Filip11. 11. 2019

Dobrý den! Před sedmi týdny jsem prodělal operaci tříselné kýly vpravo klasickým řezem s použitím síťky. Asi týden už chodím do práce. Vyhýbám se náročnější fyzické práci. Jizva je klidná, nezarudlá, nebolestivá. Před dvěma dny mě začalo v oblasti jizvy bolet břicho. Při chůzi, v předklonu a při kýchání. Je to taková tahavá bolest a probíhá od jizvy směrem ke kyčli. Když jsem v klidu břicho…

Vážený Filipe, bolesti v místě jizvy se objevit mohou, ale ve Vašem případě, kdy máte v místě výkonu i cizí předmět, síťku, bylo by kontrolní vyšetření jistě vhodné. Objednejte se nejlépe do kýlní poradny. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Yvets11. 11. 2019

Dobrý den, chci se zeptat, jsem 4 týdny po operaci žlučníku, měla jsem kameny a chronický zánět. Operace proběhla dobře, laparoskopick. Nyní ještě dodržují dietu. Občas to pobolivá v místě, kde není žlučník, ale taky mě to pobolivá kolem nebo nad pupíkem. Je to možné? Mám obavy, ať se mi netvoří vnitřní kýla. Navenek nic nepozoruji. To píchání nebo mírná bolest kolem pupku je nepříjemná. Děkuji…

Vážená Iveto, bolesti v místě jizvy se mohou objevit, bez vyšetření však nelze říct, o jaký problém se jedná. Pokud by Vás obtěžovaly delší dobu, či se objevilo zarudnutí, sekrece z rány nebo teploty, vyhledejte chirurgické ošetření. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela2. 11. 2019

Dobry den,po uraze mam na holeni prasklou fascii peronealniho svalu.Sval se vyklenuje a vadi mi esteticky ta boule velka zhruba 3*3 cm.Je nejaka moznost,jak tento stav esteticky resit? Dekuji.

Vážená Michaelo, pokud se jedná o defekt fascie, je možné jej operačně řešit sešitím fascie, což však k operačním rizikům přináší i jistotu jizvy a možnost opětovné ruptury fascie. V případě zájmu se objednejte do chronické chirurgické ambulance, kde Vás vyšetříme a domluvíme další postup. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Radka Svobodová2. 11. 2019

Dobrý den, před chvílí jsem si stoupla na rezavý hřebík. Očkovaná proti tetanu jsem v r.2000. Ráda bych se pro jistotu nechala očkovat, ale jsem kojící matka. Prosím o radu, děkuji.

Dobrý den, péči o pravidelná očkování má na starosti Váš praktický lékař, v tomto případě i Váš gynekolog, který Vás měl ve druhém trimestru přeočkovat, či alespoň toto doporučit. Očkování je po Vámi udávaném úrazu více než vhodné, ale o jeho případné kontraindikaci by měl rozhodnou gynekolog či pediatr. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Eva sitlerova1. 11. 2019

Dobrý den ,můj dotaz se týka řešení odstranění srůstů v dutině břišní,které pravděpodobně jsou na tlustém střevě.Je možné na Vašem pracovišti toto podstoupit a použít při tom antiadhezivních bariérových prostředků,tedy aplikaci Hyalobarrier gelu,který bych si po konzultaci u Vás zakoupila.Děkuji za předem za odpověď

Dobrý den, rozrušování srůstů na našem pracovišti provádíme velmi zřídka, jelikož indikací k tomuto výkonu není mnoho. Pokud o výkon stojíte, bude nejvhodnější zajistit si Vaši kompletní zdravotnickou dokumentaci a objednat se k vyšetření do ambulance MUDr. Örhalmiho, který s Vámi Váš stav probere a dohodnete se na dalším postupu. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina29. 10. 2019

Dobrý den, mám píštěl na kostrči a dostala jsem doporučení od doktora na vyndání. Volala jsem k vám a sestra mi řekla, ať se objednám na proktologii. Nedošlo k nedorozumnění? Děkuji.

Dobrý den, mohu Vás ujistit, že sestra Vás odkázala do správné ambulance, pilonidální siny - abscesy na kostrči, spadají do péče proktologa. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Monika28. 10. 2019

Dobrý deň . Prosím o radu . Som tri dni po pôrode , mám vystuply pupok. Je nutné chirurgické riešenie ? Ak áno , kedy? Môžem si ho prelepit aby "nezavadzal"? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Dobrý den, dle Vašeho popisu a anamnézy se bude jednat s největší pravděpodobností o pupeční kýlu. Pokud nečiní žádné obtíže, dá se volně zatlačit, nebolí a je celkově klidná, jde pouze o kosmetický problém. V případě, že operaci chcete, je vhodné se objednat do kýlní poradny, kde s Vámi lékař probere Váš stav a nutnost výkonu. Při otoku, zarudnutí a bolestech se dostavte na akutní ambulanci…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Ilona Sýkorová26. 10. 2019

Dobrý den, jsem ve 28tt a mám pupeční kýlu, musí se tento stav po porodu nějak řešit nebo se dá s pupeční kýlou běžně fungovat? Popřípadě dělá se tento zákrok ambulantně bez nutnosti hospitalizace? Děkuji za odpověď

Vážená Ilono, pupeční kýla je ve většině případů pouze kosmetický problém, pokud nedojde k jejímu uskřinutí, není operace nutná. Ve Vašem případě bych s dostatečným odstupem po porodu navštívil kýlní poradnu a stav probral s kýlním odborníkem. Dle velikosti kýly a pooperačního stavu pacienti zůstávají na chirurgickém oddělení přes 1-2 noci. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka25. 10. 2019

Dobrý den. Včera jsem podstoupila operaci pupeční kýly klasicky chirurgicky bez siťky. Mám dost nafouklé břicho. Je to běžné? Děkuji

Vážená Lenko, po výkonu se může objevit pocit nafouknutí v důsledku podráždění břišní stěny, který však brzy odezní. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Alena25. 10. 2019

Dobrý den, dle dostupných informací jsem se dočetla,že nemocnice Hořovice provedla v létě tohoto roku operaci kmenovými buňkami na pacientovi s píštělemi. Je podání kmenových buněk a druh této operace hrazen pojišťovnou? Děkuji za odpověď.

Vážená Aleno, ošetření píštělí při Crohnově chorobě s použitím kmenových buněk je hrazené pojišťovnou, proces však podléhá speciálnímu schvalování a jedná se o výjimečně užívanou léčebnou metodu. Bližší informace můžete získat v IBD ambulanci každé úterý (nutno se objednat) nebo na emailu - ibdchirurgie@nemocnice-horovice.cz . S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Dana23. 10. 2019

Jak nejlépe požádat o zrušení naplánované operace - písemně. telefonicy. Jaké náležitosti musí tato žádost obsahovat? Děkuji.

Vážená Dano, zrušení operace je Vaše volba, není potřeba uvádět žádné důvody. Budeme rádi, když nám oznámíte, že k výkonu nenastoupíte, a to nejlépe telefonicky, například každý pracovní den do ambulance plánovaných příjmů (tel. 311 55 30 18). S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Simona Šetková15. 10. 2019

Dobrý den prosím chtěla bych se zeptat jestli je možné a jakým způsobem provádíte operace křečových žil. Jsem už po 4operacich a nohy mám opět ve spatnem stavu děkuji Simona

Vážená Simono, na našem pracovišti operuje žilní městky nejčastěji MUDr. Valešová, cévní chirurg, která provádí nejčastěji operaci metodou Stripingu. V případě zájmu se prosím objednejte do cévní ambulance na tel. 14 500. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš11. 10. 2019

Mam dotaz přítelkyně se ve středu bouchla do hlavy a byla v nemocnici tam si ji ponechali do dneška potom co jí propustili se jí občas motá hlava a její na zvracení a má ještě k tomu menstruaci. Myslíte si že by to mohlo být kvůli té menstruaci nebo je to něco vážnějšího

Vážený Lukáši, aniž bych znal mechanismus úrazu a Vaši přítelkyni vyšetřil, nemohu soudit příčinu udávaných potíží. Při jejich přetrvání by spíše než chirurgické vyšetření bylo vhodnější vyšetření neurologické, ke kterému se můžete objednat na tel. 14 500. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Patrik5. 10. 2019

Dobrý den, mám jeden dotaz, babička má pupeční kýlu, kolem 3 let, a má kolem 145kg. Potřebuji vědět kde by jí mohli odoperovat. Děkuji

Vážený Patriku, operace pupeční kýly při této hmotnosti je možná i zde, otázkou je nutnost takového výkonu, pokud nejsou žádné komplikace. V případě zájmu je potřeba vyšetření v kýlní poradně, objednání na tel. 14 500. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Katka4. 10. 2019

Dobrý den, již delší dobu mě trápí zarostlý nehet na palci i nohy. Ráda bych se zeptala obnáši odstranění/léčení tohoto problému. Někde jsem slyšela ze se vytrhne nehet a tak se toho dost bojím. Nebo existuje nějaká rada jak problém odstraním sama. Předem děkuji.

Vážená Katko, pokud nedošlo k zánětu, tedy otoku, zarudnutí a hnisavé sekreci v místě zarostlého nehtu, není chirurgické odstranění nutné. Vhodná je návštěva pedikéra a správná péče o nehty, především zastřihovat rovně a ideálně nosit boty s volnou špičkou. Na ambulanci běžně provádíme parciální ablaci nehtu, tedy odstranění pouze zarůstající části nehtu v okrskové anestezii. S pozdravem M.…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Scharlot3. 10. 2019

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu, mám ísť na laparoskopickú operáciu žlčníka a chcela by som sa opýtať, či je možné mať zavedený menštruačný kalíšok počas spomínanej operácie? Nemôže to v niečom vadiť? Nemusí o tom vedieť lekár? Ďakujem za odpoveď. Prajem pekný deň.

Vážená Scharlott, lékař, jak anesteziolog tak i chirurg, by měl znát Váš aktuální zdravotní stav, včetně menses. Operace není možná pouze v prvních dvou dnech menses, před jejich počátkem či třetí a další den menses je operace možná, zavedený menstruační kalíšek není problémem. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka28. 9. 2019

Dobrý den, byly mi objeveny 4 kamínky ve žlučníku, největší má 17mm. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné vyndání kamínků a ponechání žlučníku. Moc děkuji za Vaši laskavou odpověd.

Vážená Lenko, pouhé odstranění kamenů ze žlučníku možné není. Pokud se jedná o náhodný nález a žádné potíže, které by se žlučníkem mohly souviset, nemáte, není potřeba na kamínky myslet. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Matyáš27. 9. 2019

Dobrý den. Před cca půl rokem se mi stalo, že mě po dlouhém psaní na počítači bolela ruka od zápěstí až po konečky prstů, tenkrát jsem to řešil zakoupením fixace na zápěstí a po pár dnech to odeznělo. Tentokrát se mi to vrátilo znovu ale nepředcházelo tomu nic, dnes je to třetí den a je to lepší a lepší. Pokud to přejde, měl bych to nějak řešit? Může to být zánět šlach nebo jen namožené? Teď je…

Vážený Matyáši, pravděpodobně se bude jednat pouze o namožení, v Tvém věku bych zánět šlach či syndrom karpálního tunelu (brnění palce, ukazováku a prostředníčku) neočekával. Pokud se potíže budou opakovat pouze po zátěži a samy rychle odezní, doporučil bych snížení zátěže, pravidelné přestávky a cviky na rozhýbání a posílení prstů. Pokud by však brnění neustávalo, navštívil bych nejprve Tvého…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Jana23. 9. 2019

Dobrý den, v červnu po bolestech břicha a v podbříšku mi byla diagnostikována pupeční kýla velikosti 15x15mm s tím, že operační řešení je vhodné, ale nepospíchá. Termín "nepospíchá" se mi v tu dobu líbil, protože bylo před dovolenou, ale teď bych to asi měla řešit. Nevím jestli to je zapříčiněno pupeční kýlou, ale v noci mě často budí potřeba jít na malou, i když přes den moc nepiji. Často mám…

Vážená Jano, musím souhlasit s tvrzením, že operace je vhodná, ale nepospíchá. Tím myslím, že by bylo vhodné se objednat k vyšetření do kýlní poradny a domluvit termín operace, čekat, až se něco stane není dobré. Z Vámi udávaných dalších potíží by žádná s kýlou souviset neměla, jistě by však měly být dovyšetřeny. Doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře, ten by na základě znalosti Vaší…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Filip17. 9. 2019

Dobrý den. Je běžné že se ve tváři nacházejí dvě pohyblivé cca 3 cm veliké boule? Nijak neboli, nevadí, jsou tu cca 4 měsíce a více, v obou tvářích přibližně stejné, nachází se v blízkosti kosti ve tváři, je jich tu více, některé jsou o na kosti - nepohyblivé. Mohlo by se o něco jednat, např. O rakovinu? Jsou tu dlouho a zda se mi že se největšili, ba naopak možná mírně zmenšili. Vtipné je, že…

Vážený Filipe, o jaký problém se v Tvém případě jedná není možné bez vyšetření říci. O nádor by se nejspíše jednat nemělo, pokud udáváš, že se útvary spíše zmenšily. Vhodné by bylo dovyšetření, primárně dermatologickou ambulancí, kde se mohou rozhodnout o dalším postupu a případném chirurgickém odstranění udávaných útvarů. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
markéta13. 9. 2019

Jdu na operaci se žlučníkem.V poslední době mám dost nepravidelnou menstruaci. Mám starost, že v den operace jí budu mít. Mám se přeobjednat? Jak dlouho po operaci trvá prac.neschopnost?

Dobrý den, pokud jste si jistá, že menses dostanete na den operace, pak je její zrušení vhodné. Pokud si jistá nejste, termín bych nerušil. Pracovní neschopnost doporučujeme na 2 týdny, tedy do vyjmutí stehů. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Alena11. 9. 2019

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat, zda na vašem oddělení provádíte larvoterapii.

Dobrý den, na našem pracovišti larvoterapii neprovádíme. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Matyáš11. 9. 2019

Dobrý den. Mohl bych se prosím zeptat zda se může o něco jednat? Občas, pokud jsem unavený, někdy i bez únavy mě střídavě třeba 10 minut bolí obě spodní nohy - jakoby holenní kost. Pamatuji si že jsem na to vždy před pár lety trpěl a občas mě také nohy boleli a vždy zabíralo namazání Alpou. Může přetrvávat růstová bolest až doteď nebo by se mohlo jednat i o rakovinu? Na obou holenních kostech mám…

Dobrý den, bez vyšetření těžko odhadovat, o jaké bouličky se jedná, pokud jsou však pohyblivé, bude se nejspíše jednat o rezistence v kůži či podkoží. Pokud by došlo k otoku, zarudnutí či bolestivosti, vyhledal bych lékařskou pomoc. Vzhledem k věku bych začal vyšetřením u ošetřujícího pediatra. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Jaroslav9. 9. 2019

Dobrý den, minulý týden (2.9.) mi byla na levé straně operována tříselná kýla laparoskopicky s použitím síťky,operace proběhla bez potíží, jen mi bylo řečeno, že kýla byla poměrně velká. Ale mezi druhým a třetím dnem po operaci mi postupně natekly varlata nebo spíše pletence vedoucí k nim (2-3x velikost oproti původní), a zároveň se vybarvila jako modřina do modra až fialova. Teď 7. den po…

Vážený Jaroslave, po operaci tříselné kýly může k Vámi popisovanému otoku dojít, pokud přetrvává, je možné, že došlo k nahromadění volné tekutiny v šourku či podél provazců. Jestli je stav nutno řešit chirurgicky, či dojde ke vstřebání bez řádného vyšetření nemohu soudit. Pokud jsou obtíže výrazné, objednejte se k vyšetření do chirurgické ambulance na časný termín, pokud nedojde k výraznému…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
dana4. 9. 2019

Dobrý den,mám dotaz.Vnuk má opakovaně záněty nehtovvých lůžek na oboj palcích DK.Je to bolestivé.Několikrát měl prováděn chir.zákrok typu,vyndání nčásti nehtu z lůžka.Nyní se mu opět oba palce zanítily a bolí.Dočetla jsem se o možné laserové plastice nehtového lůžka.Chtěla jsem se zeptat zda je to vhodné pro 13 letého chlapce a zda tento zákrok provádíte i ve vaší nemocnici Děkuji za odpověď s…

Vážená paní Dano, laserové plastiky nehtového lůžka v naší nemocnici neprovádíme. Z obecné podstaty zákroku nevidím důvod, proč by neměl být u 13 letého vnuka vhodný, ale závěrečné slovo bude mít ošetřující lékař. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Dada31. 8. 2019

Dobrý den, před týdnem jsem nešťastně nakopla křeslo malíčkem mu nohy, modřina pomalu mizí, ale pořád je to nateklé, tepe, šlápnout se nám to nedá a v noci mě budí bolest, leduji a snažím se mít nohu v klidu,ale nějak to nepomáhá. Prosím o radu zda ještě vydržet nebo k vám radši zajít. Děkuji na odpověď

Vážená Dádo, z Vámi udávaných potíží odvozuji, že jste si pravděpodobně mohla zlomit článek prstu. Léčba v případě zlomeniny, stejně jako u naraženin, spočívá k klidu, zvýšené poloze nohy, chlazení přes krytí a při bolestech užití analgetik. Pokud se k lékaři vypravíte, provede jistě RTG snímek, na kterém je možné vyloučit/potvrdit zlomeninu, ale jak jsem uvedl, léčba je vždy shodná a Vy ji už…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie29. 8. 2019

Dobrý den, žádám o radu, už jsem bezradná. Cca roka půl jsem po operaci žlučníku. Problémy nebyly vážné. Za to po odstranění žlučníku mám skoro pokaždém jídle průjem. Někdy okamžitě, někdy do hodiny. Smetanu v jídle nemohu vůbec, ani nic na oleji, smažené, omáčky, suchý salám atd...je toho mnoho. Bojím se kdekoli v restauraci najíst. Proč to tak je? Vše je prý v pořádku, a tělo si musí zvyknout.…

Vážená Lucie, Vámi udávané potíže odpovídají postcholecystektomickému syndromu, při kterém jsou klinická a zobrazovací vyšetření po odstranění žlučníku v normě, ale stran funkce zažívacího ústrojí dochází k nesouladu a Vámi udávaným zažívacím potížím. Chirurgicky tyto potíže řešitelné nejsou, doporučuji Vám objednat se do gastroenterologické ambulance, kde mohou nastavit medikamentózní léčbu ke…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina29. 8. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem 4 měsíce po operaci třiselne kýly a teď sem si v místě kde sem měla kýlu nahmatala bulku bolesti jsou zatím mírné. Myslíte že by to mohla být znova kýla když my tam byla použita siťka? Děkuji moc za odpověď

Vážená Kateřino, i při použití síťky k plastice kýly je možné, že dojde k její recidivě. Doporučuji Vám se objednat do kýlní poradny, kde Vás vyšetření lékař-chirurg zabývající se péčí o pacienty s kýlami. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Lydie17. 8. 2019

Dobrý den, před týdnem jsem na zahradě šlápla na trn keře. Zabodl se asi pomerne hluboko (do briska pod prsty), ale ranka skoro nebyla/neni videt, tak jsem s tim nikam nesla, i kdyz to bylo velmi bolestive. Cela cast pod prsty i po tydnu porad boli a po doslapnuti mam pocit, ze slapu na nejakou prekazku/hrbolek. Prikladala jsem si na to asi 3 dny Ichtoxyl, ale nevidela jsem zadne zlepseni. Nemam…

Vážená Lýdie, po zabodnutí těles se může objevit pocit, že je těleso stále v ráně. Pokud v ráně zůstal zbytek trnu, případně i pouhé nečistoty z trnu, je pouze otázkou času, kdy se rána zanítí. Radu, jak bolesti v tomto případě "rozehnat", nelze bez vyšetření podat, osobně se k návštěvě lékaře přikláním. Pokud se bolesti nezlepší, doporučuji vyšetření v chirurgické ambulanci, v případě zarudnutí…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza15. 8. 2019

Dobrý den, zrovna jsem se vrátila z vyšetření a cítím velkou úzkost. Věřím že člověk pozná když něco není v pořádku s jeho tělem. Je to 7 dnů co jsem zakopla a celou vahou těla padla na levý loket, pád se neobešel bez šrámu samozřejmě. Rána mi pár dnů hnisala a byla zarudlá, to jsem vyřešila každodenním čištěním. Přesto mě loket bolí zvláštním způsobem, bolest je těžko popsatelná, loket je…

Vážená Terezo, bez vyšetření mohu pouze odhadovat, jaké poškození Vašeho lokte skutečně je. Pokud vyšetřující lékař na základě RTG říká, že kosti jsou v pořádku, pravděpodobně se nemýlí. Vaše obtíže budou vycházet z poškození měkkých tkání v oblasti lokte a ty je potřeba klinicky vyšetřit, doporučuji Vám se objednat do chirurgické ambulance, kde své potíže sdělíte lékaři a ten se na Váš loket…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
terkaverkova13. 8. 2019

dobrý den, mám jít na kolonoskopii, chtěla bych se zeptat zda při tomto druhu vyšetření vadí pupeční kýla která je ven děkuji

Vážená Terezo, při koloskopii není nekomplikovaná pupeční kýla překážkou. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Jana13. 8. 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Měsíc mám sundanou sádru po úrazu prstu ruky a stále nemám citlivost v posledním článku, od jizvy až po špičku prstu nic necítím na dlaňové straně. Bylo to řezné poranění se zlomeninou kosti prstu. Prosím, kdy se mi asi tak opět citlivost vrátí? Děkuji za radu a přeji hezký den.

Vážená Jano, při Vašem úrazu muselo dojít k přerušení pravděpodobně obou dlaňových nervů daného prstu. Nervy v místě přerušení regenerují tak, že z místa blíže k mozku vysílají výběžky, které se pokouší najít nervové vlákno za místem přerušení. Tento proces trvá v řádu týdnů a bohužel nemusí být vždy úspěšný. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea12. 8. 2019

Dobrý den,mám dotaz.od 9.8.2019 mám frakturu metarsu.20.8. odjíždíme k moři je možné v Berounské nemocnici dát odlehčenou koupací sádru,?Děkuji za odpověd.

Vážená Andreo, odlehčená sádra je volně prodejná a při kontrola na chirurgické ambulanci je možné provést výměnu z klasické sádry. Nejprve je však nutné tuto změnu prodiskutovat s ošetřujícím lékařem, který na základě typu a stáří zlomeniny rozhodne o vhodnosti změny fixace a doporučí velikost a počet dílů odlehčené sádry k výměně. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Marie11. 8. 2019

Dobrý den, jsem 18 dnů po otevřené operaci slepého střeva (ne laparoskopické). Jak dlouho musím dodržovat bezezbytkovou dietu a klidový režim? Co vlastně znamená klidový režim? Za jak dlouho můžu např. plavat nebo jezdit na kole? Když pod částí hojící se jizvy cítím něco tvrdého, je to normální a zmizí to?

Vážená Marie, jelikož neznám přesně Váš případ a operační nález, budou mé odpovědi obecného charakteru. Bezezbytková dieta a klidový režim doporučujeme po střevních operacích na 6 týdnů, po kterých by měly být tkáně v místě operaci již dostatečně pevné a prohojené, aby nedošlo k jejich poškození. Klidový režim znamená vyhýbání se zvýšené zátěži, v tomto případě především na břišní svaly, typicky…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Michala11. 8. 2019

Dobry den.Pred asi 7 lety jsem byla na operaci slepeho streva.Posledni rok pribiram na vaze a když se propnu v zadech a kouknu se na pricho tak v oblasti pupiku je viditelna boule.Kdyz se prejim u grilovani tlaci me prava strana tak ze si musim jit lehnout.Take od te doby když zvracim a sevrou se mi brisni svaly neudrzim a takzvane se u zvraceni vždycky po...co by to mohlo byt?Nekdo mi rikal ze…

Vážená Michaelo, bez řádného vyšetření nemohu soudit, o jaký problém či problémy u Vás jde. Doporučuji se objednat k vyšetření do chirurgické ambulance, kde po odebrání anamnézy, řádném fyzikálním vyšetření a případném doplnění specializovaných vyšetření zjistíme, co je Vaší potíží. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika6. 8. 2019

Dobrý den, před 2,5r mi byl operován žlučník, do té doby jsem byla zcela bez problémů. Asi 3 týdny po operaci zacalo hrozne nadymani a nasledne se pridaly průjmy, které stále trvají. Střída se obdobi, kdy chodím na stolici mene, ale nekdy take i 6x denne a stolice je skoro stále nažloutlá, do toho me obcas poboliva i pravy podbřišek, na gynekologii vse v poradku. Podstoupila jsem základní odber…

Vážená Veroniko, konzultace stran chronického zánětu střev je možná v naší IBD poradně (ambulance zabývající se střevními záněty). Doporučuji se objednat a k vyšetření nejlépe donést výsledky všech vyšetření. Dále bych Vám doporučil návštěvu gastroenterologické ambulance, jelikož podle Vaší anamnézy (potíže až po odstranění žlučníku) by se mohlo spíše jednat o potíže v důsledku změny zažívání po…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Ondřej4. 8. 2019

Dobrý den, máš na Vas dotaz. Byl jsem na kolonoskopii a dle lékařské zprávy mám tento nalez: povrchové části středně diferencovaneho kolorektalniho adenokarcinomu tlustého střeva s rysy serrated karcinonu(délka max 2mm v několika vzorcích),s desmoplazií stromatu a s povrchovou ulceraci. Hloubka nádorové invaze není v rozsahu vyšetření hodnotit. Doporučeno operační řešení. Otázka zní jestli je…

Vážený Ondřeji, operace i předoperační vyšetření včetně CT je možné podstoupit v naší nemocnici. Doporučuji Vám objednat se do koloproktologické ambulance, například telefonicky na čísle 14 500, kde zkušený chirurg na základě výsledku Vaší koloskopie zváží potřebu dalšího vyšetření a domluví se s Vámi na následném postupu. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta3. 8. 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem po operaci žlučníku operace byla 17.6. 2019 byla bez komplikací 3 den mě pustili domu. Chtěla jsem se zeptat kdy můžu mít sex po operaci. Děkuji za odpověď

Vážená Markéto, po břišních operacích doporučujeme 6 týdnů klidového režimu především kvůli možnosti vzniku kýly, tato doba od Vaší operace již uplynula, takže stran fyzické zátěže není třeba žádné omezení. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Danuše Dilhofova31. 7. 2019

Dobrý den, je možne si u Vás při sadrováni končetiny priplatit , zaplatit specialní sádru do vody? Ohledne dovolene u moře ? Dekuji.

Vážená Danuše, lehkou fixaci z pryskyřice je možná zakoupit v naší lékárně a následně provést výměnu klasické sádry za tuto fixaci. Nejprve je však nutné se domluvit s ošetřujícím lékařem, zda tuto změnu schválí s ohledem na Vaši zlomeninu. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Karolina30. 7. 2019

Dobrý den, budou mi odstraňovat lipom cca 1,5cm na bérci. Jako žena se bojím vzniku jizvy po zašití a pak po vyndávání stehů. Jak mám o kůži po zákroku pečovat když bude obvázaná a co používat za přípravky poté po odstranění stehů, aby se jizva zhojila co nejlépe? A jaká jsou další opatření? Nechodit do vody, nedělat sport apod,? Děkuji Vám velice za odpověď

Vážená Karolíno, pokud se jedná o takto malý lipom, je možné, že bude rána šita intradermálním stehem, který nedělá typický "žebřík" na kůži, ale pouze rovnou jizvu. Po zašití Vám bude doporučeno ránu nechat krytou 2 dny, poté běžně sprchovat a sterilně krýt. Po odstranění stehů je vhodné jizvu denně masírovat a promazávat mastnými krémy, například nesoleným sádlem, a jizvu neslunit. Do…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Jan Stanek29. 7. 2019

Dobrý den. 17.7. Mě operovali se slepým střevě.. Chtěl bych se zeptat po jaké době se může pít alkohol? Budu mít narozeniny tak bych to chtěl oslavit ale nechci nic riskovat.

Vážený Jane, ohledně alkoholu se žádná konkrétní pooperační doporučení nedávají, takže pít můžete přiměřeně, žádné riziko v souvislosti se stavem po apendektomii není. Platí pouze obecná doporučení stran konzumace alkoholu - "Pij s rozumem". S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta25. 7. 2019

Dobrý den, již delší dobu mě trápí bolesti břicha, matka má morbus Crohn. Z bioptického vyš. je závěr: sliznice duodena typu 3b Mars.kl., podporuje diagnózu celiakie. Na CT nebyly přítomny změny pro morbus Crohn. Můj dotaz je: musím při tomto nálezu dodržovat bezlepkovou dietu? Ve FN Plzeň mi do zprávy napsali dieta dle tolerance. Děkuji.

Vážená Markéto, při Vámi uváděném nálezu na sliznici duodena (Marsh 3b) a bolestech břicha bezlepkovou dietou nic nezkazíte. Dieta dle tolerance může znamenat i bezlepkovou dietu, pokud Vám při jejím dodržování bude lépe. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Jan Stanek22. 7. 2019

Dobrý den, Chtěl bych se vás zeptat.. Je mi osmnáct let a měl jsem zánět slepého střeva a byl proveden klasický.. (nebylo to nějak akutní) Už uběhl jeden týden po operaci.. Chtěl bych se zeptat jestli můžu kouřit? A o vím měl bych přestat úplně ale uvedumuju si to.. Ale zajímá mě jestli můžu už kouřit tedy? (Případně po jaké době) A po jaké době se může pít alkohol plánuju oslavu a nechci nic…

Vážený Jane, po operaci střev obecně je vhodné dodržovat dietu 4-6 týdnů, vyhýbat se dráždivým a nadýmavým potravinám. Stran kouření žádné doporučení, kromě obecného - přestat kouřit, nedáváme. Po klasické apendektomii je dále vhodné šetřit břišní stěnu, taktéž 4-6 týdnů, jako prevence vzniku kýly. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka22. 7. 2019

Dobrý den, syn měl zlomený prostřední článek malíčku pravé ruky. Po posledním rtg nám rekli, ze vše je v poradku. Nyní doma čtu ve zprávě: stav po fracture okraje base prostředniho článku, bez dislokace, jen porušena dorsalni kontura článku. Mohu se zeptat co znamená ta porušena kontura a zda se s tím popřípadě da něco dělat? Dekuji

Vážená Šárko, konturou kosti je myšlena její hrana na RTG snímku, je tedy pravděpodobně vidět drobná hrana v místě původní fraktury, ale jak zní další popis, je již úlomek přihojen. Kosti mají velkou regenerační schopnost, za pár měsíců již nebude po zlomenině na RTG patrná žádná stopa, není nutné podnikat žádné kroky. S Pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Andy18. 7. 2019

Dobry den, synek necelé tri roky ma rupturu kloubního pouzdra uz týden a stěžuje si na bolest a ma prstíky oteklé. Máme k lékaři nebo je to normální. Děkuji

Vážená Andy, nevím, jak jste k diagnóze ruptury kloubního pouzdra dospěla, pokud byla určena ošetřujícím lékařem, měl Vás poučit o době trvání léčení, které je běžně v řádu týdnů. Pokud se otok nezhoršuje, není třeba vyhledávat lékařskou pomoc. Při přetrvání potíží i po 4 týdnech by bylo vhodné vyšetření dětským ortopedem. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Karolína18. 7. 2019

Dobrý den, v zimě jsem spadla na hranu schodu a dopadla na bérec. Měla jsem tam modřinu, odřeninu, ale jinak jsem chodit mohla normálně takže jsem to u lékaře neřešila. V červnu jsem si úplnou náhodou nahmatala tvrdou bulku asi 2 cm od místa, kde schod narazil na kost (ještě tam trochu vidět zbytek jizvy, tak vím, kde k nárazu došlo). Tato bulka má cca 1,5x 1,5 cm. Je tvrdá, ale nebolestivá.…

Vážená Karolíno, ano, může se jednat o lipom a není výjimkou, že vznikne v místě úrazu. Další možností je výrůstek přímo na kosti, která takto může na předchozí trauma reagovat. K přesnému určení, o jaký typ rezistence se jedná, a k vyloučení případného sarkomu by bylo vhodné doplnění sonografického vyšetření měkkých tkání bérce. Doporučuji nález zkonzultovat s praktickým lékařem, ten Vám…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Monika Balcárková16. 7. 2019

Dobry den dnes mi na ultrazvuku na revmatologii pan doktor rekl ze mam stopy volné tekutiny v miste po vyndanem žlučniku mam to dal nak řešit s praktickym lekarem.dekuji

Vážená Moniko, náhodný nález volné tekutiny v místě po odstraněném žlučníku vás sám o sobě nemusí nijak zneklidňovat. Pokud by se objevily jiné potíže jako například bolesti břicha, nevolnosti, poté by bylo potřeba zasáhnout. Pokud je jinak vše v pořádku, je možné provést kontrolní sonografické vyšetření s časovým odstupem pro zjištění případného vývoje množství tekutiny. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Simona9. 7. 2019

Dobrý den, cca před 2 měsíci mi byly náhodně objeveny žlučové kameny na ultrazvuku. Tato informace mě docela zaskočila, protože jsem si myslela, že se stravuji relativně racionálně. Byla mi doporučena operace (největší kamínek má cca 1 cm). Protože jsem nechtěla o žlučník hned přijít, pátrala jsem na internetu, ale alternativní postupy jsou buď riskantní nebo neúčinné. Proto operaci zvažuji, ale…

Vážená Simono, na našem pracovišti žádnou statistiku stran postcholecystektomického syndromu nemáme k dispozici, ale jsem si vědom několika pacientů s obtížemi po odstranění žlučníku, ve většině případů se však jednalo o pooperační komplikace, které byly následnou reoperací vyřešeny. V případě pacientů po opakovaných zánětech žlučníku či žlučovodu je vyšší riziko pooperačních komplikací vzhledem…

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Vlčková6. 7. 2019

Dobrý den chtěla bych se zeptat když mám na zadku mezi půlkama takový jelitko. Co to může být?

Vážená Jano, bez dalších informací o uvedeném problému se lze těžko vyjádřit, o jaký problém se jedná. Pokud Vám ono jelito způsobuje nějaké potíže (např. zarudnutí či otok v jeho okolí, teploty), můžete navštívit naši chirurgickou ambulanci a kolegové po vyšetření a odebrání anamnézy budou moci najít řešení. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Karel1. 7. 2019

Dobrý den , mám za sebou operační výkon Revisio, Advancement flap. Po jaké době bych se mohl koupat (koupaliště , rybník )? Děkuji .

Vážený Karle, po Advancement flapu bych doporučil vyčkat přibližně dva týdny po výkonu, zda se neobjeví časné pooperační komplikace. Pokud je vše v pořádku, není třeba běžný režim, včetně koupání se, nijak omezovat. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
35
Zobrazit celý dotaz
Blanka Chylova23. 6. 2019

Dobrý den jsem tři týdny po resekci střeva a mám křeče v břiše po operaci, teploty nemám jen ty křeče a nemám chuť ani do jídla, bojím se aby to nebyli nějaké komplikace

Dobrý den, z vašeho dotazu bez vyšetření nelze posoudit jestli se o nějakou komplikaci může jednat nebo ne. Pokud by potíže přetrvávaly, bylo by vhodné vyšetření na chirurgické ambulanci kde vás operovali. S pozdravem M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Honza21. 6. 2019

Dobrý den, jsem 4 den po klasické operaci tříselné kýly síťkou. Nad záštitou ránou asi 7cm jsem si všiml výraznější a velmi citlivé bulky na dotek. Chvilka mi v bulce píchá. Bolest chvílemi výstřeluje do podbřišku a do levého boku. Jedná se o klasický průběh hojení po operaci ? Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, bez klinického vyšetření se nemůžu vyjádřit jestli váš problém souvisí s prodělanou operaci a jestli by se teda mohlo jednat o pooperační komplikaci. Byla by vhodná kontrola a vyšetření v místě kde jste byl operován. Tam vás lékaře vyšetří a rozhodne o dalším postupu. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Petr21. 6. 2019

Dobry den, mam takovy dotaz za ktery se trochu stydim. Po druhe sem si asi vsimnul pri stolici ze jsem vyloucil mensi elasticky hnedy car, ktery byl okem spatritelny. Kdybych to mel popsat strukturou - vypadalo to jako kdyz mate uvareny kousek vajecneho bilku takova hmota elasticka. Krev ani bolesti teplota nic jineho nepozoruji. Zakoupil jsem si i test na okult.krvaceni a v poradku stolici mam…

Dobrý den, dle vašeho popisu se, bohužel, nemůžu jednoznačně vyjádřit o co konkrétně se jedná. Pokud budou potíže přetrvávat, doporučuji navštívit praktického lékaře. Pokud by usoudil, že se může jednat o chirurgický problém, odešle vás na vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jana20. 6. 2019

Dobrý den, včera jsem navštívila svého gynekologa po 3denních bolestech v podbříšku. Paní doktorka mě vyšetřila i ultrazvukem, vše shledala v pořádku. Doporučila mi navštívit obvodního lékaře, protože bolest se mi přesunula do oblasti břicha. Při vyšetření si všimla, že mám trošku větší pupík a že bych mohla mít pupeční kýlu. ( mám jizvu po císařském řezu a menší jizvi po laparoskopické operaci…

Dobrý den, pokud opravdu máte pupeční kýlu ale nemáte s ní žádné potíže (nebolí, jde volně zatlačit do břicha, nezvracíte, odcházejí větry a stolice) tak odletět můžete. Je vhodné šetřit břišní stěnu, nezvedat a netahat těžká břemena. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Dana Honová19. 6. 2019

Jsem po polio a mám zlomenou češku. Chirurg řekl, ža po 4 týdnech už mám rozcvičovat i když na RTG je stále něco vidět. Jelikož si spletl polio s roztroušenou sklerozou, tak mu moc nevěřím. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste se chtěla zeptat jestli máte nohu už opravdu rozcvičovat tak ano, je to běžný postup. Na RTG budou můžou být změny po hojení vidět delší dobu. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora14. 6. 2019

Dobrý den, dnes mi byl vyříznut kus zarůstajícího nehtu a následně mi paní doktorka nohu obvázala, za 3 dny mám mít kontrolu, ale zapomněla jsem se zeptat, jestli si ten obvaz mám sundat nebo ne? Bojím se, aby se mi tam něco nedostalo a zároveň abych ho tam zase neměla moc dlouho. Koupele mi paní doktorka také na 3 dny zakázala, ale na obvaz jsem se zapomněla zeptat, tak se ptám Vás. Děkuji za…

Dobrý den, obvaz nesundávejte a nenamáčejte až do plánované kontroly. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jan13. 6. 2019

Dobrý den, je mi 17 let a měl bych menší problém. Dnes jsem zjistil že mám venku u řitního otvoru malo bouličku kulatého tvaru je namodralá a místy mírně bolestivá. Ve stolici se krev nenachází a jiné problémy nemám tak bych měl dotaz zda se jedná o hemeroid a zda je možná domácí léčba bez návštěvy lékaře, děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle vašeho popisu se bude opravdu jednat nejspíš o hemoroid. Je možná i domácí léčba - dostatek tekutin a vlákniny ve stravě k změkčení stolice, sedací koupele (dubová kůra, řepík lékařský), v lékárně je také možné zakoupit různé masti a gely. Jedná se ale jen o léčbu symptomatickou - zmírňovaní projevů ale neléčí se onemocnění samo jelikož je to to vlastně onemocnění žilní. Pokud by…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
M.11. 6. 2019

Dobrý den, před 14 dni jsem zjistil, že mi natéká palec u nohy. Následně jsem odstranil nehet, který by tento otok mohl způsobovat, ale otok stále nemizí. K doktorovi nechci. Nedokážu si představit, že by mi někdo strhl nehet. Prosím o radu. Používám na tento otok také betadine mast.

Dobrý den, otok palce může být způsobený různými příčinami. Z vašeho popisu není jasné jestli vám natéká celý palec nebo je otok jen v okolí nehtu, jestli je palec zarudlý nebo v okolí nehtu hnisá a teda jestli bude příčinou vašich potíží zarostlý nehet. Bolest a otok palce může způsobit dna, artritida či artróza atd. Doporučuji nejprve kontrolu u praktického lékaře, ten vás dle nálezu a pokud…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Mlčáková Olina11. 6. 2019

Dobrý den, chci se zeptat jestli jde odstranit zapomenutý steh.Děkuji Mlčáková

Dobrý den, stehy po operaci se vyndávají za 10 dní od výkonu, poté se doporučuje ještě týden až 10 dní ránu dlouze nenamáčet. Poté ale už se koupat můžete takže na dovolenou by vám to mělo vycházet. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Verča7. 6. 2019

Dobrý den mám dotaz jsem 3 dny po operaci slepého střeva (laparoskopicky) a za 22 dní máme s rodinou jet na dovolenou chtěla bych se zeptat jestli se v tu dobu budu moct koupat a nebo mám zůstat doma ?

Dobrý den, stehy po operaci se vyndávají za 10 dní od výkonu, poté se doporučuje ještě týden až 10 dní ránu dlouze nenamáčet. Poté ale už se koupat můžete takže na dovolenou by vám to mělo vycházet. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Adriana Tsilimigkasová3. 6. 2019

Dobrý deň bola som vyrezat znamienko na chrbte ale mam ho zapálené a vyberať stehy mam ísť o 3 dní pri čom stehy budem mat 2 týždne a celé to je celkom červené a začína hnisat mam s tm ísť na chirurgiu? Ďakujem

Dobrý den, pokud je rána zarudlá a hnisá, je nutná kontrola a ošetření na chirurgii co nejdřív. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea M28. 5. 2019

Dobrý den, asi tak rok a půl mě začalo silně bolet na pravé straně v úrovni pupíku v podobě křečí. Když jsem v klidu nijak moc to nebolí, není to pravidelně, ale jakmile jdu třeba běhat tak bolest šílená, silné bodání v úrovni bříska k pupíku. Jakmile přestanu se zátěží bolest zcela odezní. Poslední dobou nemám ani moc chuť k jídlu, někdy se mi udělá z bolesti i na zvracení a já nevím proč,…

Dobrý den, bez klinického vyšetření a dalších informací se nemůžu jednoznačně vyjádřit k příčině vašich potíží. Přichází do úvahy kýla, kterou lze jednoduše vyloučit ultrazvukovým vyšetřením, kterým by se rovnou můžou vyšetřit i vnitřní orgány k vyloučení jiných patologických změn. Jelikož jste po gynekologické operace na stejné straně, bylo by vhodné i gynekologické vyšetření. Doporučuji…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Přibylová27. 5. 2019

Hezký den, mám metličky na dolních končetinách, chtěla bych je odstranit .Je to u vás reálné Děkuji

Dobrý den, je to možné, můžete se objednat do cévní ambulance kde vás paní doktorka Valešová vyšetření a navrhne řešení. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Martin27. 5. 2019

Dobrý den, prosím Vás, jsem cca 8 měsíců po operaci tříselné kýly. Vše bez problémů, ale nedávno jsem pomáhal přestěhovat težký stůl a od té doby cítím takový menší tlak právě v oblasti operované kýly. Nebolí to, jen je to citlivější. Je možné aby se mi kýla vrátila? Nebo, že se mi vložená síťka nějak uvolnila? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, je možné, že jde jen o natažení svalů břišní stěny, možnost, že by se Vám kýla mohla vrátit ale existuje. Pokud by potíže přetrvávaly nebo se zhoršovaly, bylo by vhodné klinické vyšetření, ev. sono třísla. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Milan27. 5. 2019

Dobrý den, 24. 4. jsem podstoupil operaci žlučníku. Nyní cca 35 dní po operaci jsem vykonal fyzickou zátěž - přenesl jsem 5 stolů o váze 20 kg, necítil jsem nějaký problém, ani nyní nemám např. bolest, přesto nevím, zda taková zátěž nebyla brzy a zda nemám raději absolvovat kontrolu za případným vnitřním povolením břišní stěny. Od operace až dosud jsem nic nenosil, nezvedal max. do 5 kg. Děkuji…

Dobrý den, po břišních operacích doporučujeme nevykonávat větší fyzickou zátěž 4-6 týdnu od výkonu což jste splnil. Pokud nemáme žádné potíže, kontrola není nutná. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Zdenka27. 5. 2019

Dobrý den uz měsíc půl se léčim s bolestí lokte a předloktí byla mi stanovena diagnóza m7093 dodrzuji klidovy režim jak mi doporučil lékař ale pořád mě ta ruka poboliva třeba při natažení ruky když se česu nebo otiram ručníkem rentgen nic neukázal a už nevím co s tím pracují jako uklízečka takže nosím knedlíky s vodou a tato léčba moc nezabírá a připadám si uz u lékaře jak simulant na jiné…

Dobrý den, na ortopedické vyšetření žádanku nepotřebujete, můžete se objednat i sama na recepci (tel. č. 14500). Počítejte ale s tím, že objednací doby jsou delší, můžou to být i 2 měsíce. Pokud lékař pojme podezření, že potíže můžou být od krční páteře, odešle vás na neurologické vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Sarka26. 5. 2019

Dobry den..Provadite ve Vasi nemocnici operaci --fundoplikace?? Pokud ano,kolik dni je nutna hospitalizace po zakroku? Dekuji Sarka 50 let

Dobrý den, posílám odpověď. Dobrý den, v naší v nemocnici danou operaci neprovádíme. S pozdravem M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jarka25. 5. 2019

Poprosím o posúdenie nutnosti operácie.Môj dr.mi neodporúča pre vek-56r ,to, že nie som športovec a to, že od úrazu sú 3 týždne./že operovať sa má do 10 až 14 dní/.Mala som úraz.Vysledky MR:známky kompletnej lézie šliach m.biceps femoris,m.semitendionusus a m.semimembranosus s retrakciou svalových štruktúr distálne. Svaly sú retrahované caudálne v rozsahu 9-10cm, v okolí svalov a v mieste defektu…

Dobrý den, ve vašem případě opravdu není nutná operace jak vám již doporučil váš lékař. I bez operace by jste v budoucnu neměla mít žádné potíže, noha bude "normální". Doporučuje se 6 týdnů od úrazu chůze o berlích, režim bez zátěže dané končetiny. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Radka T24. 5. 2019

Dobrý den, mohu se objednat do cévní poradny bez doporučení od jiného lékaře. Děkuji

Dobrý den, ano, do cévní poradny se můžete objednat i bez doporučení jiného lékaře. S pozdravem MUDr. M. Štastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina16. 5. 2019

Dobrý den,jsem 5 týdnů po operaci triselne kýly se síťkou a ráda bych se vrátila do práce ale zvedám tam břemena která váží 10 kilo myslíte že už bych po 5 týdnech mohla? Děkuji za odpověď

Dobrý den, po operaci se doporučuje nezvedat těžká břemena alespoň 6 týdnů od operace. Doporučuji teda ještě alespoň týden před návratem do práce vyčkat. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie15. 5. 2019

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí popraskání konečníku. Je to dost bolestivé. Je možné se k Vám s tímto objednat a kam konkrétně? Jak prosím probíhá vyšetření - mám z toho dost hrůzu. Děkuji.

Dobrý den, můžete se objednat k vyšetření do proktologické poradny na tel. čísle 14500. Nejprve si s vámi lékař promluví a zjistí potíže, poté vás vyšetří před konečník. Vyšetření se neobávejte, není bolestivé i když chápu, že pro pacienta nepříjemné. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Renata13. 5. 2019

Moje dcera mela operaci kostniho vyrustku u palce u nohy. Po prevazu a znovu kdyz ji to dali do sadry, zacala ji palit nasnesitelne pata. Co je pricinou paleni? Kdyz ji to prevazovali pislo pres patu jen sterilni obinadlo.

Dobrý den, bez klinického vyšetření se nemůžu vyjádřit k tomu co přesně může být příčinou potíží Vaši dcery. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Luci10. 5. 2019

Dobrý den mám takový dotaz. V roce 2014 jsem prodělala operaci pupeční kýly a mám tam tu síťku. Teď mne čeká operace žlučníku. Tak zdali mne mohou operovat laparoskopicka nebo jen klasickým řezem. Předem moc děkuji za odpověď

Dobrý den, je možná i operace laparoskopická ale to závisí od toho kde přesně byla kýla lokalizovaná, jak velká byla a jak velkou síťku máte. Způsob a možnosti operace pak proberete s indikujícím lékařem. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Michal Šimáček2. 5. 2019

Dobrý den. Loni mi po 2 měsících bolesti v zápěstí zjistili (z nálezu) - Dle MRI viditelný gamglion jdoucí od vol. karp. vazů na rad. straně - uprostřed a. radialis Dop. Po dalším měsíci se uklidnilo a přes půl roku úplně bez bolesti. Nyní se bolest bez příčiny vrátila. Poradíte způsob co dělat, aby se to opět zklidnilo? děkuji Šimáček

Dobrý den, důležitý je klidový režim, je možné lokálně aplikovat NSA masti jako Voltaren či Ibalgin. Ganglion se může sám vstřebat, pokud by potíže přetrvávaly, je možné i chirurgické odstranění ale vzhledem k těsné blízkosti tepny zatím toto řešení není příliš vhodné. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří30. 4. 2019

Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké metody používáte v hořovické nemocnici k odstranění hemoriodů. Děkuji.

Dobrý den, v naší nemocnici používáme několik metod odstranění hemoroidů, z operačních metod, u kterých je nutná hospitalizace a celková anestezie používáme nejčastěji metodu RAR a operaci dle Longa. Dále je možných několik dalších metod, které lze provádět ambulantně. Výsledné rozhodnutí závisí od lokálního nálezu při vyšetření pacienta. Je možné objednat se ze do proktologické poradny kde vás…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Urbánková Adéla27. 4. 2019

V sedmi letech jsem spadla z velké výšky na židli, a tím si rozřízla pravý horní ret. Přičemž na vznikla jakási kulička. Teď už bych s tím chtěla něco začít dělat, aby ta jizva co nejvíce nenápadná. Moje jizva si myslím nazývá keloidní. Myslíte, že by bylo možné například vpichování kortikoidů. Byla bych ráda kdyby jste mi pomohla, protože mě to už dlouhou dobu trápí.

Dobrý den, z vašeho popisu se opravdu bude nejspíš jednat o keloidní jizvu. Z chirurgického hlediska je možná excize (vyříznutí) jizvy, nedokážeme vám ale zaručit, že se rána opět nezhojí keloidem. Myslím si, že ve vašem případě by byla vhodnější konzultace na plastické chirurgii. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Monika17. 4. 2019

Dobrý den, Rada bych se zeptala či už můžu začít cvičit aspoň trochu nohu. Např. Jezdit na kole. Dne 10.3 se mi stal úraz pád že schodů. Výsledek fraktura patelli bez dislokace. Dělali mi na začátku 2x punkci. Dali mi ortez ridigdni a po dnesnej kontrole mi chirurg povedal že mozem dát dolů ortezu a zacat pomalý sa učit chodit o berlich. Dakujem za odpoved

Dobrý den, posílám odpověď. Dobrý den, jestliže Vám chirurg složil ortézu až dnes, je dobré začít nohu rozcvičovat pozvolně, teda došlapovat, procvičovat na lůžku atd. Kolo je na koleno docela větší zátěž a je proto vhodné začít mírněji a postupně zátěž přidávat. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Roman Kadlec12. 4. 2019

Dobrý den, Asi před měsícem mě pichlo ve stehnu(uprostřed) při fotbalku(asi po hodině, už jsem byl zahřátý). Žádná modřín či podobně. A tak 3-4tydny nic nedělám (opravdu nic.. V práci sedím). Při chůzi či tak to vůbec necitim(to bylo jen v prvním týdnu). Pred 5dny jsem se zkusil jít pomaličku proklusnout(jsem zvyklej běhat desítky kilometrů, tréninky chodit i ve sprintu apod) ale po 30m jsem to…

Dobrý den, dle vašeho popisu se spíš opravdu zdá, že půjde o natažení svalů, někdy můžou potíže přetrvávat měsíc až dva. Je možné dodělat USG svalů stehna k vyloučení poranění (natržení) svalů ev. vnitrosvalového hematomu (krevní výron) a dle výsledku ev. připadá do úvahy ortopedické vyšetření. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Věra12. 4. 2019

Dobrý den.. Jsem 7 den po operaci pupeční kýly, kde byla recidiva.. Řez byl vedený v původní jizvě.. Břicho mám stále nafouklé a tak se chci optat, zda je to v pohodě a jak cca ještě dlouho tomu tak bude.. Předem děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den, jizva zraje a hojí se celkově až rok. V tomto období můžou u některých lidí přetrvávat podobné potíže jako popisujete a zároveň je v tomto období možné jizvu a její hojení ještě ovlinit. Je vhodné jizvu denně pravidelně jemně masírovat a promazávat, ev. možno hojení podpořit přípravky ze silikonu, které jsou volně prodejné v lékárnách. Je i možnost, že v místě vpichu došlo k poranění…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Bulko Štefan12. 4. 2019

Dobrý den , devět měsíců jsem po operaci kýly a stále pociťuji v místech v pichu jemné tlaky , pálení a mravenčení ( jak kdy ) po 26 dnesch jsem šel do práce a nezvedal nic těžkého ( 2 měsíce) od operace ... prošel jsem od září několik vyšetření i sono břicha kde byla vyloučena další kýla .. proč mám stále tyto pocity po operaci? , rána jsem mazal a někdy i stále mažu ... muže to být chronické a…

Dobrý den, po operaci můžou několik dní podobné potíže přetrvávat a měly by spontánně vymizet. Pokud by potíže přetrvávaly, je možné vyšetření na chirurgické ambulanci. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Dufková Markéta10. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - manžel 53 let, 8/2018 prodělal operaci perianální píštěle, 11/2018 byl na založení sigmoideostomie a k drenáži abscesové dutiny aby se to lépe hojilo. Na konci března 2019 se však drenáž zavřela a píštěl zůstala stále naplněna za konečníkem. Chtěla bych se zeptat, zda se to dá nějak řešit. Pan doktor vyčkává a doporuřil manželovi invalidní důchod. To se mi ale…

Dobrý den, doporučuji objednat se na vyšetření do proktologické poradny, která se zabývá onemocněními střev a konečníku. Tam vás lékař vyšetří a dle nálezu s Vámi probere i možností řešení. K vyšetření přineste i zprávy z nemocnice a ambulance kde je manžel sledován. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta Hofmanová29. 3. 2019

Dobrý den, mám na příští týden naplánovanou operaci křečových žil. Mám už náhradní termín a bohužel mi to vychází na dobu, kdy bych měla dostat menstruaci. Mám tělísko Mirenu, takže menstruaci mám jen velmi slabou, lze i takto operovat?Děkuji.

Dobrý den, pokud je menstruace jen slabá, neměl by to být problém nebo překážka operace. Bylo by ale vhodné situaci alespoň telefonicky zkonzultovat i s lékařem, který vás bude operovat. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie28. 3. 2019

Dobrý den jsem 3 den po operaci žlučníku mám pichavou bolest v pupíku A pak mě bolí v podzebri na zadech na pravé straně je to normální? Děkuji za odpověď

Dobrý den, po operaci můžou nějakou dobu bolesti břicha přetrvávat. Pokud by se bolesti neustupovaly, zhoršovaly se nebo pokud by jste dostala horečku či třesavku, bylo by vhodné vyšetření na chirurgické ambulanci kde jste byla operována. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Petra27. 3. 2019

Dobrý den chtěla jsem se zeptat měla jsem plísně na nehtů u nohy a teď mě to furt bolí jako když mi to zarusta ale nic tam nemám ale bolí to co s tím? Děkuji

Dobrý den, z vašeho dotazu a popisu opravdu nelze jednoznačně určit co je příčinou vašich potíží. Doporučuji vyšetření u praktického lékaře, který zhodnotí jestli je problém spíš kožní nebo chirurgický a podle toho vás na dané specializované vyšetření odešle. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Marek21. 3. 2019

Dobrý den, cca 1 rok mám pupeční kýlu. Již mám vypsanou žádanku na chirurgické vyšetření od mého obvodního lékaře. Jsem z Rakovníka a cca před 22 roky mi implantovali umělou aortální chlopeň, tzn. mám "ředěnou" krev pomocí Warfarinu. Je možné absolvovat jak vyšetření, tak i zákrok ve Vašm zařízení? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, vyšetření a operaci je možné absolvovat i v naší nemocnici. Můžete se na recepci na tel. č. 14500 objednat do kýlní poradny, která funguje každý čtvrtek. Tam Vás lékař vyšetří a ev. s Vámi i naplánuje termín operace. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Dana20. 3. 2019

Dobrý den,mám otázku,nevím na jaké pracoviště se obrátit,už půl roku až rok mě bolí nárt a teď se přidala pátá zezadu ,je oteklá a bolí, hlavně ráno než to rozchodim, pak to bolí ale trošku min. A nevím jestli to patří na chirurgiii nebo někam jinam. Děkuji za info. V případě, jestli nevíte o co jde? Děkuji vám moc za odpověď.

Dobrý den, neúrazové bolesti kloubů patří do péče ortopedie. Doporučuji teda objednat se k vyšetření na ortopedickou ambulanci - je možné objednat se i v naší nemocnici na tel.č. 14500. S pozdravem MUDr.M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Tyna18. 3. 2019

Dobrý den, před půl rokem jsem byla na chirurgii s bolestí břicha.Sono i rozbor krve vše bylo v pořádku, jen mi lékař řekl, že mám trochu vyšší hodnotu u slinivky. Dnes jsem koukala do zprávy a mám tam a-AMS 2.04. Prosím je potřeba to nějak řešit.? Dekuji

Dobrý den, jelikož jsou náběry krve včetně hodnoty AMS půl roku staré, tak pokud momentálně nemáte žádné potíže a bolesti, není to potřeba řešit. Hodnota AMS stoupá při akutním zánětu slinivky, ve vašem případě se při tak malém zvýšení jednalo spíš o podráždění slinivky a s největší pravděpodobností máte už hodnotu zcela v normě. Pokud by jste ale měla pochybnosti, je možné náběry krve zopakovat…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
alena13. 3. 2019

po Beckerove cyste ta jev poradku se mi vpredu na berci pod kolenem udelala boule, noha me boli a nemam v ni silu zejmena do schodů, nevim co s tim diky za odpověď

Dobrý den, bylo by vhodné vyšetření lékařem, nejprve nejlépe praktickým lékařem, který vás dle nálezu ev. odešle na další specializované vyšetření. S pozdravem MUDr. Šťastná Martina

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Passcall11. 3. 2019

Dobrý den, v posledních několika měsících, když vykonám stolici, vytlačí se mi z konečníku jakoby "váček", který si pak zastrčím zpátky do konečníku. Není to bolestivé, ale je u toho takový divný pocit. Může to být způsobeno nějakou prasklinou ve stěně tlustého střeva nebo je to spíš hemeroid? Operace hemeroidů provádíte ambulantně nebo je nutná hospitalizace? A je lepší chirurgický zákrok nebo…

Dobrý den, dle vašeho popisu se bude nejspíš jednat o hemeroid. Ošetření hemoroidů je možné i ambulantní cestou, předem je vhodné vyšetření v proktologické poradně (lze se objednat zde na tel. č. 14500) kde s vámi dle nálezu proberou i možnosti léčby. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Alice7. 3. 2019

Dobrý den, jsem objednaná na laparoskopickou operaci žlučníku. Zároveň jsem od své neuroložky dostala poukaz na rehabilitaci kvůli bolestem dolní části zad. Chci se proto zeptat, za jak dlouho po operaci (za předpokladu, že operace a hojení bude probíhat bez komplikací) se budu moci účastnit léčebné TV a dalších rehabilitačních procedur (měkké techniky a elektroléčba)? Předem moc děkuji za…

Dobrý den, po laparoskopických operacích se doporučuje nezatěžovat břišní stěnu 4 týdny. Cvičení bych teda doporučovala až ty 4 týdny po operaci, s ostatními procedurami, které nepředstavují zátěž pro břišní stěnu je možné začít po extrakci stehů - většinou za 10-12 dní po operaci. S pozdravem M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Alena5. 3. 2019

Dobrý den chtěla bych poradit je my 26 let mám 3 letou dceru ? mám takový zdravotní problém už jsem vám psala už to bude čtvrtí měsíc co mám bolesti nad levém prsů a také se my tam pořád drží takoví otok ? nať tím prsem a dnes mě od rána pořád Pícha nať tím levím prsem že je to kolikrát až nepříjemné ?? celé ty tři měsíce chodím po doktorech už my dělaly i různé vyšetření měla jsem jednou Sono…

Dobrý den, posílám odpověď. Dobrý den, v nemocnici funguje mammologická poradna kde ordinují lékaři, kteří se specializují na problematiku onemocnění prsu. Bude nejlepší pokud se objednáte do této poradny na vyšetření. Ordinace funguje v pondělí a středu odpoledne od 13:00 do 15:00. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jirina5. 3. 2019

Jsem po operaci žlučníku 18dni kdy mohu mít styk s manželem aby mi to neublížilo, mám ještě trochu modřiny a břicho mě někdy slabě povolování děkuji

Dobrý den, styk s manželem už můžete mít, dle vaší tolerance. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Katka2. 3. 2019

Dobrý den, před šesti dny mi operovali slepé střevo klasickým řezem. Po čtyřech dnech mě pustili domů. Na vyndání stehů jdu za tři dny. Dnes je šestý den po operaci a stále mám nafouklé břicho. Je to prosím normální? Za jak dlouho splaskne? Na záchod chodím pravidelně. Předem moc děkuji.

Dobrý den, v některých případech může několik dní po operaci přetrvávat nafouknutí břicha podmíněné obleněnou funkcí a pohyblivosti střev. Nevím jestli jste byla operovaná zde nebo na jiném pracovišti, nevím jak probíhala operace ani pooperační období. Určitě je vhodná klinická kontrola i při vyndání stehů. Pokud by se objevily potíže jako zvracení, bolesti břicha, zástava odchodů plynů a…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Dana28. 2. 2019

Dobrý den,prosím o radu od ukazováčka šikmo dole do prostředka dlaně ,minule mi naběhla žila,bolí to, pálí to a měla jsem modřínu. Teď nemám naběhlou žílu ale bolí to a pálí to. Nemám ponětí co by to mohlo být. Děkuji za radu.

Dobrý den, jen z vašeho popisu bez toho, abychom vás viděla a vyšetřila vám, bohužel, diagnózu neřeknu. Pokud ale budou potíže přetrvávat, doporučuji nejprve vyšetření u praktického lékaře. Pokud ten zhodnotí, že by se mohlo jednat o chirurgický problém, na vyšetření vás odešle. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Petr28. 2. 2019

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli by u vás bylo možné odstranit tukový lipom a znaménko. A pokud ano, jaky je postup (první na kožní, potom na chirurgii, nebo mohu rovnou na chirurgii)? Děkuji

Dobrý den, k odstranění znaménka potřebujeme nejprve kožní vyšetření a teda doporučení od dermatologa k excizi. Se zprávou se pak zastavte na chronické chirurgické ambulanci v přízemí kde vás k výkonu objednají. Co se týče lipomu, odstranění může indikovat i přímo chirurg - excize závisí na velikosti - buď je možno provést ambulantně na stejné ambulanci jako odstranění znaménka nebo na sále za…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
simona24. 2. 2019

dobry den v patek sem upadla na zapesti RTG bez traumat zaver distorsio capri I.sin dali mi obvaz s phlegmotonem a dnes sem to mela sundat jenze me to stale bokinemohu to ohnout a spatne citim prsty nemeli mi spis dat dlahu nebo neco preci nemohu furt do sebe davat prasky proti bolesti nebo to mit zavazane

Dobrý den, pokud byl RTG po pádu bez traumatu, tak byl zvolený postup správný. V některých případech pokud je při prvním vyšetření RTG bez traumatu ale objektivně je v místě výrazný otok nebo má pacient velké bolesti, je možné nasadit ortézu ev. i sádrovou fixaci k znehybnění. Při naražení, zhmoždění či podvrtnutí, jako to bylo ve vašem případě, je ale nutné ponechat elastický obvaz alespoň 14…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Martina24. 2. 2019

Dobrý den, prosím o upřesnění na jaké jméno mám poslat zpět stomické pomůcky po zemře- lém stomikovi? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pomůcky je potřeba přinést osobně na chirurgické oddělení do 2. patra, stomické sestře p. Šlechtové. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Simona20. 2. 2019

Dobrý den, mám prosbu náhodně mi byly zjištěny dvě drobná echa kolem 4mm ve žlučníku-výsledky mám žlučník normální velikosti, přiměřená šíře stěny, žlučové cesty intrahepatální bez dilatace, D. hepatocholedochus přiměřené šíře s homogenní náplní v přehledné části. A játra normální velikosti, zvýšené echogenity, okraj hladký, homogenní bez ložiskových změn. Je možné se kamínků zbavit jinak než…

Dobrý den, cholecystolitiáza - kameny ve žlučníku se řeší pouze operačně, žádný jiný způsob jak se jich zbavit není. Operace vždy ale probíhá až po domluvě s pacientem, do té doby je nutno dodržovat žlučníkovou dietu - nemastná netučná strava. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Leona20. 2. 2019

Dobrý den jsem po operaci žlučníku a zůstali mi nějaké kamínky V žlučových cestách po vytažení stenu se jim podařilo vytáhnout 5 kamínku a jeden zůstal v pahýlů od žlučníku. Chtěla jsem se zeptat jaká je pravděpodobnost ten poslední kamínek vytáhnout pomocí ercp a jaký je dalši postup Děkuji

Dobrý den, pravděpodobnost, že se poslední kamínek povede vytáhnout ERCP je vysoká. Pokud by ale vyšetření nebylo úspěšné, přichází do úvahy ještě operační řešení. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
blaža19. 2. 2019

Dobrý den chtěla jsem se zeptat moje dcera měla na noze dlahu kůli zlomenině je možný aby se ji tam udělal na patě nerkoza?A čím se to mohlo stát ?Děkuji za odpově Fojtikova

Dobrý den, teoreticky možné je, že se v místě kde tlačí sádra na kůži může vytvořit nekróza ale není to časté. Pokud ale má vaše dcera opravdu na patě nekrózu, je potřeba vyšetření na chirurgické ambulanci. Doporučuji nejprve vyšetření u ošetřujícího pediatra, který ev. doporučení i vyšetření chirurgem. S pozdravem MUDr. M.Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Leona19. 2. 2019

Dobrý den.Jsem po operaci žlučniku. Dostala jsem koliku a zjistili pomoci ercp, že tam zustal kaminek v pahýlu od žlučniku.Zavedli stent. Za 2 mesice se ho pokusi znovu vytahnout kdyby se posunul níže, když ne tak operace. Tak bych chtela vědet jak probíha operace jestli se dělá laparoskopiciky a jestli se s tim setkáváte.Děkuji.

Dobrý den, pokud by nakonec byla nutná operace, musela by se už udělat klasicky otevřeně, v tomhle případě už laparoskopická operace nepřichází v úvahu. Určitě bych ale na vašem místě vyčkala na ERCP, které bývá ve většině případů úspěšné. Jinak ale pokud by ERCP nebylo úspěšné a byla by nutná oeprace, je možné se objednat ze do koloproktologické poradny ev. i do Prahy do Thomayerovy nemocnice. S…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Anička4. 2. 2019

Dobrý den, doufám, že tento dotaz píši do správného oddělení..je prosím normální když si jakožto poměrně hubený člověk dokážu nahmatat strukturu uzlin v tříslech? V celé oblasti třísel si hmatam malinké oválné útvary, nejsou pohyblivé, nijak neboli, všechny jsou k sobě víceméně spojeny a vyskytují se opravdu v celé oblasti třísel, je jich tam nespočet, na obou stranách je tato struktura stejná.…

Dobrý den Aničko, u hubených lidí je možné uzliny v tříslech nahmatat i když jsou zcela zdraví. Pokud jsou malé, nezvětšují se, nebolí a jelikož jste měla náběry krve v normě, myslím si, že se spíš o žádné závažné onemocnění jednat nebude. Je ale možné doplnit ultrazvukové vyšetření třísel, na kterém se zkontroluje zda se opravdu jedná o uzliny a jakou mají strukturu. V případě pochybností je pak…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka3. 2. 2019

Mam po zanoreni ileostomie mam vetry stolyce 1zaden jeto malo nekdy I be jeto normalni

Dobrý den, po zanoření stomie běžné trvá několik týdnů až se vyprazdňování normalizuje, proto průjmy a nepravidelná stolice můžou být časně po operaci normální. Pokud by potíže přetrvávaly dlouhodobě nebo při zhoršení by bylo vhodné chirurgické vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína Vašinová2. 2. 2019

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Při zadupaní(odupaní sněhu z bot)se mi dostavila chvilkvá bolest vzadu pod kolenem v lýtku.Bolest při chůzi není,lýtko oteklenení.Jen pouze pokud chci běžet nebo dopadnou na nohu(např.seskok)lýtko bolí.Oč by se mohlo jednat.Týden mažu olfen gelem a skoro žádné zlepšení.Je nutné navštívit lékaře.děkuji za odpověď.Pavlína

Dobrý den, příčin může být několik ale bez klinického vyšetření se nemůžu přesně vyjádřit. Dle popisu se ale spíš jeví, že může jít o problém svalový. Pokud by potíže přetrvávaly, bylo by vhodné vyšetření u praktického lékaře a ten vás ev. dle potřeby doporučí na další specializované vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Magda30. 1. 2019

Dobrý den, mám od svého žilního lékaře žádanku na operaci varixů na obou dolních končetinách. Provádíte vytažení žil na obou nohách v rámci jedné operace? Nebo je potřeba operovat nohy postupně?Případně kde se mohu objednat, pokud již mám hotovou zprávu k operaci? Předem děkuji.

Dobrý den, v nemocnici funguje každé pondělí ambulance cévní chirurgie kde se můžete objednat k vyšetření a ev. domluvit na operaci. To jestli se budou operovat obě dolní končetiny najednou nebo jen jedna závisí na indikovaném typu operace dle domluvy s lékařem. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jarka29. 1. 2019

Dobry den u konečníku se mi udělala měka bulka prosím o radu kam se objednat a co by to mohlo být.Nebolí,nesvědí .

Dobrý den, v nemocnici funguje proktologická poradna, která se zabývá právě nemocemi konečníku. Pokud nemáte žádné akutní potíže jako bolesti, horečku či třesavku, sekreci atd. je možné objednat se do této poradny. Pokud by jste měla potíže akutní, vyšetříme vás i na akutní chirurgické ambulanci. S pozdravem MUDr. M.Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Věra22. 1. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se dá nějakým zpusobem léčit únik stolice.

Dobrý den, inkontinence stolice se dá léčit několika způsoby ale předtím je potřeba znát příčinu potíží. Doporučuji objednat se do proktologické poradny kde vás vyšetří a dle nálezu s váma proberou i možnosti léčby. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Marťa16. 1. 2019

Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci bederní páteře. Metodou miniinvazivní stabilizace L5/S1. Hojení probíhalo bez problému ,ale nyní pociťuji v oblasti pravé jizvy nepříjemné pálení a i při dotyku je jizva citlivější a teplejší než jizva druhá. Toto pociťuji od 12.ledna 2019. Chtěla bych se zeptat, zda-li je to po takové operaci bězná reakce nebo by se mohlo jednat o nějakou začínající…

Dobrý den, pokud není jizva a její okolí zarudlé, pokud z ní nevytéká hnis ani jiná sekrece a pokud se u vás nezačaly objevovat horečky a třesavka, může být situace, kterou popisujete jen běžnou reakcí po operaci. Pacientům po naších operacích doporučujeme po vyndání stehů jizvy promazávat a provádět jemné tlakové masáže jizvy. Pokud by jste měla pochybnosti, bylo by vhodné kontaktovat pracoviště…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lenča8. 1. 2019

Kýla v jizvě tzv.Siegelova. Co to znamená a jak to řešit,

Dobrý den, asi jste měla na mysli Spiegelovou kýlu. Je to vzácný typ kýly, která se vyskytuje na netypickém místě břišní stěny ale k potvrzení a domluvě dalšího postupu je nutné klinické vyšetření. Doporučuji vám objednat se do kýlní poradny (zde v nemocnice funguje každý čtvrtek - Dr. Zeithaml). S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Benediktová4. 1. 2019

Dobrý den, provádí se ve Vaší nemocnici endoskopická operace karpálních tunelů, konkrétně pan doktor Kristen? Děkuji S pozdravem Hana Benediktová

Dobrý den, Dr. Kristen endoskopické operace karpálního tunelu provádí. Výkon ale není hrazený z veřejného zdravotního pojištění a proto by jste si ho musela zaplatit (počítejte sumu kolem 8000 Kč). Operace karpálního tunelu provádíme i klasicky a tento výkon je plně hrazený ze zdrav. pojištění. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Petr31. 12. 2018

Dobry den mel bych dotaz ohledne nadmerne hygieny lehce uvnitr konecniku(sprchove gely, mydla) vzdy pri koupani a po stolici. Po diagnostice hemeroidu mi bylo receno poradne umyt nezli pouzivat papir. Ted s odstupem casu mne napada 1. otazka zdali tato mydla nemohou skodit napr. k rakovinovemu bujeni apod. Jiz sem zacal pouzivat pouze vlaznou vodu. 2. otazka zni zdali se mam ve 30 ti letech…

Dobrý den, nemusíte se bát, k poškození sliznice by nemělo dojít. Pokud ale máte pochybnosti, dále pokračujte v oplachování čistou vodou, tento druh hygieny je dostačující. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Martin19. 12. 2018

Dobrý den chtěl bych poradit ohledně pištěle byl sem před 1 rokem na operaci. Doktoři to pojmenovali dvojče první operace byla špatná nějak mi z toho moc krve tak sem šel na reoperaci ta byla už v poho po 1 měsíci sem byl doma jenže teď po roce mám furt na konečníku malou dírku z které nic neteče občas když dělám nějakou namahavou práci tak zrudne . JInak mi z toho rostou chloupky (1-2cm dlouhé)…

Dobrý den, jelikož z vašeho popisu není zřejmé o jakou píštěl se jedná a jaké operace se prodělal, nemohu se dál k vašemu problému vyjádřit. Spíš bych doporučila poradit se na pracovišti kde vás znají a kde jste absolvoval operace. Eventuálně je možné objednat se zde do proktologické poradny. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří14. 12. 2018

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Jak rozeznat utržený sval od namoženého/natrženého? Včera jsem si při posledním cviku (treninku prsou) dal cvik s osou (tyčí) nad hlavu a chytla mě křeč v prsním svalu, okamžitě jsem musel přestat, ten večer jsem ledoval. Deformaci ani hematom či modřiny tam nevidím. Ráno po práci mě to ale zase trochu více chytlo (asi kvůli práci) a mám tak nějak přes den pořád…

Dobrý den, kompletní ruptura (utržení) svalu se může projevovat deformaci, bolestivostí, hematomem na kůži a klinicky je hmatný defekt v oblasti úponu svalu a porucha funkce svalu - u velkého prsního svalu je hlavní funkcí připažení, vnitřní rotace a pomocná funkce při předpažení. Bez vyšetření vám to nemůžu jednoznačně potvrdit, ale podle vašeho popisu se jeví, že půjde spíš o namožení nebo…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jan12. 12. 2018

Dobrý den, Na sonu mi našli v levém tříslu kýlu. Kýlní vak 10x10x25, bez strevní kličky, kýlní branka 7mm. Je nutná hned operace ?

Dobrý den, operace není hned nutná jen podle nálezu na sonu. K operaci se rozhodujeme i podle subjektivních potíží a přání pacienta ale výhledově operaci doporučujeme. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lubomír10. 12. 2018

Dobry den. Jsem 20 dni po ligaci hemoroidu a rad bych se zeptal, zda mohu pouzit ketonal cipky, ktere mam na problemy s prostatou. Dekuji za odpoved. S pozdravem Lubomir Kral

Dobrý den, čípky používat můžete. S pozdravem MUDr. M.Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Marie6. 12. 2018

Dobrý den, od lékaře jsem získala informaci, že provádíte operativní řešení karpálního tunelu endoskopicky. Je možné se objednat. Doporučení mám. Děkuji

Dobrý den, momentálně endoskopické operace karpálního tunelu neprovádíme protože nejsou hrazené zdravotní pojišťovnou. Můžeme vám ale nabídnou operaci klasickou, kterou provádíme i ambulantně - můžete se objednat do traumatologické ambulance Dr. Kristena nebo na ortopedickou ambulanci. Případně, kdyby jste byla ochotná uhradit si endoskopickou operaci sama, bylo by možné objednat se k Dr.…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Dáša25. 11. 2018

Dobrý den byla jsem u vas operovana. Mela jsem stomii a pri zanoření mi byl objeven buněčny limfom byla mi doporučená biologická lecba ale nechtějí mi ji poskytnout pri prvni operaci mi rekli ze jde o cronovu nemoc ale v Hořovicích mi sdělili ze slo o chorobu ischemickou a cron to nebyl. Prosim o radu jak mam ziskat biologickou léčbu.Ted chodim na chemoterapie.Dekuji

Dobrý den, k poskytnutí biologické léčby by vám měla postačovat lékařská zpráva z ambulance kde jste nebo jste byla sledovaná (předpokládám, že je to IBD poradna), ve které budou shrnuty výsledky všech vyšetření co jste absolvovala a jasný závěr, že se nejednalo o Crohnovou nemoc ale o chorobu ischemickou a dodatek, že vám z našeho pohledu biologická léčba může být podávaná. Pokud by jste i…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lubomír25. 11. 2018

Dobry den. Minuly tyden jsem podstoupil ligaci hemoroidů. Ted jsem dostal od urologa antibiotika ciprinol. Rad bych se zeptal, zda je mohu brat. Jestli to nahodou tu ligaci nemuze nejak ovlivnit. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, nemusíte se bát a antibiotika předepsané urologem můžete užívat. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Marek23. 11. 2018

Dobrý den, včera večer mě popadly křeče v břiše a měl jsem průjem (byl jsem na záchodě asi 5x). Při poslední stolici ze mě šla pouze krev. Byla spíše světle červená. Poté jsem si aplikoval čípek Hemagel Procto, jelikož mám podezření, že se jedná o prasklý hemeroid nebo něco podobného. Přesto však prosím o radu jak postupovat dál. Zda se může opravdu jednat o hemeroid nebo případně o jiný problém.…

Dobrý den, ve vašem případě a s ohledem na váš věk se bude nejspíš jednat o problém méně závažný, kromě hemoroidů připadá do úvahy i řitní trhlina či poranění sliznice konečníku při opakovaných průjmech. Je vhodné dodržovat režimová opatření jako dostatek tekutin a vlákniny ve stravě, zvýšená hygiena. Pokud by se ale potíže opakovaly, bude potřebné chirurgické vyšetření k vyloučení jiné příčiny…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Věra markova15. 11. 2018

Dobrý den, dnes jsem 11cty den po vytažení stentu z ledviny po cystoskopii. Večer po vytažení začaly teploty a trvají dodnes. Dnes už jen do 37.5.myslela jsem, že to bude jen viroza, ale není. Užívám cyfloxinal, jsem unavená i když celý den ležím, nechce se mi ani vstávat, když mám teplotu, mám bolave celé tělo uvnitř. Neporadil byste mi, co dělat s únavou.v krvi prý vše v pořádku. Děkuji markova

Dobrý den, ve vašem případě by bylo vhodné zjistit co je příčinou vašich potíží a léčit podle toho. Z vašeho popisu to ale, bohužel, nejsem schopna jednoznačně říct. Jelikož ale potíže začaly po urologické operaci, bylo by asi nejlepší situaci řešit s ošetřujícím urologem. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Sara13. 11. 2018

Dobrý den, je možné se objednávat na endoskopii žaludku k panu doktoru Hrdličkovi či doktorce Čadilové? Děkuji

Dobrý den, ano je to možné. Objednejte se přes recepci na tel. č. 14500. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Radka Pospíšilová9. 11. 2018

Dobrý den. Před měsícem jsem u vás byla na odběru krve ze žíly v pravém předloktí . Od té doby mě ruka hodně bolí. Žádnou modřinu či otok jsem neměla. Bolest přešla do loktu. Dělá mi problém rukou něco zvednout nebo ruku napnout. Kam se mohu obrátit ? Napíchla mi sestra nejaky nerv? Dekuji

Dobrý den, můžete přijít k nám na chirurgickou ambulanci kde vás přítomný lékař vyšetří a zhodnotí co by mohlo být příčinou vašich potíží. Větší nervy probíhají hlouběji v podkoží než povrchové žíly ze kterých se nabírá krev a poranění se pozná většinou hned na ambulanci protože přímý kontakt s jehlou je výrazně bolestivý. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
monika8. 11. 2018

dobry den sem v nemocnici byla sem na operaci ze žlučnikem teď v utery ale začalo me bolet na levé strane kde nemám ranky po operaci a přesunulo se to na močak a boli mě hrozně moc spodek jak stoupnu nebo du na záchod čuram boli to na dotek i jak se umyvam a čipek jak sem se umyvala tak nehorázně to boli je to bolest jako když by se tlačilo něco ven i když ležím a udělám pohyb hrozná bolest a…

Dobrý den, pokud máte, jak popisujete, spíš gynekologické potíže, bylo by určitě vhodné gynekologické vyšetření, ev. dle nálezu doplnit vyšetření moči a ultrazvuk břicha. Po laparoskopické operaci můžou nějakou dobu přetrvávat bolesti břicha, ale měly by se postupně zmírňovat a nebývají spojené s krvácením, proto se mi z vašeho popisu spíš nezdá, že by to souviselo s operací. S pozdravem MUDr. M.…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika3. 11. 2018

Dobrý den, mám k vám dotaz můj táta je diabetik neměl očkování proti tetanu a pichnul jsi řebik do nohy tak šel k lékaři protože mu noha natekla a tam mu dali nohu do sádry je tajto normální ? A ani se nezeptali jestli má tetanovku po týdnu šel na kontrolu a dostal otravu krve a museli mu vzít všechny prsty na pravé noze protože mu řekli že má rozdrcené klouby u prstů může to být stý sádry jak ji…

Dobrý den, posuzovat zpětně jestli byl postup správný a co bylo příčinou výsledného stavu pokud jsme pacienta neviděli, nevyšetřovali a nemáme k dispozici všechny záznamy a informace je opravdu obtížné. Pokud je poúrazový otok výrazný a končetinu je potřebné imobilizovat, tak se v některých případech může použít sádrová fixace. Dle situace a nálezu je vhodné tetanus přeočkovat, zkontrolovat…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka30. 10. 2018

Dobrý den,jsem 3 týdny po laparoskopii žlučníku a mám stále nafouklé břicho jako balón.Je možné že je to stále po laparoskopii a ještě splaskne?na dietě jsem zhubla 7kg a skoro nedopnu kalhoty jak je břicho vypoulené.dekuji za názor Lenka

Dobrý den, po laparoskopické operaci můžou nějaký čas podobné potíže přetrvávat. Pokud by jste měla pochybnosti nebo začala zvracet, zastavil se odchod plynů a stolice určitě bude potřeba chirurgické vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Dasa Markova24. 10. 2018

Dobrý den,jsem 13 den po laparo.žlučníku.zdá se být vše v pořádku až na jednu chybičku,která mě už nervuje. nemam strupy u pupíku ,stehy vyndané a pořad mi teče krev z prave strany pupíku.nahmatala jsem si tam i bulku a po stalačení víc krvací.v nemocnici Říčany mi říkají,že je to normální,že to nic není,ale ja už se začínám bat.prosím Vas, moc o odepsaní.Děkuji Marková

Dobrý den, pokud po operaci a vyndání stehů přetrvává z rány krvavá sekrece, byla by vhodná kontrola na chirurgické ambulanci (ideálně na pracovišti kde jste byla operovaná). Může se jednat o pooperační hematom (krevní sraženina) v ráně, který jde většinou jednoduše ošetřit. Bez klinického vyšetření to ale nemůžu jednoznačně potvrdit. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš24. 10. 2018

Dobrý den, jsem 3 týdny po A.Flapu konečníku. Všechno je v pořádku, už jsem bez bolestí. Jen mi z ranky vedle konečníku kde jsem měl předtím dreny občas vyteče trošku hnisu. Je to normální? Na stolici nic není. Žádny hlen, krev ani nic podobného.

Dobrý den, po operaci může z ranky po drénu nějaký čas přetrvávat sekrece. Pokud by jste měl bolesti, nahmatal jste u konečníku rezistenci nebo jste dostal horečky, určitě by byla vhodná kontrola na chirurgické ambulanci. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie12. 10. 2018

Dobrý den ráda bych se zeptala za jak dlouho po operaci žlučníku se dostaví úleva,vy smyslu nadýmání a pocitu plnosti.to.byly i důvody laparoskopie,ve žlučníku bylo bahno.jsem po operaci 4.den, děkuji Lucie

Dobrý den, u každého pacientka je to individuální. Proces trávení se po odstranění žlučníku změní a může trvat několik týdnů až si na to vaše tělo zcela navykne. Laparoskopická operace sice zkracuje dobu rekonvalescence po operaci ale výsledek, a to odstranění žlučníku, který slouží jako zásobárna žluče, která je důležitá pro trávení tuků, zůstává stejný. S pozdravem MUDr. Šťastná Martina

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Simona11. 10. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je u rozsáhlé kontuze hrudníku normální, že při špatném pohybu začnu kašlat což samozřejmě bolí. Mám tam velký výron a bouli. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, je to možné. V případě pochybností nebo zhoršení potíží se můžete nechat vyšetřit na naší chirurgické ambulanci. Objednejte se přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie27. 9. 2018

Dobrý den ráda bych se zeptala zda malé množství detritu může být indikací pro odstranění žlučníku? Potíže jsou nadýmání,pocit plnosti,nauzea.Na omak bez bolesti.Po jídle mě píchá pod pravým žebrem děkuji Lucie

Dobrý den, ano, může. Pokud by jste měla zájem o operaci zde, můžete se objednat na chronickou chirurgickou ambulanci na tel. č. 14500 k naplánování operačního výkonu. Do té doby je nutno dodržovat žlučníkovou dietu - jíst v menších množstvích pravidelně nemastnou netučnou stravu. S pozdravem M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka24. 9. 2018

Dobrý den, ráda bych poprosila o názor,zda je detrit ve žlučníku indikací k jeho odoperování. Na omak břicho nebolestivé, rtg bez nálezu. Trápí mě 14 dní v kuse velké nadýmání, pocit plnosti, pro které se nedá skoro spát. Jsem na dietě a zlepšení nenastalo. V ambulanci chirurgie mi bylo řečeno, že neví zda odstranění pomůže, tak jsem místně na vážkách, zda operaci podstoupit. děkuji moc Lenka

Dobrý den, příčina vašich potíží nemusí souviset s nálezem detritu ve žlučníku, který sám o sobě není úplnou indikací k operaci. Z mého pohledu by bylo vhodné před operací doplnit další vyšetření - gastroskopie, gastroenterologické vyšetření k vyloučení jiné příčiny vašich potíží. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Kucmova11. 9. 2018

Dobry den mam crohnovu chorobu asi 4 mesice.ted me zacal zlobit konecnik při vyprazdnovani mam strasne bolestikonecniku ze vnitr a pak třeba i hodinu po.... a jde ze me krev( ne velke množství) občas mam co delat abych vstala ze zechodu musim se o něco oprit . Muj dr. mi řekl ze musim na chirurgii na vysetreni.Muze se jednat jen o hemeroidy? při sezeni me to neboli jen při vyprazdnovani…

Dobrý den, příčin vašich potíží může být několik. Může se jednat o hemoroidy, fissuru - řitní trhlina, nebo může být příčina spojena s vaši základní diagnózou. Bylo by vhodné proktologické vyšetření - můžete se objednat i zde do proktologické poradny na tel. č. 14500. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka9. 9. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nutnost operace tříselné kýly. Moje dcera (5 let) má asi rok diagnostikovanou tříselnou kýlu a je objednána na operaci. Cca poslední dva měsíce však vyboulení v třísle nepozorujeme. Je operace nutná nebo se to může nějak vstřebat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tříselná kýla se vstřebat nemůže. Vzhledem k věku dcery musí o indikaci k operaci rozhodnout dětský chirurg. Ve vašem případě by bylo vhodné konzultovat indikujícího lékaře. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Kristýna8. 9. 2018

Dobrý den, omlouvám se, jestli je tenhle dotaz zbytečný. Omylem jsem si na levé noze, na malíčku, utrhla půlku nehtu. Mám to zarudlý a bolí to třeba, když si sundavám ponožku. Chtěla jsem se zeptat, jestli musím do nemocnice na strhavání nehtu.Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, rozhodnutí o tom jestli je nehet potřeba strhnout nebo nebo ne závisí na klinickém nálezu a zhodnocení ošetřujícího chirurga. Jenom podle popisu vám, bohužel, nemůžu jednoznačně říct zda je strhávaní nutné. Pokud budou potíže přetrvávat, bylo by vhodné vyšetření na chirurgické ambulanci. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Karel30. 8. 2018

Dobry den... Mam perianalni pistel a zavedeny nekonečný dren. Chtěl bych se zeptat, zda se s drenem mohu vykoupat v moři . Předem dekuji za odpoved

Dobrý den, v moři se vykoupat můžete. S pozdravem M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Pokorný Jiří25. 8. 2018

Dobrý večer, mám otázku, už po druhé se mi vytvořila na palci levé nohy cysta. Poprvé to bylo po zákroku, kdy mi doktor vyřízl zarostlý nehet. Po 3 měsících se mi tam udělala 1 cysta, ta byla odoperovana a zhruba po 3 měsících, se mi udělal 2. Nevíte, co může být za problém. Mám dnu. Bojím se jít a zákrok, protože je to děsivá bolest, když mi umrtvuji ten palec už po 3. Děkuji za odpověď a rady.

Dobrý den, bez toho aby jsme vás viděli a vyšetřili se nemůžeme jednoznačně vyjádřit v čem může být problém. Pokud by jste měl zájem o konzultaci, můžete se objednat na chronickou chirurgickou ambulanci. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka24. 8. 2018

Dobry den,mam vicekrat operovane varixy na obou nohach,na leve noze mam zahojeny bercovy vred a kvuli opakovanym otokum a krecim chci podstoupit znovu operaci. Jsem pozvana na konzultaci az v prosinci.Je mozne konzultaci uskutecnit mnohem drive?Dekuji za odpoved.

Dobrý den, zkuste si zavolat na tel. č. 14500 kde vám řeknou kdy jsou k dispozici nejbližší volné termíny na objednání se do ambulance cévní chirurgie. S pozdravem MUDr. M Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka20. 8. 2018

Dobrý deň chcem sa opýtať na brata má akútnu pankreatitída leží už druhý mesiac na ARO stále má horúčky vraj nezaberajú ATB často ho čistia na pankreasu vravia že kritický stav myslíte že sa stihol dostane?

Dobrý den, to jestli se bratr z toho dostane bohužel opravdu nedokážu takhle posoudit. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Klára11. 8. 2018

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Koncem července jsem byla na vyndání pihy. Po týdnu mi vyndali stehy, ale druhý den mi to prasklo. Tak jsem jela na chirurgii k jinému doktorovi. Ten mi ránu vyčistil a zašil. Pár dní na to se rána opět otevřela kvůli hnisu. Doktor mi to tedy znovu vyčistil a zašil. Ve středu odlétám na dovolenou. Tuhle středu mi to šil a řekl ať přijdu další den na převaz. Vše…

Dobrý den, existuje velké množství přípravků na hojení ran, na to abychom vám věděli co nejlépe poradit a pomoct by bylo vhodné, aby jsme ránu viděli. Můžete se objednat na ambulanci hojení chronických ran kde vás vyšetříme a navrhneme další postup léčby.

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Iva10. 8. 2018

Dobry den, Absolvovala som ultrazvukove vysetrenie, pri ktorom lekar vylucil slabinovu herniu. V ten isty den mi vsak chirurg tuto herniu diagnostikoval s tym, ze u zien nie je riziko zacviknutia a nebudeme s nou nic robit. Prosim Vas ma prednost vysetrenie chirurga alebo ultrazvuk? Je podla Vas spravne nic s danou herniou nerobit a cakat ako sa to vyvrbi? Mam ju uz zopar rokov, v minulosti ju…

Dobrý den, nevím jestli se daná vyšetření absolvovala u nás v nemocnici nebo jinde ale bez toho, aby jsme vás viděli a vyšetřili je opravdu obtížně se vyjádřit, jestli kýlu máte nebo ne a co s ní dál dělat. V případě zájmu se můžete objednat zde do kýlní poradny Dr. Zeithamla ke konzultaci. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jan9. 8. 2018

Dobrý den, Táta 60 let , byl na operaci žlučníku s kameni 23.7 . a pořád ma bolesti na pravé straně ,spíš jaká si křečovitá bolest. vždy bolest po par vteřinách odezní. jeto normalní po operaci ? děkuji za odpověd.

2.Dobrý den, ano po operaci žlučníku můžou nějaký čas přetrvávat bolesti. Je vhodné ještě dodržovat žlučníkovou dietu, dle potřeby možno užívat analgetika. Při zhoršení potíží je možná kontrola cestou centrálního příjmu. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Dominik5. 8. 2018

Zdravím už přes rok bojuju s pistelema u konečníku, teď mám na každé straně 1. Nedávno jsem zas dostal teploty kolem 38 a CRP jsem měl 41, proktolog radil čekat, a až se udělá další tak to rozrizne zadrenuje atd furt dokola, tak se ptám jestli by se to nedalo řešit jinak.. Většinou mám během dopoledne ty teploty, pocit únavy atd, ale ráno před stolici a později odpoledne v pohodě.. Jakoby ten…

1.Dobrý den, bez klinického vyšetření a bez toho aby jsme věděli jestli a jaké další vyšetření jste podstoupil je obtížné se vyjádřit k adekvátnosti léčby. Každopádně by bylo vhodné vyloučit zde se nejedná o Crohnovou nemoc. V případě zájmu je pak možné se objednat přes recepci do IBD poradny zde. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Vlasta3. 8. 2018

Dobry den,manžel 74let, ma od jara triselnlu kylu, obcas ho poboliva a vyleza mu, po nejake dobe a klidu zase splaskne. Byl na sonu, ma ji velkou 3x1,5cm. V rijnu je objednán na operaci. Jeste ma 1cm brisni kylu, ta vsak v klidovem stavu nedela zadne problemy. V zari nas ceka 3tydenni dovolena v zahranici, behem ktere manzel odridi cca 4000km. mel by usilovat o drivejsi termin operace nebo neni…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že o prázdninách máme omezený provoz, operace a hlavně následné pooperační hojení by se do konce srpna určitě nestihlo. O dřívější termín bych proto neusilovala. U každé neodoperované kýly hrozí riziko uskřinutí ale není vysoké, manžel ale musí dodržovat spíš klidový režim (hlavně nezatěžovat břišní stěnu). Uskřinutá kýla se pozná tak, že nejde zatlačit zpátky, je…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Renata Schmidtova2. 8. 2018

Dobry den Memu nyni 19 letemu synovi byla minuly rok diagnostikovana Crohnova choroba.Zacalo to vysokymi horeckami bez jakychkoliv priznaku,ze dne na den obrovsky zanet u konecniku.Takze abces,dren..rana se mu zatahla,rada vysetreni a diagnoza Crohn.Rana se mu po dvou mesicich otevrela,takze pistel..pro biologickou lecbu zadrenovana,biologicka lecba byla schvalena..po trech injekcich opet horecky…

Dobrý den, v naší nemocnici se na problematiku IBD specializuje primářka chirurgie Dr. Šerclová. Pokud by jste měli zájem o konzultaci, objednejte se k ní do IBD poradny přes recepci. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Marie30. 7. 2018

Dobrý den.Je mi doporučována operace žlučníku.Jsem s PB ale raději by jsem si to nechala udělat u Vás.Moc jsem o vás slyšela a tak jsem získala důvěru a ráda by jsem operaci u vás absolvovala.Teď jsem už během 14ti dnů opět hospitalizována ze zánětem žlučovodu.Poraďte mi jak postupovat.Děkuji moc Grebeňová Marie

Dobrý den, objednejte se přes recepci do chronické chirurgické ambulance kde s vámi lékař všechno probere a domluví termín operace. Doneste s sebou výsledky vyšetření - zejména USG - sono či gastroskopie pokud jste jí absolvovala. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Grebeň Miroslav29. 7. 2018

Dobrý den.Manželce byla doporučena operace žlučníku.Radi by jsme tento zákrok podstoupili ve vaší nemocnici.Je to možné a jak postupovat Moc děkujeme za vaši radu poslanců na náš email.grebenovic9@seznam.cz

Dobrý den, objednejte se přes recepci do chronické chirurgické ambulance kde vám lékaře všechno vysvětlí a domluví s váma termín operace. Doneste s sebou výsledy vyšetření, které manželka absolvovala (zejména USG - sono, či gastroskopie pokud ji absolvovala). S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Nikol16. 7. 2018

Dobrý den, měla bych dotaz. Přítel byl vojákem z povolání a uvízla mu střepina na pravé hýždi. Doteď s tím má problémy, jsme z Karlových Varů a tady si ho předávají, z oddělení na oddělení až ho poslali do Prahy kde nám dali termín až v lednu. Z rány mu pořad něco teče a strašně ho to svědí, ve zprávě to nazývají píštěl. Chtělq bych se zeptat, jestli by jsem přítele k Vám nemohla objednat. Moc…

Dobrý den, nejprve by bylo vhodné dodělat zobrazovací metody (USG hýždě ev. fistulografie, ideálně v místě bydliště), z vaší zprávy nevím jestli přítel nějaké zobrazovací vyšetření absolvoval. S výsledky je pak možné se objednat k nám na chronickou chirurgickou ambulanci. Termíny budou ale až po prázdninách, protože nyní máme omezený provoz. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Kristýna15. 6. 2018

Dobrý den, rekreačně sportuji. Už asi 3 týdny mě trápí břicho, cítím se nafoukle a celkově nějak divně..Týká se to jen oblasti pod žebry, tam, kde je žaludek, játra, žlučník..Když se nadechnu, břicho se úplně nadzvedne, ale jen v té oblasti. Podbřišek je v pořádku, ten zůstává stále plochý. Žádné bolesti nemám, není nic cítit, ale když se najím, stačí opravdu málo a cítím se neskutečně plná, za…

Dobrý den, příčin, které by vysvětlovaly vaše potíže může být celá řada. Bez toho aby jsme vás viděli a vyšetřili se diagnóza stanovuje opravdu těžko. Každopádně si myslím, že vaše potíže spadají spíš pod gastroenterologii kde se můžete objednat na tel. č. 14500. Kdyby gastroenterolog doporučil i chirurgické vyšetření, tak vás, samozřejmě, na naší ambulanci vyšetříme. S pozdravem MUDr. M.…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Marie Filípková25. 5. 2018

Operace karpálního tunelu - provádíte též endoskopicky a je tento zákrok zdarma či je nutná úhrada a kolik? Jak dlouhá je objednací lhůta?

Dobrý den, ano, operaci provádíme i endoskopicky, konkrétně Dr. Kristen, výkone je hrazen z pojištění. Co se týče čekacích lhůt, všeobecně je to u nás 1 měsíc. Máte-li zájem o víc informací ohledně karpálního tunelu objednejte se k vyšetření na traumatologickou ambulanci Dr. Kristena na tel. č. 14500. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie11. 5. 2018

Dobrý den mám po dětech na jedné noze křečové žíly již před několika měsíci jsem.mela jít na operaci ale bohužel jsem operaci musela odložit.Mam rada sport zejména fitness cvičení ale bohužel po cvičení mě noha vždy rozboli a cítím vní jakési horko a paleni .Naposledy když jsem byla u lékaře tak mi prý nefungujou chlopně a rada bych se chtěla křečových žil zbavit ale nevím kam.se objednat zda do…

Dobrý den, objednejte se do ambulance cévní chirurgie zde do Hořovoc, tam s vámi pani doktorka probere možnosti léčby včetně operačního řešení. S pozdravem MUDr. M. Štastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jana27. 4. 2018

Dobrý den, dle CT mám menší paraumbilikální hernii obsahující pouze tuk. Občas je po námaze citlivá, ale vše je jen chvilkové. Je nutné takovouto kýlu řešit operativně, pokud neobsahuje střevo a jiné důležité orgány? Mám mnoho dalších diagnoz a věcí ve vyšetřování a tak si nechci ještě více komplikovat situaci.Děkuji

Dobrý den, popsanou kýlu není nevyhnutné nyní operovat, vše záleží na domluvě lékaře s pacientem. Samozřejmě i u malých kýl hrozí riziko uskřinutí kdy je nutné operovat neodkladně. Jak prevence je potřeba šetřit břišní stěnu, nezvedat nič těžké. Pokud by jste měla o operaci zájem, je možné se objednat na chronickou chirurgickou ambulanci ev. do kýlní poradny na tel. čísle 14500. S pozdravem MUDr.…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela21. 4. 2018

Dobrý den, mám dotaz ohledně anální fissury (zevně malý strážní hrbolek), kterou si léčím 5 týdnů Hemagelem procto a Elocom ung. Před 9 dny mi byl aplikován Dysport ve 2 ing. kontralaterálně. Za celou dobu necítím žádnou úlevu a zlepšení. Mám bolesti při vyprazdňování, tlak v konečníku při sezení, pálení a svědění konečníku. Prosím Vás o radu, jak dále postupovat v léčbě, zda je možná jiná léčba…

Dobrý den, můžete se objednat do proktologické ambulance na tel.č. 14500, tam vás vyšetří a proberou s vámi všechny možnosti léčby. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie S.10. 4. 2018

Dobry den... Mam perianalni pistel a zavedeny nekonečný dren. Chtěla bych se zeptat, zda s drenem mohu do solaria. Předem dekuji za odpoved

Dobrý den, ano, s nekonečným drénem do solária můžete. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Vv10. 4. 2018

Dobrý den, vcera jsem podstoupila kolonoskopii pro hemoroidy ( občasná červená krev na toal. papiru).pro členitost střeva a tím pádem bolestivost jsme bohužel nedojeli az na konec střeva.prohlidnutych 120cm však zcela bez nálezu, diag.hemoroidy 3.stupne.chci se zeptat, zda dle zpravy chybi jeste mnoho cm do konce a zda bych mela vysetreni podstoupit pro jistotu znovu, lekar nechal rozhodnutí na…

Dobrý den, doporučuji domluvit se s lékařem, který vám koloskopii indikoval podle toho co se od výsledku očekávalo. Dle zprávy, kterou jste přiložila je doporučena kontrola za 2 měsíce, kterou je vhodné absolvovat. S pozdravem MUDr. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana Zemanová30. 3. 2018

Dobry den, dnes jsem pracovala na chalupe a na nekolika mistech se poskrabala nebo oprela o zrezively hrebik na plance od plotu. V zadnem z pripadu nedoslo k hlubokemu poruseni kuze, pouze u jednoho z nich bylo videt trochu krve (foto na ruce) - poraneni pres rukavici a u druheho trochu porusena kuze - skrabnuti pres kalhoty (foto na noze). Pokazde slo asi o jiny hrebik. Chtela bych se zeptat,…

Dobrý den, panikařit nemusíte, dle přiložené fotky jde o poranění povrchové, které neproniká kůži. V těchto případech platí očkování proti tetanu standardně 15 let, pokud by jste ale měla zájem o přeočkování, je to možné cestou praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
vera Vindušková25. 3. 2018

Dobrý den,mohu se zeptat mam časte bolesti břicha,zvraceni.mám chronicke snižení funkce ledvin.nyní na ultrazvuku při prevenci zjištěny kamenny v žlučníku,mohu sVámi konzultovat a nebo se objednat rovnou na operaci.dekuji moc

Dobrý den, v případě průkazu kamenů ve žlučníku je nutno dodržovat žlučníkovou dietu - nemastná netučná strava, volba operačního výkonu je vždy na domluvě lékaře s pacientem. Z našeho pohledu doporučujeme chir. odstranění žlučníku, obzvlášť když máte potíže opakovaně. Můžete se objednat do chronické chirurgické ambulance kde s vámi lékař všechno probere a v případě zájmu i naplánuje operaci.…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta D.21. 3. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak to u vás v nemocnici je s estetickými zákroky. Mám odstáté jedno ucho a celkem se za to stydím, proto bych to chtěla nějak "upravit". Už jsem na jedné operaci byla když mi bylo 5 let, ale nepovedla se. Můžete mi prosím sdělit cenu takového zákroku, popř. kam a jak bych se mohla objednat? Děkuji.

Dobrý den, korekční operace boltců u nás v nemocnici provádíme u dětí i dospělých. Do 10 let je výkon hrazený pojišťovnou, nad 10 let si pacient hradí sám. Zavolejte mi prosím na číslo: 727867018 a objednejte se ke mne do ambulance na vyšetření a domluvení dalšího postupu. Dr. Olšavová

Martina19. 3. 2018

Dobrý den, můj měsíční syn má retenci pravého varlete a pravděpodobně podle pediatra také vpravo tříselnou kýlu (zatím nevíme s jistotou, na vyšetření na dětskou chirurgii v našem městě nás objednali až za 3 týdny). Chtěla bych se zeptat, zda je bezpečné čekat na vyšetření tak dlouho a jak dlouho se přibližně čeká u Vás, uvažuji o změně nemocnice. A jak dlouhá je u Vás čekací doba na operaci?…

Dobrý den, problematika retence varlete a tříselné kýly u malých dětí spadá pod obor dětské chirurgie a ne všeobecné chirurgie (dospělí). Dětská ambulance zajišťuje konziliární vyšetření dětským chirurgem, kteří k nám taky docházejí operovat z FN Motol. Na váš dotaz by vám proto možná věděl lépe odpovědět pediatr nebo zkuste zavolat na recepci na tel.č. 14500 a zeptat se na ordinační dobu…

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Mikuláš Uličný8. 3. 2018

Dobrý večer. Pod 4. prstem L ruky mám jakési tvrdé zduřeni. Při masírování to hodně bolí. Pohyb do maxim. extenze je možný pouze s bolestmi. Velikost zduřeni je ve velikosti velke fazole. Prosim, co mám podniknout. Slyšel jsem o vaší erudovanosti v tomto ohledu. Děkuji. S pozdravem MIKI

Dobrý den, je potřeba aby nález viděl a zhodnotil chirurg a tak rozhodnul o dalším postupu a léčbě. Zastavte se na chirurgické ambulanci centrálního příjmu nebo se objednejte na chronickou chirurgickou ambulanci na tel. č. 14500 kde vás vyšetříme a domluvíme další postup. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Anežka K.7. 3. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli bych mohla ve vaší nemocnici podstoupit operaci břišní kýly v jizvě . Jsem z Chomutova.

Dobrý den, ano, operaci břišní kýly můžete podstoupit i u nás v nemocnici. V případě zájmu se objednejte do kýlní poradny na tel. č. 14500, čekací lhůta na operaci je průměrně 1-2 měsíce. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Zamrazilová19. 2. 2018

Dobrý den,dne 12.1,2018 jsem u Vás podstoupila operaci flap píštěle,na kontrole u vás jsem již byla,hojí se to dobře,chci se zeptat zdali by jsem mohla jet do termálních lázní,popřípadě za jak dlouho po zákroku. Děkuji za odpověd

Dobrý den, do lázní budete moct až po zhojení a jelikož je délka hojení po flapu individuální, je potřeba, aby nález zhodnotil lékař na ambulantní kontrole. Objednejte se proto do proktologické/IBD poradny kde vás vyšetří a poskytnou další informace. S pozdravem M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Frantiska11. 2. 2018

Dobry den,mam jiz po ctvrte recidivu brisni kyly...chtela bych se zeptat zda u vas provadite abdominoplastiku zaroven s operaci kyly?A zda je to placeno pojistovnou.Dekuji Prochazkova

Dobrý den, abdominoplastiky na našem oddělení neprovádíme. S pozdravem MUDr. M.Štastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Eva5. 2. 2018

Dobrý den, na stehně z boku se mi objevil tento útvar, nevím jak dlouho tam již je. Mám prosím plašit a nebo je neškodný? Je cca 5-6mm velký, trošku vystouplý. Děkuji předem.

Dobrý den, tato problematika spadá pod obor kožního lékařství, objednejte se proto, prosím, k vyšetření do kožní ambulance. Bude-li to indikované, je možné útvar ambulantně odstranit na chirurgickém sálku po objednání. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Eva30. 1. 2018

Dobry den mam totaz uz od rana mam strasne bolesti v pravem podbrisku chci se zeptat co to muze byt nemam moznost si dneska zajet k dr dekuji za radu

Dobrý den, bolesti v pravém podbřišku můžou mít řadu příčin, jak chirurgických tak třeba gynekologických. Bylo by vhodné navštívit praktického lékaře nebo v případě velkých bolestí chirurgickou ambulanci k dalšímu dovyšetření a vyloučení zánětu slepého střeva. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Olga26. 1. 2018

Dobrý den,moje švagrová,51 let,hospit. na neurol. od 3.10.2017,dlouhodobě na JIP,11.1.2018 převoz do Masar.sanatoria,polymorbidní,ohromný nehojící se sakrální dekubit,léčba nezabírá,nasazeno morfium..Chci se zeptat na možnost aplikace larev bzučivky,zabývala se tím MUDr. Eva Šimůnková,jaké jsou příp. možnosti aplikace,je to naše poslední naděje.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na našem chirurgickém oddělení tento typ léčby dekubitů neprovádíme a proto s tím, bohužel, zkušenosti nemáme. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Blanka Šťastná19. 1. 2018

Dobrý den. Před měsícem jsem si pádem způsobila podlitinu o průměru cca 12cm na lýtku. Nejprve se vybarvila, po 3 týdnech vše zmizelo. Zůstala bolestivost při doteku a při větších otřesech. Uprostřed také zůstalo tvrdé místo. Je potřeba navštívit chirurga?

Dobrý den p. Blanko, po větším úrazu můžou bolesti přetrvávat delší dobu, i víc než měsíc. Tvrdé místo, které popisujete může být vazivově změněná krevní sraženina, které se v podkoží v místě úderu vytvoří. V případě pochybností navštivte svého praktického lékaře a ten vás v případě potřeby odešle na chirurgické vyšetření. S pozdravem M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
LADISLAV18. 1. 2018

dobry den jsem objednan na 2.unora na operaci kyly /.dr.zeithaml/ potrebuji potvrdit datum operace. dekuji. ladič ladislav.nar.2,8,1956.

Dobrý den p. Ladič, váš termín operace platí, jste zapsán v operačním programu S pozdravem M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
P.14. 1. 2018

Dobry den, je mi 37, zadne problemy nemam, stolici mam pravidelnou kazdy den rano, normalni konzistence i barvy, bez hlenu, bez bolesti. Od porodu (9let zpatky) mam hemoroidy, mivala jsem pri tužší stolici obcasnou (1x za rok) jasne červenou krev na toaletnim papire a nekdy i na povrchu stolice (velmi male množství).pre d rokem jsem byla pro jistotu na kolonoskopii, vse ok, nalezeny jen hemoroidy…

Dobrý den Petro, s velkou pravděpodobností se opět bude jednat o krvácení z hemoroidů, které máte potvrzené. Zatím při vašich aktuálních potížích není nutné koloskopii znova podstoupit. V případě zhoršení by bylo vhodně vyšetření na proktologické ambulanci kde s vámi proberou i možnosti chirurgického řešení. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Denisa12. 1. 2018

Dobrý den,mám u vás plánovanou operaci-chir.odstranění perianálnì píštěle na 31.1.,zapomněla jsem se dnes při konzultaci zeptat,zda je nutné vysadit antikoncepci?Mám za sebou již několik gyn.operací ,ale nikdy jsem vysazovat nemusela.Děkuji za odpověď.

Dobrý den Deniso, před vaší plánovanou operací není nutné antikoncepci vysazovat. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana12. 1. 2018

Dobrý den,jsem objednána na plánovanou operaci TEP kolena do vaší nemocnice na 26.3.2018,ale od začátku prosince 2017 jsem začala mít problémy se žlučníkem,žluč.kameny.Byla by možná operace do plán.operace kolena?Jsem ze Třemošné a v okolí jsou dlouhé čekací doby,děkuji

Dobrý den, do konce března ještě volné termíny na operaci žlučníku máme. Objednejte se do chronické chirurgické ambulance kde vám lékař všechno vysvětlí a domluví s vámi termín operace. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Simona12. 1. 2018

Dobrý den, mám dotaz zda operujete krční cysty? Mám cystu na krku v oblasti podbradku, již jsem byla na vyšetření v ÚVN, kde mi jí zjistili. Chci se jen optat, zda je možné její vyndání ve vaší nemocnici. Děkuji

Dobrý den p. Simono, na našem pracovišti všeobecné chirurgie krční cysty neoperujeme, tato problematika spadá pod ORL. Objednejte se proto do ORL ambulance kde s vámi lékař možnost operačního odstranění prodiskutuje., objednejte se k MUDr. Olšavové telefonicky přes recepci 14 500. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Maruška5. 1. 2018

Dobrý den. Už 7let mám Crohna (s maximem postižení v levém tračníku a ileocékalní oblasti) Delší dobu mě trápí píštěle ze kterých mi dříve vytékal zánět. Po vyšetření mě léčili kortikoidy. Problém ustal, ale vzápětí mi z nich šla stolice, která trvá do teď. Stav se nezlepšuje, naopak mi jde občas stolice pochvou. Tak mi můj ošetřující lékař doporučil vaše specializované středisko. Mám i vyhřezlí…

Dobrý den, objednejte se do IBD poradny (každé úterý) na tel. č. 14500 kde pracují lékaři specialisté na tuto problematiku a kteří s vámi vše prodiskutují a navrhnou vhodné řešení. Délka rekonvalescence poté závisí na domluveném typu operačního výkonu. S pozdravem MUDr. Šťastná Martina

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Důlová24. 12. 2017

Dobrý den,od roku2013 mi byla diagnostikována divertikuloza sigmato.Od té doby jsem prodělala 8 divertikulitid.Letos jsem měla CT koloskopi a nález je divertikly po celém tlustém střevě,nejvíc na transverzu,méně na sigmatu a nejmín na tračníku.vzhledem k potížím mi je navržena subtotální kolektomie. Já se,ale bojím jaký bude můj život po tomto zákroku.Neexistuje pro mě jiné řešení? Děkuji Důlová

Dobrý den, vzhledem k nálezu na CT a opakovaným divertikulitidám je navržená operace vhodným řešením. K vysvětlení podrobností ohledně operace a pooperačního průběhu se objednejte do proktologické poradny na tel. č. 14500. S pozdravem MUDr. M. Šťastná

MUDr. Martina Šťastná
35
Zobrazit celý dotaz
Červenková20. 12. 2017

Dobrý den, dceři (9 let) se objevila na nártu tuhá, nebolestivá boule velikosti pingpongového míčku. Máme přijít do všeobecné chirurgické ambulance? Děkuji. Červenková.

Vážená paní Červenková, nejdříve by bylo vhodné nechat dceru vyšetřit kožním lékařem, pokud ten zhodnotí, že je nález k odstranění, tak se poté objednejte do chronické chirurgické ambulance. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Kateřina16. 12. 2017

Dobrý den, před 7 lety mi byl odebrán žlučník. Již pár měsíců mě občas bolí v pravem podžebří a mám potíže s trávením. Bolest je většinou v noci. Je možné, že se objeví znovu kameny? Dietu moc nedržím. Děkuji

Vážená paní Kateřino, ve žlučových cestách by se kámen objevit mohl, ale obtíže mohou být i jiného původu. Nejvhodnější by bylo dovyšetření původu obtíží. Domluvte se s Vaším praktickým lékařem na vyšetření (krevní odběry, USG břicha, klinické vyšetření), který Vás poté ev. odešle dle výsledku na specializovaná dovyšetření. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Antonín5. 12. 2017

Dobrý den, potřebuji operaci tříselné kýly. Jaké máte čekací doby, kdy bych mohl přijít na řadu? Děkuji

Vážený pane Antoníne, operace tříselných kýl provádíme, vždy je první nutné vyšetření v naší kýlní poradně a čekací doba je přibližně 3 - 4 týdny. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Lucie pekarova27. 11. 2017

Dobrý den, mám 9 letou dceru, která si přeje plastiku uší. Děláte to v Horovicke nemocnici? Děkuji LP

Dobrý den, ano, plastiky boltců provádíme v Hořovické nemocnici na ORL - prosím objednejte se ke konzultaci přes ORL ambulanci. s pozdravem, Olšavová

Lenka25. 11. 2017

Dobrý den měla jsem vřed na zadku zůstala mi tam boule a prověsil se mi zadek jde ti nějak odstranit? Nemám zadek jak ostatní děkuji za odpověď

Milá Lenko, dle Vašeho dotazu si úplně neumím představit co se Vám přihodilo, ale je možnost to osobně řešit cestou naší chronické chirurgické ambulnace po objednání. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Karolína12. 11. 2017

Dobrý den, již druhý den mě bolí břicho občas i pohnutí na levé straně prsu. Před rokem jsem byla v Praze na gastroskopii a zjistili mi žaludeční kilu ale nějak jsem to nejevila. Nevím zda dojít k doktoři nebo zda si mohu nějak pomoci sama.

Dobrý den Karolíno, určitě by Vás měl vyšetřit lékař - může Váš praktický, který vás eventuálně odešle k dalším vyšetřením. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Klára3. 11. 2017

Hezký den přeji...mám dotaz. Mám cca 2roky Crohnovu nemoc . Dozvěděla jsem se od kamarádky, že se na ni specializujete a lze Crohna vyléčit. Upřimně tomu moc nevěřím proto píší Vám odborníkům. Předem děkuji za odpověd s pozdravem Klára.

Vážená Kláro, bohužel Crohnovu chorobu zatím vyléčit nelze, ale jde velmi účinně léčit s minimálním omezením běžného života. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Tereza3. 11. 2017

Dobrý den, před pěti lety jsem spadla na kolečkových bruslích a na vnější straně pravého stehna mi dle praktické lékařky pravděpodobně praska fascie. Než jsem s tím stihla jít na chirurgii, zjistila jsem, že jsem těhotná a v takovém stavu by se mnou nikdo stejně nejspíš nic nedělal, takže jsem to nechala být. Dnes tam mám bouli a zbytek modřiny - takovou mapu. Mezi tím jsem znovu dvakrát…

Dobrý den Terezo, z vašeho popisu není úplně jasné o co by se mohlo jednat, ale pokud by vám "hrbol" překážel, tak je možné ho vyšetřit (klinicky, ultrazvuk - USG a ev. magnetická rezonance) a podle nálezu i chirurgicky odstranit. Domluvte se s vaším praktickým lékařem, aby vám vydal žádanku na ultrazvukové vyšetření "hrbolu". Pokud nález bude k chirurgickému ošetření, tak ať Vás odešle k nám na…

Patricie25. 10. 2017

Dobrý den, Byla jsem u vás v nemocnici minulý týden hospitalizována a nyní jsem 6. den po operaci - odstranění žlučníku, v nemocnici jsem snesla každé jídlo, co mi dali, doma už je to horší. Zkoušela jsem jáhlovou kaši s marmeládou - do hodiny se mi udělalo nevolno a zvracela jsem (přitom veka s marmeládou bylo moje první jídlo po operaci). Vařila jsem si rýži s mrkví a kuřecím masem - v parním…

Dobrý den Patricie, určitě je to po operaci u každého pacienta velmi individuální, ale stav co popisujete, je již hraniční a určitě by stálo za to, abychom vás v nemocnici zkontrolovali - kdykoli se dostavte k akutní kontrole na centrální chirurgický příjem v nemocnici v Hořovicích. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Anita18. 10. 2017

Dobrý den, mám velké problémy s hemoroidy, chci situaci řešit a nevím na jaká vyšetření a kam se objednat. Prosím o radu jak postupovat, jak upravit stravu, a jaká jsou další doporučení k odstranění mých problémů. Děkuji

Dobrý den Anito, problematika hemoroidů je řešena v naší proktologické poradně. Můžete se objednat osobně v recepci či přes tel. číslo 14500. V poradně proběhne vyšetření a na jeho základě se s lékařem domluvíte o dalším postupu (nutnost operace, úprava dietních návyků, prevence, apod.) S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Wolfova30. 9. 2017

Dobry den. Jsem tri roky kolostomicka. Jsem ve styku s hodne stomiky. Vetsinou nas trapi veliky problem, protekani sacku. Na videu jsem videla stomii, ktera byla vysita nekolik cm (3,4) nad povrch. Velka vetsina stomiku ma stomii soubezne s brichem. Kdyby byla stomie tak 3,4 cm na povrchem da se zasunout primo do sacku a nedochazi potom k neprijemnemu protekani. Ptam se, jestli zalezi pouze na…

Vážená paní Wolfová, několik cm nad povrch se vyšívá stomie z tenkého střeva. Kolostomie, což je i Váš případ se standardně vyšívá do úrovně břišní stěny. Pokud máte problémy s podtékáním stomické pomůcky, poraďte se s vaší stomickou sestrou, zda se např. nedají použít jiné sáčky apod. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Iveta1. 9. 2017

Dobrý den.Prosim o radu.Pred 6 dnami som mala uraz - posmyknutie a pad na lavu ruku.Ci ide o zlomeninu alebo puklinu by mal urcit snimok po 5-7 dnoch .Dnes je siesty den a najblizsi pracovny den bude v pondelok co bude 9. den od urazu.Mam ist na pohotovost dnes alebo zajtra alebo staci ist na kontrolny RTG az v pondelok. Vopred dakujem.Iveta

Dobrý den Iveto, 5 - 7 dní je orientačních. Určitě bude stačit, když půjdete na kontrolní snímek až v pondělí. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Pavla23. 8. 2017

Dobrý den, od včerejšího večera mám podezření na počínající zánět žil, již jsem dříve měla. Trpím na křečové žíly, které se v těhotenství dost zhoršily, beru Godasal, Detralex. Nyní jsem v 35tt a budu rodit opět ve Vaší nemocnici, čeká mne třetí sekce. Z důvodu gestačního diabetu cca za 4 týdny. Zítra jdu s žílami k praktikovi pokud mne pošle na sono nohy možno se domluvit k Vám aby se stihlo…

Vážená paní Pavlo, určitě je možnost se na USG/sono žil objednat k nám do nemocnice a i je možnost se objednat k nám do nemocnice k dr. Valešové na cévní vyšetření a domluvení dalšího postupu po porodu. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Tomas21. 8. 2017

Dobrý den mám vrozený vpaceny hrudník chtěl bych se zeptat jesli provádíte operaci a na koho bych se měl v tomto případě obrátit diky

Dobrý den Tomáši, tento typ operací na našem pracovišti neprovádíme. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Darina10. 8. 2017

Dobrý den, prodělala jsem žlučníkovou koliku, stále mě lehoulince pobolívá v pravém podbřeží, jelikož mám špatné skušenosti s naší nemocnicí chtěla bych se obrátit na Vás, je možnost přijed po sonu a všech potřebných vyšetření k vám do nemocnice? Moc děkuji za odpověď

Dobrý den Darino, velmi nás těší Vaše důvěra v naší nemocnici a samozřejmě se na nás po vyšetřeních obraťte a domluvíme další postup. Objednejte se přes tel. číslo 14500 do chronické chirurgické ambulance. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Karolína9. 8. 2017

Dobrý den pane doktore.Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. V 3/2012 jsem podstoupila operaci chronické řitní trhliny.V 5/2012 mi byla doporučena reoperace,kterou jsem odmítla.Od té doby mé problémy v menší míře přetrvávají.V 10/2017 jsem obj.do Plzně k operaci s dg.kompletní transsfinterická píštěl,indikací exstirpace a elast.a tras.ligatura.Byla bych moc ráda za Váš názor,zda je nutné tuto…

Vážená paní Karolíno, pokud se chcete píštěle zbavit, tak je určitě potřeba v 1. době podstoupit její drenáž, nejlépe "volným, nekonečným" drénem - Elastická ligatura s postupným prořezáváním a jizvením svěrače je riziková a na našem pracovišti ji velmi nedoporučujeme. Dále si myslím, že exstirpace traktu není nutná - a v 2. době podstoupit eradikaci píštěle např. plastikou vnitřního ústí…

Markéta27. 7. 2017

Dobrý den, před 7 týdny jsem si zlomila bederní obratel L1, zavřená zlomenina, byla zvolena konzervativní léčba. Vše se dobře hojí, po bytě již smím chodit bez berlí, venku s berlemi, ale sezení mám omezit na minimum. Doma mám klekačku, bylo by tedy možné používat ji, abych nemusela stále jen stát nebo ležet? Děkuji za odpověď.

Vážená paní Markéto, klekátko ke klečení je možno používat, ale jinak je opravdu velmi nutné dodržovat zavedený a doporučený režim. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Sára27. 7. 2017

Dobrý den, již týden mě trápí bolest pupečníku, těhotná nejsem. Mám 9 let piercing v pupíku, toto se mi stalo za poslední dva měsíce podruhé. Ráno jsem se vzbudila a pupečník mě bolel, myslela jsem si, že jsem si ho jakoby přeležela, nebo se v noci za něco blbě chytla, před měsícem mě to po pár dnech přešlo, ale teď mě bolí už týden a víc, než předtím, piercing jsem si tedy vyndala, pupečník mám…

Vážená Sáro, příčin může být mnoho. Jednou z nich může být, že v oblasti pupku máte zánět, další příčinou může být, že s Vám vytvořila pupeční kýla, ale jak píši, přičin může být více. Pokud obtíže nezmizí či se budou opakovat, tak nejvhodnější bude nechat se vyšetřit Vaším praktickým lékařem. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Eliška18. 7. 2017

Dobrý den, mám Crohna a 30.6. jsem u Vás byla na operaci (ICR lap.asist.), 11.7. jsem byla na vyndání stehů. Nyní mi (od 14.6.) ze spodní části jizvy u pupíky občas vytéká hnis, v horní části cítím také boule, ale tady nevytéká nic. Chtěla bych se zeptat, zda-li je toto běžný pooperační stav nebo je nutná kontrola u Vás. Děkuji moc za odpoveď

Vážená paní Eliško, běžný pooperační stav toto není. Běžné je, že se rány zhojí a k žádné hnisavé sekreci při hojení nedochází, ale u části operovaných pacientů k této nezávažné komplikaci dojít může. Většinou si s tím poradí v místě bydliště na chirurgické ambulanci, ale je samozřejmě možné každé úterý po objednání si nechat ránu nechat ošetřit u nás v IBD poradně či akutně kdykoli a bez…

Ludmila18. 7. 2017

Dobrý den, 15ti letému synovi bolí strany palců u nohy (pr. i levé), pravděpodobně mu zarůstají nehty. Byla mu navržena plastika nehtového lůžka v celkové anestezii. Chtěla bych se zeptat, zda tento zákrok neprovádíte ambulantně. Slyšela jsem, že pokud problém není akutní, tak se s plastikou pospíchat nemá? Děkuji mockrát.

Dobrý den paní Ludmilo, tuto proceduru u nás neprovádíme, tak bohužel nejsem v tomto směru správná osoba k podávání doporučení. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Lukas13. 7. 2017

Dobrý den, Jsem po operaci slepého střeva a následně po zábetu v dutině břišní což bylo cca před 2 roky.tedka semi v rane udělala pistel a cokoliv sním jde přes pistel ven í antibiotikům.pry je jako otevřené střevo a jde to ven mam s tim jit pry na operaci jak dlouho muzu byt po zákroku v nemocnici?Děkuji za odpoved

Dobrý den Lukáši, přesná délka hospitalizace se po daném zákroku nedá určit, ale přibližně jde o 7 - 10 dní. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Lenka11. 7. 2017

Dobrý den. Chci se zeptat. Dcera 11let zlomena noha v nartu. Má sádru do vody barevnou. Praskla ji na patě a na chodidle. Sla jsem s ní k nasemu lékaři v Rokycanech kde jsem dostala vynadano proc tam chodim,ze si dcera zato muze sama kdyz po ni chodi. Ale nechodia. Sestra ji prasklou sadru na pate ostrihala.a ma tam kolo a je ji videt pata a na to praskle chodidlo ji mam koupit kobercovou pasku a…

Vážená paní Lenko, pokud si nejste jistá, že sádra "vydrží", což se přes internet nedá posoudit, tak se určitě bez obav objednejte na konzultaci do naší traumatologické ambulance k dr. Kristenovi. Prosím přineste s sebou snímky z RTG vyšetření - např. na CD, ať nemusíme u dcery provádět nadbytečně nové RTG snímky. Objednat se můžete přes tel. číslo: 14500. Hezké léto MUDr. V. Dotlačil

Vaclav8. 7. 2017

Prosím mám crona a zavedené dva dreny po píštěli ,je možné se občas vykoupat v bazénu .Děkuji za odpověd Václav

Vážený pane Václave, pokud nejste čerstvě po "zavedení" drénů, tak je určitě možné, se ve vlastním bazénu koupat. Hezké léto S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Denisa21. 6. 2017

Dobrý den, 3.5 jsem si zlomila nohu, dg: fractura V. metatarsu cominnut, sádru jsem měla 5 týdnů, špatně mi to srusta. Šálek není pevný. Po sundání sádry, po 5t, kdy mi "lékař" řekl, cituji: že to mám slepene u sebe, ale že na končetinu nesmím stoupat, šálek stále není pevný. Jsem se ho jako zdravotní sestra zeptala, jestli tedy dostanu nějakou fixaci. Odpověď byla velmi arogantní, že ne a že…

Dobrý den Deniso, nejlepším způsobem ke zhodnocení Vaších obtíží a k jejich správnému vyřešení je vhodná osobní návštěva v naší specializované traumatologické poradně. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil S pozdravem

Tonda15. 5. 2017

Dobry den chtel bych se zeptat jaky cystoskop používáte u vyšetření mužů zda flexibilní nebo neohebný děkuji.

Dobrý den, máme zde oba typy cystoskopů, u mužů se používá flexibilní typ. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Veronika5. 5. 2017

Dobrý den, manžel podstoupil u vás 6.4.2017 operaci píštěle tzv. ,,flap",má za sebou už i kontrolu...prý vše ok...ALE, má stále pocit, že se mu to nezhojilo správně a že tam tu dírku stále má. Stále mu z rány něco vytéká,bez sterilního čtverečku se neobejde. Od včera mu kouká s konečníku jakýsi drátek..může to být steh? Jak je to možné? Jak se pozná,že se mu to hojí špatně? Jsou nějaké příznaky?…

Dobrý den Veroniko, vše co popisujete je normální pooperační stav, může trvat déle než sekrece z píštěle ustane, a také než zevní ústí zmizí. Vámi popisovaný drátek je opravdu steh, který můžete odstřihnout nebo ho nechat odpadnout, jen za něho netahejte. Používá se vstřebatelné vlákno, které se pomalu rozpouští a takto může vypadávat. Příznaky jsou nejčastěji: bolest, teplota, hnisavá či…

Wolfova3. 5. 2017

Dobry den. Chtela jsem se zeptat, jestli pani primarka Serclova operuje kylu u stomika.Dekuji Wolfova

Vážená paní Wolfová, v určitých indikovaných případech p. primářka Šerclová tento typ kýl operuje, avšak vždy je předtím nutná osobní konzultace v její poradně po předchozím objednání na tel. čísle: 14500. Hezký den. S podzravem MUDr. V. Dotlačil

Lukas29. 4. 2017

Dobrý den, chci se zeptat, mam vpáčený hrudník. Nějakou dobu cvičím, ale hrudník se nezlepšuje. jeden kulturista mi poradil, že to řešim špatně, že to musim řešit přes Chirurga. Chci se zeptat jaká je diagnoza? Popř. je složitá operace ? Děkuji :)

Dobrý den Lukáši, diagnóza je vpáčený hrudník (pectus excavatum), tento typ operace se na našem pracovišti neprovádí, ale obecně se operace provádí buď klasicky či nyní více miniinvazivně (metodou MIRPE). Je však třeba se obrátit na specializované pracoviště, která se této problematice věnují, např. dětská chirurgická klinika FN Motol. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Jaroslava18. 4. 2017

Dobrý den, je možné provést kolonoskopii v celkové narkóze? Před rokem provedena subtotální kolektomie, letos laparotomie,adhesiolýza, resekce ilea. V minulosti jsem podstoupila dvakrát kolonoskopii bez premedikace a již nikdy více.

Vážená paní Jaroslavo, koloskopii v celkové anestézii lze provést. Vždy však záleží na domluvě s lékařem odesílajícím Vás k vyšetření a na možnostech endoskopického pracoviště. U na našem pracovišti lze této možnosti využít, avšak je nutné se předem domluvit. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Drahuše8. 4. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda operujete i lidi z jiných krajů

Vážená paní Drahuše, jako pacient máte ze zákona právo na výběr zdravotnického zařízení, takže ano, operujeme i pacienty z jiných krajů a budeme rádi, pokud se Vy nebo někdo z Vašich blízkých svěří do naší odborné péče. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Richard Šťastný5. 4. 2017

Dobrý den mám crohnovu chorobu a mám pocit operaci. Zbytek mého střeva je 1 metra k tomu mám i broviakův katetr. Chtěl bych vědět jaké bych měl u vás možnosti. Jsem sledovaný v FN Brno-bohunice.

Vážený Richarde, z Vašeho dotazu mi bohužel není jasné, na jaké možnosti se ptáte. Pokud byste chtěl konzultovat chirurgickou péči při Vašem onemocnění, objednejte se do IBD poradny přes recepci. S sebou ke konzultaci přineste výsledky posledních provedených vyšetření (koloskopie, gastrofibroskopie, magnetické rezonance, apod.). S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Eva4. 4. 2017

Dobrý den,před půl rokem mi byla diagnostikováno autoimunitní onemocnění-idiopatická ulcerozni kolitida.Ráda bych se zeptala,zda je možné při této nemoci užívat i doplňky stravy nebo probiotika,např.colostrum apod.Děkuji

Vážená paní Evo, určitě může při ulcerosní kolitidě užívat doplňky stravy nebo probiotika. O colostru nevím, že by mělo na ulcerosní kolitidu jakýkoli vliv. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Hana3. 4. 2017

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se s Vámi poradila. Devítiletá dcera spadla v pátek na bruslích na zápěstí. Na pohotovosti dle RTG zvlnění periostu dist radia. Dg Fractura metaphyseos. dist. radia 1. dx s.d. Dcera dostala sádrovou dlahu na 3 týdny. Protože pan doktor nemluvil dobře česky, moc jsem mu nerozuměla - jednou řekl, že má dcera ruku zlomenou, podruhé, že je "jen" naštíplá. Dlaha je…

Dobrý den, vždy záleží na typu a přesné lokalizaci zlomeniny, dle Vaše zápisu je kost opravdu zlomená, ale k dalšímu postupu by bylo nejlépe vidět RTG snímky. Dle typu zlomeniny a věku záleží i na délce fixace a určitě by po 4-7 dnech mělo dojít ke kompletizaci fixační sádrové dlahy. Není problém se osobně obrátit na naše pracoviště k další terapii. Nejlépe po objednání cestou chronické…

Marek16. 3. 2017

Dobrý den,jsem 2.týdny po laparoskop.operaci oboustr.tříselné kýly u Vás v nemocnici.Teď cca od neděle mám v pravé noze brnění,mravenčení (jakoby skř.nerv).Chci se zeptat jestli to je pooperační důsledek hojení břišní dutiny a kýly a příznaky odezní nebo nastal jiný problém.Děkuji za info.

Vážený pane Marku, popisované příznaky se po daném typu operačního výkonu mohou přechodně objevit, avšak měl byste postupně pozorovat ústup obtíží. Pokud k tomu nedojde či se naopak se obtíže budou zhoršovat, objednejte se na kontrolu k lékaři, který Vás operoval či navštivte naší akutní ambulanci. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

GABRIELA13. 3. 2017

Dobry den měla jsem mýt operaci žlučníku 8.března pro virozu jsem jí zrušila tet bych se chtěla objednat ale nevím na které číslo mám volat .děkuji za odpověd

Vážená Gabrielo, kontaktujte lékaře v chronické chirurgické ambulanci na tel. čísle 311 553 014 a domluvte se s ním. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Petr7. 3. 2017

Dobrý den, trápí mě opakované lehké záněty divertiklů. Za 15 měsíců celkem 4x. Je nutná operace, provádíte příslušná vyšetření a tuto operaci na vašem pracovišti chirurgie? Včera provedena kolonoskopie. Endoskopický obraz lehké divertikulitidy. Pokročilá divertikulosa stigmatu Velice děkuji z reakci

Dobrý den, ano, kompletní vyšetření i operace pro opakující se divertikulitidy esovité klička tlustého střeva provádíme, ale před eventuální indikací k operačnímu řešení je nutné kompletní dovyšetření. Budu rád, když se objednáte ke mně do poradny (každé úterý mezi 9:00 - 16:00) k dovyšetření. S sebou prosím přineste nálezy z koloskopie a dalších vyšetření. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Pavel16. 2. 2017

Dobry den, byla mi nalezena varikokela II. stupne vlevo a pred nekolika lety mi operovali pupecni kylu, po ktere se mi udelala v miste operace boule(pry se jedna o stehovy granulom, ktery by se mel casem vyriznout). Chtel jsem se zeptat zda je mozne tyto dva zakroky provest najednou nebo musim podstoupit operace dve? Dekuji.

Dobrý den, určitě vhodnější by bylo provést výkony odděleně, ale definitivní slovo bude mít Váš ošetřující urolog. S pozdravem MUDr. Vojtěch Dotlačil

Ivana16. 2. 2017

Dobrý den mám na vás otazku ohľadne pichavej bolesti v levo dole nekdy se nnemohu ani poradne vyrovnať protoze mne to boli mocno mohlo mi to spusobit to že jsem nemocna (chrípka) dekuji ivana

Vážená Ivano, bohužel z Vašeho popisu není zřejmé, jaké části těla se bolest týká, ale pokud by trvala, určitě bude nejlepší navštívit Vašeho praktického lékaře k dovyšetření. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Libuše14. 2. 2017

Dobrý den, ze žlučníku mi odstranili malý kamínek z důvodu velkých bolestí. Dříve jsem takové bolesti neměla. Ve žlučníku mám dle vyšetření bláto a malé kamínky. Primář v Příbramské nemocnici mi řekl, že se mám objednat na vyndání celého žlučníku. Byla by možná nějaká konzultace přímo u Vás v nemocnici zda je opravdu nutné žlučník odstranit? Děkuji.

Vážená paní Libuše, konzultace Vašeho problému na našem pracovišti je samozřejmě možná. Pokud se pro ni rozhodnete, prosím objednejte se přes tel. číslo: 14 500 do chronické chirurgické ambulance, kde zhodnotíme Vaše nálezy a probereme možnosti dalšího postupu. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Lucie5. 2. 2017

Dobrý den píší za svoji maminku. Před půl rokem se jí stala nepříjemnost v podobě prasklého tlustého střeva kvůli pišteli. Stolice jí šla pochvou ven. Dopadlo to tak, že ji museli udělat ileostomii, po půl roce magnetické vyšetření ukázalo, že střevo je zahojené a maminka šla znovu na operaci, kdy ji vyvod vzali, vzali ji 20cm tenkého střeva a vrátili střeva do původního stavu. S operací jí vzali…

Vážená paní Valešová, z Vašeho popisu mi není úplně jasné, co přesně se Vaší mamince přihodilo a neznám veškeré souvislosti k danému zdravotnímu problému, a tudíž nedokáži blíže odpovědět, co se mohlo přihodit. Pokud byste chtěla, je samozřejmě možnost osobní konzultace daného problému v naší specializované proktologické poradně do které se objednáte přes recepci. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Šárka27. 1. 2017

Mám dotaz zda se u vás provádí bandáž žaludku a jaké jsou k tomu podmínky.Zda je to hrazeno zdr.pojišťovnou.Děkuji

Vážená paní Šárko, touto problematikou se na našem pracovišti nezabýváme. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Jiřina26. 1. 2017

Dobrý den, cca před 5 dny jsem si spálila horní patro horkým špenátem, vznikl mi tam puchýř, ze kterého se odloupla kůže, místo je stále velice bolestivé. Poradíte mi prosím jaký přípravek je nejlepší v tomto případě použít pro zklidnění. Děkuji za odpověď.

Vážená paní Jiřino, s tímto problémem Vám bohužel neumím odborně poradit, musíte se obrátit na ORL lékaře, který se touto problematikou zabývá. S přáním brzkého uzdravení MUDr. V. Dotlačil

Marek24. 1. 2017

Dobrý den,chtěl bych se prosím Vás zeptat,jak máte volné termíny k laparoskop.operaci oboustranné třísel.kýly.Děkuji za odpověď.

Vážený Marku, na tento typ operace máme nejbližší volné termíny za 3 - 4 týdny. K naplánování operačního výkonu, je nutné objednání s osobní návštěvou v naší kýlní poradně. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Jaroslava19. 1. 2017

Dobrý den, pane doktore, mám dotaz, je možné u Vás provést operaci recividující tříselné kýly laparoskopicky a se síťkou,uchycenou pomocí svorek,když pacientce byla před 7 lety vyoperována děloha a vaječníky vč.uzlin?Nebo jaká je jiná možnost?Pacientka by si přála operaci pouze laparoskopicky.Děkuji za odpověď.Hezký den.

Vážená Jaroslavo, v určitých případech je možné recidivujicí tříselnou kýlu odoperovat laparoskopicky, ale k přesnému vyjádření a domluvě na typu operačního výkonu je nutná osobní návštěva v naší kýlní poradně s vyšetřením naším specialistou. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Jana12. 1. 2017

Dobrý den, chtěla bych poprosit o Váš názor. Dle přiloženého RTG mi lékař sdělil že nohu již mohu z 20% zatěžovat. Posílám RTG ze včerejšího dne. Mockrát děkuji

Vážená Jano, na snímku jsou zatím lomné linie ještě viditelné, ale už se začínají hojit. Zatěžování 20% váhy by neměl být problém, ale k přesnějšímu vyjádření by bylo potřeba vědět, jak dlouho jste měla sádrovou fixaci. S pozdravem MUDR. V. Dotlačil

Hana5. 12. 2016

Dobrý den, mám podstoupit drenáž píštěle. Mohu se zeptat zda se u Vás již používá tzv. bezuzlíkový comfort drain? Děkuji

Dobrý den paní Hano, comfort drény používáme stále, ale pacient si je musí hradit sám. Při příjmu k drenáži se dá domluvit na výběru drénu. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Olga30. 11. 2016

Dobrý den,navštěvují u Vás IBD poradnu , další kontrolu mám 13.12ale po zvýšené dávce léků imasup mám dost velké nevolností a nevím jestli mohu lék vysadit a nebo vydržet do úterý,kdy je IBD poradna a zavolala bych tam o radu.Děkuji

Dobrý den Olgo, určitě je vhodné lék vysadit, a pokud to půjde, nechte si u praktického lékaře udělat krevní odběr - hlavně na krevní obraz, bilirubin, ALT, AST, ALP, GGT a v úterý zavolejte do IBD poradny ohledně domluvy dalšího postupu. Pokud to takto nepůjde, přijeďte toto úterý osobně. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Ivana22. 11. 2016

Dobrý den, mám od své kožní doktorky doporučení k odstranění znamének. Budou mi odstraňovány znaménka na zádech i břiše. Dá se to udělat zároveň? A jaká je čekací doba od objednání? Ještě by mě zajímalo, jak probíhá hojení, chodím 2x týdně plavat do bazénu, tak jak dlouho budu muset vynechat. Děkuji za odpověď

Vážená paní Ivano, s doporučením od kožního lékaře se objednejte do chronické chirurgické ambulance k odstranění znamének (buď osobně či na tel. čísle: 311553014). Čekací doba je velmi krátká - 5 až 7 dní. Přesné umístění a velikost znamének jsem neviděl, ale v 99% je lze odstranit při jedné návštěvě. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Petra22. 11. 2016

Dobry vecer, chtela jsem se zeptat co to muze byt?? V roce 2011 cisarsky rez a od te doby jsem mela parkrat pred stolici krece v podbrisku. Po te v roce 2015 operace slepeho streva a od te doby cca 4x behem pul roku strasne krece do podbrisku pred stolici ( muzu prirovnat k hodne silnym kontrakcim pri porodu). Po te na zachode prujem a musim se napit vody. Dekuji moc za odpoved a preji hezky den

Dobrý den, na základě Vámi udaných příznaků nelze takto určit, co by mohlo být příčinou obtíží. Nejlepší by bylo nechat se vyšetřit cestou praktického lékaře - on Vám doporučí další vyšetření k možnému objasnění původu obtíží. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Viktor16. 11. 2016

Dobrý den, na palci levé nohy se mi zatrhl nehet. Již jednou, před několika lety, jsem tento problém. Tehdy mi lékař odstranil nehet, orizl přebytečné maso a zašil. Je potřeba se na takovýto zákrok u vás objednávat nebo mohu využít i nonstop ambulance? Děkuji za odpověď

Dobrý den Viktore, s akutními obtížemi se není nutno objednávat, můžete přijít k ošetření na chirurgický centrální příjem. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Alena21. 10. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouhá by byla čekací doba na operaci žlučníku. Děkuji.

Vážená paní Aleno, čekací doba na Vámi uvedenou operaci se nyní pohybujem mezi 3-4 týdny. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Zdeněk18. 10. 2016

Dobrý den, chtěl bych se u Vás objednat na operaci žlučníku. Doporučení od praktického lékaře mám. Koho mám prosím kontaktovat a jak průměrně trvá délka hospitalizace, případně domácí léčby (pracovní neschopnosti) při odstranění žlučníku. Děkuji za odpověď

Dobrý den Zdeňku, objednejte se ke konzultaci přes recepci do chronické chirurgické ambulance. Délka hospitalizace je průměrně 2 - 3 dny, délka pracovní neschopnosti se odvíjí nejvíce od Vašeho pooperačního stavu, a také od druhu zaměstání. Po operaci byste neměl 4 - 6 týdnů zatěžovat břišní stěnu. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Eva16. 10. 2016

Dobrý den, můj otec je tři dny po operaci tříselné kýly, stěžuje si na to, že má nafouklé břicho a šourek a přirození má modré, předpokládám, že je to důsledkem operace a samo to časem zmizí, ale přece jenom poraďte co s tím. Děkuji

Vážená paní Evo, ano je to důsledkem operace (pokud byla provedena laparoskopicky). "Nafouknutí i modřina" se postupně vstřebají, není se čeho obávat. Na "modřinu" se dá aplikovat heparoid mast. Pokud by se nález postupně nelepšil či se horšil, je vhodné navštívit operatéra či akutní chirurgickou ambulanci. S přáním rychlé rekonvalescence MUDr. V. Dotlačil

Zdeněk13. 10. 2016

Dobrý den Prosím jak dlouho je člověk doma po laparoskopické operaci tříselné kýly, pracuji jako číšník . Děkuji za odpověď

Dobrý den Zdeňku, vhodná je pracovní neschopnost po dobu hojení břišní stěny (4-6 týdnů), zvlášť pokud máte fyzicky náročné zaměstnání. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Václav Syka11. 10. 2016

Dobrý den, jsem z Plzně a mám doporučení na operaci břišní kýly. Mám zájem tuto operaci podstoupit ve vaší nemocnici. Jaká je délka čekací doby na operaci a kam se mám případně s doporučením dostavit. Děkuji.

Dobrý den Václave, Váš zájem nás těší. Čekací doba je průměrně 3-4 týdny. Objednejte se s doporučením do naší kýlní poradny ke konzultaci a naplánovanání operace. Pokud jste v souvislosti s kýlou již podstoupil nějaká vyšetření, prosím přineste je s sebou. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Vera8. 10. 2016

Dobry den.syn (25let)ma pravdepodobne sourkovou kylu. (Ma bouli za varletem velkou jak pest)obvodni lekarka ho poslala na urologii ale tam ho objednali k navsteve az za 20 dni.neni to na tuto diagnozu dost pozde.nehrozi mu neco za tak dlouho?a pokud se kyla potvrdi melo by ji provest specialni pracoviste jak se se docetla na netu?pry je takove u vas v horovicke nemocnici.muzem se objednat na…

Vážená paní Věro, nález dle Vašeho popisu je určitě k dovyšetření, 20 dní k vyšetření při podezření na skrotální hernii (šourkovou kýlu) není dlouho. Výběr pracoviště je na Vás, samozřejmě budeme potěšeni, když si vyberete nás. Pokud se diagnóza potvrdí, objednejte se do naší kýlní poradny ke konzultaci. S sebou prosím přineste zprávu z urologického vyšetření. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Věra Kestlová22. 9. 2016

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující věc. Dne 12.9.2016 jsem měla být u vás hospitalizována a 13.9. operována (žlučník). Bohužel jsem den před nástupem onemocněla a nástup do nemocnice jsem musela zrušit (stačilo telefonicky) s tím, že mi bylo řečeno, že až se uzdravím, mám si zavolat na chirurgickou ambulanci o nový termín operace. Inu zavolala jsem a bylo mi řečeno, že se musím na…

Dobrý den paní Věro, objednávání termínu k operačnímu výkonu se řeší vždy osobně. Změna termínu někdy stačí po telefonické domluvě, avšak vždy záleží na rozhodnutí daného lékaře, který se nachází na ambulanci. Prosím zkuste do ambulance zavolat znovu, a jinak bude nutná nová osobní konzultace. Nemusíte až do Hořovic, můžete navštívit naši chirurgickou ambulanci v nemocnici v Berouně. Hezký den…

Tereza20. 9. 2016

Dobry den.mam dotaz.pritel mel bouracku na motorce,a je v nejmenovane nemocnici.ma nejakou zlomeninu panve,a kycle.udelali mu jen rentgen a nic s nim nedelaji.je psychicky na dne jen mu rekli ze tri mesice bude lezet.je takovy postup normalni? Premyslime o prevozu.personal katastrofa,neochotni,protivni.nemuze se hejbat,a je to nezajima.uz nevime kudy kam,tak se na vas obracim s prosbou o pomoc :(…

Dobrý den Terezo, jsou určité typy zlomenin, u kterých je takový postup plně indikován, a tudíž změna nemocnice by pro postup neměla význam. Brzké uzdravení, s pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Majka19. 9. 2016

Zdravim .chcela by somsa opitat .mojej dcerke v pupku vysiel asi nejaky vred.on praskol a ostala jej tam taka blublinka alebo ako keby zive meso.cistime to kamilkami a cistim liehom.a davame betadine pupok sa stiahol uz troska ale nie celkom .ako sa jej stahuje pupok tam jej celkom malicko vyteka hnis.ako dlho trva zahojenie pupku? Dakujem

Dobrý den Majko, k délce hojení se z Vašeho popisu nedá vyjádřit, k odbornému ošetření vhodná kontrola u lékaře. Patologie v oblasti pupku by mohla být způsobena např. nezaniklou "cystou" z novorozeneckého věku. Při trvání obtíží vhodné vyšetření u Vašeho praktického lékaře pro děti a dorost se zvážení ultrazvukového vyšetření oblasti pupku. Hezký den MUDr. V. Dotlačil

Silvia10. 9. 2016

Dobry den, pred dvomi tyzdnami som absolvovala laparoskopiu kvoli podozreniu na endometriozu. Bola mi potvrdena a nasli mi aj krcove zily na maternici a zrasty v oblasti slepeho creva. Tie mi vsak neodstranili. Chcem sa spytat, ci su tieto zrasty nejako nebezpecne a ci mozu sposobovat take tahave bolesti v pravej oblasti pri pupku a vpravo v podbrusku pri slepom creve. Co mam robit? Mam to riesit…

Vážená paní Silvie, srůsty mohou tahavé bolesti způsobovat, ve většině případů nebezpečné nejsou a myslím si, že operace pro srůsty není moc efektivní (každá operace může způsobovat nové srůsty). S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Marcela Krcova8. 9. 2016

Dobry den, V dubnu jsem si po padu zlomila kotnik. Zlomenina musela byt resena operativne pro osteocho.ulomek velikosti 6/6mm, operace bez sroubu,jen ukotveni nejakym materialem. Nasledne skoro 3mesice nechodici sadra a pak rehabilitace. Avsak nezda se mi,ze by to bylo dobre. Dela mi problem se rozejit,pres bolest nohu vytacim do boku,nez odezni a ja se rozchodim. V kloubu mam nekdy pocit,jakoby…

Dobrý den Marcelo, je běžné, že po operační léčbě fraktury s následnou imobilizací neodezní obtíže ihned. Pokud se však obtíže zhoršují, je vhodná kontrola u Vašeho ošetřujícího lékaře s dalším vyšetřením a event. naplánováním rehabilitace. Přeji brzké uzdravení. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Jana3. 9. 2016

Jak dlouhá je prosím pracovní neschopnost po drenáží píštěle

Vážená paní Jano, průměrně 1-2 týdny, avšak je to velmi individuální - dle druhu zaměstnání, lokálního nálezu, bolestech apod. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Jana9. 8. 2016

Dobry den, v pátek mi byl vystrizen zarustajici nehet, dnes 5dnu po to vypada takto viz priloha zda se Vám rana ok? Koupu v repiku a mazu betadine moc děkuji za odp

Vážená paní Jano, dle přílohy, kterou jste zaslala by byla vhodná kontrola v místě původního ošetření. S pozdravem MUDr. Vojtěch Dotlačil

Belinova9. 8. 2016

Dobrý den, mám na hlavě ve vlasech malý výrůstek. Moje kožní lékařka mi po jeho ohledání řekla, ať si jej nechám na chirurgii vyříznout. Písemné doporučení mi nedala. Mohu se k vám objednat, na koho se mohu obrátit? Předem děkuji za odpověď.

Vážená paní, ano můžete se u nás objednat k plánované excizi. Objednejte se cestou chronické chirurgické ambulance, kde se s Vámi domluví na dalším postupu. S pozdravem MUDr. Vojtěch Dotlačil

Marie Stehlíková14. 7. 2016

Dobrý den mám dceru která má jít na vyšetření kolonoskopie , byla domluvená že jí uspí . Sám pán doktor v Plzni jí řekl že to bez uspání nezvládne protože je hubená a moc by jí to bolelo . Když tam dnes byla tak jí odmítli bylo by možné jí uspat a provést vyšetření v nemocnici v Hořovicích .

Vážená paní, takto lze u nás koloskopii provést. Pro domluvení o dalším postupu a termínu vyšetření je potřeba navštívit naši endoskopickou ambulanci. S pozdravem MUDr. Dotlačil Vojtěch

Nováková9. 7. 2016

Dobrý den, prosila bych o kontakt na pí primařku Šerclovou. V roce 2001 mně úspěšně operovala rektovagynální píštěl, nyní mám nový problém, a potřebovala rychle konzultaci. Je možné i tel. číslo. Děkuji.

Vážená paní Nováková, je možno volat do poradny prim. MUDr. Šerclové každé úterý mezi 10-15 hod. (mimo následujících dvou týdnů) 311553015 nebo je možno napsat mně na mail dotlacil@nemocnice-horovice.cz a já dotaz paní primářce předám. Hezký den

Martina4. 7. 2016

Dobry den udelala se my bulka na noze jiz dvakrat jsem byla na vyriznuti dostala jsem ATB prasky na bolest a vse mozne a stale to nezabira nohu mam furt oteklou bolavou a zhnisanou a cekat v ordinaci treba tri hodiny kvuli tomu ze my daji naplast se my nechce,co na tohle opravdu zabira?

Dobrý den, z Vašeho popisu se nedá takto po internetu soudit na příčinu obtíží, a tedy na vhodnou léčbu. Nejlepší je se objednat do chronické chirurgické ambulance, přes kterou je možno Vaše obtíže dovyšetřit a léčit. S pozdravem MUDr. Vojtěch Dotlačil

Ladislav Ubl3. 7. 2016

Dobrý den, jak dlouho bych u Vás prosím čekal na operaci tříselné kýly ? Děkuji, Ladislav Ubl

Vážený pane, průměrná čekací doba na operaci je přibližně 4-6 týdnů. Nejvhodnější je podstoupit vyšetření v naší kýlní poradně, kde se i individuálně domluvíte na termínu operace. S pozdravem MUDr. Vojtěch Dotlačil

Adamková21. 6. 2016

Dobrý den. Snažila jsem se konzultovat s paní doktorkou pro mne závažný problém kdy mě nedávno vypadl dren z píštěle. Na reoperaci mám jít až zhruba za měsíc do Iscare. Tak se chci zeptat, zda mohu zcela bez problémů fungovat i bez drenu, aniž by se píštěl zatáhla. Chci předejít zbytečným případným komplikacím. Děkuji

Vážená paní Adámková, kdyby si objevil nějaký problém, dostavte se na dřívější kontrolu do Iscare k prim. MUDr. Šerclové ve čtvrtek po 14. hod. 30.6. nebo 7.7. Jinak platí domluvený termín. Hezký den MUDr. Vojtěch Dotlačil

Martin1. 6. 2016

Rád bych se zeptal na čekací lhůtu na operaci benigní hyperplazie prostaty.

Dobrý den Martine, v současné době tento typ výkonu u nás urologové neprovádějí. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Sandra30. 5. 2016

Kolik se prosím cca platí za tu sklerozitacni látku v lekarne (odstranění metlickovych žilek)?

Dobrý den, je to přibližně 500 Kč. S pozdravem MUDr. V. Dotlačil

Romana Jahodová26. 5. 2016

Dobrý den, prosím,jak je dlouhá čekací doba na operaci tříselné kýly a délka hospitalizace? Mohu i před operací dále jezdit na koloběžce ? Děkuji

Dobrý den Romano, čekací doba je nyní 3-5 týdnů. Délka hospitalizace je průměrně 1-3 pooperační dny. Jízda na koloběžce není problém. Hezký den MUDr. Vojtěch Dotlačil

Sandra23. 5. 2016

Dobrý den,chtela jsem se zeptat,jestli odstranujete metlickove žilky na nohou,popr. jaká je cena? Děkuji za odpověď.

Dobrý den Sandro, ano tento výkon u nás provádí dr. Valešová. Výkon je hrazen ze zdravotního pojištění, vy platí jen za sklerotizační látku, kterou si vyzvednete na recept v lékárně. Hezký den MUDr. Vojtěch Dotlačil

Zuzana B19. 5. 2016

Dobrý den, v pondělí (16.5) jsem byla odstraňovat znaménko.. Můžu vědět,jak dlouho to musí být zalepené náplastí? Vytahovat stehy jdu až 6.6.. Předem děkuju

Dobrý den, náplast můžete většinou odstraňovat za 2-3 dny od výkonu, ránu můžete omývat a opět krýt náplastí. Hezký den MUDr. Vojtěch Dotlačil

ZuzanaD21. 4. 2016

Dobry den. V roku 2007 som bola laparoskopicky operovana pre velke bolesti brucha cca 1 cm pravo od pupka. Lekar mi vtedy len povedal ze sa mi tam zapalila blana ktora sa nalepila na crevo a to mi sposobovalogu bolest. Posledne dni som si vsimla ze ma tam pri pohyboch zaboli a na stlacenie niekedy ano inokedy nie. Povedala by som ze pri stlacani ma obcas zaboli vyslovene kusok z creva. Je dost…

Vážená paní Zuzano, dle Vašeho popisu není úplně jasné, kvůli čemu jste byla operovaná, a tudíž se nedá takto ani říci, jestli se nejedná o nějaký zánět. Nejlepší je nechat si vyšetřit krev u praktického lékaře a eventuálně si nechat udělat sonografii břicha. Je samozřejmě možné, že se může jednat "jen" o bolest jizvy. S pozdravem MUDr. Vojtěch Dotlačil

Milena Jiříková12. 4. 2016

Dobry den,manžel má už 2 roky diagnostikovanou pupeční kýlu.Nejdřív ho nechteli operovat že je malá potom že je tlustý.Momentálně váží 117 kg při 180 výšce a čerstvě diagnostikovanou cukrovku 2.typuDodržuje přísnou dietu a pomalu hubne.Zatim zhubl 7kg.Má časté bolesti břicha a já se o něj bojím.Poradíte mi co máme dělat.Mluvila jsem se známým co byl u na operaci tříselné kýly a moc vás chválil.

Dobrý den, za pochvalu velmi děkujeme. Operace je i při Vámi popisovaných proporcích možno, avšak rizikovější. Nejlepší je objednat se k osobní konzultaci do kýlní poradny. S pozdravem, MUDr. Vojtěch Dotlačil

Martina11. 4. 2016

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda pri ambulantnich chirurgickych zakrocich u deti je mozne pouzit nejake anestetikum pro znecitliveni - treba i za priplatek. Dcera (6 let) ma problem se zarustanim nehtu u palce na noze a boji se osetreni. Dekuji vam.

Vážená paní, lokální znecitlivění je při ambulantních chirurgických zákrocích samozřejmostí a určitě se za něj nepřiplácí. Hezký den, MUDr. Vojtěch Dotlačil

Zdenka7. 4. 2016

Dobrý den. Prosím o info jak to probíhá v případě léčby ventrální kýly? Jak dlouho se čeká na operaci? Jak dlouho trvá hospitalizace a jak dlouho musí být člověk po zákroku doma? Děkuji

Dobrý den, ventrální kýla se dle domluvy a ambulantního vyšetření operuje klasicky nebo laparoskopicky. Čekací doba na tento typ výkonu je 4-6 týdnů. Hospitalizace trvá při nekomplikovaném průběhu 2-3 dny. Po operačním výkonu je doporučována pracovní neschopnost v délce 6 týdnů. V případě zájmu o operaci v naší nemocnici se prosím objednejte do kýlní poradny ke konzultaci. Hezký den, MUDr.…

balinek milan6. 4. 2016

dobry den mam velky problem jsem po operaci desmoidu steny brisni a nasledne plastiky pred deseti lety a ted posledni tri roky mam stale vetsi problemy same zanety a ted se mi tam udelala v stene tvrda boule ktera casteji je zanetliva nikdo z lekaru a nemocnic do toho nechce nic delat ze se neda jen vzdy zaleci antibiotiky a konec ale ted jsem pomalu na antibiotikach stale a velke davky uz…

Vážený pane, Váš problém je velmi svízelný a chápu, že Vás velmi obtěžuje, ale nejvhodnější je, aby Vaše obtíže řešili v místě, kde jste prodělal předchozí operace. S pozdravem MUDr. Vojtěch Dotlačil

Jitka B.18. 1. 2016

Dobrý den, jak dlouhá je ve vaší nemocnici čekací doba na odstranění varixů klasickou metodou? Byla jsem vyšetřena v nemocnici na Homolce, tam se ale na operaci čeká rok. děkuji za odpověď

Vážená paní, čekací doba v naší nemocnici na tento výkon je přibližně 2 měsíce. S pozdravem, MUDr. Dotlačil Vojtěch

Jiřina16. 1. 2016

Dobrý den. Je mi 58 let. V prosinci 2015 mi byly sneseny při kolonoskopii 3 přisedlé polypy a oznámen následný výsledek histologie: MAKRO: 1. V nádobce 1 je pouze 1 polyposní částka 10x8x3 mm, rozpadá se; 2. V nádobce 2 jsou 2 částky 2 mm. MIKRO: 1. tubulovilózní adenom tlustého střeva s převažující střední low grade dysplasií epitelu. Byly však zastiženy i drobné okrsky high grade dysplasie.…

Vážená paní Matějková, nejdříve bych Vás chtěl ujistit, že Vaše obavy nejsou na místě, jestliže vyšetření bylo provedeno s takovýmto závěrem v prosinci 2015, tak je velmi málo pravděpodobné, že by se u vás vyvinul za takto krátkou dobu v tlustém střevě maligní proces. Avšak pokud budou obtíže či nejistota přetrvávat, je vhodné se nechat znovu vyšetřit i s eventuálním naplánováním časnějšího…

Stanislava12. 1. 2016

Dobrý den.Mám velké křečové žíly a chtěla bych je odstranit protože to začalo dost bolet.Važím 130 kg.Je možná operace?Děkuji

Ano, možné to je, avšak nejvhodnější bude osobní konzultace s cévním lékařem (MUDr. Valešová, MUDr. Kučera) v jeho ambulanci. S pozdravem, MUDr. Vojtěch Dotlačil

Petr4. 1. 2016

Dobrý den, prosím o sdělení délky čekací doby na odstranění nepřímé inguinální hernie a o sdělení chirurgických metod a materiálů (sítěk), které pro to standardně používáte. Děkuji.

Dobrý den, objednací doba je nyní 5-6 týdnů. Výkon je na základě vyšetření a domluvy prováděn laparoskopicky (TAPP metodou) či klasicky. Jsou používány polypropylenové síťky. S pozdravem, MUDr. Vojtěch Dotlačil

Radek16. 12. 2015

Dobry den, rad bych se chtel zeptat, pred tydnem jsem mel pouchoskopii po ktere jsem trochu krvacel, ted po asi tydnu jsem zase trochu krvacel, je to velky problem nebo neco vazneho? Prosim Vas o Vas nazor a Vasi radu co bych mel delat, dekuji predem.

Vážený pane Radku, o nic vážného by se dle Vašeho popisu jednat nemělo, ale pokud by se tento stav zhoršil (častější krvácení, větší množství krve, bolesti, apod...) bylo by vhodné domluvit ambulantní kontrolu u Vašeho ošetřujícího lékaře. Hezký den, MUDr. Dotlačil Vojtěch

Kamila30. 11. 2015

Dobrý den,dcera,21 let,onemocněla crohnovou chorobou a je jí doporučeno chirurgické řešení.Poslední nález USG střeva:obraz středně aktivního fibrostenotického zánětlivého postižení terminálního ilea v délce asi do 5cm s mírnou prestenotickou dilatací.(výrazně zesílená stěna na 7-8mm).Je možné toto operovat laparoskopicky ,jak dlouhá by byla hospitalizace a jak dlouhý je u vás operační termín…

Vážená paní, ano, obecně lze tento nález operovat laparoskopicky, délka hospitalizace je obvykle 3-5 dní a čekací doby jsou 1-2 měsíce. Nejvhodnější je objednat se do IBD poradny v naší nemocnici, přinést s sebou výsledky vyšetření a lékařské zprávy a konzultovat stav osobně. S pozdravem, MUDr. Vojtěch Dotlačil

Michaela 20. 8. 2015

Dobrý den,jak dlouho je nutná hospitalizace u oboustranné tříselné kýly?

Dobrý den, obvyklá doba hospitalizace při operaci oboustranné tříselné kýly je 1-2 dny. Hezký den, MUDr. Vojtěch Dotlačil

Alena 25. 7. 2015

Vážení, obracím se na vás s prosbou o informaci týkající se cévní ambulance - chirurgii. Trápí mne bolesti v nohou, v minulosti (před více jak 5 lety) mi lékař prováděl tzv. sklerotizaci cév. Nyní se mi kromě křečových žil zvětšují i tzv. metličky. Prosím o informaci, zda se vaše zařízení věnuje i léčbě cévního systému, popř. v jakém rozsahu a za jakých podmínek. Rovněž prosím i o případné…

Vážená paní Aleno, v rámci chirurgického oddělení se věnujeme i léčbě a diagnostice onemocnění cévního systému. Nejlepší je se objednat ke konzultaci přes recepci na tel. číslech: 311 559 031, 032, 033 do cévní poradny k MUDr. Valešové. S pozdravem, MUDr. Dotlačil Vojtěch

Eva 23. 7. 2015

Dobrý den, lze u Vás využít nadstandard odlehčená sádra?

Dobrý den, ano, tato možnost tu je, avšak tento typ fixace si pacient sám hradí a lze ji využít jen v jistých indikovaných případech a po předchozí domluvě s ošetřujícím lékařem. S přáním hezkého dne, MUDr. Dotlačil Vojtěch

zlato 16. 7. 2015

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, v srpnu 2008 jsem byla na operaci apendixu. V roce 2012 jsem byla na rentgenu, a ukazala jsem tam svorka, je možne ze tam ještě je? Ptám se protoze me tam boli a ne málo. Děkuji

Dobrý den, ano, je to možné a dokonce velmi pravděpodobné, že se svorka ukazuje na RTG snímku - svorka je totiž z nevstřebatelného materiálu, a tudíž zůstává v daném místě napořád. Pokud máte bolesti v místě operace, tak to s největší pravděpodobností nebude souviset se svorkou. S pozdravem MUDr. Dotlačil Vojtěch

MUDr. Jan Beščec
Zobrazit celý dotaz
annau 9. 6. 2015

Dobry den, chcela by som sa opytat, moj syn, ktory ma ceske občianstvo, da sa u Vas vykonat operacia a ako je to z preplacanim operacie kyly v slabine za pomoci specialneho lepidla. Dakujem za odpoved.

Dobrý den, pokud má české pojištění, nic se neplatí. S pozdravem, MUDr. Dotlačil Vojtěch

MUDr. Jan Beščec
Zobrazit celý dotaz
Martina 4. 6. 2015

Dobrý den, během několika měsíců se mi udělala na krční páteři boule - velikosti vlašského ořechu, není pohyblivá, na pohmat je zřejmé, že je pevná u krční páteře a je i viditelná, ale nebolesitvá. Mohu se k Vám objednat i přestože nebudu mít doporučení rovnou od svého prakt. lékaře? Jaká je čekací doba?

Dobrý den, ano, můžete se objednat na kontrolu. Čekací doba je různá, max. v rozsahu 2-3 týdnů. S pozdravem, MUDr. Dotlačil Vojtěch

MUDr. Jan Beščec
Zobrazit celý dotaz
Radka 24. 5. 2015

Dobrý den. Mám rektovaginalni pistel a už jsem devetkrat operovana. Mela jsem ileostomii na čtyři roky. Poslední operace pistele byla v listopadu. Letos v květnu byla zanorena stomie, ale po cca 10 dnech opet praskla. Chtěla bych se optat zda provádíte tento výkon . Pistel mam po úrazu . Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, sice mi není úplně jasné, jaký výkon myslíte, ale obecně jsou píštěle u nás řešeny. Nejvhodnější je se přes recepci objednat do IBD poradny. Ke konzultaci s sebou, prosím, přineste i Vaší předchozí dokumentaci. S pozdravem, MUDr. Dotlačil Vojtěch

MUDr. Jan Beščec
Zobrazit celý dotaz
Andrea Urb 8. 5. 2015

Dobrý den,chci se zeptat,byla jsem na sešití ragád na dolním rtu a jedna z nich mi praskla,poradťe mi co s tím,díky za odpověď

Dobré odpoledne, touto problematikou se na našem pracovišti nezabýváme, a proto bude nejlepší obrátit se s dotazem na pracoviště, kde Vám byl výkon proveden. Hezké odpoledne, MUDr. Dotlačil Vojtěch

MUDr. Jan Beščec
Zobrazit celý dotaz
Andrea 26. 4. 2015

dobry den,chtela bych se zeptat jak dlouho se u vas ceka na ENDOSKOPICKOU OPERACI KARPÁLNÍHO TUNELU.dekuji za vasi odpoved.

Dobrý den, nejlepší bude, když zavoláte ve čtvrtek mezi 08-12 hod. do ambulance dr. Kristena, který tento výkon provádí a domluvíte se přímo s ním. Tel. číslo: 311 55 3015. Zdraví, Dotlačil Vojtěch

MUDr. Jan Beščec
Zobrazit celý dotaz
Naďa Hlaváčková 14. 4. 2015

Vážený pane doktore, mám žádanku od svého praktického lékaře k laparoskopické operaci žlučníku. Vzhledem k náročnému zaměstnaní jsem se chtěla na operaci objednat telefonicky přímo v chir.ambulanci, což již nyní vím, že není možné. Chtěla jsem se proto objednat oficiálně přes Vaší centrální recepci, což prakticky taky není možné, nedá se tam dovolat. Mohu případně zavolat ráno přímo do ordinace…

Vážená paní Hlaváčková, určitě do ambulance zavolat můžete – nejlepší bude zavolat ve středu mezi 10 - 14h na toto číslo: 311 553 017 a objednat se na kontrolu k MUDr. Zeithamlovi, který Vás vyšetří a eventuelně indikuje k operačnímu výkonu. Telefonicky k operačnímu výkonu nelze objednat. S pozdravem, Vojtěch Dotlačil

MUDr. Jan Beščec
Zobrazit celý dotaz