byly náhodně nalezeny 2 uzly, v každém laloku jeden, 8x7x11mm a 7x4x8mm, oba hypoechogenní. Byla provedena punkce, oba Bethesda II, regresivně změněné koloidní uzly. V 08/2017 kontrolní UTZ, beze změny, včera opět UTZ, beze změny, další kontrola za rok. Nicméně do zprávy p.doktor napsal v pravém uzlu (ten menší) drobná…

Dobrý den, hodnocení uzlů ve štítné žláze je nutné hodnotit komplexně - tedy laboratorní vyšetření, ultrazvukový obraz, případné histologické vyšetření po provedené biopsii. Kalcifikace zaslouží mírně zvýšenou míru pozornosti, ale samozřejmě se vyskytují i u benigních uzlů. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Kamil13. 9. 2018

Zdravim mam trapeni boli me bricho kousek nad pupikem tak 1cm uz delsi dobu a mel sem i zanet zaludku a obcas na prave strane kde je zlucnik byl sem na gastro kolonoskopii a nic ale porad to boli a stolice je kasovita nazloutla Dekuji

Dobrý den Kamile, k Vašemu hůře srozumitelnému dotazu (vzhledem k tomu, že nepoužíváte háčky, čárky)... Doporučil bych Vám krevní odběry, sonografické vyšetření břicha a jistě řešení cestou gastroenterologické ambulance. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela31. 8. 2018

Dobrý den, zhruba před dvěma týdny jsem dobrala atb doxyben 200 mg na 20 dni na zjistenou boreliozu v počátečním stadiu . Nyní asi tak 4 den pociťují lehké mravenceni ( svědění ) putující různě po těle. Muže to souviset a boreliozou, měla bych jit znovu na odběry nebo to muže byt psychického původu ? Pořad nad nemoci přemýšlím. Děkuji za odpověď .Marcela

Dobrý den Marcelo, příznaky, které uvádíte nejsou zcela typické pro boreliózu, navíc jste byla přeléčena antibiotiky po dostatečně dlouhou dobu. Kontrolní odběry v tomto případě nemá význam opakovat. Psychického původu potíže jistě být mohou, bylo by však vhodné provedení neurologického vyšetření. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla17. 8. 2018

Dobrý den, je mi 16 let a mám hemeroidy. Chtěla bych vědět, jaké léky bez předpisu jsou na léčbu vhodné a také by mě zajímalo, jestli je pravděpodobné, že mě bude tento problém trápit celý život. Protože je mi jasné, že 16 let je na hemeroidy brzy. Moje matka je nikdy neměla ale můj otec na to trpí velmi (ovšem až od cca 35 let). Nemám v plánu to nikomu říkat ani navštívit lékaře, protože v mém…

Dobrý den Pavlo, základem léčby jsou režimová opatření - tedy strava s dostatečným obsahem vlákniny, dostatek tekutin, dostatečná hygiena, fyzická aktivita. Bez předpisu bych doporučil mastičku Faktu, potom již s předpisem lék Detralex. Návštěvy lékaře a "ponížení" se rozhodně neobávejte. Věřte tomu, že nebudete první, koho lékař bude vyšetřovat - doporučuji Vám tedy navštívit proktologickou…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Dolansky p.6. 8. 2018

Dobrý den. Již několik měsíců trpím každé ráno žaludeční nevolností. Během spánku se nepřirozeně potím, přestože v ložnici dodržuji příjemné, spíše chladné klima, a nezávisle na teplotu v místnosti mi je každé ráno zima. Současně s tím mě ráno provází střevní potíže, nadměrné nadýmání a říhání. Kromě jednoho léku na alergii (grazax) neberu žádné další léky, netrpím nadváhou. Před dvěma lety jsem…

Dobrý den pane Dolanský, Vaše potíže jsou značně nespecifické a nelze z nich přesně usoudit, o jaké onemocnění se jedná. Doporučil bych Vám návštěvu praktického lékaře, bylo by vhodné provedení základních krevních odběrů včetně odběrů na hormony štítné žlázy, ke zvážení jistě i vyloučení coeliakie, případně provedení ultrazvukového vyšetření břicha. Základem je však pravidelná životospráva - tedy…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Stáňa5. 8. 2018

Dobry den prosim o radu asi tři mėsice mam oteklę prsty na obou rukach mam neustále teplé dlanė když ruce svěsim dolu tak s červenaji mezi tim se objevuji bile malę fleky otoky nemizi ani po ochlazeni rukou! Obvodni lekařka nevi si rady.

Dobrý den Stáňo, doporučil bych Vám při přetrvávání potíží revmatologické vyšetření. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Nikolas4. 8. 2018

Dobrý večer, od rána mě bolí břicho a bolest jde do ledvin. Je mi na zvracení, mám zvýšenou teplotu. Nemám hlad ani žízen, mám slabou zimnici. Pořád to neodeznívá. Vždy jsem byl zdraví tak nevím zda se jedná jen o nějakou chřipku nebo mám raději vyhledat lékaře. Děkuji

Dobrý den Nikolasi, vzhledem k uvedeným obtížím by se mohlo jednat o zánět ledvin - pyelonefritidu. Doporučuji časnou návštěvu lékaře. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Leona3. 8. 2018

Dobrý den, ráda by jsem se zeptala na obtíže kamarádky, která má diabetes od šesti let.Nyní jí je 21 let.Ještě se léčí se štítnou žlázou.Inzulín si píchá čtyřikrát denně a to Novorapid a Lantus.Je to mladá dívka a mám o ní starost, svěřila se mi že má velké trápení.Měla několik vztahů s chlapci,ale vůbec necítí žádné vzrušení ani touhu se milovat.Vztahy ji skončily a těžce to nese.Celkově je…

Dobrý den Leono, uvedené potíže kamarádky mohou souviset s diabetem. Doporučuji, ať tyto potíže sdělí ošetřujícímu diabetologovi, který ji vyšle na potřebná vyšetření. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
David2. 8. 2018

Dobrý den, mám dotaz už od svých 10 let jsem začal pozorovat že mám věští prsa než ostatní kluci. Dnes je mi 18 a nezmizelo to hodně se stydím mám sice nadváhu 169cm a 90kg ale ty prsa jsou i tak moc velké jsou spíš ženské nevím si rady někdy mě i pobolívají prosím poraďte děkuji

Dobrý den Davide, doporučuji Vám objednat se na endokrinologii, kde by měl být doplněn hormonální profil. Pokud bude z této stránky vše v pořádku, řešením bude pravděpodobně plastická operace. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika31. 7. 2018

Dobrý den, s manželem se lečíme 6 den azytromycinem na chlamydiovou infekci, ještě nás po 6 denní pauze čeká dalších 6. Na co se chci zeptat je to,že u mě přetrvávají pocity na močení. Zajímmá mě,zda tyto pocity mohoh během léčby i po přetrvávat? Děkuji.

Dobrý den Veroniko, pocity na močení mohou během léčby ještě nějakou dobu přetrvávat, postupně odezní. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Ivan Petroušek24. 7. 2018

Vážený pane doktore Kasíku,především Vám i Vaší zdr. sestře pí.Peckové, děkuji za nevšední vstřícnost a ochotu jednat s pacientem nejen velmi empaticky,ale i mimořádně lidsky,vč. vhodné a optimistické vzáj. komunikace nejen v nemocnici v Hořovicích,ale i na Vašem externím pracovišti ve Zbiroze,jakož i za Vaši precizní důslednost v péči o pacienty.Děkuji Vám i za možnost kontroly zdra.stavu EKG…

Dobrý den pane Petroušku, děkuji se sestřičkou moc za pochvalu. Takový "dotaz" se čte moc příjemně :o) Děkujeme i za "zlepšovací návrh". Přeji ať srdíčko bije pravidelně a nezlobí. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola19. 7. 2018

Dobry den, kvuli poporodni tromboze beru 2x denne Clexane. Mela bych jit brzy na kontrolu. Vim, ze kontrolni odber nesmi byt driv jak 3 hodiny po posledni injekci, ale existuje take nejaka maximalni doba od posledni injekce? Jde mi o to, ze s 2,5 mesicnim miminkem s nepravidelnou potrebou krmeni a temer hodinou na cestu do nemocnice to neni mozne nacasovat presne na 3 hodiny. Dekuji

Dobrý den Nikolo, přesně na minutu odběr být nemusí. Pokud bude odběr v rozmezí cca 2-4hodiny po poslední aplikaci Clexane, nic se nestane. Zkuste zapojit přítele nebo manžela :o) S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Romana Hilenkova20. 6. 2018

Dobry den, trpim na tachykardii, cas od casu mi nahle vylitne tep na 180/min. Jiz jsem byla nekolikrat hospitalizovana na par dni v nemocnici. Ted momentalne vybehavam vysetreni pred zakrokem - ablace srdce. Mam dotaz...dozvedela jsem se, ne od lekare, ale uplne mimo, ze nesmim, nebo bych nemela plest ,hackovat a zehlit, ze to je velka zatez na srdce a hrozi mi infarkt nebo mrtvicka. Prosim, je…

Dobrý den Romano, nevím, zda-li mám pro Vás dobrou či špatnou zprávu :o) ... Ale plést, háčkovat i žehlit můžete bez omezení. Přeji ať Vám ablace dobře dopadne. S pozdravem Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Z.23. 5. 2018

Dobrý deň,chcem sa spýtat, z krvi mi vyšiel zvšený D-dimer :1730, o 5 dni sa mi znižil na 518 (ref.hodnota do 500), bola som na Echo – v poriadku, nemám tažkosti, len občas sa mi horšie dýcha(mám aj anemiu), mám a)ref.hod. do 60)utoimunitný zápal štitnej žlazy (hodnoty anti TPO:1300 a anti TG:117, moja otázka znie: može byt hodnota D-dimer ovplyvnovaná týmto autoimunitným zápalom? Lebo býva…

Dobrý den Lenko, jistě máte pravdu v tom, že D-dimery mohou být zvýšeny i z jiných příčin - obecně např. záněty. Co se ale týká štítné žlázy, jedná se o autoimunitní zánět (nikoli bakteriální či virový), které takto vysoce D-dimery jistě nezvýší. Příjemný den, Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Eliška23. 5. 2018

Dobrý den, nemám otázku ale i tak myslím, že to sem patří a chybí:-) Chtěla bych touto cestou doporučit všem pana doktora Kasíka-je to příjemný pan doktor má skvělý přístup k pacientovi (i sestřička) vše umí vysvětlit...Profesionál vřele doporučuji všem:-)

Dobrý den Eliško, moc děkujeme se setřičkou za pochvalu8-). Hezký den, Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Vilma17. 5. 2018

Dobrý den, prosím jestli mi můžete poradit. Již více let trpím nadměrnou únavou, více vyšetření včetně stánkové laboratoře (2x) v normě, přitom potřeba spánku min.10-12 h. Nevím co by to mohlo způsobovat a co ještě vyšetřit. Prý mohu mít únavový syndrom. Napadlo mě také,že mám také petechie na rukou,hrudi a břiše, které nemizí (trvale více let), pani doktorka říkala že to bývá, ale nebylo by…

Dobrý den Vilmo, hematologické vyšetření jistě možné je - doporučil bych po dohodě s Vaším praktickým lékařem. Co se týká Betalocu - u některých lidí opravdu může způsobovat větší pocity únavy. Nahradit by se dal např. verapamilem. Míšní kanálek s únavou nesouvisí. Dále ale píšete, že se Vám zároveň zhoršila i lupénka. Lupénka poměrně spolehlivě reaguje na aktuální životní stres a starosti. Možná…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Vlasta9. 5. 2018

Dobry den, je mi 37, od porodu (6 let) mam vnitrni (2.stupen) a vnejsi (3.stupen) hemoroidy, obcasne krvaceni a bolest/paleni pri tuzsi stolici.byla jsem nyni pred tydnem na kolonoskopii, vse zcela v pořádku. V lednu jsem podstoupila zakrok Hemoronem, beru obcas detralex. Stolice je normalni, pravidelná, bez zácpy ci prujmu. V rodine zadne onemocnění není. Chtela bych se zeptat, zda mohou obcas…

Dobrý den Vlasto, podle Vašeho popisu potíží, jejich vzniku a barvě krve při stolici se s největší pravděpodobností bude jednat opravdu o krvácení z hemorhoidů. Doporučuji navýšit si Detralex na 2-2-2tbl. po dobu týdne, následně snížit na 2-0-2, dále dle efektu. Jistě nedráždivou stravu, dostatek tekutin a vlákniny. Pokud se nebude stav lepšit, navštivte Vašeho gastroenterologa či proktologa. S…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Táňa3. 5. 2018

Prosim Vás mám ještě dotaz mám diverkulitidu tlust. střeva trpim plynatosti a zácpou na CT mi našli atrofickou slinivku co to znamená neni to nebezpečné. Děkuji.

Dobrý den Táňo, atrofie znamená obecně zmenšení velikosti daného orgánu. Příčin atrofizace může být mnoho - např. chronický zánět slinivky, diabetes mellitus, ... Jelikož je slinivka orgánem, který produkuje množství trávicích enzymů a hormonů vč. inzulinu, může se projevit mnoha příznaky - průjmy, nechutenství, úbytek tělesné hmotnosti,... Pokud nemáte zažívací potíže, není nutné další…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Klara28. 4. 2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,před 3 týdny při odběru krevního obrazu na prevenci jsem.mela leukocyty 2,8 A v diferenciálu snížené neutrofily,teď po 3 tydnech při kontrolním odberu jsou leukocyty 5,2, neutrofily jsou 0,436,ale nove se objevily v KO normoblasty 0,2% A normoblasty absolutní počet 0,01.Chci se zeptat,zda příčinou může být detoxikace organismu,kterou provádím nebo se mám obávat…

Dobrý den Kláro, normoblasty v periferní krvi by opravdu být neměly. Jedná se o známku vydrážděné kostní dřeně, ke které dochází např. po větších krevních ztrátách. U Vás je jich ale malé množství. Doporučil bych v odstupu kontrolu, případně pro Váš klid konzultaci specialistou hematologem. Pokud detoxikací myslíte mírnou úpravu jídelníčku, nemá na toto vliv. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Táňa24. 4. 2018

Dobry den mám dotaz mám otekle nohy kotniky a prsty u rukou zadychavam se pocit přibytek váhy nekourim nepiji alkohol léčim se s RS. jaká je přičina obtíži dėkuji.

Dobrý den Táňo, příčiny Vašich potíží mohou být různé. Doporučuji navštívit praktického lékaře či interního lékaře s provedením základních laboratorních odběrů (funkce ledvin, jater, bílkovina, hormony štítné žlázy,...), dle výsledků potom echokardiografické vyšetření k vyloučení kardiální příčiny potíží, revmatologické vyšetření. Z dalších příčin např. chronická žilní insuficience. Příčin může…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Vlasta20. 4. 2018

Dobrý den, vcera jsem Vám zasílala dotaz ohledně výsledků rozboru moci.dnes jsem byla opětovně na odběru moci a vše mam zcela negativní, čisté.mohu se zeptat, jak je toto mozne? Žádné problémy nemam, oboje jsou náhodné vzorky.prevence.velice děkuji.

Dobrý den Vlasto, někdy mohou být odběry moči kontaminovány při nesprávném odběru moči, proto vychází falešně pozitivní výsledky. Při opakování odběru nebo vyšetření moči kultivačně, jsou často výsledky již v pořádku. Je to poměrně běžné a nemusíte se tím zneklidňovat. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika20. 4. 2018

Dobry den. Je potreba se objednavat na OGTT? Dekuji

Dobrý den, pokud plánujete test oGTT v naší nemocnici, na odběr se objednávat nemusíte. Neprovádí se v pondělí, je tedy možné dostavit se úterý-pátek v ranních hodinách. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
JAROSLAVA20. 3. 2018

Dobrý večer,mám dotaz ,ktery se tyka meho bratra-52let-je jiz 20let diabetik -4krta denne inzulin-a mel kolikrta potize s hodnotami glykemie,jak nizke tak i vysoke.PŘED 14 DNI JSME MU ZAVOLALI RZS-NEMERITELNA GLYKEMIE A ZANET PRUDUSEK,BYLI JSME ZA NÍM NA INT.ODDELENÍ,KDE NAM BYLO RECENO,ZE MA ZANET PRUDUSEK,ALE TEN NENÍ NEJAK ZÁVAZNY-SPIS ,ZE JIM DELAJI POTIZE HODNOTY-3-30,ZE SE MUSÍ STAB.CUKR…

Dobrý den Jaroslavo, zdravotní stav Vašeho bratra mne mrzí. V tomto závažném stavu transplantace plic nebo ledvin (jak uvádíte) není možná. K postupu lékařů se takto na dálku nelze vyjadřovat, ale jistě dělali vše, co bylo možné. Přeji ať se stav Vašeho bratra zlepší. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Vv13. 3. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je popis ekg v poradku. S ničím se nelecim, žádné problémy nemam. Preventivní echo pred rokem bylo zcela v poradku.vcera jsem však mela anafylaktický šok a po příjezdu do nemocnice mi byla provedena rada vysetreni vcetne ekg. Lékařka rikala, ze je vse v poradku, jen mi bije srdce momentalne rychleji úměrně stresu, vyčerpání a mnoha podaným lékům. Doma mivam…

Dobrý den Vlasto, dle popisu EKG se jedná pouze o rychlejší tepovou frekvenci, jinak popis křivky zcela bez patologie. Můžete být klidná. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
D.19. 2. 2018

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč se mi na mandlích čas od času tvoří "bílé čepy". Jsem si jistý tím, že toto angína není - žádné jiné komplikace k tomu nemám a i má praktická lékařka mi jednou říkala, že to angína není a pouze se na mandlích čas od času vytvoří. Nicméně bych se Vás rád zeptal, jak proti tomu bojovat, aby se mi pravidelně nevracely - zvyšují totiž zápach z úst a vyskytují se…

Dobrý den, sice nejsem ORL lékař, ale pokusím se odpovědět. Čepy na mandlích kromě jiného obsahují bakterie a odumřelé buňky sliznice. Klasická angína někdy může přecházet právě do této chronické formy a projevovat se právě "pouze" čepy. Někdy mohou být čepy i při infekční mononukleoze, tedy i virového původu. Je vhodné provést krevní odběry ke zhodnocení případného zánětu v krvi a výtěr z krku,…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
lenka6. 2. 2018

Dobrý den. Chci se ještě zeptat,beru tyto léky:Betaloc SR 100 mg 1-0-0 Blessin 1-0-0 Citalopram 1.5 1-0-0 Siofor 1-0-1 Levemir 14j. Apo - Atorvastattin 0-0-1 Občas - Zardial,Oramelox.Aulin. Můžu k těmto lékům Kustovnici čínskou Goja.? Jest-li ano.tak je lepší užívat štávu nebo bobule a kolik jich denně sníst. Děkuji,pěkný den.

Dobrý den Lenko, k těmto lékům kustovnici užívat můžete. Držel bych se doporučeného dávkování na obale. Rozdíl mezi šťávou a bobulemi bych neviděl, ale není to zrovna můj obor... S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana4. 2. 2018

Dobrý den chci se zeptat co zamenají vysledky na štitnou žlázu. vysledky na štítku.S_FT4 14.5 a S_SsTSH 0.217 Děkuji za odpověd

Dobrý den Jano, jelikož neznám Vaši medikaci, klinický obraz atd... Pokud by byly tyto odběry provedeny v naší laboratoři (každá má trochu odlišné normy), jednalo by se o tzv. subklinickou hyperthyreozu. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka.2. 2. 2018

Dobrý večer. Prosím,chtěla bych se ,Vás zeptat. Mám špatnou srážlivost krve,a praskají mi žíly,jsou na to léky. Mám i chudokrevnost,jsou na to léky. Děkuji.

Dobrý den Lenko, při praskání žil můžete zkusit Ascorutin nebo Detralex. Oboje Vám může předepsat praktický lékař. Ohledně anémie - nejdříve je důležité zjistit, proč anémii máte a podle toho léčit. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Květa Kopřivová24. 1. 2018

Dobrý den, nabízíte prosím možnost laboratorní kontroly glukometrů? Samozřejmě za poplatek, který nahradí náklady. Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Dobrý den Květo, tuto možnost oficiálně nenabízíme. Ke kontrole glukometru však doporučuji pacientům následující - při pravidelném odběru krve v rámci diabetu si ihned po odběru ze žíly změřit i glykémii glukometrem - ideálně také "krví ze žíly". Tato hodnota by poté měla mít maximální odchylku 10-15% od hodnoty glykémie z laboratoře. Snad je odpověď srozumitelná:o). Také přeji hezký den, MUDr.…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Zdenka Doušová22. 1. 2018

Dobrý den, chci se zeptat, jestli po odchodu dr. Kielbergerové na mateřskou dovolenou převzal obezitologickou ambulanci někdo další. Díky za odpověď.

Dobrý den, obezitologická ambulance nyní v provozu není. Můžete se v případě zájmu objednat do nutriční poradny, viz: http://www.nemocnice-horovice.cz/data/moxie/Nutri%C4%8Dn%C3%AD%20poradna%20-%20let%C3%A1k%20nab%C3%ADdky.pdf s pozdravem MUDr. P. Kasík

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
PS11. 1. 2018

Dobrý den a předem se omlouvám za delší znění: Pravidelně daruji krev a krevní plazmu. Před každým odběrem je provedeno vyšetření krevního tlaku. Naposledy mé hodnoty byly: tlak 155/95, puls 133/min. Byl jsem tedy rovnou odeslán na kardiologii, kde mi pan doktor dal domů tlakový Holter. Průměrný puls za 24 hodin 101/min, tlak 119/72, poté to doplnil vyšetřením štítné žlázy (v pořádku), EKG…

Dobrý den Petře, důvěřoval bych Vašemu ošetřujícímu kardiologovi. U mladých lidí se takto vyšší hodnoty pulzů mohou vyskytovat. Co se týká Vašich opatření - s užívám Mg bych jistě souhlasil, bylinek znalý nejsem, navštivte nějakého bylinkáře. Ohledně beta-blokátorů - samozřejmě jako všechny léky i tyto některé nežádoucí účinky mít mohou, proto jejich nasazení kardiolog oddálil. Jiné přírodní…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Iva9. 1. 2018

Dobry den. Mozem Vas poprosit o zhodnotenie nalezu z holtera? Je nieco z toho zivotu nebezpecne? Je potrebna liecba? Dakujem za odpoved. Iva.

Dobrý den Ivo, nemusíte se obávat. Životu nebezpečný nález není, stejně tak léčba není nutná. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Olina4. 1. 2018

Dobrý večer, chtěla bych se Vás zeptat, jestli jsou extrasystoly nebezpečné. Často pociťuji nepříjemné "přeskočení" srdce, jako by se mi na chvilku zastavilo a potom jednou nebo dvakrát silně bouchne. Vždy mně to dosti vystraší. Srdce jsem vyšetřené měla, vše normální. Ani na 3 denním holtru se nic nezachytilo (trvale sin. rytmus). Může to souviset s problémy v oblasti krční a hrudní páteře?…

Dobrý den Olino, je to opravdu zhruba tak, jak píšete. Extrasystoly jsou opravdu běžné. Podstatou jejich vzniku je vlastně porucha tvorby nebo vedení elektrických vzruchů v srdci. Příčin vzniku existuje celá řada - vrozené dispozice, psychogenní příčiny, ale i patologie v samotném srdci. V případě nutnosti léčby se využívá často léků ze skupiny beta-blokátorů, které jsou většinou schopny počet…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Simona21. 12. 2017

Dobry den,nemam zadne problemy, jen jsem nyni v ramci alergologie podstoupila krevni testy vcetne KO+dif. Vse v norme, jen MCHC 364 (norma 320-360). Pred 3 mesici na preventivni kontrole u obv.lekare to bylo v norme.cim to muze byt,prosim?jsem nyni nastydla a mozna jsem v den odberu i mene pila.velice dekuji.

Dobrý den Simono, zkratkou MCHC je označeno množství červeného krevního barviva v červených krvinkách. Krvinky jsou tedy schopny přenášet více kyslíku. Vaše hodnoty jsou zcela hraničně zvýšené. Domnívám se, že mohou být způsobeny i menším množstvím přijatých tekutin. Klidné sváteční dny přeji, MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jožko13. 12. 2017

Dobrý deň. Ak sa chcem objednať k vášmu kardiológ ovi musím mať doporučenie od obvodného lekára, totiž mávam hrozne bolesti na hrudi a trápne mi u toho ľavá ruka, buší mi rychle srdce sprevádzané pichavou bolesťou a som veľmi zadýchaný, momentálne to trvá druhý deň a omezuje má to vo veškerých každodenných činnostiach, včera som bol s bolesťou na hrudi na pohotovosti kde mi povedali ze je všetko…

Dobrý den Jožko, doporučení k našemu kardiologovi není zcela nutné, ale je samozřejmě lépe toto doporučení od praktického lékaře mít. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela22. 11. 2017

Dobrý den, druhý den mě bolí u srdce, taková křeč, která postupuje do křečí levé ruky. Jinak cítím celkovou slabost, motání hlavy, občas vystřelující bolest v zádech. Žádné léky neberu, ani se s ničím neléčím.

Dobrý den, dostavte se k Vašemu obvodnímu lékaři či na interní centrální příjem. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Soňa14. 11. 2017

Dobrý den, muž 60 let, nyní přes rok trvající neobtěžující průjmy, bez jiných příznaků, laboratorně mírně vyšší podíl eosinofilů v dif. rozp. leu (astmatik, hodnoty dlouhodobě stejné), jinak bpn, včetně CEA a CA 19-9. Před rokem kolonoskopie, pro bolestivost jen do lienálního ohbí, CT břicha bez významného nálezu. Bez souvislosti s užíváním léků, či nové potraviny, bez cestovatelské anamnézy.…

Dobrý den Soňo, jistě by bylo vhodné dále doplnit odběr na coeliakii, vyloučit laktozovou intoleranci a provedení gastroskopického vyšetření, histologické vyšetření bude provedeno při podežření na zánět tlustého střeva v rámci koloskopie. Stolici na kultivaci bych v případě průjmů odebral bez ohledu na koloskopii. Blíže bude nutné se obrátit na gastroenterologa, který i blíže rozebere Vaši…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
PV22. 10. 2017

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je echo v pořádku.pan doktor rikal,ze ano,na žádnou kontrolu chodit nemam.jen jsem se zapomnela zeptat na onu regurgitace,přečetla jsem si nyní na webu,co to Je.ale je to normalni?zadne problémy nemám,tlak 125/80,echo bylo dělano pro jistotu kvůli podezření na tachykardii,mám syndrom bílého pláště.velice děkuji.

Dobrý den Petro, stopová regurgitace je zcela běžným nálezem, nemusíte mít žádné obavy. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana17. 10. 2017

Dobrý den, tímto Vás prosím o Vaše laskavé vyjádření k níže uvedenému a zdopovězení otázek (snad doatz odesílám na správné oddělení, nejsem si zcela jistá). Kromě toho, že mám dlouhodobě zvýšenou hladinu protilátek ASCA c krvi (hodnoty kolem 47), mám již několik let problémy s vracejícími se horšími výsledky jaterních testů a bolestí v pravém podžebří. Výsledky v roce 2012 byly například ALT 10…

Dobrý den, ohledně zvýšených jaterních tesů je nutné vyloučit základní onemocnění, jako hepatitidy, inf. mononukleozu atd. USG provedeno bylo, což je samozřejmě v pořádku. Další postup konzultujte s Vaším gastroenterologem. Ohledně cysty na ledvině - jedná se o běžný nález, navíc cysta je malá. Doporučuji kontrolní USG za 6-12měsíců. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jaromír11. 10. 2017

Užívám 3. měsíc 1 tbl. denně ráno PRESTARIUM NEO 5 mg a měřím si tlak každý den 3 x. Uvádím průměrné hodnoty z posledních 3 měsíců : přes den 130 / 76 - tep 67 ráno před užitím prášku a před snídaní 146/ 86 - tep 66 večer před večeří 140 /81 - tep 75 Jsou tyto ranní a večerní hodnoty již pro mě nebezpečné ? Mohl bych zkusit vzít na zkoušku 2 tablety ráno PRESTARIUM NEO tedy 10 mg…

Dobrý den, hodnoty TK jsou uspokojivé. Při domácím měření TK by měly být hodnoty do 130-135/85mmHg. Doporučuji prozatím ponechat dávkování takové, jaké máte zavedeno - rozhodně Vám takovéto hodnoty neublíží. K další návštěvě k praktickému lékaři si vezměte naměřené hodnoty a poraďte se. Pokud by byly vyšší hodnoty než doporučené výše, jistě Vám medikaci poupraví. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina Gazurová11. 10. 2017

DObrý den, Prosím o radu. Bydlí s námi 87 letý tchán, má cukrovku a hůře se pohybuje, ale jinak je celkem soběstačný. Bohužel poslední 2 dny je velmi zmatený a mluví nesmysly, je dezorientovaný . Bojíme se ho nechávat doma samotného. Poraďte, prosím, na jaké odd. se obrátit, myslíme si, že by potřeboval hospitalizaci. Zítra je tchán objednán do RNB na kardiologii. Děkuji. Jsme ze Zdic.

Dobrý den Kateřino, takto přes internet se radí opravdu těžko. Zhoršení stavu může být v rámci zhoršené cukrovky, zánětu v těle, dehydratace či např. cévní mozkové příhody. Možností je opravdu mnoho... Jedinou radu, jakou mohu poskytnout - navštivte časně lékaře. Držím palce, ať vyšetření dobře dopadne. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Marta4. 10. 2017

Dobrý den, od narození trpím extrémní zimomřivostí (jeden z mých potomků ji také zdědil). Mám také nízký tlak krve. Zima je pro mě peklo. Dá se toto nějak řešit? Může v mém případě stát za zimomřivostí psychika nebo je to spíš dědičný faktor, když tím trpí i dcerka? Děkuji!

Dobrý den Marto, samozřejmě může být Váš problém vrozený - doporučil bych ale cestou prakt. lékaře odběr krve k vyloučení snížené funkce štítné žlázy. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana3. 10. 2017

Dobrý den, chci se Vás zeptat, o čem všem může svědčit přítomnost pozitivních protilátek ASCA třídy Ig G - cca 47-49 při různých měřeních (negativní v Ig A, zároveň negativní ANCA protilátky). Byly mi zjištěny v roce 2012 při hepatitidě nejasného původu (tehdy velmi vysoké hodnoty jaterních testů - AST, ALT, postupně se s jaterními protetiky dostaly na normu a od té doby v pořádku).V roce 2013…

Dobrý den Jano, nejsem specialista v tomto oboru, ale pokusím se alespoň částečně odpovědět. ASCA protilátky se standardně nabírají při podezření na Crohnovu chorobu, případně k odlišení od ulcerozní kolitidy (u té jsou pozitivní ANCA protilátky). K vyloučení nebo potvrzení Crohnovy choroby se koloskopie provádí včetně odběrů histologie z různých částí trávicí trubice. A co se týká pozitivity…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Ala22. 9. 2017

dobry den, jsem potravinovy polyv.alergik/anafylaktik, ale jiz par let bez reakce.od 4 let trpim astmatem, ktere mam vsak jiz cca 15 let v klidove fazi.chodim 1x rocne na alergologii na kontrolu, resp.pro pohotovostni balicek.vse mam v poradku - spirometrii, vydech NO2, okysliceni, KO a diff., v unoru jsem absolvovala i ECHO a RTG hrudniku, vse zcela v poradku.nyni pred 10 dny mi pani doktorka na…

Dobrý den Aly, ano, poslechový nález chrůpků může být pouze přechodný v rámci zahlenění. Navíc Vám byla provedena i další vyšetření, která jsou v pořádku. Buďte tedy bez obav. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
PV31. 8. 2017

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je nález v poradku.o uzlech na stitne zlaze vim,jsem sledována na endokrinologii.noc si na krku nehmatam,nedávný krevní obraz mám zcela v normě.jen jestli ony dvě uzlinky neznaci nějaký problém.od února mi soustavně rostou osmičky,nevím,zdá to má souvislost.lekarka říkala,ze v pořádku,na kontrolu mne neposlala.velice děkuji!!

Dobrý den Petro, uzliny jsou dle popisu reaktivně zánětlivě změněné, což může být samozřejmě i k rostoucím zubům, viroze, alergii atd. Jistě se netýkají štítné žlázy, můžete být v klidu. Dále doporučuji zavedené kontroly na endokrinologii vzhledem k uzlovité přestavbě štítné žlázy. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Petra25. 8. 2017

obrý den,chtěla bych se zeptat,zda je normální,že rozměry laloků se mění..nejvetsi rozměr jednoho laloku je nyni cca 54mm..v únoru byl cca 45mm.od února chodím na endokrinologii pro náhodný nález uzlů.biopsie benigní.nyni jsem byla na kontrole,jeden uzel se dokonce zmenšil.u druhého,který měl drive smíšenou vaskul.,uvádí lékař nyní jen periferní (našla jsem,že je to známka spíše benignity).i to…

Dobrý den Petro, rozměry se měnit mohou a hlavně se tento podélný rozměr bez tzv. předsádky trochu hůře a ne zcela přesně měří. Ve Vašem případě jsou jistě důležitější nežli rozměry žlázy jako takové, především rozměry uzlů. Prokrvení u uzlů se měnit může. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana16. 8. 2017

Dobrý den chci se zeptat mám osteoporozu hodnoty krve vápník,fosfor v pořádku.Ostatní krev také v pořádku jen serum kostní met.S-P1NP 120, S-CRLA 796.co to znamená to S-P1NP že je vysoké a co to vlastně přesně je.Jak je možné že vápník je hodnota 2.42 fosfor 1.46 a mám řidnutí kostí v L2-4 T/Z score-4.0/-4,3.Jde to něčím napravit,aby se to zlepšilo.Beru ted caltrate,vigantol,magnosolv.Děkuji za…

Dobrý den Jano, uvedla jste hodnotu P1NP bez jednotek, bez možnosti srovnání s dalšími hodnotami. Jedna hodnota je "nic neříkající". Jinak obecně se jedná N-terminální prokolagen, který je uvolňován do séra během syntézy kolagenu. Stanovuje se právě při léčbě osteoporózy k monitorování její léčby, kdy záleží, zda-li užíváte anabolickou či osteoresorpční terapii. Dále uvádíte hodnoty T-skore. Není…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lenks16. 8. 2017

Dobry den, trpim nizkym tlakem. V prumeru 84/56. Kontroluju 3x denne. Jsem kvuli tomu velmi unavena. Padaji mi vlasy a nerostou nove. Citim zvlastni slabost v nohach. Cvicim hiit skoro kazdy den a i potom tlak max stoupne na 100/65 tep ovsem 90. Zkusila jsem stat na hlave coz pomohlo s vrchnim tlakem..107, ale spodni sel jeste niz..51.

Dobrý den Lenko, nízkým krevním tlakem trpí většinou lidé hubení, většinou ženy. Pokud se vyloučí onemocnění jako např. snížená funkce štítné žlázy, musí si pacient na případné nepříjemnosti vážící se k nízkému tlaku často zvyknout - mžitky před očima, točení hlavy. Jinak si rozhodně nemyslím, že to vyřešíte měřením krevního tlaku 3x denně. Občas se doporučuje jako "babská rada" česnek nebo…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana31. 7. 2017

Dobrý den byla jsem na vyšetření Sono štítné žlázy zajímal by mě Váš názor mého výsledku a jakou léčbu by jste doporučuli.Štítná žláza je hladkých kontur,jemné textury,přim.echogenity.V pravo paraistmicky anechogenita vel.18 krát 8 mm charakteru cysty s drobnými kalcifikacemi centrálně vel. do 3 mm,dále izoechogenní uzel s hypoechogenním lemem vel.9 krát 5 mm,v barevném mapování s periferním…

Dobrý den Jano, snad jsem porozuměl správně, že jste byla zatím pouze na sonografii šž. Jistě by mělo nyní následovat endokrinologické vyšetření s kontrolním provedením usg štítné žlázy. Indikací k biopsii není jen velikost uzlů, ale i další hlediska, podle kterých se pro biopsii rozhodujeme (tvar uzlu, prokrvení, echogenita, atd...). Vaše sono jsem neviděl, těžko se tedy mohu blíže vyjádřit jen…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Marta26. 7. 2017

Dobrý den mám dotaz včera jsem omylem snědla tlacenku s kusem fólie není to nebezpecny

Dobrý den, není. "Odejde" zažívacím traktem. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka26. 7. 2017

Dobry den prosim vas mam dotaz mam celiakii a posledni dny mam potize se strevy zacpu nepomahaji mi ani projimave caje apod. Bricho mam nafoukle. Prosim o radu dekuji vrele.

Dobrý den Jitko, i zácpa někdy může být projevem celiakie. Jistě bych doporučil dietu v rámci celiakie, do stravy přidejte více zeleniny, více tekutin, případně možno zkusit krátkodobě Guttalax. Pokud jste již toto vše vyzkoušela, obraťte se na svého ošetřujícího gastroenterologa. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jiřina21. 7. 2017

Dobrý den, od loňského září se léčím se štítnou žlázou. Přesněji řečeno hypofunkce štítné žlázy. Lékaři se to nelíbí a posílá mě na operaci. Tak by mě zajímalo, kde se nechat operovat. Kde jsou specializovaní na štítku. ?. Prostě nejlepší. Moc děkuji Zimmlová

Dobrý den Jiřino, pro hypofunkci Vás lékař na operaci pravděpodobně neposílá - spíše se bude jednat o uzlovitou přestavbu šž nebo uzlovitou strumu. Většinou mají odesílající endokrinologové pracoviště (případně přímo chirurga), se kterými spolupracují, kterým důvěřují a kam své pacienty odesílají. Zeptejte se tedy svého ošetřujícího endokrinologa, jistě Vám dobře poradí. Přeji, ať operace dobře…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana19. 7. 2017

Byla jsem na vyšetření UZ-karotid a dopadlo to dobře,ale pán doktor nalezl vedlejší nález cysta ventrálně na pomezí istmu a pravého laloku 15,7 mm krát 5,7 mm ,v pravém laloku dorzálně ještě uzlíky 14 krát 16 mm.Posílá mě na sono štítnice.Zajímalo by mě zda tento nález je špatný nebo se nemusím nijak obávat.Jak se řeší takový nález.Před rokem dělaná krev na štitnou žlázu a byla v pořádku.Děkuji…

Dobrý den Jano, prosté cysty jako takové nebezpečné nejsou, mohou být však pro pacienty nepříjemné např. z důvodu tlaku na krku. Co se týká uzlíků jako takových, tam je to trochu složitější... Je úkolem endokrinologa zhodnotit, zda-li se jedná o "rizikový" uzel či nikoli právě podle sonografického vyšetření štítné žlázy, vzhledu uzlíků a palpačního vyšetření. Jinak uzly ve štítné žláze jsou…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Nováková27. 6. 2017

Dobrý den, chtěla bych znát názor na hodnoty u vyšetření štítné žlázy: TSH- 2,470, FT4- 13,27, FT3- 4,1, anti-TG- 12, anti-TPO- 16. Je vše v normě? Děkuji

Dobrý den, "normy" hladin hormonů a protilátek jsou vždy individuální pro danou laboratoř. Ale nemějte obavy, udané hodnoty jsou zcela v pořádku. V rámci komplexního zhodnocení funkce a struktury štítné žlázy by mělo být součástí endokrinologického vyšetření dále sono štítné žlázy. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana23. 5. 2017

Dobrý den.Mám crohnovu chorobu,hiatovou hernii,vysoký tlak,ledvinové kaminky a nezhoubný nádor nadledviny,vysoký faktor VIII. astma ,osteoporozu Léky co užívám entocort,pentázu,agen,lozap,lozap H,nebivol,kinito,helicid,,sorbifer,clexan,seretide diskus,ventolín,zyrtec,vigantol,caltrate,magnosolv a nyní nově lék bonviva.Chtěla bych se zeptat zda tento lék bonviva nemůže zhoršit crohnovu chorobu…

Dobrý den Jano, ohledně léku Bonviva, který se používá v léčbě osteoporozy. Lék samotný Vám Crohnovu chorobu nezhorší, mnohými pacienty však může být špatně tolerován, především zažívacím traktem. Dodržujte tedy prosím doporučení v jeho užívání (na lačno, zapít alespoň půl litrem čisté vody, po jeho užití si nelehat, ...). V případě nežádoucích účinků je potom nutné aplikovat lék intravenozně.…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Robert19. 4. 2017

Dobrý den Prekonal som CMP v roku 2012 ale ostalo to bez ťažkostí beriem lieeky na vysoký tlak a riedenie krvi ( vazopentol a zylt) môžem vyskúšať Viagru ako pomôcku ,lebo sa mi rozpadava sexuálny život Ďakujem

Dobrý den Roberte, před nasazením Viagry by Vás měl vyšetřit internista, případně kardiolog, který vyšetří "stav" srdce a zhodnotí, zda-li tento lék můžete užívat. Poruchy erekce mohou způsobovat i některá antihypertenziva. Takto na dálku obtížně radit, ale doporučuji svěřit se s problémem Vašemu ošetřujícímu prakt. lékaři či internistovi, kteří Vám doporučí další možnosti. S pozdravem MUDr.…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jája5. 4. 2017

Dobrý den. Mám neléčený vyšší tlak, v březnu mi na preventivní prohlídce, na EKG byla zjištěna hypertrofie levé komory. V květnu jsem objednaná na ultrazvuk srdce. Obtíže žádné, dalo by se říci, nemám. V pondělí jsem si volala o výsledky krve a mám zvýšenou hladinu draslíku v krvi, hraniční cukry a cholesterol. Byla mi doporučena dieta. Léky zatím žádné neberu, budou mi nasazeny až dle…

Dobrý den Jájo, jelikož neznám Vaše přesné hodnoty krevních odběrů, nelze se ani vyjádřit k prognóze. Vzhledem k tomu, že Vám lékař doporučil "pouze" dietu, předpokládám, že výsledky jsou opravdu pouze hraniční. Bez hodnot krevních odběrů se blíže nelze vyjádřit. Hypertrofie srdce - jedná se o nález např. u vrcholových sportovců, nejčastěji však u dlouhodobě neléčené hypertenze. Blíže Vám musí…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Sarka3. 4. 2017

Dobry den.Chtela bych poprosit o vyhodnoceni krevnich testu.--Metabolismus FE 2.4 hemoglobin 95,hematokrit0.338, Zajima me ,jestli opravdu musim brat lek maltofer ,i presto ze mam velke problemy se zazivanim. Neustale trpim velkou unavou az vycerpanim,toceni hlavy slabosti. Prosim o zhodnoceni krevnich hodnot a Vas nazor.Predem dekuji Horakova 48 let

Dobrý den Šárko, dle laboratorních hodnot se jedná o anémii. Obtíže, které uvádíte, by se daly shrnout pod termín "anemický syndrom" - tedy vycházejí z Vaší chudokrevnosti. Maltofer (železo), je pro Vás nyní jistě vhodné. Nutností ale je zjistit, jaká je příčina anemizace. Začal bych tedy gynekolog. vyšetřením, dále případně sonografické vyšetření břicha atd... S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
simona30. 3. 2017

Dobry den. Vacsinou mavam vyssi tep okolo 75-80 az 90 ..pred par mesiacmi som skoncila s bulimiou.. dlhsiu dobu mam problemy s refluxom..pocit plnosti pod lavym rebrom a palenie na rebre niekedy az na hrudi ..a aj bolest lavej hrudnej kosti ..Pred tyzdnom pri upratovani ako som sa zohla a nasledne vystrela mi akoby zovrelo srdce a neutichajuco velmi rychlo bilo ! z nicoho nic.! Po skludneni som…

Dobrý den Simono,        tepová frekvence 75-80/min., kterou míváte v klidu, je zcela v pořádku. Důležité je, případnou arytmii, zachytit na EKG či EKG-Holteru. Pokud byla zachycena doposud jen sinusová tachykardie, je postup s nasazením Betaloku v pořádku. Bylo by vhodné ještě k EKG-Holteru doplnit echokardiografické vyšetření, vyloučit poruchu štítné žlázy. V tuto chvíli nelze říci, zda-li…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel Kuhn14. 3. 2017

Dobrý den, chci se zeptat jestli u vás v nemocnici provadíte také ERCP vyšetřeni jater a žlucovodů, případně kam na toto vyšetřeni pacienty posílate. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den Pavle, toto vyšetření se u nás neprovádí. Možné absolvovat např. ve fakultních nemocnicích v Praze (Motol, ÚVN, ...), Plzni či nemocnici v Berouně. Záleží na Vás a odesílajícím lékaři. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana20. 2. 2017

Dobrý den dala jsem sem dotaz 14.2.2017 ohledně vitamínu D že mám hodnotu 21.8.Ten vigantol beru ted 30 kapek jednou za týden myslíte že to je tak v pořádku.Jaký vitamíny a minerály bych si měla dát ještě konntrolovat když mám crohna.Vím že mám asi málo i vitamínu B,protože mě brněla rok a půl ruka a pak se zjistilo skříplý nerv ulnaris.Proběhla pak operace ale ani po operaci nerv není v pořádku…

Dobrý den Jano,         ohledně vitaminu D. Uváděl jsem již v minulé odpovědi, že bez znalosti norem pro danou laboratoř nelze přesně odpovědět. Pokud užívate 30kapek Vigantolu a je to pod normou pro danou laboratoř, zkusil bych navýšit Vigantol a s odstupem zkontrolovat hladinu vit. D. Pokud by byla i poté nízká, volil bych spíše aktivní vit. D (kalcitriol). Co se týká četnosti odběrů - toto je…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla15. 2. 2017

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před třemi lety mi bylo náhodně při odběru krve zjištěno, že mám hraničně zvýšené AMS. Podstoupila jsem ultrazvuk břicha a vyšetření na gastroenterologii - vše v normě. Od té doby chodím po půl roce na kontroly - AMS mám stále hraničně zvýšené, ale k tomu mám i hraničně zvýšenou AMS pankreatickou a Lipázu (to jsem měla ze začátku v normě).…

Dobrý den Pavlo,             Vaše laboratorní hodnoty jsou opravdu pouze hraniční. Neuvádíte hodnoty jaterních enzymů, předpokládám tedy, že jsou v normě. Vzhledem k tomu, že se o Vás stará pravidelně gastroenterolog, který provádí laboratorní odběry a sonografii břicha (kde byl pankreas přehledný), není důvodu mít obavy. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.        

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana14. 2. 2017

Dobrý den.Byla jsem na odběru krve vápník fosfor a to je v pořádku.Vitamín D mám 21.8. Jinak mám crohnovu chorobu a nyní zlomeninu obratle L1.Když mám tak málo vitamínu D je možné že mám ostoporezu.Jak se to léčí aby se doplnil vitamín D do těla. Brala jsem vigantol jednou týdně po celou dobu crohnové nemoci

Dobrý den Jano, pacienti s Crohnovou chorobou mají poměrně často nízké hodnoty vitaminu D a je nutná jeho substituce. Váš dotaz bych rozdělil na několik částí. Co se týká hodnot vitaminu D - uvádíte 21,8. Pokud je myšleno v jednotkách nmol/l, je většinou norma více než 75. Máte tedy poměrně těžkou hypovitaminozu D. Poradil bych buď  navýšit dávky Vigantolu (nevím, kolik nyní užíváte), případně…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Marie26. 1. 2017

Dobrý den,pane doktore,mám dotaz,složení Aravy a Metotrexatu je stejné nebo nikoliv?Můj lékař mi tvrdí,že je to stejný lék,jen Arava je dražší.Děkuji za odpověď Marie

Dobrý den Marie, Arava i Methotrexát patří do stejné skupiny léků, tedy tzv. DMARD = chorobu modifikující léky revmatoidní artritidy. Účinná látka v každém z těchto léků je však jiná, v Aravě je účinnou látkou leflunomid, u Metotrexátu je účinná látka methotrexát. Nelze tedy říci, že by se jednalo o zcela stejné léky, ale léky ze stejné skupiny. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana13. 1. 2017

Dobry den. Uz 10rokov sa liecim na dyslipidemiu s prestavkami pocas gravidity a laktacie. Po porodoch mi Ezetrol vymenili za Atorvastatin nakolko mam hladinu tgc v norme a vyradili ma z dispenzarizacie nakolko atorvast.nie je preskripcne obmedzeny. Predtym mi vsak kontrolne odbery vratane kreatinkinazy robili kazdeho pol roka. Teraz vraj staci raz rocne a CK vraj moze vys.len internista. Chcem sa…

Dobrý den Ivano,        pokud začnu od konce Vašeho dotazu. Nesouhlasím s Vaším názorem, že by statiny byly "škodlivé léky". Statiny jsou obecně považovány za léky bezpečné, důkazy o bezpečnosti lze čerpat z mnoha velkých studií, které byly provedeny. Pokud by byly škodlivé, jako léky by nemohly být využívány. Přesto pro malé riziko poškození svalů (= rhabdomyolýza) je při léčbě statiny…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana12. 1. 2017

Dobry vecer prajem. Chcela by som sa spytat ci moze "husta krv" sposobit srdcovu arytmiu alebo tachykardiu? A co vlastne husta krv znamena z hladiska laboratornych parametrov? (Zvys.pocet trombocytov alebo ine? ). Dakujem krasne za odpoved.

Dobrý den Ivano,          "hustá krev" je obecný, řekl bych spíše laický pojem. Dle mého názoru značně záleží na jeho interpretaci... Označení hustá krev lze použít např. i při dehydrataci organismu, kdy v rámci snížení objemu dochází k relativnímu zvýšení počtu červených krvinek. V trochu jiném významu lze toto označení použít i při zvýšeném riziku vzniku tvorby krevních sraženin, tedy…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Hrdličková6. 1. 2017

Dobrý večer, ráda bych se poradila s problémem vysokého krevního tlaku. Byl mi zjištěn dne 27.12.2016 196/128. Byl mi předepsán lék tritace nejdříve 2,5 mg, od 2.1. pak 5 mg. Stále se mi však tlak pohybuje okolo 150/97. Dnes večer dokonce 174/97. Zároveň užívám od 20.12.16 lék na deprese Zoloft 50 mg. Myslím, že tento můj tlak způsobuje právě Zoloft a v současné situaci nevím, jak se mám…

Dobrý den Jano, lék Zoloft Vám zvýšení krevního tlaku jistě nezpůsobuje. Vzhledem k toleranci, je lépe snižovat krevní tlak postupně. Pokud by byl snížen rychle, může pacient pociťovat např. točení hlavy, závratě. Jelikož hodnoty krevního tlaku nejsou prozatím ideální, bude Vám ošetřující lékař postupně léčbu jistě navyšovat. Cílové hodnoty by se měly pohybovat do 140/90mmHg (při domácím měření…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Anna8. 12. 2016

Dobrý den, minulý týden jsem byla převezena do nemocnice s podezřením na plicní embolii, výsledky byly negativní, d-dimery měly hodnotu 150, dva dny poté mě začala bolet noha, takový tlak, noha na pohled normální, na dotek nebolestivá, včera jsem byla tedy znovu v nemocnici na sonu žil a znovu odběry, sono negativní, d-dimery nyní 515, dva dny beru antibiotika na streptokoka v krku, teploty, rýma…

Dobrý den Anno, ano, D-dimery se při zánětu takto zvýšit mohou a dle Vašich příznaků to pravděpodobně bude i příčina. Plicní embolizaci lze vyloučit ideálně provedením CT-AG vyšetření, kdy však dochází i k ozáření organismu (proto musí být indikováno rozumně...). Neznám Vaše subj. obtíže (např. dušnost, ...) či EKG, ale přikláněl bych se spíše ke zvýšení D-dimerů vlivem infekce. S pozdravem MUDr.…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Erika7. 12. 2016

Dobrý den, je možné objednat se na prohlídku dutiny břišní bez doporučení praktického lékaře? Již dva roky mě bolí v podbřišku. Před dvěma lety jsem prodělala diagnostickou laparoskopii na gynekologii s negativním výsledkem, sono moč.měchýře také negativní. Od té doby se potíže nezměnily. Cytologie v pořádku. Nyní jsem navštívila opět svého obvodního lékaře,který mě odbyl, že to je asi od páteře…

Dobrý den Eriko, předpokládám, že gynekologické vyšetření bylo v poslední době provedeno a bylo v pořádku. Bylo by vhodné objednat se do interní či gastroenterologické ambulance. Dále dle Vaší anamnézy a klinického vyšetření naplánování krevních odběrů a jistě provedení sonografického vyšetření břicha. Další postup dle výsledků. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Iva12. 10. 2016

dobrý den, moc prosím o názor, lékař mi dal výsledky Holteru, ale bez vysvělení s tím, že se mám určitě objednat na arytmologii, tam mám termín až na prosinec, ale ráda bych věděla o co vlastně jde :-( je to vážné??? HOLTER: průměrná SF 82, max. 203 širokokomplexová tachykardie PQ 180ms, QRS 80ms, 8 izolovaných SVES, izolovaná KES, 1kuplet, 1x běh monoformní širokokomplexové tachykardie o 14…

Dobrý den Ivo, z Vašeho dotazu bych začal od konce - zkratkou NSKT, která by v případě potvrzení vážná býti mohla. Jedná se o zkratku nesetrvalá komorová tachykardie. Pokud by tato tachykardie trvala delší dobu, došlo by k "výpadku" srdce jako pumpy s následnou poruchou vědomí. Při potvrzení arytmie a určení její významnosti (musí řešit kardiolog) se může léčit antiarytmiky či implantací tzv. ICD…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Lucka11. 10. 2016

Dobrý den,prosím o radu,jelikož nevim,kam se již obrátit.Dva roky chodím ke své dr.se zvýšenou teplotu max.37.5 a unavou,posledni dobou mě bolí holeně a v podpaží.Kravní obraz mám dle dr. V normě,pouze snížené bílé krvinky tzv.leukopenie a zvýš.sedimentaci 27\42.tu mam zvýšenou již dva roky,dle dr.v pořádku.Mně se to nelíbí,jsem velmi unavená.mockrát děkuji za odpověď.Lucka S.

Dobrý den Lucko, asi Vás zklamu, ale odpověď na dotaz je téměř nemožná. Nevím, jaké všechny odběry Vám paní doktorka provedla, jaké další obtíže máte. Mohlo by se jednat např. o chronický zánět (revmatický, v ORL oblasti, ...), hematologické onemocnění, atd. Stran vyšetření by jistě bylo vhodné začít např. sonografickým vyšetřením břicha, výtěry z krku a dále dle dalších Vašich obtíží a výsledků…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
P.8. 10. 2016

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je dostacujici kolonoskopie jen do transversa, cca 70-80cm, dale me to uz bolelo, jsem dost hubena, tak byla ukoncena. Podstoupila jsem ji jen z prevence, mam hemoroidy. Vysledek bez nalezu, jen hemo. 2.-3.stupne. Dekuji!

Dobrý den Petro, pokud bylo vyšetření prováděno pouze z prevence, nemáte stran nádorů střev pozitivní rodinnou zátěž a Vy sama nemáte žádné jiné obtíže, nemyslím si, že je nutné vyšetření opakovat. Více by Vám však měl sdělit odesílající lékař. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Jarka7. 10. 2016

Dobrý den, na CT vyšetření mi byla diagnostikována nodulární hyperplazie nadledvin. Můžu se prosím zeptat o co se jedná zda je nutná léčba? Kam bych se měla obrátit?

Dobrý den Jarko, bylo by nutné znát i důvod, proč bylo CT-vyšetření prováděno. Nejčastěji bývá podobný nález jako je u Vás náhodný, tedy CT je indikováno z jiných důvodů než k zobrazení nadledvin. Nejčastěji se jedná o tzv. adenom nadledviny, tedy nezhoubný nádor, u kterého je však vždy nutné vyloučit hormonální aktivitu (tedy jestli neproduje některý z hormonů). Vhodné je obrátit se na…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Dana JELÍNKOVÁ26. 9. 2016

Dobrý den, chci se zeptat zda mohlo ovlivnit výsledky krve na štítnou žlázu a hladinu hormonu to, že jsem ráno měla snídani a čaj, na odběry jsem šla až ve dvě hodiny odpoledne a také to, že bezu silnou antikoncepci jeanine + Methionin na podporu růstu vlasů, které mi začaly nadměrně padat. Výsledky testů NH Anti TPO 41,3, ostatní v pořádku. Nevím co to pro mě znamená, co ta velmi zvýšená hladina…

Dobrý den Dano,         odběry na štítnou žlázu nemusí být prováděny na lačno, antikoncepcí ovlivněny nejsou. Stejně tak není problémem to, že byly odběry provedeny odpoledne (i když standardně je lépe provádět odběry ráno).         Dále uvádíte hodnotu antiTPO 41. V tomto případě se nejedná o hormon, ale o protilátku, která působí "proti" štítné žláze, nejčastěji v rámci tzv. chronické…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
P.23. 9. 2016

Dobrý den, na pravidelné alergol.kontrole mi byly před 1% dny provedeny testy imunity, měla jsme zrovna probíhající virózu (rýma, kašel, bolest kloubů), výsledky mi vyšly horší (špatný KO a CD3+ abs a CD4+ abs mimo normu, lehce snížené). Za týden jsem si nechala udělat kontrolní odběry krevního obrazu (příloha 2) a vše v pořádku. Mohl to být jen důsledek probíhající virózy? a mám si nechat ještě…

Dobrý den, hodnoty CD3+ a CD4+ jsou "jen" určité typy bílých krvinek, které jsou také odpovědné za obranyschopnost těla, tedy i boj s infekcemi. Je tedy jasné, že jejich hladiny při infekcích kolísají. Pokud budete v pořádku, domnívám se, že není nutné jejich hladinu sledovat. S pozdravem MUDr. Mašková Ludmila

MUDr. Ludmila Mašková
35
Zobrazit celý dotaz
P.14. 9. 2016

Dobry den,jsem polyv.alergik, dnes mi na bezne kontrole alerg.bylo namereno ENO 32 ppb. spirometrie v poradku.mam nyni silnou rymu a kasel,co jsem chytla od dcerky,tak bych se chtela zeptat,zda to vysledek nemuze zkreslit.pani doktorka mi vsak rovnou predepsala na pul roku symbicort.velice dekuji za odpoved!

Dobrý den, FENO (množství oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu) může být opravdu mírně zvýšené i při infekci, hodnota mezi 30-50 ppb je v tzv. šedé zoně, pozitivní je nad 50ppb, norma je do 20ppb. Zvýšená hodnota FENO znamená přítomnost eozinofilního zánětu v dýchacích cestách, což je indikací k nasazení inhalačních kortikosteroidů. S pozdravem. MUDr. Mašková Ludmila

MUDr. Ludmila Mašková
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana Kosiewiczová29. 4. 2016

Dobrý den, již od 30 let se léčím s revmatoidní artritidou. Užívala jsem nejprve Sulfasalazin,poté Metrotrexat mi byl vysazen,nezabíral,posledních 10 let Aravu u které mi již začaly otékat kotníky a přidaly se úponové bolesti v chodidlech.......na které se nedá chodit. diagnozu mám destruktivní revmatoidní artritida III.stupně.Jsem po endoproteze kolene nyní v lednu.Před operaci měsíc mi byla…

Dobrý den Ivano, obecně je biologická léčba při revmatoidní artritidě indikována v kombinaci s metotrexátem k léčbě středně těžké až těžké RA při selhání jiné léčby (tedy u Vás např. zmiňovaná Arava ze skupiny DMARDs). U pacientů, kteří netolerují samotný metotrexát nebo je kontraindikován, může být biologická léčba použita i samostatně. V tomto případě tedy záleží na Vašem stadiu…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Monika22. 4. 2016

Dobry den, moja znama sa poslednou dobou zacala zadychavat, mala vysoky pulz,z nicoho nic..v jeden den jej bolo tak zle, ze ju museli hospitalizovat na kardiologii, zistili je ze ma na plucach vodu + poskodenie srdca...hlavna diagnoza: chronicke zlyhavanie srdca s tazkou systolickou dysfunkciou (EF 18%)...po tyzdni ju prepustili domov, voda na plucach uz by nemala byt, ale to srdiecko je slabe.…

"Dobrý den, chronické srdeční selhání s velmi těžkou systolickou dysfunkcí, kterou uvádíte má prognozu závažnou. 5-letá úmrtnost se dle různých provedený studií liší, každý pacient je individuální. Obecně je však prognoza horší než např. u kolorektálního karcinomu, pětiletá mortalita (= úmrtnost) pacientů s CHSS dosahuje zhruba 50%. Co se týká léčby - pacient by měl dodržovat určitá…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Petra21. 4. 2016

Dobrý den, léčím se na alergii již od dětství, nyní je mi 35 let. Jsem potravinový anafylaktik, na jaře však trpím i pylovou alergií, která se mi mj. projevuje dušností. Byla jsem si dnes pro další Berodual, poněvadž nyní mám již 3 týdny problémy, paní dr. mne raději i prohlédla a zjistila, že mám vysoké hodnoty ppb při vydechovaném NO. Hodota je 179. Vím, že normma je kolem 20. Dostala jsem na…

Dobrý den, hodnota FENO 179 ppb (vydechované NO) je opravdu vysoká. Norma je do 20 ppb, ale jako pozitivní jí vnímáme až od 50ppb. Znamená, že je zánět v dýchacích cestách aktivní. Jediná možnost jak ho alespoň snížit je dlouhodobá aplikace inhalačních kortikoidu, např. i kombinovaného preparátu Symbicort, který jste dostala od své ošetřující lékařky. S pozdravem MUDr. L. Mašková

MUDr. Ludmila Mašková
35
Zobrazit celý dotaz
Lucia7. 3. 2016

Dobrý deň, od novembra minulého mi stále stúpa hodnota d-dimér (11/2015 - 422, 01/2016 - 480, 02/2016 - 517). Chcem sa opýtať na možné príčiny - tromboza a plucna embolia boli vylúčené. môže spôsobovať žlčník? alebo to, že som alergička?

Dobrý den, k hodnotě D-dimerů jako takové je důležitá i klinika. Tedy vlastní důvod, proč byl tento odběr proveden. Pokud byly vyloučeny příčiny jako plicní embolie a tromboza, nejčastějším důvodem zvýšení může být stav po pádu, zánět, nedávný chirurgický zákrok či těhotenství. Alergie zvýšení D-dimerů nezpůsobí. S pozdravem Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Irena7. 3. 2016

Dobrý den, mám tento dotaz a zdravotní problém,který trvá několik let a tím, že se neřeší navazují další zdravotní problémy. Před lety mi byl vytržený zub,zůstal tam kořen,který se na na 3x vyndaval,stále vytékalo z dásně a byly problémy.Špatně rostla kost, pak se vyoperovala podčelistní žláza, následně pouze částečně podjazyková.Nemohlo se přijít na to,čím to je,že stále vytéká z dásně. Časem mi…

Dobrý den, Vaše obtíže mne mrzí. Vzhledem k tomu, v jaké oblasti se nachází, bych doporučil navštívit ORL lékaře, případně stomatochirurgické pracoviště. S pozdravem Pavel Kasík

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
kozakova4. 3. 2016

pritel uziva naplast Durogestik12a ma otekle nohy a prujem co mu pomuze .Dekuji za odpoved

Dobrý den, náplast Durogesic průjem nezpůsobuje, naopak. Vzhledem k tomu, že se jedná o opiáty, způsobuje zácpu. Příčin průjmů může být mnoho (např. infekční, z některých druhů doplňků výživy, atd ....). Ideálně tedy obrátit se na Vašeho ošetřujícího lékaře. S pozdravem Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Martin26. 2. 2016

Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem ohledně mého problému. Cca před rokem jsem zjistil, že trpím hemachromatozou (hodně železa v krvi). Mé hodnoty se pohybují od 330 - 390. Chci se zeptat, zda se nacházím v dalších letech v nějakém vyšším ohrožením mého stavu. Chodím na pravidelné venepunkce co 3 měsíce, nicméně hodnoty se moc nesnižují.Doktorka mi sdělila, že se jedná o genetický problém po…

Dobrý den, Martine, hemochromatóza je opravdu dědičné onemocnění, které vzniká na podkladě nekontrolovatelně velkého vstřebávání železa ve střevních buňkách. Do organismu se tak dostává tohoto kovu přebytek a tělo se jej nemůže zbavit. Projevy onemocnění se projeví dle postiženého orgánu v těle, může se tedy např. projevit příznaky podobnými cukrovce (= bronzový diabetes), při ukládání do jater…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Dáša15. 2. 2016

Dobrý den, byly mi zjištěni v krvi 5x zvýšené eozinofily a nedostek hemoglobinu. Před 14 dni jsem trpěla na bolest žaludku, zvracení a prodělala jsem poté těžší klasickou chřipku, nyní se zlepšilo, jen trpím zácpou a plynatostí a vím, že jsem měla ve žlučníku bláto, žádné alergické reakce nepozoruji. Před měsícem a půl jsem měla penicilin na angínu. Doktorka mi dala Vermox na parazity a železo…

Dobrý den, se zvýšeným počtem eozinofilů se můžeme setkat nejčastěji při alergiích, zánětech kůže či při parazitárním onemocnění. Dle Vašeho dotazu jste v posledních několika týdnech prodělala více zánětl. onemocnění, je tedy velmi pravděpodobné, že zvýšení eozinofilů bude v souvislosti s těmito onemocněními. Plánovaná vyšetření jsou jistě v pořádku, primárně by bylo dobré doplnit ještě…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Anajka20. 12. 2015

Dobrý den, měla jsem bez příčiny tromboflebitidu LDK VSP. Genetické testy byly v pořádku. Mám trombocyty 454. Nález: ELFO: V oblasti gama-globulinu nalezen atypický gradient s kvantitou paraproteinu 2,07 g/l. S_ELFO: Txt+HisNormální nález v elfů bílkovin. Je-li potřeba, mohu připsat nějakou hodnotu z KO. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tromboflebitida vzniká nejčastěji na podkladě varixů, tedy křečových žil. Co se týká laboratoře - doporučuji jistě tyto výsledky probrat s indikujícím lékařem a dle norem dané laboratoře (mohou se individuálně lišit). Nejčastěji se může vyskytovat zvýšený paraprotein při mnohočetném myelomu nebo benigní monoklonální gamapatii, většinou jsou však hodnoty při těchto onemocněních zvýšeny…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Martin27. 10. 2015

Dobrý den, dotaz za tátu 67 let ohledně prášků na tlak. Víc jak 5 let užívá tyto léky - Afiten 10mg 1x,Rhefluin 1/2x, Tenaxum 1mg 1x,Perinalon 4mg 1x, Betamed 20mg 1/2 a na cholesterol Tulip 20mg. Prosím o odborné posouzení této kombinace zda je v pořádku. A jestli dlouhodobé užívání v tomto množství (všechny mají hodně vedlejších účinků) nemůže vyvolat srdeční arytmii?Děkuji Martin M.

Dobrý den Martine, vždy je vhodné snažit se volit léky na hypertenzi individuálně dle daného pacienta, se znalostí jeho dalších onemocnění, s případnou úpravou léků při intoleranci. V léčbě jsou dána určitá doporučení - ve smyslu léků první volby, druhé volby atd. U Vašeho tatínka je toto obecně splněno. Dalo by se případně uvažovat o tzv. fixních kombinacích léků, které jsou výhodné…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Renáta26. 10. 2015

Dobrý den, moje maminka je již druhý měsíc v nemocnici s neustýálým tvořením tekutiny v pohrudniční dutině, již 3 týdn má vedeny dreny, aby tekutina mohla odcházet. Začalo to skoro již roční bolestí rmane, později celé jedné strany zad až pod lopatky, kdy s eléčila rehabilitacemi a později byla zjištěna ta voda. Dělali ji 2x CT, spoustu rentgenů, ultrazvuků, nikde nic nezjištěno. Onkomarkery byly…

Dobrý den Renáto, samozřejmě rozumím, že se snažíte získat informace i z jiných zdrojů. Bohužel Vás asi zklamu. Těžko se takto vyjadřovat na dálku bez znalosti výsledků, klinického stavu pacienta a všech doposud provedených vyšetření. Zkusím trochu rozdělit Váš dotaz. Tumor marker CA 125 může být tzv. falešně pozitivní i u nenádorových onemocnění (např. onem. jater, slinivky břišní a…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Denisa18. 10. 2015

Dobrý den, již měsíc jsem v nemocnici s fluidothoraxem, po všech vyšetřeních bylo zjištěno, že vdu tvoří pohrudnice, ale nikdo neví proč. Veškeré odebrané vzorky nádorové onemocnění vylučují, zánětlivé ložisko také nepotvrzno, krev je jinak taky v pořádku, CRP asi 16. Antibiotika dosud žádné nebyly. Dělali mi i torakoskopii, odkud odebrali vzorek z pohrudnice a výsledky teprve budou. Prý mám…

Dobrý den Deniso, pokusím se odpovědět na Vaše dotazy. Těžko se vyjadřovat na dálku bez znalosti konkrétních výsledků. V případě opakované tvorby fluidothoraxů může být příčin mnoho - např. zápal plic, srdeční selhávání, podvýživa a další. Z nádorových onemocnění, při kterých se vytváří fluidothorax např. ca. plic, ca. prsu, ca. urogenitálního traktu, ... Je nutné provést cytologii,…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
darina6. 10. 2015

Je mi stále veľmi horúco.Veľmi mi to robí problémy.ASi porucha termoregulace.Všetky výsledky mám v poriadku.Čo by ste mi PROSIM doporučili?

Dobrý den, bohužel nevím, které konkrétní výsledky máte v pořádku. Obecně mohou pocity horkosti souviset např. s menopauzou a hormonální dysbalancí, se zvýšenou funkcí štítné žlázy, s psychikou,...možností je mnoho, bylo by lépe vše v klidu prodiskutovat s Vaším praktickým lékařem, který Vás zná nejlépe a ví, která vyšetření byla provedena a která případně doplnit. Při pochybnostech se, prosím,…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Denisa 18. 9. 2015

Dobrý den, již ccarok mě bolí rameno, chodila jsme na rehabilitace, obstřiky, ale nijak se stav nelepšil. Nyní mě bolí už celá záda a pod žebry na jedné straně, kde mi byla zjištěna voda na plicích a u pohrudnice. Ostatní orgány jsou dle celkového ultrazvuku v pořádku. Jedna plíce je OK, druhá je zavodněná a proto není vidět, zda je tam nějaké nádorové ložiško. Odebrali mi krev na onkomarkery a…

Dobrý den, pokud máte vodu na plicích (tedy fluidothorax), je vhodné provést nejen odběr tumor markerů, ale v případě většího množství tekutiny i punkci (=odsátí) fluidothoraxu a odeslání vzorků (na cytologii, biochemii, mikrobiologii, ...). Dále by bylo jistě vhodné provedení CT-vyšetření s následným plicním vyšetřením. Ohledně posledních otázek se opravdu těžko vyjadřovat pouze podle tumor…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Martina 31. 8. 2015

Zdravím, v průběhu 4 týdnů se mi 4x stala stejná potíž. V pozdních večerních hodinách se mi začne hůře dáchat a cítím pozvolnou bolest hrudníku / mezi lopatkami/. Bolest se zintenzivňuje a já nemůhu ležet na žádné straně. K tomu se mi chce zvracet, ale z úst jen tečou sliny / cca minutu /.Na pohotovosti mi řekli, že je to zablokovaná hrudní páteř.ale opakuje se to. Vezmu si prášek na bolest,…

Dobrý den, pokusím se odpovědět na Váš dotaz a snad i pomoci. O "zablokovanou" hrudní páteř se jednat může, je však nutné vyloučit i další příčiny, a to především kardiální = od srdce. Neuvádíte, zda-li se již léčíte s nějakou nemocí či nikoli. Byla by vhodná návštěva Vašeho prakt. lékaře či internisty, natočení EKG, případně provedení laboratorních odběrů. Pokud se vyloučí interní příčiny a…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Nový Vladimír 13. 8. 2015

Léky které užívám-Warfalin 5mg-Betaloc zok 100mg-jndapamid 2,5 jen tvrtku-Prenessa 8mg Kalijm chloratum-Lipanthyl 267 m.Prosím o radu mohu použít lék Olvion 100mg Děkuji Nový Vl.

Dobrý den pane Nový, pokusím se odpovědět na Váš dotaz. Jedna věc je, zda-li dochází mezi těmito léky k interakci, tedy především ve vztahu k Warfarinu. Mezi Warfarinem a samotným lékem Olvion by k interakci a ovlivnění INR docházet nemělo. Avšak vzhledem k tomu, jaké léky užíváte, měl byste probrat Vaše aktuální onemocnění (srdeční onem., jaterní onem., případně prodělaná cévní mozková příhoda,…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Martina 13. 7. 2015

Dobrý den, byla jsem u svého obvodního lékaře, protože poslední dobou trpím na křeče v lýtkách i chodidlech, jsem hodně ospalá a za poslední měsíce jsem dost přibrala na váze (ale také po rodičovské nastoupila do práce a zmenšil se tedy můj pohyb, takže to jsem považovala za svoji chybu). Doktor mi řekl, že by to možná mohla být i štítná žláza, krev mi bral před několika lety na toto vyšetření,…

Dobrý den, vyšetření štítné žlázy by ve Vašem případě vhodné bylo. Doporučuji Vám tedy, objednat se na tel. čísle 311 55 22 13. Sestřička s Vámi domluví nutné odběry před vyšetřením a sdělí termín vyšetření. Doporučení od praktického lékaře mít nemusíte. Přeji hezký den a s pozdravem Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Zlata 2. 7. 2015

Dobrý den, mám prosbu, jak postupovat? Už několik let mě trápí dráždivý tračník (3x jsem byla na kolonoskopii), navštěvuji pana dr. Koláře v Dobřichovicích, ale jelikož má dlouhodobou dovolenou a já potřebuji léky, je možné se objednat k Vám? Potřebuji doporučení od obvodní lékařky? Užívala jsem vždycky Aloe a Trend Relax cca 3 - 6 měsíců, problém se mi vždy po dvou měsících ale vrací. Je jiná…

Dobrý den, doporučení od Vaší obvodní lékařky nepotřebujete. Doporučil bych Vám objednat se k našemu gastroenterologovi - Dr. Zdeněk na tel. čísle 311 55 90 31 či 311 55 90 32. Bylo by dobré vzít si s sebou výsledky všech vyšetření, která máte doma k dispozici. S pozdravem Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Zdena 24. 6. 2015

Dobry den.Mam k vam otazku mam hyperaktivni stitnou zlazu byla jsem uz dvakrat na radioaktivnim jodu ,ale nepomohl.Chtela jsem se zeptat na leky metrotraxine beru je na revmatickou altritidu a mam pocit ze ty leky blokuji moji lecbu stitne zlazy.Ziji v Irske republice a chtela bych vedet Vas nazor .dekuji za kladnou odpoved.

Dobrý den, radiojod je pouze jedna z možností léčby hyperfunkce nebo-li zvýšené funkce štítné žlázy. Pokud ve Vašem případě došlo k recidivám onemocnění po léčbě radiojodem, byla by další možností thyreoidektomie = operační odstranění celé štítné žlázy. Pokud myslíte užívaným lékem Methotrexát /nikoli metrotraxine/, nemá na štítnou žlázu žádný vliv. S pozdravem Pavel Kasík

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora 6. 6. 2015

Dobrý den, chtěla bych poradit s popisem EKG: SR 62/min nA QRS +60, iBPTr, R/S V2-V3, PQ 0,16 QRS 0,10 QT 0,42, vyšší odstupy ST II,III a VF, V4-V6, zá nespecif změny, iBPTr nejasného stáří. Mohli by jste mi prosím co uvedený popis znamená? Je vše v pořádku? Předem děkuji za odpověď Barbora

Dobrý den Barboro, svojí odpovědí Vás možná trochu zklamu. Nelze se takto přesně zcela vyjádřit, zda-li je EKG v pořádku, vždy je nutné i EKG křivku osobně vidět. Bylo by nejvhodnější EKG zhodnotit s Vaším ošetřujícím prakt. lékařem či internistou. S pozdravem Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk 10. 4. 2015

Dobrý den, do loňského roku jsem docházel na roční preventivní interní testy./EKG, sono břišní dutiny, tlak, rozbor krve, zátěžový test na kole, moč.../ do společnosti SANTE v Praze. Chci se zeptat, zda-li je u Vás tato celková kontrola taky možná a popřípadě kde/ u jakého lékaře se mohu objednat. 20 let beru na tlak prestarium. Děkuji za info

Dobrý den, doporučil bych Vám objednat se do interní ambulance přes naši recepci - tel. číslo je 311 55 90 31. V ambulanci byste se poté domluvil na nutných vyšetřeních. Všechna Vámi uvedená vyšetření lze u nás absolvovat. S pozdravem Pavel Kasík

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
marcela 7. 4. 2015

Dobrý den.Už více jak rok se mi stává,že bez příčiny ztratím hlas a jen chraptím a mám pocit cizího tělesa pod ohryzkem.Obvodní lékařka mi dělala výtěr,kde žádný bacil nenašla.Šla jsem na ORL,kde mi pan doktor udělal další s tím samým výsledkem.Nyní již dva týdny nemohu mluvit,pocit tlaku v krku je silnější a navíc nme dráždí ke kašli.Dostala jsem antibiotika,které mi nepomohly.Zkoušela jsem i…

Dobrý den, ve Vašem dotazu neuvádíte, zda-li byly provedeny odběry krve, případně zda-li jste měla zvýšené zánětlivé parametry. Dále je nutné provádět výtěr z krku bez vyčištění dutiny ústní - jinak jsou výsledky nevalidní. Ačkoli Vaše obtíže nejsou typické, bylo by vhodné i provedení sonografického vyšetření krku + štítné žlázy, zda-li nemáte strumu, která může v některých případech způsobovat…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora 6. 4. 2015

š dotaz do poradny: Dobrý den, žiji nyní na Novém Zélandu a celou dobu mě doprovází zdravotní problemy. Prodělala jsem před 4mi mesíci zánět ledvin, byl vyléčen antibiotiky. Před pár dny jsem byla na Fiji, kde jsem skolabovala (4dny zpět) a byla velmi dehydratována. Cítila bolest na bedrech a měla strach z nového zánětu ledvin. Bolest beder po pár dnech ustoupila, cítim ji již občas.. Navštívila…

Dobrý den, Magnesium užívat můžete. Není ani problém se současným užíváním s ATB Ciplofox. Pokud byste měla problém s ledvinami, z rozboru krve by se poznala jak zhoršená funkce ledvin, tak zvýšené zánětlivé parametry. Vzhledem k recidivě Vašich obtíží by bylo vhodné doplnit odběr moči kultivačně + sonografické vyšetření vývodných cest močových. Dále se snažit neprochladnout, dostatek tekutin,…

MUDr. Pavel Kasík
35
Zobrazit celý dotaz