J.4. 5. 2021

Očkování Moderna: dobrý den, po 1. dávce jsem se cítila dobře, ale 4 hod. po očko mě začaly pálit celé obě paže a krk, docela dost a pár hodin. Bez vyrážky, bez teploty, bylo mi jinak dobře. Před očko jsem si brala Zodac. Jsem alergik na pyl, diabetik s hypertenzí. Mohu prosím druhou dávku, nebo to byla alergická reakce? Můj lékař se nevyjádřil. Velice děkuji.

Dobrý den, druhou dávku určitě absolvujte, nikde není psáno, že se obtíže budou opakovat. Před aplikací si můžete preventivně vzít opět antialergikum. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vlasta2. 5. 2021

Dobrý den tatínek onemocněl růží zároveň je objednán na covid očkování.Bude potřeba ho odložit nebo ho mohou oočkovat ? Děkuji Janíčková

Dobrý den, nevím jak akutní toto onemocnění má, při horečnatém průběhu bych očkování odložila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana2. 5. 2021

Dobrý den. Maminka byla před 14 dny na očkování (Pfizer), od té doby má určité psychické problémy. Zmatenost, plete si dny a datum, dále má vidiny, halucinace ( vidí mě i mé děti u ni). Nevím na koho se obrátit a zda to může být reakce na očkovací látku. Nebere žádné léky na spaní ani psychiku, jen na štítnou žlázu a cholesterol. Před rokem ovdověla. Moc děkuji za radu. Zuzana

Dobrý den, tuto reakci jsme po očkování ještě nezaznamenali, těžko říci, zda odstartovala poruchu chování. Každopádně objednejte maminku na vyšetření - na psychiatrickou a raději i neurologickou ambulanci. Oboje vyšetření můžete objednat v nemocnici Hořovice přes linku 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela1. 5. 2021

Dobrý den , mám křečové žily jakou vakcínu na covid by jste mi doporučili dekuji

Dobrý den, typ vakcíny si pacient určit nemůže, u pacientů s varixy nevídáme jiné reakce než u pacientů bez křečových žil, bez ohledu na to jakou vakcínou byli očkováni. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeňka Berková1. 5. 2021

Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu být očkovaná proti Covid 19 když zítra 2.5.2021 dobírám ATB na zánět průdušek a dutin. Registrovala jsem se před léčbou ATB. Cítím se už v pořádku. Děkuji.

Dobrý den, očkování je doporučeno odložit v případě akutních problémů, jako je akutně probíhající horečnaté onemocnění či akutní onemocnění spojené například s průjmy či zvracením. Jinak by to neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana30. 4. 2021

Dobrý den, prosím dá se zjistit jakou vakcínou budeme s manželem očkováni na COVID-19 ? máme termín 1.5.2021. Rádi bychom Pfizer, ale víme, že to nejde vybrat. Děkuji

Dobrý den, v očkovacím centru v Nemocnici v Hořovicích se očkuje převážně vakcinou Pfizer. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vladislav Malenovsky29. 4. 2021

Dobrý den, dá se zjistit jakou vakcínou očkujete na COVID-19? Rád bych šel na Pfizer, ale vím, že to nejde vybrat. Jde mi jen o to, jestli z větší části dáváte Pfizer/Modernu či Astru

Dobrý den, v nemocnici v Hořovicích očkujeme převážně vakcínou Pfizer či Modernou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta29. 4. 2021

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem 3 týden po očkování astra zeneca a hučí mi v uších a točí se mi hlava je možné že to je po očkování

Dobrý den, na reakci po očkování je to již dlouhá doba, spíš bych to očkování nepřičítala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Romana29. 4. 2021

Dobrý den, včera jsem byla darovat plazmu a dnes jsem zjistila že mám leokocyty 10.23 co by mohlo být špatně. a jak je to vážné. děkuji a přeji hezký den, Romana Krištofová

Dobrý den, pokud se cítíte dobře, nemusí být špatně vůbec nic. Hodnota vašich bílých krvinek je těsně nad horní hranicí normy. V transfuzní stanici jsou jasně dané hodnoty a pokud někdo překročí i o desetinu hranici normy, tak je vyřazen. Bílé krvinky často reagují na mnoho podnětů v těle a tato hodnota se často mění, nemusíte se ničeho obávat. Vhodná by byla třeba kontrola s odstupem , buď…

Jana28. 4. 2021

Dobrý den ,nově zjištěno na nefro chronický zánět ledvin a před týdnem krev ve stolici bolesti žaludku.3.5 jdu na vyšetření kolonoskopie.Mohu se nechat před vyšetřením očkovat proti covid (30.4)nebo bude lepší očkování odložit a počkat na výsledky.

Dobrý den, po očkování se člověk může cítit několik dnů více unavený, nebo může mít i zvýšenou teplotu, ale je to zcela individuální, záleží to na vašem uvážení, zda zvládnete přípravu na kolonoskopii v tomto stavu. Jinak výsledky těchto vyšetření nejsou důležité stran indikace očkování, z tohoto důvodu bych očkování neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Míla28. 4. 2021

Dobrý den, jeden den jdu na 1. dávku očkování a 2. den jdu na antigenní testy, protože potřebuji potvrzení na návštěvu domova seniorů za matkou. Může se mi projevit antigenní test po očkování jako pozitivní, přestože jsem zdravá? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ne, nemusíte mít obavy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana28. 4. 2021

Dobry deň som 6 týždňov po prvej vakcine astra a z krvi mi vyšli protilatky na covid 19 IgG 65 čo to znamená je to malo?

Dobrý den, účinná hladina protilátek je zajištěna až po druhé aplikaci vakciny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Riedlová28. 4. 2021

Mám chronovu chorobu,chtěla bych vědět jestli se můžu nechat očkovat na covid19

Dobrý den, ano, očkovat se určitě nechejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Studničková27. 4. 2021

Dobrý den, 5.června máme v rodině svatbu.Lze se objednat na test přímo na určitý den,v tomto případě na 4.6.?

Dobrý den, ano, objednejte se přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra27. 4. 2021

Dobrý den paní doktorko, děkuji za odpověď na můj dotaz ohledně pásového oparu jako následku očkování proti covidu. Zrovna dnes jsem si přečetla, že v Izraeli také zaregistrovali několik případů pásového oparu po očkování, takže nějaká možnost, že by to mohlo být po tomto očkování, tam asi je :)))). Děkuji a přeji krásný den V.J.

Dobrý den, možné je vše, díky za zpětnou vazbu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta27. 4. 2021

Dobrý den Před 3dny se mi objevily vystouple drsné červené fleky ktere palí,svědí,boli uzlina v trisle-muže to být pásový opar? Puchýřky mam minimum. Múzu si vzit DESLORADIN?

Dobrý den, to by skutečně pásový opar mohl být, v tomto případě kontaktujte lékaře, aby nález viděl a mohl vám předepsat léky, které jsou k tomu určené. Léky proti alergii účinné nejsou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina Nezvalova26. 4. 2021

Dobrý den,mám jít v pátek 30.4.2021 na první vakcínu proti covit 19 Ale covit jsem měla před měsícem a půl a půjdu o měsíc a půl dříve pan doktor mi řekl že to nevadí celkem se bojím že je to brzo jsem plicní pacient dekuji

Dobrý den, dle doporučení by měl pacient absolvovat očkování po více než 90 dnech od prodělání onemocnění Covid 19. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sara25. 4. 2021

Dobrý den, dnes jsem si odstranila klíště, za tři dny mám termín na očkování proti covidu. Nemám termín na očkování posunout? Děkuji!

Dobrý den, na tento dotaz vám dopředu asi nikdo 100% neodpoví. Pokud nebudete mít abnormální reakci na kůži nebo nebudete mít "chřipkové " příznaky, vakcínu byste rušit nemusela. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela Klášterková24. 4. 2021

Dobrý den, před půl rokem jsem prodělala covid-19 a od té doby mi strašně bolí chodidla. Otékají mi kotníky. Mám propadlou nožní klenbu, nosím ortopedické vložky. Bolest mám každý den, někdy sotva chodím. Prosím o radu, jestli mám navštívit lékaře. Děkuju

Dobrý den, pokud máte obtíže s klenbou nohou, navštivte nejprve ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana24. 4. 2021

Dobrý den, překonala jsem covid, hospitalizována jsem nebyla. Průběh byl zpočátku pouze jednodenní teplota 37,3 bolesti hlavy, kašel, bolesti na hrudi, od sedmého dne 38,5 4 dny, zvýraznění bolesti na hrudi, dušnost, po námaze lapání po dechu. Saturace občas klesla na 88% hlavně na vrcholu horečky, v současnosti je již v normě 96%. Přetrvává suchý kašel, únava, bolesti hlavy, občas obtížné…

Dobrý den, na základě vašich informací jste prodělala Covid se středním průběhem, laterální zastínění plic vlevo může znamenat změny ve smyslu virového zápalu plic, ale menšího rozsahu. V rámci tohoto onemocnění jsou velmi časté změny i na plicích, které se později reparují spontánně, ale úprava je pozvolná, lékaři jim pomáhají zejména léky typu kortikoidů, které jste užívala i vy. Termín RTG…

Helena24. 4. 2021

Dobrý den. 14.4. jsem byla poprvé očkovaná proti Covidu očkovací látkou Pfizer. Za týden po očkování se v místě vpichu objevil tvrdý otok a zarudnutí velikosti dlaně. Je tato reakce přiměřená? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, i tato reakce se občas vyskytuje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra24. 4. 2021

Dobrý den,jsem covid pozitivní.Vadi ,když kouřím cigarety s nahrivanym tabákem? děkuji

Dobrý den, na to opravdu studie neexistují. Pokud máte při tomto onemocnění dýchací obtíže, tak vadí kouření v jakémkoliv smyslu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea23. 4. 2021

Dobrý den, potřebovala bych radu, protože už sama nevim kudy kam.. Pozitivní test 13.3 karanténa do 27. 3. Celý můj průběh byl motanice,závratě,silná bolest hlavy,únava, zvracení, nechutenství,porucha soustředění. Už je konec dubna a potíže nepřestali naopak,cítím se ještě hůř. Můj lékař mi napsal léky na nízký tlak, který ale nezabírají.. Moje každodenní otázka zní, zda se někdy budu moct…

Dobrý den, obávám se, že jediným řešením je trpělivost, průběh a další symptomy doprovázející stp. Covidu jsou velmi individuální. Pitný režim, vitaminy, pracovní neschopnost, dokud se nebudete cítít lépe. Jste mladá, jistě se stav brzy spontánně upraví, ale kdy to bude vám nedokáže odpovědět nikdo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jindřiška23. 4. 2021

Dobrý den, 3.5.2021 jdu na operaci úpravu očních víček. Jak dlouho po tomto zákroku mohu podstoupit očkování na COVID 19? Děkuji.

Dobrý den, očkování proti Covidu můžete podstoupit kdykoliv po operaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarča23. 4. 2021

V září 2018 jsem byla na operaci varixů v pravém stehnu.Od té doby mám v tom místě někdy bolesti i dost velké někdy menší bolesti.Pomáhá mi,když pár dní nosím zdravotní punčochy.To mi pak bolesti na nějakou dobu zmizí,nebo se zmírní.Praktický lékař mě objednal na ultrazvuk.Dle věku se už dnes můžu zaregistrovat na očkování proti covidu.Mám se zaregistrovat,nebo raději počkat až po výsledcích…

Dobrý den, na vakcínu se raději zaregistrujte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marclea22. 4. 2021

Dobrý den, můžu se prosím zeptat po prodělání covidu jak dlouho může test vyjít pozitivní? Děkuji

Dobrý den, u někoho může pozitivita PCR testu trvat velmi dlouho, proto se po prodělání nemoci kontrolní PCR testy nedělají. Pokud by pacient po prodělaném Covidu chtěl něco absolvovat ( operaci, návštěvu nějaké akce ) stačí antigenní test, který je pozitivní při akutní infekci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina22. 4. 2021

Dobrý den. 12.3.jsem byla covid pozitivní. Nejprve jsem měla horečky, bolesti svalů, kloubů, hlavy. Po pár dnech ztráta čichu. Po několika dnech bez horeček. Po více jak týdnu se mi vrátila zvýšená teplota, která přetrvávala 14 dní, pak asi 5 dní bez teplot. Nyní opět zvýšená teplota. A k tomu se mi objevila hořkost v ústech. Čich stále nemám, jen minimálně něco cítím. Je možné, že ta hořkost v…

Dobrý den, to, co popisujete, jsou příznaky časného postcovidového syndromu, po delší době se mohou vrátit zvýšené teploty, ztráta čichu i na několik týdnů, také se může objevit ztráta chuti, takže hořkost v ústech bych považovala ještě za obtíže tohoto typu. Po 6 týdnech můžete mít stále pozitivní PCR test, ale již nejste infekční pro svoje okolí. Přeju co nejrychlejší návrat do normy. S…

Petra Kokotkova22. 4. 2021

Dobrý den chtěla sem se zeptat v květnu to bude rok co jsem na nemocenské. A chtěla bych vědět jestli mám nárok na invaliditu s prstem pravé ruky už mám za sebou třetí operaci.Prst má zkráceně šlachy i tkáně a chybí poutko v druhém článků prstů.Jsem strihacka a švadlenka.Dekuji za odpověď

Dobrý den, toto stanovisko by měl učinit lékař té odbornosti, který vám indikuje operace a dispenzarizuje vás. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana22. 4. 2021

Dobrý deň, pri testovaní na COVID- antigenní test, som si nevedomky strčila paličku najprv do pufru a potom do nosa. Cítim sa veľmi hlúpo a zároveň sa bojím či pufor v týchto testoch neobsahuje niečo čo by mi poškodilo sliznicu alebo horšie. Vedeli by ste mi poradiť či mám navštíviť lekára, alebo radšej počkať? V tejto korona situácii totiž nikoho nechcem zbytočne zaťažovať.

Dobrý den, vyčkala bych, zvlášť pokud nemáte žádné obtíže. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka22. 4. 2021

Dobrý den. Dlouhodobě užívám Asentru 50mg 1x denně. Chci se zeptat,zda mohu bezproblemu podstoupit očkování na covid-19,vakcínou Pfizer biontech? Děkuji,přeji hezký zbytek dne

Dobrý den, tato medikace není překážkou očkování vakcínou proti Covid 19. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ondřej21. 4. 2021

Dobrý den, mám problém s testování výtěru z nosu. Bolí mě nos, krev, stropy,hnis. Dnes jsem si dojel koupený test ze slin schválený ministerstvem zdravotnictví LONGSEE, syn ho používá ve škole, zaměstnavatel mi neumožní dělat test tímto způsobem. Může mi obvodní lékař dát nějaký papír. Opravdu to bolí a budu rád to dělat ze slin. Děkuji

Dobrý den, to opravdu záleží jen na domluvě mezi vámi a zaměstnavatelem, praktický lékař by vás třeba podpořit mohl, ale není to jeho povinnost. Popřípadě by jste mohl požádat pomoc od ORL lékaře, pokud máte opakovaně ve výtěrech krev a hnis, který stejně validitu vyšetření zhoršuje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza21. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat bolí mě hlava na čele, mám nateklé oči, ucpaný nos a jsem velmi unavená. Toto trvá přibližně 2-3 dny. Dělala jsem si domácí antigenní test ze slin, byl negativní. Mohl by to být covid-19? Jak dlouho, po prodělání či od prvního dne infikování covid-19, je PCR-test pozitivní? Děkuji za odpověď, hezký zbytek dne.

Dobrý den, může to být jakákoliv infekce horních cest dýchacích, pokud chcete mít jistotu, budete muset absolvovat PCR test. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana20. 4. 2021

Dobrý den.21.4. mám dostat 1. vakcínu proti covidu,3.6. druhou. Zároveň musím dokončit očkování proti klíšťové encefalitidě 3.dávkou nejpozději do 26.6.Mohli byste mně, prosím, poradit,kdy by bylo nejlépe očkovat 3. dávkou? Děkuji.

Dobrý den, při očkování jinými vakcínami je doporučeno udržet minim. odstup od aplikace 14 dní před a 14 po aplikaci vakcíny proti Covid ( to je doporučení od výrobce vakciny Pfizer). S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata20. 4. 2021

Dobrý den mám dusnost na vyšetření srdce a plic jsem byla jsem astmatik a ta dusnost ne přechází z čeho to může být?? Děkuji

Dobrý den, mám příliš málo informací, abych vám mohla dát uspokojivou odpověď, pokud máte vyšetření srdce a plic v pořádku, nabízí se dušnost z jiného důvodu, včetně psychogenního. Více musí pátrat váš lékař, který má o vás informace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka20. 4. 2021

Dobrý den. Šla jsem na očkováni covid 19 s lehkou bolesti krku. Vadí to něčemu? Předem Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud jste neměla akutní horečnaté onemocnění, nemělo by to vadit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra20. 4. 2021

Dobrý den, manžel byl očkován proti covidu jako zdravotník. Asi po měsíci dostal pásový opar s velmi bolestivým průběhem ze kterého se ještě úplně nevzpamatoval. Může to spolu souviset ? Moc děkuji a přeji krásný den.

Dobrý den, pásový opat se často vyskytuje při oslabení imunity, doprovází třeba některé bakteriální infekce. Očkování spíše imunitu stimuluje, spíše bych to do souvislosti nedávala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiří19. 4. 2021

Dobrý den, před více než měsícem jsem měl pozitivní PCR test na Covid. I po této době u mě přetrvává vysoký puls (kolem 100 za minutu, míval jsem 72), pocit tlaku na hrudníku, který se stěhuje (něco na způsob nadýmání), nespavost, poruchy soustředění, úzkostné pocity. Zaplatil jsem si test na protilátky, výsledek: CoV-2 IgG 15,42, jednotky IP, tedy mnohonásobné zvýšení. Co bych měl dělat pro…

Dobrý den, ve vašem případě se jedná o příznaky tzv. postakutního covidového syndromu. Dle dostupných informací se drtivá většina pacientů během 2-3 měsíců dostane spontánně do svého normálního stavu, podpořit rekonvalescenci vitaminy určitě můžete, fyzickou zátěž bych volila střední, při vzestupu srdeční frekvence, bych se to nesnažila překonat a spíše bych ubrala. Pokud by jste chtěl jednotlivé…

Michala17. 4. 2021

Dobry den, 1.4.2021 jsem byla na druhe davce ockovani proti Covid 19. Mam na nateklou uzlinu na krku a u klicni kosti. Mirne bolestive u urciteho pohybu hlavou. Je mozne, ze je to jeste reakce na ockovani nebo vyhledat lekare?

Dobrý den, je možné, že se jedná o reakci na očkování. Vyčkala bych cca týden, pokud se stav nezlepší, budou bolesti v krku, zvýšená teplota vyhledejte lékaře, praktika či ORL specialistu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata16. 4. 2021

Dobrý den, v prosinci jsem prodělala onemocnění Covid , v březnu jsem byla očkovaná první dávkou Astra Zeneca. Vzhledem k věku 45 let a vzhledem ke komplikacím , které se u této vakcíny objevily, mám velký strach jít na druhou dávku . Myslíte , že prodělání nemoci a jedna dávka vakcíny by mohlo stačit k ochraně před další nákazou ? Děkuji za odpověď . Renata

Dobrý den, jedna dávka vakciny k plné ochraně nestačí, doporučila bych vám podstoupit i druhou dávku vakcíny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana16. 4. 2021

Dobrý den.Mám otázku ohledně očkování na covid.Mám onemocnění crohnova choroba, astma, revma,štítná žláza,polyneuropatie, a ředím krev clexanem vysoký faktor VIII.Trvale užívám kortikoidy na crohnovu chorobu.Zajímalo by mě zda mohu dostat očkování s Astrou Zenecou.Obvodní lékařka říkala ,že se u nás očkuje hlavně s Astrou Zenecou. Ptám se ,že ředím krev na faktor VIII a mé hodnoty jsou někdy…

Dobrý den, pokud užíváte Clexane, tak nemusíte mít obavy o vznik sraženiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Oldřich16. 4. 2021

Dobrý den jsem pozitivní na Covid od minule neděle ale nepřišel mi na email certifikát pouze sms. Je možné ho někde získat? Potřebuji dodat do zaměstnání. Děkuji Kopecký

Dobrý den, pokud jste byl u nás na testu PCR, obdržel jste výsledek ze spolupracující laboratoře. Pokud potřebujete výsledek testu v papírové podobě, obraťte se prosím na covid@spadia.cz. Pokud jste absolvoval antigenní test, kontaktujte prosím recepci nemocnice na tel. č. 14 500. S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Katrin Dvořáková16. 4. 2021

Dobrý den, lze podat očkovaci latku Astra Zeneca proti covid do zadku? Děkuji za odpověď. Katrin Dvorakova

Dobrý den, to standartní není, minimálně by jste se nemohli pro bolest v této oblasti několik dnů posadit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie16. 4. 2021

Dobrý den. Již víc jak tři týdny mě trápí nepříjemný pocit tlaku na pravé straně krku v místě kousek pod čelistí. Uzliny jsou trochu zvětšené pouze, nebolestivé. Na pravé straně, při polknutí, je uzlina větší, hodně hmatná (cca1,5cm). Nebolí to, je to jen hodně nepříjemné, jakoby pocit cizího tělesa, tlak, někdy až do pravého ucha. Byla jsem u PL, který prohlédl mandle, řekl že na nich nic není,…

Dobrý den, pacienti po Covidu mívají někdy občas zvětšené uzliny, jak dlouho tento stav bude trvat, není známo. Pokud chcete mít klid, můžete navštívit ještě ORL ambulanci. Uzlina v oblasti krku by neměla souviset s infekcí HPV v oblasti děložního čípku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana15. 4. 2021

Dobrý den.V lednu jsem byla léčena 4 týdny antibiotiky na opakované plícní chlamydie.Po léčbě IgM negativní, IgA a IgG stále pozitivní.Dále již bez léčby.Můžu podstoupit očkování proti Covidu?Děkuji

Dobrý den, pokud máte již možnost nechat se naočkovat, určitě jí využijte. Stp. po prodělání chlamydiové infekce není kontraindikací. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana15. 4. 2021

Dobrý den, 20.3. první příznaky covidu, nyní již cca 2 týdny bez příznaků. Průběh cca týden a půl teploty/horečky (maximum lehce přes 38), kašel a únava. V úterý 12.4. odpoledne křeč v pravém lýtku, od té doby bolest. Po dvou dnech zlepšení, bolest od středečního dopoledne již není, ale přetrvává nepříjemný pocit. Otok žádný nepozoruji. Kromě sedavého zaměstnání žádný známý rizikový faktor (ani…

Dobrý den, v tomto případě bych radila raději končetinu dovyšetřit, při trombose nemusí být vždy přítomen otok končetiny. Měla byste absolvovat ultrazvukové vyšetření končetiny k vyloučení trombosy, k vyšetření by vás měl odeslat praktický lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie Horváthová14. 4. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat Mám ztuhlé záda krk šíji bolest Hlavy suchost v puse. Únava Špatné polykání jídla takový stres 1mesici jsem měla 3 atb na angínu a ještě léky na vykašlávání + erdoment mám štítnou žlázu děkuji za odpověď mohlo by se jednat o záda nebo něco jiného? Bez kašle bez horečky

Dobrý den, bez klinického a lab. vyšetření se nemůžu vyjádřit, ale může se klidně jednat jen o projev stresu, který se nejvíce přenáší do oblasti zad a zažívání. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka Houserová14. 4. 2021

Dobrý den,můj problém jsou půl roku bolesti v nohou-horní stehna a boky,ale bolesti jsou pouze v noci při spaní- spím na boku-, které mě každý den budí,ale nejsou to křeče,jen silná bodavá bolest.U praktika obstřiky,u ortopeda a neurologa prášky na epilepsii a proti bolesti,nic z toho nepomáhá.Rentgen beder a kyčlí v normě.Prosím,od čeho by tyto bolesti mohly ještě .být. Děkuji.

Dobrý den, to je opravdu velmi těžké, zvlášť, když jste již vyšetřována specialisty na pohybové ústrojí. Ve vašem věku se ale nejspíše bude jednat o změny způsobené degenerativními procesy. Budete muset asi ještě podstoupit další dovyšetření ( CT, MR) po dohodě s vašimi ošetřujícími lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla14. 4. 2021

Dobrý den,prosím o sdělení,kterou vakcinou očkujete.Děkuji.

Dobrý den, v nemocnici v Hořovicích očkujeme nejčastěji vakcinou Pfizer. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marina14. 4. 2021

Dobrý den, po uživani antibiotik Doxyhexal trpím už týden nechutenstvím,pokud něco sním,pak zvracim,poslední tři dny se mi stává,že se mi zničehonic spustí krev z nosu. S ničím se momentálně neléčím a neužívám žádné léky. Pracuji v 12-ti hodinových směnách,6 dní v týdnu. Covid jsem neprodělala. Můžete mi poradit,co by mohlo pomoci vrátit můj stav k normálu? Děkuji.

Dobrý den, užívání antibiotik typu Doxyhexalu je někdy spojeno se zažívajícími obtížemi, které ale spontánně vymizí po přerušení léčby, epistaxe ( krvácení z nosu ) ale k těmto vedlejším příznakům nepatří. Možná, že se jedná o jiný problém, raději vyhledejte praktického lékaře.

Veronika13. 4. 2021

Dobrý den. Prosím hodnota protilátek po covidu IgG 417,5 se dá požadovat za dobrou, tedy že ještě budu nějakou dobu chráněna? Sestra měla 1200 a to mi přijde veliký rozdíl. A dají se tyto hodnoty od nejnižší do nejvyšší někde dohledat? Všude se uvádějí např.1,1 a nám Laboratoř napsala tyto hodnoty a ty jsou nedohledatelné. Píše se v nich, že hraniční hodnota pozitivity je 50AU/ml Děkuji za…

Dobrý den, tato hodnota by vás měla ochránit, jak dlouho, to vám nikdo nepoví. Nevím jak dlouho jste po Covidu, jakmile bude příležitost, dejte se raději očkovat, to by mělo zajistit stabilní imunitu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika13. 4. 2021

Dobrý den. Prosím hodnota protilátek po covidu IgG 417,5 se dá požadovat za dobrou, tedy že ještě budu nějakou dobu chráněna? Sestra měla 1200 a to mi přijde veliký rozdíl. A dají se tyto hodnoty od nejnižší do nejvyšší někde dohledat? Všude se uvádějí např.1,1 a nám Laboratoř napsala tyto hodnoty a ty jsou nedohledatelné. Píše se v nich, že hraniční hodnota pozitivity je 50AU/ml Děkuji za…

Dobrý den, tato hodnota se považuje za ochrannou, jak dlouho ale vydrží, není zatím známo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie13. 4. 2021

Dobrý den. V březnu jsem prodělala covid. Nyní bych se měla nechat přeočkovat proti klíšťové encefalitidě. Za jak dlouho toto očkování mohu podstoupit. Děkuji.

Dobrý den, na tento dotaz neexistuje jasné doporučení, počkala bych alepoň jeden měsíc. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dagmar13. 4. 2021

Dobrý den, dva týdny po prvním očkování AstraZenecou mě začalo mravenčení a pnutí v lýtkách u obou dolních kočetin, mravenčení přechází od chodidel do lýtek a výš. Nevím, jak si pomoci, zda vše může souviset s očkováním, zda čekat, že vše časem odezní, zda absolvovat druhou dávku vakcíny. Dříve jsem takové problémy nikdy neměla, absolvovaná vyšetření (neurologie, kardiologie) a odběr krve jsou v…

Dobrý den, nedá se vyloučit, že obtíže s očkováním souvisí, ale také nemusí. Počkala bych, zdali stav sám odezní, druhou dávku vakcíny bych vám doporučila absolvovat, aby vaše ochrana proti Covidu byla plná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka11. 4. 2021

Dobrý den, paní doktorka mi napsala Stacyl 100mg na ředění krve. Vzala jsem si asi 3 prášek a začalo mi velmi silné menstruační krvácení, až kusy. Předpokládám, že to s tím souvisí. Do té doby jsem nikdy tolik nekrvácela. Můžu léky dál brát, a co to znamená? Děkuji Katka

Dobrý den, stacyl tedy anopyrin, je lék který je protisrážlivý, tím, že blokuje krevní destičky, ale zase způsobuje menší krvácivé obtíže než například léky tzv. antikoagulační - jako je Warfarin či Eliquis nebo Xarelto, proto je méně pravděpodobné, že by vyvolat takové silné krvácení. Budete muset kontaktovat lékařku, která vám lék předepsala, ta jediná zná důvod proč vám ho napsala a ta musí…

Aleš10. 4. 2021

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, měli jsme s kamarádkou celkem dlouhý průběh covidu- střední průběh. Během onemocnění se nám vyskytla malinová rýma 3 dny, to samé měl i můj otec po druhém očkování proti covidu, s čím tato reakce souvisí ? Jinak máme s kamarádkou i po měsíci po prodělání britské mutace stále výrazné zabušení srdce-aritmie, spíš po nějakém i menším výkonu, nutí až někdy k zakašlání…

Dobrý den, výrazné bušení srdce se skutečně po prodělání Covidu vyskytuje. Pokud není doprovázené také dušností při výkonu, většinou samo odezní, ale může to trvat docela dlouho, i týdny. Pokud se stav nebude zlepšovat ještě cca do měsíce, zajistěte si pro jistotu přes praktika vyšetření srdce ( ECHO vyšetření ) , popřípadě Holterovské vyšetření EKG. S pozdravem a brzkou rekonvalescenci vám…

Vláďa9. 4. 2021

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je známo kolik dávek vakcín očkování na Covid dostane Vaše očkovací centrum na měsíc duben 2021. Děkuji

Informaci o počtu dodaných vakcín k očkování proti COVID-19 se dozvídáme vždy na následující týden, tudíž vám nemohu sdělit jaké budou dodávky na celý měsíc. V posledních týdnech jsou však dodávky kontinuální.S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Marie Horváthová9. 4. 2021

Dobrý den chci se zeptat mám angínu beru atb ciplox 500 Druhe atb v měsíci. Straně mě stuhla levá strana jsem ohybnuta dolů krk hruď záda stuhli jsem strašně oslabená. Mám štítnou žlázu Špatné dýchání dýchá s pusou mám velké mandle. Zarudle cepy Výsledky krve a plíce rengen v pořádku. Nevíte čím to může být? Mám takový na hrudi na levé straně jako by my tam někdo seděl a dýchá s pusou a tým…

Dobrý den, pokud máte anginu, je léčba antibiotiky vhodná, dokonce i kdyby jste měla zánět průdušek, tak by tato léčba byla vhodná, ale je otázka zdali to angina vůbec je. Pokud máte za sebou rtg plic a laboratorní vyšetření, která jsou negativní, je to dobrá zpráva, vypadá to spíše na virový původ onemocnění. Pokud máte stále obtíže, spojené s dyskomfortem v oblasti krku, měla byste se…

Sabina7. 4. 2021

Zaclo to takhlen bolest v krku pálení a zahleneni Na hrudi a v krku čepy červený bílí povlaky byla jsem u doktora poslali mě na covid test byl negativní. A na krev s prstů vše v pořádku Ale ona se to zhorsovalo tak sem volala paní, doktorce Ta my poslala recept na klacid dětský sirup který sem brala jednou za den neboť jsem nevěděla dávkování nic brala jsem celou stříkačku 1 za den. Na…

Dobrý den, pokud se stav stále nelepší, jděte na ORL ambulanci, at vás vyšetří lékař klinicky a rozhodne o další léčbě, popřípadě zdali není třeba test na Covid opakovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana H.7. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ,zdali je možné absolvovat magnetickou resonanci mozku s podáním kontrastní látky (před 8 lety jsem měla diagnostikován mozkový tumor )ve stejný den jako očkování proti covid?

Dobrý den, absolvovat můžete oboje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirka7. 4. 2021

19let,od 1.1.britská mutacie.Nevím o chronické nemoci.1 noc dušnost,nutnost dýchat k otevřenému oknu.černý strup nad okem,mdloby.Chvíli zkolabováni.Další dny snesitelná dušnost. 16.1.uzdravení 8.3.začal cvičit-100kliků/den.dušnost.Nejhorší hodinu po cvičení.2noci nesnesitelná,ale postupně odešla.Od 11.3.OK,ale po 1hod procházce pobolívají plíce všude, ne na nějakém konkrétním místě.snesitelné…

Dobrý den, i někteří mladí lidé mívají protrahované problémy, s různými obtížemi, včetně námahové dušnosti, píchání na prsou. Pokud máte v pořádku rentgen a saturaci, nejedná se o přímé poškození plic, které ve vašem věku většinou opravdu nebývá typické. Pokud jste onemocnění již prodělal, máte protilátky a asi bych se nebála, že další případná infekce jinou mutací, by byla pro vás smrtící. …

Michaela7. 4. 2021

Dobrý den, mamka má strasne dlouhou dobu křečové zily, teď jsem si všimla ze má jednu strasne velkou na holeni, vystoupla, tlustá... mám docela strach, můžete mi poradit ? Dekuji

Dobrý den, maminka by měla nohy ukázat nejprve praktikovi, pokud má vystouplou křečovou žílu, která není zarudlá a bolestivá, jedná se spíše o estetický problém. Cest je několik, cesta konzervativní, kdy se doporučuje zejména nošení elastických punčoch. Pokud by maminka chtěla žíly odstranit, měla by se objednat na cévní ambulanci, kde by cévní chirurg posoudil, zdali je by bylo možné odstranění…

Michaela6. 4. 2021

Dobrý den. Jsem po prodělaném covidu.A mám problémy s dýcháním a bolestivý tlak na krku. Přijde mi, že na krku mám bolavé uzliny. A hodně sucho v ústech. Muže se jednat o nějaký zánět , trvá to již tři týdny a vůbec to nemizi spíše je to horší. Lecim se se se stitnou zlazou mám autoimunitni onemocnění a ani ne před rokem jsem prodělala zánět štítné žlázy. Dekuji

Dobrý den, pacienti po Covidu často mívají bolestivé, zvětšené uzliny a pocit nedostatku dechu. Nevím, jaký průběh Covidu jste měla, ale vzhledem k věku předpokládám, že jste neměla například zánět plic. Pokud máte bolestivé uzliny a bolesti v oblasti krku, objednejte se na vyšetření na ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ema6. 4. 2021

Manžel má jít v jeden den na druhou dávku očkování proti Covidu a také na pátou injekci do oka,kvůli onemocnění sítnice.Chodí na ni jednou za měsíc.Je vhodné,aby absolvoval v jeden den obě ošetření,není to nebezpečné?Děkuji Ema

Dobrý den, na tuto otázku vám asi nikdo nedá jasnou odpověď, myslím, že v zásadě by to vadit nemuselo, možná, že to bude problém spíše logistický. Pokud by bylo třeba si vybrat a posunout nějaké vyšetření, vakcinu bych absolvovala v daném termínu, je již objednaná a na konkrétní den s vámi počítají. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dáša6. 4. 2021

Dobrý den,zajímalo by mne jestli pacienti s leidenskou mutací se řadí mezi pacienty s chronickym onemocnenim,tudiz maji narok na očkování proti Covidu dříve nez podle věku?

Dobrý den, v seznamu jsou uvedeni pacienti s významnou trombofilií, záleží na tom, zdali je Leidenská mutace v tzv. homozygotní variantě, která se řadí mezi významné trombofilie, heterozygotní varianta, tedy ta, která je méně rizková stran tromboembolické nemoci a je zároveň nejvíce zastoupena v populaci, je spíše ke zvážení vaším ošetřujícím lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vera5. 4. 2021

Delši dobu mám pocit,ze levou nohu mám od kotníku cca po koleno silnější než pravou. Mívám výrazný otok v oblasti kotníku. Když jsem tokonzultovala s praktickém řekl ze nosím nevhodnou obuv a nám sedave zaměstnání a mám dávat nohy na vyvýšené místo. Lze absolvovat nějaké cíleně vyšetření na tento problém?

Dobrý den, ano, měla byste absolvovat ultrazvukové vyšetření, které vyloučí především trombosu hlubokých žil končetiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza5. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už asi něco málo přes týden mám bolesti levé části. Většinou to začíná pícháním u srdce a jde to až do ruky. Také se mi hůře dýchá. Většinou přes den to nějak nepociťuji, ale jakmile ležím píchání srdce je větší. Jedná se o něco vážného?

Dobrý den, vážných důvodů je ve vašem věku asi méně, pokud to bude přetrvávat dál, měli byste kontaktovat vašeho dětstkého lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza3. 4. 2021

Dobrý den, jako pedagog jsem byla naočkována vakcinou Comirnaty. Několik minut po očkování jsem měla silný pocit jako na omdleni (hučení v uších, černo před očima, bušení srdce), ale podařilo se mi to nějak zvládnout, přešlo to za chvíli samo. Myslíte, že to mohlo souviset přímo s očkováním? Trpím nízkým tlakem. Za pár dní mě čeká další dávka, problémy po první dávce jsem nikomu nehlásila, ale…

Dobrý den, souvislost s očkováním se asi vyloučit nedá, zdravotníky určitě před aplikací upozorněte, pokud bude možnost, mohou vás někde uložit a chvíli ohlídat takto. Měla byste se dostatečně napít, nic jiného již udělat nemůžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata Bauerova3. 4. 2021

Dobry den, neobdrzela jsem email se zip souborem certifikatu ockovani, heslo do sms zpravy jsem obdrzela. Na koho se mam prosim obratit? UZIS potvrdil, ze zip doubor muze poslat pouze poskytovatel ockovani. DEKUJI, Bauerova

Dobrý den, obraťte se na očkovací centrum, kde jste byla očkována, třeba byl váš mail zadán nepřesně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka3. 4. 2021

Dobrý den, čeká mě 1. dávka očkování proti onemocnění Covid-19, a to vakcínou od firmy AstraZeneca. Mívám hraniční hodnoty trombocytů, někdy jsou hodnoty mírně pod hranicí. Je pro mě tato vakcína, vzhledem k novým poznatkům ze světa o vlivu vakcíny na krevní destičky, vhodná a bezpečná? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, na tuto otázku vám asi nikdo nedá stoprocentní odpověď. Jaké má vakcína přímé účinky například na hladinu trombocytů asi nikdy neví. Vzhledem k tomu, že již bylo úspěšně naočkováno mnoho lidí, kteří nebyli před vakcínou nijak testováni a naopak patří do velmi rizikových skupin, s mnoha chronickými chorobami, mnoha léky, včetně léků na ředění krve a podobně, nebála bych se. Pokud…

Zdeňka3. 4. 2021

Dobrý den. Jsem již 45 den po skončení izolace po onemocnění covid s lehčím až středním průběhem. Nyní mi otéká pravý nárt, na němž se objevila vyrážka /jakoby červené, rozeseté tečky a příšerně svědí. Ten otok může souviset s operovanou nohou po zlomenině femuru - otékala i před covid. Mám obavy, zda nejde o nějakou vyrážku, která se může rozšířit dál. Co si mám na ni mazat? Díky za odpověď.

Dobrý den, pokud vás vyrážka svědí nebo bolí, bylo by dobré ukázat to lékaři, buď praktikovi či kožnímu lékaři, není vyloučeno, že se jedná například o pásový opar, který často doprovází různá onemocnění, včetně Covidu. S pozdravem MUDr . J. Ziková

Jarmila Kadlecová2. 4. 2021

Dobrý den, manžel je covid pozitivní,po 5 dnech jsem se nechala testovat já a 2 dcery. Starší (14) a já jsme také pozitivní a mladší (9) je negativní. Mohlo by se stát, že pokud se manžel za nějakých pár dní uzdraví,mohl by se znovu nakazit ode mne nebo dcery? A nebo od mladší dcery, která by se eventuálně mohla stát pozitivní později? Je možné uvíznout v jakémsi kruhu, když jsme zavřeni v jedné…

Dobrý den, to se bát nemusíte. Možný je pouze přenos na negativní členy v rodině. Manžel si během onemocnění tvoří imunitu a tedy kontakt s dalšími nemocnými mu již nevadí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Darina2. 4. 2021

Dobrý den, po první dávce očkování proti COVID mám již 3 týdny pocity jehliček v prstech a dlani očkované ruky, někdy pocit pálení. Poslední dny se mi zdá, že podobný pocit občas cítím i v levém chodidle. Nevím, jestli absolvovat i druhou dávku, bojím se, aby se u mě nerozvinulo po očkování nějaké neurologické onemocnění. Prosím o radu, zda očkování absolvovat nebo jak postupovat. Děkuji.

Dobrý den, po očkování je někdy popisováno brnění ruky či rukou, ale dolní končetina tam již nepatří, poraďte se s neurologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie2. 4. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, mám již 4 dny potvrzený Koronavirus. Kromě příznaků jako je zimnice, bolest svalů, kašel, horečka atd se u mě objevilo zaléhání uší, je to velice nepříjemné a dost často se mi od toho i točí hlava. Mohu se zeptat jak si od toho pomoci? Děkuji

Dobrý den, zkuste nosní kapky, můžete i na chvíli ucpávat nos. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub Šisling1. 4. 2021

Dobrý den, Dnes je to druhý den co mi skončila izolace při prodělální covidu. Průběh byl celkem mírný. Jediné co mne teď trošku trápí je brnění hlavy. Pocit bych přirovnal ke stavu jako když si elektrickým zubním kartáčkem čistíte zuby. Brnění končetin ani prstů nepociťuji. Brnění se většinou zhoršuje při větší fyzické námaze až do stavu kdy mám lehce rozmazané vidění a pocit malátnosti. Před…

Dobrý den, myslím, že by jste se mohl objednat na neurologické vyšetření, stav s proděláním Covid jistě souvisí, ale vyšetření a třeba i obecné rady jak pomoci, by poskytl nejlépe specialista neurolog. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna1. 4. 2021

Dobrý den, v pondělí se mi objevila tupá bolest na hrudní kosti a následně hodně zesílila a začala vystřelovat i do břicha. Jeli jsme do nemocnice a krevní testy i EKG bylo v pořádku a diagnóza je prý panikulitida krku a zad, hrudní krajina. Děkuji za odpověď

Dobrý den, za prvé , nevím na co se ptáte, a protože nemám k dispozici žádné jiné informace, nemohu se k diagnose vyjádřit. Je mi líto. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana31. 3. 2021

28.3 v neděli jsem měla krvavou moč jela jsem na pohotovost a měla jsem bílkovinu+++ a krev ++++++ dostala jsem atb cifloxinal 500 mg na 5 dní.Dnes je to čtvrtý den co beru atb a stále mě to nutí na wc.Koupila jsem test Penta PHAN a ukazuje mě to stále krev v moči Chci se zeptat zda ta krev může v moči ještě být Krev pouhým okem není tedy už vidět .Na začátku onemocnění krev byla vidět hodně.Dnes…

Dobrý den, krev v moči při infekci močových cest může přetrvávat i několik dní, proto bych se neděsil. Dodržovat pitný režim je jistě správná volba, pokud se po dobrání antibiotik stále bude v moči objevovat krev, doporučil bych jistě kontrolní kultivaci moče a event. urologické vyšetření dle vývoje stavu. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Bedrich31. 3. 2021

Dobrý den, jsem v izolaci a a mám hodně velké bolesti zubů ani prášky na bolest už nezabírají a už to mám týden už se mi dvakrát stalo že jsem z toho nemohl usnout děkuji za radu Bedřich

Dobrý den, kontaktujte svého zubního lékaře, minimálně by vás měl informovat, kde ošetřují Covid pozitivní pacienty. Na bolest zubů bych asi nejvíc doporučila Ibalgin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub31. 3. 2021

Dobrý den, před 2 týdny mi skončila karanténa na covid, ale od té doby se cítím nějak nesvůj, jednu chvíli mě svědilo nesnesitně celé tělo a poslední dobu pociťují špatný pocit v hrdle ( v krku) jak kdybych tam něco měl.. Na obou stranách krku se mi objevily takové pohyblivé bulky a na levé straně když si sáhnu na bradu, tak to i bolí, jinak na dotek ty bulky nebolí, jen cítím tlak.. Také mě…

Dobrý den, ano, tyto obtíže jsou často spojeny s proděláním Covidu. Bulky na krku jsou uzlinky, které mohou být zvětšeny a po infekci citlivé. Tlaky na hrudi a přechodná dušnost je také popisována. Tento stav může trvat ještě několik dnů nelze vyloučit ani týdny. Pokud by trvala dušnost, která by byla při malé námaze a intenzita by byla s časem spíše větší, navštivte lékaře, praktika, který vás…

Simona30. 3. 2021

Dobrý den, je vhodné očkování proti Covidu - 19 pro ženu: věk - 70 let, diabetička, před rokem podstoupila operaci kvůli nádoru střev, poté na podzim téhož roku chemoterapie do listopadu, nyní bez chemoterapie, letos na jaře ještě budou kontrolní vyšetření. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, očkování je pro vás samozřejmě vhodné, patříte mezi pacienty s velmi rizikovým průběhem, pokud byste Covidem onemocněla. V současnosti máte nárok na přednostní očkování nejen kvůli věku, ale právě kvůli vašim chronickým onemocněním. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana30. 3. 2021

Dobrý den mám dotaz, stalo se mě že mě jde z levého prsů černé mlíčí a nevím co mám dělat jsem dost vyděšená děkuji za odpověď Tučková

Dobrý den , objednejte se co nejdříve ke svému gynekologovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Irena28. 3. 2021

Dobrý den,jsem pátý den po první dávce očkování proti covidu. Rozvinula se u mě trochu panika. Nechtěla bych to nechaz nějak rozjet, zatím se mi daří to prodýchnout. Dá se po očkování vzít třeba lexaurin na zklidnění nebo jiný lék. Nechtěla bych nasazovat antidepresiva jako taková. Děkuji

Dobrý den, Lexaurin si samozřejmě můžete vzít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anelka.27. 3. 2021

Dobrý den . Dne 6.4. mi končí karanténa (PCR pozít.), zatím s lehkým průběhem. Chci se prosím zeptat, kdy budu moci dostat vakcínu? Jsem 65+. A kam vlastně zmizí ten vir co byl v těle? Zůstane někde hajzlík schovaný a už se ho nezbavím? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. A.

Dobrý den, vakcínu budete moci dostat nejdříve za 90dnů od prodělání Covidu. Doufáme, že schovaný v těle nezůstane, že se ho postupně zbavíte jako ostatní pacienti, kteří tuto infekci přežili. S pozdravem MUDr. J. Ziková

drahomira27. 3. 2021

DOBRÝ DEN PROSIM PŘED DEFEKACI A PO BOLEST BŘICHA PO DEFEKACI JEŠTĚ NAFOUKLÉ BŘICHO A PO CHVILI BOLEST USTANE BOLEST JE TUPÁ NĚKDY PÁLIVÁ DĚKUJI

Vážená Drahomíro, na základě Vámi udávaných potíží se neodvážím ani hádat jejich příčinu, k jejímu vypátrání je potřeba více informací a především klinické vyšetření. Objednejte se prosím do chronické chirurgické ambulance, případně do ambulance koloproktologické. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Jana Novotna26. 3. 2021

Dobry den, Zena, 38 let, OA: refluxni choroba jicnu. Dnes 14 dni dg. COVID-19, projevy zhorsujici GIT potize (nauzea, zvraceni, urputne odbrkavani, prujem) prechodna hospit, hydratace, ustup prujmu, dimise jeste s obcas. emesis, behem hosp. TK 140/100 (105) drive vzdy nizsi. doma zhors. stavu (opet prujem, vetsinou rano) zvraceni. Th. degan zmena doma na itoprin (s mensim efektem) hidrosec,…

Dobrý den, trávicí obtíže u Covidu mohou být i takto dlouhé a vleklé, včetně váhového úbytku. Pokud máte všechna popsaná vyšetření bez významné patologie a prošla jste i hospitalizací, buďte spíše trpělivá. Určitě se netrapte s myšlenkami na Crohna či rakovinu střev, souvislost vašich obtíží a probíhajího onemocnění Covid je zřejmá. Léky máte předepsané dobře, Degan a Itoprid jsou názvy téže…

Pavel26. 3. 2021

Dobrý den, je možné si jako samoplátce udělat test kultivace viru covid? Mám měsíc po prodělání nemoci, před 14ti dny ukončená neschopenka a jsem bez příznaků. PCR test mi ovšem vychází opakovaně pozitivní. Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, toto se stává poměrně často, proto se již dávno nestanoví kontrolní PCR testy, pacient je považován za neinfekčního za 21 dnů od prvního pozitivního PCR testu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea25. 3. 2021

Dobry den zjistili mi hypotyreozu mam na stitne zlaze dva uzliky je to nador ?mam strach nase rodina v posledni dobe prochazi nadory casto nedavno jsem ztatila blizkou osobu a bojim se

Dobrý den, na tuto otázku se nebojte zeptat především svého endokrinologa. Ve vašem věku je to velmi nepravděpodobné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka25. 3. 2021

Dobrý den,potřebovala bych poradit,mám zjištěnou štítnou žlázu, první struma nejspíš imunitni zánět. Brala jsem nepravidelně euthyrox 25,u dcery jsem brala pravidelně v těhotenství ale měla jsem zvětšené vaječníky. Když se dcera narodila vysadila jsem je. Po celou dobu léčby štítné žlázy jsem byla více unavená a boleli mě kolena. Ale když jsem Vysadila samovolně příznaky byli stejne, za tu dobu…

Dobrý den, pokud užíváte Euthyrox, nemusíte se vůbec bát, že bude mít vliv na vaše vaječníky, ty jsou pod vlivem pohlavních hormonů, a pokud máte nějaký problém v tomto smyslu, léky na štítnou žlázu na ně nepůsobí. Vaše další obtíže by s vámi měl probrat váš endokrinolog, který vás dobře zná a zná vaše výsledky, nebojte se ho zeptat. Alopecii a řídké obočí, můžete také řešit s kožním lékařem,…

Lucka25. 3. 2021

Dobrý den, Chci se zeptat před 3 týdny sem prodělala covid a včera byla poprvé v práci na noční směně. Bohužel sem na noční směně 2 x ztrácela. Byli to takové černé hleny s jídlem co sem včera jedla. Chci se zeptat jestli to může být následek covidu? Protože teď už je mi relativně dobře a na rozdíl od večera už můžu pit vše aniž by se mi potom udělalo zle. Děkuji

Dobrý den, nevím jak se u vás Covid projevoval, ale nelze vyloučit, že to může být následek tohoto onemocnění. Lidé při něm mají někdy tendenci ke sraženinám a někdy zase naopak ke zvýšené krvácivosti. Uvidíte, jak to bude vypadat dál, pokud to bude jednorázové a nebudete mít již žádné obtíže, nedělala bych si starosti, ale určitě bych nejedla alespoň 1-2 dny žádnou dráždivou stravu, spíše něco…

Luboš25. 3. 2021

Dobry den, prodelal jsem covid cca před 14 dny. Po nemoci mi otekly uzliny na levé straně krku. Pan doktor mi nechal udělat sono a krevní obraz. Zjistil zvětšené uzliny na krku. A v krevním obrazu zánět jinak všechny vytery a testy negativní. Byla nasazena atb která zabírala dlouhočlenná zlepsenindoslo vlastně až nakonec. Míní po týdnu se mi bolest do uzlin opět vrátila a problém je ze bolí…

Dobrý den, nejspíš se s nemocí ještě vypořádáváte, možná by bylo dobré udělat ještě ORL vyšetření, ke zjištění zdroje a pokračování infektu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela24. 3. 2021

Dobrý den, prodělala jsem britskou mutaci koronaviru, nyní mi končí karanténa, nemoc bych přirovnala k těžké chřipce. Poslední dva dny už mi bylo celkem dobře, nyní mám ale pocit roztřesených nohou, bolesti svalů, kloubů a cítím se velmi unavená. Lze stále přičítat koronaviru? Zvláště slabost ve stehnech je dost citelná.

Dobrý den, vaše obtíže s velkou pravděpodobností souvisí s onemocněním Covid. Je to onemocnění bohužel velmi nepředvídatelné, jak v akutním průběhu, tak i v následných obtížích, které mohou pokračovat v určitých vlnách ještě docela dlouhou dobu / i týdny/. Z vaší strany to chce spíše trpělivost, dostatek vitaminů, pitný režim a nesnažit se to " rozchodit ". Neschopnost ukončete, až se na to…

Marie24. 3. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné mít po 2 hodinách braní antibiotik otaklou pusu právě z těch antibiotik? Mám antibiotika Penbene, tudíž s penicilinem. Mohou být nateklé rty příznakem alergiie na penicil? Nebo to také může být jen napřiklad smrkáním a tudíž jen podráždením v okolí rtů? Děkuji předem za odpověď, Staňková.

Dobrý den, úplně vyloučit se to nedá, i když alergická reakce po 2 hodinách by byla dost rychlá a pokud by nastoupila takhle rychle, asi by nezůstalo jen o otoku rtů a spíš by pokračovala dále, tak, že byste musela neodkladně vyhledat lékaře. Každopádně bych už další dávku neužila a kontaktovala lékaře, který vám ATB předepsal . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Roman24. 3. 2021

Dobrý den jsem 3 den po první dávce ockovani astrazeneca proti covidu a již od druhého dne mám takové mravenceni dolních končetin, nepříjemný pocit, bezbolestny, jen jako by se mi něco "hybalo" v dolních končetinách. Nevíte jak s tímto naložit,popř. obávat se i možné souvislosti se srazeninami. Děkuji za odpověď.. Roman

Dobrý den, pokud máte tyto obtíže po očkování, není vyloučeno, že to s ním souvisí, pokud se neděje nic jiného, neobávala bych se. Obtíže by měly postupně zmizet spontánně. Obecně lze říci, že mravenčení končetin není příznakem event. trombosy a není pravděpodobné, že by byla postiženy obě nohy stejně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea24. 3. 2021

Dobrý den, dcera má 16 let a má mírné astma. Od včerejška se jí velmi špatně dýchá, nemůže donadechnout. Dnes poslech u doktora a zjištěný streptokok. Můžou s tím souviset dechové potíže?

Dobrý den, souviset to může. S pozdravem MUDr .J. Ziková

Bella24. 3. 2021

Dobrý den, jsem 5 měsíc po covidu a stále mám intenzivní bolesti na hrudi. Mají cca 4 podoby. Některé jsou cítit v chrupavkách a hrudní kosti, jindy to jsou silné bolesti a pálení neurčitého původu. Někdy si říkám, jestli to není jícen. Vadí mi dýchat studený vzduch. 2týden covidu jsem měla RTG plic a 5-6 týden jsem byla na ultrazvuku srdce, na který jsem měla jít před nákazou. Tato dvě vyšetření…

Dobrý den, tzv. postcovidový syndrom zahrnuje často bolesti hrudníku či nespecifický hrudní diskomfort, bohužel všichni se stále učíme, protože se jedná o úplně nové onemocnění, jehož dlouhodobé následky zatím nikdy přesně nezná. Dobrá zpráva je, že máte negativní nález na RTG plic a na ECHO vyšetření. Pokud vám vadí dýchání studeného vzduchu, mohlo by se jednat ještě o následky poškození…

Martin P.23. 3. 2021

Dobrý den, manželka byla na očkování proti COVID vakcínou AstraZeneca. Je to už více jak 4 dny a stále má na ruce v místě vpichu velké rudé kolo cca. 10 cm v průměru (uvnitř tmavší) a ruka jí hodně bolí. Přijde mi, že rudý flek je den ode dne větší. Četl jsem, že běžné je zarudnutí trvající tak jeden až dva dny. Měli bychom to nějak řešit? Předem děkuji.

Dobrý den, lokální reakce s bolestí a zarudnutím ruky po očkování je asi nejčastější. To, že se kolo spíše zvětšuje i po více než 4 dnech, je spíše neobvyklé. Pokud je flek rudý a ještě třeba teplejší na pohmat, ať raději manželka ukáže paži lékaři, aby třeba vyloučil sekundární bakteriální kontaminaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mirka23. 3. 2021

Dobrý den, dostávám injekce B 12 a měla bych jít na očkování na COVID, chtěla jsem se zeptat, jestli na očkování jít mohu.dekuji moc za odpověď.

Dobrý den, ano, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nemcova23. 3. 2021

Mám chronický zánět horních cest dýchacích. Můžu se nechat očkovat proti covidu a jakou vakcínou

Dobrý den, očkování - a je to obecné pravidlo, které platí i o očkování proti Covidu, by se mělo odložit pouze v případě akutních obtíží, jako je akutní virové nebo bakteriální onemocnění doprovázené horečkami. Chronická onemocnění, včetně onemocnění plic a průdušek, jsou právě důvodem k očkování, protože pokud byste chytila Covid, je pravděpodobné, že budete mít mnohem těžší průběh než člověk,…

Miroslav Grebeň23. 3. 2021

Dobrý den. Před dvěma měsíci jsem prodělal covid. Po skončí karantény mi byl zjištěn oboustranný zápal plic. Porodelani zápalu jsem byl dá se říci v pořádku. Teď už mě druhý den bolí uprostřed záda nepomáhá ani mazání. Mám strach aby to nebylo po tom covidu nebo je možné aby se mi zápal vracel. Nemám horečku ani kašel nic. Dříve jsem měl v této oblasti zad potíže nějaký zánět při kterém mi prý…

Dobrý den, vzhledem k vašemu věku se tento příznak nedá brát na lehkou váhu, nejen v souvislosti s Covidem. Určitě jděte k lékaři, nejprve k praktikovi, ať vás vyšetří, doplní EKG a rozhodne o dalším případném dovyšetření plicní či kardiální etiologie obtíží. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie22. 3. 2021

Dobrý den, je mi 29 let a dnes je to 27den od prvnich příznaků covid(23 od pozitiv testu) ze zčatku jen lehké bolesti všeho ryma teplota do 37c. Poté dušnost a pálení žáhy, průjmy. Karanténu mi dr. Ukončil jelikož sem neměla teploty kašel a rýmu. Jenže mi zůstalo točení hlavy, zrychlený pulz, a pocit dušnosti i v klidu(saturaci mám ale vždy v rozmezí 95-99%)sem tam mě bolí oči, přišel zase trochu…

Dobrý den, u někoho mohou obtíže různého typu přetrvávat opravdu dlouho. Důležité je, že jste poměrně dobře prošetřená, tak se nemusíte obávat vážných komplikací, odpočívejte a dopřejte uzdravení čas. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš22. 3. 2021

Dobrý den Měl bych dva dotazy. 1. jde někde zjistit jakou vakcínu proti covidu dostanu když přijdu na očkovaní? 2. když jsem před 3lety prodělal plicní embolii je vhodné se očkovat? Děkuji za informace

Dobrý den, asi záleží na vakcinačním středisku, které vakciny má právě k dispozici a s jakým předstihem to ví, asi tam můžete zkusit zavolat. Očkování vám samozřejmě doporučuji, vzhledem k vašemu věku a zvlášť, pokud máte další chronické nemoci, je očkování jedinou věcí, co vás ochrání proti těžkému a zcela nepředvídatelnému průběhu Covidu. Navíc při tomto onemocnění vidíme sklon mnoha pacientů…

Michaela22. 3. 2021

Jsem seniorka / 1946 /.22. února mě byl PCR testem potvrzen Covid. Dcera se nakazila v práci a protože s ní bydlím, tak jsem se nakazila i já. Léčbu jsem zvládla doma. Lékařka mi řekla, že se mám nechat očkovat až po 3 až 6 měsících. Mám si nechat udělat test na protilátky a na základě toho určit termín, kdy vakcínu podat? Dceři dělali z krve test a má prý obraných látek hodně. Děkuji za…

Dobrý den, v doporučeních pro vakcinaci je i vakcinace pacientů, kteří Covid prodělali. Je pravděpodobné, že imunitní odpověď po aplikaci vakcíny bude silnější a dlouhodobější. Jedinou podmínkou je uplynutí 90dnů od prodělání infekce. Stanovení hladiny protilátek se nevyžaduje a ani nedoporučuje. Hladina protilátek bývá nestabilní a není jasné, jak dlouho bude tato imunita trvat. Nedá se také…

Jana Beránková22. 3. 2021

Dobrý den, provádíte operace odstranění srůstů v oblasti břicha? Zřejmě po císařském řezu a hysteroktomii. Děkuji

Vážená Jano, tento zákrok na chirurgii neprovádíme. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Marie21. 3. 2021

Lze úžívat zároveň Augementin a Isoprinosine při dechových potížích způsobených pravděpodobně covidem?

Dobrý den, pokud tuto léčbu indikuje lékař, pak je to možné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

JIŘINA HUSZTÁ21. 3. 2021

DOBRÝ DEN VÁM PŘEJI MOHU VÁS POPROSIT O INFORMACI PŘI NÁSTUPU DO VAŠÍ NEMOCNICE NA OPERACI KOLENA MUSÍ MÝT MANŽEL TEST NA COVID DĚKUJI ZA ODPOVĚD PŘEJI HEZKÝ DEN S POZDRAVEM JIŘINA HUSZTÁ.

Dobrý den, ano před každou operací je nutný negativní antigenní test na Covid. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jindra20. 3. 2021

Dobrý den, mám potíže s dechem, špatně se nadechuji. Spát musím v polosedě. Mírná únava. Bez teplot, bez kašle. U lékaře negativní antig. test na Covid, saturace 97, DDT v pořádku, poslechově nic. Byla jsem odeslána na Spirometrii. Ventolin inhalátor nezabírá. Neměla bych absolvovat PCR test ? Co by mohlo pomoct na dušnost ?

Dobrý den, pokud nemáte chronické plicní onemocnění, které se také může samozřejmě zhoršit, a máte pocit dušnosti, například spojený s obtížným nádechem a nutností spát v polosedě, normální to rozhodně není, měla byste absolvovat další dovyšetření . RTG plic, doporučila bych i PCR stěr, stav se může samozřejmě vyvíjet. S dalším vyšetřením neváhejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bobina20. 3. 2021

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co dělat když po každém testu na covid mi není dobře. Šílená bolest hlavy. Tentokrát i krev z nosu a teď mám obrovské strupy. Po prvním testu jsem mela i zimnici.Zaměstnavatel jiný test prý nemá než tento. Prý bych musela mít potvrzení od lékaře že kvůli nějakému zdravotnímu důvodu nemůžu mít ster. Dále třeba dojit na orl nebo jak to řešit. ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, může se stát, že když je někdo hodně nešikovný, může vám způsobit i krvácení z nosu. Co je vyloučené, je to, že máte po stěru zimnici, jedná se o pouhý stěr materiálu se sliznice vašeho nosu, do média se zkumavka přidává teprve po stěru. Pokud se stěru obáváte, upozorněte na nedávnou přítomnost krvácení a zkuste se domluvit přechodně jen na stěru z hrdla. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona20. 3. 2021

Dobrý den, můj partner byl na první dávce očkování proti Covidu - 19. Byla mu aplikována vakcína AstraZeneca. Po naočkování se u patrnera objevily reakce jako vysoké teploty, bolest hlavy, bolest svalů a kloubů, kašel, malátnost a celková slabost. Vzhledem k výše popsaným vedlejším účinkům na očkování se partner obává absolvovat druhou dávku vakcíny, která ho teprve čeká. Je zde nějaké řešení,…

Dobrý den, druhá dávka je spíše jistící, váš manžel již nějaké protilátky mít bude, na druhou dávku očkování by jít měl již bez obav. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina20. 3. 2021

Dobrý den chtěla jsem se zeptat co by měl udělat lékař když za ním dojde pacient mluvím o své mamince,že má problémy s dýcháním že nemohla popadnout dech.A bolest na hrudi.Mnela 74 let.Tak dostala léky a test na covid který byl negativní.A proč žádné vyšetřeni když má člověk tolik roků.

Dobrý den, pokud tento stav bude dále pokračovat, měla by být dovyšetřena, třeba cestou interní či kardiologické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lída20. 3. 2021

Při curaci vylučují se mne krvavé kusi jsou aš do černá nevím co mám dělat

Dobrý den, může se jednat o starší krevní sraženiny. Jistě doporučuji urychleně navštívit svého ambulantního urologa a provést nutná vyšetření. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Radka19. 3. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli není problém jeden den absolvovat drobný chirurgický zákrok (odstranění névu) a hned další den podstouoit očkování na Covid? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, to by neměl být problém . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Silvie18. 3. 2021

Dobrý den, mám dotaz prosím,před pár dny se mi udělalo náhle slabě - až na omdlení a pociťovala jsem jako by špatný dechneci na hrudi ,a od toho dne to stále cítím jakoby mě něco občas tížilo na hrudi (dost nepříjemný pocit jako strach nedokážu popsat přesně) , nebo mi přeskočilo srdce ,bušení srdce v klidu i ve spaní ,při usínání to mívám pořád když už se mi zavírají oči ,tak do toho to zacitim…

Dobrý den, je těžké posuzovat stav jen dle internetu, ale to, co popisujete, připomíná spíše úzkostný stav. Útěchou vám může být, že i kdyby jste tu nemoc (Covid) dostala, určitě byste vzhledem ke svému věku měla průběh mírný, spojený spíše s horními dých. cestami než stav spojený s těžkou virovou pneumonií. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Libuše18. 3. 2021

Dobrý den, v první polovině února jsem prodělala Covid, příznaky byly mírné, více méně ucpané dutiny s rýmou. Nyní již nemám klasickou rýmu, ale dutiny mám stále trochu ucpané a stále posmrkávám. Jeden je to lepší druhý zase horší. Předpokládám, že je pozůstatek po nemoci, ale chtěla bych jen poradit zda to mám nějak řešit nebo "trpět". Děkuji za odpověď

Dobrý den, určitě se objednejte na vyšetření k ORL lékaři, jistě vám něco poradí. . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zděnka Duplinská18. 3. 2021

Dobrý večer. Prosím vás mám dotaz. Manžel je po onemocnění COVID-19 14.3. mu přestaly horečky. Má úplně rudý jazy a vlastně celá ústa a je mu to velice nepříjemné. Je možné s tím něco dělat? Má dostatek tekutin, bere vitamíny a obvodní lékařka se k tomuto problému dnes vyjádřila jen tím, že má dostatečně pít a to se děje celou dobu. Ústa se mu lepí, tak ho to i nutí se napít. Moc děkuji předem za…

Dobrý den, pokud je již váš manžel po ukončené karanténě, měl by vyhledat vyšetření ORL lékařem nebo stomatologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Moulisova18. 3. 2021

Dobrý den, kdy mohu jít na očkování covid, když jsem byla 9.3.2021 na očkování proti encefalitide?

Dobrý den, doporučuje se neaplikovat jinou očkovací látku 14 dní před vakcínou proti Covid a 14 dní po podání vakciny proti Covidu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vanesa17. 3. 2021

Dobrý den, asi 2 měsíce mám pocit nepohodlí na levé straně žeber, něco jako táhnutí. Vím, že se tam nachází slezina a mám strach, aby to nebylo neco vážného. Opravdu se musí jednat pouze o slezinu? Předem dekuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte nepohodlí v oblasti žeber, tak to slezina nejspíš nebude. Pravděpodobné jsou obtíže tzv. vertebrogenní, třeba od zad, spojené se špatným držením těla. Vhodné by bylo klinické vyšetření lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana17. 3. 2021

Dobrý den, Už tak 3 týdny mě pálí můj vlastní pot. Nadměrné pocení máme v rodině, ale to že okamžitě pálí podlaží mi normální nepřijde. Pot je takový kyselý a lehce smradlavý. Nevíte náhodou co s tím dělat nebo k jakému lékaři zajít? Děkuji

Dobrý den, zkuste se poradit s kožním lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Maria17. 3. 2021

Dobrý den, jsem rok po plicní embolii (v té době vysoká sádra z důvodu zranění kolena), brala jsem pak silné léky na srážlivost, nyní pouze Anopyrin. Nyní se mi objevil bércový vřed na vnitřním kotníku-použ. DETRALEX. Myslíte, že je v současné době pro mne vhodné očkování na COVID ?

Dobrý den, v současné době existují pouze dva důvody, proč byste neměli dostat vakcínu: u dětí mladších 16 let ( vakcína se u dětí v současné době zatím zkoumá) a máte li v anamneze závažnou reakci ( anafylaxi ) na složku vakcíny. Vyčkat s aplikací vakcíny by měli lidé, kteří mají akutní horečnaté onemocnění, prodělali Covid méně než před 90 dny a lidé, kteří jsou v karanténě. Jak tedy vidíte,…

Jana T.17. 3. 2021

Dobrý den, můj otec se léčí s covidem, dnes 12 den, vykaslava tmavě hleny, dnes dobíra poslední atb. Amoksiclav, začíná být dusny, při námaze typu kdy jde na zachod, je mu 67, lékař radí vylezet. V klidovém režimu snad ok, chtěla bych se zeptat máme doma berodual pomohl by? Jinak otec bere léky na vysoký tlak a na dnu, děkuji moc

Dobrý den, Berodual můžete samozřejmě zkusit, ale pokud je otec dušný při malé námaze, jako je chůze pár metrů po rovině, měli byste zvážit vyšetření lékařem, zavolejte klidně RZP, ať ho dopraví do nemocnice, kde mu udělají RTG plic, odběry, změří saturaci kyslíku a zhodnotí jeho stav, zdali není potřeba hospitalizace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vojta17. 3. 2021

Dobry den, je mi 15 let a včera mám nutkání neustále polykat. Nevíte co to muže být? Děkuji.

Dobry den, je mi 15 let a včera mám nutkání neustále polykat. Nevíte co to muže být? Děkuji. S pozdravem MUDr. D. Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Natálie17. 3. 2021

Dobrý den, mám velmi vybusnyho pritela, kdyz ho rano vzbudim do prace a reknu mu vic jak 4 at se vzbudi tak pak po me strasne rve a kolikrat me uderi nekolikrat do noh a nekdy mi da facku a ja mu to nekdy vratim a s pritelem jsem 1 rok a vubec nevim jestli s nim mam byt a nemeli jsme sex 2 mesice ,protoze se mi porad vraci zanety.

Dobrý den, pokud váš přítel sahá k fyzickému násilí, není to partner pro život. Přeju vám sílu to vyřešit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra17. 3. 2021

Dobrý den,j sem 15 den po covidu,stále přetrvává pocit intenzivního sucha v ústech a pocitů tíže na prsou,během dne malátnost a celková vyčerpanost,v noci nespavost.Jsou tyto stavy normální po prodělaném onemocnění a nemám se znepokojovat?

Dobrý den, ano tyto stavy jsou popsané v souvislosti s touto nemocí, délka trvání je velmi individuální. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona16. 3. 2021

Dobry den, prosim o radu: Pritel jiz tyden s priznaky pro Covid 19.(kolisajici horecka,bolest zad, svalu, hlavy, zadychavani) 1x PCR test jako samoplatce, podruhe indikovan praktickou lekarkou. Oba dva testy negativni. Dnes telefonicky kontaktoval svou prakrickou Dr. a ta mu rekla ze se i presto domniva ze je to covid a at je v izolaci tot vse. Je neco takoveho mozne? Da se jeste nejak zjistit…

Dobrý den, v praxi jsme se již setkali s případy, kdy pacient měl jasné klinické známky tohoto onemocnění a vyšel PCR test negativní, i opakovaně. V tomto případě je důležitá hlavně klinika ( tedy jeho příznaky) a podle té by se mělo onemocnění a další postup posuzovat. Nemám k dispozici jiné údaje, věk, zdali je někdo v okolí také nakažen, jaká má případné další chronická onemocnění apod. Po…

Jana16. 3. 2021

Dobrý den, můj tatínek 79 let podstoupil u vás výměnu kolenniho kloubu 23.2. (Skvělá práce-Děkuji všem), nyní se vrátil z rehabilitace v Berouně, mohu ho již nechat naočkovat proti covidu, děkuji za odpověď.

Dobrý den, tatínka samozřejmě naočkovat nechat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika16. 3. 2021

Dobrý den , mám jít na očkováni proti covid a chtěla jsem se zeptat jestli je jedno jakou vakcinou budu očkována když mám mutaci faktoru V (Leidenu ) děkuji za odpověď

Dobrý den, naočkovat se určitě dejte, očkovací vakcínu můžete mít jakoukouliv, která je aktuálně k dispozici. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Rocky16. 3. 2021

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat. Babička má metastaze a rakovinu prsu, a o prso přišla.je možné v této nemoci se očkovat proti covidu 19 děkuji za odpověď

Dobrý den, vaše babička patří mezi rizikové skupiny pacientů, kteří by měli nejspíš těžký průběh případné infekce, takže určitě očkování doporučuji. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirka16. 3. 2021

V lednu jsem měl covid, je mi 19, měl jsem dušnost a mdloby, bylo to extrémní, ale byl jsem jen doma. Od půlky ledna se mi jen hůř dýchá při usínání, od začátku února jsem byl úplně v poho. teď se začaly dít divné věci, týden mi je neobvykle zima ( nemám horečky, ale chlad na nohou) a pár dní mám pocit knedlíku a sucha v krku,od včera se trochu hůř dýchá a mám pocit na zvracení.Teď v noci se mi…

Dobrý den, nejspíše se bude jednat o příznaky tzv. postcovidového syndromu. Obecně se ví, že respirační ( dýchací) následky jsou u těchto pacientů časté. Neumím odhadnout, v jaké míře jsou vaše subjektivní obtíže ( dušnost, knedlík v krku) dány postižením vašeho dýchacího ¨ systému a do jaké míry je to dáno i psychikou, která se dá samozřejmě pochopit. Jste mladý, tak je velká šance, že se o nic…

Pavlína Pavelková15. 3. 2021

Dobrý den, chtěla bych se optat.. Teď končím karantenu s covidem pozitivnim, ale přítel má testy pozitivní musim nastoupit zase karantenu znovu. Děkuji za odpověď

Dobrý den, to asi otázka hlavně pro hygienu, doporučila bych kontaktovat je, nebo vašeho praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr15. 3. 2021

Dobry den, jsem po 12 dnech od pozitivniho testu na covid. Stale me hlavne po ranu boli zada v oblasti krize a praveho boku. Kdy to muze polevit? Jine obtize uz prakticky nemam.

Dobrý den, tyto obtíže mohou pokračovat ještě dlouho, onemocnění má mnoho projevů, které mizí zcela individuálně. Přeju vám co nejrychlejší uzdravení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza15. 3. 2021

Dobrý den, před 2 týdny jsem měla angínu a dostala jsem antibiotika. Poté co jsem je dobrala jsem šla do práce a bolest v krku se vrátila i s bolestmi v uších. Opět jsem dostala antibiotika. Poté co jsem je dobrala dva dny na to se mi opět objevila štiplavá bolest v krku na pravé straně a pichlavá bolest v pravém uchu. Bez doprovodu teplot. Chci se zeptat zdali je možné že mám angínu nebo je to…

Dobrý den, je možné, že se jedná už spíše o virové onemocnění, zkuste kloktat šalvějí, heřmánkem, pokud se budou obtíže stále vracet, navštivte ORL lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ladislav15. 3. 2021

Dobrý den, je to teďka 3 týdny co mi skončila karanténa byl jsem covid pozitivní, celou dobu nic a až teď sem začal mít problémy s dýcháním jsem neustále zahlnění a několikrát denně mi je na zvracení. V respirátoru se asi po minutě začnu dávit a předtím mi to nevadilo. Jsem strašně unavený bolí mě asi už týden záda a kolena, ale nejhorší jsou ty nevolnosti a pocity na zvracení několikrát denně…

Dobrý den, tyto obtíže patří s největší pravděpodobností k tzv. postcovidovému syndromu. Což znamená, že se spontánně upraví, a budu vám přát, aby to bylo co nejdříve. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie14. 3. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dnes má dcera pocítila bolest na hrudi a špatně se jí dýchalo a při nádechu jo to bodalo v hrudi.

Dobrý den, to samozřejmě může znamenat cokoliv, může to být zcela nevýznamné, ale také tak může třeba začínat zánět pohrudnice. Pokud bude mít vaše dcera tyto obtíže stále a budou se třeba ještě stupňovat, měla by se dostavit co nejdříve na vyšetření k lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tatana14. 3. 2021

Dobrý den, 2 den po očkování Pfizer, mi natekla uzlina v podpaží na očkované paži, trvá to již týden, je to běžné? Děkuji

Dobrý den, úplně běžné to není, ale souvislost s očkováním se nedá vyloučit. Uvidíte jak se bude uzlina dál chovat, pokud se stav upraví, nemusíte nic podnikat a berte to jako reakci na očkování, pokud bude dál zvětšená a bolavá, ukažte jí lékaři, měla by se poté již vyloučit jiná příčina. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora14. 3. 2021

Dobrý den, beru Betaloc Zok 25mg 2x denne po 12. hodinách. Mám silnou alergii na pyl. Chci se zeptat, jestli mohu tyto léky na vysoký tlak kombinovat s lékem Dasselta. Dekuji.

Dobrý den, ano tyto léky můžete kombinovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Terka14. 3. 2021

Dobrý den, syn (18 let) má po operaci plic. Pred dvemi lety mu odstranili jeden lalok. Nemocen od te doby nebyl. Chtela bych se zeptat zda patri do rizikove skupiny na mozne ockovani na coronavirus? Dekuji

Dobrý den, v tomto případě by byla vhodná konsultace s jeho dispenzarizujícím plicním lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra13. 3. 2021

Dobrý den, jela jsem 5 x 12ti hodinových směn v pekárně kde jsem krátce a je to fyzicky náročné.. Bolela mě pravá ruka a jedla jsem brufeny protože jsem to chtěla vydržet a pak mi otekla pravá noha (jsem rok po operaci zil) tak, že jsem myslela že praskne a pak mě strašně stiplo v koleni a asi to je praskla žila.. nicméně ležím už doma treti den bolí me hlava noha už je dobrá ruka je lepsi, ale z…

Dobrý den, vaše obtíže jsou tak rozmanité, že asi nelze určit, co přesně vám je. Nevím jak jste na tom s onemocněním Covid, ale v současné době epidemie vrcholí a při takto nespecifických, ale zároveň nepříjemných obtížích by bylo dobré toto onemocnění vyloučit, pokud ho vyloučíte, může se jednat i o nějakou jinou virosu, která naštěstí není tak nebezpečná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza13. 3. 2021

Dobrý den, mám jen dotaz, včera večer jsem omdlela v práci a pak i málem 2 tak mě poslali domů. A ráno když jsem se vzbudila tak mě furt pobolívá ze zadu hlava, kolem nosu cítím jako by krev ale žádná krev mi neteče, chvilama neskutečné hořím a je mi furt mdle a když jdu nebo stojím přibližně 5 min. tak se začínám motat. Mám radši navštívit pohotovost, nebo to není nic vážného a mužů to nechat…

Dobrý den, raději pohotovost navštivte a raději si nechte udělat test na Covid. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela12. 3. 2021

Dobrý den, jsem po operaci nosních dutin a mám spreje do nosu, které musím užívat+Framykoin. Chci se nechat testovat na Covid a můžou podávané léky ovlivnit-zkreslit výsledek testu? V případě pozitivity by léky tuto skutečnost zakryly? Jak v takovém případě postupovat, jaký test zvolit? Děkuji.

Dobrý den, před testováním spreje raději vynechte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana11. 3. 2021

Dobrý den, přítel dnes ukončuje 14 denní karanténu po pozitivním testu na covid (kontakt s nakaženým se zřejmě britskou mutací, měl mírné příznaky), ale stále u něj přetrvává rýma, kýchání.. může to být stále covid? Může být nakažlivý a má proto volat lékaři, či na hygienu, aby mu karanténu prodloužili? Nerada bych, aby nakazil zbytek rodiny. Děkuji moc. S pozdravem Zuzana

Dobrý den, pokud má váš přítel stále příznaky, nesplňuje podmínky pro ukončení karantény po 14 dnech, kdy je řečeno, že má být alespoň 3 dny bez příznaků. Obecně se považuje pacient za neinfekčního po 20 dnech od prvního pozitivního PCR testu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora11. 3. 2021

Dobrý den, na vašich stránkách se mi nepodařilo najít jakou formou provádíte antigenní testy. (odběr z nosu, krku, nebo nosohltanu) Děkuji za informaci

Dobrý den, antigenní testy provádíme výtěrem z krku a nosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarka10. 3. 2021

Dobrý den,prosím o radu ohledně dcerky necelé 4 roky.Máme jít na ošetření zoubků v analgosedaci.Vrtání a trhání zoubků.Dcerka si na zoiubky neztěžuje,kouše vše a zoubky jsou pevné.4přední zuby chce zubařka vytrhnout a ostatní 4vyvrtat.Chtěla bych se zeptat,jak je to s mléčnýma zoubkama.Je pravda,že mají malé kořeny,popř.že čím je dítě starší tím jsou kořeny menší?Bojím se,aby dcerka ošetření…

Dobrý den, je mi líto, ale nejsem k této odpovědi kompetentní osobou. Vzhledem k tomu, že zubní lékařství je zcela oddělený obor, doporučuji Vám obrátit se ke konzultaci na jiného zubního lékaře. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Irena Bílá10. 3. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem těhotná 6 měsíců a před 4 měsíci jsem prodělala covid 19 s příznaky ztráta chutě a čichu trvalo mi to měsíc, a teď jsem znova nemocná ale nevím jestli bych se mohla znova nakazit, škrabe mě v krku a cítím se unavené bez teplot, bojím se o mimčo, děkuji za odpověď

Dobrý den, vyloučit se to úplně nedá, i když pravděpodobnost je malá, pro jistotu si nechte udělat antigenní či PCR test. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana10. 3. 2021

PRODELALA JSEM PASOVY OPAR NA LEVEM BOKU 15 CM. ZAHOJEN PODAVANY ANTIBIOTIKA.JE TO JIZ PUL ROKU.NEUSTALE ME TAM SKUBE DLOUBE OBCAS PALI A BOLEST JDE AZ DO NOHOU.JE TO MOZNE??? SOUVISI TO S TIM OPAREM?DEKUJI.

Dobrý den, ano, to je možné, pásový opar je bolestivé onemocnění a následky mohou trvat i delší dobu. Pokud máte ale bolest v obou nohou, měl by vás vyšetřit neurolog, protože to by již s pásovým oparem souviset nemělo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Nová9. 3. 2021

Dobrý den, mám se dostavit k očkování covid a začalo mě bolet mírně v krku, mírně otekly uzliny na jedné straně a bolí okolí čelistního kloubu. Bez teploty. Je možné absolvovat očkování a jaké je nebezpečí a případně riziko, pokud by to byla infekce? Děkuji

Dobrý den, očkování se nedoporučuje v případě akutně probíhajícího horečnatého onemocnění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra7. 3. 2021

Dobrý den, již přes týden mám problém s nadechnutím. Ve čtvrtek jsem skončila v nemocnici na CT plic , kde mi doktor oznámil, že mám na plicích bílé skvrny, prý se to spojuje s covidem, ale testy mi nikdo neudělal, takže mě poslali zpět domů, za celý den se nadechnu, tak třikrát, strašně mě to unavuje už, prosím o radu, Děkuji

Dobrý den, pokud jste absolvovala CT plic, musí být jasno, že například neembolizujete a zdali je nález na CT plic postižením virového charakteru, který je v současné době samozřejmě velmi podezřelý na onemocnění Covid. Jak je nález rozsáhlý, by vás měl informovat zejména lékař, který vyšetření indikoval. Problém s nádechem a dráždění k suchému kašli je u tohoto onemocnění častý. Svůj zdravotní…

Jana6. 3. 2021

Dobrý večer. Prosím po jaké době se projevuje dušnost? Manžel má 4 dny zvýšenou teplotu-odpoledne, bolest hlavy, kyčlí, nechutenství...s nakaženým byl před 7 dny...už by se projevil kašel atd...? A druhý dotaz ohledně me.pred 3dny jsem nela zimnici, zvýšenou teplotu, bolest hlavy, svalů a kloubů-jeden den, od té doby nic...jsme spolu izolovani od deti v jedné místnosti...už by se mi projevily…

Dobrý den, je to opravdu zcela individuální, dechové obtíže přichází většinou se zpožděním , často doprovázené dráždivým kašlem, nejprve při námaze, cca po týdnu ad začátku příznaků, ale také se nemusí dostavit vůbec. Někdo má kašel již od začátku, ale zápal plic a dechové obtíže nemá. Uvidíte, jak bude nemoc pokračovat, pokud budete mít pochyby, kontaktujte svého praktického lékaře, v případě…

Ani5. 3. 2021

Dobrý den, jsem 14 dní od pozitivního testu na Covid. Od prvních příznaků je to již 18 dní.Prubeh onemocnění probíhal mírně . 10-14 den od prvních příznaků jsem se cítila velmi dobře bez jakýchkoli příznaků.Poslední dva dny začínám být večer více zahlenena což v uplynulých dnech nebylo. Je to taková zvláštní rýma. Je možné, že je to stále průběh onemocnění ? Měla bych podstoupit ještě jednou ?…

Dobrý den, je pravděpodobné, že tyto obtíže ještě souvisí s Covid onemocněním. Pokud by se nejednalo o nic jiného, chvíli bych vyčkala. Dle doporučení byste již neměla být pro okolí infekční po 21 dnech od prvního pozitivního PCR testu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sylva5. 3. 2021

Dobrý den, mela bych dotaz ohledne bolesti trisel.Jiz 5 den jsem doma s Covidem,zacalo to únavou,svedenim těla,bolesti hlavy,ale od zacatku se nemohu zbavit bolesti v krizi a pri zdvyhnuti z postele,ci predklonu najednou silny tlak v trislech,kdy nejspi po srovnani tlaku,se bolesti zmirni.Vyzařuje to i do zadních stehen. Dekuji moc za odpověď a hezky zbytek dne.

Dobrý den, bolesti opravdu nejspíše souvisí s aktuálními vertebrogenními obtížemi ( bolesti v kříži) , které máte při Covid onemocnění, zkuste léky proti bolesti, pokud nezabírá Paralen či Ibuprofen, např. Korylan, Zaldiar, jsou na recept. Útěchou vám může být, že s odezníváním nemoci se zmírní i tyto obtíže. Pokud budou dále přetrvávat je možno vyhledat neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina Uhrová5. 3. 2021

Dobrý den, již druhý týden jsem pozitivni na Covid. Průběh mírný, bez teplot, občasný kašel. Poslední dva mě bolí za hrudní kostí, horečku ani velký kašel nemám. Z čeho by to mohlo být? Děkuji.

Dobrý den, mohou to být jen obtíže spojené s tímto onemocněním, ale raději bych vám doporučila navštívit lékaře, třeba i v nemocnici. Někdy se v souvislosti s Covidem setkáváme s vyšším výskytem embolizací, lékař by měl posoudit, zdali to není tato komplikace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika5. 3. 2021

Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně očkování na Covid 19. Jako pedagogický pracovník se můžu registrovat k očkování. A teď má otázka. V tuto dobu jsem Covid pozitivní, tak by mně zajímalo zda se můžu k očkování zaregistrovat už nyní, nebo až po 90 dnech od prodělání COVIDU 19. Děkuji za odpověď M.

Dobrý den, čekací doby se velmi liší dle regionů, někdy je to měsíc, někdy je to do druhého dne, takže se asi nelze přesně připravit, nyní bych asi dala prostor kolegům, kteří ještě infekci neprodělali a zkusila bych se zaregistrovat cca 14 dní před uplynutím doporučeného intervalu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela5. 3. 2021

Dobrý den, jsem zdravá, neberu žádné léky, neřeším žádné zdravotní problémy, přesto bych se chtěla zeptat. V poslední době, když sklonim hlavu dolů, do předklonu, projede mi levou nosní dírkou až za oko taková paliva bolest. Když se narovnam, je vše ok. Nevíte o co by mohlo jít? ORL? Děkuji.

Dobrý den, jednoznačná diagnosa mě nenapadá, ale také bych doporučila ORL vyšetření . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nada Zichová5. 3. 2021

Dobrý den. Chci se prosím zeptat zda vadí používání kortikoidu do nosu. Používám každý den, mám problémy s dutinama.budeme chodit každý týden na testy na covid. Zda to neskresli výsledek děkuji zichova

Dobrý den, to by výsledky zkreslit nemělo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Robert Šimák5. 3. 2021

Dobrý den již 6 dní a 5 noci mám zimnici. Bolest svalů kloubů a tělo v jednom ohni. Teplotu nemám a test na Covid negativní. Moc prosím o radu. Beru ibalgin a Paralen grip po 4 hodinách ale vůbec to nezabere. Děkuji.

Dobrý den, podle příznaků, které jste popsal, to vypadá, že máte nějakou virozu, nelze vyloučit, že další test na Covid by byl pozitivní. Chtělo by to nejlépe osobní konzultaci s vaším praktickým lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alexandra4. 3. 2021

Dobrý den, můj tatínek byl vyzván k očkování proti Covid-19. Jako jediný volný termín se mu zobrazuje sobota 6.3. (patří do skupiny 70+, je 3 měs. po bypassu srdce, mimo to je po tumoru moč.měchýře a užívá léky na DM). Může se v nabízeném termínu nechat naočkovat i v případě, že v pondělí 8.3. má u vás plánované CT vyšetření s podáním kontrastní látky, nebo by bylo vhodné počkat na další termín?…

Dobrý den, očkování a případně vyšetření nějakou zobrazovací metodou se zkombinovat dá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marková Hana4. 3. 2021

Dobrý den.Mam průduškové i kardiální astma.Po operaci srdce,plastika chlopní.Muzu se nechat očkovat na koronavirus?Zatím nemám možnost ptát se svého kardiologa.Spad pod nemocnicí v Berouně.Dekuji za odpověď.

Dobrý den, samozřejmě se očkovat nechte. Pokud byste Covidem onemocněla, je vysoké riziko, že budete mít mnohem těžší průběh, a s nejasnou prognosou, na rozdíl od vašich vrstevníků, kteří jsou zdrávi. V současnosti je už možnost dostat rezervační kod od vašeho specialisty, kontaktujte ho. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Laďka4. 3. 2021

Dobrý den, nastupuji 9.3. na operaci kolene. Očkování proti Covid 19 mi zřejmě padne čerstvě po operaci. Budu užívat Clexane. Je tento lék možný společně s očkováním?

Dobrý den, riziko významnějšího očkování po vpichu tak tenkou jehlou je minimální. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Mrowiecová4. 3. 2021

Dobrý den,dneska jsem dostala obstřik páteře a před 2.dny očkování proti Covidu.Mohu čekat nějaké nežádoucí účinky ?Děkuji.

Dobrý den, tyto dvě věci by neměly mít souvislost, po očkování na Covid mohou pacienti pocítit krátkodobé nežádoucí účinky jako je bolest očkované končetiny, pocity silné únavy, ty jsou hlášeny nejčastěji, dále je to bolest hlavy, přechodná horečka či zimnice, tu je možno zvládnout Paralenem a bolesti svalů. Toto nejsou nežádoucí účinky v pravém slova smyslu, naopak je to potvrzení, že vakcína…

Markét4. 3. 2021

Dobrý den, byla jsem uderena přítelem před 4mi dny pěsti do hlavy, od té doby mám jednu stranu jakoby necitlivou, na dotek cítím jen takové brnění, čím to prosím může být?

Dobrý den, v tomto případě neváhejte a vyhledejte lékařské ošetření a vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Irena4. 3. 2021

Dobrý den, nemám slezinu, mohu se nechat očkovat proti covidu-19 a jakou vakcínou, nebo je to jedno? Děkuji za radu! Irena

Dobrý den, ano, vakcinaci doporučuji, patříte tedy do skupiny lidí u kterých se dá předpokládat horší průběh případné infekce Covidem. Všechny vakcíny, které se podávají v naší republice, jsou schválené a je ověřena jejich účinnost. Myslím, že v současné době, kdy v nemocnici vidíme rychle přibývající množství pacientů, včetně těžkých průběhů, bych neváhala a doufala v co nejbližší termín…

Eva4. 3. 2021

Dobrý den, mohou mi provést PCR test, když jsem pacient s trombofilií? Děkuji

Dobrý den, test se provést může, jen by jste měla upozornit příslušného zdravotníka o povaze svého onemocnění, aby byl maximálně opatrný. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nela3. 3. 2021

Dobry den, Zejme mam Post-covid Syndrom. Nikde jsem ale nenasla, jak dlouho se toto leci a zda je to i nejak nebezpecne. Problemy mam uz par mesicu. Dekuji za odpoved

Dobrý den, postcovid syndrom je soubor příznaků, které přetrvávají nebo se vyvíjí po 12 a více týdnech od vzniku onemocnění. Jedná se o dlouhodobé příznaky a orgánové následky tohoto onemocnění, které vznikají několika mechanismy a mají různé projevy : 1. jedná se o přímé poškození orgánů ( plíce, srdce, ledviny, ev. nějakého jiného orgánu, které vzniká buď přímo virem nebo dlouhodobým…

Gábina3. 3. 2021

Dobrý den, mohu se zeptat, jestli se mohou k vám zaregistrovat na očkování moji rodiče (77 a 76 let), i když jsou z jiného kraje? A pokud ano, v jakém časovém horizontu by mohlo očkování proběhnout? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, rodiče se mohou zaregistrovat do našeho očkovacího centra v Hořovicích, podmínkou je pouze vybrat si Hořovice jako očkovací místo. Registrace do systému se provádí přes centrální registr na MR ČR Reservatic. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka Aksamitová3. 3. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, dy budu moci být naočkována na Covid 19.Mám cukrovku, astma, spánkové apnoe. Obvodní lékařka mi sdělila, že u ní né, že se mám zaregistrovat v očkovací centru. Tam mi zas řekli cestou praktického lékaře. Tak jsem ztoho zmatená. Děkuji za odpověď Aksamitová

Dobrý den, podrobné informace k očkování jsou dostupné na webu ministerstva zdravotnictví / www.mzcr.cz /. V současné době platí, že osoby mladší 70 let, které mají závažné chronické onemocnění, se registrují k očkování prostřednictvím svých praktických lékařů nebo center specializované péče, tedy center či lékařů, u kterých jste dlouhodobě sledována se závažným chronickým onemocněním. Tito…

Kristýna3. 3. 2021

Dobrý den, již třetí den ležím doma s pozitivním testem na Covid, krom hrozne únavy a bolesti hlavy, mám také hrozne bolesti nosních dutin (v okolí nosu, pod očima, na spancích). Co mi na to nejlépe pomůže? Dekuji

Dobrý den, pokud nezabírají běžné léky typu Paralenu či Ibalginu, můžete zkusit běžně dostupné přípravky na uvolnění nosu nebo zkusit inhalovat heřmánek . S pozdravem MUDr. J. Ziková

BODIE3. 3. 2021

Prosil o názor,zda je dobré očkovat pacientku s roztroušenou sklerosou,když každý měsíc absolvuje léčebnou infusi

Hezký den, obecně lze říci, že i u pacientů s diagnosou RS je očkování vhodné (proti čemukoli), konkrétní aplikaci i načasování volí lékař RS centra, kde je pacient veden. Jen tam znají formu sclerosis multiplex i aktuální léčbu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Ludmila Veverkova3. 3. 2021

Dobrý den,5.února 2021 mi trhali osmicku nahoře -extrakce.A od minulé neděle mě začala bolet pusa.V noci se nedá spát.Teď se léčim s podezřením na covid 19. Může to být od covidu nebo od trhání ? Když jsem byla na pohotovosti zubní podruhé ,tak nic nenašla,jen kaz.V Plzni.Chci ,aby ta pusa přestala bolet.A nevím si rady.Covid zatím negativní .Děkuji

Dobrý den, myslím, že to souvisí s tou extrakcí, bude to muset znovu vidět a poradit zubař. Na bolest bych si vzala zatím Ibalgin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina Grasevová2. 3. 2021

Dobrý den, manžel (65) se už 14 dní potýká s Covidem. Pořád spí a málo jí - max.2xdenně a trošku. Nápoje se mi daří do něj dostat, ale psychicky je na tom dost špatně. Obavám se, že jeho zdravotní stav zásadní měrou ovládá pravě psychika. Je to možné a jak se mám k němu chovat, když bych se sama potřebovala vyležet? Děkuji. M.G.

Dobrý den, to je jistě složitá situace s kterou se musí nyní potýkat většina lidí, kteří právě teď prodělávají infekci nebo se o nemocného doma starají. U tohoto onemocnění se skutečně popisují i změny psychiky ve smyslu deprese či nespavosti, u těžkých průběhů, které máme v nemocnici zaznamenáváme i určitou míru zmatenosti, která je naštěstí většinou přechodná. Můžu vám doporučit jen trpělivost…

Milada2. 3. 2021

Dobrý podvečer už asi 3 tydny mě bolí lýtko.zacne to večer a nejvíc ráno.Jak jsem v práci tak mi to přejde.

Dobrý den, v tomto případě bych doporučila objednat se na ultrazvukové vyšetření k vyloučení trombosy. Žádanku vám může vystavit PL. S pozdravem MUDr. J. Ziková

HonzaR1. 3. 2021

Dobrý den, prosím o informaci, při určité události jsem subjektivně cítil, že se mi něco jakoby posunulo, nebo přeskočilo - nevím jak to jinak říct - v levém středním uchu. Asi týden mě to pobolívalo, ale pak to přešlo, takže jsem to nechal být. Jenže po čase jsem si všiml, že na levé ucho hůř slyším některé tóny. Proto jsem navštívil ušní ordinaci. Paní doktorka mi sluch proměřila a zjistila,…

Dobrý den, to je specializovaný dotaz, obecně se dá říci, že každá zobrazovací metoda má svoje opodstatnění. Bylo by nejvhodnější probrat to s vaším indikujícím lékařem. Dávky RTG záření se rozhodně bát nemusíte, navíc se bude jednat jen o poměrně malý úsek zobrazení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka1. 3. 2021

Dobrý den, můj přítel (47 let), je pozitivní na covid. Již 8 den má teploty 38,39, užívá střídavě paralen a ibalgin po 4 hod. teplota mu klesne vždy jen o kousek, téměř nejí, nutím ho pít, ale už toho nevypije tolik jako první dny. Zhubnul 5 kg, je hodně unavený, stále spí. Jeho stav se nelepší. Jeho maminka a babička mají cukrovku, obě si píchají inzulín...mohla by mu přitížit kdyby jí měl také…

Dobrý den, pokud váš přítel vypil i 6 litrů denně, není to úplně normální a opravdu se nedá vyloučit, že má také cukrovku. V tomto případě bych doporučila ho odvézt do nemocnice k laboratornímu odběru a případnému nastavení léčby. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr1. 3. 2021

Dobrý den chtěl bych se zeptat je mi 13 nikdy jsem nekouřil a když se nadechnu uplně nejvíc to to jde tak mě začne píchat v plících je to normální?

Dobrý den, je otázka, zdali vás bolí plíce ( které ve skutečnosti nebolí, bolí tam maximálně pohrudnice, pokud je podrážděná) nebo zdali to jsou nervová zakončení vedoucí dopředu do hrudníku. Pokud vás to nepřejde, měl by vás vyšetřit váš pediatr. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel1. 3. 2021

Dobrý den, mám diagnozu K603 řítní píštěl a nastoupit na operační zákrok. Dočetl jsem se, že je i možnost léčby kmenovými buňkami bez operace. Je tato léčba možná ? Na koho bych se měl obrátit ohledně vyšetření ? Děkuji.

Vážený Pavle, léčba kmenovými buňkami je určena pouze pro pacienty s Crohnovou nemocí. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Alena Marešová1. 3. 2021

Dobrý den mám astma a nejsem si jistá kdy se mám nechat očkovat proti covid 19

Dobrý den, určitě se naočkovat nechte, očkování je pro vás naopak výhodou, protože se dá předpokládat, že vzhledem k plicnímu onemocnění můžete mít horší průběh infekce Covidem, pokud byste onemocněla. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta28. 2. 2021

Dobrý den, před týdnem jsem se vzbudila s velkým točením hlavy, vůbec jsem nemohla zaostřit. Dobré to bylo v polosedě. Při změně polohy, znovu točení hlavy. K tomu velká nauzea, pocení, ležela jsem celý den. Již se mi to stalo zhruba před rokem. Mám navštívit neurologii, nebo ORL? Děkuji

Dobrý den, můžete začít neurologem. Ten vás vyšetří a poté zváží zdali by to chtělo i ORL vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana28. 2. 2021

Dobrý den.Jsem od ledna objednaná na operaci žlučníku.V žlučníku je kámen.Nyní mám už vyřizovat předoperační vyšetření,ale situace s covidem se stále zhoršuje a tak se bojím nákazy.Mám astma,crohna,polyneuropatii,vysoký tlak a ředím krev.Myslíte .že se nemusím obávat nákazy a nebo raději operaci zrušit.Na operaci jdu do soukromé nemocnice a tam operují neakutní pacienti v době covidu.Ostaní…

Dobrý den, v současné době, kdy pandemie opět nabírá na síle a ubývá všech lůžek na úkor lůžek Covidových, bych doporučila operační zákrok odložit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bara27. 2. 2021

Dobrý den, už dvakrát se mi stalo, že jsem více otevřela pusu v trochu více nakloněné poloze a dostala zřejmě křeč do mandle nebo obdobný pocit jako kdyby se mi mandle přetočila na druhou stranu a hodně to bolelo u polykání asi a po pár minutách to odeznělo, nyní mám pocit opět takové jako bodavé bolesti které mi vyskakují až do krku v místě zhruba uprostřed čelisti ale u krku, už to mám střídavě…

Dobrý den, jako tetanie to spíš nevypadá, budete muset dokončit již započatý vyšetřovací proces. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslav Lichner26. 2. 2021

Pořád se mi chce spát, mám bolesti hlavy a pořád mám sucho v ústech.

Dobrý den, tak to asi budete muset počkat, co se z toho vyklube, pokud to není u vás dlouhodobý stav. Pokud budete chtít otestovat na Covid, můžete se objednat v naší nemocnici přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa25. 2. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat po hluboké žilní tromboze beru už rok Xarelto20mg. A planuji jít na male tetování na ruku. Je to nebezpečné nebo se nemusím bát?

Dobrý den, pokud užíváte tento lék, obecně platí, že budete více krvácet po jakémkoliv invazivním zásahu do tkáně. Tento zákrok bych zvážila a raději doporučila udělat až po vysazení léku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana25. 2. 2021

Dobrý den.U laboratorního vyšetření na plícní chlamydie IGg 2.0 , IgA 1.3 , IgM 0.2 ,norma do 0.9. napsáno :Jedná se o suspektní probíhající infekci.Prosím o vysvětlení co tato poznámka znamená a zda budu muset podstoupit i léčbu antibiotiky?Děkuji za odpověď.Jana

Dobrý den, to, zdali je třeba infekci přeléčit antibiotiky, musí rozhodnout lékař také na základě vašich klinických obtíží, popřípadě rtg nálezu. Léčba antibiotiky se neprovádí jen na základě laboratorního vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Filip25. 2. 2021

Dobrý den,je mi 13 let,a od včerejška mě začalo bolet tělo,ale ne normálně.Bolí mě to třeba na břichu,bolí to a skončí,ale potom začne bolet jiné místo,potom to opět skončí a bude bolet treba ruka atd.proste celé tělo,i ruka,i hlava.Nevíte co to je?

Ahoj Filipe, myslím, že by ses měl především svěřit rodičům, je možné, že tak začíná nějaká virosa. Určitě je dobré odpočívat, dbát na pitný režim a užívat vitaminy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub25. 2. 2021

Dobrý mám latentní tetanii a doktor mi ze začátku doporučil pouze užívat Magnosolv ale stav se nějak zásadně nelepšil tak mi předepsal AD elicea 5 mg ale mám velký strach je užívat kvůli hrozivým vedlejším účinkům hlavně tedy arytmii i když mám srdce vyšetřené kardiologem s konstatováním normálního stavu i přesto že při holteru byla zjištěna bradykardie prý jen chvilková. Doktor mi řekl ať je…

Dobrý den, nemusíte se bát tyto léky užívat, zvlášť pokud máte za sebou i kardiologické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milan Krejci25. 2. 2021

Dobrý den , prosím Vás beru léky na cholesterol Rosucard.. Cholesterol mám již v normě a léky beru dál...musí se dodržovat nizkocholesterolova dieta nebo ne? Pořád mám hlad a přibral jsem sedm kilo.. jde mne o to zda si mohu dopřát nebo je doporučena dieta... děkuji

Dobrý den, nízkocholesterolová dieta je základem léčby vysokého cholesterolu, zvlášť, když máte normální hladinu a bude možno léky i vysadit. Není to dieta v pravém slova smyslu, rozhodně ne v tom, že byste měl mít hlad, jedná se o omezení potravin s vysokým obsahem živočišných tuků - preferovat místo smetanových jogurtů a vysokotučných sýrů, ty s nižším procentem tuku. Místo plnotučného mléka…

Zuzana24. 2. 2021

Dobrý den mám pár dní slabost u srdce a tuhnutí krku vlevo a takové křupání kosti pod krkem jsem unavená nevím k jakému odborníkovy si mám zajít děkuji za odpověď

Dobrý den, nejprve kontaktujte svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miška22. 2. 2021

Dobrý večer, přítel (32) často zapomíná. Pořád hledá věci, diví se že je něco jinde, během minuty zapomene co chtěl. Pečivo dal i do lednice nebo třeba jde do sklepa pro brambory a přijde bez nich. Na otázku kde je ma se zepta a co? Někdy si také mysli, že řekl něco nahlas, ale opravdu to neřekne a vede to k hádce. Několikrát nezamkl byt a jednou nevypl ani toustovač. Možná se to bude zdát jako…

Dobrý den, to co popisujete normální není, zvlášť v jeho věku, s vyšetřením neotálejte. Zkuste s ním navštívit nejprve neurologa, který ho vyšetří, včetně zobrazovacích metod a posoudí zdali je to problém spíše neurologický či psychiatrický. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata22. 2. 2021

Dobry den,10.2.2021 jsem byla na vyšetření kolonoskopie mohla by jste mi vysvětlit tento popis ve zprávě ?fixace colon sigmoideum,susp.útlak zvenci na základě koloskopie,incip.divertliky ještě mě čeká ct vyšetření

Dobrý den, výsledky vyšetření by vám měl především vysvětlit lékař, který ho indikoval, ale jedná se o to, že určitá část tlustého střeva byla hůře vyšetřitelná, proto se musí doplnit CT vyšetření břicha, aby bylo vidět jak vypadá okolí střeva. Divertikly jsou výchlipky ve střevě, jsou tam velmi často, to není významná patologie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Diana Schillerová22. 2. 2021

Dobrý den, v levém trisle mě zejména při chůzi pálí, ne při špatném pohybu. Když se místo zmáčkne, bolí (pálí). Myslím, že je to problém s nervy. Byla jsem i v nemocnici, na sonu nic neobjevili. Dali mi uvolňující injekci, která trochu pomohla, ale stále nemohu moc chodit. Jelikož mám doma 14 denní miminko a nechce se mi ho znovu brát do nemocnice, kde všechna vyšetření trvala 4 hodiny a…

Dobrý den, obávám se, že vám takto přes internet moc poradit nemohu, pokud vám pomohl lék na uvolnění, je možno si ho nechat i třeba předepsat ve formě tablet přes sms zprávu. Pokud budou ale bolesti pokračovat, tak, že budete i hůře chodit, tak by vás měl vyšetřit neurolog či ortoped, zkuste se dopředu objednat na vyšetření do ambulance, aby jste nemusela dlouho čekat, v naší nemocnici to…

Mirek19. 2. 2021

Dobrý den prosím vás potřebuji poradít Je mi 24 let a Bojím se Covidu Protože jsem asmatik zvýšený Tlak Dnes Mě začali bolest Nohou Lýtka Sválu mám nad váhu mírná bolest hlavy bez horečky trochu pokašlávám prosím poradíte a nebo mohu mít covid 19 bez horeček děkuji

Dobrý den, Covid může mít i nehorečnatý průběh. Pokud chcete mít klid, tak se raději nechte na Covid otestovat. Vzhledem k vašemu věku by byl průběh nemoci spíše mírný. Musím dodat, že ze zkušenosti jsme zatím neviděli výrazně horší průběh nemoci u pacientů s astmatem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina18. 2. 2021

Dobrý den, přítel má již přes půl roku zdravotní obtíže. Tlak na hrudi, motání hlavy, zadýchávání, občasné pobolívání v levé části břicha. Tyto obtíže jsou cca 1-2x týdne. Po několika návštěvách svého obvodního lékaře a vyšetření v nemocnici (neurologie, ortopedie) se na zřetelnou příčinu nepřišlo. Z testu se akorát přišlo na to, že prodělal boreliózu - antibiotika nedostal. V lékárně doporučili…

Dobrý den, pokud přítel již navštívil neurologa, který nedoporučil antibiotika, pak jistě nebyl důvod k nasazení. Užívání vitaminů, zvlášť v této době je jistě přínosem, můžete přidat i vit. C a denní dávku vit. D. Pokud budou obtíže přetrvávat, mohlo by se také jednat o psychosomatické onemocnění, zde by mohl pomoci psycholog či psychiatr. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna18. 2. 2021

Dobrý den, už delší dobu mě trápí změny stolice, už asi 3 týdny je to jak na houpačce dva dny průjem klasický pak zas spíše v pořádku a teď už je to vodnatý, hlenový a nažloutlý, velmi zapáchající ( už ani ne stolice). Doto mám večer vždy divné pocity v žaludku chvíli jak když tam mám plno vody a pak zas úplně prázdno, přechází mi to až do jícnu kde mě pak pálí žáha. Za poslední dny jsem…

Dobrý den, může se jednat o nějakou přechodnou enteritidu, např. virový zánět střev, zvlášť, když jste přestala mít chuť k jídlu a máte i žaludeční dyspepsii. Zkuste jíst dietní stravu, nedráždivou, nemastnou, také byste měla zvážit odběr na vyloučení Covidu. Pokud by obtíže se stolicí dále pokračovaly, objednejte se na gastroenterologickou ambulanci, kde bude lékař muset např. vyloučit tzv.…

Petra N.17. 2. 2021

Dobrý den, mám hospitalizovanou maminku v jiné nemocnici s komplikacemi Covid onemocnění. V dané nemocnici nejsem spokojena s péčí ani postupem léčby. Je možné nechat maminku převézt do jine nemocnice - konkrétně do nemocnice Hořovice? Děkuji

Dobrý den, bohužel kapacita Covidového oddělení je u nás, jako v celé republice omezená, denně řešíme otázku kam uložit pacienty. Je mi líto, ale v této době realizujeme přesuny pacientů pouze na základě nedostatku míst. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarka17. 2. 2021

Dobrý den jsem těhotná a gynekolozka mě poslala mě. Na ekg v těhotenství musím se v téhle době objednat když sem býka před dvěma lety tak sem se neobjenavala děkuji za odpověď

Dobrý den, na EKG se objednávat nemusíte. Stačí, když budete mít žádanku a dostavíte se do nemocnice Hořovice do prvního patra a zaťukáte na interní ambulanci, nejlépe na kardiologickou, nejlépe v dopoledních hodinách, ale ani to není podmínka, sestřičky se domluví a EKG vám udělají. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jolana16. 2. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli něco znamená, když mě zničehonic začne tlačit na hrudi, začnu se klepat, špatně se mi dýchá a nekontrolovatelně brečím. Stává se mi to poslední dobou poměrně často a začíná to být velice nepříjemné, tak mě zajímá, co by se s tím dalo dělat, popřípadě co se se mnou děje, předem děkuji za odpověď. Jolana

Dobrý den, ve vašem věku by přicházely v úvahu návaly určitého typu úzkosti, které se pak mohou projevit i jako např. panická ataka. Doporučila bych vám vyhledat praktického lékaře, který vám doplní minimálně základní lab. odběry a popřípadě pošle k odborníkovi. V nemocnici Hořovice se na tyto obtíže specializuje paní doktorka Creasy na dětském oddělení. Můžete se tam zkusit objednat. Jako první…

alena16. 2. 2021

Dobrý den, mezi prsty u nohou mám měkký, bíle zbarvený nevyvýšený flek s dírou uprostřed. Místo se nachází v ohybu kůže, není ztvrdlé, stále vlhké. Při chůzi cítím bolest. Jak mám postupovat? Nemám přístup k lěkaŕi :( Prosím Vás o radu. Děkuji

Dobrý den, tento nález bude muset vidět nejlépe kožní lékař, který nález zhodnotí a navrhne optimální léčbu. Mohlo by to být nějaké plísňové onemocnění, ale to opravdu musí někdo vidět. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliska16. 2. 2021

Dobry den, pred dvemi mesici jsem prestala s kourenim i kavou a od te doby me trapi pocit dusnosti a zavrate. neustala unava a vycerpani. V poslednich dnech pocit tlaku v hrudniku a tlak jde az do krku. Dusnost, je to znat i na mem hlase, spatne se mi mluvi, jsem zadychana. Bolest zad, mezi lopatkami az paleni. Odbery ukazali jen nedostatek zeleza, ted beru tablety. Nevim co s tim a lekar nezveda…

Dobrý den, pokud by vaše obtíže souvisely s odnětím kouření a kávy, tak by měly charakter abstinenčních příznaků, což se mi úplně nezdá. Ve vašem věku by pocit dušnosti mohl být v souvislosti s onemocněním Covid, nedá se také vyloučit, i když v malém procentu např. plicní embolizace. Pokud váš praktik není dostupný, navštivte nemocnici, v rámci centrálního příjmu či pohotovosti. Bylo by dobré…

Lenka14. 2. 2021

Dobrý den,za tři dny mám podstoupit hemat.vyš. kvůli anemii,ale dnes mě začalo škrabat v krku,nic víc(venku jsem se nadýchala studeného vzduchu) Je to důvod aby mě odmítli vyšetřit.? Děkuji.

Dobrý den, nevím kam půjdete na vyšetření, ale pokud nebudete mít zvýšenou teplotu při vstupu do budovy, tak by vás neměl nikdo odmítnout vyšetřit. Uvidíte sama, jak se budete cítit další den, pokud se začnete cítit nemocná celkově ( únava, bolesti kloubů, zvýšená teplota) tak se přeobjednejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva14. 2. 2021

Dobrý den, zhruba týden mne trápí unavené dolni končetiny. Otoky na nich nemám, nohy mne někdy bolí už po ránu, jsem unavená, bez energie. Před dvěma týdny jsem podstoupila očkování na Covid, myslíte, že to může mít souvislost? Nebo to může být něco vážného? Dekuji

Dobrý den, souvislost se stavem po očkování se nedá vyloučit. Myslím, že se o nic vážnějšího nejedná, minimálně na týden se vyhněte větší námaze. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie Potěšilová13. 2. 2021

Maminka (70 let),Covid,stále spí, nejí (cca 5 dní), snažím se jí hydratovat,dávám vit.D,antivirotika,je hrozně slabá, neunesou ji nohy, dýchání zatím volné, občasný kašel.Je ještě něco, co bych mohla podat?V případě zhoršení dýchání volat Tu.Leci se na vysoký tlak,jiné nemoci nemá.

Dobrý den, myslím, že to děláte dobře, důležité je podávat tekutiny, vývary, vitaminy. Maminku sledujte, pokud bude velmi slabá a přestane přijímat i tekutiny nebo bude dušná, raději ji přivezte do nemocnice na vyšetření a zvážení ev. infuzní terapie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milan Šmolík12. 2. 2021

Dobrý den, prý jste ode dneška uzavřeni. Jsem objednán na pondělí 15.2. na TK Holter, jak to mám řešit ? Odložit na později, přeobjednat, nebo jak ? Jsem teď zcela zmaten.

Dobrý den, nejsme uzavření, nemocnice a všechny ambulance jsou dostupné pro pacienty stále. Na naložení tlakového Holtera se normálně dostavte v pondělí jak bylo v plánu.

Monika11. 2. 2021

dobry den. asi pred mesicem jsem se probudila a nasla jsem na tele ctyri kousence pobliz sebe, behem tydne mi misto oteklo, zrudlo a svedilo, bolelo to tak ze jsem si na to nedokazalansahnout, pak to odeznelo. potom se mi ae opet zacaly ty kousance mokvat, bolet a svedet, pokazfe jinak. je to ohranicene bilim okrajem a zvecovalo se to, obevilo se to na mistech kde me nic nekouslo, nepomaha na to…

Dobrý den, určitě tě byste záda měla ukázat kožnímu lékaři a k ošetření možná i chirurgovi, ten by mohl třeba odebrat vzorek hnisu a odeslat na kultivaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

N11. 2. 2021

Dobrý den, už pár dní mám rýmu a k tomu zalehlé uši, ráno je to nejhorší a zkoušela jsem snad všechno. Proto jsem se rozhodla jít do lékárny pro nějaké kapky, ale paní lékárnice mi dala prášky na alergii Levocetirizin 5mg s tím, že ji to doporučil kdysi doktor. Tabletky jsem vzala a chci se zeptat, zda se mohou brát i v případě, že jsem dva roky zpátky prodělala ledvinové kameny? Děkuji za…

Dobrý den, tyto tablety užívat můžete. Pokud byste chtěla skutečně poradit, navštivte ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

sebastian cvik11. 2. 2021

Dobrý den, už cca. 1 den necítím polštářky od prstů, je pravda že jsem byl včera asi 5 hodin ve Velké zimě.

Dobrý den, to bude s největší pravděpodobností následek zimy. Kdyby necitlivost pokračovala i další den, či další dny kontaktujte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta10. 2. 2021

Dobrý den,bolí mé,spíš píchá pod pravým žebrem.Měla jsem i bolesti které vystřelovali až do zad.Sono i odběry krve a moči vpořàdku.Mám předepsaný pangrol a no-spa plus dietu.V úterý jdu do gastro poradny.Potíže přetrvávají druhý týden.Myslíte že by to mohli být žluč.kameny nebo zánět žlučníku?Děkuji.

Dobrý den, pokud jsou laboratorní odběry i sono břicha v pořádku, je nutné doplnit právě klinické a anamnestické vyšetření, které pomůže zjistit příčinu obtíží. Zdali se jedná o potíže se žlučníkem, by vám měl umět zodpovědět specialista gastroenterolog. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Němcová10. 2. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné před očkováním proti Covidu vysadit lék na ředění krve, a v případě, že ano, tak na jak dlouho. Předem Vám děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den, nutné to není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza Anteneova10. 2. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat proč mě na zubním oddělení nikdo nechce vzít včera jsem volala v hrozných bolestech odmítli mě ošetřit pohotovost v Plzni má až od 6 večer už si nevím rady odmítli mě všude bolesti mám už od neděle nikde mě nechtějí vzít a v Plzni je tolik lidí že se na mě ani nedostane. Prosím o pomoc aby mi pan doktor pomohl už mám naleklou i půlku obličeje. Děkuji za odpověď…

Dobrý den, pokud má pacient akutní obtíže, měl by se obrátit na svého registrujícího lékaře, v případě jeho nepřítomnosti na jeho zastupujícího lékaře, v případě hodin mimo pracovní dobu, je nutno se skutečně obrátit na pohotovostní službu, která je určena pro danný region. V naší nemocnici je zajištěno akutní ošetření po domluvě pouze u registrovaných pacientů, protože lékaři mají již své…

Michaela Z.9. 2. 2021

Dobrý den, včera se mi udělala tvrdá pohyblivá bulka velikosti hrášku vedle ušního boltce směrem k ústům. Na dotek trochu bolí, jinak ne. Mohlo by se, prosím, jednat o uzlinu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, může to být cokoliv, může to být mazová bulka, která se časem vytratí, může to být i uzlina, ale ty spíše nebolí. Vyčkejte jak se bude bulka chovat. Když se bude stále zvětšovat a bolet, ukažte ji lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcel8. 2. 2021

Dobrý večer, beru Pradaxu 2x150 mg od srpna 2020 plicní embolizace, Nebilet 5mg za den od září 2020. Posledni dny motáni, nepravidelný zvýšený tep i krevní tlak, slabost a únava. Trombinový test 120 (správné hodnoty 14-21), protrombinový test ratio 1,39 (0,8-1,2), zvýšený zinek 30 (7-23), lymfocity relativně 18,1 (20-45). Nejsou hodnoty příliš vysoké na trombinový test? Je možné, že mám proto…

Dobrý den, účinky Pradaxy je možno orientačně prokázat zvýšeným trombinovým testem, ale není to standartní test na měření "výšky " ředění krve. Navíc hodnoty ředění těchto nových antikoagulačních léků se standartně neprovádí, protože jsou stabilní. Pokud se necítíte dobře a máte nestabilní krevní tep a tlak, bude to jiná příčina. Pokud budete mít stále vysoký či nepravidelný tep neodkádejt…

Dana8. 2. 2021

Dobrý den, děda po covidu má stále velké bolesti kloubů, hlavy a je apatický, bez zájmu o cokoliv. Pouze leží, jí a pije minimálně, vše odmítá. Lze něco doporučit? Děkuji

Dobrý den, nevím, kolik je dědečkovi let, ale pokud u něho přetrvávají tyto obtíže, objednejte ho na neurologické, event. psychiatrické vyšetření. S pozdravem MUDr.

Oldrich Najzar8. 2. 2021

Dobrý den. Od 28.2 Mně nebylo dobře.Bolest svalů, únava, svaly boleli od hýždí po lýtka.,k dnešku bolí jen lýtka únava celkem odezněla, masáže dělám každý večer. Byli mi brány testy na covid s negativním výsledkem. Jsem na nemocenské jen nevím co to je za nemoc. Lýtka bolí v klidu. Co by to mohlo být díky za odpověď. Najzar

Dobrý den, vypadá to nejspíše na nějakou virosu, která nemusí být ani Covidová. Pokud jste na nemocenské, odpočívejte, užívejte vitaminy. Další dovyšetření při přetrvávání obtíží vám již naplánuje váš praktický lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva8. 2. 2021

Dobrý den, 11.12. jsem měla pozitivní test Covid, následoval těžší průběh, bez horeček, ale velká únava, nemohla jsem dýchat, bolest na plicích, ztráta chuti a čichu, průjem, bolest zad, žaludeční nevolnost. Po 14 dnech se to zlepšilo, na konci prosince jsem nastoupila do práce. Potíže s dechem a únavou lehce přetrvávaly pořád. Od tohoto víkendu opět nemohu dýchat, bolest na plicích, žaludek na…

Dobrý den, u některých lidí po prodělání Covidu se obtíže, zvlášť po zátěži, mohou znovu objevovat, zejména únava a námahová dušnost. Plicní vyšetření byste absolvovat měla. Na antigenní test zajít také můžete, ale pravděpodobnost, že by jste znovu onemocněla je malá, vypadá to spíše na tzv. postcovidový syndrom. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna8. 2. 2021

Dobrý den,asi už dva roky se mi tvoří modřiny na nohou v poslední době snad každý den nová modřina . Tvoří se docela velké . Moje doktorka mě poslala na cévní tam nic nezjistili akorát mi doporučili brát rutin a poslali do farmaceutického centra . Tam také nic nezjistili a poslali mě na hematologii tam také nic . Tak se chci zeptat kam bych se měla obrátit nebo jaké vitamíny užívat aby se mi…

Dobrý den, pokud jste již prošla vyšetřeními na hematologii, na cévním či farmakologii, nic zásadního vám asi neporadím, možná bych poradila ještě pravidelně užívat vitamin C. S pozdravem MUDr. J. Ziková

David Foukal8. 2. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, mám bolesti od loňského roku mravenceni, právě strany ruky při zakloneni hlavi do zadu meto moc boly cvičím cviky, rotace ale nic nepomáhá, při každém otočení hlavi silné mravenci ruka u masérky mi bylo řečeno že mám posunuto lopatku, minulém roku sem zaspal na křesle na pravém boku a měl sem i silné bolesti hlavi po týdnu mě začaly migrény a pak

Dobrý den, to jsou otázky především pro neurologa, můžete se objednat na vyšetření na naší ambulanci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miroslav Grebeň7. 2. 2021

Dobrý den.Šesteho ledna jsem byl pozitivně testován na covid.Nam za sebou karanténu a ve čtvrtek jsem šel k praktickému lékaři aby mě poslal na rentgen plic.Zjistili mi oboustranný zápal plic.Doktorka mi předepsala 3xdenně 1 Amoksiklav1g Berou tento lék trochou se mi to zlepšilo ale pořád mě to nutí kašlat.,někdy se mí dělá i na zvracení mám vyšší kt.srdečni aritmii problém s tepnama k mozku na…

Dobrý den, ve vašem případě bych plicní kontrolní vyšetření doporučila. V naší nemocnici se můžete na plicní ambulanci objednat na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Štěpánka6. 2. 2021

Dobrý den mám už již druhý den zablokováný krk a nemůžu se otočit na pravou stranu ani zaklonit hlavu dozadu je to na doktora nebo mám jeste počkat děkuji za odpověď

Dobrý den, můžete zkusit přiložit na tuto oblast něco teplého, tzv. suché teplo ( šátek, ručník) a pomalu zkoušet se trochu rozhýbávat, ale jen co to dovolí, třeba do stran. Stav se většinou spontánně upraví, pokud to bude trvat déle a nebudete vůbec moci pohnout hlavou, vyhledejte neurologa, který vám dá něco na uvolnění a případně předepíše límec na krk. S pozdravem MUDr. J. Zikovvá

aaaaaaa5. 2. 2021

Na začátku ledna jsem se nakazil Covidem, měl jsem střední průběh (potíže s dýcháním). Teď jsem už v pohodě, ale pár dní mám divný pocit v ústech. Ústa mám suchá a mám hodně žízeň, ale zároveň se mi tvoří hodně slin. Četl jsem, že sucho v ústech může být příznak cukrovky, ale u cukrovky právě psali, že se tvoří málo slin. Mně se jich naopak tvoří hodně. Také cítím v ústech mírně hořkou chuť. Může…

Dobrý den, to co popisujete není příznak cukrovky, při cukrovce, která je již v pokročilém stadiu, mají pacienti často pocit velké žízně a velmi často močí velké množství tekutin, v tomto stadiu jsou již velmi vyčerpaní, takže takové obtíže opravdu nejde přehlédnout. Pokud se ale celkově dobře necítíte, navštivte PL, aby vám udělal kontrolní laboratorní odběry, zdali u vás třeba nezačíná nějaké…

Luboš5. 2. 2021

Dobrý den, kde je možné uplatnit poukázku na občerstvení z transfuzního oddělení? Je někde k náhledu seznam míst?

Dobrý den, poukázku na občerstvení z transfuzního oddělení můžete uplatnit samozřejmě v restauraci v prostorách nemocnice Hořovice. Tuto poukázku můžete uplatnit také v mnoha zařízeních, které mají zřízeno výdejní okénko, a to jak v Hořovicích, tak i v Berouně a okolí, protože se seznam těchto míst stále mění, bude nejlépe sledovat informační tabuli, která je ve vstupním prostotu transfuzní…

Vlaďka5. 2. 2021

Dobrý den, nechali jsme si s manželem udělat test na protilátku na covid. Výsledky jsou negativní. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli je v pořádku, že hodnota IgG u manžela je 0,7 RU/ml a moje je podstatně vyšší a to 4,76. Měla bych se znepokojovat? Jsem 2 roky po ozářkách prsu. Děkuji Vlaďka

Dobrý den, kvůli těmto hodnotám se nemusíte znepokojovat. Jen v tom smyslu, že se musíte účinně chránit před případnou infekcí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dobrý den5. 2. 2021

Dobrý den Chtěla bych se zeptat zhruba tak před 5 měsíci se mi za uchem na uchu udělala nebolestivá boulička přibližně o velikosti hrášku spíše menší jinak žádné příznaky s tím nejsou spojené tak jen jestly je nutné navštívit lékaře děkuji

Dobrý den, může to být cokoliv, pokud to nebolí, nezvětšuje se to, můžete návštěvu lékaře ještě odložit. S pozdravem MUDr. J. Zikoá

Martina4. 2. 2021

Dobry den. Som uz zufala neviem co mam robit. Zacalo to zhruba pred mesiacom kedy ma zacal boliet vzadu krk boli ma zadna cast hlavy citim akysi tlak. Pred 2 tyzdnami sa mi zacalo chviet cele telo citim silne pulzovanie vzadu na hlave a neustale mi akoby stahuje svaly na tele najhorsie je to v noci pretoze nemozem spat.

Dobrý den, tady je asi radit těžké, navštivte neurologa, asi se bude jednat o nějaký vertebrogenní problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sára2. 2. 2021

Dobrý den, asi mám hemeroidy a mám nechuť k jídlu a je mi z něj špatně, a je mi na zvracení mám to už asi přes rok. Nevíte co dělat? Děkuji.

Dobrý den, především se někomu skutečně svěřte, svému dětstkému lékaři nebo lékaři, který se věnuje celostní medicině. V naší nemocnici se můžete objednat k MUDr. D. Creasy, zkuste to přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Abcd2. 2. 2021

Dobrý den, můj děda je hospitalizovaný s covidem a museli ho dát do umělého spánku prý má požkozené plíce z několikrát neléčeného zápalu plic je mu 70 let a chtěl bych se vás zeptat jak špatně na tom je popřípadě jakou má šanci na přežití, děkuji.

Dobrý den, v případě pokročilé fáze onemocnění, kdy je nutno pacientovi dát umělý spánek, je prognosa většinou velmi závažná. Podrobnější informace vám nebo vaší rodině jistě ochotně poskytne ošetřovací lékař. Držím palce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dominik Schmidt2. 2. 2021

Dobrý den, Dne 19.2. mám naplánovaný chirurgický zákrok a je tu problém s ubytováním, jelikož jsem až z Havířova. Vždycky jsem to řešil tak, že jsme se s doprovodem ubytovali v nejbližším hotelu, nýbrž teď kvůli opatřením je to nemožné. Tak se chci zeptat, jestli je možnost se nějak ubytovat v nemocnici na 2 noci pro 2 lidi, nebo radši oddálit tento zákrok. Děkuji, s pozdravem Schmidt.

Vážený Dominiku, návštěvy jsou v nemocnicích zakázané, tudíž není ani možné ubytovat doprovod. Doporučuji Vám ozvat se na email: ibdchirurgie@nemocnice-horovice.cz . Pokud jste bez obtíží, jistě není potíž v objednání pozdějšího termínu, případně je možné zkusit se domluvit na vyšetření v ISCARE (Praha). S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Linda2. 2. 2021

Dobrý den, zajímalo by mě, zda nemocnice Hořovice pořádá kvalifikační kurz pro sanitáře, kterého by sem mohl zúčastnit člověk nepracující ve zdravotnictví. Děkuji.

Dobrý den, sanitářský kurz pořádáme, ale jen pro naše zaměstnance = sanitáře NH a RNB. Ve II. vlně COVIDU byl podzimní kurz zrušen, na příkaz MZ ČR – jako ve školství, nemohlo se scházet 20 studentů. S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Brnušák2. 2. 2021

Dobrý den, mám covid. Pokud by se můj stav zhoršil, máte v Hořovicích volná místa pro pacienty s nákazou? Děkuji

Dobrý den, ano samozřejmě, v Hořovicích se o pacienty s Covidem staráme, pro tyto pacienty máme vyčleněné celé jedno oddělení, včetně lůžek intenzivní péče, pokud budete mít obtíže můžete kdykoliv přijet. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr1. 2. 2021

Dobry den mam dotaz v polovine prosince jsem prodelal Covid 19 s vysledkem pozitivnim. Mel jsem horsi prubeh 9 dni horecky pres 38 silny suchy az dusivy kasel ktery trval cca vic jak mesic po kontrole u obvodniho lekare jsem byl odeslan v pulce ledna na RTG plic jelikoz kasel pretrvaval a vysledek nalez na plicich v dolni casti stiny, dnes jsem dobral antibiotika chtel jsem se zeptat zda bych mel…

Dobrý den, uschopnění záleží na tom, jak se cítíte, pokud jste prodělal Covidovou pneumonii, můžete se objednat ještě na kontrolu na plicní ambulanci. Specialista váš vyšetří, ev. indikuje kontrolní RTG plic a dá vám další doporučení. V naší nemocnici se můžete objednat do plicní ambulance přes linku 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Janota30. 1. 2021

Dobrý den už víc jak týden mě trapný břicho někdy se cejtim nafoukli chvilkama mě poboliva pod břichem pak na straně pak u pupku někdy mám i nevolnost často sem pil alkohol nemůže to být tím. Když si lehni na záda tak cejtim těžko pod břichem můžete my poradit děkuji

Dobrý den, zkuste si pro změnu raději zacvičit a nepít tolik alkoholu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristina95530. 1. 2021

Dobrý den, již rok trpím zvýšenýmy teplotamy, někdy dva týdny, někdy 3,jindy týden, provázené tupou bolestí hlavy v oblasti čela a únavou. Teploty jen lehce zvýšené (37,2-37,3). Krev, RTG-SP i moč po kontrole u lékaře v pořádku. Vždy to na pár dní přejde a pak znovu, už si neví rady ani praktický lékař, prosím poraďte. Děkuji

Dobrý den, to je opravdu velmi těžké, pokud si praktik již neví rady, možná by vás mohl vyšetřit imunolog v místě bydliště. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nela30. 1. 2021

Dobrý den, od pondělí jsem pozitivní, měla jsem typické příznaky jako je únava, rýma, bolest na hrudi, celková slabost, atd. Hned druhý den jsem pociťovala, ze mi zduřela levá uzlina. Dnes pociťuji, že se stále zvětšuje a bolí čím dál tím více. Je to běžné u onemocnění covid ?

Dobrý den, je to možné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra29. 1. 2021

Dobrý den, pátý den po pozitivním testu na Covid trpím extrémní bolestí zubu (zubů). Může to mít souvislost? Co může na bolest pomoci? Za jak dlouho mě bude moci zubní lékař ošetřit? Lze po karanténě požádat o antigenní nebo PCR test? Děkuji za info.

Dobrý den, ano, i tento příznak jsme zaznamenali, většinou spontánně odezní. Pokud bude bolest přetrvávat dále, zkuste zubního lékaře kontaktovat. O event. kontrolních testech se domluvte s vaším praktickým lékařem, většinou se nedělají, ale záleží také na tom, jak se budete cítit, pokud budete mít stále nějaké příznaky, bylo by vhodné návštěvu specialisty odložit, i po poradě s ním. S…

Petra29. 1. 2021

Dobrý den, je to 50 dnu od pozit.testu na covid. Příznaky rýma a bolest kycelnich kloubů. Teď se mi opakovaně vrací bolest kyčli a pocit slabosti dolních končetin. Je možné, že je to ještě následek covidu?Děkuji za odpověď.

Ano, to je možné. Snažte se spíše odpočívat, nemá např. cenu to rozvičit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eduard Došek29. 1. 2021

Dobrý den, mám bulku pod čelistí asi 1cm byl jsem u zubního lékaře, říkali, že mám zánět uzlin z rostoucího zubu osmička, na levé straně tam je i ta bulka asi zvětšená uzlina, může ti s tím souviset? Byl jsem i u praktického lékaře který uzliny prohmatal a vše je prý v pořádku ulina je prý ani ne 1cm a po zánětu prý zmizí, mám strach protože jaem se dočetl, že to může být i rakovina ulin, ale…

Dobrý den, zvětšená uzlina bývá nejčastěji reakcí na virové onemocnění či může doprovázet bakteriální zánět v okolí uzliny, myslím, že můžete být v klidu, každopádně po užití antibiotik se dostavte na kontrolní vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mgr. Šárka Al Fateshová29. 1. 2021

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jestli praktický lékař mě může objednat na vyšetření PC páteře? Jestliže ne, lékař s jakou specializací, mě může objednat na toto vyšetření? Moc děkuji. S přáním krásného dne Šárka-

Dobrý den, asi jste myslela CT páteře. Toto vyšetření je v naší nemocnici dostupné, ale musí ho indikovat lékař, nejčastěji se specializací neurologie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anny28. 1. 2021

Dobrý den, již týden mám v puse afty na horním patře a bolestivý jazyk. Může to být souvislost s covidem? Děkuji

Dobrý den, ano, to jsou projevy spojené s porušením imunity. Užívejte zejména vitaminy, skupiny C, B a vit. D, minimálně denní doporučenou dávku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Patricie28. 1. 2021

Dobrý den dnes mi bylo zjištěno z magnetické rezonance nález na krční páteří jelikož mě často bolí hlava a za krkem a mám závratě bojím se zdá je to něco vážného nebo ne na neurochirurgii jsem objednaná až v únoru. Ve výš C2 cystoid. Léze propagující se do p. Kanálu spíše z extraduarniho prostoru velikosti 14×10×12 mm. Léze způsobuje vymizeni předního SA prostoru a lehký tlak na míchu centrálně…

Hezký den, na nic se neptáte, pouze konstatujete nález na MR, který může a nemusí souviset s potížemi. V ČR jsou termíny objednání na vyšetření obvykle nesrovnatelně kratší, než v zahraničí, i vy čerpáte dobrý termín extrémně snadno dostupné zdravotní péče u nás. Při objednávání na neurochirurgická pracoviště bývá při přidělování termínu zohledňován klinický stav i MR nález. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Pavla28. 1. 2021

Dobrý den, 3.1.21 jsem měla pozitivní test na covid s horším průběhem. S dušností mě odvezla RZ. Měla jsem ošklivý kašel a dušnost, teploty do 38,5, únava, bolesti celého těla, ztráta čichu a rýma. Měli jsme to doma všichni, ale jen já takovýto průběh. Dostala jsem Erdomed, Codein a Berodual. Trvale beru letrox, xyzal a citalec (jsem po 8.komplikovaných operacích břicha a léčím se na klinice…

Dobrý den, ORL lékař by vás měl vidět co nejdříve. Při poruše polykání či pocitu dušnosti, okamžitě i opět přes pohotovost, nejlépe na pracovišti kde se nachází ORL ambulance či oddělení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Brzlic27. 1. 2021

Dobrý den jsem u konce karantény a nemám pořád čich. Dnes mě však škrabadlo v krku a když jsem vyplivl hlen byl krvavý co mám kdyžtak udělat. Děkuji

Dobrý den, obnovení čichu trvá i několik týdnů, budete muset vydržet či kontaktovat ORL lékaře, někdy je dobré čich trénovat a čichat nějaké výrazné koření či jiné látky. Při krvavém hlenu se asi poškodila nějaké cévka, nemusí to být nic vážného. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela Benediktová27. 1. 2021

Dobrý den.Na jakém tel. čísle se můžu objednat na infuze?Děkuji Benediktová

Hezký den, infuse za hospitalizace lze objednat na tel. sesterny neurologie 311552009. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
anonym26. 1. 2021

Dobrý den. Jednou za třeba 3 měsíce mam den, kdy mám jakoby hrozné křeče v břiše které vystřelují do celého hrudníku a i do zad celkem. Včera jsem zo zad měla, ale i dneska to celkem přetrvává. Jsou to takové divné křeče. S menstruací to spojené není. Je ti hrozný pocit.. Nevíte co by to mohlo být? Mám to už od malička, ale fakt třeba i jednou za půl roku.. Děkuju za radu

Dobrý den, asi by bylo dobré zjistit, po čem se vám uleví. Často může opravdu nepříjemné křeče v břiše zapříčinit nadměrná plynatost střev, která se může zhoršit po jídle, které nadýmá, ale třeba i při stresu. Pokud se vám uleví po větrech, zkuste se více hýbat, omezit potraviny, které způsobují plynatost, v lékárně lze i zakoupit léky na tyto obtíže - SAAb simplex, Espumisan. S pozdravem…

Jarka26. 1. 2021

Zdravim Vas, prosim, mozem subezne uzivat spasmed a citalec?dakujem

Dobrý den, myslím, že můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka Hulmanova26. 1. 2021

Dobrý den mám pozitivní test na covid, chci se zeptat jak reagovat kdyz mám oteklé ruce i obličej. Dekuji

Dobrý den, to asi není úplně obvyklý příznak Covidu, může to být také alergická reakce na nějaký lék, který třeba užíváte. Bude nejlepší, když budete minimálně telefonicky informovat svého praktického lékaře a situaci probere detailněji. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana25. 1. 2021

Dobrý den, je možnost se k Vám objednat i bez doporučení lékaře? Dekuji

Dobrý den, nevím, jaký obor máte na mysli, ale platí, že na většinu ambulancí se můžete objednat i bez doporučení, i když doporučení je vždy výhodou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Vevericikova24. 1. 2021

Dobry den. V Novemberi mi brali krv v nemocnici, este v ten vecer som citila akoby mi praskla zilka v palci na tej istej ruke. Citim stale tuto ruku slabu a vcera som zistila,ze medzi palcom a ukazovakom to mam akoby napuchnute a mam taky divny pocit pod nechtom na palci. Moze to byt napichnut nerv? Ako dlho trva,kym sa to da do poriadku, popripade co sa mam spytat lekara.Dakujem

Dobrý den, není typické, aby při odběru krve z paže byl problém v oblasti prstů ruky, asi bych vyčkala. Uvidíte jak to bude vypadat dále, pokud se to bude zhoršovat, budete mít viditelný otok či zarudnutí v oblasti palce, lékaři ruku raději ukažte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marc24. 1. 2021

Dobrý den, jsem již druhý měsíc po Covid 19 a neustále trpím jak nevolnostmi,tak i žaludečními a psychickymi potížemi. Beru vitaminy B a Omega3 . Krom Boreliozy jsem zdravá. Jak dlouho trvá,než všechny tyto příznaky odezni? Jde to i nějak určitými vitaminy urychlit??Je to velmi obtěžující ,hlavně v práci . Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak vídáme u pacientů, kteří Covid prodělali, mohou tyto obtíže přetrvávat opravdu několik týdnů, bohužel je to velmi individuální. Vitaminy bych doporučila, ještě bych přidala vitamin D v běžné denní dávce, je volně dostupný v lékárně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

petr21. 1. 2021

Dobrý den je mi 33 měl bych dotaz 5 let piju alkohol každy den 6, 7 piv denně po praci, krevní testy vždy absolutně v pořádku ALT AST taky v pořádku naposled 7 mesícu zpetne , podlední 4 dny mě bolí prava strana pod žebry hodně a mám cervenou kuži a svědí , na testy jsem objednán až za 10dní , a myslím nato nejhorší vždy -cirhoza je to možné když mi pred pul rokem vyšly testy OK ,děkuji

Dobrý den, můžu vás potěšit jen informací, že cirhosa nebolí. Vyrážka a svědění může být projevem čehokoliv. Určitě bych vám doporučila klinické vyšetření. Co se týká alkoholického poškození jater, tak to má několik stadií a cirhosa je stadium poslední, nevratné. Ke zjistění diagnosy používáme laboratorní odběry, sonografické vyšetření břicha, v nejasných případech odběr vzorku tkáně z jater a …

Týna21. 1. 2021

Dobrý den, 3.1. jsme s přítelem začali mít příznaky a 4.1. jsme měli již oba pozitivní test covid, izolaci jsme trávili u něj doma v bytě a 5.1. měla příznaky už i jeho maminka a 8.1. už ji jeho tatínek. Moje doktorka mi dala neschopenku do 19.1. včetně, protože příznaky už se mnohem zmírnily, takže I přesto že občas zakašlu, někdy se mi povede i něco vykašlat a únava je stále velká, jsem včera…

Dobrý den, doba nakažlivosti se udává do 10 - 14 dnů, záleží také na tom, zdali má pacient ještě subjektivní obtíže. Obecně platí pravidlo , že i při přetrvávajících příznacích, pokud jsou 20. den od 1. pozitivního testu, je pacient už neinfekční. Co se týká přetrvávání příznaků, tak to je zcela individuální, u někoho mohou rychle odeznít, u někoho se po větší zátěži, třeba po návratu do práce…

zdenek20. 1. 2021

Dobrý den, jsem cca 50 dnů od pozitivního testu na Covid. Nemoc proběhla bez teplot jen zimnice, bolesti kloubů, únava, huceni v usich, prujem. Trochu ryma. Takže cca 4 dny jsem strávil v posteli pak, se to postupně zlepšovalo a vždy obden to chodilo ve vlnách. Po 20 dnech vse Ok,jen Tinitus stale zustava. Ale Cca po 40 dnech jsem měl 4 dny pocit jakoby se vše vrátilo a dokonce jsem byl na PCR…

Dobrý den, tato hladina protilátek by měla být již účinná a další PCR stěr by byl již také velmi pravděpodobně negativní. Je možné, že jste po prodělaném onemocnění velmi brzy začal se zátěží, je to stejné jako pořádně nevyležet chřipku, může se znovu ozvat únava. Také není vyloučené, že jste se v této fázi oslabení nakazil nějakou další virosou. Pokud chodíte do práce, nechte si vystavit PN a…

Lenka20. 1. 2021

Dobrý den, potřebuji převézt maminku 84 let (ležící) z plicního sanatoria Janov do Berouna domova důchodců. Bude propuštěna po léčbě.Covid-19 neměla.Je možnost si objednat odvoz sanitkou i placený ?Děkuji

Dobrý den, bývá zvykem, že sanitu k převozu pacienta, ať už domů či do lůžkového zařízení následné péče, zajišťuje lůžkové oddělení, kde je pacient hospitalizován. S pozdravem MUDr. J. Ziková

ing. Václav Anděl20. 1. 2021

Jsem registrován k očkování proti Covidu 19. Kdy mně sdělíte termíny na očkování? Děkuji. V. A.

Dobrý den, na očkování veřejnosti jsme připraveni, ale čekáme na dodávku vakcín, což by mohlo být v průběhu února. Přesnější datum bude ještě upřesněno. S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Terule19. 1. 2021

Dobrý den, před dvouma měsíci jsem si nechala na stehno vytetovat obrázek od té doby mě bolí noha,ale cela od kycle až po holen. Má to nějakou souvislost?

Dobrý den, myslím, že to souvislost nemá, pokud nemáte celou nohu zarudlou, protože jste dostala zánět z nedostatečně desinfikovaných nástrojů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

drahomira19. 1. 2021

Dobrý den prosim ráno po stolici bolest ve střevech nadýmáni ,asi za 2 hodiny vše se uklidni co by to prosim mohlo být ,děkuji za odpověd

Vážená Drahomíro, bez znalosti anamnézy včetně eventuálních pooperačních stavů a bez možnosti vyšetření bych pouze hádal příčinu Vašich potíží. Pokud však samy odezněly, neočekával bych jakékoliv závažnější onemocnění. V případě opakování či zhoršení stavu doporučuji kontrolu praktickým lékařem, při výrazných potížích akutní chirurgické vyšetření. S pozdravem M. Rychlý.

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Pavel Marek17. 1. 2021

Dobrý den, prodělal jsem Covid začátkem prosince. je možné, abych byl nyní znovu pozitivní, když jsem přišel do kontaktu s pozitivním člověkem (1 hodina kontaktu, měl jsem roušku) Děkuji

Dobrý den, je to velmi nepravděpodobné. Existují případy opakované infekce, ale jsou výjimečné a stávají se pacientům, kteří užívají léky, které trvale oslabují imunitu, což asi není váš případ. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ana17. 1. 2021

Dobry den, Muzu se prosím zeptat od kolika do kolika jsou klasicke odbery krve? Diky za odpoved

Dobrý den, odběry krve probíhají od 6 hod ráno do 14 hod odpoledne. S pozdravem Dr. J. Ziková

Veronika16. 1. 2021

Dobrý den, určitě bych raději své obtíže konzultovala s obvodním lékařem, v této době jej však není možné zastihnout. Prodělala jsem onemocnění Covid-19, už jsem 4. den po karanténě a stále u mě přetrvává rýma a vystřelující bolest (I když se nehýbám) do levé klíční kosti. Nejsem si jistá, zda to může být spojováno nějak s Covid onemocněním nebo jestli se to týká krční páteře kvůli snížené…

Dobrý den, mohu samozřejmě jen odhadovat, je možné, že se jedná o nějakou svalovou dysbalanci, uvidíte jak to bude vypadat dále, když bude bolest ale stále pokračovat a bude třeba vázaná na nádech, bylo by vhodné navštívit lékaře, minimálně, aby vám doplnit EKG, popř. RTG plic, k vyloučení nějaké vážnější, i když výjimečné komplikace Covidu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lukáš15. 1. 2021

Dobrý den, včera večer mě kopli do oblasti ledvin a dnes sem vyčural trochu krve.... Místo kam mě kopli docela bolí.... Může se jednat o závažný problém? Děkuji za odpověď... S pozdravem Lukáš

Dobrý den, pokud jste vymočil krev, raději se dostavte na vyšetření, ideálně urologické. Můžete se objednat v naší nemocnici na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna15. 1. 2021

Dobrý den ,obracím se na Vas protože už nevím jak dal řešit své problémy. Začali v létě 2020 koprivkou po té přišlo svědění celého těla bez jakékoliv vyrážky (jsem Atopic) a všichni říkají ze tohle k tomu patří, ale jsem atopik od malička a tohle jsem nikdy nezazivala.Je to spis stipani, paleni občas svědění. Alergo testy jsou v pořádku. Po té mě šílené začal bolet hrudník ,plicní v poradku …

Dobrý den, v případě kožních obtíží a bolestivých kloubů bych se ve vašem věku zaměřila na vyšetření alergologem, kožním lékařem, popřípadě revmatologem/ imunologem. Je možné, že jste prodělala nějaké virové onemocnění, které zanechalo ještě nějaké následky v podobě kloubních obtíží, ale i v tomto případě by mělo vše spontánně odeznít. Pokud budete mít i další obtíže, které budou tzv. polymorfní …

Zuzana15. 1. 2021

Dobry den, na brise mam tuhy naruzovely pupinek, cca 4mm.Mela jsem ho tam uz tak pred 3mi lezty, pak splasknul, ale videt sel porad a ted znovu vystoupl, je tuhy, nebolestivy. Muze to byt nejaky nador kuze?

Dobrý den, to vypadá spíše benigně, ale jistotu budete mít samozřejmě, když tento útvar ukážete kožnímu lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Honza15. 1. 2021

Dobry den, objevili se mi covidove prsty az po 16 dnech od pozitivniho testu. zaadne jine priznaky jsem nemel jen ryma.

Dobrý den, je zdokumentováno, že tento příznak se občas u mladistvých a dětí vyskytuje, patří mezi méně závažné příznaky, měl by po nějaké době odeznít sám. Odchylky ve vzniku výskytu či v délce trvání jsou možné, jako skoro u všech dalších příznaků tohoto onemocnění. S pozdravem MUDr. Ziková

Martin14. 1. 2021

Dobry den, kolega mel 4.1. pozitivni test na covid. Mel by se vratit do prace 21.1. po 17ti dnech karanteny - dalsi test jiz neabsolvoval. Dnes mela pozitivni test jeho pritelkyne, se kterou zije ve spolecne domactnosti. Muze jit do prace nebo mu zacina opet bezet 10ti denni karantena ?? Dekuji za odpoved M.

Dobrý den, tyto otázky by vám měla zodpovědět optimálně hygiena. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Filip Šponiar14. 1. 2021

Dobry den, ze sedave prace mam svalovou disbalanci, stuhlou siji,vystouplou lopatku, ochable zdvihace lopatky , dostal jsem od lekare Nimesil a ze mam cvicit, ale bohuzel nevim zda mam cvicit pote co si dam nimesil nebo pred a take kdy protahovat zkracene svaly, zda po poziti nebo pred,lekare se bohuzel optat nemohu je v karantene, mockrat dekuji za veskerou pomoc.

Dobrý den, Nimesil užívejte dle doporučení lékaře, ale není to samozřejmě léčba, která je vhodná dlouhodobě. Naopak cvičení je nutné praktikovat nejlépe každý den a nezáleží na tom, kdy si Nimesil vezmete. Bylo by vhodné, kdyby vás cvičení, včetně úpravy každodenních návyků naučil specialista - fyzioterapeut. V naší nemocnici je možnost absolvovat rehabilitaci, doporučení by vám měl napsat…

Eliška Martínková13. 1. 2021

Dobrý den, před měsícem a půl jsem ztratila čich a chuť. Nyní mám měsíc po karanténě a stále se mi nic nevrací, někdy cítím jen střípky. Když jsem Covid chytla, měla jsem zánět dutin, mohlo by to na to mít nějaký vliv ?

Dobrý den, obnovení čichu po onemocnění Covid je hodně individuální, obvykle se upraví okolo 1 - 2 týdnů, ale u někoho to trvá 2 měsíce i déle. Můžete zkusit vitaminy skupiny B a buďte trpělivá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miroslava Palánová13. 1. 2021

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli ve vaší nemocnici v gastroenterologické ambulanci vyšetřujete i děti. Mojí dceři bude v lednu 14. let a má 1 rok a půl bolesti na levé spodní straně břicha vždy na jednom stejném místě. Stolice jí odchází po 3 až 4 dnech. Používáme laktulosu .V ambulanci v Jihl. nemocnici nenašli žádnou příčinu. Kolnoskopii nedělali pouze sono břicha a krevní testy. Také jsme…

Dobrý den, ve Vašem případě bych probrala s praktickým lékařem výsledky dosavadních vyšetření a zvážila, zda je možné něco doplnit jeho cestou (např. kalprotektin ze stolice). Poté je vhodné se s jeho doporučením obrátit na vyšší pracoviště, ideálně gastroenterologickou ambulanci na Pediatrické klinice v Motole. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Michaela12. 1. 2021

Hezky den chtela jsem se optat na tyto hodnoty krve B-LY 11.70/11,80 B-NE 77,80/81,70..znaci tyto hodnoty neco vážnějšího..tyro hodnoty jsou po zanetu labyrintu po operaci stredousi ,tympanoskleroza rozsireni zvukovodu..prosim o vysvetleni hodnot.dekuji

Dobrý den, tyto hodnoty jsou tzv. diferenciální rozpočet bílých krvinek, je to podrobnější rozbor krevního obrazu, kdy se zkoumá množství jednotlivých typů leukocytů. Uvedené hodnoty nejsou výrazně zvýšené, mohou i souviset se stavem po zánětu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela12. 1. 2021

Hezky den chtela jsem se optat na tyto hodnoty B-LY 11.70/11.80 B-NE 77.80/81.70..znaci nejaky vetsi problem...hodnoty jsou po zanetu labyrintu po operaci ucha stredousi rozsireni zvukovodu.dekuji

Dobrý den, velký problém tyto hodnoty neznamenají, můžou opravdu souviset s pozánělivým stavem . S pozdravem MUDr. J. Ziková

David12. 1. 2021

Dobrý den udělala se mi pod uchem mírně u vlasů na krku mala boule neví to znamená?

Dobrý den, může to být cokoliv, malá uzlinka, či bulka z nějaké jiné příčiny. Pokud se bude zvětšovat, bolet a sama se neztratí cca do 2 týdnů ukažte jí lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeňka Pařízková12. 1. 2021

Dobrý den, nevím kam se obrátit. Od září 2020 jsem na neschopence. Vyhrez plotenek, skoliozu, uzle, bolesti stále přetrvávají. Chodím k fizioterapeutce, na rehabilitace. Předem upozorňuji, marodim jednou za 10 let a můj obvodní lékař mi zdelil, že mě po půl roce uschopnit. Při dotazu co mám dělat, když mám bolesti, nespím, byť mám jen vyluxovat atd., nejde to. Odpověď zněla, to už není moje…

Dobrý den, to je otázka zejména pro vašeho neurologa či rehabilitačního lékaře, který vás má v péči a navrhuje způsob léčby. V dnešní době existuje poměrně hodně možností jak léčit bolesti páteře, existují i poradny pro léčbu bolesti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel Kouba12. 1. 2021

Zdravím.jak je to prosím v součastné době z doprovodem druhé osoby na vyšetření, kde je vyžadován doprovod.

Dobrý den, v současné době jsou doprovody povoleny jen u dětí, imobilních nebo nesvéprávných osob jdoucích na vyšetření, ošetření nebo k hospitalizaci, v počtu jedné osoby. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Jitka11. 1. 2021

Dobrý den, manžel byl před 4dny operován na tříselnou kýlu.Dnes ho začalo bez důvodu strašně bolet koleno. Může to nějak souviset. děkuji za odpověď

Dobrý den, v tomto případě souvislost nevidím. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lukáš11. 1. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když jsem začal vnímat svět, tak jakékoliv ovoce nebo zelenina kdykoli kdy kousnu/koušu tak mě natahuje, až k blití, proto to nejím, ale zajímá mě jestli nejsou takové problémy třeba, říkají mi že to mám jen v hlavě, a tak se obracím zde, chtěl bych být normální :/

Dobrý den, vaše obtíže opravdu nejsou standartní, nevím, jak ten stav hodnotí váš dětský lékař.. Možná by se hodilo vyšetření lékařem, který se zabývá celotělovou medicínou, popřípadě psychologem či psychiatrem. Určitě to ale řešte, život bez ovoce a zeleniny je smutný a pokud problém nevyřešíte, tak v budoucnosti budete mít další obtíže, které budou způsobeny nedostatkem minerálů, vitaminů či…

Jana Kunclová11. 1. 2021

Dobrý den. Má vliv na covid test, vypláchnutí úst ústní vodou?

Dobrý den, spíše ne, zvlášť když máte ještě provedený výtěr z nosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vojtěch K.10. 1. 2021

Dobrý den. Jsem astmatik, léky jsem nebral, vše v pořádku. V září jsem dostal dýchací křeč asi od námahy, dýchání se namohlo, špatná kondice, od té doby zlepšení, ale slyším, jak i třeba při kroku mi trochu vyráží dech, když klepu nohou, opět v tom tempu mi to jakoby vyráží dech. Je to slyšet i pro druhou osobu. I třeba ježdění na dálnici mi to trošku vyráží. Bez pohybu je dýchání normální.…

Dobrý den, pokud jste byl vyšetřen plicním lékařem a máte normální spirometrii, tak se nemusíte bát. Možná se jedná jen o nepříjemný pocit, dala bych tomu čas a dostavila se eventuálně na kontrolu a plicní ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniel Renelt10. 1. 2021

Dobrý den, kamarádka již delší dobu trpí v určitých chvílích nepříjemným pocitem cizích rukou po celém těle, s tím a někdy též samostatně přichází často úzkost, až hysterický pláč, nemožnost se nadechnout a třes. Jedná se tedy o nějaký určitý druh onemocnění, popřípadě, jak a kde jej lze léčit? Děkuji Daniel Renelt

Dobrý den, úzkostnou poruchou, která se může projevovat až atakami panické úzkosti, trpí v dnešní době mnoho mladých lidí. Bylo by nejvhodnější obrátit se na lékaře, který se zabývá psychosomatickou medicínou, v naší nemocnici je to např. paní doktorka Creasy, můžete se objednat na lince 14 500, i když paní doktorka je dětský lékař a je otázkou, zda ještě vaší přítelkyni přijme. V každém…

jirka8. 1. 2021

Dobrý den, cca 14 dní mám potíže s cukáním víčka a svalového napětí kolem oka a mravenčení spánku. Chvílemi se cítím malátně. Byl jsem dosti psychicky pracovně zatížen a prodělal jsem covid-19 a dříve boreliózu. Prosím mám strach, aby to nebylo něco vážného. Také přemýšlím jestli to není cukrovka? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, spíše to vypadá jako reakce na stres a přetížení, ale pokud máte strach z nějakého vážnějšího onemocnění, můžete třeba cestou praktického lékaře doplnit základní laboratorní odběry, které odhalí minimálně diabetes či jiné závažné celkové onemocnění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra8. 1. 2021

Dobrý den. Asi 2 měsíce mám mírný, ale zvláštní tlak, pocit něčeho uvizleho v krku (knedlík). Skroucha a bubla (pění) mi v něm, na dotek nebolestivem. Již 2 X jsem měla v noci krátkodobou, ale velmi silnou bolest na hrudi, při níž byl tlak v jícnu i na hrudi, poprvé šla bolest i do ramene. Ustalo cca po 20 minutách, ale bylo to kruté. Násl. den schvacenost.

Dobrý den, tyto obtíže by se měly určitě dovyšetřit. Mohou být z různých oblastí, ORL , patologie v oblasti štítné žlázy, jícnu, žaludku. Objednejte se nejprve na vyšetření na ORL ambulanci a poté dle výsledků ev. na další vyšetření, která může s vámi koordinovat váš praktický lékař či internista. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Endy7. 1. 2021

Dobrý den, dnes mi byl zjištěn covid v těle a za měsíc odlítame. Jaká je pravděpodobnost že mi před odletem vyjde pozitivní test i když budu už negativní? Dá se zjistit ze už jsem to prodělala? Nebo muže test vyjít i po měsíci stále pozitivní? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v populaci lidí, kteří prodělali Covid, je bohužel určité procento, kteří mají test stále pozitivní, ale lze postupovat dle pravidla, že se pacient nepovažuje za infekčního 20. den po prvním pozitivním stanovení PCR testu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka7. 1. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - můj manžel 51let má necelé dva měsíce problémy, které se zhoršují. Při klidné chůzi, někdy při zátěži, začne mít velkou bolest na hrudní kosti, začnou ho bolet ruce od ramen k loktům a je mu na zvracení, hůře se mu dýchá. Když zvrací, tak jde z něho pouze voda, jako když otočíte s kohoutkem vody. Musí si sednout nebo klečí na zemi, mačká si hrudní kost a…

Dobrý den, nevím jaký pracovní úraz manžel prodělal a kteří lékaři jeho stav posuzují, ale je již v rizikovém věku, kdy je vhodné při bolestech na hrudi, které jsou vyvolané zátěží, vyloučit onemocnění srdce. Takže bych ho určitě objednala na interní ambulanci k dovyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta7. 1. 2021

Dobrý den, zhruba před měsícem jsem si nahmatala bulku v pravém podpáždí. Bulka není bolestivá, je pevného tvaru a není pohyblivá. Velikost 1-2 cm. V poslední době se u mne zvyšuje únava a častěji se objevuje zvracení. Jak mám prosím postupovat? Mám navštívit praktického lékaře či mohu zavítat i na pohotovost? Děkuji za odpověď

Dobrý den, navštivte praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra7. 1. 2021

Dobrý den, rodičům 62 a 63 let byl potvrzen coronavirus. Otec má 7mi den teploty 38. Mirne kašle. Matka ma problemz teprve 3 dny. Prvni noc nemohla popadnout dech pri chuzi a mela zimnici. Behem rozhovoru se zadychava. Teploty ma mirne. Chtela jsem se zeptat, kdy jet do nemocnice. Dekuju.

Dobrý den, pokud má maminka dušnost při chůzi či minimální námaze, je to důvod neprodleně zavolat RZP, u otce, který má delší dobu teploty 38 je to otazné, ale když už zavoláte RZP, s tím, že budou připraveni na infekčního pacienta, poproste je ať vyšetří i jeho, důležité je zejména sycení krve kyslíkem, které může provést i záchranka na místě. Takže rychlou zdravotnickou pomoc raději zavolejte…

Lucka6. 1. 2021

Dobrý den, mám cca 10 dní rýmu. Moje obvodní lékařka mě automaticky objednala na testy covidu. Dnes jsem byla na ORL a mám dle rentgenu ucpané dutiny a užívám antibiotika. Má to cenu chodit na stěry?

Dobrý den, vzhledem k strmému nárůstu počtu onemocnění bych testy raději absolvovala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Ondračková6. 1. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli Nemocnice Hořovice plánuje zřízení očkovacího centra proti Covid-19 pro veřejnost , a jestli v této souvislosti budete hledat pracovníky/dobrovolníky pro toto očkovací centrum. Zajímala by mě možnost administrativní výpomoci (nejsem zdravotník) v očkovacím centru (evidence pacientů, tisk protokolů apod.). Kde si mohu hlídat ev. nabídku pozic? Děkuji,…

Dobrý den, k zřízení očkovacího centra pro veřejnost se chystáme, všechny informace o otevření či možnosti rezervace budou zveřejněny na našich webových stránkách. Všechny poptávané pracovní pozice do naší nemocnice můžete také nalézt na webových stránkách nemocnice v sekci kariera: https://www.nemocnice-horovice.cz/odbornici/kariera. S pozdravem Petra Horáková 

Petr5. 1. 2021

Dobrý den, již delší dobu mám vzadu na krku lipom. Před čtrnácti dny jsem si do něj začal škrábat (nebyl to dobrý nápad, vím), takže zčervenal a začal trochu bolet. To mě konečně dovedlo na kožní, příští týden jdu na jeho odstranění. Co mě ale znervózňuje je, že zhruba od té doby, co se mi tohle stalo (cca 14 dní) jsem si nahmatal na krku dvě zvětšené uzliny, na každé straně jednu. Jsem z toho…

Dobrý den, souvislost to mít může. Uvidíte sám, zdali tam budou i po odstranění lipomu, pokud ano, a budou stále zvětšené, nebyla to ta příčina. Někdy uzliny na krku reagují na nějaký infekt, který zase odezní, důležité je, zdali se nález bude nějak měnit. S pozdravem MUDr J. Ziková

Hana Nováková4. 1. 2021

Dobrý den, manžel měl rýmu a já ji chytila od něho. Mám i mírný kašel. Praktický lékař mi doporučil testy na covid. Je povinné na ně jít? Děkuji za odpověď. Hana

Dobrý den, skutečně se jedná jen o doporučení, zároveň zvažte riziko přenosu případné nákazy na vaše nejbližší okolí - rodina, kolegové v práci. Budete je tomuto riziku vystavovat?. Ve vašem věku se nákaza koronavirem může projevovat skutečně jen těmito příznaky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslav Pergl3. 1. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsem objednán dne 6.1.21 na kolonoskopii a nemám jistotu, při současném stavu zpřísněných zdravotních opatřeních, zda mi toto vyšetření bude provedeno. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, endoskopická vyšetření zatím probíhají dle plánovaných termínů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Radana2. 1. 2021

Dobrý den, matka 72 let byla pozitivně testována na Covid dne 11.12.2020. Byla jí nařízena 10 denní karanténa a následně znovu testována. 21.12. opět pozitivní test. Znovu 10 denní karanténa. 2.1.2021 znovu pozitivní test. Může být stále infekční? Má nastoupit na nutnou rehabilitační léčbu po provedené operaci páteře. Je možně nějak prokázat neinfekčnost? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, i při přetrvávající pozitivitě pacienta, se považuje pacient za neinfekčního 20. den od prvního stanovení pozitivního PCR testu. V případě přijetí do rehabilitačního zařízení, záleží nejvíce na podmínkách přijetí, které si stanoví samotné rehabilitační středisko. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana1. 1. 2021

Dobrý den chci se zeptat již druhý den mne bolí práva noha vzadu od kolene dolů k prstům bolest je nejhorší při vstávání, pokrčení, chůzi a natažení!když je pak v klidu tak bolí jen trošku! Bolest někdy poleví i pri různých aktivitách ale pak se vrátí ! bych se zeptala co to může být? Moc děkuji za váš čas a za vaši odpověď Zuzana

Dobrý den, pokud bude bolest pokračovat, navštivte lékaře, bude nutné zejména vyloučit trombosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiří1. 1. 2021

Mohu se nechat u vás naočkovat proti Covidu? Děkuji

Dobrý den, očkování veřejnosti bylo v naší nemocnici již zahájeno. Po registraci do systému, až bude na řadě vaše očkovací skupina, dostanete sms. Sledujte naše webové stránky. Očkování je zatím limitováno především počtem dostupných vakcín. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina30. 12. 2020

Hezký den, moji dceru už třetí den pobolívá pravé koleno na levé vnitřní straně, když s nohou špatně pohne nebo má ohnuté koleno delší dobu. Dceři je 14 let a je trochu při váze, tak se chci zeptat, co s tím může mít, jestli by to mohlo být váhou a co s tím dělat. Děkuji

Dobrý den, raději ukažte koleno ortopedovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Božena Střelečková30. 12. 2020

Dobrý den, od včerejšího večera mě trápí škrábání v krku a rýma(čirá,vodnata). Dneska se přidal i kašel spíš suchý. Chtěla jsem ke své doktorce,ale má dovolenou. Než jsem zjistila kdo ji zastupuje bylo pozdě. Lékařka tam již nebyla. V práci chtějí neschopenku a já nevím co dělat. Poradíte mi?

Dobrý den, každý praktický lékař by měl mít v rámci plánované dovolené dojednaný zástup. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika Součková30. 12. 2020

Dobry den, jiz sesty tyden mam kasel. Jsem ve 13.tydnu tehotenstvi. Kasel byl zpocatku nijak nedrazdivy/odkaslavala sem, test na covid opakovany negativni. Jine problemy me netrapily (zadna ryma ci teploty). Po ctyrech tydnech se pridal zanet dutin, lehke teploty. Covid test stale negativni. Nyni je to sesty tyden, mam atb zinnat, mam na kasel ecobec 50 a na hnisavou rymu specialni kapky do nosu.…

Dobrý den, jak sama tušíte, na tyto otázky by vám nejlépe odpověděl, zvlášť po klinickém vyšetření, plicní lékař. Budete se muset objednat a někdo vás bude muset přivézt, pokud je vám velmi zle, budete muset znovu do nemocnice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lukáš30. 12. 2020

Dobrý den, mam problemy se srdcem, nejsdm si jistý jak to popsat, ale myslím si ze je to spojeno se stresem pokaždé když se zaměřím na moje srdce je v klidu ale potom zacnu cejtit jeho bití a taky když ležím tak me píchá různě po hrudníku. Taky když ležím tak cejtim takový brnění pod hrudníkme mezi prostredkem a koneelcem hrudníku na pravé straně. Děkuji

Dobrý den, myslím, že se nemusíte bát, nejedná se o nic závažného, ve stresu může být tepová frekvence vyšší, zvlášť, když se na to zaměříte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa29. 12. 2020

Dobrý den, v úterý 22.12.jsem byla pozitivně testována na Covid, můj obvodní lékař mi řekl ať si zavolám za 10dni na ukončení karantény , když mi nic nebude, ale 10.den je 31.12. a to tam lékař není. Myslíte, že bych mohla zavolat o den dříve, aby mi neschopenku ukončil k 31.12.? Nebo mám zavolat o ukončení až v pondělí 4.1.? Dekuji za odpověď

Dobrý den, 10 dní je u karantény spodní hranice, pokud není váš praktik přítomen, volala bych později. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Holečková28. 12. 2020

Dobrý den jen se chci optat jak závažnė je mít hodnotu crp 278. Již třetí den mám zimnici a vysokou teplotu ( včera 39,5) a mám tlak bolesti v břichu a v boku na levé straně. Bolí mě když se nadechuji. Dnes jsem byla v nemocnici, kde mi podle ultrazvuku diagnostikovaly mírný zánět ledvin. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, hodnota CRP kterou udáváte je opravdu vysoká. Neznám ale další parametry, jak laboratorní, tak klinické, takže stav nemůžu posuzovat. Jistě užíváte antibiotika, jste mladá, takže je velmi pravděpodobné, že léčba brzy začne účinkovat. Pokud ale budou horečky stále pokračovat, znovu navštivte například pohotovost či centrální příjem nemocnice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

D.28. 12. 2020

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně zdravotního stavu mé maminky (63 let). Již cca 2 měsíce má potíže s dýcháním, pocit, že se nemůže donadechnout. V posledních dnech se k tomuto problému přidružila ještě celková slabost, malátnost, někdy lehké brnění ruky. Výsledky krevních testů budou až po novém roce. Jak jí mohu pomoci, kam s ní případně zajet, čím by mohl být tento stav způsoben?…

Dobrý den, bohužel bez vyšetření se nelze vyjádřit, pokud se vám zdravotní stav maminky nezdá a myslíte, že je třeba ho řešit urgentně, můžete kdykoliv navštívit lékaře cestou přes centrální příjem v nemocnici či pohotovost dle místa bydliště. S pozdravem MUDr. J: Ziková

Iveta Poláková26. 12. 2020

Dobrý den pár dní mě brni obličej zda se ze mi i nateka a ruce mi taky brání beru léky na rozpadavani cervenich krvinek beru medroli 16 už 4 rokem může to být z prášku děkuji polakova je mi prostě dývne

Dobrý den, pokud by vaše příznaky měly být alergické, lék typu Medrolu je určitě nevyvolává, naopak patří mezi nejsilnější antialergické léky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Michalkova26. 12. 2020

Dobrý den Můj tatínek 75 let do rána mu ochrmula práva ruka Děkuji za odpověď Michálková

Dobrý den, kontaktujte okamžitě lékaře, ve svátek či víkend se dostavte na pohotovost či centrální příjem nemocnice, nejdůležitější je vyloučení akutní mrtvice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vendula25. 12. 2020

Dobrý den, na začátku října jsem prodělala Covid, kdy jsem ztratila čich a chuť. Po uzdravení se mi chuť ani čich nevrátil. Do házela jsem na Orl, kde jsem dostávala kortikoidy do nosu i injekcne do těla a brala jsem kyselinu lipoovou. Vrátily se mi základní chute(slanost, sladkost, hořkost a kyselost) a čich se skoro vyléčil. Cítila jsem skoro vše, jen ne plně.pote jsem dostala zánět zubní dřeně…

Dobrý den, myslím, že vaše současné obtíže mohou souviset se zubním zákrokem, kontaktovala bych vašeho ošetřujícího zubaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana22. 12. 2020

Dobrý večer, mám dotaz. Pokaždé, když se napiji sladkého alkoholu (např. frisco), tak mě začnou vždy hrozně štípat tváře a pnout, je to hrozně nepříjemné a nevím, proč se to děje a vždy mám strach se napít znovu, protože někdy je to k nevydržení. Nevíte co to znamená, proč se to děje? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, alkohol způsobuje přechodně dilataci ( rozšíření ) kožních cév, to bude zřejmě tento důvod. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Janka22. 12. 2020

Dobrý den, cca týden mám problémy s dušností při usínání, nemůžu se pořádně nadechnout, lapám po dechu až mě z toho bolí hlava a hrudník. Musím se často posadit, nebo chodit. Přes den dýchám normálně. Večer jsem si dýchla 2 vdechy Ventolinu a vzala jsem si Rivotril 2 mg a stejně jsem se dusila několik hodin. Léčím se na plicním s mírným astmatem, teď se bojím tam jít na kontrolu, abych nechytla…

Dobrý den, bez klinického vyšetření mohu jen odhadovat, ale pokud máte obtíže pouze vleže a jen při usínání, s úlevou po rozchození, vypadá to opravdu spíše na obtíže psychického rázu, zvlášť když je vám 35 let a nejste obézní. Myslím, že se nemusíte bát jít ani na kontrolní vyšetření plicním lékařem, ve všech zdravotních zařízeních se dodržují vysoké hygienické standarty a riziko nákazy je…

Stanislav Pospíšil21. 12. 2020

každý pohyb je namahavy nejradši bych celý den ležela a moc nevnímám a bolí mě hlava klepu se a je mi zima.... Může že mi poradit?

Dobrý den, pokud máte zimnici, třesavku a jste unavený, že nemůžete vstát z postele, máte patrně nějakou virosu. Nelze vyloučit ani Covid. Určitě to chce klid na lůžku, dostatečnou hydrataci ,pitný režim, vitaminy, na případnou horečku Paralen dle váhy. Kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa21. 12. 2020

Dobrý den Pane doktore chci se jen zeptat po porodu jsem měla pravidelnou menstruraci pak najednou 3 měsíce nic mívam bolesti bricha nadymani tlaky a pocit k prasknuti. Šla jsem ke ginekologovi řek že jsem v pořádku. Pak sem šla ke svý obvodní doktorce tý se to nezdálo a poslala mě na vyšetření. Jenže když už sem tam měla jít tak se objevila menstruraci . A nešla jsem. Po té menstruraci sem…

Dobrý den, pokud nemáte pravidelně menstruaci a pobolívá vás břicho, musíte navštívit vašeho gynekologa, jiné řešení není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aleš19. 12. 2020

Dobrý den, chtěl bych se na Vás ještě jednou obrátit, zajímalo by mě, proč jsem vždy na antigenních trestech pozitivní, už 3 krát, během měsíce a půl, PSR negativní 2 krát. Zřejmě o nějaké množství viru ve mě půjde, kvůli často pozitivnímu okolí ? Příznaky snad jen mírné, slzení, začervenání a pálení v očích občasně. Moc děkuji za odpověď, přeji krásné svátky, hlavně ve zdraví .

Dobrý den, skutečně někdy vídáme opakovanou pozitivitu u pacientů, kteří by již neměli být infekční, spíše v PCR stěrech, ale nejsou výjimkou ani antigenní testy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela18. 12. 2020

Dobrý den, měla bych k Vám menší prosbu. Spíše si myslím, že jsem moc přecitlivěla, ale nechci nic podcenit. Včera jsem se setkala se psem v Praze, který byl na vodítku. Trochu jsem máchla rukou a rukou narazila do jeho čumáku. Pes mě nekousl, jen jsem se dotkla čumáku. Než jsem stačila zareagovat byl to mžik, paní i se psem zmizela. Vypadala trochu jako bezdomovkyne. Mám trochu poraněné ruce od…

Dobrý den, přenos tímto způsobem je nepravděpodobný, ale pokud chcete mít jistotu kontaktujte příšlušnou hygienickou stanici. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela18. 12. 2020

Dobry den,min.2mes.pozoruji,ze se něco deje s mým srdcem.Prodelala jsem časté záněty zubu,trpím často na chřipky,virozy,angíny.Prodelala covid koncem list.Pocit jako by mi měla prasknout´hlava uvnitř,otřesy na srdci.Rychle bušení,nespavost,slyším tep v hlave.Caste migrény,nechutenství,na zvracení.Gastro-min.rok pouze jezírko s hlenem.Jde o to,pocity tlaku na srdci jsou čím dal výraznější,jako by…

Dobrý den, myslím, že ECHO vyšetření byste absolvovat mohla, zvlášť, když jste prodělala onemocnění Covidem. Jinak celkové obtíže, jak je popisujete, vypadají skutečně jako psychického rázu, ale i to se dá řešit přes psychologa, psychiatra či lékaře, který se zabývá celostní medicinou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana17. 12. 2020

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem o vhodnosti CT vyšetření. V únoru letošního roku jsem podstoupila vyšetření CT břicha, nyní mi rehabilitační lékař vystavil žádanku na CT zad.(L2-S1) Jelikož jsem podstoupila vyšetření CT v únoru a zároveň jsem v tomto obdobi byla  i na mamografickém vyšetření prsou (jednoho prsa v týž den opakovaně a v lednu mám opět přijít na kontrolu), opomněla jsem toto…

Dobrý den, pokud váš rehabilitační lékař potřebuje doplnit vyšetření nějakou zobrazovací metodou, pak by měl zvolit takovou, která je ve vašem případě nejvhodnější, to musí vědět zejména on, neboť zná vaše obtíže. CT vyšetření v únoru není kontraindikací event. dalšího CT vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristina16. 12. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na antigenní testování na Covid_19. Dočetla jsem se, že testy nejsou pro lidi, kteří prodělali onemocnění Covid 19 v době kratší než 90dní. Onemocnění jsem prodělala s dcerou v polovině října. Chtěli jsme o vánočních prázdninách po roce navštívit prarodiče v domově pro seniory, s tím, že by jsme podstoupili AG testy. Můžete mi, prosím, poradit popř. vysvětlit, zda…

Dobrý den, pokud je návštěva tohoto zařízení podmíněna antigenním testem, pak ho podstupte. Pokud jste onemocnění prodělala v říjnu, tak infekční již nejste a test vyjde negativní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

ivana andrašíková15. 12. 2020

od kdy do kdy hodin funguje rentgen,děkuji

Dobrý den, rentgenové oddělení funguje nepřetržitě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marek13. 12. 2020

Dobry den. Prosim vas pekne,mam dve veci, ktore trvaju uz 6 tyzdnov. Ohryzok na krku mam posunuty k pravej strane. Niekedy pri prehltnuti sa mi hlava nahne trochu na pravu stranu. A druha vec. Mam suche oci. Pocitujem mierne rezanie, akoby som mal prach v nich. Bol som u doktora, ktory mi spravil detailny rozbor krvi, mimo ineho aj na stitnu zlazu. Vysledky testov boli uplne v norme. Neviem ci te…

Dobrý den, uvidíte jak se bude stav vyvíjet, pokud budete mít stále zvětšenou část krku, nebo dostanete horečku, navštivte lékaře znovu. Třeba bych doporučila rovnou odborníka na ORL oblast, zdali budete potřebovat doporučení od praktika musíte zjistit v rámci země, v které se teď pohybujete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana9. 12. 2020

Dobrý den, dnes jsem byla na ORL a pan doktor mi oznámil, že mám reflux. 8.1. pak jdu ještě na gastro vyšetření, aby se zjistila příčina. Jaké jiné možné příčiny “pálení žáhy” a “knedlíku v krku” by to mohly být, příp. co reflux může způsobit? Je reflux léčitelný tak, že už se nebude vracet? Je možné si dát občas třeba pivo? A může být reflux, příp. to, co jej způsobuje, fatální? Mohou pak…

Dobrý den, při gastroezofageálním refluxu dochází k návratu již částečně natrávené potravy ze žaludku zpět do jícnu, tyto epizody probíhají nejčastěji v poloze vleže či při předklonu, nejčastěji se jedná o nedostatečnost tzv. dolního jícnového svěrače, který propustí část obsahu žaludku zpět. Tyto stavy mohou také někdy souviset s žaludeční kýlou, ale to jistě odhalí právě endoskopické vyšetření…

Andrea Veselá9. 12. 2020

Dobrý den, mám jít na testy na covid, jelikož mám chřipkové příznaky a u nás v praci se coronavir objevil. Příznaky mám od úterý 8.12 a paní doktorka doporučila jít na test až v sobotu.Prý je to lépe prokazatelné. Neni to už pozdě? Já chtěla už na test ve čtvrtek. Prosím o váš názor. Moc děkuji. Andrea

Dobrý den, pokud máte příznaky, na test jít můžete, nemá smysl to odkládat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lukáš8. 12. 2020

Dobrý den již delší dobu mě trápí svědění v oblasti řitního otvoru a zdá se mi jako by byl dvojitý, nevím jak to jinak nazvat, chtěl bych se zeptat jestli je u Vás možné nějaké vyšetření Proktologie? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, ano , doporučila bych vyšetření na proktologii, můžete se objednat na proktologickou ambulanci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana La7. 12. 2020

Dobrý den, po covidu se mi stále špatně dýchá (víc než měsíc), navíc jsem astmatik který bere symbicot před covidem 1x2 denně sílu 100 a aktuálně 2x2 síla 200. Zajímá mě, zda má smysl chodit na rentgen, jestli jde rozeznat na rentgenu rozdíl mezi covidem a astmatem a případně jestli s tím jde vůbec něco dělat. Přijde mi, že informací je málo a štve mě to, protože jsem člověk, který sice má…

Dobrý den, pokud přetrvává problém s dechem, určitě se nechte vyšetřit svým plicním lékařem. Má k dispozici řadu vyšetřovacích metod, díky kterým vyloučí ještě jiné postižení plic než astma. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie5. 12. 2020

Dobrý den s kamarádkou jsme si udělali domácí tetování na noze u kotníku, je den po tom a kamarádka ho má zarudlé a svědí ji, bojíme se že se jedná o otravu krve.

Dobrý den, pokud má okolí zarudlé, má tam jistě lokální zánět, bylo by rozumné navštívit lékaře, nejlépe chirurga, aby jí vyšetřil a eventuálně místo ošetřil. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Václava5. 12. 2020

Dobrý den.Byla jsem na sonu žil,trombóza byla vyloučena.Nevím co znamená věta: Hluboké žíly lýtka s patrným akcentovaným tokem při kompresi.Děkuji

Dobrý den, to znamená, že vaše žíly reagují fyziologicky / správně / na jeden z vyšetřovacích manévrů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milan4. 12. 2020

Chtěl bych se zeptat zda je v objektu nemocnice možno zapůjčit vozík na přepravu pacienta na vyšetření. Děkuji

Dobrý den, ano tato možnost existuje, v přízemí, kde se nachází centrální příjem jsou vozíky pro pacienty, které si můžete půjčit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milan1. 12. 2020

Dobrý den, byl jsem u vás odevzdat laboratorni vzorek během pracovní doby.Je možné zpětně dát potvrzeni v podobě propustky pro zaměstnavatele děkuji.

Dobrý den, to asi možné je, od lékaře, který vás na vyšetření odesílal. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie30. 11. 2020

Dobrý den, Často mívám rozšířené zornice, trva to už několik let, nejčastěji večer ( ale nesouvisí to s tmou, stává se mi to i ve velmi osvětleném prostředí). Žádné komplikace mi to nezpůsobuje, ale lide si toho vsímají a někdo už mě podezřival z toho, že beru drogy. Jsem mírná kuřačka a piju kafe, beru antidepresiva (venlafaxin, bupropion a buspiron) v nízkých davkách a vše po ránu. Jakou to…

Dobrý den, na tom nemusí být nic závadného, naopak u mladších lidí jsou často zornice rozšířené. Uživatelé drog mají nejčastěji zornice spíše zúžené. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vincent Malta29. 11. 2020

Dobrý den. V létě jsem dost pil studenou vodu a a po pár dnech jsem byl dost nachlazený (kašel, hlen, bolest v krku) ale neměl jsem teploty. Jednou jsem hrál fotbalový zápas a měl jsem plíce v jednom ohni, i když jsem hrál jen chvíli. Potom se to zlepšilo ( po par týdnech). Před dvěma týdny to začalo nanovo a začali mě bolet i plíce a nevím co s tím. Zajdu si k lékaři ale přál bych si, abys jste…

Dobrý den, určitě navštivte lékaře, praktika nebo se rovnou objednejte na plicní ambulanci, kde budete absolvovat kompletní vyšetření. Do plicní ambulance se můžete objednat i v naší nemocnici, stačí se objednat přes linku 14 500. Nejspíš máte opakované záněty horních cest dýchacích, třeba průdušnice, u které se skutečně projevují obtíže i bolestmi na prsou . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adéla27. 11. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Jakou máte zkušenost s vadou PES equinovarus u dětí. Děkuji za odpověď, hezky den.

Dobrý den, zkušenosti máme , protože naše nemocnice je největší porodnicí ve středních čechách, u nás ale probíhá spíše diagnostika a první ošetřeni dane vady, další řešení se realizuje FN Motol II OK a ILF Bulovka. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Aleš26. 11. 2020

Pěkné odpoledne přeji, chtěl bych se zeptat, celý týden, jako nastydlé čelo, celý týden stejná bolest v čele, tlak byl i za očima, slzely často, vadil mi i prudší pohled do světlejšího místa, nebo oči dát nahoru i po nahřívání, coldrex občasně, nebyla žádná změna. Měl jsem slabou vodnatou zadní rýmu, zvláštně nakyslého původu, pátý den jsem byl v zaměstnání na celoplošných testech antigenních…

Dobrý den, není to vyloučeno, bohužel ani PCR test není 100%. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška Markvartová25. 11. 2020

Dobrý den, mohu se zeptat zda je rehabilitace na pojišťovnu nebo platím za vyšetření? Děkuji za odpověď Eliška Markvartová

Dobrý den, pokud potřebujete rehabilitační léčbu , je plně hrazená pojišťovnou, pokud vás na ní odešle lékař. Na rehabilitaci vám může vystavit žádanku neurolog, ortoped ale i praktik, ideálně se můžete objednat na rehabilitační vyšetření rehabilitačním lékařem, který vás vyšetření a určí jaký typ rehabilitace je pro vás nejlepší, v naší nemocnici Hořovice je to MUDr. Šťastná, objednejte se na…

Lucie24. 11. 2020

Dobrý den, od minule středy jsem nemocná, dva dny teploty pod 38, jinak mi nebylo nic, jen únava, poslední tři dny mě trápí paleni v nose a pocit ucpanych dutin, a tlak v horni casti zad. Zpočátku jsem měla trochu suchý kašel, ten se změnil na vlhčí, ale přijde mi, že se to od včerejška zhoršilo a kašlu více. Mám vydržet nebo raději kontaktovat lékaře? Jinak mi je více méně dobře, jen jsem…

Dobrý den, určitě kontaktujte lékaře, máte příznaky virosy, nedá se vyloučit ani Covid, praktik vám vystaví žádanku na test. Pijte hodně tekutin, vitamíny, Paralen na zvýšenou teplotu, ale i na bolest hlavy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

František Pražský24. 11. 2020

Jsem s covidem nemocný od 5.října. Byl jsem 16 dní v umělém spánku. Po probuzení jsem byl ve všem chválen! Do minulého týdne jsem nechodil bez opory. Teď se snažím - makám!!! Delší chůze mi dělá problémy s dýchánìm. Dotaz: Prosím, jak dlouho trvá uzdravení plic po takovém zápřahu?

Dobrý den, blahopřeji k úspěšnému překonání těžkého průběhu Covid, dlouhodobé následky tohoto onemocnění bohužel nezná nikdo, budeme je postupně zjišťovat právě díky pacientům, kteří ho již prodělali. Předpokládám, že budete nadále sledován v plicní ambulanci, ale počítejte, že dechové obtíže budou přetrvávat týdny až měsíce. Povzbudivé je snad to, že pacienti udávají s postupem času od…

Nikol24. 11. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zde se v Hořovické nemocnici provádí test na covid jak z krku tak následně z nosu, nebo už pouze také z nosu jako všude jinde? děkuji

Dobrý den, standartně se provádí stěr z krku a z nosu. Pokud máte dávivý reflex, můžete na to upozornit a bude vám proveden pouze stěr z nosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana19. 11. 2020

Dobrý den. Moc prosím o vyjádření k laboratornímu vyšetření,které jsem si nechala udělat,jako samoplátce. Chlamydia pneumoniae IgG ELISA 2.8 0,0 - 0,9 Chlamydia pneumoniae IgA ELISA 1.5 0,0 - 0,9 Chlamydia pneumoniae IgM ELISA …

Dobrý den, infekci Chlamydiae pneumonie jste jistě prodělala, není již úplně akutní. Pokud máte však klinické obtíže, je třeba vás vyšetřit a zaléčit, lékaře navštívit budete muset, praktika či plicního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana18. 11. 2020

Dobrý den,v lednu jsem prodělala zápal plic s 12 ti denní hosp.(nejdříve mi bylo řečeno že to jsou průdušky )ale po té co jsem se začala dusit tak z RTG zjistili že mám zápal plic , do dnes mam vlhký kašel s vykašláváním,nemohu ležet na pravém boku ,po chvilce se dusím ,na kašel nic nezabírá,mohla jsem prodělat coronavirus ?Měla bych podstoupit testy ?Děkuji za odpovědˇ.Ivana

Dobrý den, pokud máte obtíže ještě dnes, zejména dušnost a přetrvávající kašel, měla byste se objednat na vyšetření do plicní ambulance. Je možno objednat se i v naší nemocnici na lince 14 500. Plicní lékař provede doplňková vyšetření a navrhne další postup. Můžete podstoupit test na protilátky na Covid, ale bude to jen informace, že jste onemocnění prodělala, navíc po onemocnění v lednu, je…

Martin18. 11. 2020

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jak je to s návštěvami předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, zákaz návštěv stále platí, případné výjimky jsou možné jen na povolení primáře oddělení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Romca f16. 11. 2020

Dobry den chtela bych se zeptat pod pravim prsu mam bulku. Vubec mně neboli.tak bych chtela vedet jestli stim mam jit k lekari a kdys tak k jakému.dekuji za odpoved

Dobrý den, nález určitě ukažte lékaři, nejprve svému gynekologovi, popř. je-li ve vašem bydlišti lékař s odborností na prsa - mamalog, tak se objednejte k němu. V každém případě vyšetření neodkládejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana15. 11. 2020

Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat mám hraniční bílé krvinky. Můžu užívat Preventan Clasik na posílení imunity. Děkuji

Dobrý den, ano, můžete to zkusit. Potravinové doplňky by minimálně neměly škodit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Krcka15. 11. 2020

Dobry den. Chtel jsem se zeptat je mi 29 let pred 3mesici jsem pracoval mesic a pul jako malir a ted pracuji jako skladnik neni to vylozene drina ale , ze by clovek nic nedelal ( tezke veci atd ) to take ne. Posledni dobou v noci mam brneni v rukou jak pri prelezeni ale s rozdilem , ze sinna nich nelezim. Brni me kdyz lezim a mam je nad hlavou , kdyz je mam podel tela tak ne ... Nevim co nebo cim…

Dobrý den, je možné, že to brnění je způsobené vaší prací. Vyčkejte, obtíže by měly odeznít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Janina Jirmanková12. 11. 2020

Dobrý den, včera mi začal kašel. Když zakašlu bolí mě z toho na hrudi a dnes se k tomu přidala bolest krku když si na něj šáhnu. Když polykám tak nic nebolí, možná jen trochu místo, které bolí i na šáhnutí. Co by to tak mohlo být? Docela často zpívám, mohlo by to být ze zpěvu?

Dobrý den, pokud vás bolí na hrudi při kašlání, máte asi zánět průdušnice, to je hlavní trubka která vede kyslík do plic a prochází prostředkem hrudníku, pokud vás bolí v krku, tak byste zpívat neměla, bolest se poté opravdu může zhoršit, pokud je nějaký zánět i v oblasti horních cest dýchacích. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Luci11. 11. 2020

Dobrý den, již jsou to asi tři dny, co jsem si všimla, že mám menší bouli na krku. Je na pravé straně pod ohryzkem. Viditelná není, pouze hmatatelná a nebolí. Když polknu, vyjede i s ohryzkem nahoru. Občas mě třeba navečer, když dýchám, při nádechu jakoby pálí v krku, ale zase to odezní. Nevíte, o co by se mohlo jednat? Děkuji za opodvěď

Dobrý den, to by mohla být mírně zvětšená uzlinka. Pokud boule zase zmizí, bude to ono, pokus se bude zvětšovat, měla byste jí ukázat lékaři, buď praktikovi či chirurgovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza10. 11. 2020

Dobrý den v neděli mi umřel otec u vás a řekli jste mi ať si elektronicky vyžádám lékařskou zprávu že to najdu tady na stránkách bohužel jsem to nenašla je i jiná možnost děkuji....

Dobrý den, zavolejte na oddělení, kde byl váš otec hospitalizován a sdělte, že potřebujete propouštěcí zprávu. Můžete se pro ní stavit osobně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra6. 11. 2020

Dobrý den, 19.10. jsem byla pozitivně testována na Covid 19. Po dobu nemoci se u mě vyskytly bolesti a tlak na prsou, rychlejší tlukot srdce, úplná ztráta čichu a chuti, zalehlé dutiny, bolest zad. Cca po 12 dnech jsem se cítila 3dny úplně bez obtíží, byla jsem uschopnena. Nyní opět se příznaky vrací. Občas píchání na hrudi, ale co je téměř v kuse je bolest, píchání, bodání pod hrudní kosti, v…

Dobrý den, v případě trvajících obtíží, by bylo vhodné navštívit lékaře, praktika či internistu, zkontrolovat EKG, popřípadě doplnit laboratorní odběry. A dle výsledků indikovat např. další dovyšetření, například ECHO k posouzení např. peri/myokarditidy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristynah5. 11. 2020

Dobrý den, použila jsem prošlé kapky do nosu (2r) bohužel jsem si toho všimla až potom. Začala se mi děsně motat hlava, následkem bylo zvracení, asi 3x. Dnes druhý den a stále se mi hrozně motá hlava. Mám pocit ucpaných dutin, už asi týden. Můžete mi poradit, co mám dělat? Příznaky na covid to být nemůžou že? Děkuji mockrát za odpověď.

Dobrý den, můžete mít nějakou normální virosu, ale můžete mít také příznaky Covidu, raději bych vám doporučila se nechat otestovat. Odběrové středisko je i v nemocnici Hořovice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel3. 11. 2020

Dobrý den, druhý den mě bolí hlava, nemam teploty ani dušnost. Jen mě boleli včera klouby. Jsem mírně unavený.Měl bych zavolat svému praktickému lékaři?Nebo mám k němu přijít osobně. Aby to nebyl covid 19.

Dobrý den, svému praktickému lékaři určitě zavolejte. To je v tuto chvíli doporučovaný postup, proberete své obtíže a eventuálně se domluvíte zdali bude potřeba doplnit odběry na Covid. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana31. 10. 2020

Dobrý den, delší dobu jsem znepokojena tím, že často říhám,hlavně večer a než ulehnu. Musím vstát, abych to rozchodila. Někdy mě až bodá v zádech. Někdy říhám i po ránu, když se probudím. Během dne takové problémy nemívám...

Dobrý den, říhání je částečně fyziologický projev, kterým se tělo zbavuje nadbytku vzduchu ze žaludku a většinou nevyžaduje speciální terapii. V popředí jsou režimová opatření - snažit se jíst pomalu, nehltat, nepít sycené nápoje a kávu. Pokud vás tento příznak velmi obtěžuje a je spojen i s dalšími jevy, jako je např. pálení žáhy, může se jednat o projev refluxní choroby, kdy se vrací do jícnu…

Markéta Malcová30. 10. 2020

Dobrý den. Dotaz nemám. Jen jsem chtěla pochválit dámy z odběrového centra na covid19. Za moc hezký, optimistický přístup. A rychlý kvalitní odběr. Kterého se mi takto v nedaleké nemocnici nedostavilo. Děkuji

Děkujeme za slova chvály S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikol30. 10. 2020

Dobrý den, včera se mi stalo kdyz sem si lehla tak me začal bolet konec prstu na ruce, ted kdyz se ho dotknu tak me tam pichne a docela to boli

Dobrý den, uvidíte, jak bude prst vypadat zítra, pokud bude nějak zarudlý, nebo objevíte něco jiného, budete mít vysvětlení, třeba třísku, kterou můžete vyjmout sama nebo s něčí pomocí. Je možné, že se to již nebude opakovat a vše bude již v pořádku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Radek Cach28. 10. 2020

Nabízím se jako sanitář.Mám zkoušky.Děkuji Cach Radek

Dobrý den, váš požadavek jsem odeslala hlavní sestře. Díky a s pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie28. 10. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějakým způsobem řešena dezinfekce vzduchu v odběrové buňce na testování Covid-19 ? Když jsme byli na testování, tak dveře i okno bylo zavřené. Lidi se střídají nepřetržitě a samozřejmě ne všichni jsou Covid pozitivní. Jde mi tedy o jedince, kteří jsou negativní, aby u nich při odběru nedošlo k nákaze. Děkuji

Dobrý den, dezinfekce v odběrových buňkách je řešena následovně: •Dveře v odběrových buňkách mají větrací mřížky. •Před zahájením provozu je prováděno dezinfekční mytí všech povrchů a podlah. •V průběhu provozní doby je prováděno dezinfekční mytí povrchů. •Po ukončení provozní doby je prováděno dezinfekční mytí všech povrchů a podlah. •Po ukončení provozní doby, po dezinfekčním mytí všech…

Jana27. 10. 2020

Dobrý den,mám přetrvávající bolesti v oblasti bederní páteře,potřebují k vyšetření doporučení od praktického lékaře? Prosím o kontakt,kam se mohu případně obrátit. Děkuji za odpověď

Dobrý den, objednejte se na vyšetření do neurologické ambulance, doporučení od praktického lékaře je výhodou, ale není nezbytné. Objednejte se na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J .Ziková

Amberu26. 10. 2020

Dobrý den, občas mám problém že když třeba rukou zatlačím např. uchytím kliku a otevřu ci zavřu dveře, tak mi totálně stuhnou prsty na rukou a nemohu je narovnat bolest to není ale je to poměrně alarmující delají mi to pouze prsty na ruce.

Dobrý den, to je opravdu netypické, zkuste se s problémem objednat na neurologii. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie24. 10. 2020

Dobrý den, cca tak 6let mám bolesti v levo pod žebry. Byla jsem na krvi, moc, Rtg, ultrazvuk, gastroskopie a kolonoskopie vše v pořádku bez nálezu. Nevím co dál. Bolesti trváji vždycky přijde bolest ne ostrá spíše tupá a pak zase odezní a tohle je několikrát za den. Myslíte, že by bylo možné si zaplatit mag. rezonance? Odhalila by více? Mám strach, že by to mohl být nějaký nádor., který pomalu…

Dobrý den, bez klinického vyšetření je to jen odhad, ale pokud jste poměrně dost dovyšetřená, včetně endoskopických vyšetření, je málo pravděpodobné, že byl unikl tak závažný nález. Vyšetřil vás třeba už neurolog ? nejsou obtíže tzv. vertebrogenní etiologie? Tímto směrem bych se vydala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Honza24. 10. 2020

Dobrý den, byl jsem pozitivně testován na Covid-19. Léčím se doma už dva týdny a po celou dobu cítím nepříjemnou hořkost a sucho v ústech. Mohli byste mi prosím poradit co stím? Děkuji.

Dobrý den, doporučila bych častější příjem tekutin, nemusí být vypito velké množství. Příznak nejspíše odezní sám, možná i po delší době. Pokud je to váš jediný problém při tomto onemocnění, tak máte spíš docela štěstí, protože nejhůře postižení pacienti, u kterých je nutnost podávání kyslíku - od občasného používání kyslíku až po plicní ventilaci, jsou nejčastěji muži vašeho věku. S…

Edita24. 10. 2020

Dobrý den, už před delší dobou se mi udělala zezadu na krku taková menší boule, cca 1,5 cm průměr, která je pouze pohmatem viditelná. Jakoby v tylni oblasti, je cítit více či méně podle toho jak pohnu krkem, není bolestivá, jakoby tuková, myslela jsem že jde o natazeny sval či upon, ale mám ji tam už docela dlouho, rok, dva..nyní jsem znejistela, zda nezajit k lékaři. Poradíte mi, o co by se…

Dobrý den, pokud máte bulku již déle, může se skutečně jednat o nějaké tukové těleso. Nebojte se zajít k lékaři, místo vyšetří pohmatem či ultrazvukem. Můžete se společně také rozhodnout zdali by bylo vhodné ho vyříznout a zjistit histologii. Pokud ho tam máte tak dlouho, spíš bych neočekávala vážnou diagnosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika23. 10. 2020

Dobrý den, Prosím mám už 8 rok problém s kaslem vždy mi začne cca říjen - listopad a skončí na jaře . Je to někdy dusive a bolela na hrudníku. Nepomáhá mi asi nic a lékař mi nic nezjistil .. na plicním mám vše v pořádku rng také , astma nemám ani alergie . Prosím už nevím kdo by mi mohl pomoci klidně si pojedu na druhy konec republiky ale jen vědět ze pomohou. Neznáte nějakého specialistu který…

Dobrý den, dlouhodobý kašel je diagnosa, kterou by se měl zabývat opravdu plicní lékař. Mohu vám třeba doporučit objednat se na vyšetření na plicní ambulanci v Hořovicích, objednejte se na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jindřich22. 10. 2020

Byl jsem na očkování proti tetanu a po 4 dnech mě začala bolet pravá strana hlavy. Je možné, že vakcína tetanovky mohla být vadná nebo prošlá? Nedovedu si to vysvětlit. A když zakašlu nebo zasmrkám a nebo zatlačím, tak mám pocit, že se mi hlava rozskočí.

Dobrý den, nesetkáváme se s tím, že by byla vakcína vadná. Vypadá to spíše na jinou příčinu obtíží. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Josef21. 10. 2020

Dobrý den, mohu jako celiatik darovat krev?

Dobrý den, pacient, který má prokázanou celiakii by dárcem krve být neměl S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kata8520. 10. 2020

Dobrý den, 7.7 jsem prodělala mozkovou mrtvici. Mám léky artoris na cholesterol a Pradaxu na ředění krve. Dnes jsem měla bílé tílko a skvrny od potu nebyli ani průhledné, ani žluté, ale měli nahnědlou barvu. Jakoby skvrny od make-upu. Může toto zabarvení způsobit léky, které beru? Neměla bych si nechat udělat kontrole odběry, zda je vše v pořádku? Děkuji

Dobrý den, je málo pravděpodobné, že by barva skvrn souvisela s vaší medikací. Kontrolní laboratorní odběry absolvujte dle původního plánu, který má na starosti váš ošetřující lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel17. 10. 2020

Dobrý den před 3. dnima se mi stala nehoda sem dostal parkrat pesti do na oblicej a zubi na mi levy strane jsou tak ohly dovnitr jestli to je mozny z toho jak me pan dal pesti

Dobrý den, možné to bohužel je, raději navštivte stomatologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina17. 10. 2020

Dobry den, Jsem 2 mesice po prirozenem porodu a trapi me bolest v oblasti beder a plynatost. Jednou jsem objevila natoaletnim papire po stolici velke mnozstvi jasne cervene krve ( po telefonu mi sestra od lekarky rekla, ze to bude hemeroid)...prujem ani zacpu nemam, bolesti bricha take ne,nehubnu. Mam obavu z rakoviny tlusteho streva

Dobrý den, to opravdu vypadá na hemorhoidy. Ve vašem věku je rakovina tlustého střeva spíše raritou, pokud uvidíte čerstvou krev na stolici opakovaně bylo by vhodné navštívit proktologickou ambulanci, kde vás erudovaný lékař vyšetří a navrhne další postup. Na proktologickou ambulanci se můžete v naší nemocnici objednat na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta17. 10. 2020

Dobrý den, občas mě škráblo v krku a musela si odkašlat -lékařka mně před měsícem předepsala Omeprazol. Následující ráno po 1. užití jsem měla oteklé prsty na levé ruce, bolestivé, mírně zarudlé. Každé další ráno se přidává bolest dalších kloubů na obou rukou, bolí i zápěstí. Během dne otok prstů mírně poleví, bolest neustoupí. Už před tímto problémem jsem byla lékařkou odeslána na koloskopii z…

Dobrý den, pokud by vaše problémy s rukou souvisely s podáním Omeprazolu, měly by ustoupit do několika dnů po vysazení. Pokud by otok a bolesti kloubů neustupoval, jedná se nejspíše o jiný problém, třeba revmatologický. Zkusila bych několik dnů například užívat Diclofenak či Ibalgin 2 - 3x denně a poté vysadit. Pokud je to problém revmatologický, měly se obtíže zmírnit a by bylo asi vhodné…

Jan16. 10. 2020

Dobrý den, v den odběru na plazmy mohu na magnetickou rezonanci ?

Dobrý den, to by asi neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mirek10. 10. 2020

Hezký den, rád bych se zeptal, zda lze provést v nemocnici covid test, který ale bude mít náležitosti ve smyslu, že mi vystavíte doklad, kde bude uveden výsledek a já budu moci tak odcestovat do zahraničí - tedy měl by být v aj, negativní a nejpozději 48hod před příletem na dané místo.. předem děkuji za info.

Dobrý den, ano, provést test PCR na COVID-19 s možností vystavení certifikátu pro výjezd do zahraničí lze povést. Pro objednání volejte tel. č. 311 555 666. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Iveta7. 10. 2020

Dobrý den . Pozítří už to bude tři týdny co jsem onemocněla. Měla jsem rýmu ,kašel a jen jeden den teplotu 38,1 . Kašel byl suchý možná parkrat se mimpodarilo něco vykašlat,tak jeden den . Jinak kašel je suchý , při něm i po něm se mi špatně dýcha (mám Astma) . Jediné co mě nejvíc trápí je ze mě ukrutně bolí hlava při tom kašli . Když nekašlu hlava mě nebolí. Jak zakašlu hlava mě začne bolet na…

Dobrý den, vzhledem k vašim příznakům doporučuji vyloučit onemocnění Covid - 19, i s ohledem na vaše okolí. Odběrové stanoviště je i v nemocnici Hořovice, od pondělí do pátku od 8 - 16 hod , nutno je ale předtím se objednat na vyšetření přes centrální recepci na čísle 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza6. 10. 2020

Dobrý den, Strašně mě bolí hlava, zvracím, mám teploty , cítím se hrozně slabá.. v noci chodím častěji močit, jsou to velký bolesti, které nastoupí z niceho nic a pak odezní, nevíte co by to mohlo být prosím ?

Dobrý den, vzhledem k současné epidemiologické situaci bych vám nejprve doporučila vyloučit Covid -19. Odběrové místo je i v Nemocnici Hořovice, odběry se provádí od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. K odběru je nutno se předem objednat přes recepci na čísle 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva5. 10. 2020

Dobrý den, měla bych dojít na odběr krve na HCG a chtěla bych se zeptat, zda musím být nalačno a kdy mohu nejpozději přijít? (Platí otevírací doba do 14:00 hod.?) Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, laboratorní odběry se provádí od 6 hod ráno do 14 hod odpoledne, nalačno být nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška N.2. 10. 2020

Dobrý den, chci se zeptat na situaci ve Vaší nemocnici. Slyšela jsem, že v nemocnici musí pracovat i lidé pozitivní na covid -19, pokud nemají příznaky. Viz. kuchyň, uklízečky, někteří lékaři. Máme se tedy bát do nemocnice chodit.

Dobrý den, v naší nemocnici byla všem zaměstnancům, u kterých byla potvrzena nákaza COVID-19, nařízena karanténa. Nikdo z těchto osob se nenakazil v nemocnici. Profesním působením jsou tyto osoby zaměstnány napříč celou nemocnicí. Zatím jejich počet je v řádu jednotek. Celý personál nemocnice dodržuje nastavená hygienická opatření a používá ochranné pomůcky, mezi které patří i respirátor FPP2. S…

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Hana1. 10. 2020

Dobrý den, v noci se mi občas rozbuší a "rozhoupe" srdce a prudce mi začnou "lítat" oči ze strany na stranu. Trvá to chvilku a pak nějakou dobu pociťuji bolest nebo jakýsi tlak kolem srdce. Neděje se to moc často, tak 2x-3x do roka většinou v noci nebo večer. Podnikám, ale zatím jsem nevypozorovala souvislost se stresem či únavou. Děkuji za vysvětlení popř. radu, co s tím.

Dobrý den, stává se často, že v nočních hodinách lidé více vnímají bušení srdce, ať už silněji či jako rychlý tlukot srdce. Pokud jsou tyto obtíže časté, mohou podstoupit 24 hodinové sledování srdečního tepu, tzv. 24 hodinový Holter EKG, tyto obtíže často nemusí znamenat nic vážného. Za větší pozornost spíše stojí zmínka, že vám začnou lítat oči ze strany na stranu, tady bych asi doporučila…

Zuzana30. 9. 2020

Dobrý den, prosím o radu: od července mám problémy s bolestí při sezení - bolest jde přes přes bok, trisla do pravé nohy, někdy bolí kyčel, koleno ...Bolest je tak velká, že v podstatě nemůžu sedět. MR ukázala problém s L4 a hlavně s L3. Docházím na neurologii (ne v Hořovicich). Podle paní doktorky bych žádnou bolest v některých mnou uváděných místech neměla cítit. Shodou okolností jsem byla na…

Dobrý den, vyšetření lymfy se v Hořovicích bohužel neprovádí, pokud ho indikujeme, odesíláme pacienty na scintigrafické vyšetření do Příbrami, kde můžeme zadat i vyšetření cévního systému obou končetin, tato vyšetření objednáváme cestou interní ambulance. Pokud ale navštěvujete cévní poradnu, tak by si měl odborník přes cévy s touto otázkou poradit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea29. 9. 2020

Dobrý den, potřebuji doporučení na vyšetření na kardiologii od svého obvod. lékaře nebo se mohu objednat rovnou? Děkuji

Dobrý den, je s výhodou mít doporučení od praktického lékaře, ale podmínka to není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mia28. 9. 2020

Dobrý den, pane doktore/paní doktorko, mám na Vás dotaz. Začátkem září mamce zjistili nález na plicích, 3 cm. Na vyšetření, na CT, půjde až 22.10. 2020. Četla jsem na internetu, že se může jednat o nezhoubný nádor, ale takových je prý jenom 10%. Proto se šíleně bojím a chci se Vás zeptat, zda to se opravdu může jednat o nezhoubný nádor. Na druhou stranu si říkám, že kdyby to bylo tak vážné,…

Dobrý den, na plicích se může vyskytovat mnoho typů patologických nálezů, přeji vaší mamince, aby se jednalo o nějakou nezhoubnou patologii, která je ve věku například ( pod 50 let) mnohem více pravděpodobná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora28. 9. 2020

Dobry den mohu citalec 0.5mg pouzivat dohromady s amoksiklav 1.Dostala sem ho na zanet mocaku.Dekuju

Dobrý den, léky můžete užívat dohromady. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš27. 9. 2020

Dobrý den, již měsíc v kuse se mi motá hlava a celkově mi je slabo, provází mě necitlivost v obou horních končetinách a mám občasnou bolest v různých oblastech hrudníku, nejčastěji však vlevo na horní straně, v posledních mám i pocit jakoby se mi svíralo hrdlo... Doktor mi řekl, že to je psychikou a odmítl se o tom dále bavit, mě je ovšem takto pořád a to jsem v klidu, jen sedím nebo ležím,…

Dobrý den, vzhledem k vašemu věku ( 23 let) se nabízí úzkostná porucha jako velmi pravděpodobná příčina vašich obtíží, mimochodem v dnešní době má tyto obtíže velké množství mladých lidí. Váš praktik by vám mohl odebrat základní krevní odběry, včetně např. hladiny vitaminu D, hormonů štítné žlázy, pokud bude vše v pořádku, lze problém řešit např. cestou psychologa či psychiatra či např. cestou…

Anna27. 9. 2020

Dobrý den,trpím hodně křečmi střídavě po celém těle.Vlékárně kupuji rozpustný hořčík(šumící tablety) a i kapsle ,které rozpouští hořčík do oběhu po celý den-přesto mě křeče trápí dál.Ponejvíc mám křeče do prstů u rukou(zde se chci zeptat-co znamená,když křeč je směrem od těla nebo naopak),dále do nohou,okolí jater(při vytírání schodů-když se narovnám zmizí,když chci vytírat dál opětovně se mi…

Dobrý den, pokud má člověk tendence ke křečím, doporučujeme skutečně nejčastěji hořčík. Pokud máte křeče v okolí prstů a rukou, může být příčinou i třeba zablokování krční páteře. Pro celkové tendence ke křečím bych možná doporučovala i lék k celkovému zklidnění, domluvte se s vaším praktickým lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Bartasova20. 9. 2020

Fobry den muzu se prosim zeptat byla mi nasazena antibiotika na boreliozu lzu ospamox a zaroven uzivam dlouhodobě pulku Letroxu. Muzu to kombinovat? Dekuji? Petra

Dobrý den, oba léky můžete užívat jak vám bylo předepsáno. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adéla17. 9. 2020

Dobrý den bylo mi zjišťeno nedovíraní jícnu chci se zeptat co to znamená zda je to něco vážného a zda se to dá vyléčit mam strach mamka mi zemřela na rakovinu žaludku byl mi napsán lek apo ome a mam ho brát 3měsíce. .děkuji

Dobrý den, je to stav, který je poměrně častý, kdy se za určitých podmínek úplně nedovírá jícen a zbytky natráveného jídla mohou putovat zpět ze žaludku směrem do jícnu, v jistých případech i výše, kde může docházet i dráždění a vdechování částí tohoto obsahu, zejména v poloze vleže, či v předklonu. Tyto stavy potom mohou imitovat obtíže jako astma, chrapot či další obtíže ORL oblasti. Tomuto…

LUDMILA15. 9. 2020

od rana se mi točí hlava když se ohnu může to být od krční páteře na tlak láky beru

Dobrý den, někdy se hlava může skutečně točit i kvůli např. zablokování krční páteře, zvlášť pokud máte krevní tlak v pořádku a nejste třeba dehydratovaná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta15. 9. 2020

Dobrý den, beru Letrox 50. Dnes jsem ho zapomněla vzít. Vadí to,když jindy ho beru poctivě, že jsem 1 den vynechala? Ještě se chci zeptat, zda mohu brát letrox např. V 7 hodin a pak třeba 45 min.usnu a po té snídám? Vadí to účinku?Děkuji Iveta

Dobrý den, pokud jste zapomněla jednu tabletku, není to velký problém. Důležité je užívat Letrox nalačno, takže, když po užití tablety usnete a poté se nasnídáte, děláte vše dobře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klara K.10. 9. 2020

Dobry den, prosim o odbornou radu. Partner mel presne pred týdnem zvýšenou horečku, ktera se behem 12hodin zvedla na 38.9 a v noci mel pote zimnici, nasledne se dostavili střevní potíže, kdyz chodil na toaletu 10krat za den, kdyz vyučoval pouze vodu konecnikem. Vcera streva uklidnila a byl dvakrat na WC ale tentokrat mel dost krve v záchodě (vodnatá krev). Noc jo neboli a neni ani zle, ale toto…

Dobrý den, obtíže, které popisujete vypadají jako akutní postižení střev, které bývá nejčastěji virového původu, ale také nelze vyloučit původ bakteriální. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci bych vyloučila Covid -19, který se velmi často projevuje i obtížemi jako je průjem, zvracení a zvýšená teplota. V dalším pořadí by bylo dobré navštívit lékaře a vyloučit třeba salmonelosu. Užívání…

Petr3. 9. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, cca před rokem se mi začaly objevovat takové červené pruhy pod nehty na nohách. Nyní už to mám prakticky na všech prstech na nohou, viz obrázek. U většiny prstů je to cca 1-2mm tlustý pruh, na některých prstech to sahá až do 1/3 nehtu a tam je to i na dotek bolestivé, podobně jako když vám něco spadne na nohu. Mám to tam už několik měsíců a nijak to nemizí,…

Dobrý den, tento nález bych ukázala kožnímu lékaři, popřípadě bych se objednala k vyšetření na cévní ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sára Matouškova29. 8. 2020

Dobrý den chtěla bych pořadí udělala se mi boule za krkem mám to hodně červený a bolí to až do pravé ruky nevíte co by to mohlo být nebo co se stim dá dělat

Dobrý den, pokud se boule sama neztratí, ukažte jí lékaři, praktikovi či chirurgovi. S pozdravem MUDr. J . Ziková

Julie29. 8. 2020

Dobrý den, chtěla bych se, prosím zeptat, jestli dokáže magnetická rezonance zaznamenat nějaké patologické útvary v době vzniku, ještě před tím, než je člověk sám na sobě vypozoruje. Před 10 dny jsem byla na MR kvůli podkožnímu útvaru v obličeji. Dnes jsem nahmatala na jiném místě obličeje jiný útvar, který mi ale připadá na dotek stejný jak ten, kvůli kterému jsem byla na MR. Zaznamenal by MR…

Dobrý den, obávám se, že na tento dotaz neexistuje jasná odpověď, nepíšete zdali MR něco objevila v případě prvního útvaru, jak byl velký a podobně...Je velká pravděpodobnost, že útvat pohmatově identický a na podobném místě bude stejného charakteru. Tyto otázky vám musí zodpovědět zejména váš ošetřující lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika Kuncová27. 8. 2020

Dobrý den , Ráda bych se už konečně dočkala ambulantní rehabilitace na kterou čekám v bolestech od poloviny března kdy jste se uzavřeli . Jsou to procedůry - bazén + procedůra Vas . Velice mě udivuje Váše stálé uzavření , když v našem okrese je tak málo nemocných s covidem a proto nehrozí zas tak velké riziko a navíc se stále nosí v nemocnicích roušky , což ještě více snižuje riziko . Předem…

Dobrý den, co se týká rehabilitace v Hořovicích, tak ta běžela prakticky nepřetržitě od jara a funguje v plném rozsahu i dnes, v jarních měsících měli pouze přednost urgentní pacienti, včetně urgentních dětských pacientů. Zmiňujete se o bazénu, takže máte asi na mysli Rehabilitaci v Berouně, kde byl skutečně uzavřený bazén pro ambulantní pacienty. Bude nejlépe, když zjistíte jak vypadá situace…

Marcela Pechová23. 8. 2020

Dobrý den. V sobotu ( zrovna na svatbě syna) mě nejdříve bodla včela do levé ruky, poté vosa do pravé ruky, komár do pravé nohy a do levé nohy jakýsi ovád. Po včele jsem vyškrábala trn, a všechny ďobance, postupně jak přibývali, mazala zapůjčeným hydrokortizonem. Až do noci vše naprosto ok. Ráno jsem se vzbudila a po komáru malý krvavý flíček, po ovádi klasický pukanec, po vose cca 2 cm flíček a…

Dobrý den, Zodac je antihistaminikum s prodlouženým účinkem, který by měl trvat až 24 hodin, maximální hladiny v krvi dosahuje cca 40-60minut po požití, jeho poločas eliminace je cca 10hodin. Takže pokud budete mít alergické projevy / spíše většího rázu/ počínající otok zejména v oblasti hlavy, krku, zhoršený pocit dechu či polykání, můžete si vzít ještě jeden Zodac cca po 12 hodinách. …

Sandra18. 8. 2020

Zdravím od jak živá mám obavy z lékařů ?, ale chci se zeptat už rok mě trápí kašel který se objevoval jen občas stylem že sem se začala šíleně dusit až mě na táhlo kolikrát sem i zvracela s toho i si učrkla do kalhotek ? teď poslední měsíce se to projevuje velice často šíleně se dusim slzy v očích je to snad cimd al častější zajímá mě co by to mohlo být hrozně se bojím jid k lékaři ?, občas s…

Dobrý den, pokud máte tak dlouho dráždivý kašel, který vás opravdu obtěžuje, bylo by rozumné navštívit lékaře. Můžete navštívit rovnou plicního lékaře, který situaci posoudí, udělá základní ( zcela nebolestivá vyšetření plicních funkcí) a navrhne lab. odběry, které by popřípadě odhalily případného respiračního patogena. U nás v nemocnici vám mohu doporučit objednat se přímo do plicní ambulace -…

Petra17. 8. 2020

Dobry den, mam po dvou trombozach. Zacala me bolet noha - tromboza vyloucena. Boli me v bedrech, v trislech pod koleni jamka. Mam nateklou nohu, obcas bolest v podbrisku a tlak 135/145 na 95. Cukr mi testrem namerena hodnota po jidle 11,3 a na kacno 6,2. Muzu se zeptat na nazor cim by to mohlo byt? Dekuji. Jo a brala jsem mesic antibiotika na boreliozu.

Dobrý den, pokud vás bolí noha a tromboza je nyní vyloučena a bolí vás zároveň záda, může se jednat o vyjádření vertebrogenního algického syndromu. Pokud máte oteklou jednu nohu, může se jednat o tzv. posttrombotický syndrom. Ten mívají lidé po opakovaných trombosách, když není žilní průtok 100% zrekanalizován - noha může být širší a při námaze otéká. Vaše hodnota krevního cukru nalačno…

Hejna14. 8. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jaké telefoni číslo se mám obrátit se stížnosti na naprosto neprofesionální až arogantní jednání vašeho doktora na ambulanci?

Dobrý den, mrzí nás, že máte nepříjemnou zkušenost, pokud chcete záležitost řešit, obraťte se na referentku kvality péče a zdravotnické dokumentace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Roman12. 8. 2020

Dobrý den chci se zeptat teď týden se chodím opalovat k vodě sem na sluníčku hodinu a pak jdu do vody a rychle z vody a takhle to dělám přes týden a vždy druhý den mám strasne bolesti na pravé a levé straně nad zadkem ale strasne a bolí mě to přes boky a do předu. Může to být z té vody ty bolesti. Děkuji.

Dobrý den, bolesti v oblasti boků můžou být v souvislosti s pobytem ve vodě tak maximálně v souvislosti se zánětem ledviny, ale to by vám bylo mnohem hůře a stav by se bez léčby jen zhoršoval. Nejspíše se jedná o tzv. vertebrogenní bolesti - bolesti zad, způsobené třeba špatnou polohou při ležení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela10. 8. 2020

Hezky den chtela jsem se optat na zprávu z echa :porucha relaxace LK /plneni nelze spolehlive hodnotit...lekar se nijak k tomuto nevyjádřil..vycetla jsem ve zprave ..jinak normalni echokg nalez...chtela jsem se tedy optat zda je to nejaky problem..dekuji

Dobrý den, jedná se o jeden z parametrů posouzení průtoku krve přes mitrální chlopeň. Například u pacientů nad 50 let se jedná o normální nález, často bývá u hypertoniků, ale jak je vidět z tohoto popisu, lékař si nebyl jistý změřenými parametry - proto píše, že nelze spolehlivě hodnotit... Proto si myslím, že se nemusíte ničeho vážného obávat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tibor Čech9. 8. 2020

Dobrý den, 7.8 2020 jsem skákal s kamarády na trampolíně, skákal jsem salto vzad a dopadl jsem na záda tak, že jsem se prohnul do písmene U s tělem dopředu. Od té doby mě bolí jakoby na hrudní páteři a také mám natažené svalstvo na zádech (nejspíše trapézové) nejedná se o vertebrogenní algický syndrom? Nebo vůbec netuším o co se může jednat :/ děkuji za odpověď. Hezký den :)

Dobrý den, o klasický vertebrogenní algický syndrom se nejedná, jedná se nějaké poškození díky špatnému dopadu, pokud vás bude páteř stále bolet, měl byste navštívit neurologa či ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie4. 8. 2020

Od dubna mám zvýšené teploty cca 37,4, nejdříve pár dní v týdnu, nyní už stále, V červnu jsem měla x dní 40, bez dalších obtížích. CRP jsem měla 97, a zvýšené bílé krvinky, jinak byl krev. obraz v pořádku.Dr mi na ně dala na slepo ATB Zinnat, která hned zabrala, ovšem teplota se zase zvyšovala. V červenci jsem měla zánět moč. cest- dostala jsem ATB Unasyn, teplota klesla na 36,5 a nyní po 14…

Dobrý den, proběhlo u vás komplexní vyšetření tzv. fokusů, které bylo negativní. Vyšetřovací proces se řídí samozřejmě klinikou, někdy může jít o opakované infekty v oblasti močových cest či ORL oblasti, pokud nemáte žádné klinické obtíže, tak je samozřejmě těžké cílit další dovyšetření. Z vašich výsledků je vidět, že jste prodělala chlamydiovou a streptokokovou infekci, což možná byly důvody…

Radka30. 7. 2020

Dobrý den, jsem dárce krve, kterého by zajímalo, zda-li ze vzorku odebrané krve z prstu přijdete i na cukrovku? Cukrovku od svého praktika diagnostikovanou nemám, ale mám na ni několika příznaky podezření a u vás jsem byla darovat krev před měsícem, kdy jsem byla upozorněna jen na malé množství železa. Děkuji za informaci, hezký den

Dobrý den, odběrem krve se dá zjistit hladina cukru v krvi, ale u dárců krve se tento odběr rutinně nedělá. Máte-li zájem o toto vyšetření, nebude problém ho udělat, jen to prosím sdělte personálu na transfuzní stanici. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Formanková30. 7. 2020

Dobrý den, Na jaké oddělení mám objednat otce s bolestivými výrustky na patách ( ostruhy) Děkuji.

Dobrý den, objednejte otce na ortopedickou ambulaci, na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva30. 7. 2020

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před rokem jsem vážila 45 kg a nyní 65. Nejím tučné jídla,knedlíky, sladké ani neholdují alkoholu. Už jsem z toho zoufalá a nevím co dál. Byla jsem nabraná na štítnou žlázu a celiakií výsledky dopadly v pořádku stejně jako cholesterol i cukry. Ani nemám sedavé povolání. Jediné co mi bylo zjištěno je malý polyp na žlučníku a hladina v tenkém střevě,ale…

Dobrý den, neznám vaši výšku a další okolnosti, ale obecně se dá říci, že váha 45 kg je u dospělé ženy spíše v pásmu podvýživy. Může být možné, že jste se spíše přiblížila své reálné váze. Bude důležité sledovat zdali váha dále poroste dále, pak bych vám doporučila kontaktovat výživového poradce. Pokud mají lidé vyšší váhu v důsledku nemoci či chronických léků, nejsou váhové přírůstky tak…

Kristýna27. 7. 2020

Dobrý den, před 4 dny mi zemřel dědeček, našla jsem ho ležet na zemi a ten večer jsme seděli rodina venku a mě se zvedal žaludek, byla mi zima, motala se mi hlava a celkově jsem se necítila dobře. Další den jsem jela je své obvodní lékařce, řekla jí své problémy.. poslala mě na EKG, to bylo v pořádku, krev jsem měla také v pořádku a tlak normální. Prý to je že stresu a úzkosti. Ale pořád to…

Dobrý den, myslím, že vzhledem k vašemu věku, nedávnému prožitku a normálním výsledkům vyšetření se vaše obtíže jeví skutečně jako psychosomatické. To, že vás tak zasáhla smrt vašeho blízkého příbuzného není nic neobvyklého, časem se situace zlepší, pokud by jste se cítila stále nedobře, může vám např. praktický lékař předepsat léky na uklidnění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana Borecká21. 7. 2020

Dobrý den chtěla bych se zeptat..? Před třemi dny jsem utrpěla pád z kola přes řídítka na levou stranu tváře.. Mám otoky rtů a poškrábanou kůži.. Nanáší si na rty Heparoidgel a na strupy Hemagel, mám ale otok levé tváře bezbolestiví žvýkání také bez bolesti ale při otevření úst mě vrže v levé části u ucha čelisti. Je to nárazem? Může to být zlomené? Bolesti nemám cítím pouze občasný mírní tlak v…

Dobrý den, traumatické poškození se vyloučit nedá, raději navštivte chirurgickou ambulanci a klinické a RTG vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel15. 7. 2020

Dobrý den,můžu jít na magnetickou rezonanci na vyšetření prostaty když mám zubní protézu na pevno podloženou kovem,děkuji.

Dobrý den, to by neměl být problém. Každopádně stran kontraindikací vyšetření bude nejlépe informovat se přímo na pracovišti, kde budou vyšetření realizovat. Navíc vstupní součástí tohoto vyšetření je vyplnění dotazníku, který se týká případné existence kovu ve vašem těle. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Soňa Galbavá14. 7. 2020

Dobrý den, jsem pacientkou v IBD poradně a na kardiologii u Vás Hořovicích. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné být i na zubním odd. Sice dojíždím ze Slaného u Kladna, ale nejbližší stomatolog, který bere nové pacienty je v Praze, čas na cestě je pro mě stejný. O svého stomatologa jsem přišla, jelikož paní doktorka skonala a nový lékař nemá podepsány smlouvy s pojišťovnami a při posledním…

Dobrý den, vzhledem k aktuální epidemiologické situaci bohužel na zubním oddělení nové pacienty nepřijímají. Zkuste se objednat třeba za měsíc, buď přes recepci na lince 14 500 nebo přímo zavolat do zubní ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aila10. 7. 2020

Dobry den , mohla bych se ze , v zadu na jazyku se mi objevily takove vyrustky ,nejdou sundat a neboly a muj jazyk je ted úplně čistý bez povlaku ,je to divne a nevim jestly to neco znamena ,jestly se mam obavat . Za jak dlouho zmizi. Děkuji mnohokrát za radu a odpoved .

Dobrý den, myslím , že se nemusíte ničeho obávat, někdy se v dutině ústní objeví různé výrůstky, které se zase většinou spontánně ztratí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan23. 6. 2020

Dobrý den. Cca 5 měsíců mám problém se žaludkem. Po jídle žaludek pálí,tlačí. Ihned říhám. Občas únava. Plynatost. Někdy zapáchající stolice. Stolice pravidelně každý den. Večer,když ulehnu. Někdy mívám dušnost. Musím vstát a rozchodit to. Začnu říhát. A zlepší se to. Jako by žaludek tlačil na nějakou cévu. Pocit na omdlení,bušení srdce. Před třemi měsíci jsem byl na ekg, sonu. Zátěžové testy.…

Dobrý den, vaše obtíže jsou polymorfní / mnoho různých subjektivních příznaků /, prošel jste již řadou vyšetření a tam své obtíže s lékaři probíral. Popsaná vyšetření jsou bez patologie až na gastroskopii, nějaký zánět popsán byl. Pokud obtíže se žaludkem trvají, jistě není problém gastroskopii eventuálně zopakovat a léky ještě předepsat. Je dobré taky si uvědomit, že tyto obtíže mohou být i…

Petra22. 6. 2020

Dobrý den, docházím na hematologii s diagnózou MGUS v dif. Walderstrom. makr., odběr kostní dřeně zatím odložen, až při zhoršení stavu. Nalezen paraprotein Igm kappa v seru, duben 2019-5,4 g/l, srpen 2019 4,5 g/l, nález i v moči. Hodnoty IgA, IgG, KO i další se srpna v normě. Prosím o zhodnocení posledního výsledků, zda je stav nezměněn, nebo došlo k progresi, termín kontroly s vysvětlením je až…

Dobrý den, jasné zhodnocení nálezu patří do rukou vašeho hematologa, v dodaném přepisu chybí různé údaje, na výsledek si budete muset bohužel počkat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana19. 6. 2020

Dobrý den,již 2 měsíce mě bolí levá čelist až k uchu.Mam potíže se žvýkáním , zíváním .Navštívila jsem prakt.lekare, ORL a zubaře vše je prý v pořádku.Leky na bolest nepomáhají.Prosim o radu na jakého lékaře se ještě obrátit,bolest je opravdu velká.Dekuji moc Jana

Dobrý den, ještě bych znovu zašla ke stomatologovi, třeba i jinému než jste byla předtím, nové RTG a klinické vyšetření, třeba tam již s odstupem času nějaký nález bude . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela17. 6. 2020

Dobrý den, mám bolesti v bederní páteře. Vas polytopni vert, ostechondrosa altrosa bolesti mám při chůzi pořád při práci nemohu chodit stát musím odpočívat bolest vystrelujici pod koleno trislich ostrá bolest

Dobrý den, na místě je vyšetření neurologem a popřípadě ortopedem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana15. 6. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by bylo do budoucna možné zcela nahradit celotělovou scintigrafii skeletu vyšetřením PET/CT. Děkuji za odpověď

Dobrý den, každá metoda je založena na jiném principu a výhodou obou vyšetření je, že se můžou kombinovat a doplňovat. Kostní scintigrafie je obvykle první metodou například při hledání kostních metastáz, její výhodou je celotělové zobrazení skeletu. Například při postižení skeletu při karcinomu prsu či prostaty umí odhalit případnou metastázu již v mikroskopické velikosti. SPECT/CT má význam…

marie14. 6. 2020

Dobry den pred tydnem mi nasli vred v zaludku pry hluboko a vred na dvanacterniku predepsan nolplaza 40na bolest zaldiar zakaz vsech analgetik k jidlu doporuceno mleko a jogurty skoro nic mam fyzic.nar.praci na smeny po zaldiaru nevolnost tak predepsan melocox 15v pripade bolesti ibalgin brufen rada bych Se zeptala zda to muzu brat v nemoc.to zakazali melocox Se na vredy pry nesmi moje OL si…

Dobrý den, pokud máte diagnostikován vřed v žaludku a dvanácterníku, měla byste užívat pravidelně Nolpazu v předepsaném množství. Nevím jaký typ bolesti dále potřebujete léčit, ale všeobecně platí, že při aktivní vředové chorobě se nedoporučuje užívat léky typu NSA ( nesteroidní analgetika, antiflogistika) - tj. Ibalgin, Meloxicam, Aulin. Tyto léky mohou vyvolat svým přímým působením poškození…

Lucie Luskova8. 6. 2020

Dobrý den, chci se zeptat. Mám takové divné dění. Když lezim a vstanu tak ujdu takovy treba 2 kroky. Tak se mi jakoze zamota hlava a zatmění se mi pred očima , ze nic nevidim. A jak se niceho nechytnu tak proste spadnu a mam takovy třes tela. Dekuju za odpoved

Dobrý den, ve vašem případě se jedná o projevy ortostatické hypotenze. Jedná se o pokles krevního tlaku, který následuje po vertikalizaci, kdy vaše cévy reagují s mírným zpožděním na změnu tělesné polohy a dochází ke krátkému přechodnému nedokrvení mozku, které se nejčastěji projeví poruchou vidění či až chvilkovou ztrátou vědomí. Není to nic vážného, musíte jen mít na mysli, že při změně…

Anna5. 6. 2020

Dobry den, od 3.6. beru antibiotika Klacid SR 500 (na plicni chlamydie). Zacala jsem vsak mit problemy se zazivanim. Ty jsem pred nejakym casem mela (zanet dvanacterniku), ale nyni jsem byla bez vetsich potizi. Mam vsak doma jeste Helides 40 mg. Mohu ho zacit brat v kombinaci s Klacidem, aby se potize s travenim zmirnily? Je totiz vikend, proto se ptam zde. V pondeli bych to zkonzultovala s…

Dobrý den, léky typu Klacidu jsou velmi účinné, zejména v indikaci na léčbu chlamydií, často se bohužel stává, že jsou hůře tolerované. Nejčastěji lidé popisují těžkost v oblasti žaludku. To však neznamená, že to alergie a určitě by se neměly vysazovat, Helides můžete zkusit, ale účinek není zaručený. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anett5. 6. 2020

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, před dvěma týdny jsem byla na akupunktuře, kde mi paní píchla jehličky na zada i na ruce a když jsem po půl hodině sundání vstala, všimla jsem si, že žíla na hřbetu dlaně mezi palcem a ukazovákem je úplně vystouplá, paní mi jí začala silou mačkat zpátky. Od té doby jsem tam měla modřinu, která zmizela asi dva dny zpět a stále to bolí, je možné, že je třeba…

Dobrý den, mohu jen odhadovat, modřina mohla být způsobena mechanicky tlakem na cévu a jejím pohmožděním, ta by se měla opravdu časem vstřebat, a jistě to nebude trvat dva měsíce. Pokud vás místo stále bolí a spíš by se to časem horšilo, céva opět vystoupí, bude pohmatově tvrdší, není vyloučeno, že po aplikaci jehličky do cévy vzniknul zánět cévní stěny. To by potom bylo vhodné opět navštívit…

Šárka Peroutková5. 6. 2020

Dobrý den měla bych dotaz ohledně řady dnes jsem ráno vstávala a bolí mě na levé straně zad tupá boles od ledvin směr k pod bříšku

Dobrý den, bolesti na levé straně zad mohou mít mnoho důvodů. Nejčastější jsou to vertebrogenní obtíže, od zad či nesprávného držení těla, ty by měly časem ustoupit, je při nich možno najít úlevovou polohu. Také to mohou být příznaky spojené s onemocněním mnoha orgánů, zejména levostranných, které by musel klinicky samozřejmě posoudit lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

katarína3. 6. 2020

Dobrý deň, potrebujem sa poradiť. Posledné mesiace ma trápi výrazná únava, slabosť, pocit zimy, mierne výkyvy cyklu, zápcha a naberanie váhy (zatial +5kg/ 2 mesiace) napriek zdravej strave. Problémy s váhou som nikdy nemala. Som už vyčerpaná, je mi pocitovo celkovo "zle". Známa v nemocnici mi dala spraviť odbery krvi, či náhodou nemám anémiu alebo poruchu štítnej žľazy. Podľa výsledkov mám Hb 143…

Dobrý den, vaše výsledky jsou bez významné patologie, hraničně snížená hodnota volného tyroxinu s normální hodnotou TSH nesvědčí pro onemocnění štítné žlázy, zejména takové, které by vysvětlovalo vaše obtíže. Možná, že vaše obtíže budou dány spíše současnou situací, kdy se velká část obyvatel po karanténě potýká se zvýšením váhy a depresivními sklony. Jistě už bude lépe. S pozdravem MUDr. J.…

Kutiová Jana3. 6. 2020

Dobrý den, potřebuji vypsat lístek na peníze za duben a nikdo mi není schopen dát fungující číslo, prepojit na oddělení nebo někoho kdo mi pomůže a nebo alespoň poradí. Pomůžete mi anebo se s těmi penězi můžu rozloučit???? Díky

Dobrý den, nevím na jakém oddělení jste byla hospitalizována, ale každé oddělení v nemocnici má svojí sekretářku, která neschopenku vystaví. Můžete se nechat přepojit na sekretářku oddělení přes ústřednu - 311 55 1111. Nebo můžete zavolat na sesternu a požádat o zprostředkování neschopnosti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Silvie29. 5. 2020

Dobrý den, již dva dny mě silně bolí ostré bodavá bolest v oblasti cca 10-15 cm nad pupíkem uprostřed. Bolest je i na pohmat, když stlačím místo dost to bolí. Jiné příznaky nemám. Jsem zároveň těhotná v 8 měsíci. Včera mi byl dělám test na Hellp syndrom a dopadlo to negativně. Co by to mohlo být? Řekli mi akorát že mám jíst dietně, ale to dělám celé těhotenství. Mohlo by to být od žaludku či kýla…

Dobrý den, možností je mnoho, může se tak projevovat meteorismus, více plynu ve střevech při zpomalené peristaltice, méně pravděpodobně nevolnost od žaludku, všechny tyto obtíže mohou spontánně ustoupit. Pokud bolest neustoupí, upozorněte i svého ošetřujícího gynekologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Josef29. 5. 2020

Dobrý den , možná si budete myslet že jsem blázen .... ale od malička mám psychický blok z odběru krve vždy mě museli držet dvě sestry abych se neklepal dokonce jsem na odběrech už jednou omdlel a dokonce i zvracel... teď se přihlásit kvůli změně bydliště k jinému obvodímu lékaři a na internetu jsem se dočetl že budu muset absolvovat vstupní prohlídku chtěl bych odběr odmítnout ale mám strach ze…

Dobrý den, při vstupní prohlídce není nutnou součástí odběr krve, zvlášť když jste mladý a zdravý. Na druhou stranu někdy ho v životě absolvovat budete muset, určitě upozorněte sestřičku či lékaře, jak ho špatně snášíte, určitě vám poskytnou podmínky, že odběr krve zvládnete. Pevné nervy přeje MUDr. Ziková Jana

Jarka28. 5. 2020

Dobry den,Jiz delsi dobu se mi opakovane zvetsuji uzliny na krku,pod bradou a okolo ohryzku,lekarka mi udelala krevni testy,krevni obraz,ktery rozsirila na laboratorni vysetreni na leukemii a lymfom, knedlik v krku,tudiz problem s polykanim, lehky kasel,obcas zakaslu,vsechny testy mi vysly perfektne, zadny zanet v tele,CRP v norme i sedimentace ok.Ted jsem nahmatala take pohyblovou nebolestivou…

Dobrý den, pokud jsou vyšetření, která jste popsala bez patologie, je málo pravděpodobné, že byste měla závažnou diagnosu. Drobné, měkké uzliny v této oblasti se vyskytují i fyziologicky. Podezřelá uzlina je taková, která je pohmatově bolestivá, nebo také nebolestivá ale zvětšená a pohmatově tuhá, s povrchem třeba hrbolatým. Tuto uzlinu je třeba lékaři ukázat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kamila18. 5. 2020

Dobrý den , mám jen menší otázku, před týdnem mi byl vytrhnut zub stolička po té začal bolet asi jako zánět dnes jsem navštívila znovu zubní ordinaci kdy mi pan doktor řekl že je to normální udělal výplach a dal do té díry nějakou mastičku a zítra mám přijít znovu jenže jsem asi 4h po vyplachu a začalo mě bolet břicho a mám takový divný pocit v ústech divná chuť před rokem mi byl zjištěn reflux…

Dobrý den, spojitost mezi extrakcí zubu a refluxem spíše nevidím. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra15. 5. 2020

Čeká mne operace kolena,budu muset vysadit lék Detralex?Děkuji za odpoved

Dobrý den, lék Detralex před operací vysazovat nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Patricie pechova13. 5. 2020

Dobrý den mám v poslední době problémi s dýcháním byla jsem na spirometrii a ve výsledcích se nevyznám paní doktorka další žádná vyšetření neudělala kvůli situaci jaká je v současné době RTG plic jsem měla v pořádku až na podruhé to jsem měla zkreslenou bron. Vazbu . Rok mám zvysenou teplotu tak mi nakonec udělali test na přítomnost plicních chlamydii nasazeny antibiotika fromilid 500 pořád se…

Dobrý den, po infektu dýchacích cest (včetně chlamydií) se může rozvinout dušnost, spirometrické hodnoty nevylučují možnost bronch.astmatu, do jehož klinického obrazu však nepatří subfebrilie. Dop. plicní, a poté ev. imunologické vyšetření. Mějte se hezky. MUDr Petr Šafránek

MUDr. Petr Šafránek
Zobrazit celý dotaz
Jana12. 5. 2020

Dobrý den, v říjnu 2019 jsem byla v berounské nemocnici na sono břicha. Byl mi objeven žlučníkový kámen, který mě teď začal trápit. Potřebovala bych zaslat jídelníček , který bych měla při žlučníkové dietě dodržovat. Nevím na koho se obrátit. Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud máte žlučové kameny, měla byste omezit zejména potraviny, které obsahují hodně tuku, ať už svým složením či typem kuchyňské úpravy. Žlučník je orgán, který se podílí na vstřebávání tuků z potravy tvorbou žluče, takže když budete konzumovat velmi tučné, smažené i pečené jídlo, může díky nadměrné a rychlé tvorbě žluči kamínek dostat do žlučovodů a vyvolat žlučníkovou koliku.…

Petr10. 5. 2020

Děkuji za odpověď ohledně křečových žil. Ještě bych měl dotaz jestli se kromě Mudr Valešové zabývá i jiný lékař ohledně této specializace. Paní doktorka po doložení podkladů co požadovalo již nekomunikovala.Děkuji

Dobrý den, můžete se ještě obrátit na MUDr. Kučeru, pan doktor ordinuje v ambulanci v Žebráku nebo i v Nemocnici Hořovice. Pouze v současnosti, vzhledem k epidemiologické situaci je ještě provoz jeho ambulance omezen, zkuste zavolat v červnu na linku 311 55 3014. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr10. 5. 2020

Dobrý den, znovu zkouším jestli bude na dotaz konečně odpovězeno k jakému lékaři se objednat ohledně křečových žil v hořovické nemocnici. Dále by byl dotaz ohledně pravděpodobně nějaké bradavice na vnitřní straně stehna kam se objednat a jestli je potřeba doporučení. Při chůzi je už bradavice nepříjemná a na obtíž která se za poslední dobu zvětšila. Děkuji za odpověď na dotazy

Dobrý den, pokud se chcete objednat na operaci křečových žil, objednejte se na vyšetření k MUDr. Valešové, přes recepci na 14 500. Případný termín operace si domluvíte dle aktuální epidemiologické situace. Na vyšetření bradavic se dostavte ke kožnímu lékaři, u nás v nemocnici je MUDr. Kulíšková, na vyšetření nepotřebujete žádné doporučení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana8. 5. 2020

Dobrý den, je možné, že paraprotein se v krvi objeví při bronchiálním astmatu? Byl mi zjištěny v gama globulinové oblasti. Děkuji Jana

Dobrý den, to není ní typický nález pro bronchiální astma. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva6. 5. 2020

Dobrý den, je mi 54 let a beru dlouhodobě léky Invega 9mg (1-0-0) a Deprex 20mg (1-0-0). Mám nadváhu a neustále trochu přibírám, ačkoliv jím zdravě a mám dostatek pohybu. Můj psychiatr mi řekl, že ta Invega „jde na tloušťku“. Zajímalo by mě, co si mám pod tím představit, jestli zpomaluje metabolismus či jaká chemie tam funguje. Předem děkuji za odpověď. Eva, Praha.

Dobrý den, tento lék působí na centrální nervový systém prostřednictvím ovlivnění hladiny serotoninu a dopaminu. Hladiny těchto působků jsou zodpovědné za naše nálady, chování, ale ovlivňují i příjem potravy, zejména chutí k jídlu. Nemusíte se bát zadržování tekutin či zpomalení metabolismu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Roman Dvořák6. 5. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, od jednoho lékaře jsem kdysi slyšel, že nemůže pacient přijít v jednom měsíci ke dvěma doktorům stejné specializace, například se stejným problém k jednomu kožnímu lékaři a týden na to k jinému kožnímu lékaři, je to pravda? A pokud ano, tak to někdo na zdravotní pojišťovně kontroluje nebo jak to funguje? A je za to nějaká pokuta? Mimochodem, co když je lékař…

Dobrý den, pacient by měl skutečně dlouhodobě navštěvovat pouze jednoho specialistu. V případě nespokojenosti je možná návštěva u jiného lékaře, v jehož péči poté bude pokračovat. V případě nemoci by měl mít váš lékař zajištěn zástup. Jak je to s případnými sankcemi zjistíte nejlépe přímo na vaší pojišťovně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sarka30. 4. 2020

Dobry den dceri 20let se udelali boule na holeni kosti bolave ma zcysene 10xjaterni testy...unava...nevite o co by se mohlo jednat?krevni obraz v poradku.dekuju

Dobrý den, vaše dcera musí absolvovat celkové klinické vyšetření, aby bylo možné vyvozovat nějaké konkrétní závěry. Mohlo by se například jednat o tzv. erytema nodosum, to by mohl rozpoznat kožní lékař, další postup a dovyšetření záleží na ošetřujícím lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana Fremrová28. 4. 2020

Dobrý den mám pálení na lopatkách a vzadu na krku teď posledních pár dní my Brni pravá ruka a pravá noha beru letrox na štítnou žlázu mám třes a chvění po celém těle večer je to pálení nejhorší když si lehnu rozlejese to po celých zádech lékař my řekl že to pálení je od nervů ale já mám nervy s toho pálení ráno mám svíravé pocity protože nevím co mě zase celý den ceka

Dobrý den, píšete, že jste již byla u lékaře, ten jistě doplnil EKG a vyšetřil vás, na základě vašeho popisu je opravdu nemožné určit zdroj vašich obtíží, ale asi bych také volila léky na potlačení úzkosti. Možná by pro vás bylo vhodné vyšetření psychologem či psychiatrem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Rene27. 4. 2020

Dobry den. CHtel jsem se zeptat,jestli na plicnim u Vas v nemocnici horovice delaji bronchoprovokacni test na potvrzeni nebo vyvraceni astmatu. Dekuji za odpoved Horak

Dobrý den, bronchoprovokační testy se v naší plicní ambulanci neprovádí. V naší ambulanci můžeme provést test bronchodilatační. Bronchoprovokační testy jsou dostupné jen na několika pracovištích - FN Motol, tam vzhledem k epidemiol. situaci zatím pacienty neobjednávají, dále ve FN Plzeň Bory či v Rokycanech ( MUDr. Veverka). S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika23. 4. 2020

Dobrý večer, manžel začal minulý pátek užívat FORMEROL-RATIOPHARM A MIFLONID BREEZHALER 200 od pondělí slabost zimnice, bolest v krku dnes navíc porucha hlasu, chrapot, zítra bude volat ale má užít večerní dávku? Děkuji

Dobrý den, inhalační bronchodilatační léky si manžel vzít může, tyto léky by měly pomoci pocitu dušnosti, vliv na infekci horních dýchacích cest by neměl být zásadní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeněk23. 4. 2020

Dobry den Dočetl jsem se na Vašich stránkách že je u Vas možné si nechat udelat MR a zaplatit jako samoplátce. Jsem 2 měsíce po chron.zanetu a operaci zlucniku a po biopsii prostaty kde byli narušeny nervově cevni svazky.Vubec nemužu jist zvracim zhubnul jsem 12kg na 56kg a chtel jsem napsat zadanku na MR od sveho osetrujiciho lekare aten mi rekl ze vypadam skvele a ze mi nic nenapise jelikož ma…

Dobrý den, MR vyšetření si skutečně jako samoplátce v Nemocnici Beroun můžete nechat udělat, podmínkou tohoto vyšetření musí být samozřejmě žádanka vyplněná od lékaře. Můžete se objednat k jinému lékaři, který vám žádanku vyplní a vy se objednáte na vyšetření přes recepci. Pokud by jste měl problém s vyplněním žádanky, je možné zkusit využít programu pro samoplátce, najdete ho pod stránkami…

Roman18. 4. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsou nějaké krevní testy které by prokázaly počínající tromboflebitidu? Případně jaké. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, krevní testy prokazující tromboflebitidu nejsou vůbec specifické, k posouzení diagnosy je třeba končetinu klinicky a ideálně i sonograficky vyšetřit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ostružina18. 4. 2020

Dobrý den, prosím, je nutné mít doporučení do plicní ambulance? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, doporučení do plicní ambulance není podmínkou, můžete se objednat i osobně, důležité je, abyste měla připravený event. seznam vašich chronických léků a případné předchozí lékařské zprávy. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Radka15. 4. 2020

Dobrý den. Chci se u Vás objednat na proktologické vyšetření. Potřebuji doporučení od obvodního lékaře ?

Dobrý den, na proktologickou ambulanci nepotřebujete doporučení, ani od praktika, ani od jiného lékaře, stačí se objednat přes recepci na tel . 14 500. Vzhledem k epidemiologické situaci se cca do konce května ošetřují zejména akutní pacienti, od začátku června se již počítá s provozem i pro pacienty chronické. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Julie14. 4. 2020

Dobrý den , Chtěla bych se zeptat včera mi začalo z ničeho nic hrozně pálit pod prsty na noze a zase to přestalo ale opakuje se to po chvilkach do dnes a i na ploše nohy zespodu nevíte prosím čím by to mohlo být? Děkuji

Dobrý den, příčin může být mnoho, od kožních problémů, nějakého lokálního dráždění, třeba botami, až například po obtíže neurologického rázu. Uvidíte jak se bude problém vyvíjet, buď spontánně vymizí, nebo se více vyvine a nasměruje vás k event. specialistovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pipole10. 4. 2020

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Byla jsem nemocná 1 mesic mela jsem vsechny příznaky koronaviru ale testy byly negativní,20 dní jsem měla horecky 41 .a momentálně jsem jakoby už po nemoci a mám tikani pod okem každý den a když předklonim hlavu tak mám brnění jen levé ruky a nohy a je to nepříjemné. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud chcete mít jistotu stran onemocnění coronavirem, můžete absolvovat ještě kontrolní odběr. Dle popsaného průběhu onemocnění a následků, nelze také vyloučit prodělanou encefalitis, onemocnění CNS s možnými neurologickými následky, proto bych také doporučila vyšetření neurologem, včetně odběrů krve. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Helena8. 4. 2020

Dobrý den. Mám kožní problémy. Hodně se potím v podpaží, pod prsou a na zádech. Poslední dobou mam hrubší pokožku na krku a svědi me ( Hodně se potim), dále me svedi i pokožka na hrudi a na rukou mam i male pupinky málo viditelne, které se mi udelali dnes ( byla jsem hodně na slunicku). Prosím doporučte me kosmetiku ktera by mi mohla ulevit plus bylinky ci mastícky proti svědéní, něco proti…

Dobrý den, toto je dotaz spíše pro kožního lékaře, myslím, že v dnešní době ho můžete realizovat i přes telefon, nebo by bylo vhodné se zeptat lékárníka, který může doporučit přípravky dostupné bez receptu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr31. 3. 2020

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat, co znamená tenhle popis z magnetické rezonance.Viz. odkaz na foto https://imgur.com/a/I4KmBNG Děkuji.

Dobrý den, bohužel nemáme možnost posuzovat foto odkazy, vysvětlení nálezu ze zobrazovacích vyšetření je povinností lékaře, který ho indikoval. Pokud vám není něco jasné, tázejte svého lékaře, jistě vám rád vše objastní, možno i telefonicky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Marková30. 3. 2020

Dobrý den, mám přes půl roku křeče v břiše a oblasti žaludku hlavně v noci, bušení srdce, mravenčení v nohou, křeče v nohou v noci. Při gastroskopii (2/2020) byla nalezena infekce helikobakter pylori (přeléčeno ATB + entizol + emeprazol a prokinetika cca před měsícem ) a inkompetence kardie a pyloru. Může mé problémy se zažíváním způsobovat nedostatek některého prvku např. hořčíku ? (v…

Dobrý den, myslím, že užívání hořčíku vám může trochu pomoci, ale současné křeče v břiše, v nohou a bušení srdce, bych při popsaných nálezech a optimální medikaci, viděla spíše jako psychosomatickou záležitost. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina26. 3. 2020

Dobrý den. Na jaké číslo mám zavolat, když potřebuji poslat erecept na antikoncepci? Nevím jestli volat do ordinace a nebo na linku 14 500. Moc děkuji za radu

Dobrý den, pokud již máte antikoncepci dlouhodobě zavedenou, zavolejte na recepci 14 500, sdělte svůj požadavek a druhý den Vám bude e-recept odeslán. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika Ješetická25. 3. 2020

Dobrý den skoro každou noc dostávám křeče do levé nohy nevíte co to může být

Dobrý den, to se může někdy stávat i bez jasné příčiny, zkuste si koupit potravinové doplňky s hořčíkem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta24. 3. 2020

Dobrý den, dá se prosím desinfikovat oblečení od MSRA, např. vyvařením? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, je doporučeno vyprat oblečení nejlépe na vyvářku, či na nejvyšší možnou teplotu, minimálně na 60%. S pozdravem MUDr. J. Ziková

marie24. 3. 2020

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé matky (63), která má potíže s kašlem. Při změně teploty nebo vlhkosti nebo i při mluvení jí začne silně dráždivý suchý kašel, zejména ráno a večer.Začalo to v půli ledna 2020. Jednou za dva týdny mívá den, kdy jí pálí v krku, spustí se slabší rýma, zimnice ale zas to odezní. Už to měla od půli ledna asi 4x takový stav, kdy na ni i něco jak se říká "lezlo" a zas to…

Dobrý den, někdy se stává, že po virose, zvlášť přechozené, může přetrvávat dráždivý suchý kašel, který časem přejde a pokud je suchý a dráždí, je s výhodou používat léky na tlumení kašle, Stoptussin, Codein. Ideální by samozřejmě byla návštěva lékaře - pneumologa, který provede veškeré odběry, zejména serologii na vyloučení stále probíhajícího respiračního infektu. S pozdravem MUDr. J.…

Žaneta24. 3. 2020

Dobrý den Chtěla jsem se zeptat jak postupovat dále bylo mi zrušeno plicní vyšetření ohledně porodu zda je možný spont.porod jsem ve 32 týdnu a mam astma bohužel na plicním mi neberou telefony abych se domluvila dekuji

Dobrý den, v současné situaci je provoz na plicní ambulanci omezený, ale pokud zavoláte zítra 2.4. na linku 311 55 22 19 v dopoledních hodinách, můžete se domluvit s plicním lékařem /Dr. Šafránek/. Nebo můžete volat každou středu na toto číslo, kde bude k dispozici plicní lékař MUDr. Gutwirth. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr Polodna20. 3. 2020

Dobry den. Probihaji u vas vysetreni MR normálně podle planu nebo vzhledem k situaci se odkladaji? Jsem objednany "až"na 6.4.2020, tak jestli si mam radeji posunou termin. Dekuji Polodna

Dobrý den, na MR je provoz normálně zachován, zejména pro akutní pacienty, pokud se nejedná o akutní indikaci, je na zvážení termín posunout. Domluvte se se svým ošetřujícím lékařem a ev. přeobjednejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva urbanová19. 3. 2020

Je u vás v nemocnici potvrzen nějaký případ koronaviu covidu 19???

Dobrý den, v naší nemocnici není potvrzený žádný případ pozitivního koronaviru. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ondra3518. 3. 2020

Před jedním dnem jsem začal mít pocit divného dýchání a vyděsil jsem se z toho.Potom jsem začal mít pocit knedlíku v krku.Když se vzbudím tak pocit vůbec necítím ale po asi 10 minutách se pocit zase vrátí.Nevíte co mám dělat nebo co to může být?

Dobrý den, nelze vyloučit nějakou počínající virózu, určitě se svěřte rodičům, pokud se obtíže budou opakovat či zhoršovat nebo se dostaví třeba horečky, kontaktujte vašeho ošetřujícího lékaře či hygienu na dostupných telefonních číslech. S pozdravem MUDr. J. Ziková

O. Cingrošová17. 3. 2020

Dobrý den, chci se zeptat zda semnou může manžel jako doprovod k porodu, nebo už i zde platí nějaké restrikce/omezení kvůli koronaviru? Děkuji

Dobrý den, v současné chvíli jsou zakázány návštěvy na oddělení a týká se to i doprovodu u porodu. S pozdravem MUDr. T. Hubová

MUDr. Tereza Ježková
Zobrazit celý dotaz
Jaromír Nedvěd17. 3. 2020

Dobrý den, prosím o informaci jakým způsobem lze v současné době objednat e-recept pro invalidní rodiče, seniory se zdravotními problémy, když v ordinaci nebere nikdo již dva dny telefon? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud se jedná o interní ambulance v Nemocnici Hořovice, jsou každý den dostupná 3 telefonní čísla, kde je přítomen lékař i sestra ( 311 55 2212, 311 55 2211, 331 55 2210). Lékař s vámi může zkonzultovat váš aktuální zdravotní stav a samozřejmostí je odeslání receptů cestou sms. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milan Mráz17. 3. 2020

Dobrý den, u mého tatínka se vyskytlo dle příznaků onemocnění růže. Včera jsem u něj byla a dnes je to vážnější, co mám dělat. Teplota dnes ráno 37,7 °C, rozlezlé již po celém těle. Včera měl jen na nohou. Nemohu se nikam dovolat. Děkuji moc za zprávu.

Dobrý den, v tomto případě by bylo dobré kontaktovat lékaře, praktika, LSPP, pacient potřebuje klinické vyšetření a antibiotickou terapii, lékař by měl rozhodnout zdali bude stačit léčba tabletami doma či formou nitrožilní infuze s pobytem v nemocnici. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomas17. 3. 2020

Dobry den mam 30 rokov bol som na preventivnej prehliadke a dr.mi zistila zvysene biele krvinky ,oznamila mi to cez telefon vraj nemysim zachadzat ani neviem kolko to bolo vraj len trosku zvysene ze o 3 mesiace na dalsi odber,moja otazka znie moze to byt vazne mozu sa tie krvinky zvysovat?Ziadne ine tazkosti nemam akurat som obcas zahlieneny ,a mam diagnozu pes eqinovaris obe nohy a velmi tie…

Dobrý den, bílé krvinky reagují na mnoho procesů, které se v těle odehrávají, mírně zvýšené hodnoty nemusí opravdu znamenat nic vážného. Ve vašem případě bych důvěřovala ošetřující lékařce a vyčkala bych na kontrolní odběry, při nich se zeptejte na hodnotu a máte právo se vyptat i na vše ostatní, co vás zajímá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna17. 3. 2020

Dobrý den, mám dotaz na svého otce. Je mu 53 let a během cca 5 měsíců zhubnul 20 kilo. Nikoli však vyváženou stravou a pohybem ale tím, že jedl naopak minimálně a skoro žádný pohyb neměl. Jeho náplň zaměstnání je práce kurýra a pracuje i každý druhý týden o víkendech. Bere léky na vysoký tlak avšak nedávno v noci se mu při vstávání zamotala hlava, až upadl na zem. Poté si naměřil 90 na 55. Také…

Dobrý den, pokud váš otec zhubnul 20kg za 5 měsíců, aniž by to byl z jeho strany záměr, je to určitě vážný symptom. Otec by měl mít určitě základní vyšetření - lze začít celkovými laboratorními odběry, včetně onkomarkeů, které může napsat praktický lékař či internista. Dále by měl absolvovat alespoň základní vyšetření - rentrgen plic, EKG, sonografii břicha a nález by měl vyhodnotit praktik…

Romana Davidová16. 3. 2020

Dobry den, potrebuje vase nemocnice textilni rousky? Kam mam donest?

Dobrý den, velmi děkujeme za nabídku. Pokud chcete darovat do nemocnice šité textilní roušky, přineste nám je prosím na vrátnici, použijeme pro pacienty naší nemocnice. Děkujeme P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
monika15. 3. 2020

Dobrý den,protože se situace mění každý den,zajimá nás jestli k dnešnímu dni byl ve vaší nemocnici nějakýnakažený človek nemoci koronavirus a zda je někdo nakažen v našem městě hořovice děkuji

Dobrý den, ohledně informace o počtu nakažených, či lidí v karanténě v našem okrese, se prosím obraťte na Krajskou hygienickou stanici. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Jana11. 3. 2020

Dobrý den, mám v plánu u vás rodit. Bohužel jsem silná kuřačka , teď v těhu se snažím sice kouřit co nejmíň ale i tak se musím zeptat.. je možnost po porodu v období šestinedělí nechat Mimi u sester a zajít si před nemocnici na cigaretu? Nikdo z toho asi nebude nadšený, ale pochybuji že ty kuřačky tak týden-dva vydrží ležet bez cigára. Já bych to nevydržela a proto se ptám. Vím, že mamka rodila…

Dobrý den, vzhledem k současné epidemiologické situaci, kdy je omezen volný pohyb pacientů a je uzavřena celá nemocnice, kdy vchod je možný pouze přes třídící stany a oddělení šestinedělí je také samozřejmě uzavřeno, nejsou možnosti prakticky žádné. Z pohledu zdravotníka vás musím upozornit, že se v tomto období velmi nedoporučuje kouřit. Jedinou útěchou vám může být, že pokud nebudete mít…

Karel Novák11. 3. 2020

Dobrý den, je pravda, že u vás je jeden potvrzený případ nCov-2019?

Dobrý den, do dnešního dne v naší nemocnici nebyl zaznamenán žádný případ Covid-19 a na základě informace z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Berouně, vám můžeme sdělit, že k dnešnímu dni - v okrese Beroun a Rakovník nebyl zaznamenán žádný případ Covid-19. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva9. 3. 2020

Dobrý den obracím se na vás z výsledky z rentgenu zda je v nich něco co by odpovídalo bolesti obou nohou. Mam hrozné bolesti svalů i v klidu. Rtg páteře: nevýrazná sinistrokonvexni skolióza L páteře. Hrudní kyfos oploštělá, bederní lordosa napřímená,nelze vyloučit snížení plotýnky L5/S1 A rentgen kyčlí :postavení v kyčelních kloubech dobré,acetabula mělčí,kloubení štěrbiny přiměřené šíře…

Dobrý den, vaše rtg nálezy vašim klinickým obtížím spíše neodpovídají. Bylo by vhodné vyšetření neurologem či RHB lékařem. Vzhledem k současné epidemiologické situaci a vašemu věku, bych zkusila nějaké cviky či jogu sama. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Radim9. 3. 2020

Dobrý den, omlouvám se ale poranil jsem si ucho a teče mi z něj krev,ale naprosto málo po kapkách. stalo se to v 15.00 cca, byl jsem na pohotovosti a tam mne poslali domů po vyčištění , teď když ležím tak se to spustilo znovu, beru lék xarelto na pooperační trombozu

Dobrý den, léky typu Xarelto skutečně ředí krev významně, pokud půjde krvácivou komplikaci zvládnout ošetřením, bylo by to ideální. V případě silného krvácení kontaktujte ošetřujícího lékaře a situaci konzultujte, pokud se toto nepodaří, v nejhorším případě lze na 24 hod medikaci přerušit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nguyen Ngoc Quan7. 3. 2020

Dobrý den já jsem byl včera v Německu a potom jsem se vrátil domů a v noci jsem hodně kašlal a když jsem kašlal, tak mi bolely ledviny a nemohl spát ,tak jestli musi jit k doktorce na kontrolu.

Dobrý den, pokud jste cestoval a máte silný dráždivý kašel, lékaře nenavštěvujte fyzicky, kontaktujte svého praktického lékaře telefonicky. Pokud svého praktika nemáte či jste ho nezastihnul, využijte doporučená telefonní čísla, kde vás budou informovat o dalším postupu. Speciální linka SZÚ ( Státní zdravotní ústav) - 724 810 106 nebo 725 191 367 která je provozu nonstop. Pokud jste z okolí …

Jana6. 3. 2020

Dobrý den, již cca 3 měsíce mě trápí tlak(jakoby kámen) v oblasti žaludku, dříve občas, poslední týden nepřetržitě, nic nepomáhá, beru Omeprazol 20mg 1-0-1, endoskopie naprosto v pořádku, krev pouze zvýšené leukocyty a na UTZ cysta na játrech 4cm, ta ale prý není příčinou bolesti. Můžete mi prosím poradit co dál? Děkuji předem

Dobrý den, pokud máte endoskopické vyšetření zcela v pořádku, užíváte maximální dávku léků na onemocnění, která jsou indikována při vředové chorobě či refluxu a obtíže stále přetrvávají, může být příčinnou něco jiného než je onemocnění žaludku či jícnu. Velmi časté jsou tyto obtíže u lidí, kteří mají stres či úzkostné obtíže, zkuste se zamyslet nad tímto důvodem. V tomto případě by bylo vhodné…

Petr4. 3. 2020

Dobrý den, již nějakou dobu mě trápí krvácení z nosu, hlavně ve spánku nebo možná těsně před probuzením. A ráno při polykání cítím v puse, resp. v krku krev. Také se mi objevují červené tečky různě po těle, hlavně na nohách. Chtěl bych se zeptat jestli to může být hematologický problém. Chodím na preventivní prohlídky a k výsledkům krve nikdy praktický lékař neměl připomínky Děkuji předem za…

Dobrý den, izolované krvácení z nosu by mohl být ORL problém, pokud máte po těle červené tečky, které tam nepatří, nedá se vyloučit i celkový krvácivý problém. Váš praktik by měl odebrat základní laboratorní nález, včetně krevního obrazu a koagulace, doplnit sono břicha. Pokud budou obtíže přetrvávat i při normálním nálezu v základní laboratoři odeslat k hematologovi. S pozdravem MUDr. J.…

Terka3. 3. 2020

Dobrý den. Mám občas takový zvláštní tlak v hlavě, až mi zalehne z toho levé ucho . A také , když si lehnu na rovno na temeno, tak se mi začne hrozně točit hlava. Kam se prosím obrátit a co by to mohlo být ? Děkuji moc

Dobrý den, bylo by vhodné ORL a poté eventuálně neurologické vyšetření . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka3. 3. 2020

Dobrý den, měla jsem zvýšený počet leukocytů v krvi - 12,7. Bolela mě hlava a brala jsem Panadol (lékařka mi sdělila že to mohl způsobit), kontrolní odběr byl po měsíci v pořádku. Nemusím se znepokojovat něčím vážným? Děkuji

Dobrý den, pokud byl kontrolní odběr v normě, nemusíte se ničím znepokojovat. Uvedená hodnota leukocytů je jen mírně zvýšená a nemusí vždy znamenat přítomnost bakteriálního onemocnění . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra2. 3. 2020

Dobrý den. Dnes ráno jsem si v práci dala slabou kávu s mlékem, chvilku poté mi začalo rychle bušit srdce, nemohla jsem se plně nadechnout, měla jsem pocit na zvracení, občas se to zlepšilo, pak to nastalo nanovo, chvílemi jsem měla pocit motání hlavy, pokračovalo to až do oběda, jídlo jsem ani nesnědla jak mi bylo zle. Poté se to zlepšilo. Následně při nákupu v obchoďák mi srdce začalo bušit…

Dobrý den, obtíže, které popisujete jsou tzv. nespecifické, mohou znamenat nezávažnou indispozici, která spontánně odezní. Za těmito obtížemi může stát velká spousta faktorů, včetně stresu, hydratace, zablokování krční páteře.... S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš29. 2. 2020

Dobrý den, 4 měsíce beru Cipralex 10mg, který mi predepsali na pohotovosti, kdy jsem nemohl už zvládat svůj stav. Náladovost, vyhýbání se svému okolí, vyčerpanost, stále více práce, stěhování a sám stavím rodinný dům. Poslední 3 týdny mám problém s erekcí a dlouhou dobu trvá než dosáhnu vyvrcholení. Nikdy jsem tohle neměl a s manželkou máme docela aktivní sexuální život, a bojím se toho, že bude…

Dobrý den, ve vašem případě bych určitě doporučila konzultaci se specialistou- psychiatrem. Ten dokáže nejlépe posoudit, zdali je cipralex ve vaší situaci indikován, v jaké dávce, včetně nežádoucích účinků na erekci. Každá léčba má svoje jasná pravidla a lékař specialista vám může vysvětlit jak léky fungují, jak se vysazují, zdali není pro vás lepší jiný typ léčby, popřípadě může nabídnout…

Patricie27. 2. 2020

Dobrý den mám v poslední době problémi s dýcháním byla jsem na spirometrii a ve výsledcích se nevyznám paní doktorka mi řekla že mi ještě v březnu udělá celkové vyšetření plic RTG plic jsem měla v pořádku chtěla bych se zeptat jak to se mnou vypadá podle těchto naměřených hodnot pořád se nemůžu zhluboka nadechnout dostala jsem ventolin ale ani ten nemůžu vdechnout děkuji za odpověď co by to mohlo…

Dobrý den, k výše uvedeným číslům se lze vyjádřit velmi těžko, některé hodnoty jsou v relativních číslech, některé v procentech, pokud bychom posuzovali pouze čísla, může se jednat o tzv. restrikční poruchu, neboli možnou patologii ve velkých dýchacích cestách, ale nebo jen pouze horší spolupráci při vyšetření. K posouzení spirometrie je však nutné vidět i grafické vyjádření křivky... Takže,…

Tinka25. 2. 2020

Dobrý den,mé“nevysvětlitelné” problémy začaly před 2 měsíci a stále neustály,byli jsme tenkrát cely den lyzovat,další den jsem nesla těžkou tašku a pak jedla suši,v noci jsem zvracela a zaznamenala tlak, šel od půlky břicha dolu, kde se usadil ,jakobych tam měla kamen,neslo mi zatnout břicho,přetrvává to do teď..jen to není tak hrozny, jeli jsme před 2 mesici na pohotovost přišli na zač.z.moč.c.,…

Dobrý den, prošla jsem mnoha vyšetřeními, takže to, že by někdo přehlédnul skutečně vážnou diagnosu je nepravděpodobné, navíc ve vašem věku je rakovina děložního čípku raritní záležitostí. Pokud jste vysadila antikoncepci je pravděpodobné, že máte obtíže spojené s přicházející či obnovující se menstruací, ale na tuto otázku by vám měl odpovědět spíše váš registrující gynekolog. S pozdravem…

Antonie24. 2. 2020

Dobrý den, tři dny mě bolí pod obemi žebry. Bolest se střídá pod žebry vzadu i vpředu. Před pár dny jsem stěhovala knihy, myslíte, že to může být z namožení? Nebo je lepší návštěva u Dr ? Bolest mě někdy nenechá ani nadechnout pořádně. Děkuji za váš čas a odpověď . Antonie

Dobrý den, bolest může mít opravdu různý původ, pokud jste se "namohla ", tak by měla sama odeznít, při útlaku nějakého nervu by asi byla spíše jednostranná a časem by měla také odeznít. Při postižení například pohrudnice, by byla také jednostranná a spíše by se stupňovala, zvlášť po nádechu. Pokud se tedy bolest bude lokalizovat do spíše do jednoho místa a bude stále silná a nejhorší při…

Petr Řípa24. 2. 2020

Dobrý den,již 3 týdny mě na pravém stehně dosti pálí kůže.Místo je velmi citlivé na jakýkoliv otěr od oblečení,deky.Oblast nejeví žádné známky vyrážky ani zarudnutí.Bolest se podobá popálení,řezání,štípání,píchání.Bolest se objevila bez jakékoliv příčiny.Můj obvodní lékař mi udělal krevní testy které byli v pořádku a tím to tedy skončilo.Bohužel bolest stále přetrvává.V zaměstnání kdy se mi o…

Dobrý den, to je neobvyklý problém, napadají mě symptomy při pásovém oparu, ale to by se jistě již vysely puchýřky, možná by mohl vaše obtíže posoudit alergolog či kožní lékař, zdali se nejedná původně např. o kontaktní alergickou reakci na nějaký prací prášek či oblečení.... Zdravím Vás a přeji brzké uzdravení ať již za pomoci lékařů či spontánně. Dr. Ziková

Kristýna Jarkovská17. 2. 2020

Dobrý den, mám vážný problém, který mně trápí už přes měsíc a půl.. Začalo to po těchto Vanocich byli jsme lyžovat celý den a 2 dny potom jsem zvracela vodu a cítila jak mi jde určitý tlak z cca půlky břicha až dolů a tam se usidlil a zůstal.. Ale pálení při močení a krev v moči jsem nikdy neměla. Jela jsem na pohotovost.. Našli v moči 50 bakterií a CRP bylo 1, nasadili fluroin, nic se nelepšilo…

Dobrý den, jak je vidět, byla jste již poměrně důkladně vyšetřena, chybí snad jen zmínka o gynekologickém vyšetření, jste jistě v péči urologa. Pokud nebudete mít vysoké známky zánětu a horečky, budou třeba stačit i prostředky na posílení imunity, dostatečná hydratace, neprochladnout a nechat tomu trochu času, třeba obtíže vymizí spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Jankova17. 2. 2020

Dobrý den nemůžu skoro na nohy pálí me holení kosti těžké nohy .Dělám kuchařku cel život.Muzete mi poradit jak ulevit a popřípadě můžete mi poradit zda šedá objednat přes mail?děkuji Janková jana

Dobrý den, zkuste se objednat na vyšetření povrchových žil - venoscreen. Objednejte se na telefonu 311 55 22 12. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirka16. 2. 2020

Dobrý den. Je neděle večer a od čtvrtka od večera mě trápí občasné bolesti břicha. Bolesti nejsou strašlivě silné, jako pro klasické několikahodinové bolesti břicha. Také mám pocit na zvracení a zároveň hlad. V sobotu jsem byl u doktorky a řekla mi, že to nemůže být břišní příhoda ani apendix. Tak držím dietu. Nevíte, co to může být a jak dlouho to může trvat?

Dobrý den, může se jednat o podráždění žaludku, ať už nevhodným jídlem či virovou infekcí, která by měla sama odeznít. Po dobu obtíží dodržujte dietu a snažte se dodržet i pitný režim. Pokud budou obtíže i po několika dnech pokračovat a budou ještě intenzivnější, či budete mít vysokou teplotu a přidá se průjem či zácpa, při které nebudou odcházet plyny, navštivte znovu lékaře. S pozdravem MUDr…

Petra13. 2. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala na určité stavy, co se mi dějí asi poslední 2 roky. První a ne moc častý (nejsem příznivec alkoholu - max. jednou do roka, ale po prodělaném stavu před 2 lety jsem už neměla odvahu pít tak, aby mě následující ráno čekala kocovina). Každopádně asi se to kocoviny týká, ale dřív jsem to nikdy nezažila. Měla jsem pocit, že mi ochrnou všechny končetiny, hrozná bolest a…

Dobrý den, souvislost mezi požitím alkoholu a stavy, souvisejícími s výskytem křečí, které následují po přiložení ledu nevidím. Nejspíše máte větší pohotovost ke vzniku křečí, mohlo by to souviset s nedostatkem minerálů jako je hořčík či draslík. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš12. 2. 2020

Dobrý den. Když si lehnu na nově vyprané povlečení (vyprané i pouze jen ve vodě) tak se mi dělá po těle vyrážka - "mapa" a na jiných místech pupínky. Čím víc jsem namazaný tělovým mlékem tím je vyrážka mírnější. Už mě tato vyrážka trápí 3 měsíce, byl jsem na kožním i alergologii, kde mi udělali základní testy - zjištěna alergie na prach, roztoče a trávy. Povlečení vyprané na 60C, vyžehlené na…

Dobrý den, to je obtížná otázka, vyrážku by měl posoudit především dermatolog. Pro vás asi bude nejdůležitější dále zjišťovat a zkoušet, co nejméně vadí, od typu povlečení, prášku na praní, jaké pyžamo -materiál ? Třeba problém zmizí spontánně. Palce drží MUDr. Ziková Jana

Stanislav12. 2. 2020

Dobrý den. Cca 2 týdny zpět jsem objevil při posilování (kliky) zvětšenou cévu/tepnu z vnitřní strany horního rtu. Když najedu jazykem na cévu cítím jak pulzuje (srdeční rytmus) je horká a vystouplá. Trošku to připomíná "křečák". Céva je po celé délce rtu, někde více vystouplá někde méně, lehce mi to vadí protože mi vystouplá část (střed rtu) dře o zuby. Přišel jsem na to ve chvíli když mi ret…

Dobrý den, žilní náplň se při námaze zvýrazňuje, to je normální jev, nedá se vyloučit, že budete mít později tendenci ke vzniku varixů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela11. 2. 2020

Dobrý den, je tomu přibližně rok,co pozoruji změny vnějšího charakteru. Přibližně před rokem jsem začala mít popraskané a velmi suché rty a popraskané koutky, koutky se vždy na chvíli zahojily, ale přibližně za měsíc mi opět popraskaly. Postupně se začaly přidávat ekzémy, suché a svědivé, hlavně v oblasti krku (přední strana) a lehce na předloktí přední strany ruky. Ekzém na krku byl jednu dobu…

Dobrý den, změny, které popisujete, jsou nejspíše zejména k posouzení a léčbě kožním lékařem. Cestou praktického lékaře se jistě mohou realizovat i základní laboratorní odběry, popřípadě můžete ještě podstoupit také imunologické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana11. 2. 2020

Dobrý den, od konce prosince se potýkám s bolestmi bederní páteře, nejvíce se objevují v oblasti SI kloubu, vystřelují do kyčlí a do hýždí. Nemohla jsem pořádně sedět, chodit, jen při ležení jsem pocítila úlevu. Na začátku mě obvodní poslal na RTG, který ukázal snížení prostoru mezi L5-S1. Na to konto mi napsal pouze rehabilitace. Na bolest mi žádné léky nezabírají, tak mě obvodní na mou žádost…

Dobrý den, zkuste jiného neurologa, pokud máte zájem, objednejte se na vyšetření v naší nemocnici na lince 14 500, pokud budou delší termíny zkuste se zeptat na odpolední ambulanci, která je navíc několikrát v měsíci do 19 hodin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarmila8. 2. 2020

Dobry den chtela bych se zeptat - uz dlouho mně boli levé koleno,nekdy je to par dni a pak to na chvili povoli a kdyz jdu spat tak musim mit levou nohu skrcenou jinak mne boli koleno. Co to muze byt a kam s tym mam jit na vyšetření dekuji za odpoved

Dobrý den, navštivte ortopedickou ambulanci, pokud máte zájem, můžete se objednat na vyšetření do naší nemocnice, objednejte se na recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

XXX7. 2. 2020

Dobrý den, Můžete mi poradit na koho se obrat, když Vám řídnou a padají vlasy? Kdysi dávno jsem zkoušela kožní, nepomohlo. Děkuji za odpověď, XXX

Dobrý den, zkuste se objednat na endokrinologické vyšetření . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka7. 2. 2020

Dobry den, pred nekolika lety jsem v Praze podstoupila bandaz zaludku. Postupem casu jsem nela velke potize - denne zvraceni, rapidni hubnuti, padani vlasu - zjisteno posunuti a lehky zanet jicnu, pro nesnasenlivost vyndano ve vasi nemocnici. Krom kontroly na chirurgii (hojeni rany) jsem nikam po extrakci nedochazela. Nyni - po pul roce - zacinam mit potize. Po jidle (snazim se jist mene a spise…

Dobrý den, doporučila bych vám kontaktovat nejprve chirurgické pracoviště, kde byl zákrok proveden, tam také mají asi největší zkušenosti s případnými komplikacemi po zákroku. Gastroskopické vyšetření bude také asi nutné, buď cestou gastroenterologické ambulance či cestou původního chir. pracoviště. S pozdravem MUDr. J. Ziková

martina6. 2. 2020

Dobrý den, mám problem,když mám dolní končetiny v lidu tak mě bolí i stehna .když si stehna promnu tak tam citím takove menší uzlinky trochu to boli.děkuji

Dobrý den, váš problém opravdu touto cestou nelze posoudit bez klinického vyšetření, můžete začít u praktického lékaře. Menší uzlinky lze normálně nahmatat v oblasti třísel, pokud je jich více a jsou bolestivé, může to souviset s nějakým zánětem, často v oblasti uro či gynekologické. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kuba Vojtû6. 2. 2020

Dobrý den, zalehl jsem pritelkyni ruku a od te doby ji velice boli, je citliva na zalehnutem miste a ma krece v palci :3 Co s tim?

Dobrý den, pokud obtíže dále trvají, navštivte lékaře, nejprve můžete jít k praktikovi, který vás eventuálně nasměruje na specialistu, podle způsobu postižení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Patricie pechova6. 2. 2020

Dobrý den chtěla bych se zeptat co znamená nález na RTG plic a jestli je to vážné, jsem kuřačka a často mě bolí na plicích a lopatkách, ale crp i odběry krve jsem měla v pořádku zánětlivé parametry také tak paní doktorka mi antibiotika nedala ale bolest stále neustupuje. Vstupně zahuštěnější BV kresba bilat. Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, bohatá či zahuštěnější BV ( bronchovaskulární kresba ) může být projevem lehkého zánětu průdušek, ať už akutního ( třeba i virového ) nebo také chronického, který se může u kuřáků vyskytovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva2. 2. 2020

Dobrý den, je mi neustále nevolno, mám pocit že omdlim, pocit pálení těla, mravenčení a slabost končetin. Mám za sebou krevní odběry, sono, rentgeny. Zjištěna pouze blokace krční páteře a blokace žeber. Mám strach, že mě něco je nebo může to dělat psychika. Opravdu mám strach, že mám něco vážného. Jo děláno i EKG, Holter. Mám i průjem, občas se mi vrací jidlo.Moc děkuji.

Dobrý den, pokud jste prošla krevními odběry a celkem rozsáhlým souborem dalších dovyšetření s negativním výsledkem, není vyloučeno, že za vašimi obtížemi může být psychika. Psychosomatické obtíže se často manifestují trávicími problémy. Uvidíte sama, jak se budete cítit, pokud se budou trávicí obtíže zhoršovat, může vás vyšetřit gastroenterolog, pokud bude stav stejný, můžete svůj stav…

Denisa2. 2. 2020

Dobry den, chtěla jsem se zeptat na pravé noze lýtku pod kolenem se mi udělal pupínek během 4dnů se zarudnutim 1,5cm, spodina červená udělal se mi tam veliky zánět byla jsem s tím na pohotovosti vycistili zavazali ale dnes se mi udělali další 2 pupinky a opět to mám natekle a teče mi z toho hnis...

Dobrý den, vyhledejte opakovaně chirurgickou ambulanci či pohotovost. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karolína Krzyžánková1. 2. 2020

Dobrý den, je možné se objednat na sono břicha jako samoplatce ? Pokud ano jaká je cena ?

Dobrý den, ano, je možno se objednat na UZ břicha jako samoplátce, cena SONO vyšetření břicha horní + dolní polovina je 658,- Kč S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva29. 1. 2020

Dobrý den, dnes ráno mě probudila velká bolest břicha, tupá. Trvala asi 10 minut. Chtělo se mi zvracet a už asi měsíc mám průjem. Mám problémy s blokací krční a hrudní páteře.Boli mě hlava a jsem slabá.Muze to mít souvislost?

Dobrý den, zablokovaná krční páteř nesouvisí s bolestmi břicha. Pokud budou dále trvat vaše průjmy, měl by vás vyšetřit lékař, nejprve praktik, event. gastroenterolog. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarka Svobodová24. 1. 2020

Dobrý den. Je mi 64 let. Je prosím možné absolvovat preventivní vyšetření v osteologické ambulanci? Potřebuji žádanku od praktického lékaře? Děkuji

Dobrý den, preventivní osteologické vyšetření t.č. nelze absolvovat s prostředků veřejného zdravotnictví, dokonce nelze absolvovat ani preventivní denzitometrické vyšetření. Na denzitometrické vyšetření ( což je jakýsi " základ" před osteologickým vyšetřením) Vás ovšem může zaslat praktický lékař, gynekolog, pokud máte v anamnéze nějaký rizikový faktor- napr. užíváte léky: kortikody,…

MUDr. Andrea Skladaná
Zobrazit celý dotaz
Marcel24. 1. 2020

Dobrý den, mohu se prosím nakazit koronavirem Wu-chan či jiným svinstvem ze zásilky odeslané z Číny, putující do ČR cca. 2 týdny a více leteckou či námořní přepravou? V zásilce se nacházejí ozdobné cetky, jako např. řetízek na krk, náušnice apod. nakoupené on-line v e-shopu. Předem moc děkuji za reakci.

Dobrý den, jedná se o infekci, která se přenáší kapénkovou cestou, podobně jako chřipka či jiná akutní respirační onemocnění - tedy přenosem vzduchem z okolí nakaženého člověka. Přenos infekce cestou kontaminovaných předmětů je méně pravděpodobný, ale jak sám vidíte z probíhající celonárodní diskuse, způsob přenosu infekce není ještě zcela objasněn, proto bych byla raději opatrná. S pozdravem…

Kateřina23. 1. 2020

Dobrý den. Mám syna , kterému je 17 let. Našla jsem mu malou bulku za pravým uchem. Chci se zeptat, jestli tento problém spadá pod chirurgii. Ještě jsem s ním nebyla na žádném vyšetření. Nevím,kde začít. Děkuji za vaší radu. Kateřina Pilská

Dobrý den, vezměte syna na chirurgii . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Helena21. 1. 2020

Dobrý den, bolí me dost jeden zub, pan doktor říkal, že je třeba vyčistit kanálky a dat korunku s čepem. Bohužel tento zákrok se nedá bez anestezie lokální. Mohu se zeptat zda mužu Mít injekci a nebo jinou umrtvovaci metodu? Beru citalec 30mg na uzkosti a 0,25 mg neurol Děkuji.

Dobrý den, vaše chronická medikace nebrání podání lokální anestezie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta19. 1. 2020

Dobrý den , mám doraz nebo spíše velký problém s Tatínkem , je to silný diabetik nechce pořadně jíst a tím pádem neužívá inzulin už z cukrovky už nemá nohu , poslední dva dny mu není dobře , stále ho bolí klouby je malátný stále mu něco padá z rukou a je bledý a začal mít problém s toaletou prostě to nedoběhne třeba během hodiny 2x a pak celí den jde zase normálně , chtěla bych se zeptat na…

Dobrý den, určitě neprodleně navštivte jeho ošetřující lékaře, můžete začít praktickým lékařem, který tatínka klinicky vyšetří a minimálně odebere glykemii a moč, praktik by měl posoudit zdali tento stav půjde vyřešit ambulantně či hospitalizací. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna18. 1. 2020

Dobrý den, mám otázku ohledně očkováni a cesty do Thajska. 13.2 odlitam na 20 dni do Thajska. Bohužel jsem od 10.1 do 16.1 měla atb , prodělala sem anginu, co se ale nestalo, včera mi doktorka řeka ze mám zápal plic (pouze pravou plici) nasadila mi do 26 atb ciplox 500 mg a xorimax 500 mg. Bohužel jsem měla jít 13.1 na očkováni žloutenka A a břišní tyfus, to se ale kvůli nemoci nestalo. Vůbec…

Dobrý den, na otázku zda vůbec jezdit do Thajska, by vám měl odpovědět nejlépe váš ošetřující lékař, který indikoval ATB terapii, zná váš klinický, laboratorní i RTG nález. Já bych vám doporučila spíše neletět, léčba většího zánětu plic vyžaduje čas a dále i rekonvalescenci, která může trvat 2-3 týdny a v tomto stavu samozřejmě není ani vhodné očkovat. Obecně, co se týká specifického…

Lukáš Hejduk17. 1. 2020

Dobrý den, Chtěl bych se vás zeptat.. Jednoho dne v pátek měl kamarád oslavu měl jsem asi dvě piva a a v ten večer jsem vykouříl více cigaret než obvykle.. Oslava byla venku takže jsem nejspíš nastydl, druhý den mě bolelo v krku a byl jsem unavený třetí ten to bylo lepší až na to že jsem asi dvakrát odkašlal takový hlen do černá.. A teď v týdnu asi čtyři dny,vždy rano když se vysmrkam(mám rýmu)…

Dobrý den, myslím, že se nemusíte bát něčeho vážnějšího, pokud jste nastydl a máte nějaký zánět v nose, může se to projevovat i smrkáním s příměsí krve '( a když jste to spolknul, tak jste vyplivnul tmavý hlen. ) Pokud bude produkce krvavých žilek stále pokračovat, navštivte ORL ambulanci. P.s. ve vašem věku ještě rakovina plic nehrozí, což neznamená, že kouření je jeden z nejnebezpečnějších a…

Michal15. 1. 2020

Dobrý den , je možnost u vás nemocnici u notebooku využít WiFi připojení ? Dekuji

Dobrý den, volná wifi pro pacienty Nemocnice Hořovice je NH-freewifi bez hesla a je dostupná ve všech veřejných prostorách a odděleních. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Míša13. 1. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám jít na ultrazvuk břicha a začala u mne menstruace, vadí to?

Dobrý den, na klasický ultrazvuk břicha můžete klidně jít i když máte menstruaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka Chadrabová12. 1. 2020

Dobry den,chtela bych poprosit o radu ,otec je po operaci strev a brisni aorty ,bere injekce na redeni a zacali se mu delat cervene skvrny na chodidlech ,lupou se a boli ho paty ,nevíte z ceho by to mohlo byt ,predem dekuji za odpověď

Dobrý den, obtíže které popisujete, spíše nesouvisí s aplikací nízkomolekulárních heparinů ( injekcí do břicha), bylo by vhodné navštívit vašeho ošetřujícího lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

JAROSLAV12. 1. 2020

Dobrý den každé ráno mě bolí v krku už cca 2 měsíce musím se nějak objednat nebo můžu prostě přijít děkuji

Dobrý den, pokud vás bolí v krku, můžete se dostavit na ORL ambulanci do naší nemocnice kdykoliv, bez předchozího objednání, ordinace se nachází v přízemí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška11. 1. 2020

Dobrý den, již několik let mě trápí gynekologické záněty (Candida albicans), na které lokální léčba nezabírá. Stejně tak nepomáhá Candivac ani Diflucan braný jednou měsíčně. Letos v létě se k problémům přidaly také záněty krčních mandlí (pálení v krku, tvorba čepů), bílý povlak při kořeni jazyka a nepříjemný zápach pokožky hlavy již v den umytí. V dětství jsem trpěla na angíny, v pubertě…

Dobrý den, ve vašem případě bych se nejvíce zaměřila na léčbu recidivujících gynekologických zánětů, poraďte se se svým ošetřujícím gynekologem, existují snad i možnosti autovakcíny, ale to musí indikovat váš gynekolog. Pokud jste měla záněty v ORL oblasti před půl rokem a jste imunologicky v pořádku, nevidím důvod proč odstraňovat mandle, nález prodělané EBV infekce má většina populace,…

Pavel Divin9. 1. 2020

Dobrý den, už týden se budím bolesti nohy. Bolest jde od kyčle přes stehno, lytko až ke kotníku. Bolest mám i přes den, momentálně právě teď. Stehno mě pálí a lytkova kost bolí jako čert. O achylovce ani nemluvím. Záda mě nebolí, jen ta noha. Při natahnuti nohy ke kroku mě šíleně pichne za kolenem. Jim šest a víc brufenu denně abych mohl fungovat v práci a v noci se vyspal. Prosím o radu. Divin…

Dobrý den, musíte co nejdříve navštívit lékaře, nejlépe neurologa či ortopeda. Pokud jsou vaše bolesti takto akutní, v naší nemocnici můžete využít Centrální příjem, který je funguje 24 hodin denně a věnuje se akutním pacientům. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana9. 1. 2020

Dobrý den, už 4. den se mi mota hlava, chvílemi je to lepší a pak se to vrátí a opět se mi mota. Je to pocit malatnosti ale vše zvládam normálně. Začíná mě to ale znepokojovat a jsem kvůli tomu nervózní. Muže to byt skriplym nervem, nebo stresem? Děkuji předem za odpověď

Dobrý den, příčin může být více, některé mohou být opravdu nezávažné, jako třeba zablokování krční páteře, které často bývá spojeno i se stresem. Zkuste si zacvičit, uvolnit se, pokud obtíže budou stále přetrvávat, je na místě vyšetření lékařem, neurologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Domca9. 1. 2020

Dobrý den chtěl bych se zeptat dnes v noci jsem si šel lehnout a když jsem si lehnul na záda a chtěl usnout tak mi něco prasklo v trojúhelníku poté mi začlo neskutečně busit srdce a asi tak 1hod jsem se klepal strašně moc a bylo mi na omdlení žádné bolestí jsem neměl ani nemám mohlo by se jednat o prasklý vřed ? Ale ten prý bolí když praskne mám hodně velký problémů s páteří tak je si to není od…

Dobrý den, pokud jste cítil prasknutí, bylo to nejspíše vertebrogenní ( od zad ), pokud by vám prasknul žaludeční vřed, tak by to samo nepřešlo, jedná se o náhlou příhodu břišní, která se vyvíjí během hodin a jistě by předcházely nějaké obtíže, nechutenství, zvracení... což by bylo ve vaše věku raritní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika8. 1. 2020

Dobry den, jsou to asi 3 tydny, co se mi hrozne vytvorilo novych pih. I pres noc. Rano vstanu a mam 3 nove na ruce. Sla jsem na kozni. Tam pry kdyz jsou to male pihy /jak ktere, nektere jsou milimetrove, jine trosicku vetsi/ ze to neni nic. Ze se to neda nejak omezit, ovlivnit. To je mi jasne, ale nelibi se mi velky pocet novych. /Jsou na nohach, rukach, brise./ Dle kozniho tedy to neni nic…

Dobrý den, věřila bych kožnímu lékaři, minimálně by měl poznat, zdali se jedná o pihy. Pokud chcete poznat jiné stanovisko, můžete navštívit jiného kožního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Slavětínská Pavlína7. 1. 2020

Dobrý večer, obracím se s dotazem zda by mi vaše nemocnice nemohla pomoci.Zřejmě bych potřebovala přijmout na pár dní a vyšetřit u vás kde píšete o lidském přístupu a vstřícnosti.Už rok mám potíže buď z gynekologického či urologického důvodu, nikde mi nedovedou pomoci a říct co mi je a dostalo mi to až do takového psychického stavu že z toho mám těžké depresivní stavy a už 4měsíce velké bolesti…

Dobrý den, pokud máte vleklé obtíže, zejména s páteří a ambulantní léčba vám nepomáhá, byla by tu možnost objednat se k hospitalizaci např. na neurologické oddělení, kde můžete absolvovat sérii infuzní terapie a zároveň by šla eventuálně doplnit nějaká další vyšetření přes konsiliární lékaře. Podmínkou hospitalizace z tohoto důvodu, je vyšetření a doporučení k hospitalizaci lékařem z…

Julie7. 1. 2020

Dobrý den , prosím Vás chtěla bych se zeptat .Jestli jsou v pořádku hodnoty krve- S_AST 0,19 - ukat/l ,S_ALP 0,68 - ukat/l ,hematokrit 0,390 - , albumin,kreatinin 0,50- gmol . Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, uvedené hodnoty jsou v mezích normy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana5. 1. 2020

Dobry den, z DEXA scanu - v r. 2019 - mi bylo sdeleno, ze mam hranicni osteoperozu v lumbarni casti patere (vyjma L1 a L2, kde jsou vysoke hodnoty BMD) a take v kycli osteopenie a osteopenie ve femoralnim krcku. Je mi 50+, dlouhodobe na bezlepk. diete (diag. celiakie); dietu dodrzuji. Byl mi predepsan lek (ziji v zahr.) : the i Cal- D3 1000 mg/880 IU (zvykaci tablety), 1/2 tbl rano a 1/2 tbl…

Dobrý den, Calcii carbonici je dobře vstřebatelné, standardní substituce je 500-1000 mg vápníku denně ( já spíše používám 500mg + přísun stravou) ve večerní dávce. Není potřeba brát další vápníkový preparát navíc. Kontrolní DXA bych doporučila max. do 2 let. Ve vašem případe bych se určitě nespoléhala pouze na přísun vápníku stravou. Je potřeba počítat i s variantou, že samotná substituce…

MUDr. Andrea Skladaná
Zobrazit celý dotaz
Milan3. 1. 2020

Dobrý večer po probuzení mě začala bolet práva polovina hrudníku při nádechu zhruba od žeber až po rameno přijde mi že se nemohu ani z hluboka nadechnout ve stoje se trošku uleví a když si lehnu je ta bolest tak intenzivní že se nemohu skoro ani nadechnout ale po nějaké době se opět trošku uleví prosím co by to mohlo být bylo to z ničeho nic Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud vaše obtíže trvají, je nutné klinické vyšetření. Lékař by měl např. rozlišit zánět pohrudnice či akutně vzniklé vertebrogenní obtíže. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarka22. 12. 2019

Dobrý den. Může se něco stát při vdechnuti vody s trochou šampónu, který tekl z hlavy? Nevím zda k vdechnuti došlo, kaslani poté se neobjevilo. Může se něco stát? Je nějaký přípravek na vyčištění plic nebo se to odtud dostane samo? Popřípadě jaké mohou být příznaky následků? Muze dojít k zápalu plic? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, pokud jste ani nezakašlala, spíše jste trochu té vody spolknula, nic závažného nehrozí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarka20. 12. 2019

Dobrý den.  Lze se nějak nakazit od takového toho hnědého malinkateho hmyzu? Nejspíše octomilky? Pokud sedla na jídlo a to bylo následně snězeno. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. 

Dobrý den, nákazy se bát nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristy19. 12. 2019

Dobrý den,od září se léčím s plísní,kterou jsem chytila od zvířete.(na kůži-nohy,ruce) Používám nějakou vodičku+mast.Asi po měsíci léčby jsem zjistila, že mám zvýšený výskyt chloupků na obličeji, krku,ale že se mi tvoří nové chloupky i po celém těle,kde dříve nebyly.Hrozně mě to vyděsilo, že to přišlo tak rychle a nečekaně.Stále jsem pátrala po možné příčině, že z ničeho nic takové množství…

Dobrý den, musím říci, že jsem se ještě nesetkala s tím, že by někomu rostly chloupky po nějaké masti. Kdyby vaše obtíže vznikly pouze v souvislosti s aplikací masti, dalo by se předpokládat, že časem zase zmizí, pokud užívání ukončíte... Na vašem místě bych se nechala především vyšetřit hormonálně, můžete začít cestou gynekologa, který vám provede rozbor pohlavních hormonů a vyloučí tuto…

Jarmila15. 12. 2019

Dobrý den. Může být o obézních lidí po celém těle hodně bouliček - malinkých, pohyblivých. Je jich přes 150 cca. Skoro všude. Je to tuk? Kdyby to byla lipomatóza, asi by byly velké a viditelné, ne? Tyto jsou malinké, do 1 cm. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, ano, nejspíše se bude opravdu jednat o běžnou obezitu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Roman14. 12. 2019

Dobrý večer, Bydlím ve Skotsku a chtěl bych se zeptat na jedno a to na českou poradnu co se tyče velkého tlaku. Byl jsem u lékaře protože se mi zničeno nic začala motat hlava, bolení hlavy a cejtit trochu brnění do ruky. Změřil mi tlak a cukr Tlak jsem měl 150 Cukr v pohodě Byl jsem i na měření oči jestli zrak ale to prej taky dobrý Co se tyče bolení hlavy, tak me poslal do tunelu na…

Dobrý den, vysoký krevní tlak se nestanovuje z jednoho měření, 150mmHg jako systoly, také není zase tak vysoká hodnota, která by vysvětlovala bolesti hlavy či poruchy zraku. Vhodné by bylo pravidelnější měření krevního tlaku, můžete si zakoupit tlakoměr v lékárně a měřit krevní tlak pravidelně 2x denně či při bolestech hlavy a záznam přinést ošetřujícímu lékaři. Nicméně pokud máte stále bolesti…

Simona11. 12. 2019

Dobrý den, Už dva roky mě trápí zvláštní bolest po dlouhém mluvení někde vzadu dole v krku, jako bych tam měla něco namožené, byla jsem na alergologii a tam jsem dostala prášky, jsem alergická na prach, roztoče a zvířata co chováme venku, ale necítím, že y se to nějak projevovalo. Už rok prášky neberu, byla jsem těhotná a kojím, teď mám podezření na poruchu štítné žlázy, nevíte o co by se mohlo…

Dobrý den, to vypadá spíše na problém s hlasivkami, navštivte ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ján Horcar11. 12. 2019

Dobrý deň měl bych dotaz na leve strane hrude cca 3/4cm pod klicni kosti spíš k středu hrudníku se mi udelala bôle ale skôr ako zdurene to vipada nebolí to ani iné príznaky nepociťujem oco by se mohlo jednať děkuji za odpověď

Dobrý den, tento nález nelze bez klinického vyšetření posoudit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

F11. 12. 2019

Dobrý den. Na kůži nad klouby u ruky jsou červené fleky. Jsou zde přes půl roku. Občas tam nejsou vůbec. Neboli ani nesvědí. Může o něco jít? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, o nic závažného se jednat nemusí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan Kovařík11. 12. 2019

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na léčbu žaludeční gastritidy a dvanácterníkového vředu. 6.1 jsem objednány na kontrolní gastroskopii, bohužel to je skoro až za měsíc. Poslední týden mám problém s nechutenstvím a bolesti v oblasti hrudi. Chci se zeptat, jestli mi nedoporučíte nějaký volně dostupný lék, který by mi pomohl. dlouhodobě užívám Helides 20 mg 1-0-0. Za odpověď děkuji.

Dobrý den, Helides je dobrý lék, užívejte ho dál, možno užívat i 2x denně, v lékárně je možno zakoupit Maalox suspenzi, která je volně dostupná a měla by být jako doplˇkový lék k vašim obtížím. S pozdravem MUDr. J. Zikoavá

Jana10. 12. 2019

Dobrý den. Jak se projeví mikrozanety na pokožce hlavy, popř zánět? Muze to byt větší citlivost, mírně svědění? Je to nějak nebezpečné? Jak se to řeší? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, může se jednat o zvýšenou citlivost na nějaké kosmetické prostředky, pokud budete chtít problém řešit, navštivte kožního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matyáš10. 12. 2019

Dobrý den. Dá se považovat za chronickou rýmu celoroční občasné smrkání? Tj. Rýma neteče, nos, není ucpaný (jen obcas). Je to chronická rýma nebo je to běžné? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, občasné smrkání může být běžným nálezem po celý rok, ve vašem věku by přicházel ještě v úvahu alergický poklad obtíží. M"žete se objednat na alergologii i do naší nemocnice, objednejte se na vyšetření na recepci na lince 14 500 k MUDr. Maškové. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana10. 12. 2019

Dobrý den chtěla bych se zeptat, mam tatínka po mozkové mrtvici, chtěla bych ho dostat k Vam na rehabilitaci, je někde ke stažení žádost. Děkuji Tancošová

Dobrý den, pokud máte zájem o rehabilitaci v Rehabilitačním centru Jana Calty, otevřete webové stránky RNB -Berounské nemocnice a tam skutečně najdete v dokumentech ke stažení tuto žádost. Další podrobnosti zjistíte na přiložených telefonních číslech. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

Jana8. 12. 2019

Dobrý den. Když se zvednou chodidla, projede tlak celou holenní kostí. Je to skutečně běžné? Také bolest při záklonu hlavy - začne tlak při záklonu hlavy jen na levé straně krku, může jít ještě o něco jiného kromě zablokované krční páteře? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, ve vašem věku to bude s největší pravděpodobností svalovou dysbalancí či zablokovanou páteří. Prevencí i léčbou je pohyb. S pozdravem MUDr. Ziková

Zuzana Tulejova7. 12. 2019

Dobrý večer přeji, prosím pane doktore mám problém boli má už dlouho na levé straně pod zebrem a někdy má to nebolí a boli má zase zadá na levé straně při konci žeber ked sa pohnem viac na pravu stranu boli to ale ked na levou nebolí a ked zase sedím tak mne to boli pod zebrem levim bola som aj na utrazvuku a slezinu mám pořádku není zvětšena teplo mi na to pomáhá prosím poraďte mi.

Dobrý den, pokud jste již byla na sonu břicha a to je v pořádku, bolesti jsou vázané na polohu a vyskytují se občas, bez stálé progrese, může se nejspíše jednat o bolesti od páteře, zablokovaný hrudní nerv, měla byste navštívit neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Julie5. 12. 2019

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se jen zeptat. Několikrát denně mě píchá v pravém podžebří,občas nad pravou kyčlí a přidá se taková tupá bolest pod žebry na pravé straně tam , kde si dám ruce v bok neumím to přesně popsat omlouvám se. K tomu mě bolí záda už docela delší dobu , ale ted se to nějak zhoršilo tak nevím jestli to může mít spojitost . Moc Vám děkuji za radu .

Dobrý den, váš nález se bez klinického vyšetření posoudit validně nedá, obtíže mohou být způsobeny nejčastěji onemocněním páteře, zablokovaným nervem , ale také onemocněním žlučových cest, ledvin, pohrudnice atd. Takže, pokud se obtíže budou zhoršovat, dostanete-li zároveň teplotu či pocit na zvracení, navštivte určitě lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Darkon1. 12. 2019

Druhy den pri vydechu a nadechu citim chrceni na prave strane hrudniku. Nenuti ke kasli. Je to doprovazene ostrou vystrelujici bolesti k lopatce, ktera mi brani v dychani, nemuhu se nadechnout kvuli te bolesti. Nejhorsi je tento stav, kdyz lezim. Jedna se o prochlazeni, nebo radeji navstivit lekare?

Dobrý den, v případě bolestí vázaných na nádech a nucení ke kašli, vám určitě doporučuji návštěvu lékaře - praktik, centrální příjem nemocnice či pohotovost, je třeba vyloučit zejména onemocnění pohrudnice, pro které jsou tyto obtíže typické. Nejčastěji se jedná o zánět, který se dá léčit, ale další závěry již musí vyvodit lékař, který vás vyšetří. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana29. 11. 2019

Dobrý den. Může se stávat, že jsou občas nohy studené? Je to většinou i doma pokud je trochu zima, nebo ve zpocených nohách, venku na chladnu v botech, atd. Děje se to již delší dobu. Je to běžné, že se např. hůře prokrvují díky obezitě? Nebo se to děje u všech lidí. Popř. může to souviset s nějakou nemocí, př. ateroskleróza? Občas bolí chodidla, ale to asi bude souviset se zkrácenými vazy. Může…

Dobrý den, studené nohy mohou lidé občas mít, zejména ženy a nemusí to znamenat nic vážného, s obezitou to nesouvisí. Chladné nohy a neprokrvené nohy mohou být i příznakem aterosklerózy, ale ve vašem věku bych to určitě nepředpokládala. Můžete se zkusit v lékárně koupit přípravek z Gingo biloba. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Mareckova29. 11. 2019

Rada bych se optala, zda je mozne u Vas podstoupit angiologicke vysetreni. Mnohokrat dekuji za odpoved.

Dobrý den, na vyšetření cév se můžete objednat na lince 311 55 22 12, zejména zdali chcete vyšetření hlubokého žilního systému či funkční vyšetření povrchového žilního systému / MUDr. Ziková/, pokud máte zájem o vyšetření tepen či se chcete objednat na operaci varixů, objednejte se přes recepci k MUDr. Valešové. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klara29. 11. 2019

Pokracovani:byla jsem na chirurgii, orl, infekcnim oddeleni , neurolozky a ortopeda - nikde zatim nic nezjisteno pouze na infekcnim krev v moci ( pry zpusobena nejspise vytokem , pred tydnem jsem prestala kojit, mleko se stale tvori ale pry se telo asi pripravuje na mestruaci) kojila sem pres rok. Vubec nevim co se sebou - ma gynekolozka usoudila ze jsem si bolest uzlin vsugerovala a dala mi…

Dobrý den, vyčkejte ještě vyšetření gastroenterologem, pokud ani on nic nezjistí, budete alespoň vědět, že nějaké závažné onemocnění nyní zřejmě nemáte. Možná, že jen potřebujete časový odstup.. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klara29. 11. 2019

Dobry den , uz nevim kam se s obratit. Pred mesicem, jsem si nahmatala bolestive uzliny v podpazi a trislech + jsem mela zelenou stolici. Pani doktorka me neprohmatala a nasadila Doxyhexal na lymfadenopatii. Byla jsem uzkostna a presvedcena ze mam rakovinu prsu a psychicky se zhroutila. Brala jsem ta antibiotika ale bylo mi cim dal hur, tak me odeslali z pohotovosti na internu kde mi dali kapacku…

Dobrý den, ohledně zvýšených jaterních testů a dovyšetření příčiny průjmů by byla vhodná návštěva na gastroenterologické ambulanci. Je možné, že jste prodělala virové onemocnění, které se jen pomalu zlepšuje, ale pokud se necítíte dobře a stále máte obtíže, byla by tato návštěva vhodná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva27. 11. 2019

Dobrý deň, som po operácii kolena, po 2 týždňoch mi v kolene praskla cieva, koleno sa mi naplnilo krvu, tak mi museli vyberať. Po vpichoch mi ostať veľký hematom. Som aj hematologicky pacient.. Mávam zvýšené trimbocyty, užívam stadypirin. Konecne sa mi upravil krvný obraz. Trombocyty na 442,fibrinogen 3,15, len d dimer mi opäť stúpol po tyzdni z 2,48 na4, 6...a crp na 20. Môže to byť tým ze telo…

Dobrý den, to je skutečně složitá situace, pokud nastane nějaká krvácivá situace, léky na ředění krve se zpravidla vysazují, ale pokud vaše hematoložka nechce stadypirin vysadit, pak je třeba to respektovat. Zvýšená hodnota D-Dimeru jistě souvisí s přítomností hematomu. Myslím, že se nemusíte bát, koleno se uzdraví, jen to třeba bude trvat o trochu déle. S pozdravem MUDr. J. Ziková

King26. 11. 2019

Dobrý den, v podpaží jsem si včera našel na pohmat bolestivou zvětšenou uzlinu. Tak bych se chtěl zeptat jaká může být příčina a jestli se může jednat o něco závažnější. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, lymfatické uzliny jsou součástí našeho imunitního systému, pokud máte zvětšenou , bolestivou uzlinu, může to znamenat reakci vašeho imunitního systému na nějaký podnět, nejčastěji infekci. Stav se může upravit spontánně, pokud bude uzlina dlouhodobě bolestivá, navštivte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alex23. 11. 2019

Dobrý deň, ako mám liečiť halitózu spôsobenô VSC? Ďakujem

Dobrý den, halitosa, neboli zápach z úst je nepříjemný příznak, který má svůj původ zejména v dutině ústní. Halitosa je výsledkem mikrobiálního rozkladu organických látek, kterým vznikají aminokyseliny obsahující síru, které jsou nejvíce zodpovědné za zápach. Rozklad těchto látek je dán nadměrným výskytem bakterií, které jsou v oblasti sliznice hřbetu jazyka, v mezizubních prostorech a vytváří…

Michaela20. 11. 2019

: Dobry den, nevim zda s tímto problémem mam navštívit lékaře ... citim se unavena ale tolik nespim...už několik dni do sebe nemohu dat ani sousto jidla ... malo i pojí ale vse mi vyvolá zvracení a nechuť ... motá se mi a boli me neustale hlava a stane se mi ze se zacnu klepat a zamlzi se mi pred ocima ... stane se mi ze me zacne tupě bolest nad pupikem a ty bolesti trvají vzdy tak hodinu ...…

Dobrý den, mám málo informací, abych se mohla validně vyjádřit, může se jednat o mnoho věcí, vedlejší účinky léků, projev nějaké počínající nemoci, virozy, ale také projev stresu či úzkosti. Podle dalšího vývoje uvidíte, která možnost je nejpravděpodobnější. Prvně jmenované možnosti za návštěvu lékaře stojí, stres můžete zvládnout sama či s pomocí třeba psychologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aleš18. 11. 2019

Dobrý den mam už 2,5 roku problém s polykaním nemůžu normálně polknout a hlavně při chůzi normálně mam problém polknout téměř i jídlo jakoby se mi zasekávalo v krku ale pit můžu docela v pohodě mam pořád tlaky v krku a někdy mě bolelo při polykaní v krku šel jsem na ORL a nic mi nenašli když třeba pracuji tak citím jakoby mi něco tlačilo na stěnu krční páteře docelá to bolelo a přeskakovalo…

Dobrý den, pokud jste prodělal všechna popsaná vyšetření , je malá pravděpodobnost vážného onemocnění. Neurologické vyšetření absolvovat můžete, také není vyloučeno, že obtíže mohou být i psychogenního rázu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Josef18. 11. 2019

Dobrý den, mám speciální možná i hloupý dotaz. Pokud prodělám vyšetření kolonoskopie odeberou vzorek a ten se ukáže pozitvní. Z nějakých důvodů zapomenu přijít pro výsledky. Kontaktuje nemocnice pacienta, aby si pro výsledek došel nebo to nechá bez povšimnutí? Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, pokud se chcete dozvědět výsledek vašeho histologického vyšetření, kontaktujte lékaře, který toto vyšetření indikoval. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina13. 11. 2019

Dobrý den, je možné se objednat u vás v nemocnici na sono břicha (prevence-jatra, žlučník, ledviny, slinivka, vaječníky atd. ) jako samoplatce? A kolik je případně cena? Děkuji moc za odpověď. M.

Dobrý den, ano, vyšetření je u nás možné provést i pro samoplátce, objednejte se prosím přes recepci, tel. č. 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiří Pína12. 11. 2019

Dobrý den, mám problém, jelikož jsem si zlomil loket na levé ruce a bohužel to nejsem schopen kvalitně cvičit a měl jsem ne 172 Stupňů, ale jen od 30 stupňů méně, ale nyní při dlouhodobém cvičení nejsem schopen dosáhnout úhlu 172 stupňů, ale jen 166 stupňů a tedy má otázka jest, co s tím dělat? Děkuji a s pozdravem Jiří

Dobrý den, obraťte se na rehabilitačního lékaře. Můžete se objednat i v naší nemocnici, na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana10. 11. 2019

Náhodně jsem se dozvěděla,že v nemocnici Hořovice provádí lékařka operace očních víček. Můžete mi tuto informaci potvrdit a na koho se obrátit. Děkuji

Dobrý den, ano, v naší nemocnici provádíme operace očních víček. Pokud máte zájem, objednejte se ke konzultaci k MUDr. Olšavové na telefonním čísle: 311 559 822. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Václav Paďour10. 11. 2019

Co se může stát pokud sem si vzal v jednom dnu 2 prášky na vysoký tlak ráno a večer

Dobrý den, může se stát, že budete mít nižší krevní tlak, pokud se budete cítit dobře, dbejte na pitný režim a raději vynechte výlety či nějaké jiné aktivity. Pokud se nebudete cítit dobře, motání hlavy či pocit na zvracení, raději navštivte lékaře či pohotovost. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa7. 11. 2019

Dobrý den, od včerejšího večera mi hrozně duní v obou uších, chtěla bych se zeptat zda mám přijet do vaší ordinace nebo lze něco koupit v lékárně? Předem děkuji

Dobrý den, raději navštivte ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka5. 11. 2019

Dobrý den. Já, 25, špatná stava, ale snaha o zlepšení, sedavá práce, málo pohybu, častý stres. Problémy se zácpou, tvrdá stolice (malé oddělené kusy, nepravidelnost), občas krev, patrně související s tvrdostí stolice, mnohdy pak bolest konečníku a svědění. Se situací pomohla vláknina, vždy však absence pocitu dokonalého vyprázdnění. Jednou za čas bolestivé nucení na stolici, stav přestane po…

Dobrý den, příznaky, které popisujete mohou být skutečně projevem onemocnění střev, zejména tzv. nespecifického střevního zánětu a kolonoskopické vyšetření je zcela namístě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Janka3. 11. 2019

Dobrý den, nevím, kam přesně zařadit svůj dotaz, jelikož přesahuje asi více oborů, ale necelé 2 roky mě trápí veliká svalová slabost, na odborné neurologii mi byla diagnostikována funkční porucha hybnosti, ale ve mně pořád hlodá, jestli to není paraneoplastický syndrom. Jsem pořád hrozně vyčerpaná, spím i 16 hodin, v posledních měsících se přidala dušnost (hlavně vleže, ale i např. při uklízení a…

Dobrý den, rakovina plic je ve vašem věku spíše raritní záležitost, vzhledem k tomu, že jste sledována na plicní ambulanci, je velmi málo pravděpodobné, že by plicní lékař přehlédnul nějakou vážnou patologii. Pokud se cítíte nepřiměřeně vyčerpaná, měla byste absolvovat alespoň základní laboratorní odběry např. cestou praktického lékaře. Dušnost v klidu vleže může být i záležitost např.…

monika31. 10. 2019

Dobrý den,v létě jsem se všimla zvýšeného množství chloupků po těle, nově začaly růst na rukách, obličeji, nose..Mám problémy s hyper. moč. a beru Spasmed.Mohou být problémy spojené s užíváním tohoto léku? dříve jsem se chloupků nevšimla a navíc mi rostou čím dál rychleji.Tento týden jsem se i všimla většího množství chloupků po celém obličeji,čele, krku pomalu rostou až na hruď. Nejsou silné,ale…

Dobrý den, předchozí specialisté měli pravdu, vaše obtíže opravdu vypadají jako hormonální problém, který byste měla jistě řešit. Pokud váš gynekolog nechce vyšetřit hladiny hormonů, objednejte se jinak. V naší nemocnici máme gynekologickou ambulanci, která se věnuje mladistvým ( MUDr. Teslík, MUDr. Hubová), pokud chcete na vyšetření k nám, objednejte se na vyšetření na lince 14500. S…

Jana29. 10. 2019

Dobrý večer. Ešte koncem leta mne neco pichlo do nohy na litku ale nevim co to bilo udelali jse hneď fialový flek a od ti doby se toho nemuzu zbavit. Tedkom mam opuchlou nohu celou a mam porad červený flek. Bila jsem stim u lekare tak vylúčili trombozu a oni sami nevedi co to je dali mi krém na mazani ale to nepomáha vubec už jsem zoufala a docela uz mam strach co mi je dekuji

Dobrý den, navštivte kožního lékaře, aby nález klinicky posoudil, také nebude na škodu odebrat protilátky na průkaz boreliózy, možno i cestou praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Márie29. 10. 2019

Dobrý den.Chci se zeptat,jestli obvodny lekar muze predepsat lek Concor,.Pouze 2 tydny se u mne objevil vysoky tlak a tep ,s hodnotou občas 145/90 100,lekar mi ihned predepsal lek Concor.Byla jsem take na ekg a vse v poradku.Dekuji...

Dobrý den, účinnou látku bisoprolol, která existuje i pod názvem Concor, může praktický lékař předepsat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana23. 10. 2019

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Beru euthyrox 50. Mám nějaké uzlíky a sníženou funkci štítné žlázy. Nyní jsem htela jít na tetování. A všude čtu že se musím poradit s doktorem. Jaké je prosím riziko. Co mě hrozí. Děkuji mnohokrát.

Dobrý den, bezprostředním a asi největším rizikem po tetování bývá zanesení infekce, většinou stafylokokem, která v extrémním případě může vést i k rozsáhlé otravě krve v podobě sepse, která může dotyčného ohrozit i na životě, musím konstatovat, že podobný případ jsme v naší nemocnici již měli. Proto je důležité vědět, kdo zákrok provádí, zdali je dbáno na přísnou hygienu s dostatečnou…

Veronika Kavalírová21. 10. 2019

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli je helicid návykových. Přítel ho už užívá několik let.kdyz si ho ráno nevezme tak je mu špatně. V případě že je návykový,jestli je nějaká náhrada. Děkuji kavalír

Dobrý den, Helicid ( omeprazol) je v současné době jeden z nejúčinnějších léků na choroby trávicího traktu, ovlivňuje sekreci žaludeční kyseliny a jeho účinek je prokázaný u chorob jako je vředová choroba žaludku a dvanácterníku, refluxní ezofagitis, spojená s pálením žáhy a postižením sliznice jícnu či jako prevence postižení žaludeční sliznice při současné terapii léky, u kterých je prokázáno…

Ilonaa18. 10. 2019

Dobry vecer. Nevim kam tento problem zaradita za jakym dr jit pro radu. Uz delsi dobu se mu stava, ze se mi dela mokro mezi pulkami na zadku. Nenu to pot, je to jine mokro. Vetsinou se mi to stava zasadne kdyz vykonam velkou potrebu a i kdyz se dukladne utru, do 20min citim zas mokro mezi pulkami. Kdyz se po wc osprchuju/vykoupu, tak se to nedeje, ale jen co si dojdu na velkou, zas po chvilce…

Dobrý den, můžete se svěřit nejprve praktickému lékaři, nebo se rovnou objednat na proktologii, možná, že se o třeba skryté hemorhoidy jednat bude. V naší nemocnici se můžete objednat na proktologickou ambulanci - MUDr. Cajthaml, MUDr. Plachý - na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Filip16. 10. 2019

Dobrý den. Je lepší vyšetření boulí v podkoží u klíčních kostíkostí podkoží na klíčních kostí praktickým lékařem nebo kožním lékařem? Na kožní jdu za 1,5 měsíce, tak bych to ukázal asi hned u něho. Může to být akutní? Boulicky boli jen na prohmatávání a nijak se nezvětšují, mám je už asi půl roku. Nebo se jedná o běžnou záležitost? Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, můžete jít na vyšetření nejprve k praktickému lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

F14. 10. 2019

Dobrý den. Je běžné zě se na dolní čelisti vyskytují různé hrbolky, hmatné cca jako 2 cm velké nepohyblivé boulicky, které tam jako patří, nejsou vidět. Četl jsem že kosti nejsou úplně rovné, tudíž tam asi patří?. A také pár pohyblivých mimo čelist - může tyto bouličky mimo čelist v podkoží vyšetřit kožní lékař? Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, může to být cokoliv, tuk v podkoží, uzliny, nález musí klinicky posoudit lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marková Žaneta13. 10. 2019

Dobrý den, měla jsem e-recept a na něm byly předepsané prášky na bolest. 1x nalgesin a 1x novalgin. Nalgesin mám. Novalgin nikde nemají. Chtěla bych se zeptat jestli třeba vi ano a jestli by se to dalo přeposlat do jiné lékárny (třeba dr. max). Hezký den. Marková

Dobrý den, v nemocniční lékárně v Hořovicích je Novalgin normálně dostupný. Můžete se pro něj kdykoliv dostavit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Filip12. 10. 2019

Dobrý den. Mohou mít boule ve tvářích pod kuzi (pohyblivé cca 5 cm veliké v obou tvářich) a na čelistí, na zádech v podkoží (malé 2 cm pohyblivé) nějaký extrémní dopad na zdraví nebo by to mohlo počkat 2-3 měsíce kdy mám cestu na kožní? Boule už mám dlouho (asi půl roku) a zatím se zvětšily možná jen trochu, tak zda by to ještě počkalo. Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, k vašim obtížím se může validně vyjádřit pouze lékař, který nález uvidí, takže, počkejte na kožní vyšetření. Mimochodem v naší nemocnici se na kožní vyšetření nemusíte vůbec objednávat a můžete přijít kdykoliv i bez doporučení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Fort12. 10. 2019

Dobrý den. Je možné že se z dlouhého opírání rukou (sedavé zaměstnání, sezení u pc, sezení ve skole) mohou v blízkosti lokte na loketní kosti vytvořit jakési mírně pohyblivé boulicky, nebolestivé, na obou rukách ve stejném místě, cca 2 cm (na každé kosti 1), občas větší někdy menší? Je jich zde i vice ale ty jsou jineho typu (nejspise uzlinky?) Jen me zarazily ty vetsi, popisovane nahore. Má to…

Dobrý den, v blízkosti kostí, které jsou těsně pod kůží můžete cítit různé drsnatiny, je to fyziologické. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie9. 10. 2019

Dobrý den, hledáme celá rodina zubaře. Nabírá nové pacienty nekterý ze zubařů? Děkuji

Dobrý den, bohužel v současné době to není možné, zkuste se objednat po Novém roce - na lince 311 55 9812, 311 55 9813. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dagmar Hejnova8. 10. 2019

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda Hořovická nemocnice má endokrinologickou ambulanci, děkuji

Dobrý den, endokrinologickou ambulanci v Hořovické nemocnici máme, můžete se objednat na tel. čísle 311 55 22 23 - mimo pondělí a středy. S pozdravem MUDr. J Ziková

Barbora7. 10. 2019

PRO TRANSF.STANICI Dobrý den, začínám brát ANOPYRIN 100mg. Jsem dárce krve a plazmy. Mohu v dárcovství dál pokračovat nebo to mám ukončit. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, pokud nebudete moci léčbu Anopyrinem vysadit na 5 dnů před odběrem, potom budete muset bohužel dárcovství krve ukončit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška6. 10. 2019

Dobrý den, potřebovala bych poradit se stravou. Před rokem mi byl diagnostikován reflux. Léčím se léky,ale poslední 2 měsíce si všímám jedné věci. Před těmi 2 měsíci jsem toho moc nejedla.Například jsem měla oběd a potom za 4 hodiny večeři ,i když jsem před tím měla hlad. Přes den jsem vůbec nesvačila . Můj jídelníček se od té doby nezměnil,ale hlad jsem přestala mít. Momentálně jsem schopná mít…

Dobrý den, není mi známa skladba vašeho jídelníčku, ani jídelní návyky, jisté ale je, že léky na léčbu žaludečního refluxu by pocit sytosti nahrazovat neměly. Myslím, že přírůstek na váze může být způsoben spíše nepravidelností stravy, snažte se jíst pravidelně, je to základ racionální stravy a také léčby refluxu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mirek Pavel5. 10. 2019

Dobrý den,mohu zkolabovat když sním a zapiju aqlkoholem více než 1 tbl valetolu najednou. Děkuji

Dobrý den, léky byste samozřejmě alkoholem zapíjet neměl vůbec, a už vůbec ne nějaké větší množství tablet. Můžete si způsobit otravu s možnými vážnými důsledky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Domča2. 10. 2019

Dobrý den chtěl bych se zeptat udělala se mi na stehně boulička o velikosti 1 cm která se nezvětšuje jeden čas mě bolela ted už mě neboli ale když se naní kouknu a tak jsou tam vidět žilky vystouple je možné že to je křečová žíla ? v rodině je máme tak bych se chtěl zeptat je si to je dědičné nebo nebo popřípadě kam s tim mam jít nebo je si to nemam řešit a nedělat si s tím starosti děkuji moc.

Dobrý den, je docela pravděpodobné, že to bude asi povrchová žíla. Onemocnění žil se skutečně často dědí, nejvíce zde hraje roli jistá nedostatečnost žilní stěny. Prognosa není příliš závažná, alespoň v tomto stadiu a ve vašem věku. Ale jasný závěr má poví lékař, kterému nález ukážete, můžete začít praktikem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika1. 10. 2019

Dobrý den, děda má dnu, cca měsíc má rudé, nateklé a bolestivé prsty u nohou, bere milurid a mažeme vazelínou, jelikož se mu loukou chodidla, ale zatím žádná změna. Chtěl bych se zeptat za jak dlouho by to mělo začít ustupovat, děkuji za odpověď

Dobrý den, je otázka, zdali obtíže vašeho dědečka souvisí s dnou, málokdy bývá postižení u obou končetin, navíc při akutním dnavém záchvatu není léčba Miluritem dostatečná. Je nutné, aby se dědeček dostavil na vyšetření k lékaři, praktikovi či internistovi, aby jeho nález posoudil a zjistil správnou diagnosu, která je základem efektivní léčby. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matyáš30. 9. 2019

Dobrý den. Za uchem se mi udělala bolestivá boule, ale nevím zda tam nebyla už předtím. Přijde mi, že se možná malinko zmenšila. (Mám ji asi 4 dny) Normálně nebolí, pouze na zatlačení. Jsem aktuálně nachlazený, tak zda to nemůže souviset s tím ... Místo oteklé nijak není, ani zarudlé. Bulka není pohyblivá, veliká cca 1-2cm a je tvrdá. (Možná to bude i kost?) Mohlo by se o něco jednat nebo mohou…

Dobrý den, Matyáši Filipe, dovolím si shrnout odpověď na několik vašich posledních dotazů, na které již alespoň jedenkrát odpovídali i další odborníci... co se týká boulí někde po těle, ať už se jedná o různá umístění - za uchem, v tříslech, okolo páteře, může se jednat o zcela benigní ( nevýznamné) nálezy - uzliny, ateromy, uhry.., pokud chcete mít jistotu, musíte je někomu ukázat ! Co se týká…

Jana30. 9. 2019

Dotaz na Transfuzni oddělení: Je možné se u vás zapsat, resp. podstoupit zkušební odběr pro zápis do registru dárců kostní dřeně? Je mi 38 let. Děkuji

Dobrý den, na naší transfuzní stanici je možné provést zkušební odběr pro zápis do registru dárců kostní dřeně. Stačí, když se ráno dostavíte na transfuzní stanici, nemusíte mít žádné doporučení, pouze sdělíte, že máte zájem o tento odběr. Vyplníte dotazník a poté vám laborantky provedou odběry krve, které se dále posílají na vyšší pracoviště. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan19. 9. 2019

Dobry den, na jaké oddělení bych se k vám měl objednat, když se mi jedna o ústa. Na vnitřní straně spodní levé dasne se mi udelala cca před měsícem tvrdá boule bílé barvy. Můj zubař mi řekl, ze je to spíše záležitost pro lékaře. Kam bych se k vám tedy mohl objednat? Jsem z toho takový poněkud nervózní. Velice děkuji.

Dobrý den, váš nález by měl skutečně posoudit a řešit stomatolog, můžete se objednat na vyšetření do naší nemocnice , na naší stomatologickou ambulanci, na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel18. 9. 2019

Dobrý den, již delší dobu mě trápí pískání v uších. Mohu se k vám a také na neurologii objednat na vyšetření bez předchozí návštěvy obvodního lékaře? Děkuji. Karel Bobisud.

Dobrý den, na vyšetření do neurologické či ORL ambulance se můžete v naší nemocnici objednat přes předchozího doporučení praktického lékaře, na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mates16. 9. 2019

Dobrý den. Mohl bych se prosím zeptat, zda je běžné, že se u beder v podkoží nachází takové podkožní válcovité bouličky, které jsou hmatné jako by tam patřily a jsou mírně pohyblivé, je jich tu mnoho a je jich i více spojených. Nejsou nijak vidět a hmatné jsou pouze na hrubější zatlačení. Bolestivé jsou na hrubý pohmat. Nejspíše je to běžné, jen pro můj klid zda-li to je normální a běžný nález.…

Milý Matyáši, jak již odpověděla dětská lékařka, bude se ve vašem případě nejspíše jednat o uzliny, ale konečné slovo bude mít lékař, který vás osobně vyšetří. Toto vyšetření bohužel nenahradí ani opakované dotazy, odesílané různým odborníkům. Nejspíše se nejedná o nic vážného, ale ke svému dětskému lékaři zajděte, minimálně pro váš klid. Držím vám palce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslav Kmoch16. 9. 2019

Kvůli poněkud vyššímu TK (139/85) mi praktický lékař doporučil a vystavil žádanku na skenování tlaku TK HOLTERem. Je možné se ve vaší nemocnici na vyšetření objednat?

Dobrý den, na toto vyšetření se objednat samozřejmě můžete, přímo se můžete objednat na kardiologické ambulanci na lince 311 55 22 12, nebo přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra16. 9. 2019

Dobrý den, dělá se u Vás v nemocnici biopsie uzlu na štítné žláze u dívky nar. 11/2002, nebo mě odkážete na jiné pracoviště? Děkuji

Dobrý den, v endokrinologické ambulanci provádíme biopsie štítné žlázy, ale pouze u dospělých pacientů. Doporučuji obrátit se na FN Plzeň či FN Motol. S pozdravem MUDr. Pavel Kasík.

MUDr. Pavel Kasík
Zobrazit celý dotaz
Jaroslav Faktor16. 9. 2019

Dobrý den mám problém už měsíc mě bolí žádá kolem kříže a i kříž bolest se trochu stěhuje tak jsem se rozhodl ze si dojdu ke své doktorce aby mě někam poslala ale ona tam není, můžu jít rovnou do nemocnice a na jaké oddělení? Nemůžu si pořádně ani nasadit ponožky ? Moc děkuji faktor

Dobrý den, pokud je váš problém akutní , můžete navštívit naší nemocnici cestou centrálního příjmu, kde vás vyšetření neurolog a váš nález posoudí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

N15. 9. 2019

Měla jsem sex s přítelem a škrtil mě a poté mi něco kruplo v krku když mluvím mám nepříjemný pocit a nemohu polykat poté to bolí také, chci se zeptat jestli to není něco vážnějšího co by mě mohlo ohrozit do budoucna.

Dobrý den, nechte se vyšetřit na ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. J. ZIková

Tereza Kopecka15. 9. 2019

Dobry den, mohu si u vas nechat udelat odbery krve (hormonalni profil, cukrovka, stitna zlaza) jako samoplatce? A jaky je postup (kam presne zajit atd.) a cena? Dekuji

Dobrý den, ano, odběry krve je možné provést, jakožto samoplátci Vám bude vystavěna faktura. Odběry Vám provedeme v odběrové místnosti a v klinické laboratoři Vám vystaví fakturu, kterou proplatíte na pokladně nemocnice v přízemí budovy. Cena je vypočtena dle konkrétních odběrů, které si nadefinujete. Žádanku vám může vystavit praktický lékař, jako samoplátci, či lékař z interní ambulance v…

Zuzana12. 9. 2019

Dobrý den, trpím na nohách na křečové zily. Mam na ně kompresní puncochy, které používám při obtížích. Teď mám problém který nevím zda s nimi souvisí, ale objevuje se v místech kde je mám. Udělá se mi svědící flek jakoby boulicka(na rukách občas a do druhého dne je z toho akné), ale jen to svědí a pak po pár dnech zmizi, ale už jednou se mi stalo že pak jsem měla modřinu. A dneska jsem zase…

Dobrý den, modřiny či fleky by neměli souviset s křečovými žilami, zvlášť ve vašem věku. Pokud by se vám dělali svědivé, bolavé fleky na lýtkách, které by byly tmavě fialové a nebyly do vysloveně modřiny, měla byste je ukázat na kožní ambulanci. Bolesti ramen a žeber budou nejspíše od páteře a špatného držení těla, tam by mohla pomoci rehabilitace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Olga11. 9. 2019

Dobrý den. Jsem 2 měsíce po TEP kolene. Za 3 dny po operaci jsem dostala trombozu. Nesmim rehabilitovat pouze ohybat koleno. Koleno mám neustále hodně otekle. Brání mi v ohýbání Co si mám na koleno dávat aby tolik neotekalo. PO měsíci jsem byla na ultrazvuku nalez je do 3 cm. Za jak dlouho budu moci vice cvicit? Je vhodná chůze? Děkuji

Dobrý den, při zavedené antikoagulační terapii a takto malém UZ nálezu rehabilitovat normálně můžete. Chůze je samozřejmě vhodná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna10. 9. 2019

Dobrý den.Maminka 83 let si dnes zlomila na noze dolní kost stehení tříštivá zlomenina.Maminka má vysoký faktor VIII a II bere trombex a clexan 0,6.Jinak bere léky na vysoký tlak agen nebivol a jiné léky.Má osteoporozu už měla zlomeninu lýtka a obratlu po pádech.Nyní ji budou operovat od vysazení trombexu za 48 hodin.Když chodila na nějaké zákroky trhání zubu a jiné vždy musela vysadit 5-7 dní…

Dobrý den, záleží vždy na okolnostech, urgence operace a zvyku pracoviště, které operaci provádí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina10. 9. 2019

Dobrý den, od kolika hodin se provádí odběry krve, prosím? Našla jsem jen ordinační dobu pro dárce a pak jsem se dočetla, že ambulantní odběry se provádí od 11 do 14 hodin. Potřebovala bych jít v ranních hodinách. Děkuji

Dobrý den, krevní odběry se v naší nemocnici provádí od 6 hodin ráno cca do 14 hod odpoledne. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Niky8. 9. 2019

Dobrý den chtěla bych se zeptat už 2roky mám hrozný strach z rakoviny poslední dobou je to horší a horší, na preventivní prohlídky chodím, nekouřím, sono jsem si zaplatila ale vždy když mě někde pichne nebo mě bolí hlava tak patrám na internetu a všude na mě vykoukne rakovina a já se pak bojím. Stále se pozoruji. Nyní jsem si objevila bouličku na holeni která tam už je 14dni nijak se nezvětšuje,…

Dobrý den, myslím, že vaše obavy jsou opravdu nepřiměřené, útvar na holeni ukažte lékaři, pokud tam stále bude nebo se bude zvětšovat, může to být cokoliv, rakovina kosti je velmi nepravděpodobná. Pokud vás dlouhodobě trápí myšlenky na rakovinu, vyhledejte pomoc psychologa. V naší nemocnici je možnost se objednat na ambulantní vyšetření - přes recepci na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková…

alena vedralová5. 9. 2019

Dobrý den, mám nohy jako když jsou z olova....těžké, od kolen oteklé, nemám vůbec jistotu kroku a chůze. Nevíte s čím to může souviset?

Dobrý den, důvodů proč máte oteklé dolní končetiny existuje velmi mnoho. Mohou to být příčiny celkové, jako například zhoršení funkce srdce a oběhového systému, porucha funkce ledvin, jater, hormonální příčiny, nebo se jedná o nedostatečnou funkci povrchového žilního systému, což je dost častá příčina, poruchu funkce lymfy... Pokud chcete zjistit vaše příčiny, navštivte lékaře, buď praktika…

Radek2. 9. 2019

Dobrý den,nedávno se mi vytvořila boule zespodu chodidla. Nebolí to,ale je to nepříjemné

Dobrý den, doporučuji jít na vyšetření k lékaři, nejprve k praktikovi, dle klinického nálezu poté event. na chirurgii či k jinému specialistovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Rakasova31. 8. 2019

Dobry den prosim vas pred nekolika mnesici sem mnela zanet v tele pan. Doktorka mi dvakrat po sobo nasadila antibiotikuma pry uzpodle vysledku zanet v tele neni ale ja mam v rukou iv nohou velke boleti a iv kloubech nevim co si pocit mam i krece

Dobrý den, někdy bývá postižení kloubů ( přechodného rázu) v souvislosti s prodělaným zánětlivým či infekčním onemocněním. Navštivte praktického lékaře, popřípadě revmatologa, který může provést základní lab. odběry a na přechodnou dobu postižení kloubů zaléčit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina30. 8. 2019

Dobrý den, může mít dlouhodobé užívání paralenu extra nějaké negativní zdravotní dopady? Mám kvůli skolioze, slabým zádům a klasickému zaměstnání u počítače problémy s krční páteří. Tuhnou mi záda a mívám bolesti hlavy. Cvičím, ale stejně si potřebuji pravidelně ráno brát paralen extra na bolest. Je to jen jeden prášek, ale už po dobu několika let. Nemůže takové časté užívání způsobit např.…

Dobrý den, užívání Paralenu žaludeční vředy nezpůsobuje. Jedna dávka denně by neměla působit vážná rizika, riziko u Paralenu spočívá v předávkování, kdy poměrně nevelké množství tablet za jeden den může způsobit i intoxikaci. Nicméně dlouhodobě není ve vašem věku vhodné užívat pravidelně léky na bolest, zkusila bych spíše rehabilitaci či jiné metody na zlepšení vašeho zdravotního problému. S…

Petr28. 8. 2019

Dobrý den, zhruba před 2 dny mě kouslo malé batole do ruky, tak silně ze jsem zacitil zápěstí od palce jako by to bylo přeležene, všechno citim,muzu s tim pracovat atd ale je to nepříjemne celkem. Je to ten samý pocit jako si prelezet ve spánku ruku. Mám to nějak řešit, nebo čekat a ustoupí to?

Dobrý den, asi bych počkala, pokud byste měl poruchu citlivosti, tak navštivte neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina26. 8. 2019

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Trpím delší dobu na pálení žáhy, které není nijak silné. Byla jsem na endoskopu, kde jícen bez zánětu, kompetentí kardie i pyrolus, žádná kýla, ani celiakie, alergie. Vše v pořádku, přesto palení bývá (nepočítám do toho dietní chyby) Tím pádem nasazeny IPP, kdy já je neberu každý den, je při potížích. Prokinetika kvůli chronickému průjmu nesmím. Můžete mi…

Dobrý den, někdy mají lidé pálení žáhy i bez jasného nálezu na zobrazovacích vyšetřeních. Ve vašem případě by ještě by přicházelo v úvahu vyšetření na ORL ambulanci, k eventuálnímu vyloučení patologie v této oblasti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dominika24. 8. 2019

Dobry den jsem kurak a uz nekolik mesicu mam problemy s polykanim mam pocit jakobych mela v krku neco co me nepusti a na hrudi bolesti nevim jestli to jsou plice.nebo prudusky?moc dekuji za radu

Dobrý den, vaše obtíže by měl vyšetřit lékař, nabízí se mnoho možností, zvětšená štítná žláza, zánět v oblasti hrtanu či jícnu, nebo se klinicky neprokáže nic vážného... Na začátku bych navštívila praktika či ORL lékaře, a to kouření bych si rozmyslela, stejně to už není moderní a následky v pozdním věku jsou jisté. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiří21. 8. 2019

Dobrý den léčím se s reflux jícnu,beru kinito a rapoxol vše je v pořádku až nato že mě trápí silný zápach z úst,chci se zeptat jestly jsou nějaké léky které to potlačují děkuji

Dobrý den, zápach úst bohužel bývá někdy projevem tohoto onemocnění a speciální léky na jeho odstranění neexistují. To však neznamená, že se tento symptom nedá potlačit změnou terapie. Určitě vám doporučuji navštívit gastroenterologa, který vás vyšetření a provede například kontrolní gastroskopii, která ještě odhalí nějakou jinou příčinu, než jen reflux a která by byla eventuálně řešitelná. …

Eva19. 8. 2019

Dobrý den, mám problémy s pletí.Nikdy dřív jsem takové problémy neměla.Tvoří se mi akné v oblasti dekoltu a zad.Byla jsem už i na odběrech kvůli štítné žláze, ale vše bylo v pořádku.Byla jsem i na kožním a tam mi na to dala paní doktorka lokální antibiotika a kortikoidy.Nic nepomohlo a já už jsem zoufalá.Prosím o jakoukoli radu.Děkuji

Dobrý den, v tomto případě jsou asi nejdůležitější rady od kožního lékaře, co se týká širších odběrů krve, bylo by kromě odběrů hormonů štítné žlázy, ještě vhodné doplnit komplexní endokrinologické vyšetření, včetně odběrů pohlavních hormonů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Linda B.14. 8. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně uzlin,které mam na krku cca 7-8 let,jsou tvrdém, nehybne, v dobu kdy mi byly objeveny na sonu meli velikost cca do 2cm,podstoupila jsemail hematologicke vyšetření,CT hrudi i břicha, alergologii, infekční (Plzeň )byla mi zjištěna toxoplazma a borelioza. Uzliny mam na krku pořád (na přední straně krku i pod čelisti, tenkrát jsem mela špatné zuby 7,6,5…

Dobrý den, bez znalostí vašich nálezů a klin. obrazu je odpověď možná jen v obecné rovině, pravděpodobnost lymfomu, který by nebyl po těchto vyšetřeních rozeznán je opravdu malá. Vyšetření, které je zásadní pro určení povahy uzliny je histologické vyšetření, pokud je i toto vyš. negativní, lymfomu se obávat nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kamila antošova14. 8. 2019

Dobry den mam dotaz uz tak 2 tydny citim ze se necitim dobre jsem stale unaven auplne bez chuti do zivota stale me boli hlava nnei mi dobre jsem slaba mam silene navaly horka pak zase dobry a zase horko tak mam strasnou chut na jidlo porad jim a hned zase citim ze mam orazdny zaludek a porad jim.. Podotykam nejsou to mesicky ani nic podobneho

Dobrý den, bude nejlepší, když půjdete k praktickému lékaři, který vaše obtíže posoudí, může také odebrat základní laboratorní nález a event. vás odeslat na další vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie12. 8. 2019

Dobrý den, mám již delší dobu bolesti pravé ruky se kterou jsem se již léčila předepsanými prášky od lékaře (celá ruka až po lopatku, nemohla jsem ani zvednout ruku). Praktický lékař mi nechce vystavit žádanku na sonografii, důvod nesdělil. Bolest nyní vychází z vnitřní strany předloktí až do ramene. Prosím jsem už bezradná a nevím kam zajít. Děkuji

Dobrý den, zajděte rovnou na ortopedickou ambulanci. Pokud budete mít zájem o vyšetření v naší nemocnici stačí se objednat na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Kroftová7. 8. 2019

Dobrý den, v roce 1997 jsem byla naposledy očkovaná proti tetanu. Dnes mě doktorka očkovala znovu, jednou dávkou. Neměly by být dávky 3 vzhledem k tomu, že poslední očkování proběhlo před 22 lety? Děkuji

Dobrý den, u mladších lidí je doba okolo 20 let od posledního očkování tetanu skutečně hraniční. Optimální postup je stanovení hladiny protilátek a dle výsledné hodnoty poté rozhodnout o tom, zdali stačí pouze jedna dávka, či je nutné přeočkování třemi dávkami. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika7. 8. 2019

Dobrý den Mám kožní problém. Plíseň na prstech a nehtech u nohou, rázem na prstech a městech na rukou. Můj pot a sliny se lepí na všechno ceho výše dotknou a zanechává to průsvitný povlak podobný namraze na okně. Co to je? Nejde to umýt ani ničím vyčistit. Důležité je dodat ze beru pervitin. Prosím, poraďte mi, co mám dělat. Této stav trvá asi 5 dní. Děkuji Monika

Dobrý den, plísňové onemocnění v takovém rozsahu minimálně vypovídá o vážném narušení vašeho imunitního systému. Příčinu vašeho stavu určit na dálku nelze, ale vaše drogová anamnesa je jistě jedním z možných důvodů. Takže rada zní - navštívit specialistu kožního lékaře a změnit životní styl. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Žaneta6. 8. 2019

Dobrý den, mám jít na měření EKG v těhotenství. Musím se předem objednat? Děkuji

Dobrý den, objednávat se nemusíte, stačí, když se dostavíte na 1.patro, kde jsou interní ambulance a dáte sestřičce žádanku, EKG vám natočíme ihned. Popis bude dodán později lékaři, který vás odeslal. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jindra Schnelzer6. 8. 2019

Dobrý den, mám dotaz dá se u vás v Berouně, nebo Horovicich darovat krevní plazma popřípadě prosím o kontakt, děkuji Schnelzer

Dobrý den, na transfuzní stanici v Hořovicích lze darovat pouze plnou krev. Pokud byste měl zájem, kontaktujte vrchní sestru, paní Šrámkovou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie5. 8. 2019

Dobrý den,asi pět let mám pobolívání v levo pod žebry.Byla jsem na krvi,moč, ultrazvuk, rentgen, gastroskopie, kolonoskopie, gynekologie .Mám po operaci levého vaječníku před cca 17.roky cysta .Už si neví ani paní doktorka rady.Me povolání je řidička tudíž bolesti zad jsou také.Nevite prosím co to může být?Děkuji za odpověď.Nejvic jsem se bála že to je slinivka ale....

Dobrý den, důvodů může být skutečně mnoho, prošla jste ale mnoha vyšetřeními, takže kdyby se jednalo o vážnou patologii, tak myslím, že by byla zachycena. Onemocnění slinivky vylučujeme zejména sonograficky a laboratorně, při rozpacích lze provést i CT břicha. Možnost obtíží, které pochází směrem od zad a svalového systému je asi nejpravděpodobnější, zkuste navštívit rehabilitačního lékaře či…

Renáta4. 8. 2019

Dobrý den, prosím o radu, kam se mohu obrátit s žádankou do diaporadny, jsem ve 29 TT a mám zvýšený cukr. Můj gynekolog mi dal žádanku do Vaší nemocnice, jelikož bych tu ráda rodila. Děkuji za odpověď, Renata

Dobrý den, objednejte se na vyšetření k MUDr. Kasíkovi, objednejte se přímo na čísle 311 55 2223 v úterý, čtvrtek či v pátek. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dominika4. 8. 2019

Dobrý večer, ve středu jsem se při opírání uhodila ze zadu hlavou o zeď a jen mě rozbolela hlava, druhý den mě bolela hlava a odpoledne mi zatuhla pravá strana krku a těžko se mi otáčí. Dnes mám stále zatuhlou stranu krku a mám pocit trochu ztuhlé pravé ruky. Může to být otřes mozku? Děkuji.

Dobrý den, bez klinického vyšetření se dá na dotaz odpovědět jen přibližně, ale spíše to vypadá, že se o komoci nejedná, spíše jse si pohnula také s krční páteří. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Terka3. 8. 2019

Dobrý den ze dne na den mi na mandlých oběvily bílé polváčky pomněrně dost. Bolest v krku mám teplotu. Před měsícem jsme je měla taky a nešla jsme to léčit, protože jsme byla na soustředění. Mohla bych poprosit zda je to angina jen tak okrajově a co mám užívat k doktoru nemůžu za týden jedu na další soustredeni. Před půl rokem jsem byla na operaci s nezhobnym nádorem na uzlině a vyoperovali mi i…

Dobrý den, pokud máte bolesti v krku, zvýšenou teplotu a nález na mandlích, tak vám doporučuji určitě lékaře ORL navštívit. Ten posoudí váš nález a určí terapii, včetně nutnosti nasazení ATB a nutnosti klidového režimu. Vůbec bych tento stav nepodceňovala, neléčená angina může mít za následek řadu komplikací i na jiných tělesných orgánech. Pokud jste nemocná, měla byste se léčit a ne jezdit…

Hana Pokorná3. 8. 2019

Dobrý den, od 2016 mám krona, leceno biologickou léčbou, teď mi diagnostikovat systémový lupus, nasazen plaquenil, po 14 jsem musela vysadit toxoalergicky exantem, stále nejsem úplně v pořádku. Brala jsem 2x medrol 16mg. Mám stále kolem krku napětí i v ústech. Vše začalo 17. července. Jak dlouho to potrvá než to pomine. Nevím kam se obrátit na lékaře který mi vše vysvětlí. Chtěla bych znát názor…

Dobrý den, vaši léčbu, včetně terapie komplikací a zejména navržení jiného postupu při nesnášenlivosti léku, by měl vést váš ošetřující revmatolog. Objednejte se na časnou kontrolu. Léčbu akutních alergických komplikací by měl zvládnou praktik či pohotovostní lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika2. 8. 2019

Dobrý den,provádíte v nemocnici také magnet.rezonanci pro samoplátce? Případně čeho a a za jakou částku? A případně jaká je objednací lhůta cca. Předem děkuji,Křenová

Dobrý den, vyšetření na magnetické rezonanci (MR) provádíme v Rehabilitační nemocnici Beroun. Vyšetření provádíme i pro samoplátce, musíte však mít žádanku na MR. Pro bližší informace se prosím obraťte na oddělení MR, tel. číslo 311 745 200. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Martin anděl2. 8. 2019

Dobrý den. Již druhý měsíc mne trápí problémy jenž výrazně znehodnocuji kvalitu života. Před 2 mesicemi cca. Jsem z ničeho nic v práci absolutně nemohl nic dělat popadnout dech hýbat se pouze usnout pote 2 dny převládaly stavy na omdleni. Od té doby mám neustále rozostrene videni nemohu se plně soustředit začalo mi od té doby silně tloci srdce tak ze když se podívám dolu vidim jak se mi od…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste prošel poměrně podrobným komplexním somatickým vyšetřením s negativními výsledky, stav se jeví jako zhoršení obtíží psychického rázu. Doporučila bych vám vyhledat odbornou pomoc buď psychologem či psychiatrem. Léků, které by vám měly pomoci s úzkostí či depresí existuje celá řada, tak je šance, že po podrobném rozebrání vašich problémů společně najdete…

Věra2. 8. 2019

Dobrý den, mám takový problém, je to delší dobu, co mě bolí čelist, ale pouze jen když ji zatnu, tak bolí, bolí jen na koncích levé a pravé strany. Někdy mě poboliva i ucho, ale opravdu málokdy. Chtěla by jsem se zeptat, zda na to něco je? Jinak mě čelist neboli jen při zatnutí. Případně může to být od zablokované krční páteře nebo špatného spani či namožení? Děkuji mockrát a krásný den přeji.

Dobrý den, možností může být skutečně několik, pokud bolí symetricky při zatnutí, mohla by být skutečně příčina vertebrogenní - od krční páteře. Pokud by dominovala bolest jedné strany, zejména po kousnutí, připadala by v úvahu příčina stomatologická či ORL. Uvidíte jak se bude stav vyvíjet, pokud by obtíže přetrvávaly, měla byste navštívit lékaře, aby vás vyšetřil. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sandra1. 8. 2019

Dobrý den,mám dlouhodobé bolesti hlavy,krční páteře a únavu.Po vyšetření na hematologii my našly polyglobulii a hypovitaminosu b12.Stímto jsem měla jít k obvodní lékařce,aby mi píchala b12 a dělala kontrolní odběry.Obvodní nevěděla jak dávkovat,tak mi dává 5x po týdnu 1x injekci b12.Dle příbalového letáku mi tato dávka b12 přijde jen jako udržující,nikoliv doplňující.Mám neustále koutky,které…

Dobrý den, doporučení stran terapie a dalších kontrol krevního obrazu, hladiny vit. B12, by měla být koordinována hematologem, včetně dovyšetření důvodu hypovitaminosy, často včetně gastroskopického vyšetření žaludku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Wendy31. 7. 2019

Dobrý den, již třetí den mám bolest pod pravým uchem. Bolest je tupá nepříjemná pichlavá v nepravidelných intervalech při které mi vždy škubne v pravé noze.myslela jsem, že mi pomůže masáž ale při ti byla zjištěna tvrdá uzlina +-2cm velká těsně u krční páteře. Při mačkání boule mě bolí pod tím uchem. Můžete mi prosím poradit za kým s tím jít? Děkuji

Dobrý den, pokud máte zjištěnou zatvrdlou bolestivou uzlinu, můžete se dostavit rovnou na chirurgickou ambulanci, kde event. zhotoví sono uzliny a zároveň mohou provést excizi uzliny s rozborem histologie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna29. 7. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné se objednat k preventivnímu vyšetření na interní oddělení bez doporučení praktického lékaře? Děkuji

Dobrý den, je to možné, zvlášť pokud máte nějaká chronická onemocnění, ale i bez nich, objednejte se na interní ambulanci na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata29. 7. 2019

Dobrý den , chci se zeptat beru lék euthyrox 125 po celkovém odstranění štítné žlázy pred 9 lety.Odlétáme k mori a potřebují oddálit menses. Mohu brát lék norehisteron? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, léky můžete užít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna Bouzkova26. 7. 2019

Mela jsem 9 dni zpozdenou menstruaci prvni test bil pozitivni druhi negativni a Ted mam slabou menstruaci muzu byt tehotna

Dobrý den, pokud chcete mít jistotu, navštivte svého registrujícího gynekologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adriana24. 7. 2019

Dobrý den, dnes v poledne jsem věšela prádlo na balkoně jsem dost mala a šňůry na prádlo byli dost vysoko tak jsem poskočila a bouchlo se o železné zabradli na balkoně, nebylo mi nic ale o hodinu později mě začala bolet hlava postupně mi šlo na zvracení a potom přišlo brnění bolest a na zvracení je mi špatně od žaludku .. A teďka nevím jestli mám zajít do špitalu a nebo si na to něco vzít

Dobrý den, pokud vám po úrazu do hlavy přetrvává bolest hlavy, spojená s pocitem na zvracení není vyloučena komoce, měla byste raději vyhledat lékařskou pomoc. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola24. 7. 2019

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem měla černý kašel a užívala jsem 14 dní antibiotika Klacid. Při užívání antibiotik jsem nedodržovala klidový režim a pracovala (v kanceláři i venku při průběhu mnou organizovaných akcí). Stále mě trápí pocity těžkosti na prsou a ostrá bodavá bolest v hrudi. Je to ještě "normální" proces hojení, nebo bych měla navštívit lékaře? Děkuji

Dobrý den, přechodit onemocnění jako je černý kašel není samozřejmě v pořádku, (i se zajištěním ATB), jistě to sama cítíte, ale jste mladá a pokud nejste jinak vážně nemocná, mělo by se toto onemocnění obejít bez větších následků. Těžkosti na hrudi či bodavé bolesti na prsou již nepatří do obrazu "hojení ", zvlášť po takové době, doporučila bych vám navštívit lékaře. Ten dle klinického…

Alex22. 7. 2019

Dobrý den už skoro týden mam takový pocit že v krku mi něco se zaseklo. Při spolknutí to citim. Čím to může být

Dobrý den, bez klinického vyšetření se nedají vaše obtíže validně posoudit, nejprve můžete navštívit ORL ambulanci, v naší nemocnici je tato ambulance také k dispozici, nemusíte se ani objednávat na vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ilona22. 7. 2019

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký máte názor na provedení domácího testu (od společnosti Mirates "easyhometest.eu")? Na oficiálních stránkách uvádí, že jsou spolehlivé, srovnatelné s testy laboratorními (i cena odpovídá testu laboratornímu) a že je možné je provádět po 4 týdnech od kontaktu s infekcí, to mi přijde ale poměrně brzy, když literatura uvádí, že tvorba protilátek může probíhat až…

Dobrý den, bohužel se nemohu vyjádřit ke komerčním výrobkům jako je např. domácí testování, z vašeho dotazu není ani zcela patrno jakého onemocnění se obáváte. Pokud máto obavy z pohlavní nemoci, bude lépe spolehnout se na standartní vyšetření, buď cestou ambulantního gynekologa, anebo je možné přes venerologii provést i anonymní odběry krve. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lena21. 7. 2019

Dobrý den, nedávno mi byla zjištěna vysoká hustota krve způsobena užíváním antikoncepce, kvůli které se mi krev nedostává do malých žilek a cévek. Chtěla bych se tedy zeptat, zda má hustota krve vliv na pozornost, protože mi občas přijde, že nedokážu udržet pozornost déle jak 3 minuty. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, antikoncepce nemá vliv na udržení pozornosti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza19. 7. 2019

Dobrý den, již třetí rok mě trápí kožní plíseň Pityriasis Versicolor. Mám ji na zádech, hrudi a ve vlasech. Byla jsem už u třech různých doktorů, ale ti mi bohužel vždy jen předepsali nějaké krémy, popřípadě prášky, žádné kompletní vyšetření. Vyzkoušela jsem opravdu spoustu antimykotických krémů a gelů (micetal krém, gel a sprej, mediket versi gel, myfungar krém, terbistad krém, nizoral šampón,…

Dobrý den, bohužel se jedná o chronické onemocnění, které se skutečně léčí zejména lokálně. Vzhledem k vašemu věku bych doporučila i vyšetření imunologické, pokud bude vše v pořádku doporučila bych zkusit návštěvu lékaře, který se věnuje např. celostní medicíně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka18. 7. 2019

Dobrý den, jak moc vážný je tlak 168/120? Byla jsem dnes u paní doktorky a měřila mi tlak na 4x. 3x na levé ruce s tím, že použila i jiný tlakoměr a jednou na pravé ruce s tím, že výsledek byl v podstatě stejný. Četla jsem, že může tlak vyletět když je člověk nervózní, ale já jsem byla absolutně v klidu. Měla bych to začít nějak víc řešit? Snažím se momentálně hubnout, protože mám pár kil nadváhu…

Dobrý den, hodnota krevního tlaku, kterou jste uvedla je samozřejmě vysoká. Je skutečně pravda, že výše krevního tlaku závisí také na aktuální situaci při které se krevní tlak měří, po námaze či v rozrušení může být krevní tlak zvýšený a nemusí to znamenat nic významného, často stačí znovu přeměřit a hodnota klesne. Existuje i tzv. hypertenze bílého pláště, což znamená, že pacienti mají doma …

Monika Chvastasova18. 7. 2019

Dobri den .mam dotaz.v praci sem mnela uraz.stale sem se stezovala na bolest svalu pri lokti.a oni mi operovaly tenysovi loket.vBrala sem vsechny mozne rehabylitace.uz rok marodim ale ruka mne stale boli na tom mieste kde sem uvedla.teraz same obstreky .a stale ti boly.co mam delat kdyz se lekaz zmylil a operoval to co mne neboli .aj sam ti rekl.nevim co dal delat .dekuji za vase vyjadreni.

Dobrý den, pokud máte stále obtíže, měla byste znovu podstoupit klinické a RTG vyšetření, třeba i cestou jiného ortopeda. S podzravem MUDr. J. Ziková

Oleksandr16. 7. 2019

Dobrý den. Hledám praktického lékaře, poraďte prosím, jak to můžu u vás zařídit?

Dobrý den, pokud se chcete objednat k praktickému lékaři v rámci naší nemocnice, objednejte se k registraci k MUDr. L. Maškové. https://www.nemocnice-horovice.cz/oddeleni/interni-oddeleni/o/zavodni-a-prakticky-lekar S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucias13. 7. 2019

Dobrý den. Jsem 5 let po autonehodě a mimo jiné mi operovali vazy v koleni a vyndavali úlomky z kolena. Cely týden jsem mela fyzickou zátěž a zacalo mi bolet to operovane koleno a občas mi brni i prsty u nohy. Nemohu udělat drep, to mi hned píchne v koleni a hůře chodim. Pomůže mi nějaká mast na to? Děkuji

Dobrý den je nutné klinické vyšetření, rtg a eventuálně magnetická rezonance. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Terka12. 7. 2019

Dobrý den, ve středu odpoledne 10. 7. jsem byla na střelnici a bez ochranné pomůcky jsem slyšela výstřel. Byla jsem tak dva metry za střelcem. Ihned mi začalo pískat v uších (zejména v levém), což po pár minutách odeznělo a žádný problém nebyl. Další den večer jsem občas při mluvení slyšela pískání v levém uchu a začalo mi loupat v obou uších. V pátek, dva dny od incidentu, mě začalo levé ucho…

Dobrý den, pokud problém stále přetrvává, navštivte ORL lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka12. 7. 2019

Dobrý den, už jsem nějakou delší dobu pořád unavená. Trvá to asi 4 měsíce, s tím, že teď poslední měsíc je to nejhorší a přidali se k tomu velké změny nálad. Jsem hodně nepříjemná na ostatní, podrážděná a odtažitá. Nevím, zda mám jen nějaké horší období a nebo jde o příznaky nějaké nemoci. Děkuji za odpověď

Dobrý den, dospívání je těžké období, v tomto věku se člověk vyrovnává se spoustou změn, fyzických, sociálních, řešení budoucnosti, je pod palbou informací ze sociálních sítí. V posledních letech se zvyšuje počet mladých lidí, kteří trpí úzkostí, někdy i depresemi.. Můžete mít skutečně jen "horší období ", zvlášť pokud tušíte důvody zhoršení vaší nálady, ale také ty důvody prostě nenajdete.…

Alena12. 7. 2019

Asi měsíc trpím prudkým střídáním pocitu náhlého horka a vzápětí se dostaví zimnice. Vše trvá tsk dvě minuty. Opakuje se to i několikrát za hodinu. Ve dne i v noci. Co by mohlo být příčinou, prosím?

Dobrý den, příčin vašich obtíží by mohlo být opravdu mnoho, od méně závažných až po významné obtíže. Každopádně bych vám doporučila zahájit základní vyšetření, třeba cestou PL - laboratorní screening, zaměřený na rozbor biochemie, včetně hormonů štítné žlázy, krevní obraz, RTG plic, sono břicha, také určitě gynekologické vyšetření, stran menopausy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tamara10. 7. 2019

Dobrý den, cca 14 dní při zívání a kousání mě bolí pravý "pant" v ústech, zub mi žádný nebolí, ani nemám žádné další jiné potíže, ale je to nepříjemné. Nevíte od čeho by to mohlo být, popř. kam se obrátit zda na ORL nebo k zubaři? zda nejde o nějaký zánět?!? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, s tímto problémem se objednejte na vyšetření na zubní ambulanci. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Zdeněk10. 7. 2019

Dobrý den. Jsem 20 letý kluk a trápí mě jeden problém. Neustále se mi na rtech vytváří bílý povlak, jakoby kaše. Nevím jak se toho zbavit. Slyšel jsem že je to způsobeno z nedostatku tekutin. V jednu chvíli jsem pil tak 6 litrů tekutin denně, ale po několik desítkách minut se mi to udělá znovu. Je to především při práci kdy nevnímám nic kolem sebe a pak si na to vzpomenu a mám to zase. Je mi to…

Dobrý den, váš problém je velmi neobvyklý, s tímto případem jsem se nikdy nesetkal a opravdu mě nenapadá nic kromě např.zlozvyku - olizování rtů, které si ani nemusíte uvědomovat. Doporučuji vyš. u parodontologa, případně ve slizniční poradně. S pozdravem MUDr. A. Spal

Petra9. 7. 2019

Dobrý den, můj syn 28let mi dnes sdelil že má hodně světle červené krve ve stolici. Nikdy jsme se s tímto zdravotním problémem nesetkali. Má syn navštívit lékaře? Děkuji za odpověď. Petra Bartáková

Dobrý den, světle červená krev ve stolici je často projevem tzv. hemoroidů, ale jsou samozřejmě i jiné příčiny. Pokud se bude problém opakovat, navštivte buď praktika, chirurga, nebo přímo proktologa. V naší nemocnici je v rámci chirurgického oddělení přítomna proktologická ambulance, můžete se tam objednat na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klára Rajtmajerova8. 7. 2019

Dobrý den, už zhruba více jak 14 dni mě bolí hlava nejvíce cítím tlak za očima . Před týdnem jsem si našla podlouhlou bouly na hoře na hlavě. Nejsem si vědoma ze bych se někde uhodila. Nevíte si s tím bolest je nepříjemná . Dekuji

Dobrý den, pokud máte bolesti, raději se dostavte k lékaři, nejprve k praktikovi, ten vás event. odešle k dovyšetření nálezu na hlavě. Bude asi nutné RTG lebky a posouzení nálezu na hlavě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristyna7. 7. 2019

Babicce loni na podzim zjistili nador na konecniku. Nasledne podstoupila nekolik ozareni, pote ji udelali umely vyvod (aniz by zatim odstranili nador). Pred nekolika tydny zacala s chemoterapii ale hned po prvni davce dostala trombozu do nohy (muze to mit spojitost s chemoterapii?). Lekar ji tedy rekl, ze chemoterapie se musi o mesic odlozit. Nyni se tedy jen ceka. Prosim o informaci jineho…

Dobrý den, proč má babička vývod je otázka spíše na ošetřující lékaře, chirurga či onkologa. Co se týká vzniku trombosy, je bohužel typické, že pacienti, kteří mají nádorové onemocnění, mají mnohem vyšší riziko vzniku trombosy na rozdíl od lidí, kteří nádor nemají. Je to tak specifické, že u pacienta, který má věk nad 45 let a trombosu, má lékař také provést základní vyšetření, aby vyloučil…

jitka7. 7. 2019

Dobrý den. Je možná MR střev bez kontrastní látky? Dcera má velké bolesti střev, nesnese však absolutně žádnou látku, ani do žíly ani do střev. Je možná náhrada - př. 14 dní nejist a provádět očistné klystýry? Děkuji

Dobrý den, záleží na tom, jaké vyšetření střev by bylo v plánu. MR vyšetření je šetrnější, že se neaplikuje kontrastní látka s jodem, v některých případech se i na MR vyšetření aplikuje kontrastní látka, ale je šetrná a má minimální riziko alergických reakcí. Co se týká přípravy, často stačí, aby byl pacient před vyš. dostatečně hydratován, nemusí absolvovat klasickou přípravu střev s…

Sarka6. 7. 2019

Dobry den..Byl mi zjisten extraesofagealni reflux..Zpusobilo mi tohle onemocneni chrapot,az ztratu hlasu na 5 tydnu,bolesti v krku,pocit ciziho telesa v krku, spatne se odkaslava hlen,a velkou unavu. dodrzuji jiz dlouhodobe setrici dietu a uzivam na to leky-apo-ome 20 a itoprid50 1-1-1...stale i pri lecbe se jeste necitim dobre a to uz trva 2 mesice..CHci se zeptat jestli mam dobre nastavenou…

Dobrý den, léčbu máte nastavenou dobře, počítejte s tím, že léčba bude trvat několik měsíců. Při stabilizaci budete mít třeba jen udržovací dávku léků, ale pokud máte tak velké klinické obtíže, bude vhodné Apo-ome užívat dlouhodobě. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

Ondřej Kratochvíl5. 7. 2019

Dobrý den kousla ne dnes o půl 10 dopoledne zmije,mám to nějak řešit?

Dobrý den, neprodleně se dostavte k lékaři, třeba i na pohotovost. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Naďa5. 7. 2019

Dobrý den,zajímalo by mě cvičení SM systém, event. i pro rodiče. Jak mám postupovat? Děkuji Naďa

Dobrý den, cvičení pomocí SM systému lze v naší nemocnici realizovat, pro dospělé či mladistvé. Podmínkou je vyšetření a doporučení od rehabilitačního lékaře. V případě zájmu se můžete objednat na recepci na lince 14 500 u MUDr. B. Šťastné . S pozdravem MUDr.

Hana Vidimová2. 7. 2019

mám modrý prst na ruce a oteklý Děkuji

Dobrý den, neprodleně se dostavte k lékaři, nejprve k praktikovi, dle klinického vyšetření poté k odborníkovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna28. 6. 2019

Dobrý den, na jaké číslo mám volat v případě potřeby eReceptu na antikoncepci? Předem děkuji.

Dobrý den, vystavit eRecept formou sms je samozřejmě možné, volejte na gynekologickou ambulanci, nejlépe k lékaři, který je vaším registrujícím gynekologem, v případě jeho nepřítomnosti bude jistě možné odeslat recept i od jiného lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dominik26. 6. 2019

Dobrý den chtěl bych se zeptat už 2 roky mam polykací problémy a špatnou nosní neprůchodnost cca rok jsem byl u praktického lékaře který mě dával antibiotika 3x vždy zabralo a zmirnilo to všechno po roce jsme přišel znova že mě to trapí ještě více tak nasadil antibiotika ale bohužel bez uzpěchu pote mě poslal na vyšetření jícnu tam bylo uplně vše v pořádku žádný zanět ani nádor,,, pote jsem byl…

Dobrý den, pokud máte stále obtíže, je na místě opakovat vyšetření, jednou z metod vyšetření této oblasti je i CT vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikol26. 6. 2019

Dobrý den, asi před týdnem jsem vypila moc alkoholu a od té doby mám řidší stolici i průjem několikrat denně. Není to každý den. Ráno to začíná pevnou stolicí a odpoledne po obědě už je to řidší. Může to souviset s alkoholem, nejsem na něj v takové míře zvyklá. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, myslím, že po tak dlouhé době vaše obtíže již s nárazovým příjmem alkoholu nesouvisí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adéla22. 6. 2019

Dá se otrávit repelentem když jsem si neuměla ruce a pak jsem s není vypila pití? Mám strach

Dobrý den, váš dotaz bohužel není dobře čitelný, ale pokud jste si jen neumyla ruce a s nimi vypila pití tak se nemusíte otravy bát. S pozdravem MUDr. J. Ziková

barton21. 6. 2019

dobrý den.Marodím s zánětem ledvin.Co marodím,nemám vůbec chut k jídlu,jím pouze pečivo.Včera mi zjistila doktorka zvýšený cukr.co s tím?děkuji

Dobrý den, při zánětu ledvin je nechutenství časté, častým příznakem tohoto onemocnění je dokonce i opakované zvracení či nutkání na zvracení, s léčbou se tento stav postupně upraví . Nevím, zdali jste diabetik, či máte jen náhodně zjištěnou vyšší glykemii, otázkou také je, jakou hodnotu cukru v krvi jste měl. Každopádně je důležité vyléčit zánět ledvin a provést laboratorní kontrolu a na…

Pavlína21. 6. 2019

Dobrý den, mám problémy se zarůstáním chloupků na intimních místech , a tak jsem se chtěla zeptat zda-li existuje nějaký krém nebo něco, díky kterému by se tomu dalo předejít? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den, na tuto otázku vám nejlépe odpoví dermatolog či kosmetik. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela20. 6. 2019

Hezky den jeste k predchozimu dotazu ohlodne hustoty moci hodota 1.005 neznaci tedy zadny problem .dekuji

Dobrý den, ano žádný velký problém to není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bohumil Vacek19. 6. 2019

Dobrý den Jsem v thajsku na dovolené a rozjeli se mi nestovice zacinaji se pomalu nelevat a za dva dnydny mam. Sedat do letadla mam oslabenou imunitu a nevim co delat.

Dobrý den, s tímto dotazem se obraťte raději na hygienickou stanici či infekci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta19. 6. 2019

Dobrý den,kam se může manžel obrátit s hydrokélou?Děkuji

Dobrý den, objednejte se do urologické ambulance v naší nemocnici, na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. ZIková

Petra18. 6. 2019

Dobry den, mam dotaz manzelovi lekarka zjistila vysoky tlak pres rok se leci a bere leky betaloc a tritace. Tlak stale 160/103- 157/97. Nyni ho zacalo bolet i u srdce poradte prosim co s tim ? Na zadne vysetreni k zjisteni priciny ho lekarka neposlala. Ma 34 let. Dekuji za radu.

Dobrý den, hodnoty krevního tlaku vámi uvedené samozřejmě nejsou v pořádku. Léčbu krevního tlaku a další dovyšetření bude nejlépe realizovat přes interní ambulanci. Manžel se může objednat do jakékoliv interní ambulance v naší nemocnici, stačí se objednat přes recepci na lince 14500, doporučení od praktika je vítáno, ale není nutností. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ilona Duchoňová18. 6. 2019

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je ve vaší nemocnici ordinace ORL.Děkuji

Dobrý den, v naší nemocnici je ORL ambulance, po celý týden, na vyšetření se nemusíte ani objednávat. V přízemí, na recepci vám poradí, kde ji najdete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela17. 6. 2019

Dobry den chtela jsem se optat na hodnoty moc U -hust 1 ,005 zda jsou v norne .a jake je rozmezi.dekuji

Dobrý den, hodnoty relativní hodnoty hustoty moči jsou 1,016 - 1,022, jedná se o poměr hustoty moči oproti hustotě vody. Je to vyšetření orientační, tento samotný údaj nemá velkou výpovědní hodnotu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika Svobodova13. 6. 2019

Dobry den. Od lonskeho roku se trapim nevolnostmi,tlakova bolest v oblasti strev.Velkou unavou, tvorba aftu (cca kazdych 14 dni), zahleneni, objemna stolice, casta nemocnost (i 5x za rok),vycerpanost,mensi zanet na dasnich, vyrazka male cervene krvi prosakle pupinky po celem tele.Muze se jednat i celikii?Koloskopie,MR strev, CT v poradku. Listopad 2018 bolest uzlin na brise, CRP 133 a…

Dobrý den, je velmi těžké vaše obtíže posuzovat bez kompletních laboratorních výsledků a veškerých informací, které jsou nutné pro posouzení vašeho stavu. Nelze vyloučit, že vaše obtíže mohou být i projevem celiakie, zejména, když uvádíte zlepšení po úpravě stravy. Znám ale také pacientky, které vyřadily lepek ze stravy, jejich obtíže se zlepšily a přitom toto onemocnění nebylo laboratorně…

Jana13. 6. 2019

Dobrý den, chci se zeptat, zda může přípravek "Fytomineral" od značky Energy ovlivnit účinky hormonální antikoncepce a také co si o užívání tohoto přípravku myslíte? Předem děkuji za odpověď a omlouvám se, pokud sem dotaz nepatří. Děkuji. Hezký den.

Dobrý den, jedná se tzv. doplněk stravy, účinky těchto přípravků ve skutečnosti bohužel nikdo nezná. Na rozdíl od léků nejsou účinky těchto látek testovány studiemi, takže nikdo nezná ani případné interakce s léky, včetně antikoncepce. Jisté je, že u starších pacientů, kteří užívají větší množství léků, doplňkové přípravky spíše nedoporučujeme, jednak pro přemrštěnou cenu a také pro eventuální …

Miroslava13. 6. 2019

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda se u vás dá udělat pH metrie jicnu

Dobrý den, toto vyšetření se v naší nemocnici neprovádí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miroslav12. 6. 2019

Dobrý den, mate nějaké rady, co s plísní nehtu? Již byl dvakrát stržen kvůli plísní a zarůstani + hnisu, nyní po třetí dela problém plíseň a nechci znovu na zákrok.

Dobrý den, na léčbu plísně existují i lokální prostředky - masti a krémy, popřípadě i léky, se svým problémem navštivte nejprve kožního lékaře a poraďte se, zdali je možný i konzervativní postup. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sara Adova12. 6. 2019

Dobry den, chtela jsem se zeptat na jakoby pupinky okolo analniho otvoru. Potykam se s hemorroidy, pokud na ne vsak zatlacim, objevi se jako by bily pupinek u kazdeho z nich. Obcas to vsak vypada jen jako hrot hemorroidu. Nic me neboli, mam typicke priznaky hemorroidu ale bezbolestne. Je mi 29 let. Co by to mohlo byt? Dekuji

Dobrý den, bez klinického vyšetření nelze nález posoudit, v proktologické ambulanci tyto obtíže běžně řeší, objednejte se tam. V naší nemocnici se můžete objednat na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jolana9. 6. 2019

Dobrý den. Byla jsem na odběrech na hematologii a tam mi řekli, že je vše v pořádku, akorát mám zvýšenou hladinu D-dimerů v krvi. Nejsem nijak nemocná. Chci se tedy zeptat, může to být i tím, že cvičím každý den aspoň 45 - 60 min? Četla jsem, že to může být způsobeno i nadměrnou fyzickou aktivitou.

Dobrý den, D- Dimer je skutečně velmi nespecifický ukazatel, který bez návaznosti na klinické obtíže důvod vyšetření nelze izolovaně hodnotit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra8. 6. 2019

Krásný den přeji, chtěla by jsem se zeptat, už delší dobu mě trápí krk, poboliva mě čelist levá občas, levá mandle a někdy to jde od čelisti k uchu levému. Když jsem s tím byla u obvodního lékaře, řekl mi, že to mám od namožených zad, občas mě bolí i hrudy. Teď momentálně mám naložená záda, hlavně levou stranu na temeni. Mažu si to masážní mastickou, ale moc to nepomáhá. Občas si vezmu orofar…

Dobrý den, ůvodů vašich obtíží může být opravdu více, k posouzení je nutné klinické vyšetření, pokud vás bolí v krku, zkuste nejprve navštívit ORL lékaře, i bez doporučení praktického lékaře, pokud nejsou vaše obtíže tohoto rázu, měl by vás vyšetřit neurolog či rehabilitační lékař, který posoudí vaše držení těla a páteř. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana7. 6. 2019

Dobrý den, mám problém s krví ve stolici. Občas při vyprazdňování objevím na toaletním papíře v malém množství čerstvou červenou krev. V dobu, kdy se objevuje krev mám lehkou bolest až tlak na konečníku při vyprazdňování. Bolest břicha, nevolnost či nechuť k jídlu nemám. Mám 19 let a jsem studentka. Chtěla bych se zeptat, co to může být. Děkuji

Dobrý den, nejspíše se bude jednat o hemorhoidy. Bude nejlépe, když navštívíte proktologickou ambulanci. Na vyšetření do této ambulance se můžete objednat i v naší nemocnici na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin5. 6. 2019

Dobrý den, již před nějakou dobou se mi udělaly bílé pupínky na zadní stěně v krku. Byl jsem u praktického lékaře, ale po odebrání vzorku krve a výtěrů mi bylo řečeno, že je krk v pořádku. I přes to mám špatný pocit, protože to není vůbec hezké. Tímto se Vás chci zeptat, jestli nevíte co by to mohlo být. Zde přikládám fotku - https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/60330730…

Dobrý den, navštivte lékaře ORL, v naší nemocnici tato ambulance také je, nemusíte se ani objednávat . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Štefan Gardian3. 6. 2019

Dobry den u konecniku se mi udelala takova bulka. Cejtim ze konecnik je jakoby citlivej i kdyz na nej nesaham. Kdyz na to sahnu a lehce zmacknu tak chytnu jen kuzi takze to je nejspis neco pod ni. Stolici mam jakoby tmave cernou nestandartni. Krev zadna. Poradte prosim. Bylo mi 26 let. Mam i foto.

Dobrý den, ve vašem případě je nutné klinické vyšetření, nejlépe cestou proktologické ambulance. Na tuto ambulanci se můžete objednat i v naší nemocnici, na lince 14 500 . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka Miková3. 6. 2019

Dobrý den dnes mi vytáhli klíště je normální že mi to pořád krvácí?

Dobrý den, rána po vynětí klíštěte by krvácet neměla, záleží spíš na způsobu vyndání. Po vytažení hlídejte okolí rány, pokud se udělá okolo zarudlý kruh, raději nález ukažte lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela Vasakova2. 6. 2019

Dobry den je mi 22 let obcas se mi na obou stranach krku v oblasti usi objevi suche cervene fleky,ktere na povrchu bile(droli se,supinati). Obcas to mozna svedilo ale tim si nejsem jista.Cetla jsem na internetu ze to miva dost lidi a ze by z zoho pozdeji mohla vzniknout rakovina kuze kdyz se to nebude lecit nebo snad dokonce priznak rakoviny kuze je to tak? Promazavala jsem to par dni mastnym…

Dobrý den, myslím, že v tomto případě se rakoviny kůže obávat nemusíte, obtíže budou nejspíše souviset se suchostí kůže v této oblasti. Pokud se ještě tyto obtíže objeví, můžete pro jistotu na kožní ambulanci, kde nález lékař klinicky zhodnotí a poradí vám v prevenci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Annie31. 5. 2019

Dobrý den, dnes ráno jsem se vzbudila s tím, že mi z ničeho nic ochrnul/malinko zakřivil část horního rtu (moc nelze ovládat). Když jím, je zakřivení viditelné. Mám i motání hlavy. Co prosím doporučujete? Děkuji.

Dobrý den, pokud se příznak bude zhoršovat, bylo by nejlépe navštívit neurologa. V naší nemocnici se můžete objednat na naší neurologii přes recepci linka 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra30. 5. 2019

Dobrý den přeji, chtěla by jsem se zeptat, včera jsem seděla a měla jsem ruku na ohryzku, cítila jsem jak dýchám respektive jsem cítila ten dech v ohryzku při nádechu a výdechu. Cítím to i v létě když dám na ohryzek ruku. Je to normální? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tam kde je ohryzek, je hrtan, kudy prochází vzduch do dýchacích cest a zpět, takže se ničeho bát nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva28. 5. 2019

Dobrý den, chci se zeptat zda je v Horovicke nemocnici dětský psycholog?možnost objednání?

Dobrý den, v naší nemocnici psychologická ambulance je, pokud se jedná o dítě, bude nejlépe zavolat přímo na linku 311 55 9861/ 9860 a domluvit se přímo s paní psycholožkou, na typu vyšetření a termínu objednání. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka27. 5. 2019

Dobrý den, před rokem mě zežloutly nehty na palcích u dolních končetin. V hrůze, že jde o plíseň nehtů jsem navštívila kožního lékaře. Řekl, že to není plíseň a až do března letošního roku nasadil Batrafen. Nehty vypadají mnohem hůře. Dostala jsem od lékaře Myfungar mast. Nemohu se s tím smířit, že je to čím dál horší. Nevím co dál.

Dobrý den, pokud se nález spíše zhoršuje, zkuste vyhledat jiného kožního lékaře, v naší nemocnici je také kožní lékařka, nemusíte se ani objednávat dopředu a mít žádanku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa25. 5. 2019

Dobry den, Uz asi 2 tydny me kazdou noc cca kolem 2 hodiny budi silna bolest zaludku resp. Pod hrudni kosti a jde to az do patere. Vezmu si na to vzdy helicid a zapiju mlekem a po chvili uz mohu zase usnout. Poslednich par dni tu bolest citim i pres den zejmena pred jidlem po jidle se to obyvkle zlepsi. Myslite ze by to mohl byt zaludecni vred? Je nejaka domaci lecba a co bych mela jist aby…

Dobrý den, nemusí se jednat hned o žaludeční vřed, může to být i tzv. gastroesofageální reflux, kde se potrava vrací ze žaludku zpět do jícnu při netěsnosti svěrače. Tyto obtíže jsou často vyjádřeny právě v noci, kdy je tělo přirozeně v horizontále a zpětný pohyb již natrávené potravy je jednodušší. V každém případě je vhodné navštívit lékaře, možnosti léčby a diagnostiky jsou. S pozdravem MUDr.…

Irena dudiova24. 5. 2019

Dobry den,prosim o vysvetleni z vysetreni.V CT obraze nehomogenni struktura prave obratl.tela Th 7.V PET je zde lokalne zvysena akumulace FDG SUV max=7,v blizkosti produktivni osteofity.Ostatni skelet bez aktiv.loz.metastaz.Spondylodegener.zmeny cele patere.ACArtroza.Stav po abrupci apexu spinozniho vybezkuC7 starsiho data.

Dobrý den, protože nemám k dispozici obrazovou dokumentaci ani celý popis vyšetření, mohu se vyjádřit pouze k uvedenému krátkému výpisu nebo závěru. Když se na CT popíše "nehomogenní struktura obratlového těla" (obratlové tělo je hlavní nosná přední část obratle), může to znamenat velké spektrum různých patologických stavů, jako například zánět, potraumatické změny, nádor (benigní nebo maligní),…

lenka24. 5. 2019

Dobrý den, dospělý syn má již týden průjem. Zpočátku vysoká teplota, kolikové bolesti břicha, bolesti hlavy, zimnice. Teplota asi za 2 dny odezněla. Jí dietně. Stav byl již lepší a včera jedl rýžovou kaši, kompotované broskve a dušené kuřecí (bez tuku), ovesná kaše. V noci se stav opět zhoršil. Mohl se stav zhoršit v důsledku dietní chyby ( mnoho vlákniny v broskvích a vločkách) ? Nebo má raději…

Dobrý den, může se jednat o průjem virového původu, nelze vyloučit ani průjem bakteriální. Základem léčby průjmu obecně je dostatek tekutin, minerálů a dietní strava. Pokud stav trvá dlouho, pacient je vyčerpaný, zejména pokud nemůže přijímat tekutiny, nebo když znovu dostane horečky, je lepší navštívit lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel Folk24. 5. 2019

Dobrý den Zavázal jsem se jít na vyšetření tuberkulozy v německu, doktor mě neviděl, poslali mne rovnou na rentgen, nenechal jsem se zrentgenovat. Existuje jiný způsob, test jak jim prokazat že nemám tuberkulozu? A kdo ten rentgen platí? Já na to nemám a nemám ani cestovní pojištění. Pod rentgen se mi jen tak ze srandy nechce. Rentgen je škodlivý, myslím že by mněl lékař zvážit zda je to nutné

Dobrý den, bez znalosti souvislostí nelze na tento dotaz zodpovědět, obecně lze říci, že RTG plic je ednou ze standartních metod, jak potvrdit či vyvrátit podezření na tuberkulosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

vrána21. 5. 2019

Dobrý den. Jde o to že jsem měl v září chráněný sex i oboustranný orální sex no a hned druhý den mě to začalo, tlak v penisu mírná bolest v tříslech a časté nucení na malou většinou to bylo v menším množství ta moč ale žádné pálení ani řezaní. V nemocnice zkontrolovali moč (negativní) a dali mi jednorázový antibiotika a analgetika. Následovalo pálení a červenání kůže na těle hlavně na rukou, v…

Dobrý den, myslím, že HIV se nemusíte nyní obávat, onemocnění se projevuje až za velmi dlouhou dobu, pokud by jste měl stále obavy, dají se nabrat protilátky z krve na infekčním oddělení či klinice. Obtíže, které udáváte spíše budou souviset s zánětlivým onemocněním močového nebo pohlavního traktu. Jistě bych znovu provedl nové kompletní stěry z močové trubice hned po ránu před ranním vymočením …

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Hana21. 5. 2019

Dobrý den, lze provádět vyšetření kolonoskopie jeden den a druhý den hned MR enterografie? Chtěla bych to takhle pouze kvůli jednomu prázdnění před výkonem. Děkuji

Dobrý den, před MR enterografií musíte být nalačno a vypít před vyšetřením pouze větší množství kontrastní látky, vyprázdnění jako před kolonoskopií není nutné. Takže tento postup možný je, spíše bude trochu vyčerpávající mít tato dvě vyšetření s lačněním těsně za sebou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lukáš19. 5. 2019

Dobrý večer syna boli tak jednou za tyden hlava-zvraci nesnasi svetlo zvuky.Po vyzvraceni se mu ulevi ale prospi den noc.Na eeg hlavy normalni nalez,krcni pater v poradku,ocni take.Hraje fotbal.Na ct a magnet.rezonanci nemel.Dekuji

Dobrý den, pokus má syn stále obtíže, kontaktujte znovu dětského neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dusan19. 5. 2019

Dobrý den, Od malicka sportuji a snazim se zit zdrave. Kvuli vyššímu krevnímu tlaku (135/90) jsem poslední měsíce ale jeste trochu upravil životosprávu a pokusil se velmi omezit sůl a celkově vše co by mohlo souviset se zvyšováním BP. Ke standardním suplementům které beru(magnesium, Omega3, C, D a B komplex) jsem v posledním týdnu začal brát Koenzym Q10(60mcg). Který mi přišel jako super doplněk,…

Dobrý den, myslím, že přistupujete ke svému zdraví zodpovědně, podpůrných prostředků užíváte poměrně dost a je otázka, zdali je to v takovém množství vhodné. Koenzym Q10 má komplexní účinky, ale hodí se pro lidi vyššího věku , u kterých se již předpokládá deficit a u prokázáno srdeční selhávání, kde může mít pozitivní účinky, ze známých vedlejších účinků jsou popisovány spíše obtíže trávicí.…

Petra16. 5. 2019

Dobrý den, před měsícem jsem si poranila holeň a sotva jsem na ni mohla stoupnout ale nebrala jsem to jako nic závažného. Po par dnech se mi objevil výron kotníku, který zmizel tak za tři týdny ale začínám si všímat ze to zraněné místo a okolí je necitlivé a necítím to až skoro ke kotníku který je na pohmat bolestivý a při sportu priserne bolí jak holeň tak kotník. Necitlivé místo se stále…

Dobrý den, určitě jděte k lékaři, chirurgie či ortopedie. S pozdravem MUDr. J. ZIková

Martin15. 5. 2019

Dobrý den, cirka před půl rokem jsem mi stal menší úraz kdy jsem spadl ze schodů, na pravé části pravého lýtka se mi objevil bolestivý otok, a na levém lýtku z přední části také jelikož levé lýtko bylo zasaženo též ale méně tudíž byl otok menší... Koupil jsem si na to nějaké masti, nohy jsem se při příležitosti snažil mít nad úrovní srdce a otok nezmizel, zato už je to ale bezbolestivé.. Do toho…

Dobrý den, určitě není normální mít otoky dolních končetin a to zejména ve vašem věku. Určitě byste měl navštívit lékaře, na začátku praktického, ten vám napíše doporučení na další dovyšetření . V případě jednostranného otoku je na prvním místě vyloučit trombosu ( ultrazvukovým vyšetřením), v případě otoků obou končetin je nutno udělat celkový rozbor laboratoře, včetně dalších dovyšetření, a to…

Timea14. 5. 2019

Dobrý deň, všeobecnou lekárkou som bola poslaná na hematológiu aby mi spravili krvný obraz kvôli leukopénii. Aké všetky hodnoty budú zisťovať ? Budú schopní z odberu zistiť aj zvýšenú úroveň levonorgestrelu v krvi po užití escapelle, alebo pohlavné hormoný nie sú v krvnom obraze obsiahnuté ? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, součástí hematologických odběrů nebývá rozbor hormonů, ten si event. vyžádejte od svého gynekologa či endokrinologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna Třešňáková14. 5. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v noci před třemi dny mě začala bolet leva mandle. Zároveň mě i bolí krk pod levou čelisti. Nevite, co to může být?Případně mohu zaslat i foto mandlí. Mohu si vzít třeba orofar? Děkuji moc !

Dobrý den, může to bohužel být cokoliv, Orofar určitě neuškodí, pokud by se bolest v krku stále zhoršovala, nemohla jste polykat, měla otok v dané oblasti, nebo kdyby jste měla zvýšenou teplotu, určitě bude vhodné navštívit ORL lékaře, který nález na místě zhodnotí. Na vyšetření můžete jít i nám do nemocnice, nemusíte mít ani doporučení, ani nemusíte být objednaná dopředu. S pozdravem MUDr. J…

Eva13. 5. 2019

Dobry den, zacaly se mi delat na nohach a pazich bulky.Na pocatku nejsou videt a vim,ze se tvori,protoze me dane misto zacne bolet.Behem 1-2 dni bulka zarudne a je horka na dotek,par dni na to se z ni utvori modrina a bulka je postupne mene bolestiva,az se zaroven s modrinou ztrati.Velikosti jednotlivych bulek jsou ruzne,nekdy mensi,nekdy i celikosti dlane.Obcas se mi jich udela nekolik naraz…

Dobrý den, je samozřejmě těžké radit jen na základě popisu příznaků, základem je, aby lékař váš nález viděl, a to i třeba přes pohotovost, nevím zdali je možno jít na vyšetření bez objednání, pokud ne, mohla byste svůj nález alespoň vyfotit. V případě bolestivých bulek na dolních končetinách, které se tvoří a mizí mě např. napadá tzv. erytema nodosum, což je příznak, který by měl poznat zejména…

Kristýna9. 5. 2019

Dobrý den, přítel začal večer hrozně skucet že ho bolí v levém trisle.... Nahmatala jsem mu tam boulicku asi 1cm, omezuje ho to v chůzi a je mu k tomu hrozná zima. Nemůže vůbec ležet na boku. Děkuji za odpoved

Dobrý den, přítel by měl určitě navštívit lékaře, nejprve praktického, může se jednat o cokoliv, třeba o tříselnou kýlu, kterou poté ev. posoudí chirurg. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Míla8. 5. 2019

Dobrý den, přítel má velmi oteklé nohy a pan doktor mu nasadil včera FURORESE 125 mg 2x denně. Večer mu ale začala prosakovat voda skrz kuži na nohou, co máme dělat? Není to nebezpečné? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, při pokročilých otocích dolních končetin se často stává, že se zhoršují kožní defekty a tekutina prosakuje přes kůži. Otázkou je, zdali tak pokročilé otoky dolních končetin léčit ambulantně či za hospitalizace. Tuto situaci by měl nejlépe posoudit lékař, který přítele zná, ale je také možné ho odeslat na interní ambulanci či rovnou cestou centrálního příjmu do nemocnice, kde pacienta…

Marek7. 5. 2019

Dobrý den chci se zeptat jak rychle rostou chloupky na genitáliích , může se stát že oholenim genitálií se kořínky poškodí a nebudou růst na shledanou Marek

Dobrý den, růst chloupků trvá několik dnů, holením se kořínky nepoškozují, stejně jako na jiných částech těla. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlína Krchová6. 5. 2019

Dobrý den, od listopadu mne trápí vracející se bolesti v krku s tím, že poslední měsíc se mi na mandlích objevují takové bílé flíčky. Nemám teplotu, jen se cítím oslabena jako při chřipce. Vždy než začne bolest v krku objeví se mi tato "vyrážka" která nesvědí a objevuje se vždy buď na tomto místě na noze, nebo na vnitřní straně loktu. Kdybych si ji nevšimla tak o ní nevím. Příznaky vždycky do 2…

Dobrý den, nález v krku by měl zhodnotit ORL lékař, širší laboratorní rozbor by mohl provést imunolog či alergolog. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika Nikolesko6. 5. 2019

Dobrý den,muj dotaz zní už delší dobu tak týden je mi zle od žaludku nejčastěji v noci ale nezvracím pouze mi zle a nazvraceni.Teplotu nemám ale když se chci najíst je mi z toho zle a po jídle se mi hned navaluje a je mi na zvracení.Těhotná být nemohu beru antikoncepci a navíc menstruaci jsem měla normálně sice trochu slabší ale i tak.Co to tedy muže byt?

Dobrý den, může se jednat o počátek žaludeční virozy, uvidíte dále dle průběhu, předpokládám, že ve vašem věku neužíváte žádné chronické léky, kde by se mohlo jednat o známky lék. interakcí. Pokud se budou obtíže zhoršovat, navštivte praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marek2. 5. 2019

Dobrý den, již 5 rokem pozoruji na sobě zvýšené pocení i při menší námaze, zvýšenou únavu, kruhy pod očima. Spánek mám dostatečně dlouhý (8 HOD). Chodím darovat krev i plazmu. Prosím o možnou radu, co se za těmito problémy skrývá (dočetl jsem ve spojení s těmito neduhy, že by se to mohlo týkat ledvid, popř. močového měchýře). Děkuji Vám

Dobrý den, pokud se necítíte dobře, bude nejlépe absolvovat základní vyšetření cestou praktického lékaře, včetně odběrů krve, sona břicha či RTG plic . Na základě těchto vyšetření bude rychle vyloučeno event. závažné onemocnění ledvin, jater, štítné žlázy či krve. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivo Kopřiva30. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Můj přítel Ivo (32) přešel před cca 5 roky k jinému obvodnímu lékaři a jeho předešlý lékař odmítá vydat přítelovu zdravotní kartu do rukou současného obvodního lékaře. Má na to vůbec právo? Jak postupovat? A jestli vůbec může zdr. kartu držet i přesto že už není přítelovým ošetřujícím lékařem? Děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne, Kristýna.

Dobrý den, podle zákona o zdravotní dokumentaci je lékař povinen archivovat zdravotní dokumentaci 10 let. Zdravotní karta není majetkem pacienta, je to pouze dokumentace o jeho zdravotním stavu. Nově registrující lékař zasílá žádost o tzv. Výpis z dokumentace a na základě této žádosti odesílá předešlý lékař poštou tento výpis nově registrujícímu lékaři. Takže z pohledu pacienta je nutno pouze…

Marta Sojkova26. 4. 2019

Prosím chtěla bych vědět co znamená mám zvýšený paraprotein IgA

Dobrý den, v případě přítomnosti paraproteinu se jedná o tvorbu patologického imunoglobulinu, který je produkován bílými krvinkami - tzv. lymfocyty, jeho přítomnost se určuje v krvi či moči. Existuje několik typů paraproteinů, podle toho jaký klon daný lymfocyt tvoří. Tvorba této bílkoviny je z většiny případů tzv. benigní paraproteinemií, která roste v závislosti na věku, stavu imunity a ev.…

Michal M25. 4. 2019

Dobry Den, chtel bych se zeptat. Když jsem se nové přihlásil k lékaři pro dospělé a byl jsem na vstupní prohlídce, ale po nemoci jsem měl zajít i na vstupní odběry na které jsem zapomněl ( uz je to delší doba ), tak zda je to velký problem nebo staci zajít na odběry při další návštěvě či co nejdříve. Dekuji mnohokrát

Dobrý den, zajděte si na odběry krve před další kontrolou u praktika, žádanky na krevní odběry jsou většinou bez datumu, pokud třeba již žádanku nemáte, domluvte se po telefonu s vaším praktikem, určitě se nic zase tak vážného nestalo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela24. 4. 2019

Dobrý den, můj dotaz je směřován na gastroenterologii. Beru pantomyl 40 mg /1-0-0/ a itoprid 50 mg /1-1-1/. V současné době mi byl lék itoprid snížen na dávku /1-0-1/ Chci se zeptat, zda ranní dávku pantomyl a itoprid mohu vzít najednou nebo mezi nimi musí být nějaký odstup, oba se mají brát ráno, čili musím před jídlem. Děkuji za odpověď. Michaela K.

Dobrý den, Pantomyl můžete užívat s Itopridem ráno najednou, nejlépe nalačno před jídlem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal17. 4. 2019

Dobrý den, rád bych se zeptal.. Posledního půl roku, se mi občas stává, že při zvýšené fyzické aktivitě, mi praske(lupne) v podbřišku asi 6cm pod pupikem. Je to něco s čím si nemusím dělat starosti?? Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, nález se dá těžko posoudit bez klinického vyšetření, ale pokud si např. všimnete vyklenutí v oblasti pupku navštivte raději chirurgickou ambulanci, např. k vyloučení pupeční kýly. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie17. 4. 2019

Dobrý den, před 14 dny jsem byla odeslána neurologem na imunologické vyšetření, jelikož mám zvýšené hodnkty CRP a slabě pozitivní protilátky v krvi. U vstupního zápisu mi byl standartně proveden test plic - Spirometrie. Pan doktor dostal podle výsledků podezření na astma. Krevní testy byly dělány následovně a výsledky se zdržely. Obtíže předtím pouze zanedbatelné. Nasadil mi inhalátor 2x ráno 2x…

Dobrý den, pokud takto reagujete na předepsaný inhalátor, vysaďte ho a informujte o situaci lékaře na další plánované kontrole. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin17. 4. 2019

Dobrý den. Před dvěma lety jsem byl u zubaře trhat osmičku. Při zákroku mi vznikla oroantrálni komunikace, kterou pan dokor nechtěl řešit s tím, že se to samo zahojí. Po měsíci jsem šel pro jistotu do nemocnice, kde mi paní doktorka na čelistní chirurgii sdělila, že je to katastrofa - měsíc otevřená komunikace velká jak vrata. Paní doktorka mi udělala plastiku podle Wassmunda. Týden po plastice…

Dobrý den, podle popisu Vašich potíží se nyní nejspíše již jedná o problém spadající do kompetence ORL, doporučuji se tedy obrátit na vyšší pracoviště, kde dojde k řádnému vyšetření a (pravděpodobně chirurgickému) vyřešení Vašich problémů. S pozdravem MUDr. A. Spal

Dája16. 4. 2019

Dobrý den, mám alergii na pyly, užívám Zodac ale, vůbec nepomáhá, jedeme teď na tři dny na chatu a všude kvetou stromy, nechci to tam prokychat, našla jsem doma ještě lék dasselta, mohla bych po dobu těch tří dnů užívat oba léky, tedy ráno zodac i dasselta zároveň ?bude to mít nějaký účinek?už jsem bezradná. Děkuji

Dobrý den, jedná se léky s podobnými účinky i podobnou dobou působení, k potlačení příznaků alergické reakce obvykle stačí dávkování jedenkrát denně, ale pokud budete v hodně exponovaném prostředí užijte lék dvakrát denně, zkusila bych stejnou skupinu, např. Zodac 2x denně. Kromě těchto léků je s výhodou i užívání dalších lokálně působících přípravků, jako jsou kapky do očí s protialergickým…

Michal13. 4. 2019

Dobrý dne už rok a půl jsem s přetlkyní a máme spolu sex poměrně často za celou dobu bylo vše v pohodě ale teď v tomto týdnu se mi udělal vřed na údu muže se jednat o syfilis ? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, vzhledem k tomu, co píšete, se pravděpodobně o toto onemocnění nejedná, ale i tak je nutné navštívit urologickou či kožní ambulanci. S pozdravem MUDr. P. Běhounek

Jaroslav Kořínek8. 4. 2019

Dobrý den, je ve vaší nemocnici možnost udělat rozbor klíštěte na klíšťovou encefalitydu?

Dobrý den, rozbor klíštěte na přítomnost případné encefalitidy se v naší nemocnici nedělá. Toto vyšetření se provádí např. v Českých Budějovicích při univerzitě nebo komerčně. Otázkou je přínos vyšetření v praxi, velké procento klíšťat toto onemocnění skutečně má, ale to neznamená, že se každý napadený nakazí, protože přenos na člověka závisí zejména na době trvání přisátí klíštěte. S pozdravem…

Barbora8. 4. 2019

Dobrý den, můj dotaz je směřován na stomatologii - zubní ambulanci. Je u Vás možné v akutním případě ošetřit i neregistrovaného pacienta? Teď konkrétně, zlomila jsem si zub (jedničku vlevo nahoře) a předpokládám, že na pohotovosti to vyřeší pouze provizorně - ale ráda bych kompletní ošetření (vypadám teď velmi úsměvně) a čeká mě přednáška před velkým počtem lidí. Můj lékař mě objednal až na…

Dobrý den, co se týče neregistrovaných pacientů, jsme schopni ošetřit v ranních hodinách akutní stavy - bolesti, otoky atd. po předchozí domluvě. Bohužel se ale obávám, že na našem pracovišti dřívější termín než u Vašeho registrujícího lékaře nebudeme schopni nabídnout, pokud by Vás některý lékař z kapacitních důvodů byl vůbec schopen přijmout do stavu. Děkuji za pochopení. S pozdravem MUDr. A.…

Martin7. 4. 2019

TENTO DOTAZ JSEM VÁM POSLAL 1.4.2019-Dobrý den už asi pred 2lety na sonu by bylo nalezeno steatoza jater od te doby jsem na sono posln nebyl ale chodim na krevni testy a hodnoty jsou nad limit ale už ty dva roky stejny nejaky velky vykyvy tam nejou měl bych se nečeho bát?nebo jaky bych mel absolvovat vyšetření?nebo stači jen kontrolní?snažim se sportovat jinak stravovat vše někdy hodnoty jater…

Dobrý den, můžete se objednat na interní ambulanci, např. v naší nemocnici se stačí objednat na recepci lince 14500, nemusíte mít ani doporučení praktika, tam můžeme objednat kontrolní sono břicha, udělat odběry a samozřejmě i adekvátně léčit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela3. 4. 2019

Dobrý den, chci se zeptat jestli je potřeba mít doporučení od praktického lékaře k vyšetření na plicní ambulanci a alergologii?

Dobrý den, na tyto ambulance nemusíte mít nutně doporučení, ale je vždy s výhodou, když pacient již vyšetřen je a doporučení má ať už od praktika či jiného specialisty. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana2. 4. 2019

Dobrý den, vysoké leukocyty v moči 130,00 mám napsáno ve výsledcích, ale v kultivaci nic nebylo, potíže jiné nemám, jsem sledována na nefrologii z důvodu mikroskopické hematurie. Erytrocyty jsou momentálně 3. Z čeho to může být a co to znamená? děkuji

Dobrý den, důvodů proč jsou v moč. sedimentu leukocyty a erytrocyty je mnoho a k odhalení příčiny je samozřejmě nutné znát mnohem více údajů, celkové lab., sonografie ledvin a MM a kliniky. Pokud nemáte nějaké subjektivní obtíže a máte negativní kulitvaci moči, tak se nejedná asi o nic akutního a je pouze nutné, aby lékař - specialista, v tomto případě nefrolog dovyšetřil abnormalitu v moč.…

Martin1. 4. 2019

Dobrý den už asi pred 2lety na sonu by bylo nalezeno steatoza jater od te doby jsem na sono posln nebyl ale chodim na krevni testy a hodnoty jsou nad limit ale už ty dva roky stejny nejaky velky vykyvy tam nejou měl bych se nečeho bát?nebo jaky bych mel absolvovat vyšetření?nebo stači jen kontrolní?snažim se sportovat jinak stravovat vše někdy hodnoty jater krevní obraz je dokonce i lepší -ale na…

Dobrý den, steatosa /ztučnění/ jater souvisí s ukládáním tuku do břišních partií, což je dlouhodobě riziková záležitost pro vznik aterosklerózy tepen, kam se cholesterol z viscerálního tuku rád ukládá. Je známo, že steatosa jater souvisí zejména s obezitou či vyšším příjmem alkoholu. Je dobře, že se o tyto věci zajímáte, základním lékem je kromě pomocných léků ( jako jsou Ursosan, statiny)…

Přemysl30. 3. 2019

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je bezpečné pokračovat v užívání léků elicia 10mg když mi zpomalují srdeční tep (v sedě nebo leze se mi tep pohybuje okolo 50, při pohybu už to lítá 60-120), bohužel nevím kolik jsem měl klidový tep před začátkem brání léků, ale určitě nejsem sportovec aby to bylo tím. Navíc během uplynulého měsíce (před branim léků) jsem byl několikrát na EKG a taky EKG echo…

Dobrý den, lék Elicea tepovou frekvenci nezpomaluje, pokud při léčbě budete mít klidovou frekvenci okolo 50, respektive nebudete mít klidovou TF pod 40/min, léky vysazovat nemusíte. Pokud chcete mít klid, může se během léčby zmonitorovat hodinový záznam vaší tepové frekvence a EKG křivky, tzv. EKG Holterovským vyšetřením, které samozřejmě nabízíme i v naší nemocnici, můžete se objednat na…

Petr29. 3. 2019

Dobrý den, před rokem jsem od února do června navštěvoval pravidelně nemocnici Hořovice kvůli zranění, po každé návštěvě jsem dostal od pana doktora zprávu. Bohužel teď nemohu tyto zprávy najít. Je možnost že mi je někde v nemocnici znovu vytisknou? Děkuji

Dobrý den, vaší zprávu vám můžeme vytisknout znovu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka28. 3. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat někdy ( při tělocviku, a kdy mě čeká důležitý test) se u mě projeví záchvat, při kterém se mi hůře dýchá, třesou se mi ruce ( někdy se třesu celá) a brni mi konečky prstů na ruce. Nevíte co by mohlo být příčinou?

Dobrý den, vypadá to na počínající projev akutní úzkosti, který se u vás objevuje v zátěžové situaci. Nevím jak situaci zvládáte. Někdy stačí zhluboka dýchat a zklidnit se, někdy je to těžší a trvá to déle. Myslím, že byste měla vědět, že to je dost častý projev u dívek, žen, ale i mužů. Někdy stačí udělat si plán a připravit se stresové situace, v situacích, kdy se panická ataka projeví tak, že…

Michaela28. 3. 2019

Hezký den poprosim co jsou hodnoty B NRBC-relativně 0.00100 B NRBC -abs.pocet 0.010 .tyto hodnoty jsou ve výsledcích krve pred operaci štítné žlázy a jsou v pořádku. Dekuji

Dobrý den, jedná se o hodnoty nezralých krevních elementů, tzv. normoblastů, uvedené hodnoty jsou nevýznamné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniela27. 3. 2019

Dobrý den, nabízí Hořovická nemocnice nějaké komplexní vyšetření (nadstandardní službu)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pro dárce krve na naší transfuzní stanici máme k dispozici preventivní komplexní vyšetření - dle věku dárci absolvují laboratorní odběry a další vyšetření ( EKG, ECHO, sono břicha, RTG plic, spirometrii), vše zvládnou v jednom dni, výstupem je kontrolní interní vyšetření s event. doporučením od interního lékaře. Více se můžete se informovat na transfuzní stanici. S pozdravem MUDr.…

Monika26. 3. 2019

Žádám vás o radu, protože nechci jít hned k mé lékařce a přehánět moji situaci..v poslední době mě trápí nadměrné pocení, skoro každodenní bolesti hlavy- buď hned z rána a nebo až večer. Poslední dny usínám hodně brzy než obvykle, a to např. ve 20hod. Usnu klidně i v sedě.Jednoduše se mi začnou zavírat víčka a na víc nemám sílu. V noci se ale tak 2-3 vzbudím docela čilá, ale když mám ráno vstát…

Dobrý den, váš stav je opravdu hodně těžké posoudit bez vyšetření či laboratorního nálezu, může se jednat třeba jen o přetížení při větší fyzické zátěži, nebo i stresu. Pokud vás bude obtěžovat nadměrné pocení či únava, bude nejlepší jít např. k praktickému lékaři , aby odebral základní laboratorní screening. Pro pohybové obtíže vás může vyšetřit rehabilitační lékař.

Lucie26. 3. 2019

Dobrý den, již týden mě trápí bolest levé části hrudníku, která vystřeluje do levého podpaží, ramene a lopatek a problémy s dýcháním. Než začaly bolesti, spadla mi na záda v okolí lopatek při úklidu malá skříňka. V nemocnici vyloučili onemocnění srdce a plic a nic víc mi k tomu neřekli. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že jsou bolesti způsobené úrazem nebo je za tím něco jiného. Děkuji Lucie

Dobrý den, bolest způsobená úrazem může opravdu trvat delší dobu, pokud jste měla vyšetření srdce a RTG plic, které mělo negativní nález, je to pravděpodobné. Pokud bude bolest stále stejná či dokonce větší intenzity, navštivte lékaře znovu, souběh s jiným problémem samozřejmě také není vyloučen, pak se může zhotovit ještě kontrolní EKG, lab. a RTG vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela25. 3. 2019

Dobry den,muj dotaz smeruje k transfuzni stanici. Dovrsila jsem 10odber krve,ale zadnou medaili jsem neobdrzela. Pry tyto bronzove predavaji na tranfuznich stanicich. Nejspise ale az u dalsiho odberu po odberu 10tem? (Coz je u 11teho)? Dekuji za odpoved Hezky den

Dobrý den, oceňování dárců je realizováno přes Červený kříž, kam se podklady z naší transfuzní stanice pravidelně posílají. Může se stát, že medaile do transfuzní stanice dorazí později, ale nemusíte se bát, ocenění určitě obdržíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza23. 3. 2019

Dobrý den, Jsem 2 roky po vysazení hormonální antikoncepce a žádné jiné léky neberu. Minulý rok (léto-podzim) jsem měla pár měsíců stresově poměrně náročných. Zhruba od stejné doby na sobě pozoruji následující: celkově přibrala a „zmohutněla“ (i na místech, na kterých se mi to nikdy předtím nestalo) – přestože jsem se snažila jíst relativně zdravě a cvičit, zhoršila se mi kůže – vytvořily se…

Dobrý den, dva roky po vysazení antikoncepce nebude tento váš stav způsoben vysazením tohoto preparátu. Vaše obtíže jsou různorodé, opravdu je vhodné začít u obvodního lékaře základním vyšetřením se základními krevními testy/ např. vyšetřením funkce štítné žlázy/ . Stres samozřejmě hraje úlohu u velkého množství stavů organismu i onemocnění. A nevím úplně přesně jakého odborníka máte přesně na…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lucie22. 3. 2019

Dobrý den, už je to asi třetí den co se mi na kůži objevila vyrážka. Jsou to takové vystouplé červené pupínky, některé s bílými čepičkami, vypadá to jako drobné akné, místami hodně nahustěné u sebe. Myslela jsem si, že je to jen reakce na nějaký nevhodný krém (už jednou mi vyskočila vyrážka z pleťové vody, ale na druhý den byla pryč), ale tohle asi bude něco jiného, protože to svědí a postupně se…

Dobrý den, souvislost mezi výskytem vyrážky a užíváním antibiotik je dost pravděpodobná, zvlášť pokud nemáte jinou již zjištěnou alergii a nejedla jste například nové exotické jídlo. V lékárně si můžete koupit lék proti alergii, ale určitě bych vám doporučila navštívit lékaře - kožního či lékaře, který vám antibiotika předepsal, aby vás vyšetřil a eventuálně potvrdil alergickou reakci na dané…

Nikoletta22. 3. 2019

Můžu se zeptat kam mám volat o výsledky z odberove místnosti a z laboratoře mikrobiologie? Děkuji

Dobrý den, výsledky mikrobiologického vyšetření zjistíte přímo na tel. 311 55 9802. Pokud se chcete informovat o výsledcích laboratorních odběrů, měl by vám je ideálně sdělit lékař, který vyšetření indikoval. Pokud jste byla vyšetřena cestou akutního příjmu, mohla byste se informovat na ambulanci toho oboru, který jste navštívila, zdali se jedná o chirurgii, internu či třeba neurologii. Na…

Mia22. 3. 2019

Dobrý den, chci se zeptat na otázku jestli je možné, že v těle dospělého člověka může žít roup 4měsíce s lehkými obtížemi a bez toho aniž by se nakazil někdo v blízkém okoli? Mám už totiž od listopadu trávící potíže a ted přišel přítel s tím, že má ROUPY boužel i já jsem ve stolici ale až teď našla červíka. Doktor mi řekl že mé obtíže mohl způsobovat tento pachatel,je to vůbec možné? A jaktože…

Dobrý den, pokud jste našla červíka, je diagnosa jasná, samička roupu žije až 3 měsíce, roup se samozřejmě i rozmnožuje. Průběh onemocnění bývá lehký s dobrou prognosou. Většinou se projevuje svěděním v oblasti řitního otvoru, ale může probíhat jako nevelký zánět tlustého střeva, v ojedinělém případě může červ proniknout i močovou trubicí do moč. měchýře, raritně u žen přes vaginu až do dutiny…

Anna18. 3. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám v okolí intimních částí takové pupínky, které jsou velké asi jako menší hrášek. Postupně se zmenšují a pak se zase zvětší a toto je opakovaný proces. To samé jsem měla za uchem a už je to prakticky malé. Prosím o radu, děkuji

Dobrý den, váš nález by měl někdo vidět, nejlépe gynekolog, objednat na vyšetření se můžete i v naší nemocnici, možno přes recepci na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela18. 3. 2019

Hezký den chtěla jsem se optat zda hodnoty ALT 0.04 jsou v pořádku. A jaké jsou meze. Dekuji

Dobrý den, tyto hodnoty jsou v normě, rozmezí hodnot je od 0 - 0,78. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hanka14. 3. 2019

Dobrý den, od prvního těhotenství mám problémy s kostrčí. Téměř nemůžu sedět, následně si stoupnout, ohnout se apod. Cestování autem, jízda na kole a delší sezení je nemyslitelné. Každé další těhotenství to ještě zhoršilo. Kam se mám prosím objednat na vyšetření? Děkuji

Dobrý den, nejprve bych navštívila neurologa, který zhotoví snímky páteře a nasměruje vás dále, buď ke konzervativní terapii a rehabilitaci nebo k op. řešení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Josef11. 3. 2019

Dobrý den, nedávno jsem prošel myringoplastikou a kanaloplastikou. Myringoplastiku jsem měl domluvenou a vysvětlenou. Ale kanaloplastika tak nějak na programu nebyla a nebyl jsem s ní seznámen. Chtěl bych jen vědět, co je to za zákrok a co se při ní dělá. Nikde na internetu k tomu nemůžu nic najít. Děkuji

Dobrý den, to je dotaz zejména pro očního lékaře - specialistu, který tyto operace provádí, informace o tom jak operace probíhá, by vám měla být podána minimálně před operačním zákrokem. Obecně se jedná o novější typ operace zeleného zákalu, kdy při zákroku nedochází k perforaci oka, pouze pomocí mikrokanyly dochází k rozšiřování přirozeného odtokového kanálku, operace by měla být šetrnější a…

Jakub8. 3. 2019

Dobrý den. Je mi 17 let. Z tyče ve výšce cca 160 centimetrů jsem spadl na záda do kamínků na hřišti. V tu chvíli se mi ale rozbolela hlava i záda. Bolest hlavy již přestala. Dovedu normálně hýbat celým tělem, ale stále cítím nepříjemný tlak u levé lopatky. Může z toho být něco vážnějšího, co by vyžadovalo například lékařské ošetření? Nebo nějaké následky? Spadl jsem před hodinou a půl.

Dobrý den, pokud vás něco bolí a neustupuje to, raději lékaře navštivte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie8. 3. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dostala jsem výsledky krve a moči. U močového sedimentu mám zvýšenou hodnotu bakterií 2, epitelie dlaždicovité 1 a hodnota hlenu je 3. Znamená to něco? Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, z pojmů, které jste vypsala nepatří do normálního nálezu bakterie. Nicméně se může jednat jen o příměs, důležité je, zdali máte nějaké obtíže či ne. Pokud jste bez obtíží a nemáte třeba před operací, nález bych neřešila. Pokud platí předchozí varianta, bylo by dobré nález bakterií ověřit odesláním vzorku moči na kultivační vyšetření, které definitivně potvrdí či vyvrátí přítomnost…

Veronika7. 3. 2019

Dobrý den,byla jsem na předoperačním vyšetření(krev a moč) a v moči mi vyšlo bakterie 399(četné) epitelie 25(ojedinělé) a hlen 15(ojedinělé) ty bakterie me vyděsili a nevím zda někam zajít nebo ne. Děkuji

Dobrý den, nález bakterií v moči nemusí znamenat nic vážného, nicméně v souvislosti s předoperačním vyšetřením je nutno ověřit kultivačně, zdali se nejedná o infekci močových cest. Před operací je většinou nutno ověřenou močovou infekci přeléčit. Tento nález by měl dovyšetřit buď lékař, který vám udělal předoperační či obvodní lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Silviia5. 3. 2019

Dobrý den. Můžu se objednat na gastroenterologie bez žádanky?A na jaké číslo?

Dobrý den, na vyšetření gastroenterologem se event. bez žádanky objednat můžete, i když je s výhodou, když lékař specialista dostane doporučení od jiného lékaře. Na samotné endoskopické vyšetření trávicího traktu žádanku samozřejmě potřebujete, včetně souhlasu s vyšetřením. Na gastroenterologii se můžete objednat přes recepci na lince 14500, nebo přímo na lince 311 55 22 13 ( MUDr. Zdeněk). S…

Lenka5. 3. 2019

Dobrý den, asi půl roku mě trápí bolest na levé plíci při větším nádechu. Určitě je intenzivnější než na začátku a nejvíce ji pociťuji v noci, ale nikdy neodezni. Bojím se nejhoršího (na rakovinu jiného ho orgánu s metastazemi zemřel otec). Nicméně rentgen plic a srdce nic neodhalil. Hodně jsem si oddychla, ale pořád mě ta bolest trápí. Odhalil by vůbec rentgen určitě nádor? Jsem matka dvou…

Dobrý den, píchavá bolest při nádechu bývá třeba při postižení pohrudnice, plíce samotná nikdy nebolí, ale nejčastěji jsou tyto píchavé bolesti skutečně spojené s uskřinutím nervu a přetížením nějaké svalové skupiny. Co se týká nemoci pohrudnice, jsou tyto obtíže poměrně výrazně a často akutní, s nějakou dynamikou, doprovázené dalšími příznaky, jako jsou třeba zvýšené teploty, kašel či únava…

Jan3. 3. 2019

Dobrý den, už několik let mne trápí časté afty v puse a prasklé koutky na rtech. Afty mám všechny v ústech. K obvodní lékařce jsem s tímto problémem šel už několikrát. Bylo mi jen doporučeno, abych bral vitamíny na podporu imunity, ale afty se mi dělají stále. Vždy na nějakou chvíli vymizí, ale vrátí. Jednou se mi udělal na špičce jazyku tak velký aft, že mi po něm zůstala dírka. Teď jsem měl…

Dobrý den, doporučujeme návštěvu zubního lékaře, který je schopen diagnostikovat příčinu problémů výskytu aft - alergickou reakci, dráždění např. ústní vodou, atd. Co se týče prasklých ústních koutků, je možných příčin více - hluboký skus, infekce, traumatizace. Opět proto doporučím vyšetření u ošetřujícího stomatologa. S pozdravem MUDr. A. Spal

Ariana Zgoni2. 3. 2019

Dobrý den,chci se zeptat.Je mi 14 let a mají mi pod celkovou narkózou trhat 4 zuby.Neni to z důvodu že bych nespolupracovala,ale zuby se nachází hluboko pod dásní.Jedná se o jednu pětku která je nahoře na patře.Pak o dvě sedmičky které blbě rostou a tak je bude lepší vindat(nachází se hluboko v dásni)a o jeden “zub” který nějakym způsobem vznikl za špičákem který je ve vestibulární erupci.Chci ze…

Milá Ariano, vaše dotazy jsou zcela pochopitelné. Ale musíte se vy, nebo vaši zákonní zástupci, obrátit na pracoviště, které bude operaci provádět. Každé zařízení má své zvyklosti, navíc většina odpovědí na vaše dotazy je součástí souhlasu s operačním výkonem, s kterým byste měli být seznámeni. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan1. 3. 2019

Dobrý den Mám zvýšené jaterni testy ALT 2,58 / AST 1,34 / GGT 15,34 / ALP 8,60 / Jen Bilirubin normální 11,7 / Co to muže prosím být? Sono jater a žlučníku bez nálezu

Dobrý den, vaše jaterní testy jsou opravdu zvýšené, zejména tzv. cholestatické enzymy, příčin může být samozřejmě mnoho, váš nález si zaslouží podrobné anamnestické, klinické a laboratorní dovyšetření, nejlépe cestou gastroenterologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jozef Dzuro28. 2. 2019

Dobrý den rád bych se zeptat mám dlouho nízký tlak byl jsem u doktorky ta mi řekla že si mám dát víc solenou polévku a nezabrala muzete mi poradit prosím děkuji

Dobrý den, nepíšete, zda se léčíte s krevním tlakem, předpokládám, že spíše ne, velké procento lidí, zejména v mladším věku má tzv. habituální hypotenzi ( tzn., že mají přirozeně nízký krevní tlak - např. 100/60 mmHg), ale protože nemají žádné obtíže, tak si krevní tlak prostě neměří, a není na místě, aby se ho nějakým nepřirozeným způsobem snažili zvyšovat. Otázka je, proč vy si krevní tlak…

šárka27. 2. 2019

Dobryden. Delate ve vasi nemocnici gastroskopii pres nos? dekuji za odpoved Sarka

Dobrý den, gastroskopii je možno dělat i přes nos, stačí se domluvit před vyšetřením s vyšetřujícím lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr27. 2. 2019

Dobrý den, mám takový intimní problém. V oblasti pod žaludem se mi udělal nejspíš zánět. V tříslech se mi hodně zvětšila uzlina a na pohmat docela bolí. Myslíte že stačí mazat Canestenem a doplňovat to léky proti zánětu nebo raději přijet na kontrolu k obvodnímu lékaři? Děkuji

Dobrý den, při těchto obtížích je dobře se poradit s lékařem. Můžete to řešit s praktickým lékařem a pokud si nebude vědět rady, navštívit urologa. S pozdravem MUDr. P. Běhounek

Michaela21. 2. 2019

Dobrý večer Nerada otravuji, ale poslední doubou mi není dobře a mám trošku strach. Třeba jsem jen naivní a nic to nebude . 10.2. Mi večer začali bolesti v podbřišku ( pokaždé jinak ,ráno večer, po jídle, před jidlem) Takhle to bylo celý týden, někdy byli křeče větší někdy menší. Po týdnu 18.2. V pondělí jsem ráno měla průjem a pak docela nepříjemné křeče zase v podbřišku. Pak to bylo lepší a…

Dobrý den, vypadá to, že jste prodělala nejspíše střevní virosu. Při těchto obtížích je základem dieta, strava nemastná, nedráždivá, suchary, ale dostatek tekutin. Také se podávají léky, které slouží k střevní dezinfekci a absorpci patogenu, jako je například zmíněné živočišné uhlí. Většina těchto léků je dostupná bez lékařského předpisu. Vyrážka úplně nepatří do klinického obrazu střevní virozy.…

Michaela20. 2. 2019

Dobrý den, mám dotaz, již pár dní mě trápí bolest na pravé straně břicha při hlubokém nádechu a to když sedím shrbená nebo stojím. (Spíš takové píchání) Jednu dobu mi připadalo, že bolest vychází z podžebří, ovšem někdy jde i více do boku. Jinak bolest nemám ani jiné potíže. Může to být od kyčle? Nebo skříply nerv či sval? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, možností je mnoho, postižení kyčle mi přijde ve vašem věku málo pravděpodobné, nejčastěji se jedná o nahromadění plynů, nemůžu vyloučit ani podráždění nervu. Pokud se bude jednat o málo závažný problém, potíže by měly ustat spontánně. Pokud se budou vaše obtíže stupňovat raději navštivte lékaře. S pozdravem MUDr. J. ZIková

Mia19. 2. 2019

Dobrý den,chci se zeptat, od listopadu,který byl emočně náročný trpím zažívacími obtížemi. Probíhá to takto: z ničeho nic mám studené nohy, zimnici a začne se mi motat hlava a cítím se jako kdybych měla zácpu, většinou si v tomto stavu jdu lehnout a postupně ze mě odcházejí plyny nebo jdu na záchod ale jde to těžko a většinou ze mě výjde jen malá stolice ale vždy po tom se mi uleví a za pár hodin…

Dobrý den, může se skutečně jednat jen o tzv. funkční poruchu zažívání, tzn., že střeva nejsou porušena, jen reagují na vnější vlivy, včetně stresu, příjem tekutin, skladbu stravy... Ale pro jistotu bude nejlepší navštívit gastroenterologa, s kterým situaci podrobně proberete a on rozhodne o dalších vyšetřeních, laboratorních, včetně zvážení kolonoskopického vyšetření, které dokáže vyloučit či…

Martina19. 2. 2019

Dobrý den, moje maminka by měla nastoupit příští týden v pondělí na operaci menisku ve vaší nemocnici. Bohužel se jí zatím nepodařilo sehnat svého praktického lékaře, aby jí mohl vystavit žádanky na předoperační vyšetření. Na adrese ordinace není a telefon nezvedá.. Ráda bych se zeptala, jak se takové případy řeší, kdo jiný může žádanky k předoperačnímu vyšetření vystavit ? Mockrát děkuji Martina…

Dobrý den, v tomto případě se můžete obrátit na interní ambulanci naší nemocnice a telefonicky se domluvit na vystavení žádanek, včetně objednání termínu předoperačního vyšetření. Nejlépe bude se domluvit na lince 311 55 2212. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka19. 2. 2019

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak dlouho je člověk infekční při viroze, nebo nachlazení? Děkuji Vám a přeji hezký den. Kateřina

Dobrý den, člověk je nejvíce nakažlivý v době když se virus množí, to znamená pár dnů před vypuknutím samotné virozy , po objevení příznaků je nakažlivý ještě pár dnů, u chřipky cca 2 - 5 dnů, později již nakažlivý není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana18. 2. 2019

Dobrý den, jsem objednaná na CT enterografii a včera jsem dostala rýmu a pociťuju únavu, bolest hlavy jako při virose, vše bez teploty. Je vhodné vyšetření odložit nebo není v této situaci kontraindikováno? Čekám již na termín dost dlouho. Děkuji

Dobrý den, záleží zejména na tom, jak se sama cítíte, pokud budete mít horečku či mít akutní příznaky virosy s celkovou schváceností, vyšetření odložte, v opačném případě bych spíše termín využila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin7. 2. 2019

Dobrý den jde se na chirurgii objednat ke konkretnimu doktorovi nebo ne?a ješte otazka na gastro poradně kde najdu kdo tam lečí?nejak stale nemužu najit kdo kde mam dlouhodobe problemy bolesti v oblasti bricha žaludku bolesti vystreluji do zad a když jdu na pohotovost jsem furt jednou n churirgii poslat pak na internu chtel bych se objednat nekam jestli to jde kde to bude rešit dlouhodobe jedne…

Dobrý den, pokud chcete, můžete se objednat ke konkrétnímu chirurgovi, když na recepci nahlásíte jeho jméno. S chronickými obtížemi trávicího traktu se můžete objednat také na gastroenterologickou ambulanci, kde každou středu ordinuje MUDr. Zdeněk, objednat se můžete i přímo na lince 311 55 2214/ 2213. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mirek5. 2. 2019

Dobrý den, pokud mám podezření na kapavku, kam se mám v nemocnici v Hořovicích obrátit? Kde lze udělat daná vyšetření?Jaká vyšetření se obvykle provádějí? Děkuji.

Dobrý den, pokud by to mohla být skutečně tato diagnóza, provádí se vyšetření na specializovaných venerologických ambulancích (dermatovenerologických neboli kožních klinikách), které jsou většinou ve fakultních nemocnicích ( Plzeň či FN Motol). S pozdravem MUDr. P. Běhounek

Vojtěch Barcuch4. 2. 2019

Dobrý den již nějakou dobu mě trápí bolesti zad , častá únava, pocit plnosti po par soustech a nově se při ruznych činnostech v nepravidelných intervalech objevilo bodání na prsu konkrétně v levo rád bych věděl jestli je to vážný nebo jen něco běžného děkuji za radu :)

Dobrý den, vaše obtíže jsou rozmanité, zároveň mám málo informací, abych se k nim mohla validně vyjádřit, ale vzhledem k vašemu věku, bych se zaměřila nejprve na životní styl, zejména na míru stresu, který je v současnosti jednou z nejčastějších příčin bolestí zad, hlavy, žaludečních nevolností.. zamyslete se tedy, kolik času věnujete práci, pohybu či odpočinku...

Rade30. 1. 2019

Dobrý den, moje přítelkyně se uhodila do hlavy o polici a teď se jí dělají modřiny kolem očí, co jí může být a je to normální?

Dobrý den, pokud se po úrazu hlavy přítelkyni dělají modřiny okolo očí, je to indikace k akutnímu vyšetření nejlépe cestou akutního chirurgického příjmu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika29. 1. 2019

Dobrý den, chci se zeptat, zda ve Vaší nemocnici provádíte anbulantně punkci ascitu v břiše? Onkologicky se léčím a punkci jsem již dvakrát podstoupila. Nicméně s jednáním nemocnice v Plzni nejsem vůbec spokojená. Proto se obracím s prosbou na Vás. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, punkci ascitu provádíme v naší nemocnici na interním oddělení. Pokud budete punkci potřebovat, můžete se na nás obrátit, po domluvě lze tento zákrok provést i ambulantně. Můžete se předběžně domluvit k provedení tohoto zákroku s MUDr. Benešem ( tel. 311 55 2205) z interního oddělení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin29. 1. 2019

Dobrý den objednal jsem se do Gastroenterologická ambulance na doporučení lekaře chtěl jsem k doktorce čadilove ale na volal jsem na recepci a tam řekli že ji paní doktorkanema ale na trankách nemocnice je že ji ma mužete mi prosim napsalt jak zjistim kdo tam ordinaci vlastne má a nema už jsem trošku s toho zoufalý jak najit kde kdo vlastne ordinuje Děkuji mockrat

Dobrý den, pokud se chcete objednat k paní doktorce Čadilové, objednejte se přes recepci 14 500 - ordinuje každou středu na všeobecné chirurgické ambulanci, event. přímé číslo na ambulanci je 311 55 3014. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Drahomíra Štefan Dudíková29. 1. 2019

Dobrý den, prosím o informaci, zda se můžu u Vás objednat na vyšetření osteoporosy - densitometrie. Doporučení z neurologie mám. Děkuji.

Dobrý den, na denzitometrii se můžete objednat přes recepci N. Hořovice, v případě prokázané osteoporózy pak můžeme pacientku převzít do péče osteologické ambulance NH. Tam se také můžete objednat přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. A. Skládaná

MUDr. Andrea Skladaná
Zobrazit celý dotaz
Zuzana25. 1. 2019

Dobrý den, už asi 3 roky mě trápily časté záněty močových cest(klasické pálení při močení, krev v moči, nutkání na záchod), tak jsem to začala řešit s urologem.ze zacatku byly testy pozitivní na krev i bílkoviny a pak byly všechny testy pořádku i když jsem zrovna pociťovala problémy s močením. Bílkoviny a krev takřka nulové.Po čase se mi objevila i bolest ledvin.Všechno se léčilo antibiotiky…

Dobrý den, pokud vidíte krev při močení a cítíte při močení dyskonfort, měla byste urologa navštívit, zdali máte infekci močových cest spolehlivě prokáže odběr moči na kultivační vyšetření. Pokud se uroinfekce prokáže, je nutno jí přeléčit dle citlivosti. Opakované záněty močových cest se často opakují, jsou indikací k podrobnému urologickému vyšetření. Také bych doporučila návštěvu gynekologa.…

Tereza23. 1. 2019

Dobrý večer. Poslední dobou mě trápí zdravotní komplikace, které se stále vrací a odcházejí a netuším, co by to mohlo být. Mívám závratě, někdy mi vypovídají službu mé oči v podobě rozmazaného vidění či neschopnosti zaostřit (nenosím brýle ani nemám problémy se zrakem), také mám čas od času ostrou bolest spánku nebo se mi stává, že úplně vypnu a třeba minutu nejsem schopna vnímání ani pohybu. To…

Dobrý den, vaše obtíže jsou polymorfní ( je jich mnoho), vypadá to skutečně na reakci organismu na stres, ale myslím, že by jste se měla svěřit svému pediatrovi, zejména o obtížích s občasnými problémy se zrakem, bolestí hlavy a domnělém či skutečném výpadku vědomí, aby mohl posoudit, zda je pro vás vhodné objednání na neurologické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela21. 1. 2019

Dobry den jeste doplnim predchozi otazka rtg stin srdce nerozsiren KF uhly volne lehka akcentace cevni kresby parakardialne sin (snad jeste v norme) parenchym bez jasnych infiltraci.zadne potize nemam .prosim o vysvetleni one lehka akcentace cevni kresby parakadialne. Dekuji

Dobrý den, akcentace vaskulární kresby znamená zvýraznění obrysu ( kresby) průběhu cév na rentgenovém snímku, parakardiálně - znamená v blízkosti srdce, ale je to jen popis umístění, tento nález je často jen variantou normy. Dle popisu bych se ničeho neobávala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna21. 1. 2019

Dobrý den, v tříslech si dokážu na obou stranách nahmatat četné maličké uzlinky, (všechny do 1 cm, na každé straně jich je minimálně 10-15) které jsou nepohyblive a připadá mi, jakoby k sobě byly srostle.. Prakticka lékařka mi sdělila, že toto je v tříslech běžný nález, že je vše v normě. Ja se ale dočetla, že četné srostle uzliny mohou být priznakem metastaz rakoviny..jsem z toho docela vyděšená…

Dobrý den, varianty normy jsou různé, někdy je například větší výskyt uzlin v třísle při gynekologickém či urologickém zánětu, pokud chcete mít klid, objednejte se třeba na chirurgickou ambulanci, kde vám udělají základní laboratorní testy, je možno udělat také sonografii uzlin, v krajním případě je možno uzlinu chirurgicky odebrat a udělat histologický rozbor, který dá 100% odpověď jakého…

Klára21. 1. 2019

Dobrý den, můj dotaz je z oblasti hematologie. Zajímalo by mne při jaky hodnotách se v případě genetické hemochromatózy přístupuje k tzv. pouštění žilou. Mé hodnoty feritinu jsou 350 ng/ml (stoupají již cca 3 roky) a dle mého lékaře tyto hodnoty nejsou ještě nejsou pro organismus toxické. K léčbě prý přistoupíme až budou hodnoty kolem 800 ng/ml. V poslední době jsem však několikrát četla, že s…

Dobrý den, dotaz je z velmi úzkého spektra medicíny, obecně odpovědět na váš dotaz by bylo neodpovědné, zejména bez znalosti všech potřebných údajů o vašem zdravotním stavu. Pokud nemáte důvěru v současného ošetřujícího lékaře, zkuste najít jiného hematologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

anna20. 1. 2019

Dobrý deň pri histologickom vyšetrení tibie bola stanovená ľahká fibroza kostnej drene intratrabekularne.Vedeli by ste mi prosím Vás vysvetlit čo odnáša tento pojem a aký je další diagnostický resp.terapeuticky postup? Dakujem Anna

Dobrý den, dotaz je velmi strohý, je nejspíše pro hematologa, ale bez znalostí dalších informací se vyjádřit nelze ani obecně, směrujte ho na lékaře, který toto vyšetření indikoval. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin20. 1. 2019

Dobrý den když mi bylo s krevnich testu zjišteno zvetšení jater a obvodni a nikdo s tim nic neděla nebo řekne že to neni tak hrozný kam bych se měl objednat nebo co stim dělat nebo co lze prosim na to brát?nebo jestli je na to odbornik potřebuju doporučení?Děkuji za radu

Dobrý den, z krevních testů se dá zjistit zvýšení jaterních testů, což automaticky neznamená zvětšení jater. Po zjištění zvýšených jaterních testů by mělo být provedeno celkové vyšetření pacienta, s odebráním anamnesy, klinickým a sono vyšetřením břicha. Můžete se objednat na vyšetření na interní či gastroenterologickou ambulanci, tato možnost je i v naší nemocnici, kde se můžete objednat na…

Zdeňka Brůhová20. 1. 2019

Dobrý den,jsem k vám objednaná na TEP kyčle na 22.3.2019 resp.21.3.2019.Teď začátkem roku jsem prodělala plicní embolii,beru Xarelto.Je možné,že by operace proběhla v objednaném termínu?Děkuji.

Dobrý den, záleží na tom jak vaší anamnesu a rizika recidivy tromboembolie posoudí lékař, který vás léčí pro plicní embolii, v naší nemocnici většinou doporučujeme odstup mezi plánovanou operací a prodělanou plicní embolizací nejméně půl roku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika20. 1. 2019

Dobry den. V rijnu 2018 jsem byla na pohotovosti, namereno CRP 133, nalez v moci, bolesti bricha, nevolnost, hubnuti a zaverem byla mezenterialni lymfadenitida. Preleceno 5 dni Oxloxin. V listopadu opet teploty, CRP 65,nevolnost,lehke bolesti bricha spise na prave strane. Vysetreni zaludku, kolonoskopie, gynekokogie, urologie v poradku. Neustale pretrvava od rijna nevolnost,celou dobu malo jim,…

Dobrý den, mezenteriální lymfadenitis je onemocnění typické pro děti, dospívající či mladé jedince, je to bakteriální onemocnění uzlin v břiše, způsobené většinou bakterií rodu Yersinia, není nebezpečné, dá se přeléčit antibiotiky. Jasná diagnosa se dá určit nejlépe histologicky, také je možno stanovit protiátky proti této bakterii v krvi. Je otázkou, zdali současné obtíže, ve vašem věku, opět…

Jenda19. 1. 2019

Dobrý den, dovoluji si Vás kontaktovat s dotazem ohledne přenosu vztekliny. Ve čtvrtek mi na záda skočila v thajsku na monkey beach opice. Měl jsem pocit že mě škrábla na zadech ale po bližším pozorování nedošlo k žádnému poškození kůže a cca po 20 minutach zmizela i lehka červená stopa. V oblasti necitim zadne paleni a ani jine znamky poraneni. Je třeba se obávat nejakého přenosu? Děkuji…

Dobrý den, v tomto případě raději konzultujte antirabické centrum na infekční klinice v Nemocnici Na Bulovce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie Stejskalová19. 1. 2019

Můk kámoš je mu 50let je spise hubeny ale svalnatý z těžké práce.Je darcem krve 3x do roka uz 13let.Skoro nepije ma moc hodne tmavou a nechodi na stolici.max 1x za 3 mesice!!malo.Nic si nepamatuje sedne a spi.Rikam mu at pije ale nemohu u neho stát.Stravuje se dost a sni vrchovate jidla.Sbasti500g slanych orisků na posezeni.Ja bych od takoveho cloveka krev nechtela ani kdybych mela umrit!!!!…

Dobrý den, stravovací návyky zatím nejsou ve výčtu rizikových faktorů, pro které by bylo možno vyřadit z někoho z dárcovství krve. Stravovací režim u vašeho přítele samozřejmě není v pořádku, ale je to svéprávný člověk a ke změně ho zřejmě donutí až vážné zdravotní problémy, onemocnění ledvin, vysoký krevní tlak či až akutní komplikace spojené s těmito chorobami. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

Dalibor18. 1. 2019

Dobry den. Mam dotaz ohledne me zeny. Kolegine ji poradila v praci jako dietu vypit denne 3L osolene vody a dela mi to starosti aby si tim jenom neznicila zdravi. Ma 35let, zhruba 160cm vyska a 70kg. Miluji ji takovou jaka je a mam o ni strach. Predem dekuji za vasi odpoved.

Dobrý den, to je opravdu velmi špatný nápad, zvlášť dlouhodobě se jedná o velké zatížení ledvin solí, pokud by dále pokračovala, mohla by si způsobit poruchu rovnováhy minerálů a vody v metabolismu s negativním dopadem na celé tělo ,pokud nepočítám trávicí obtíže všeho druhu. Podle toho, co píšete, myslím, že by měla dát spíše na vaše rady. Držim palce vám oběma. MUDr. Ziková

Jiří18. 1. 2019

Dobrý den, dnes mi byl zjištěn zánět středního ucha, byl mi propíchnut bubínek, ale žádnou velkou úlevu necítím. Kdy daná od bolesti přejde? Bolest sice není tak intenzivní a velká jako před propíchnutím, nicméně stále je. Je to běžný stav? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud ucho stále bolí, raději jděte na kontrolní vyšetření k ORL lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Merry18. 1. 2019

Dobrý den, posledního půl roku mám problémy s nadměrným nadýmáním, které někdy ani nejde udržet. Několikrát týdně mám až nesnesitelné křeče v břiše. Zkoušela jsem probiotika, prebiotika, úpravu stravy, více pohybu, Espumisan, ale bohužel nic nezabírá. Průjem se objevuje jen výjimečně, většinu času mám problém spíše s velmi tuhou stolicí v malém množství, na kterou musím i několikrát denně. Často…

Dobrý den, obávám se, že tuto možnost nelze zcela vyloučit, bylo by vhodné absolvovat vyšetření, která tuto nemoc potvrdí či vyvrátí, nejlépe cestou gastroenterologa, který kromě podrobné anamnesy a lab. vyšetření bude indikovat kolonoskopické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra16. 1. 2019

Dobrý den již delší dobu mě pálí brni bolí na levé lopatce nemohu se ani dotknout, potíže zhruba měsíc nevíte o co se jedná kůže čistá bez puchýřků děkuji

Dobrý den, dle popisu bych také nevyloučila pásový opar, pokud ale stále nemáte kožní projevy, budete muset na vyšetření, nejprve možná u praktika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Silvie15. 1. 2019

Dobrý den,prosím o dotaz,manžel je pracovně na cestách a udělala se mu za uchem boule,má to nateklé a červené,co to prosím může být?děkuji za odpověď

Dobrý den, bohužel k tomuto se nelze vyjádřit bez klinického vyšetření, jak to bude možné, ať navštíví lékaře. S pozdravem MUDr. J. ZIková

Qido14. 1. 2019

Dobrý den je mi to sice trapné ale raději takto než trapas u doktorky.uz pár dní pozoruji problémy co se týče pohlavniho organu (tedy penisu)udělali se mi kolem něj takové světlejší hnědé skvrny po bocích,připomínají takové mapky,pod penisem tedy vak na varlata mi změnil barvu až do fialova a jakoby se scvrknul ale je to opravdu jen dole.a poslední věc je že mi přijde nenormální když mi varlata…

Dobrý den, omlouvám se, ale s tímto problémem budete muset navštívit urol. ambulanci. Nelze si to jednoznačně představit, je nutné to vidět. S pozdravem MUDr. P. Běhounek

Michaela B.13. 1. 2019

Dobrý den, po vleklých zažívacích potížích jsem byla odeslána na ct vyšetření slinivky. Jde spíše o preventivní vyšetření. Jenže všechny obtíže zmizely a já teď nevím. Může mi CT vyšetření a následné záření rakovinu slinivky vyvolat? Nebo záření není tak velké,aby mohlo dojít k nějakým buněčným změnám? Je mi 32 let. Děkuji a přeji hezký den

Dobrý den, po jednom CT vyšetření břicha se následků ozáření vůbec bát nemusíte, a už vůbec ne ve smyslu vyvolání rakoviny slinivky nebo jiného orgánu břišního orgánu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška13. 1. 2019

Dobrý už měsíc mám u nosu pupinek je spis na dotek tvrdý a hýbe se. Myslela jsem si že je to normální podkožní pupinek a nebo me napadlo jestli to není ucpaná mazova žláza nevíte co s tím ?

Dobrý den, jedna z těchto možností to nejspíše bude, je možné, že pupínek po čase " dozraje " a postupně se zahojí, pokud se bude stále zvětšovat, hnisat či bolet navštivte kožního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra13. 1. 2019

Dobrý den, potřebovali ho poradit. Trápí mě bolavé zápěstí levé ruky (bez úrazu a otoku) už třetí týden. Při kroužení zápěstí mi v něm křupe. Když sevřu pěst cítím bolest na vnitřní straně zápěstí. V ruce mám menší sílu. V ruce nesmím nic nosit, protože to nehorázně bolí. U počítače nesedím a v práci stojím (pracuji jako prodavačka za kasou už třetím rokem) Už jsem zkoušela ruku zavázat, mazat…

Dobrý den, budete muset navštívit lékaře, optimálně ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Stanislav12. 1. 2019

Dobrý den, v září 2018 jsem měl hlubokou žilní trombozu, která vznikla po úraze lýtka na fotbale, po tříměsíční léčbě Warfarinem jsem začal chodit do práce, mám práci kde jsem 12 hodin na nohou, chození a občas sezení, na směny ranní, noční. V lýtku mám pocit mravenčení, pálení, občas bolí. Zkoušel jsem s kompresními punčochami i bez nich, je to ale stejné. Můžete mi prosím poradit, jak to…

Dobrý den, pokud vás lýtko bolí, můžete absolvovat kontrolní ultrazvuk žil k vyloučení event. recidivy trombosy. Obecně platí, že pohyb je pro žilní systém žádoucí, svaly lýtka fungují při chůzi či běhu jako pumpa, která pomáhá žilám k rychlejšímu toku směrem vzhůru. Takže pokud v práci často měníte polohu, chodíte, je riziko trombosy nízké, stejně tak to platí i pro sport, s výjimkou zranění,…

Natali12. 1. 2019

Dobrý den. Je mi trapné ptát na takovou otázku. Ale.. Může u člověka, který od nového roku Pie každý den kolem 6-8piv nastal delirium? Je to 12 dnů. A pozoruji po ránu divný třes a pocení v noci. Před tím jsem vypila občas skleničku vína večer. Bojím se, že když náhle přestanu pít to pivo tak nastane delirium. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, příznaky, které popisujete, můžou být známkou počínajícího deliria. Snažte se alkohol vyřadit, nebo alespoň výrazně omezit, navštivte praktického lékaře a také psychiatra, pokud se chcete zbavit závislosti na alkoholu. Přeji vám mnoho sil. S pozdravem MUDr. J Ziková

Daniel10. 1. 2019

Dobrý den, včera jsem si vzal jednu pilulku Valetolu,po cca pul hodině jsem dostal alergickou reakci.Kopřivka, celé tělo mě svědilo,hůř se mi dýchalo a bylo mi zvláštně, zašel jsem ihned do lékarny kde jsem Valetol koupil.Popsal jsem situaci a dostal jsem LEVOCETIRIZIN, do hodinky vše ustoupilo ale zdá se že jsem stále oslabený, je to ještě vážne? a zkončil pro mě valetol na vždy? Děkuji

Dobrý den, dle popisu vaší reakce, bych vám další užívání Valetolu rozhodně nedoporučovala. Dalších následků se bát nemusíte, ale vždy upozorněte ošetřující lékaře, že jste měl alergickou reakci na tento lék. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie M.9. 1. 2019

Dobrý den, byla jsem na vyšetření CT s kontrastní látkou. Co znamená, když mám ve zprávě napsáno – „Oboustranně patrný kolénkový ohyb v prox. třetině. Distální části ureterů bez kontrastní náplně.“ Proč neměl močovod kontrastní náplň? Nemůže to znamenat nějaké zhoubné bujení v této oblasti? Nemělo by následovat další vyšetření? Před vyšetřením šla na wc, může nenaplněný měchýř vyšetření CT…

Dobrý den, v průběh ureterů (močovodů) se individuálně mohou vyskytovat různé varianty v zakřivení. Kolénkový ohyb nemusí znamenat patologii, záleží na tom, jestli jím není močovod zúžen. "Proximální třetina" znamení horní třetina blíže k ledvině, "distální" část znamená ta vzdálenější. To, že v ureteru nebo jeho části není ve vylučovací fázi patrný kontrast, je na CT častým jevem, protože…

Anna8. 1. 2019

Dobrý den, ráda bych se zeptala, pokud budu přestupovat k ošetřujícímu lékaři do nemocnice, od původního lékaře si nový lékař kartu vyžádá sám? Bude karta vyžádána až po mě první návštěvě nebo již předtím? Děkuji

Dobrý den, pokud se jedná o přestup k praktickému lékaři, nový lékař odešle žádost o výpis z dokumentace vašemu bývalému lékaři a ten by mu měl tento výpis zaslat poštou. Pokud se jedná o přestup k lékaři specialistovi, tak většinou stačí zpráva z poslední kontroly, kde jsou uvedena základní data a poslední vyšetření, která jste absolvovala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniel7. 1. 2019

Dobrý den, je mi divné se na to ptát, ale předem děkuji za všechny vaše odpovědi, poslední dobou mě trápí to že když masturbují, tak po masturbaci mi vždy kůže na penisu ztloustne, nejde pak předkožka ani přetáhnout přes žalud.. děkuji

Dobrý den, toto bývá u někoho i normální stav. Záleží na intenzitě masturbace. Je i tak vhodné navštívit urologickou ambulanci. S pozdravem MUDr. P. Běhounek