katarina13. 2. 2019

Dobry den mam na ledvine nezh.nador -angiomyolipom.Je mozne ze se muze zmenit na zhoubny?

Dobrý den, je to velmi nepravděpodobné Prim. MUDr.Šmakal M.

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Radoslav4. 2. 2019

Dobrý den, před dvěma měsíci mi zemřela přítelkyně, měla metastáze na játrech, plících, v dutině břišní, nicméně primární ložisko se nenašlo. Chci se jen zeptat, je možné aby v takovém rozsahu, v jakém to bylo odhaleno na CT, vyrostlo v řádu několika měsíců? Protože od zjištění metastáz po úmrtí uběhly 3 měsíce, prognóza se bohužel naplnila. Navíc celá situace je pro nás o to více nejasná, že se…

Dobrý den, ano je to možné, zvl. u agresivních nádorů to není výjimka... Ale patrně to tam rostlo již nějakou dobu před tím, ale dokud jsou ložiska milimetrová, tak nepůsobí obtíže a špatně se diagnostikují... Prim.MUDr.Šmakal M.

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Michaela4. 1. 2019

Dobrý den, po exstirpaci krční uzliny mi byla diagnostikována metastaza karcinomu do krční uzliny ze zatím neznámé lokalizace. Proběhlo několik vyšetření a primární karcinom se nenašel. Jeden lékař mi oznámil, ze mohlo jit o mikrokarcinom, který mohl sám od sebe odumřít. Nyní mě čeká blokování disekce. Je opravdu reálné, ze karcinom sám odumře? Tzn. po této druhé operaci bych se mohla považovat…

Dobrý den, já bych vyčkal té blokové disekce a pak bych teprve spekuloval. Není obvyklé, že by karcinom sám vymizel... Raději bych viděl , abyste měla vyšetření PET CT, které by opravdu vyloučilo, že nikde nic jiného není / tedy pokud ho už nemáte za sebou.../ Prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jemiholkytaklito23. 12. 2018

Dobrý den. Už jsem jeden dotaz na tohle téma podával, ale teď jsem se dozvěděl více informací. Jedna známá (je jí 12) má už dlouho (možná už od narození, nevím) nezhoubný nádor na noze a teď je už měsíc v nemocnici. Bohužel mi nechce říct, co jí je, ani jestli to není vážné. Pak jsem se ale dozvěděl od její kamarádky, že to vážné je. Od další její kamarádky, která má však lehkou retardaci a…

Dobrý den, zasílám odpovědi na Vaše otázky: Je podle toho, co jsem se doslechl, možné že má zhoubný nádor nebo něco jiného životu nebezpečného? Ano, možné to je, ale z popisu , co zasíláte to zdaleka není jisté Může se nezhoubný nádor nohy změnit na zhoubný? Ano, může,ale z popisu , co zasíláte to zdaleka není jisté Má podle toho, co jsem slyšel zhoubný nebo nezhoubný nádor? Odpověď viz…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Martina6. 12. 2018

Dobrý den,před dvěma lety mi diagnostikovali melanom,Clark II,Breslow 0,41,chodím jen na půlroční kontroly odběrů na tumorové markery,můžu používat infrasaunu,popřípadně jak často?Děkuji za informaci..Martina

Dobrý den, nevím Vašem onemocnění více podrobností , ale infrasauna by neměla býti dle současných vědeckých poznatků rizikem, zvl. pokud např. nemáte prsní implantáty . Prim.MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Markéta18. 11. 2018

Dobrý den. Po mastektomii začínám s chemoterapií . Mám zavedené tělísko Mirena. Onkologové doporučují ihned vyndat.Gynekolog doporučuje ponechat jako protekci endometria. Nevím co je teda dobře.Tělísko mi pomohlo vylepšit krevní obraz /červené krvinky/ Mám ho 3 roky. Děkuji Markéta

Dobrý den, mám o Vašem nádoru málo informací a tak na to nemohu seriozně odpovědět. Musel bych znát celou histologii, rozsah onemocnění, podrobnosti i o Vás samotné... Prim. MUDr.Šmakal M.

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jitka Černíková17. 11. 2018

Dobrý den, jsem po karcinomu prsu. Léčím se ve vaší nemocnici. Jsem alergická na amoksiklav. Na operaci jsem byla v roce 2011. Dále následovaly chemoterapie a radioterapie. Chci se zeptat, zda je vhodné se nechat očkovat vakcínou Prevenar 13 na pneumokoka při této diagnoze? Děkuji za odpověď. Jitka Černíková

Jituško dobrý den, klidně se nechte naočkovat zdraví Váš ošetřující lékař Dr.Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Kateřina15. 11. 2018

Zpět 10. 11. 2018, 18:18 pok.katerina@email.cz Komu: projekty@meditorial.cz Lékařská zpráva Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zprávu z onkologie pro babičku. Ve zprávě je uvedeno: lab Ca125 311, CEA méně než 0,5, Ca 19-9 12 a Ca 15-3 47,8. dle Ct ložiskově změněné obě ovaria v.s. tumory, implantacni meta mnohocetne v dutině břišní, patologické pakety uzlin v předním mediastinu, v oblasti lig.…

Dobrý den, domníván se , že hlavní problém je ve vaječnících . Svědčí pro to jak laboratorní výsledky, tak i CT vyšetření. Rozsah onemocnění je značný... Navíce je nějaké ložisko v prsu, o kterém teď mnoho nevíme, to by se musela provést punkce ložiska... Chemoterapie může být úspěšná, ale dlouhodobě to moc úspěšné nebývá... Prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Anonym6. 11. 2018

Dobrý den. Je mi 17. Ve čtrnácti letech v červnu 2016 jsem si našel oválnou dokonale hladkou bulku mezi pravym varletem a penisem. Je dlouhá cca 1,6 cm a široká asi 0,6 cm. Nedotýká se varlete ani penisu a mohu s ní ručně pohybovat. Varle je dokonale hladké. U lékaře jsem s tím nebyl. Nijak nehubnu a spím méně, než před nalezem a žiji výrazně aktivnějsí život, venku travím asi desetkrat víc času…

Dobrý den, skutečně nepředpokládám, že by mělo jít o nádor varlete, pokud se to takto dlouhodobě nemění. Ale na urologii bych jistě zašel, pokud je tam něco, co tam být nemá, pak by bylo dobré vědět o co jde a zda není potřeba nějaká lékařská pomoc , i když nejde o zhoubný nádor. Ale nádory varlat postihují mladé muže poměrně často, takže pro klid duše bych to nechal řádně vyšetřit... Prim.…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Andry29. 10. 2018

Dobrý den , chtěla bych se zeptat na Váš názor. Mám 3 děti přirozeně a nyní jsem podstoupila IVF (gonal 250, luveris, orgalutran, ovitrelle), povedl se první KET v přirozeném cyklu. Co si myslíte o riziku nádoru vaječníku nebo prsu? Známá podstoupila 3ivf a po 10 letech zemřela na rakovinu vaječníku, měla agresivní nádor. Maminka měla prednadorove změny na čípku a část ji odebrali. Uvažovala…

Dobrý den, jistě bych nejdříve konzultoval genetiky, zda jste riziková pacientka pro nádory prsu a vaječníků díky rodinné zátěži. Samotná IVF není důvodem k takto radikálnímu postupu. Prim. MUDr. Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Simona12. 10. 2018

Dobrý den, v případě, že selhala léčba chemo i ozařováním a v našem KOC, kam jsme s tatínkem docházeli mu nechtějí předepsat biologickou léčbu, je možné, že by nám ji po prozkoumání tatínkova stavu doporučil jiný lékař na jiném pracovišti? Rádi bychom slyšeli ještě druhý názor, jelikož po určitých zkušenostech nemáme v naše KOC úplnou důvěru, dá se případně objednat přímo k Vám? Děkuji H.

Dobrý den, na Váš dotaz jsem odpovídal již v poradně www. léčba rakoviny... Myslím , že se jedná o Plzeňská KOC a pochybuji, že byste ji jinde dostali. S pozdravem MUDr. M. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Martina26. 8. 2018

Dobrý den, moc vas prosím, můžete mi poradit, co mám dělat? Před cca 2-3 týdny zjištěn u pritele tumor žaludku,leží na interně na Bulovce, poslali ho domu umřít, můžete se podívat na zpravu, jestli můžeme ještě něco dělat? Je to moc rychlý, chceme bojovat! Prosím moc o odpověď co nejdřív.Děkuju.

Dobrý den, problémem je hlavně současný stav pacienta, který dle kolegů neumožňuje provést odběr vzorku, aby mohla být zjištěna histologická struktura nádoru. Léčit jej tzv.- na slepo je velmi riskantní a často neúčinné. Snad punkce ložiska pod CT kontrolou by mohla být variantou, jak vzorek získat, ale nejsem rentgenolog - toto by muselo posoudit RTG pracoviště. Ale je pravda, že pokud by šlo…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Pavla9. 8. 2018

Dobrý den, na břiše mám znaménko asi 5mm velké. Je oválné hnědé, ve středu je lehce vystouplejší a hnědší, klidné.Kožní lékařka radí preventivně odejmout , že je to melanoc. naevus s dysplastickými rysy. Je nutné to odstarňovat? Přikládám fotografii. Nemůže se jednat o melanom? Děkuji.

Dobrý den, já být na Vašem místě , tak bych si to jistě nechal vyndat. Riskovat změnu na invazivní melanom nestojí za to. Tato operace se dělá v lokálním umrtvení a je to za 15 min. hotové... zdravím MUDr.Šmakal Martin Primář onkol. oddělení

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Markéta7. 8. 2018

Dobrý den. Prosím o váš názor na ozáření protonem nebo běžné ozáření. Mám ca prsu. Děkuji.

Dobrý den, dle stanoviska radioterapeutické společnosti je ozáření na lineárním urychlovači výborným terapeutickým postupem a cenově daleko dostupnějším . Jistě i ozáření na protonech by přineslo srovnatelný léčebný efekt, jen cena je podstatně vyšší zdravím MUDr.Šmakal Martin primář onkol. oddělení

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Pavla P8. 6. 2018

Dobry den, rada bych se zeptala, zda si myslite, ze je toto znaminko melanom. Zhruba behem 2 mesicu mi z obycejneho plocheho hnedeho znaminka vyrostlo toto cerne vystouple. Byla jsem na jejim odstraneni, histologie bude za 2 tydny, chirurg si mysli, ze by to nemuselo byt zhoubne. Velice dekuji za odpoved!

Dobrý den, až histologie ukáže pravdu. Ale já mám obavy , že by to mohlo býti pozitivní... Prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Anna5. 5. 2018

Dobrý den, prosím o Vas názor. Můj otec má v krvi hodnotu HCG Beta 36,byli jsme na urologii, nádor na varlatech se vyloucil, ted ho poslali na gastroenterlogickou ambulanci, s tím aby se to resilo dal. Znamená tento ukazatel v krvi nutne to, ze je v těle nádor? Pokud ne, tak jak jinak by se to dalo vysvetlit? Za Vaši odpověď budu moc, pekny den. Anna.

Dobrý den, Indikace k vyšetření hCG mimo těhotenství jsou nádory vycházející ze zárodečných buněk, mola hydatidosa, choriokarcinomy, testikulární nádory u mužů. Mezi rizikové jedince ohroženy nádory ze zárodečných buněk patří muži s kryptorchismem, testikulární nádor u dvojčete, pacient s testikulárním nádorem v remisi ohrožený nádorem na kontralaterální straně. Další indikací je časný záchyt…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Věra27. 4. 2018

Dobrý den, jsem ve fázi vyšetřování s dg monokl. gamapatie neurčeného významu MGUS. Na CT mám retroperitoneálně v okolí hlavy pankreatu a jater pár uzlin hraniční velikosti, které se po 4 měsících nezměnily.Orgány od krku po třísla v normě a bez uzlin. nodulární hyperplazie levé nadledviny. Mám autoimunní revmatologické onemocnění, hypertensi, chron. gastritidu, divertikulozu střeva, lehkou…

Dobrý den, toto je spíše dotaz pro imunologa a hematologa. Domnívám se, že nejjistější bude ono histol. ověření. Pokud by nedocházelo k vývoji pak lze jistě situaci monitorovat. Jak velké je riziko vyčkávání ,nemohu jako onkolog zhodnotit, to mi nepřísluší. Neznám Vás osobně ani řadu dalších vyšetření jako třeba onkomarkery atd atd. Bylo by to ode mne věštění z křišťálové koule. S pozdravem…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Ivona Žebráková23. 3. 2018

Dobrý den, prosím o Vaš názor, zajímá mně léčba a vůbec prognóza..výsledky histologie mi přišly takovéto.. V materiálu z rs přechodu je je polyp oni tubuloznevilozni adenom s těžkou dysplazie, ložiskově v povrchových partiích přechází ve struktury dobře a středně diferencovaneho intramukozni ho adenokarcinomu G1, G2. Intramukozni adenokarcinom vytváří struktury tubularni i kribriformni.…

Dobrý den, k seriozní odpovědi bych musel znát daleko více informací. Ale prognóza by měla býti velmi nadějná Časté sledování však bude jistě nutné... Léčit onkologicky bych to asi nyní nedoporučoval, ale doplnit vyšetření jater /sono/ a plic /rtg/ by bylo vhodné Prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Pavla20. 2. 2018

Dobry den, prosim o vysvetleni popisu z pet/ct. Hodnoty ca 125 tomu rozumim. Jedna se o ca vajecniku C56. Pet/ct v porovnani s minulym vysetrenim dalsi progrese nalezu, ktera je i v koleraci s vyraznou elevaci ca 125. (506) dle II cteni pet/ct dochazi k progresi velikosti nadoru v oblasti pyloru, ke zvetseni uzlin v retroperitoneu, presakralne a pararektalne. Moc dekuji!!

Dobrý den, PET CT potvrzuje progresi nádorového onemocnění a tomu odpovídají i stoupající hodnoty onkomarkerů v krvi /Ca 125/ zdravím Prim.MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Viky16. 1. 2018

Dobrý den pane doktore. Před dvěma měsíci mi byl diagnostikován invazivní adenokarcinom prsu, vel.5cm, hormonálně pozitivní estrogen 90%, progesteron 90%, ki67:25%, her2neu 0%, zasaženy podpažní uzliny, které byly již odebrány. Zjištěna solitární metastáze na sternu velikost 2,2X2,1 cm s částečním zasažením uzlin estrogen 90%, progesteron 0%, ki67:10%, her2 neu 0%.. Žiji a léčím se v Rakousku...…

Dobrý den, šance na dlouhodobou stabilizaci je jistě velká, zvl. když jste na začátku léčby... Jde o to, čemu říkáme dlouhodobá stabilizace... Pravděpodobně to do sterna doputovalo krví či lymf. cestami. Že se to zatím uchytlo jen ve sternu je možné... Masírování není ideální pracovní zaměření pro pac. s metastázami v kostech - to asi tušíte... Prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jitka16. 1. 2018

Dobrý den, v listopadu 2011 mi byla diagnostikována rakovina prsu. Léčila jsem se na Vašem oddělení. Poslední tamoxifen jsem dobrala v červenci 2017. Menstruace proběhla v říjnu 2017. Od té doby jsem ji neměla. Chci se zeptat, zda je to normální, jak mám dále postupovat. Děkuji za odpověď. Jitka Černíková

Dobrý den, toto je nutné vyřešit při další návštěvě u nás, asi bude potřeba zkontrolovat hormonální hladiny v krvi... S pozdravem MUDr. M. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Monika5. 12. 2017

Dobrý den, již jsem u Vás byla operována (hysterektomie). Vzhledem k tomu, že jsem polyvalentní alergik, mi byla poskytnuta maximální péče, opatrnost a pozornost. Děkuji za ní. Právě mi byla zjištěna vícečetná cholecystolithiasa a doporučen chir. zákrok. Již delší dobu se léčím s gastro. problémy. Chci se zeptat, jak dlouho se u Vás čeká na termín. Děkuji za odpověd Monča P.

Dobrý den, jsem rád, že hysterectomie proběhla v klidu... Nejsem chirurg, myslím , že naši chirurgové jsou toto schopni zařídit do 14ti dní, v akutních případech ihned. Ale neznám momentální situaci před Vánocemi. Nejlépe by bylo spojit se přes ústřednu s Dr. Cajthamlem a on by Vám jistě řekl podrobnosti zdravím Prim. MUDr. Šmakal M.

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Petra7. 11. 2017

Dobrý den, můj přítel má karcinom ledvin, je po nefrektomii. Pro neoperovatelnost meta ve skeletu nasazena biologická léčba. Krátkou dobu bral Sutent, asi 6 měsíců Inlytu a nyní everolimus (vše letos). Poslední CT ukázalo zvětšení meta ve skeletu a navíc rozsev menších metastáz v plicích. Chci se zeptat, zda je ještě nějaká další možnost léčby a jaká je prognoza. Děkuji Petra

Dobrý den, prognóza zcela jistě je nepříznivá, bohužel... Tento typ nádor v tomto rozsahu vyléčit současná medicína neumí, jistě umí často i dlouhodobě pomoci. Zdá se , že biologická /tzv. cílená/ léčba je vyčerpána, zvažoval bych zařazení do nějaké klinické studie s úplně novým lékem..., kde je sice výsledek neodhadnutelný, ale je to jistá naděje... Domluvte se s ošetřujícím onkologem jestli…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jana31. 10. 2017

Dobrý den.Byla jsem včera na CT ledvin a byl mě zjištěn vedlejší nález.Pod kardií dorzálně na straně velké kurvatury je viditelné lokalizované zesílení stěny v rozsahu asi 3cm s intraluminální prominencí,nevylučuji,že jen arteficielně,možný však GISTom,leiomyom- vhodné doplnit GFSK Hiatová hernie bez výraznější změny od roku 2013.Je to dva měsíce co jsem byla na vyšetření gastroskopii a bylo vše…

Dobrý den, domnívám se, že pokud jste byla na gastroskopii před 2 měsíci, pak nepůjde o nádorové onemocnění zdravím Prim. MUDr. Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Denisa13. 10. 2017

Dobrý den,mám na vás obrovskou prosbu. Pan otec má rakovinu plic, chodil na chemoterapie,ale při poslední kontrole a posledním CT vyšetření nám sdělil ,že už další chem.léčbu podstupovat nechce. Prý už to vzdal. Napíši vám kousek z jeho ambulantní zprávy a moc vás prosím o vyjádření jeho zdravotní situace,je to pro nás velmi důležité ,ale on nám nechce nic říct. Je mu 70 let. Mockrát vám děkuji. …

Dobrý den, jedná se o velmi pokročilé onemocnění, které současná medicína neumí úplně vyléčit. Umí ho leckdy pozastavit, event. nádor dočasně zmenšit, ale v absolutní většině pacienti tomuto onemocnění podlehnou. Pokud již chodil na chemoterapii a je i po ozařování, pak se jeho rozhodnutí moc nevidím. Další chemoterapie přináší je krátkodobý efekt cca 3 měsíce proti situaci , kdy pac. není…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jana16. 8. 2017

Dobrý den chci se zeptat co se zjištuje odběrem krve serum-kostní met. S-P1NP Mám hodnotu 120 ,S-CRLA mám 796.V lednu jsem měla zlomený obratel L1 deset let beru kortikoidy entocort na crohna a dva roky ředím krev pro vysoký faktor VIII.Letos zjištná osteoporoza v L2-L4 T/Z Skore-4,0/-4,3.Co to ukazujeza hodnotu 120 to serum P1NP ukazuje to osteoporozu nebo metestázu kostí děkuji za odpověd

Dobrý den,  tyto  metabolity  nejsou onkologem  standardně sledovány, je nutné se obrátit na specialisty zabývající se problematikou osteoporozy. V případě   podezření na metastatické postižení kostí  je nutné  využít např. CT vyš  či scintigrafii kostí... prim. MUDr.Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Kateřina Mašková22. 5. 2017

Dobrý den, prý asi před rokem se mojí 54leté mamince objevila tmavší pigmentová skvrna mezi lopatkami o velikosti asi 6cm (viz foto). Nemůže být nebezpečná? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, z fotografie si netroufám soudit na nebezpečnost onemocnění. Navštivte kožního lékaře, který když to uvidí "na živo" tak si s tím jistě poradí Prim.MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Lucie28. 2. 2017

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Můj nevlastní otec má diagnostikováno: Rozsáhlý meta proces plic a jater méně i skeletu s největším ložiskem TH1, primárn proces nelze vyloučit v L laloku jater, trombóza portálních větví, břišní lymfadenopatie. Výsledek Scintigrafie - scintigram skeletu nevykazuje žádná ložiska kostní přestavby, kromě okrksu v mandibule vpravo, kde může jít o zubní…

Dobrý den, pokud by byl prim. nádorem hepatocellulární nádor - tedy nádor primárně vycházející z jaterních buněk, pro což by svědčil vysoký alfafetoprotein /AFP/ pak lze o cílené léčbě uvažovat. Ale pro tento typ nádoru je nutné splnit ještě řadu dalších kriterií a to musí posoudit indikující onkolog v komplexním onkol. centru /pro Kolín asi Bulovka či jiná velká pražská nemocnice/ Prim. MUDr…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Eva Č.15. 2. 2017

Dobrý den, manžel má rakovinu slinivky, 6 týdnů po operaci recidíva, chemoterapie gemtacibinem (75% kvůli anémii), po 3 měsících rakovina a metastázy v plicích, játrech (chemoterapie neúčinná), nabídnuta FUFA. Známý lékař nedoporučuje, je zbytečná. Je nějaká šance na prodloužení života?

Dobrý den, i já bych upřednostnil spíše pobyt doma a zvýšenou ošetřovatelskou péči rodiny než chemoterapii FUFA - a to jsem onkolog, který rád chemoterapii dává... zdravím a přeji pevné nervy Prim. MUDr. Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Tereza14. 1. 2017

Dobrý den mám dotaz moje babička a můj otec prodelali rakovinu babička slinivku teta prso a otec plic jakou mám možnost nebo bránit se aby se nic neprojevilo děkuji

Dobrý den, doporučuji především to , co Vám v současnosti nabízí zdravotní péče ČR. Tzn. chodit na pravid. preventivní prohlídky a k tomu nepodceňovat zdrav. obtíže a raději jít za lékařem 2x zbytečně než 1x pozdě. K tomu nekouřit, střídmě alkohol, držet si rozumnou váhu, prostě zdravý životní styl. zdravím Prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
P.1. 1. 2017

Vazeny pane doktore, velice se omlouvám, ze takto obtezuji. Chtela bych se jen zeptat, zda i stres resp. strach muze byt spoustecem rak. Je mi 36, jsem zdrava, v rodine zadna rakovina, mam 2 zdrave deti, kojila jsem 2x 1.5roku,rodila jsem ve 28 a 31letech, pravidelně chodim na sono prsou, gynekologii, odbery krve atd. Jsem trosku hypochondr. Nekourim, BMI v norme, nesportuji prilis, ale denne…

Dobrý den, nikde nebylo prokázáno, že stres má nějaký vliv na vznik rakoviny. Je to asi hodně dáno tím, že neumíme stres měřit /neexistuje žádný stresometr.../ a to , co je pro jednoho člověka stresem, druhému vůbec stresově nepřipadá. Pak by bylo neseriózní vydávat nějaká stanoviska ohledně působení stresu na event. zvýšený výskyt zhoubných nádorů. Buďte v klidu, choďte na pravidelné prevence…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Pavla4. 12. 2016

Dobry den jaka je prosim prognoza delky zivota. Maminka ca ovaria high-grade serozni IIIC s meta na peritoneu. Paliativni chemo ted cekame na vysledky na ct kosti zda se meta nerozsirila do kosti dekuji

Dobrý den, prognóza není dobrá, byť nádory vaječníku jsou mimořádně dobře citlivé na chemotherapii, ale velmi často recidivují... Odhady délky života nerad dělám, to je velké věštění, ale obecně tak 2 roky života. prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jarmila Tvrdá1. 12. 2016

Dobrý den moc se Vám omlouvám za svoji troufalost nezlobte za můj dotaz není asi vhodný, ale jsem moc neštastná a mám veliký strach. Abych Vás už nezdržovala. V květnu 2014 mi bylo 49 let a prodělala jsem onokologickou operace karcim prsu. Chemoterapii ani ozařování jsem neprodělala dostala jsem hormonální lék egistrozol který stále užívám každé tři měsíce chodím na onkologii pro léky a každý půl…

Dobrý den, jsem sám trochu nešťastný za svého kolegu, že se Vám nedostalo více času a lepšího vysvětlení. Na druhou stranu jeho situaci zcela chápu a vím, že jsem v podobné situaci mnohokráte. Buď věnovat čas povídání o rizicích nemoci a nebo za tuto stejnou dobu vyšetřit a někoho jiného a rozhodnout o jeho léčbě. Obé naráz nejde a kdybych objednával pacienty tak, abych měl dost času na…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Zdenka25. 9. 2016

Dobrý den Mám v rodině ze strany otce rakovinu. Teta i strýc této nemoci podlehli. Mám nárok na vyšetření jestli jí někde v tělel taky nemám , nebo musím počkat na nějaký příznak? Kde mi případné vyšetření udělají?

Dobrý den, Musel bych o Vás vědět více podrobností , abych mohl správně odpovědět. Jistě záleží i na věku na typech nádorů. kterými Vaši příbuzní onemocněl a v jakém věku atd... prim.MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jarmila3. 6. 2016

Dobry den, som onkologicky pacient. V decembri 2014 mi pri mmg vysetreni zistili nador na pravo prsniku. Nasledovali dalsie vysetrenia s vysledkom invazivny duktalny karcinom prsnej zlazy g.2,15 mm.ER 85%,PR 90%,ki 67 20% ,HER 2 sa vysetruje, z CCB 1+,0/4 SNB, pT1cpN0pMx,uzliny bez metastazy. Prisla operacia Lumpectomia mammae l.dx Sentinel node biopsy e axillae l.dx. Po operaciii indikovana 4x…

Dobrý den, tak především bych rád předeslal, že Tamoxifen může tyto kloubní či svalové obtíže způsobovat, i když to není časté. Zvýšení děložní sliznice na 5,6 mm není rovněž nic neobvyklého, zasluhuje monitoraci a při dalším narůstání by asi bylo nutné Tamoxifen vysadit a nahradit jinou hormon. léčbou, která však také není zcela bez nežádoucích účinků, byť nejsou časté, ale třeba svalové či…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Veronika31. 5. 2016

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Mému tatínkovi byla stanovena diagnóza Hodkingův Lymfom. Nádory jsou neoperovatelné. Právě prodělal chemoterapii, bohužel bez pozitivních výsledků. Moc Vás prosím o radu, jak dále postupovat. Předem děkuji za Odpověď Veronika

Dobrý den, možností je samozřejmě ještě řada, např. jiný typ chemoterapie či ozáření některých / či všech pokud je jich málo/ ložisek. S pozdravem prim. MUDr. M. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Natálie24. 5. 2016

Dobrý den, moje sestra 25 let má nádor na děložním čípku. Má metastáze prakticky všude. Nádor srostl i s močovým měchýřem, má zavedenou nefrostomii.. A uzavírají se jí střeva. Již delší dobu z ní cítím hrozný zápach, což je z toho hnisu, který ji odtéká z nádoru, ale všimla jsem si, že ten hnis z ní odtéká tak, že má prosáklé jak kalhotky s vložkou, tak pleny, tak je prosáklé prostěradlo.. prostě…

Dobrý den, stav je jistě velmi pokročilý a prognóza velmi nepříznivá. Normální tento stav není, ale při rozsáhlých nádorových postiženích se to stává... Při uzávěru střev často dochází ke zvracení a bolestem břicha, ale laik to pozná jen obtížně... prim.MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Markéta9. 5. 2016

Dobrý den, na internutu jsem se toho moc nedočetla, tudíž bych se chtěla zeptat, jestli se dá dělat s rakovinou něco jiného než chemoterapie a radioterapie. Jde o mého strýce (64). Má rakovinu na plicích, teď i v tenkém střevě. Chemoterapie mu nezabírala a radioterapie mu prý už taky nepomůže. Dalo by se dělat něco jiného, nebo mu alespoň nějak zpříjemnít konec, aby neměl takové bolesti? …

Dobrý den, jistě je mnoho dalších způsobů, jak postupovat. Je to ale vždy vysoce individuální, tak říkajíc šité na míru pro každého pacienta. Bez osobní znalosti pacienta nejsem schopen dát bližší doporučení léčebného postupu. S pozdravem prim.MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jana V.28. 4. 2016

Dobrý den, doplňuji že manžel má 36 let a nikdy krev ve stolici neměl...

Dobrý den, ve 36ti letech je rakovina střev poměrně výjimečná. I já bych se přikláněl k souvislosti s proběhlou stř. chřipkou. Z krve se dá ledacos poznat - i mnoho nádorů, ale není to zdaleka stoprocentní. Já bych asi vyčkal a pokud by se krev ve stolici ještě jednou objevila , pak bych indikoval kolonoskopii. prim. MUDr. Šmakal M.

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jana V.18. 4. 2016

Dobrý den, manžel prodělal agresivní střevní chřipku při kterém jej provázela i krev ve stolici. Lékaři na chirurgickém oddělení řekli že v krvi žádný nález není a že by se přikláněli k názoru že krev doprovázela vážně střevní chřipku. Osobně mám o manžela strach. Jde mi o to aby jsme nezanedbali rakovinu střev. Myslíte že by se měl objednat na vyšetření střev i když krvácení bylo jen při střevní…

Dobrý den, to není jednoduchá odpověď, nevím kolik je manželovi let, nevím , zda již měl někdy krev ve stolici atd. Preferoval bych však kolonoskopii, která nádor jednoznačně vyloučí... S pozdravem prim. MUDr. Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Lenka5. 4. 2016

Prosím moc o prognózu a vysvetleni histologie. hrdlo:Castky papilarne az solidne usporadaneho serozniho karcinomu. Grade 3. Místy patrné oblasti glandularniho uspořádání. Telo: částky loziskove nekrotickeho floridne zanetlive zmeneneho nádorů stejného typu jako v sub.A. nadorova infiltrace se misty siri do hladke svaloviny myometria. Prosím o vysvětlení. Děkuji Lenka

Dobrý den, jak snad z úvodu plyne jedná se o nádor čípku děložního, který se dostává z části i do svaloviny děložní. Není přesně popsáno jak hluboko a to je pro pro vysvětlování velmi důležité. Nádor / dle onoho G3/ má tendenci k rychlejší množení a agresivnějšímu chování, zdravím MUDr. M. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
lednacek22. 1. 2016

Dobrý den pane primáři, jaký býva prognoza, dožije se děda vnoučete co se má narodit září?spino hltanu, T4, uzliny pozitivni, meta v 2/2013 neg.Inoperabilní.Září 2014 diseminace, jatra, plíce, břicho, okolí TS - to nevím co je.Krční disekce ypNO.Biopsie z břicha, neroh.,spino ca.Říjen 2015- PD plicní ložiska,infiltrat jugul, uzliny na mezent. a perit. Listopad 2015-meta v mozku do 2cm, drobne…

Dobrý den, bohužel pro Vás nemám dobrou zprávu, očekávaná doba přežití je kratší než září letošního roku, ale držím palce, toto jsou jen odhady na průměrnou dobu přežití, třeba bude mít štěstí a vnoučete se ještě dočká... Zdravím, prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
jcermak7. 1. 2016

Dobry den pane doktore, moc dekuji za odpoved ze dne 22. 12. 2015. Nyni se pridaly jeste 3 meta do celniho laloku. Ceka me ozarovani. To asi uz lepsi nebude ze? Rad prijmu pravdu, at je jakakoliv. Moc dekuji s pranim hezkeho dne. JJcerm

Dobrý den, máte pravdu, lepší to asi nebude... Užívejme radostí života, dokud tu jsme, všem nám "ten nahoře" měří stejně. S pozdravem, prim. MUDr. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
moravice2. 1. 2016

Dobry den pane doktore, rada bych se zeptala na prognozu jak to bude pokracovat. Otec 62let, spinoc. ca hrtanu, T4aM2N0-2013. Pote dnes je to presne rok se našly meta na jatrech,plici, mozna i zaludek. Otec ma slavika, ale stravu ji normalne. Trpi na nedostatek magnezia, jednou kolaps. nyni mu nahodne objevily meta a nevim jiste zda v celnim laloku nebo kosti. Otec je jen unavenejsi, chut k jidlu…

Dobrý den, rozsah onemocnění je značný a bohužel delší přežití, měřeno v rocích, neočekávám. Hlavně postižení jater bývá limitujícím faktorem života. S pozdravem, prim. dr. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
jcermak22. 12. 2015

Dobry den pane doktore, moc dekuji za odpoved.Rad bych se jeste zeptal k prognoze teto nemoci trosku rozepisu.. Rak. hypofarynxu, G3/spinoc.ca/, T4aM2N0. Nador byl velky, radio ho ponicila, slavik. Nasledne po roce meta, ne moc, jatra, plice, snad i neco zaludek. To bylo asi pred rokem zjisteno. Chemo, ale moc nezabrala, neco zmizlo, neco pribylo. Nyni nova kombinace. Myslite ze chemo ma…

Dobrý den, chemotherapie na spinocell. karcinom hypofaryngu není příliš účinná, byť jistě smysluplná, neboť stabilizace či zmenšení nádoru občas vídáme. Nepovažujeme to za rakovinu plic či jater - jedná se o metastázy původního nádoru hltanu... Odhad délky života je vždy složitý, musel bych Vás vidět či alespoň vědět, jak velké je postižení jater. Bývá to většinou několik měsíců, ale mohu se…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Irena4. 12. 2015

Dobrý den pane doktore, moje babička měla před lety rakovinu prsu, nyní jí našli metastáze v kostech a léčba spočívá už pouze v tlumení bolesti opiáty. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho můžou žít pacienti s touto diagnózou? Vím, že je to těžké pro Vás odpovědět, když neznáte podrobnosti a u každého je to individuální, ale chci mít alespoň představu v řádech týdnů nebo měsíců? Slyšela jsem, že…

Dobrý den, máte pravdu, že bez dalších podrobností je to těžké odhadovat. Mám pacientky, které nepřežily pár týdnů, ale mám i pacientky, které s tím žijí již mnoho let...Zdravím, prim. MUDr. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Natálie3. 12. 2015

Dobrý den, moje sestra 25 let má 4, stupeň nádoru na děložním čípku.V operovali ji dětský port. Má metastáze po celé malé pánvi, v něděli ji přestala fungovat pravá ledvina, takže ji udělali nefrostomii. Navíc ji začali dávat fentanylové naplásti na bolest, které jsou přece mnohem silnější než morfium, ale účinky to má prakticky stejné, včetně utlumování dýchacího centra. Zhruba den dva předtím…

Dobrý den, prognóza dle toho, co jste mi popsala, je velmi špatná, ve vyléčení rovněž nevěřím. Bohužel to spíše již vidím jen na krátkou životní cestu... S pozdravem, prim. MUDr. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jcermak1. 12. 2015

Dobry den chtel bych se zeptat na prognozu rak hrtanu. Pred necelymi 2lety T4aN2M0 operace..radiace. 7mesicu zjisteny meta jatet plic. Jaka je prosim prognoza.Dekuji jcermak

Dobrý den, prognóza je velmi špatná, těžko se to přesně odhaduje, řádově spíše v měsících. S pozdravem, prim. MUDr. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Natálie26. 10. 2015

Dobry den, moji sestre 25 let, 40 kg bylo zhruba pred necelym mesicem diagnostikovana rakovina delozniho cipku (4cm, neoperovatelny) s prosaknutim do kycelnich kosti.. Nasledne byla udelana MR, kde zjistili, ze metastaze jsou po cele male panvi a nador se zvetsil na 5 cm.. Dnes ji byl v operovan port, protoze ji silene praskaji zily.. A stalo se nam pred par dny, ze ji metastaza zatlacila na…

Dobrý den, šance na vyléčení je bohužel zcela minimální, odhadovat délku života si netroufám, protože neznám další její zdrav. stav. Ale situace je jistě velmi vážná. prim. MUDr. Martin Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
josef8. 10. 2015

dobry den,mam opravdu strach z rakoviny tlusteho streva. Je mi 29 let a uz asi 2 roky a mozna i dele me boli nebo picha bricho na leve strane pod zebry.Ted v posledni dobe se to zhorsilo a bolest je nekdy i na druhe strane u ledvin. v posledni dobe je mi casto i na zvraceni. Uz asi 2 roky mam jakoby kasovitou stolici. obcas prujem a nekdy i zacpu. Kdyz jsem doma,citim se unaveny ale kdyz jsem v…

Dobrý den, příznaky, které popisujete, jsou nespecifické a opravdu nemusí znamenat zrovna rakovinu, to jsou příliš předčasné závěry. Pokud však máte takové obavy, jaké udáváte, je jediným řešením vyšetření u lékaře. To je samozřejmě možné i v naší nemocnici, v případě Vaší návštěvy ČR se na nás neváhejte obrátit. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Dagmar 22. 5. 2015

Dobrý den, mojí mamince diagnistikovali v létě r.2014 nádor hlavy pankreatu. Bohužel při operaci se zjistilo, že nádor je obtočen kolem hlavní cévy. Následovalo 6 chemoterapií, po kterých se nádor o pár mm zmenšil. Metastázy nebyly zjištěny. Od listopadu 2014 do dubna 2015 měla maminka klidný stav a mohla užívat normálního života. Od dubna 2015 začala mít maminka bolesti a v břiše se začala…

Dobrý den, bohužel, dobré zprávy pro Vás nemám. Z toho, co líčíte, jde pravděpodobně o terminální stav onemocnění s krátkou prognózou dalšího života. Na třešně v červenci bych moc nesázel - bohužel. Pokud mohu tušit , pak v této chvíli tito pacienti vyžadují hlavně blízkost svých příbuzných, to se jim vždy psychicky alespoň trochu uleví...Zdravím, prim. MUDr. Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Zdena Unčovská 13. 5. 2015

Dobrý den, nemám žádný dotaz jen chci poděkovat onkologickému odělení. Hlavně MUDr. Šmakalovi a jeho kolektivu(pí.doktorkám a sestřičkám) za vzornou péči, ochotu a laskavost při léčbě mého manžela. Děkuji za ty 4 roky navíc i když ta ztráta milovaného člověka teď moc bolí. Zároveň prosím vyřiďte i poděkování Dr. Kristenovi.Cítili jsme se u Vás vždy velice dobře a moc a moc děkuji. Díky Vám neměl…

Vážená paní Unčovská, Vaše poděkování jsem ráda předala panu primáři Šmakalovi i panu doktoru Kristenovi. Přijměte také naši upřímnou soustrast. Přejeme Vám hodně sil, za NH s pozdravem Petra Pelikánová

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Lenka 23. 4. 2015

Dobrý den, mému 62-jetému otci byl diagnostikován invazní adenocarinom. Mel i polypy. Mimo jiné má myelodisplasticky syndrom raeb-2 - ipss-r = very high, kryotyp-del 7, del 5, atypie 17chromosomu, ztrata genu E2A. Carcinom a polypy byly nalezeny jen náhodou při hospitalizaci a diagnostice mds. Mi byly v minulosti polypy odstraneny. Chci se zeptat, zda-li se může jednat o polypy dědičného původu.…

Dobrý den, k tomu by bylo nutné znát kompletní rodinnou anamnézu a event. udělat specifické genetické vyšetření. Bez toho nelze dát jednoznačnou odpověď. Zdravím, prim. MUDr. Martin Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Martina Pačísková 27. 3. 2015

Dobrý den, mému otci byl z kraje února zjištěn nádor v tl střevě + metastáze mnohočetné na játrech. Konkrétně pokud se dívám do lékařské zprávy, abych vše dopsala...výsl.kolonoskopie= v 35cm cirkulární stenotizující tumor sigmoedea, prostupný pro kolonoskop. Histologie-adeno ca G2, bez RAS mutace - WT. Těžká dysplázie a v jednom bloku nález středně diff invazivního adeno ca. CT - tu sigmoidea,…

Dobrý den, bez faktické znalosti pacienta se mi na prognózy špatně odpovídá. Dále nemám dostatek informací o tom, jak mnoho metastáz je v játrech atd. Nicméně na něco mohu odpovědět. Průměrný pacient, který již má metastázy v játrech či plicích od nádoru tl. střeva žije asi 2,5 roku. Ale liší se to právě od množství metastáz...Stadium T3cN1M1 je naše onkologická klasifikace, která ukazuje…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jana 15. 1. 2015

Dobrý den, můj tatínek 66 let je půl roku po ozařování krku a chemoterapii. Během léčby mu byl zaveden Peg i tak zhubl cca 10 kilo. Po ukončení léčby byl Peg ponechán a začal jíst i normální stravu. Před měsícem si nechal Peg vyndat a zhubl cca 7 kilo. Momentálně váží méně než při ukončení léčby 65 kilo. Cítí se dobře, chuť k jídlu má a tvrdí, že jí dost. Můžete mi poradit, nutriční drinky mu…

Dobrý den, k tomu je nejlépe konsultovat nutričního specialistu - u nás je to Dr.Steinbach. Pokud však pacient hubne a netoleruje Nutridrinky, pak to bývá problém. Pokud jste ještě neměli lék Megace, pak bych to zkusil alespoň na měsíc 3x1 tobolka. prim. MUDr.Šmakal

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Lucie 4. 1. 2015

Dobrý den,mému dedovi byla pred 2 lety sdelena diagnóza rakoviny plic (podrobnosti zasílám v příloze)prosím o vyjádření v jakém je vlastně děda stavu.před týdnem se mu projevily neuvěřitelne bolesti vrchní části zad (střídavě levá,práva)a oblast hrudníku. Jiné obtíže nemá ,ale bolesti jsou takového rázu ze nemůže chodit a léky s obsahem morfia ani injekce nezabiraji děkuji za odpověď,Lucie Pasmo

Dobrý den, Váš naskenovaný nález je čitelný jen orientačně, ale je jisté, že jde o velmi pokročilý nález s metastázami, primárně vycházející z plic, v progresi. Je to prognosticky velmi vážné. Tlumení bolesti je důležitou součástí onkol. léčby a pokud dosavadní léčba není účinná, je nutné ji změnit či navýšit dávky. prim. MUDr.Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Katka 4. 12. 2014

Dobrý den, při náhodné lékařské kontrole mi byl objeven cystický útvar u vaječníku (3cm). V krevních testech naměřeny následující hodnoty. Ca 125 12,8, ale HE4 134. Je mi 31 let a mám 2 děti-3,5 roku a 10 měsíců. HA jsem brala 10 let. Chci se zeptat, jak velké je riziko zhoubného nádoru? Způsobuje něco falešnou pozitivitu HE4? Dá se z těchto výsledků poznat, v jakém stadiu je případný nádor?…

Dobrý den, z těchto výsledků nelze poznat v jakém stadiu je nádor. K tomu slouží zobrazovací metody. Falešná pozitivita samozřejmě existuje obdobně jako u Ca 125. Nicméně je méně častá. Falešně positivní bývá u cukrovky, hypertenze či ledvinné nedostatečnosti. Hodnota 134 závisí na typu přístroje, jiný přístroj může mít hodnoty jiné a tak nevím v tomto konkrétním případě , jak moc je to…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Karolina 23. 9. 2014

Dobry den, je mozne, ze by se rakovina plic na rtg snimku projevila behem dvou mesicu? V cervenci bylo rtg ciste, ale stale me trapi bolest na hrudi a neustavajici suchy kasel... Dekuji

Dobrý den, možné to je, ale pátral bych spíše po jiných příčinách. Kašel bývá příznakem mnoha jiných chorob. Jestli byl čistý rtg snímek v červenci, pak je méně pravděpodobné, že by se takto brzy nádor. onemocnění na snímku objevilo... prim.MUDr. Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Jana 23. 9. 2014

Hezký den, léčím se s nejasným autoimunitním onemocněním,postihujícím oko.Užívám asi 4 roky kortikoidy.Asi před 2 lety mi byly nalezeny 2 utvary na játrech do velikosti 2 cm.Dle MR nezhoubné adenomy.Nyní jsem měla nabranou krev na TM a jeden-CA 72-4 vyšel 40,12.Ostatní v normě.(AFP 5,5,CEA 1,53,CA 19,9-30,7,CA 125 10,6,CA 15-3 14,3,SCCA 0,8)Co z toho mohu usuzovat?A jak dále pokračovat ve…

Dobrý den, dotaz již byl zodpovězen v jiné poradně, kam jste svůj dotaz též zaslala... Prim.MUDr. Šmakal Martin

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz
Hana Lorencová 11. 9. 2014

Dobrý den, mému příteli byl náhodně objeven při sonu břišní dutiny nádor na ledvině o velikosti 10x9x9 cm. Byl operován ve FN Olomouc, diagnóza C64. Byla mu odebrána levá ledvina a slezina, ale celý nádor se nepodařilo odoperovat, zůstala mu část na břišní aortě. Histologie: v biopsii jsem zastihl v rozsahu zaslaných bloků maligní mezenchymální tumor, který nejspíše nebude primární v ledvině,…

Dobrý den, situace není jednoduchá, asi opravdu ta chemoterapie příliš nezabírá. Ale nevím, s čím bylo toto CT srovnáváno, když původní CT byla asi před operací a ta celé poměry změnila. Nicméně dediferencovaný liposarom se chemoterapií léčí obtížně, výsledky nejsou valné, přesto tuto léčbu indukujeme, protože je lepší pomoci alespoň někomu, když ne všem...Pokud je to jistě progrese onemocnění,…

MUDr. Martin Šmakal
38
Zobrazit celý dotaz