Veronika22. 10. 2022

Dobrý den, asi čtvrtý den mě šimrá v obou uších těsně před bubínkem. Včera jsem začala pociťovat zalehlost v obou uších a večer jsem slyšela bouchání v rytmu bití srdce. Přijde mi, že se mi netvoří ani tolik ušního mazu. Mohla bych se zeptat, co by to mohlo být a co s tím dělat?

Dobrý den, bez řádného vyšetření se nelze vyjádřit k možné příčině Vaších potíží, proto doporučuji absolvovat ORL vyšetření (může se jednat o zánět zvukovodu, obturaci cerumenem,..) S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Barbora20. 10. 2022

Dobrý den, chci se zeptat ohledně nosních mandlí. Dcera, 3roky, koncem srpna po dlouhém nachlazení stále huhlala a chrápala. Navštívili jsme ORL a po vyšetření nás objednali na operaci s tím, že mandle je veliká a nezmenší se i vzhledem k tomu, že nastupuje do školky. Její potíže ale za další 3 týdny ustaly a teď už měsíc nehuhlá ani nechrápe. A to i přesto, že momentálně má slušnou rýmu, která…

Dobrý den, doporučuji kontrolu na ORL pracovišti, kde jste byly vyšetření ke zhodnocení aktuálního nálezu a rozhodnutí o dalším postupu S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Věra18. 10. 2022

Dobrý den syna 15 bolí ucho ale na strašné trauma z dětství z píchání uší bohužel. Ani vypláchnout ucho naposled mu doktorka nemohla protože to prostě nedá... Šlo by to nějak umrtvit nebo nějak jinak ... Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nejdříve je nutné absolvovat ORL vyšetření, aby se mohlo posoudit, zda se jedná o zánět, nebo nikoliv, a na základě toho se pak rozhodne o dalším postupu. Provádění paracentézy (píchání ucha) není pravidlem, vždy závisí od aktuálního nálezu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Tereza17. 10. 2022

zvetsene uzliny, slabost, trochu i vyraska na krku… bojim se rakoviny lymfonu, mam z toho uz uplne uzkosti… nahmatala jsem si i bulku v nadklicku, na ultrazvuku se nejevi nejak spatne, ale cetla jsem ze v teto oblasti nemam byt vubec… mam na te stranne zvetseniu i normalni zlazu, 2 cm podlouhla beh zmen… bojim se potim se, ale uz asi strachy ze jw to ten lymfon… nemohli u me neco doktori…

Dobrý den, doporučuji nejdříve se nechat komplexně vyšetřit u svého PL, s provedením laboratorních odběrů k vyloučení zánětlivého procesu v těle. Následně event. doplnit ORL nebo plicní vyšetření, a to s kompletními laboratorními výsledky od Vašeho praktického lékaře. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jirka16. 10. 2022

Dobrý den. Už asi 2-3 měsíce mi bublá v uchu. Sluch je v pořádku a nic nebolí. Po studiu internetu jsem došel k názoru, že to bude pravděpodobně nějaká tekutina ve středním uchu, která neodtéká eustachovou trubicí. Když si zacpu nos a "profouknu" to, bublavě (mokře) se tlak vyrovná, někdy to na chvíli přestane bublat/šustit. V minulosti jsem měl párkrát ucpané vnější ucho voskem, to si ale umím…

Dobrý den, na základě potíží, které popisujete se může jednat buď o obturaci zvukovodu cerumenem, nebo o obstrukci (edém) sluchové trubice. Jelikož dle Vašeho popisu nemáte možnost ORL vyšetření, jako první pomoc doporučuji po dobu 1 týdne aplikaci nosních kapek (klasické kapky do nosu, ne sprej) 3xdenně a polohovat hlavu na 5-10 minut na postiženou stranu, a následně opakovaně víc krát denně…

Petra Beloubkova16. 10. 2022

Dobrý den ráda bych se zeptala Asi před 14 dny jsem si nahmatala lymfatickou uzlinou na krku v sonografického vyšetření uzlin a byla Hraniční Ale při pohledu do úst vidím s většinou pravou krční mandli a mám šumění a zalehlo v pravém uchu nepříjemný pocit tlak při kontrolním sonografickém vyšetření lymfatické uzliny se radikálně zmenšila nikde jiné zvětšené uzliny nemám a laboratorních odběru bez…

Dobrý den, krční lymfatické uzliny reagují na zánětlivé procesy v oblasti hlavy a krku, a tedy pokud se u Vás objevilo zvětšení těchto uzlin, a trvá jen 14 dní, může se jednat pravděpodobně o reakci na proběhlý zánět v oblasti horních dýchacích cest. Pokud by nález zvětšené uzliny přetrvával nadále, doporučuji ORL kontrolu, případné provedení výtěru z krku, a cestou svého PL provedení…

Dagmar Vernerova12. 10. 2022

Dobrý den.jiz 2 měsíce mě trápí suchý ucpaný nos.spatne se mi nosem dýchá.v noci je to ještě horší.mohu u vás navštívit speciální ORL bez objednání.

Dobrý den, specializovanou ORL ambulanci navštivte prosím po objednání na tel. 311 55 98 42. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristyna10. 10. 2022

Dobry den, syn 2 roky v noci velmi tezce dycha, strasne hlasite chrape, sípe, dokonce nekolikrat lapal i po dechu, nedokazal sat mleko (je kojeny), a ze zacatku se davil pri tuzsim jidle, nyni se situace o neco malo zlepsila, nemel teploty, ani kasel, ani rymu, pouze zvetsene krcni mandle s bilym povlakem, coz stale pretrvava. Den je lepsi, jen se mu tezsi dycha a lehce se zadychava. krev i ster…

Dobrý den, vzhledem k potížím, které popisujete, doporučuji se dostavit na ORL vyšetření, k posouzení velikosti krčních mandlí, a k vyšetření nosohltanové mandle, která při zvětšení může působit mechanickou překážku v dýchání a způsobovat huhňání, dýchání ústy, chrápání, a dokonce zástavy dechu ve spánku. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jiří Malý9. 10. 2022

Mám zýšenou teplotu, bolestivou a zvětšenou levou příušní žlázu, totéž levou mandli (na polykání), mírný suchý kašel. Byl jsem vystavený delší dobu chladnému vzduchu foukajícímu právě přes levou polovinu hlavy. Po 5 dnech příznaky neustupují, je třeba návštěva lékaře? Děkuji

Dobrý den, doporučuji absolvovat ORL vyšetření k posouzení ORL nálezu, a vyloučení, zda se jedná o zánět v ORL oblasti, nebo (pokud jste byl vystavený působení chladu), se jedná o neuralgickou bolest s "prochlazením" nervů v oblasti tváře. Oboje je možné řešit (léčit), ale je nutné se dostavit k vyšetření, aby bylo možné posoudit o co konkrétně se jedná. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Aleš6. 10. 2022

Hezký den chtěl bych se zeptat jsem po operaci levého ucha měl jsem středoušní zánět od operace mám divnou pachuť na levé straně jazyků jako by kovová chuť ale jen na té jedné půlce co se stím mám dělat mám už 4 týdny od operace a je to pořád stejné ??? Díky..

Dobrý den, pokud jste po operaci středouší, doporučuji kontaktovat primárně svého operatéra, který přesně ví, jaký jste mněl nález, co operoval, a v jakém rozsahu, a jaké případné komplikace se můžou v důsledku toho dostavit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jaroslava1. 10. 2022

Dobrý den, začátkem měsíce září, jsem navštívila oslavu, kde hrála kapela. Bylo to dost hlasité. Asi 2 dny potom mi začalo pískat v uchu, slabé a pak se to stupovalo. Lékařka na orl mi doporučila tebocan. Ale ten nazabira. Četla jsem, ze mohou pomoci kortikoidy ale jen v začátku. Mohou pomoci ještě teď cca po. 3-4 týdnech? Dekujiji

Dobrý den, nevím, zda jste vstupně na ORL absolvovala vyšetření sluchu a intenzity tinnitu, to nepopisujete. Pokud ne, je nutné provedení těchto vyšetření. Kortikoidy se v případě akutraumy nasazují hned při prvním vyšetření, každopádně, lze je aplikovat i později, ale efekt již není zaručený. Doporučuji kontrolu na ORL, kde jste byla vyšetřená. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Verunka26. 9. 2022

Dobrý den, už týden mě bolí v krku na pravé straně a začalo mi to jít do ucha, když jím tak mi to v krku trochu zapálí. Nevíte co by to mohlo být

Dobrý den, bolest v krku je znakem zánětu, a může běžně vystřelovat do oblasti uší. Pokud potíže i nadále přetrvávají, doporučuji vyšetření buď u svého praktického lékaře, nebo na ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Denisa22. 9. 2022

Dobrý den, čeká mně operace ,kde mi budou zmenšovat jazykovou mandli a zvětšovat průchod v nose kvůli spánkové apnoi a silnému chrápání. Jak dlouho trvá pooperační léčba, popřípadě musím mít neschopenku? Děkuji

Dobrý den, pooperační hojení je individuální, obecně lze počítat s bolestmi v krku trvajícími cca 1 týden. PN Vám jistě vystaví dle potřeby na pracovišti, kde Vám bude provedený výkon. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jitka16. 9. 2022

Dobrý den,už si nevím rady.Prošla jsem orl,imunologie odběry a všechno je v pořádku.Mám stále bolesti kolem ohryzku spíše dole ,taky mám po stranách ohryzku tvrdé bouličky které když polikam se pohybují s ohryzkem,když ležím tak to docela jde,ale kdyz si stoupnu a chodím tak mě boli celý krk zepředu.Někdy vykaslu i hodně hustý hlen,jsem bez horečky.Bolí mě svaly nebo chrupavky i po těle.Prosím…

Dobrý den, podle toho, co popisujete (lokalizaci a charakter potíží) bych řekla, že se jedná jednoznačně o štítnou žlázu. Může se jednat o akutní zánět štítné žlázy nebo přítomnost uzlů (cyst) v tkáni štítné žlázy. Jistě bych doporučovala cestou Vašeho praktického lékaře provedení laboratorních odběru se zaměřením na hormony štítné žlázy a zánětlivé parametry. Další postup pak dle výsledků. Event…

Jiřina13. 9. 2022

Dobrý den mám zavedené trubičky v obou uších. a pracují v prostředí kde se používá ochrana sluchu . Zajímalo by mě zda se po marodni mohu vrátit

Dobrý den, do práce se určitě můžete po ukončení PN vrátit, nicméně je nutno dávat pozor na vniknutí vody nebo jiných nečistot do uší, a v práci používat na to určené ochranní prostředky. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Petra 12311. 9. 2022

Dobrý den, po zákroku u zubaře mám plnou pusu opravdu bolestivých a velkých aftů. Bolest je opravdu už neúnosná, léky proti bolesti ( střídám algifen a nimesil ) pomohou vždy jen na chvíli, nemohu jíst, moc pít ani spát. Po páteční návštěvě ORL mi byl předepsán Herpesin 400mg, ale každý den přibývají nové afty. Prosím o radu, jsem úplně zoufalá. Děkuji Petra

Dobrý den, jelikož jsem Vás neviděla, je obtížné navrhovat bez toho nějakou léčbu. Každopádně všeobecně bych doporučila zkusit výplachy úst Florsalminem 5xdenně, lokálně aplikovat Herbadent roztok přímo na afty 2xdenně, vitamín B2, vitamín C (všechny přípravky jsou volně prodejné v lékárně). Doporučuji kašovitou stravu, žádné citrusové plody ani kořeněná jídla. Zkuste tuto léčbu po dobu týdne.…

Dana10. 9. 2022

Dobry den, muzete mi prosim poradit s jakou frekvenci clovek polyka sliny ve dne ( bez jidla a piti)? V noci clovek polyka asi sliny mene, ale nevim proc. Moc dekuju. Kdyz na to polykani slin myslim, je mi z toho trochu spatne, protoze se nemohu soustredit na jine veci.

Dobrý den, celkem se denně vytvoří 1-1,5 litru slin. Sliny redukují zubní kaz, asistují při trávení a jsou přirozeným neutralizátorem žaludečních šťáv. S pozdravem MUDr. M. Voška

Lukáš6. 9. 2022

Dobrý den, po úderu do obličeje. Pod levé oko, mám při smrkání nesnesitelný tlak vystřelující až k levému oku. Tento tlak mi dokáže rozostřit na chvíli vidění na dané oko. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, po úrazu obličeje byste se mněl hned dostavit na ORL ambulanci k provedení ORL vyšetření ke zhodnocení závažnosti poranění, kdy se doplní i CT lebky k potvrzení nebo vyloučení zlomeniny v dané oblasti, a následně se rozhodne o dalším postupu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Marie5. 9. 2022

Dobrý den. Už týden mi píská v uších a někdy mě bolí levé ucho. Před pár týdny jsem řešila vysoké hodnoty zánětu v těle tedy crp bylo 132. Brala jsem antibiotika po dobrani mi zůstala rýma a sem tam vykašlu hlen. Je možné že to mám z crp? Taky mě občas bolí záda a jdu si pro injekci ty ale bolí z nadváhy tak nevím přesně z čeho mi může pískat v uších. Děkuji

Dobrý den, doporučuji vyšetření na ORL ambulanci k posouzení aktuálního ORL nálezu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Iveta31. 8. 2022

Dobrý den, před třemi dny jsem byla na vyšetření ORL byl mi zjištěn zánět zvukovodu. Dostala jsem antibiotika augmentin a kapky gentadex. Ani po třech dnech, ale bohužel nepřichází úleva jen se přidal otok u ucha. Je to běžné, že trvá tak dlouho než antibiotika zaberou? Děkuji za odpověď

Dobrý den, zánět zvukovodu může přetrvávat klidně týden, i déle. Každopádně máte nasazenou komplexní léčbu-celkové i lokální antibiotika. Důležité je dávat pozor na vniknutí vody do ucha, na průvan nebo chlad do ucha, a užívat analgetika (např. Ibalgin). Předpokládám, že máte domluvenou kontrolu na ORL, při které se zhodnotí aktuální nález. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Helena31. 8. 2022

Dobrý den chci se zeptat mam čep na jedné strane v krku může stoho mě bolet hlava tlak v uši a dasne tlak očích jeto možná děkuji za odpověď

Dobrý den, od čepu na mandli nemůžete mít potíže, které popisujete, čep na mandli může být znakem chronického zánětu na krční mandli, který může být zcela bezpříznakový. Potíže, které popisujete spíše odpovídají chronické rýmě, se zbytnělou nosní sliznicí, a zhoršenou nosní průchodností. Každopádně, pokud máte potíže delší dobu, je vhodné nechat se vyšetřit na ORL ambulanci k posouzení nálezu, a…

Kateřina29. 8. 2022

Vaše otázka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit od března mě trápí neustále hleny. Navštívila jsem doktora a dostala antibiotika, v době užívání jsem hleny vykašlávala vše ostatní odeznělo jen hleny ne. Při kontrole mi doktor sdělil ať beru mucobene že by to mělo být vpořádku. Uběhlo dalších X-týdnů a ne a ne se toho zbavit, hleny ne a ne vykašlat. Tak jsem si našla ORL kde jsem se objednala,…

Dobrý den, zahlenění může být projevem mimojícnového relfuxu. U mladého pacienta bez jiných varovných symptomů není nutné provedení endoskopie, nikam nás neposune v diagnostice mimojícnového relfuxu. Využíván je diagnosticko-terapeutický test změnou dietních návyků, dodržováním režimových opatření a podávání inhibitoru protonové pumpy. S pozdravem MUDr. M. Voška

Zdenka Chumchalová25. 8. 2022

Prosím ,mám jen dotaz ,mojí vnučce 9let zfialovělo ucho a na pohotovosti ji doktor vytáhl dlouhou nit musel rozříznout,Nikol to dost bolelo . Byla před 8 měsíci na úpravu odstávajicího ucha pod narkozou a říkali že nitě jsou vstřebávající ,tak nechápu ,jak se tohle mohlo stát ,co s tím ted nemůžou nastat komlikace ? Děkuji za odpověd

Dobrý den, s Vaší vnučkou byste se měli bezpodmínečně objednat na kontrolu na pracoviště, kde byla operovaná, aby si nález mohl zkontrolovat operatér, a rozhodnout o dalším postupu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Kateřina24. 8. 2022

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit od března mě trápí neustále hleny. Navštívila jsem doktora a dostala antibiotika, v době užívání jsem hleny vykašlávala vše ostatní odeznělo jen hleny ne. Při kontrole mi doktor sdělil ať beru mucobene že by to mělo být vpořádku. Uběhlo dalších X-týdnů a ne a ne se toho zbavit, hleny ne a ne vykašlat. Tak jsem si našla ORL kde jsem se objednala, doktor mi…

Dobrý den, pokud stále přetrvává tvorba a vykašlávání hlenů, i přes léčbu, kterou popisujete, může se ještě jednat gastroezofageální reflux, to znamená návrat žaludeční kyseliny do oblasti horních dýchacích cest (může probíhat jak přes den, tak v noci), a ten vyvolává chronické zahlenění. Existuje na to konkrétní terapie, kterou Vám ale musí nasadit lékař buď na ORL, nebo Váš praktický lékař. S…

Michal22. 8. 2022

Dobrý den, měl bych dotaz stran tzv. tichého reflexu projevujícího se „pouze“ zhoršením funkce hlasivek, které se jinak pohledově jeví ORL zdravé + absencí pálení žáhy a podobných projevů. Beru Nolpazu. Výborně mi pomohla od bolestí žaludku, dřív jsme spoustu kyselejších jídel už ani nemohl, ale hlasové zlepšení zatím asi po 2 nebo 3 měsících užívání vůbec žádné. Může to trvat i déle? Je popř.…

Dobrý den, předpokládám, že píšete o gastroezofageálním refluxu (GER), protože výraz "tichý reflex" v medicíně neexistuje. Takže pokud se bavíme o GER, návrat žaludečních kyselin ze žaludku přes jícen do oblasti horních dýchacích cest může způsobit chronické změny na hlasivkách, v závislosti od délky působení žaludeční kyseliny na sliznice hrtanu. Pokud užíváte Nolpazu s pozitivním efektem na…

Lucka18. 8. 2022

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, protože už jsem vážně zoufalá. Už asi 4 roky po sobě mi vždy začne na konci léta záchvatovitý, dávivý kašel, který většinou mám tři měsíce v kuse. Sice jsem na to použila nějaké prášky a par mi jich i malinko pomohlo, ale děsí mě ta představa, že tenhle kašel budu mít každý rok. Tak jsem se chtěla zeptat jestli nevíte co s tím mám dělat a kam mám zajít?

Dobrý den, Lucie. Pokud kašel máte ve stejnou roční dobu, pak bych se zaměřila na to, zda se nejedná o projev alergie na něco. Navštívila bych plicního lékaře, ev. alergologickou ambulanci. Přeji ať se vaše obtíže vyřeší. S pozdravem, MUDr. Beščecová

MUDr. Kristýna Beščecová
Zobrazit celý dotaz
Ondřej sptk10. 8. 2022

Dobry den, je mi 17 let a mám nutkání neustále polykat. Nevíte co to muže být? Mám pocit jakoby mne někdo škrtil nebo měl hrudku v krku, polknu několikrát za minutu + se mnohdy zadusim a nemohu polknout. Byl jsem dnes 10.8.22 na ORL ale z důvodu neustálého polykání mne paní doktorka nemohla vyšetřit a také ani uspat, pouze mi bylo řečeno že mohu mit nádor či náběh na rakovinu na kterou nedávno…

Dobrý den, doporučuji Vám objednat se k nám na ORL vyšetření na telef. čísle 311559842. Příčiny potíží, které popisujete můžou být různé, ale bez provedení řádného vyšetření se nelze vyjádřit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Adéla10. 8. 2022

Dobrý den, píchat naušnice? Mám 4.měsíční dceru. A od kolikateho měsíce píchat. Děkuji

Dobrý den, náušnice u nás nastřelujeme od 3. měsíce života. V případě zájmu volejte na telef. číslo. 311559842 S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lucie9. 8. 2022

Dobry den, v rijnu 2021 jsem prodelala covid, pri kterem me zaclo tupe bolet a tlacit na nose. Prisla jsem o cich i o chut. Dodnes citim hodne veci jinak a chut zustala take pozmenena. Bolest nosu se stale vraci a odezniva a tak porad dokola. Muze to byt nasledek covidu, nebo muze byt pricina jeste jinde? Nos mam obcas ucpany a citim zahleneni v krku. Dekuji za radu

Dobrý den, potíže které popisujete, se objevují po překonání COVID celkem často, to jak v podobě zhoršení čichu, tak zhoršení chuti, může přetrvávat pocit nosní obturace, nebo dlouhodobá rýma. Potíže můžou přetrvávat i několik měsíců. Celkem pozitivní efekt prokazuje léčba lokálními kortikoidy ve formě nosního spreje. V případě zájmu se dostavte na ORL ambulanci k provedení vyšetření a…

Tomáš Matoušek10. 7. 2022

Dobrý den, prosím o radu.. v březnu jsem měl silnou rýmu, rýma odezněla, ale od té doby cítím tlak v levém uchu.. byl jsem na vyšetření na ORL, tam mi řekli, že je vše v pořádku.. slyším stejně dobře na levé i na pravé ucho, jedná se mi spíš o ten tlak.. Existuje nějaký způsob nebo léčba jak tlak v uchu odstranit? Popřípadě další vyšetření u jiného lékaře? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, tlak v uchu, který pociťujete, může souviset s přetrvávajícím otokem sliznic nosu a sluchové trubice po překonání rýmy. Doporučuji zkusit po dobu týdne do nosu kapat nosní kapky, polohovat hlavu na postiženou stranu a víckrát denně provádět profuky sluchové trubice (stlačit nos a profukovat). Při přetrvávání potíží doporučuji absolvovat ORL kontrolu S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lidka3. 7. 2022

Dobrý den. Prosím, jaké o onemocnění může jít!? Zaléhá mě v uchu s bolestí. Dělá mě zle hluk. Ucho po vyšetření zdravé, dále doktorka nevysetrivala. Co to může být. V okolí ucha je to citlivé. Po prohmatáni bolestive. Děkuji.

Dobrý den, na základě potíží, které popisujete se může jednat o zánět zvukovodu, vhodné by ale bylo absolvovat kontrolní ORL vyšetření, na základě kterého se posoudí aktuální nález. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lenka3. 7. 2022

Dobrý večer. Je v nemocnici Hořovice nebo okolí (Beroun) ORL pohotovost? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v hořovické ani v berounské nemocnici není ORL pohotovost. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Nikola30. 6. 2022

Dobrý den, prosím jsem těhotná v 19tt.a z výtěru v krku mě i mému 4 letému synovi našli pseudomonas (mě ps. Species masivně a synovi ps.aeruginosa). Prosím, je to nutné nějak řešit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud nemáte žádné příznaky, není potřeba nález přeléčovat. Ale vzhledem k tomu, že jste těhotná, by bylo vhodné absolvovat kontrolní výtěr z krku. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Daniela Stašová26. 6. 2022

Dobrý den, jsem ve 35tt a dnes je to 5.den, kdy uzivam atb Amoksiklav 1g/12 hod. na akutní rhinosinusitidu na pravé straně. Dva dny po zahájení léčby ustoupily ty nejhorší bolesti, přesto, především v dopoledních hodinách, stále cítim tlak a bolest v oblasti horní čelisti. Nyní druhý den se mi po ránu daří vysmrkat i menší množství žlutého hlenu, pak se však smrkání zastaví. Nos mám většinu dne…

Dobrý den, průběh onemocnění a léčby je zcela v pořádku. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Kaja18. 6. 2022

Dobry den, asi 4 roky me trapi velmi silna zachvatovita bolest v oblasti retrofaryngealniho prostoru, spojena s davenim, stalou nauzeou, nechutenstvim, velkym ubytkem vahy. Bolest i 30x za den, 6x za den se davim, zvracim naprazdno. Ucinny byl jedine dexametazon ve vysokych davkach, brala jsem 9 mesicu, pak uz byly vedl. ucinky neunosne. Vse se opet vratilo. Dle vysetreni jediny nalez je…

Dobrý den, ideální by bylo absolvovat kompletní ORL vyšetření k posouzení aktuálního nálezu, na základě kterého se pak dá vyjádřit. Proto doporučuji se objednat na ORL ve Vaší spádové ambulanci, nebo k nám do Hořovic. Na základě popisu Vašich potíží mi to ale nejspíše imponuje jako neurologický problém (neuralgické záchvatovité bolesti). S pozdravem MUDr. D. Olšavová

stana brozikova15. 6. 2022

dobry den, mame dceru 3.5 let stale se opakuje ryma -zellene nudle,zahleneni, v rokycanech dr.rika nosni mandle zasahuje na jazyk-proto dcerka huhna..doporucila vyndat , ve skolce jsme od listopadu -cerven celkem 14dni jinak mesic marodime...prosim muzeme se k Vam objednat?nechceme ji vydet trpet.detska dala ventolin...dekuji za odpoved.

Dobrý den, termín operace - endoskopická adenotomie - je na našem pracovišti zhruba zima 2022, proto pokud máte výrazné potíže, doporučuji se objednat k dřívějšímu termínu na ORL klinice v Motole, nebo na ORL v Kladně. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Zdenka31. 5. 2022

Dobrý den, mám dotaz, jestli inhalace Vincentky, UZ inhalátorem, může vyvolat bolest a zánět v uchu? Na doporučení jsme koupili inhalátor a od té doby syn (6 let) začal trpět na záněty v uchu. Ve stejnou dobu, ale syn i začal při rýmě hodně popotahovat, tak může být příčina spíše zde. Ale ráda bych vyloučila možnost, že to způsobují ty inhalace. Nic jiného než Vincentku neinhalujeme. Děkuji za…

Dobrý den, inhalace Vincentky sama o sobě nevyvolá zánět ucha, spíš je pravděpodobné, že inhalace proběhla v době akutního respiračního infektu v horních dýchacích cestách a zánět se mohl rozšířit přes Eustachovu trubici do oblasti středního ucha. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Filip24. 5. 2022

dobry den, pred tremi tydny jsem byl na operaci nosni prepazky, momentalne me velmi boli v krku jako kdyz je angina, nejvice vecer a rano. od sveho lekare jsem dostal antibiotika, crp vysel vporadku, radeji je ale predepsal. nezabijaji, krk stale boli. mandle mam dva roky zpet vyoperovane. dekuji Vanek Filip

Dobrý den, bez řádného vyšetření se nelze vyjádřit k Vašim potížím, je nutno absolvovat buď ORL vyšetření, nebo kontrolu svého praktického lékaře, který Vám nasazoval antibiotika. Předpokládám, že po operaci nosní přepážky máte domluvenou i kontrolu na ORL u svého operatéra. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Vlasta Krumplová17. 5. 2022

Dobrý den,moc prosím o radu. Jsem opravdu už zoufalá. Na Vánoce jsem prodělala covid. Celých 14 dní horečky Potom jak když utne. Za 14 jsem dostala rýmu a po ní mě začaly bolet uši, které bolí pořád už 5 měsíců Na ORL vše v pořádku,jen menší zánět dutin. Po přeléčení stejné problémy. Poslána na zubní vše v pořádku Poslána na neurologii a po odběru krve zjištěna borilioza. Nasazené antibiotika …

Dobrý den, důsledky po překonání COVID můžou být různého charakteru a i dlouhodobějšího trvání. Nedokážu se vyjádřit k Vašemu ORL nálezu, jelikož jsem Vás neviděla, a nemám k dispozici ani další potřebné informace-v jakém rozsahu proběhlo ORL vyšetření, zda jste byla na COVID očkovaná, a jiné. Pokud máte zájem, můžete se ke mně objednat na ORL vyšetření na čísle 311559842 k provedení komplexního…

Jitka Skřipská12. 5. 2022

Dobrý den mám asi takový hloupý dotaz,chodime každý týden profukovat nos,kvůli nosní mandli můj petiletak nedoslycha a nemůžeme se posunout ani s řečí a bylo by prý potřeba ji co nejdříve vytáhnout ale tady v Praze nám dávají termín až koncem září,nemůžeme se objednat k vám?máte také tak dlouhé čekací doby?

Dobrý den, u nás jsou bohužel termíny k operaci nosohltanové mandle na podzim/zima 2022, takže určitě doporučuji využít termín v Praze. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Pavel Gino26. 4. 2022

Dobrý den chtěl bych se zeptat Dne 25.4.2022 jsem byl hospitalizován v nemocnici k ukonu operace Zanětu středního ucha a na druhou den kdy měla operace se uskutečnit se neuskutečnila z kuli strachu který sem sobě měl jelikož jsem nikdy operován nebyl hlavně jsem měl strach z Narkozi kerou mi měli dát tak jsem odešel z nemocnice a proto se chci zeptat pan dochtor mi řekl pokud budu chtit operaci…

Dobrý den, na našem ORL pracovišti operace středního ucha neprovádíme. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Eva21. 4. 2022

Dobrý den, jsem několik let po operaci FESS, aktuálně recidiva polypů, výhledově tedy znovu FESS. Můžete mi prosím napsat, zda v nemocnici Hořovice operaci FESS provádíte a jaké máte přibližně objednací lhůty? Děkuji

Dobrý den, operace FESS u nás na ORL provádíme. Pokud máte zájem, je potřeba se k nám objednat na vyšetření na čísle 311559842. Termín operace orientačně podzim/zima 2022. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Kateřina12. 4. 2022

Dobrý den, dceři píchali před 6 dny ouško, ihned poté se jí velmi ulevilo. Byli jí nasazený antibiotika. Druhý den, ucho ale zase začalo bolet a vytýkat z něj tekutiny nahnědlé, někdy bílé a někdy i krvavé barvy. Pravidelně jsme ho čistili, bohužel lstále bolelo a teklo více. Proto jsme navštívili 4. den od píchnutí opět lékaře. Ten odsál tekutinu a ucho prohlídl, odebral vzorek tekutiny. Řekl…

Dobrý den, pocit zalehnutí nebo přechodné zhoršení sluchu po provedení paracentézy pro zánět středního ucha je úplně normální, rovněž i sekrece z ucha, která může přetrvávat klidně týden, nebo i déle. Nejedná se o hluchotu, ale o přechodné zhoršení sluchu v důsledku narušení kontinuity bubínku a nahromadění zánětlivého sekretu ve středoušní dutině, tento stav je přechodný, a po kompletním zhojení…

Hana4. 4. 2022

Dobrý den, byl mi předepsán bisoprolol fumaras (2,5mg) pro snížení srdečního tepu a palpitace. Lék jsem užívala celkem 14 dní. Ale bohužel mi lék snížil tlak až na hodnotu 85/45, puls i 46/min. Po týdnu užívání se mi objevil tinnitus, ale bohužel jsem v užívání léku další týden pokračovala. Teď už mám lék 3 dny vysazený, ale tinnitus trvá. Dočetla jsem se, že právě bisoprolol může tinnitus…

Dobrý den, polékový tinnitus by mněl vymizet v dohlední době po přestání užívání léku. Ve Vašem případě se ale spíše bude jednat o tinnitus, který vznikl jako důsledek výrazného snížení krevního tlaku v krátké době, takže po úpravě krevního tlaku do normálních hodnot by mněl tinnitus vymizet. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Nikol1. 4. 2022

Dobrý den, Dlouhodobě mám potíže s bolestí v krku a hlasivkami. Mám od dětství migrény, a teď asi cca 3 roky zjištěny reflux a hypermobilitu kloubů, problémy i se žlučníkem. Můj problém který se týká krku se projevuje pocitem bolesti a nepohody v krku zejména po mluvení, klidně i chvilkovém. Někdy mám pocit že mi to uvnitř krku jakoby oteka nebo puchne. Nevím jak to přesněji popsat. Dalším…

Dobrý den, jelikož jsem Vás nevyšetřovala a neznám Váš lokální nález, je obtížné se vyjádřit k Vašim potížím. Vzhledem k tomu, že píšete, že jste byla na ORL vyšetřená se závěrem, že potíže jsou nejspíše z důvodu refluxu, měla byste užívat léky, které tlumí sekreci žaludečních šťáv, a tím pádem nebude docházet ke dráždění sliznic hrtanu. Nevím, zda Vám je nasadili, nebo ne, v dotazu se o tom…

Katarína Pupíková30. 3. 2022

Dobrý deň, už vyše 14 rokov mam tinnitus a jednostrannú nedoslýchavosť na ľavé ucho, chodím na pravidelné kontroly orl, momentálne neužívam žiadne lieky, kedysi som brala infúzie cavinton aj tabletky cavinton aj polvertic, v poslednom období mám pocit zhoršenia sluchu, viac mi v ňom šumí, píska, som po prekonaní covidu, taktiež mi začala sezónna alergia, a mam aj problémy s krčnou chrbticou,…

Dobrý den, čo sa týka dlhodobého tinnitu, nájst presnú príčinu ťažkostí može byt dost obtiažne, pretože tento problém je často multifaktoriálny: od infektu horných dýchacích ciest, středoušného zápalu, problémov s krčnou chrbticou, cez problémy s krvným tlakom, atd... Určite je namieste absolvovat ORL vyšetrenie k posúdeniu lokálného nálezu,a zároveň absolvovaniu AUDIO vyšetrenia k vylúčeniu…

Tereza23. 3. 2022

Dobrý den, 21.2 jsem měla operaci abcest v hrtanu 3.3 mě propustili domu 6 dní v umelem spánku na plicní ventilaci.. Dnes už dobře ale občas asi 5x se mi stalo jen ráno že jsem měla trochu krve jakoby v hlenu. Jinak nic nebolí žádné jiné problémy nejsou. Může to být po té operaci? Stalo se mi to asi týden po operaci jak jsem odkaslala tak trochu hlenu s krvi pak 3 dny nic a pak ráno opět ale…

Dobrý den, je zcela adekvátní, že po operaci abscesu v hrtanu, kde probíhal zánět, můžete vykašlávat hleny s příměsí krve. Jistě máte domluvené kontroly na pracovišti, kde jste byla operovaná, tudíž při potížích se doporučuji obrátit přímo na operatéra. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Ladka Paduová14. 3. 2022

Dobrý den, Poprosím o názor.. Mamku bolelo v krku, následně rýma a zalehly ji obě uši tak že přestala slyšet. Pak ji jedno ucho i začalo bolet a a ORL ji ho propichli. Zřejmě zánět středního ucha. Je to 2 dny a stále neslyší. Kontrola ta 10 dní.. Má kapky do nosu i ucha. Myslíte že zase uslyší?

Dobrý den, při akutním zánětu středouší je zcela normální, že pacient může mít i víc jak týden pocit zalehnutí na postiženém uchu, protože přetrvává tvorba sekretu ve středouší, který navozuje převodovou poruchu sluchu, po zhojení zánětu (v rozmezí 7-14 dnů) by se měli potíže stran zalehnutí na ucho zcela upravit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Slávka13. 3. 2022

Dobry den, chtela bych se zeptat na sveho 2 leteho syna, ma mapovity jazyk, objevilo se mu to od asi 9 mesice a trva to stale, kdyz je nemocny, tak se mu to ukaze vice. Ma to opravdu osklive, nicim to nejde dolu, ani vitaminy, probiotiky. O co se muze prosim jednat?

Dobrý den, mapovitý jazyk bývá u určitého procenta populace normálním nálezem. Ale určitě je vhodné, aby nález viděl praktický lékař a domluvit se s ním na dalším postupu- vyloučení ifekce v dutině ústní, spojitost s probíhajícími infekty, zda je možné vypozorovat nějaké dráždivé potraviny případně navštívení jiného odborného lékaře (ORL, alergologie). S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Lucie9. 3. 2022

Dobrý den, cca měsíc mě bolí v krku, bolest se zhoršuje při polykání. Při mém laickém pohledu do krku nevidím ani zvětšené mandle, ani zarudnutí. Jen na zadní straně krku mám "bílá" místa. Vím, že mi nejde o život, leč bolest je nepříjemná. Přemýšlím, že se půjdu ukázat na ORL, ale mám obavy, že tam budu za "hysterku". Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor - je tento problém již na návštěvu na…

Dobrý den, pokud potíže přetrvávají už měsíc, je vhodné absolvovat vyšetření buď u svého PL (s provedením laboratorních odběrů), nebo na ORL, k posouzení aktuálního nálezu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Ljuba Schlemmerová, RNDr., mikrobiolog4. 3. 2022

Mám už několik let tinnitus 24h hučení v uších podobné běžícímu motoru. Po Covidu 12/21 je to horší. Poraďte léčbu, prosím, děkuji moc.

Dobrý den, bohužel v souvislosti s Covidem se objevují i potíže ve smyslu zhoršení sluchu, nebo tinnitu. Doporučuji se dostavit na ORL vyšetření k provedení vyšetření sluchu a zhodnocení intenzity tinnitu, a nasazení adekvátní léčby. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Michala27. 2. 2022

Dobry den, V listopadu 2021 jsem si na prave strane krku nahmatala bolestive uzliny (mela jsem bolesti v krku, rymu), navstivila jsem ORL a brala tyden antibiotika. Ani po mesici zvetseni uzlin nezmizelo ( nevim, zda nebyly zvetseny jiz pred nachlazenim a ja si toho jen nevsimla, protoze nebyly bolestive. ) byla jsem poslana na odber krve, kde mi byli zjisteny protilatky na EB virus a CM viry,…

Dobrý den, podčelistní lymfatické uzliny můžou být zvětšené při jakémkoliv zánětu v oblasti horních dýchacích ebo polykacích cest, tudíž pokud jste aktuálně překonala COVID, je reakce uzlin zcela normální, a může přetrvávat nějakou dobu i po vymizení příznaků akutního infektu. Každopádně, pokud zvětšení uzlin přetrvává delší dobu jak 3 měsíce, je namístě absolvovat komplexní vyšetření-sono krku,…

Monika20. 2. 2022

Dobrý deň, prosím o radu. Syn(6rokov) , po nástupe do školy začal mať problémy s upchatým nosom , mala som pocit, že má sople, ale tie išli minimálne. Skušali sme preplachy, solnu jaskyňu, inhalácie, rozne spreje,.. Nič nejak extra nepomohlo, nakoniec sme sa takto trápili mesiac, po mesiaci som to vzdala a vzala ho na ORL. Mal to tam edematozne, dostal kortikoid.sprej a celkové atb , zo steru mu…

Dobrý den, pokud potíže ve smyslu zhoršené nosní průchodnosti přetrvávají, doporučuji ORL kontrolu, může se jednat o zvětšenou nosohltanovou mandli, a je potřeba posoudit její velikost, a zvážit, zda není indikace k jejímu operačnímu odstranění, případně pokračovat dále v nasazené léčbě. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lenka18. 2. 2022

Dobrý den, prosím mohu se objednat k vám na vyšetření a následný zákrok, při pravidelné kontrole štítné žlázy mi p.doktorka zjistila bulku na mízní uzlině na krku, s tím že by bylo potřeba krční vyšetření, praktická lékařka začala kolečko vyšetření - krev,moč,RTG,Sono poté se prý uvidí. Děkuji Štiková L.

Dobrý den, k nám na běžné ORL vyšetření se nemusíte objednávat, dostavte se kdykoliv v průběhu týdne od 8-15 hod. Pokud se chcete objednat na konkrétní termín, zavolejte na číslo 311559842. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Julie15. 2. 2022

Dobrý den. V listopadu jsem měla velmi velkou rýmu-do týdne mi tato rýma "skočila" do pravého ucha, že jsem měla pocit, že praskne. Do druhého dne se bolest zmírnila. Ale na toto ucho jsem hůře slyšela-bylo zalehlé. Nikdy jsem neměla problémy s uchem a proto jsem si myslela, že s rýmou vše odezní. Do dnešního dne mi v uchu při každém polknutí praská a je to velice nepříjemné. Na ORL jsem byla s…

Dobrý den, na základě potíží, které popisujete, se pravděpodobně jedná o dysfunkci sluchové trubice, doporučuji zkusit po dobu týdne si do nosu (do obou dírek) kapat 3xdenně nosní kapky (ne ve spreji ale s kapátkem), např. Nasivin nebo Otrivin, polohovat hlavu na obě strany a provádět více krát denně profuky sluchové trubice (autopolitzerace). Při přetrvávání potíží doporučuji ORL kontrolu. S…

Roland14. 2. 2022

Dobrý den, Dnes (v pondělí - 14. února) jsem byl na ORL kvůli zalehnutým uším. Provedli mi výplach jak levého, tak i pravého. Po výplachu a vysušení se mi ulevilo, nicméně později odpoledne jsem začal pociťovat, že se mi snad v uchu nachází nějaké vatičky. Obě uši mám nyní mírně zalehnuté, nicméně to není tak horší jako tomu bylo v noci z neděle na pondělí. Je možné, že když jej pan doktor ucho…

Dobrý den, pokud potíže přetrvávají, doporučuji ORL kontrolu. Pokud tam po výplachu ostali kousky mazu, lze je jednoduše dočistit vatovou tyčinkou, pokud máte pocit ucpaného nosu, doporučuji si po dobu cca 5-7 dní 3xdenně kapat nosní kapky a provádět profuky sluchové trubice (autopolitzerace). S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Alena Zbranková9. 2. 2022

Dobrý den 2 měsíce užívám lék Grimodin. Pociťují nepříjemné zvonění v uších.Muže to tento lék způsobovat? Děkuji

Dobrý den, u daného léku se tinnitus jako možný nežádoucí efekt léčby neuvádí. Nicméně, není vyloučeno, že u Vás se potíže mohli objevit v souvislosti s tímto lékem. Zda je ve Vašem případě nutno daný lék užívat si musíte prokonzultovat s lékařem, který Vám ho nasadil. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Katerina7. 2. 2022

Dobrý den,po prodělání kovidu mám tinnitus a přecitlivělost na zvuky,už 4 týdny,stále stejné,doktorka mi řekla že s tím nic nenadělá,neměla by mě poslat na nějaké vyšetření ORL nebo předepsat nějaké léky? Nemůže se mi poškodit sluch?moc děkuji.

Dobrý den, určitě doporučuji absolvovat ORL vyšetření a vyšetření sluchu (AUDIO) k vyloučení možného poškození sluchu. K léčbě tinnitu, nebo zhoršení sluchu, lze nasadit léky. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Aneta27. 1. 2022

Dobrý den. Jsem už pět let po plastice levého bubínku. Od operace jsem moc neslyšela. Před dvouma měsicemi jsem si vyzvedla naslouchatko přímo s Foniatrie do levého operovaného ucha. Od té doby, když si naslouchatko nasadím a mám ho celý den druhý den mi teče z ucha tekutina (vypadá tak jako hnis). Co to může být špatněnebo je špatně mít naslouchatko v uchu, kde je plastika bubínku?

Dobrý den, určitě Vám doporučuji dostavit se na ORL vyšetření, může se totiž jednat buď o zánět zvukovodu, nebo zánět středouší, které jsou spojené se sekrecí z ucha. Nutno vyšetřit a nasadit léčbu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Yvanna711. 1. 2022

Dobrý den, mám oboustranný tinnitus 4 měsíce. Krom tinnitu mám vazomotorickou rýmu, vpáčené bubínky, horší sluch. Jako malá jsem měla často záněty v uších. Teď jsem se objednala na laserovou terapii a chci se zeptat, zda-li mi to nemůže spíš ublížit kvůli těm špatným uším...prý to laserují kolem uší ,ale moc s tím zkušenosti nemají. Děkuji.

Dobrý den, nevím, zda jste absolvovala ORL vyšetření, pokud ne, doporučuji se objednat, aby se vyloučila ORL příčina potíží, a rovněž doporučuji absolvovat vyšetření sluchu. Co se týče laserové terapie tinnitu, určitě Vám to nepoškodí, ale ideální je zeptat se na detaily na pracovišti, které Vám tuto terapii doporučilo, jelikož s tím mají zkušenosti. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lucie4. 1. 2022

Dobrý den, při čištění ucha jsem si vatovou tyčinkou protrhla ušní bubínek, dle lékaře mi z bubínku zbyly jen okraje jinak je tam díra. Při kontrole po třech měsících nedošlo ke zhojení, je možné že se bubínek ještě zhojí sám nebo bude nutná operace? Na kontrolu jdu zase za měsíc. Můžu hojení ještě nějak podpořit?Děkuji. L

Dobrý den, jelikož jsem vás neviděla, nedokážu se adekvátně vyjádřit k momentálnímu stavu vašeho ušního bubínku, nicméně, pokud jak píšete je perforace velká, a nedošlo k žádnému zlepšení po 3 měsících, nelze předpokládat, že se stav bubínku sám upraví a bubínek se obnoví. Nejspíše budete muset absolvovat operační zákrok za účelem vytvoření "nového" bubínku, tzv. myringoplastiku. S pozdravem…

Milena20. 12. 2021

Dobry vecir ráda bych se zeptala zda existuje rengen ucha neboCT mám uši stále zalehle po barokomore jsem z toho vážně zoufalá aby se našla příčina zalehnutí nepomohli by ventilační trubičky děkuji za odpoved

Dobrý den, určitě, provedení CT je možné. Nejdříve se musíte dostavit na komplexní ORL vyšetření, na základě kterého se posoudí aktuální stav. Na základě toho se může doporučit provedení CT, a vydá se Vám žádanka k tomuto vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Ivona Havel17. 12. 2021

Dobry den, muzete mi prosim poradit, kde koupim v Beroune a okoli tatinovi k vanocum kvalitni naslouchatka. S kvalitnim poradenstvim. Dekuji za odpoved! Ivona

Dobrý den, naslouchadla se vydávají v ambulanci foniatra, a to na základě provedení ORL vyšetření a vyšetření sluchu. Tudíž určitě doporučuji nejdříve absolvovat tyto vyšetření, na základě kterých se posoudí případná porucha sluchu, a pak se doporučí naslouchadlo. Nejbližší ambulance k vydávání naslouchadel jsou v Komárově u MUDr. Mádle, a nebo v Berouně MUDr. Machková. S pozdravem MUDr. D.…

Miroslav13. 12. 2021

Dobrý den přeji. Na začátku listopadu jsem podstoupil operaci nosní přepážky a kyretáž nosohltanu. Dle doporučení lékaře provádím proplachy dutiny nosní Vincentkou Nasalis. I více jak po měsíci cítím jako bych měl nos oteklý, bolestivost při doteku v oblasti zakončení nosní přepážky ve špičce nosu. Zároveň bolest přechází přes oblast pod nosem do zubů - trnou mi zuby. Špička nosu tam kde končí…

Dobrý den, po operaci nosní přepážky jsou bolesti v oblasti špičky nosu nebo pocit trnutí předních zubů typické, a můžou přetrvávat i více jak měsíc po operaci. Předpokládám, že jste pooperačně sledovaný u svého operatéra, který pooperační stav kontroluje, a pokud by se objevil nějaký problém s hojením, tak by to řešil. Tudiž doporučuji nadále proplachovat nos Vincentkou, opatrnou manipulaci s…

Jana13. 12. 2021

Prosím mám měsíc po silném covidu a stále mám zalehlé obě uši.. nemám rýmu... nepomohli ani tabletky ani kapky do nosu... prosím odezní to? Nebo mi můžete prosím poradit co dělat? Děkuji

Dobrý den, po COVID-u se celkem často setkáváme na ORL ambulanci s přetrváváním zhoršené nosní průchodnosti, která je na podkladě otoku nosních sliznic. Standardně na tyto potíže nasazujeme lokální kortikoidy ve spreji. Objednejte se na ORL vyšetření, kde Vám lékař danou léčbu nasadí. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Darina3. 12. 2021

Dobrý den, dnes jsem se synem byla poprvé na ORL z důvodu neustálých nachlazení. Synovi je 4,5 roku. Od léta má skoro pořád kašel s krátkými přestávkami. Většinou mu nachlazení začne rýmou, poté začne mít dráždivý kašel a poté kašel vlhký, který trvá opravdu dlouho než se ho zbaví. Nikdy se ho nezbaví úplně. Vždycky zbytek toho hlenu v krku stále ještě přetrvává, protože si sem tam odkašle. Tím…

Dobrý den, pokud byl ORL nález v normě, a u syna nebyla diagnostikovaná zvětšená nosohltanové mandle, která bývá nejčastější příčinou potíží, které popisujete, dalším faktorem, který může vyvolávat dané potíže je gastroezofageální reflux (GER). Kontaktujte svého dětského lékaře, a ten by Vás mněl nasměrovat dál k absolvování potřebného vyšetření k potvrzení nebo vyloučení GER. S pozdravem MUDr.…

Renáta Nováková30. 11. 2021

Dobrý den mám vnučku v pěstounské péči a je ji už 6 let a má jít na vyndani nosní mandle kolik bude stát pobyt v nemocnici když tam budu chtít být s ni a zda mě to bude umožněno už toho má hodně za sebou a nechci ji vystavovat dalšímu stresu.Předem dekuji za odpověď

Dobrý den, odstranění nosních mandlí, adenotomie, probíhá na našem oddělení v rámci jednodenní hospitalizace. To znamená, že dítě ráno dorazí na dětské oddělení, během dopoledne proběhne výkon a odpoledne/v podvečer odchází domů. V případě, že dojde ke komplikacím - teploty/nevolnost/zvracení/krvácení, hospitalizace se může o den či dva prodloužit, ale ve většině případů k takovým situacím…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Janka21. 11. 2021

Dobrý den, jsem v 5. měsíci těhotenství a před 14 dny se u mě objevila nějaká viróza (škrábání v krku a rýma). od začátku byla rýma hlavně v dutinách (mám posunutou nosní přepážku). Dr. mi odebrala krev a na základě CRP 36 a krevního obrazu mi nasadila Pamycon, Avamys a Coryzalii. Kapky jsem aplikovala do nosu vycisteneho hypertonickým roztokem nebo Olynthem. Stav se celkově zlepšil, cítím se…

Dobrý den, vzhledem k potížím, které udáváte Vám doporučuji dostavit se na ORL vyšetření, aby lékař mohl posoudit nález a vyjádřit se k případné léčbě. Na uvolnění nosu se používají nosní kapky, ale vzhledem k tomu, že jste těhotná, je jejich používání kontraindikováno, dále se užívají antihistaminika, které jsou u těhotných rovněž kontraindikovány. Bohužel, léčba je v těhotenství značně omezená.…

Luboš Čáka18. 11. 2021

Dobrý den, po výplachu ucha a odstranění cerumenu mi byl zjištěn zánět zvukovodu. Nasazen Infalin duo, který mi bolest ucha zklidnil, ale po týdnu mi stále "šumí" v uchu. Uvědomil jsem si, že v uchu mi nepravidelně šumělo i předtím, ale vždy odeznělo. Nicméně může to mít souvislost s nepravidelným brněním ruky na stejné straně včetně mírné bolesti šíje? Mj. v uchu mi ještě občas bodne pod…

Dobrý den, Vaše potíže budou nejspíše souviset s krční páteří (šumění v uchu, brnění ruky, bolesti šíje). Pravděpodobně se jedná o cervikokraniální syndrom, proto doporučuji se s daným problémem obrátit na neurologa. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Soňa18. 11. 2021

Dobrý den, dcera 11.let před týdnem prodělala covid s lehkými příznaky rýmy - kašel. Nyní dcera jen velice málo ráno občas zakašle a několikrát za den smrká, ale přesto má velmi silný pocit ucpání nosu " mluví jak s bramborou v puse" a velmi si stěžuje na zalehlé ucho, na které skoro neslyší. Máte s tím prosím v souvislosti s covidem již nějaké zkušenosti a jak ji mohu zatím pomoci? Zatím kape…

Dobrý den, doporučuji prozatím pokračovat v aplikaci nosních kapek, a užívání vitamínů C, D, a Zinku. Jistě absolvujte ORL vyšetření, na které jste objednaní, kde proběhne řádné vyšetření a lékař se bude moci vyjádřit k lokálnímu nálezu a na základě toho Vám doporučit adekvátní léčbu a postup. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Soňa14. 11. 2021

Dobrý večer, jsem pozitivní na covid, problém mám takový že se mi po rýmě, která ustupuje vysušila nosní sliznice a já nemohu dobře dýchat. Přijde mi, že se dusim. Nebo respektive mám sliznici jak kdybych byla nadýchaná prachu. Použila jsem vincentku, mořskou vodu, ale vše má účinek dvě minuty. Nikdy jsem s tímto neměla problémy, je to jeden z mála příznaků covidu. Jak si pomoci? Děkuji

Dobrý den, doporučuji se dostavit do spádové ORL ambulance k provedení kompletího ORL vyšetření, k posouzení lokálního nálezu, na základě kterého se dá rozhodnout, jaká léčba, nebo postup je vhodný, nebo potřebný. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Alžběta Svobodová10. 11. 2021

Chtěla bych se zeptat jestli se dá rozšířit ušní trubice babicka měla už 2. MRTVICE a špatně slyší. Potřebuji poradit. A kolik by tak ta operace stala pokud by to šlo? Přeji hezký den

Dobrý den, pokud má potíže se sluchem, doporučuji ORL vyšetření a vyšetření sluchu S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Markéta6. 11. 2021

Dobrý den. Včera jsem byla na ORL, aby mi lékař vytáhl vatu z tyčinky z ucha. Zároveň se mi rovnou podíval do druhého ucha, kde našel "špunt" a ten mi následně poměrně bolestivě vyškrábl a vyndal. V noci mě ucho strašně bolelo a následně mi zalehlo a to do takové míry, že na něj téměř neslyším. Na zalehlé uši poměrně trpím, ale za celý život to nebylo takhle intenzivní. Z ucha zároveň vytéká…

Dobrý den, doporučuji Vám dostavit se na ORL kontrolu k lékaři, kde jste byla vyšetřená, nebo vyhledat jinou ORL ambulanci k provedení kontroly ucha, posouzení lokálního nálezu, a k vyloučení možného zánětu zvukovodu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Bára4. 11. 2021

Dobrý den, jsem 3 den po 3. dávce očkování a mám klasické příznaky virozy: bolest kloubů, svalů, škrábání v krku, návaly horka a zimy, únava). Před očkováním jsem byla zdravá. Může očkování rozjet virozu i když do té doby nebyly žádné příznaky? Díky

Dobrý den, samotné očkování může způsobovat "příznaky jako virosa " a známkou mobilizace imunitního systému, samotnou virosu vyvolat nedokáže. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hanka3. 11. 2021

Dobrý den, moc prosím o radu.. Před 3 týdny jsem měla rýmu. Po týdnu se to zlepšilo, ale přestala jsem smrkat, i když jsem cítila potřebu.. Minulý týden jsem skončila na pohotovosti s tím, že jsem měla zduřené uzliny na pravo + bolest pravého ucha, které mi zalehlo.. Dostala jsem ATB Cefzil s tím, že to pomůže.. Otok ustal, bolesti také, ale ucho mám zalehlé stále.. Není zalehlé úplně, ale slyším…

Dobrý den, je obtížné se vyjádřit k potížím, které udáváte, jelikož jsem Vás neviděla, a nemůžu posoudit Váš aktuální nález v ORL oblasti. Na základě příznaků, které popisujete, se může jednat buď o otok sliznice sluchových trubic, který se obvykle řeší aplikací nosních kapek, polohováním hlavy na postiženou stranu a profuky sluchové trubice víckrát denně. Dále se může jednat je zánět zvukovodu,…

Laďka29. 10. 2021

Dobrý den, prosím o odborný názor k v následující nepříjemnosti. Již přes 2 roky mě trápí v uchu (jakoby se zdálo, že ve vnitřním) jakési bouchání nebo záškuby nebo něco, co by se dalo přirovnat k tiku svalu, ale toto je uvnitř ucha. V současné době se problém přenesl z jednoho i do druhého ucha a je to poměrně psycho vysilující záležitost. Není to nikterak bolestivé. Děje se to v dvou…

Dobrý den, jelikož jste již absolvovala různá ORL vyšetření, a nález byl v podstatě v normě, je těžko se vyjádřit bez toho, abych Vás viděla. Na základě toho, co popisujete, se bude nejspíše jednat o podtlak ve středouší, který se dá řešit aplikací nosních kapek, užíváním antihistaminik, a prováděním profuků sluchové trubice (tzv. autopolitzerace). Dále se může jednat o tinnitus, který se řeší…

Žanet27. 10. 2021

Dobrý den, Za měsíc mám podstoupit mukotomii. Samozřejmě jsem si říkala, že je zbytečné se nechávat uspat, když zákrok trvá 5-15minut, ale mám hrozný strach. Bolí to? Na co se mám připravit prosím? Jak to bude probíhat, nevím, zda to uspání nemám ještě probrat. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zákroky na sliznicích nosu provádíme standardně v lokálním znecitlivění, k celkové anestezii přistupujeme pouze, pokud tento výkon provádíme v rámci vícestupňové operativy. Výkon v lokálním znecitlivění je běžně zvládnutelný. Každopádně, toto je to na zvážení Vašeho operatéra, který Vás vyšetřoval a zná Vás. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lucie Jourová22. 10. 2021

Dobrý den.Chtela bych se zeptat.Dcera má od 4 let problémy s ousky.Uz ji byly dany ventilační trubičky a vydaný nosní mandle.Tef jsme se dozvěděly že by měla jít na plastiku bubinku.Zajima mě jestli to jde dříve než ve 14 nebo 15 letech.Dekuji

Dobrý den, určitě je možné plastiku ušního bubínku provádět i v mladším věku, závisí od pracoviště, kde jste byly vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Milena19. 10. 2021

Prosím chtěla bych se zeptat jestli každé ucho má svoji eistachovu trubici nebo je jen jedna děkuji pekne

Dobrý den, každé ucho má svoji Eustachovou trubici. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Vlaďka17. 10. 2021

Dobrý den.Obracím se na Vás s tímto dotazem.Už tři roky mě trápí nepříjemný až bolestivý tlak v uchu,zalehlé ucho a bolest uvnitř ucha,bolest spánkové kosti a oka.Při sklonění hlavy mi nad uchem jakoby bublá a mám pocit mokra v uchu.Mám za sebou nespočet vyšetření ORL,zubní,oční,rtg dutin a CT hlavy-vše s negativním výsledkem.Poradíte?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že už jste absolvovala veškerá vyšetření je obtížné poradit, o co se může jednat, obzvlášť pokud jsem Vás nevyšetřovala. Pokud byla všechna vyšetření, o kterých píšete, v normě, je ještě možné, že potíže můžou vycházet od krční páteře, zkuste si cestou svého praktického lékaře domluvit ortopedické a neurologické vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Karolína16. 10. 2021

Dobry den, minulý rok v září donesla dcera ze školky rýmu, kterou jsem měla pak i já. Zůstala jsem bez čichu přibližně do dubna. Navštívila jsem Orl, dali mi kapky do nosu (s kortikoidy). Vzhledem k tehdejšímu těhotenství jsem je nechtěla brát déle jako týden. Na Orl si mysleli, že ztráta cichu souvisí s těhotenstvím. Tenhle rok, opět v září se všechno zopakovalo. Bez cichu jsem 6tydnu, i když…

Dobrý den, u běžné rýmy může dojít ke zhoršení čichu v rámci trvání akutního infektu, ale není typické dlouhodobé přetrvávání potíží. Pokud u Vás došlo ke ztrátě čichu, a přetrvává dlouhodobě, mohlo se jednat o COVID, jelikož ztráta čichu je jeden z nejtypičtějších projevů nakažení novým koronavirem. Nevím, zda jstě měla provedeno vyšetření na SARS Cov-2, tudíž se nelze s jistotou vyjádřit, zda…

Katka12. 10. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak správně provádět autoprofuky uší při jejich zalehnutí. Děkuji

Dobrý den, autoprofuky se provádějí následovně: pevně stlačte nosní křídla z obou stran, a snažte se vyfouknout vzduch "přes uši", doporučuje se provádět několikrát denně. Pokud máte ucpaný nos, doporučuji určitě kapat nosní kapky-např. Nasivin, Otrivin, které pomůžou zmírnit otok sliznic, zlepší se průchodnost nosu a rovněž pocit zalehnutí na uši. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Markéta T.12. 10. 2021

Dobrý den, provádíte odstranění nosní mandle plasmou? Pokud ano, kolik zákrok stojí? Děkuji

Dobrý den, na našem ORL pracovišti neprovádíme odstraňování nosohltanové mandle plazmou, pouze klasicky operačně v celkové anestezii. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Milena7. 10. 2021

Prosím muže mukotomie pomoci od zaiehlych uši mám ji podstoupit mém otoky nosní jsem naprosto zoufalá zalehle uši má už pět mesicudekuji

Dobrý den, mukotomie, anebo turbinoplastika, je zákrok, který redukuje objem nosní sliznice. Co se týče zalehnutí na uši, po výkonu se můžou, tyto potíže zmírnit na principu zlepšení nosní průchodnosti a následně zlepšením ventilace středouší, které může vést k zmírnění nebo vymizení zalehnutí. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Zuzana Vachníková4. 10. 2021

Dobrý den, před měsícem mi začala ráno, ještě než jsem vstala silná závrať, kmitaly mi oči nahoru a dolů a bylo mi špatně. Trvalo to několik minut. Celý den jsem pociťovala při chůzi motání hlavy a nezaostřenost vidění.Horší se to při zaklonu a předklonu hlavy. Po 3 dnech jsem šla k lékaři a odeslali mě na neurologii do nem. Lékařka mi prováděla různé manévry, kdy mě to zase vyvolavalo závratě.…

Hezký den, popisujete příběh ale dotaz nevidím. Jde-li skutečně o tzv. periferní vestibulopatii (neuvádíte stranu ani stadium onemocnění), pak je na místě dle tíže i hospitalizace s infusemi na několik dní, pak ev. betahistin (3x24mg!) i vestibulární rehabilitace. Délka léčby je zpravidla v řádu týdnů (cca. 4-10), úprava probíhá po exponenciální křivce, zprvu relativně rychleji, poté dlouho trvá…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Martin Celta30. 9. 2021

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Mám zánět zadní komisury hrtanu sliznice je červená a ztluštělá. Na ORL mi řekli, že je to následek refluxu a nasadili mi Helicit a dietu na koř. jídla atd. Mám pichlavé bolesti. Jaká je prognóza úplného vyléčení? Dá se vyléčit i to zbytnění sliznice? Je to zdlouhavé. Děkuji za info.

Dobrý den, pokud máte podezření na gastroezofageální reflux, a máte nález na sliznicích hrtanu, Helicid je vhodné užívat dlouhodobě, do doby, než dojde ke zklidnění nálezu na sliznicích hrtanu. Nicméně, určitě by jste mněl být dovyšetřený ještě na interní ambulanci, s provedením endoskopického vyšetření jícnu a žaludku, jelikož při tomto onemocnění je potřebná spolupráce s internistou. S…

Tereza24. 9. 2021

Dobrý den, chtěla bych nechat dceři 4 měsíce nastřelit náušnice- mohu se zeptat jaká je cena a zda jsou v ceně i první náušnice? A na jakém čísle se máme objednat. Děkuji a hezký den

Dobrý den, ano, náušnice nastřelujeme, cena je 700 kč za obě náušnice, které jsou v ceně. Objednat se můžete na čísle: 311559842. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Natálie16. 9. 2021

Dobry den, ve zkratce bych se chtela zeptat, mam na dasni pod jazykem mensi boulicku, neni videt, jenom citit jazykem nebo prstem. Take mam neco tvrdeho v oblasti mekkeho patra pod jazykem, kde jsou slinne zlazy, pri zatlaceni stipe, opet nic neni videt, pouze citit. Drive jsem mela problem (vzdy po tydnu odeznel, opakovalo se to asi 3x behem roku) jednou a bolestivym polykanim, s nateklou…

Dobrý den, s největší pravděpodobností se jedná o mukokélu (retenční cystu malé slinné žlázy), ve které se hromadí sliny a následně se zvětšuje její velikost. Někdy může obsah mukokély zhnisat a cysta se stává bolestivá. Pokud by jste měla zájem, u nás na ORL ambulanci provádíme odstranění mukokély v lokální anestezii (ambulantně). Objednat se k nám můžete na telef. čísle: 311559842 S…

Petra14. 9. 2021

Dobrý den, již několik let používám Letrox 50, po kterém jsem ale postupně ztratila čich. Donedávna jsem cítila alespoň silné vůně, dnes už jsem ve fázi, kdy necitím ani savo. Po vysazení Letroxu se mi čich začal pomalu vracet, nicméně nikdy jsem ho nevysadila na tak dlouho, abych cítila opět jako dřív. Chtěla jsem nahradit jiným lékem, ale bylo mi řečeno, že je na stejné bázi a že si tím…

Dobrý den, jelikož nejsem endokrinolog, ale ORL lékař, nedokážu posoudit, zda Letrox může způsobovat ztrátu čichu, nebo zda se endokrinologové potýkají ve své praxi s tímto příznakem při užívání Letroxu. Každopádně, v ORL praxi se setkáváme se ztrátou čichu buď v rámci patologie v oblasti nosu (chronické záněty, polypy v nosní dutině), nebo poslední 2 roky v rámci COVID onemocnění. Jistě bych…

Petr5. 9. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, poslední asi rok mě stále pobolívá v krku, krk je zarudlý a cítím celý den a hlavně po ránu takovou podivnou pachuť v ústech. Také mám neustále záněty zubů, ač používám všechny různé kartáčky, včetně mezizubních, dentální nitě, čistím si zuby nejmíň 3x denně a pořídil jsem si i ústní sprchu, tak chodím k zubaři poslední roky cca 8x až 10x do roka a dělají se mi…

Dobrý den, vzhledem ke chronicitě potíží bych doporučovala se dostavit čím dřív na kompletní ORL vyšetření, s provedením výtěru z krku a jazyka k vyloučení bakteriální nebo plísňové infekce v dutině ústní, dále doporučuji objednat se na gastroenterologické vyšetření s provedením endoskopie jícnu a žaludku k vyloučení patologie v dané oblasti, potíže, které popisujete, může způsobovat i reflux…

Diana2. 9. 2021

Dobrý den, chtěla bych dát dceři bud nastřelit nebo píchnout uši, musím se k Vám objednat nebo stačí přijít kdykoliv. Děkuji Diana Mějte příjemný den

Dobrý den, objednejte se k nám na čísle 311559842 S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jana Pecinova27. 8. 2021

Dobrý den, mám zánět zvukovodu, beru antibiotika , kdy mohu jít na očkování proti covidu?

Dobrý den, ideálně po přeléčení zánětu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milena Klímová20. 8. 2021

Dobrý den byla jsem v Barokomore zalehly mi uši když profukuji nosem tak mi v uších praská prosím poradím mi s tím někdo nebo pomůže děkuji.klimova.

Dobrý den, pravděpodobně máte podtlak vzduchu ve středouší po absolvování barokomory. Zkuste si nos prokapávat nosními kapkami-např. Nasivin, Otrivin, 3xdenně do obou nosních dírek, a profukovat nos, to pomůže při vyrovnání tlaku ve středouší a potíže by mněli postupně odeznít. Doporučuji provádět po dobu 1 týdne, nebo do odeznění potíží. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jitka14. 8. 2021

Dobrý den,paní doktorko. Pri covidu jsem ztratila čich. A to úplně. Již je to 8 měsíců. Nemáte už nějakou zkušenost, jak čich znovu "probudit"? Děkuji za radu.

Dobrý den, bohužel porucha čichu nebo úplná ztráta čichu po Covidu se objevuje poměrně často. Při dlouho trvajících poruchách čichu se doporučuje provádět denně čichový trénink, u kterého se uvádí poměrně vysoká účinnost a úspěšnost. Přikládám Vám web stránku, kde si nastudujte, jak správně provádět tento čichový trénink: https://cich.info/cichovy-trenink/. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Stepanka7. 8. 2021

Dobrý den, paní doktorko Olsavova, rada bych Vas pozadala, jestli se k Vam mohu objednat? Po biopsii sliznice mi byly zapomenuty v nosu 2 gazy. Nyní jsou jiz ve stádiu rozkladu, nejsou viditelné na CT, pouze vlevo je zbytnela sliznice. Citim tlak/bolest a také neustalou produkci bahna/hnisu. Mam take problem s polykanim, mluvenim i dychanim. Stále mi steka bahno/hnis vzadu do krku, tedy mě…

Dobrý den, určitě, objednejte se k nám na čísle 311559842. Vezměte si sebou zprávy z oddělení, kde jste byla operovaná, aby jsme měli k dispozici informace ohledně výkonu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Inka1. 8. 2021

Dobrý den,chci poradit mam na hodnim patre tvrdou bulku nejde vidět ale nahmatat jazykem nebo prstem. Mam ji tam cca rok a pul .Mezi tím jsem mela caste potize bolest v krku , zanet dutin, kasel .vzdy vše odeznelo do pár dnů doprovázeno prujmem. Je to asi měsíc co jsem na 1 leve madli našla čepy ..pak začala bolest v krku hrozná na 1 straně bolest usi kasel .na OrL mi bylo predepsano ATB.po…

Dobrý den, pokud u Vás potíže přetrvávají, můžete se k nám dostavit na ORL vyšetření, je obtížné se vyjádřit k potížím, které popisujete, pokud nemám možnost vidět reální ORL nález. Nicméně s největší pravděpodobností o rakovinu nejde, a pokud máte obavy, můžete si zabezpečit přeposlání CT nálezu do naší nemocnice (pokud neproběhlo u nás) ke zhodnocení nálezu,a případnému doporučení dalšího…

Petra26. 7. 2021

Dobrý den, už dva dny mám zalehlé obě uši a musím je pořád vyfukovat, jako kdybych byla v letadle. Nevím zda to je jenom z nízkého tlaku nebo je to něco jiného. Uši mám vyčistěné a ani jsem se nikde nepotápěla. Nevíte co by to tedy mohlo být ? (momentálně na ORL nemůžu zajít jelikož jsem v zahraničí) Děkuji.

Dobrý den, nejpravděpodobněji se jedná o otok sliznic v nose a v oblasti sluchových trubic. V důsledku nedostatečného provzdušnění Vám ve středouší vzniká podtlak, který vnímáte jako zalehnutí na uši. Doporučuji Vám koupit si klasické kapky do nosu, typu Nasivin, Otrivin, s kapátkem, 3xdenně kapat do obou nosních dírek, polohovat hlavu po nakapání na obě strany, a provádět nadále autoprofuky, to…

Zuzana8. 7. 2021

Dobrý den . Moc Vás prosím o radu ! Jsem po operaci Septoplastiky a infundibulotomie oboustrana. Jelikož jsem měla 1,5roku šílené bolesti a ATB nefungovali. Operace proběhla výborně a mě bylo konečně dobře. Zvrat nastal ,pri kontrole za 8dni , byla mi zapomenuta 1gaza v nose ! To vyvolalo akutní zánět , kdy Amoksiklav nezabíral i tak mi ho daly na 12dni. Začaly opět úporné bolesti , otoky kolem…

Dobrý den, na základě toho, co popisujete, usuzuji, že se v čelistní dutině rozvinul hnisavý zánět, který působí jako fokus infekce, s možným rozšířením i do močových cest. Ideální by bylo provedení kontrolního výtěru z nosní dutiny na bakteriologické vyšetření a následně cílené ATB zaléčení. Dále bych doporučovala provedení kontrolního CT VDN k posouzení stavu v čelistní dutině po proběhlém…

Štěpka6. 7. 2021

Dobrý den, trápí mě už osmý den to, že cítím všude zápach, v místnostech, když jim, úplně všude. Je to strašně nepříjemný, do toho mě rostou všechny zuby moudrosti najednou. A bolí mě dolní pravá dost. Používám na dáseň mastičku Mundisal. Může to být spojený tím? Nebo to může být zánět dutin? Včera sem se nemohla ani normálně najíst protože to cítím i v puse. Jak nějakou chemii nebo z toho zubu…

Dobrý den, doporučuji Vám jistě se objednat na ORL ambulanci k provedení kompletního vyšetření, výtěrů z nosu, případně CT vedlejších nosních dutin, a případnému doporučení léčby na základě výsledků. Objednejte se k nám na čísle: 311559842. Pokud by byl ORL nález negativní, je potřeba se obrátit i na stomatologa. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Miloš5. 7. 2021

Dobrý den, řeším už roky tento problém a žádný lékař mi nedokázal pomoci, proto chci poprosit o radu Vás. Dlouhodobě mě pálí jazyk, většinou ve střední části po většinu času. Byl jsem vyšetřen na alergologii, dále u 2 lékařů orl, na nic nepřišli, nikdo mi neudělal stěr z jazyka. Zhoršení je když občas použiji doporučené kortikoidy na polypy v nose. Zhoršení je i při požití čaje, kávy, jídla s…

Dobrý den, na základě potíží, které popisujete, uvažuji, že se může jednat o mykotické (plísňové) postižení sliznice jazyka, které se může rozvinou právě i při užívání kortikoidů. Jednoznačně je indikované provedení stěru z jazyka na mykologii a bakteriologii. Dostavte se buď k nám na ORL ambulanci, nebo na jinou ORL ambulanci, dle Vašeho rozhodnutí. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Vojtěch Fremr26. 6. 2021

Dobrý den, už třetí den mám zalehlé ucho z potápění, je normální, že to trvá takto dlouho? A kdy je případně už vhodné navštívit lékaře, děkuji.

Dobrý den, zalehlé ucho bývá nejčastěji způsobené nahromaděním ušního mazu, proto je vhodné se dostavit osobně do ORL ambulance k vyšetření a případnému ošetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Anežka Ročková21. 6. 2021

Dobrý den, ráno jsem si čistila uši vatovou tyčinkou bohužel jsem zajela asi moc a zalehlo mi levé ucho. Koupila jsem si v lékárně kapičky, které by mi měly pomoci, ale vůbec to neustupuje. Bolest žádnou nemám, ale skoro na to ucho neslyším. Chtěla bych se zeptat na další kroky?

Dobrý den, doporučuji Vám dostavit se na ORL ambulanci k provedení vyšetření. Pravděpodobně jste si zatlačila ušní maz k bubínku, a proto Vám ucho zalehlo. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Tomáš13. 6. 2021

Dobrý den, minulý týden jsem byl na ORL vyšetření kvůli jednostranné bolesti v krku při polykání. Nebolí to jako třeba angína, bolí to níž, jakoby v oblasti za kořenem jazyka. Pan doktor se mi do krku podíval a řekl mi, že tam nic nevidí, že to prý může reflux, protože mě občas pálí žáha a dal mi na to Omeprazol. Bolest trvá již měsíc a já už začínám mít strach z nejhoršího. Myslíte, že kdyby…

Dobrý den, pobolívání v krku může být různého původu, a pokud přetrvává delší dobu jak 3 týdny, je vhodné v rámci pátrání po původu bolesti provést několik vyšetření, případně nasadit léčbu, a pacienta sledovat. Doporučuji ORL kontrolu, provedení výtěru z krku, vyšetření lymfatických uzlin na krku, SONO krku, vyšetření štítné žlázy, gastroenterologické vyšetření k potvrzení nebo vyloučení…

Renata7. 6. 2021

Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem prodělala virozu. Začalo to škrábáním v krku, potom se přidal kašel, rýmu jsem neměla, jen jsem cítila tlak v hlavě vzadu. Pokašlávání trvá stále, navíc mi před třemi týdny zalehlo ucho. Zalehnutí ucha přetrvává doteď. Sem tam vysmrkám hustý hlen, ale je to málokdy. Navíc cítím na horním patře jakobych tam pořád nějaký hlen měla, při odkašlání je to na…

Dobrý den, příznaky, které popisujete, můžou souviset s refluxem, který jste již mněla diagnostikovaný. Žaludeční kyselina dráždí sliznice horních dýchacích cest, a způsobuje chronické zahlenění, rýmu, kašel, a jiné příznaky, proto by bylo vhodné užívat dlouhodobě léky, které snižuje sekreci žaludeční kyseliny, aby nedocházelo k dráždění a poškození sliznic. Každopádně, doporučuji absolvovat…

Nikol26. 5. 2021

Dobrý den, už 3 den mám v uchu takový divný tlak, že občas cítím i jak mi v něm "pumpuje". Chtěla bych se zeptat co by to mohlo být. Děkuji za odpověď

Dobrý den, pocit "pumpování" v uchu může vyvolávat to, že slyšíte svůj vlastní tep. Každopádně, pokud máte nepříjemný pocit v uchu, bylo by vhodné se nechat vyšetřit na ORL ambulanci.

Veronika12. 5. 2021

Dobrý den, před pár dny jsme byla se synem (4,5 let) na ORL kvůli dlouhotrvajícímu suchému kašli. Paní doktorka objevila zvětšenou nosní mandli (2. stupně) a při té příležitosti mu ještě kontrolovala uši a řekla, že má vpáčené ušní bubínky (uši ho zatím naštěstí nikdy netrápily). Zapomněla jsem se jí zeptat, co to přesně znamená s těmi bubínky, zda to je přetrvávající stav, či se to může…

Dobrý den, vpáčené ušní bubínky při nálezu zvětšené "nosní" mandle jsou poměrně standardním nálezem, který nastává v důsledku podtlaku ve středoušní dutině, který je vyvolán obturací ústí sluchových trubic na podkladě zvětšené nosní mandle. Tento nález se nemusí projevovat nijak, v závislosti od velikosti "nosní" mandle může u některých dětí vyvolat pocit zalehnutí na uši, nebo převodovou…

Iva7. 5. 2021

Dobrý den, mohu se zeptat, zda máme i ORL pohotovost? Cca týden mě bolí okolí pravého ucha na dotek a v uchu pociťuji takové pulzující píchání a hrozně to svědí. Nevíte co by to mohlo být? Již několikrát jsem prodělala zánět zvukovodu v obou uších. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k potížím, které popisujete, Vám doporučuji se dostavit osobně na ORL vyšetření, buď do naší, nebo kterékoliv ORL ambulance. Pravděpodobně se bude jednat o zánět zvukovodu, nebo zánět středního ucha, oboje si vyžaduje ORL vyšetření. ORL pohotovost v naší nemocnici není. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lenka5. 5. 2021

Dobrý den. Prosím o radu. Mému synovi, 5,5 roku, se samovolně spouští krev z nosu. Není měsíc, kdy by se to nestalo. Vždy tak dvakrát za den, někdy víckrát. Ráda bych se zeptala, jestli se to dá nějak řešit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, určitě bych doporučila návštěvu dětského ORL. Jinak můžete zkusit zařadit do jídelníčku vyšší množství vitamínu C a pohanku (obsahuje bílkovinu rutin), které obecně snižují fragilitu kapilár. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Holka4. 5. 2021

Dobrý den, mám otázku... Jsem studentka a jak asi všichni víte musíme po celou dobu výuky nosit respirátory. To také dodržuji, ale problém je v tom že má výuka trvá něco okolo osmi hodin(Tím pádem nosím respirátor cca 8 hodin když nepočítám přestávku na jídlo) a když pak přijdu domů hodně špatně se mi dýchá nosem, ale jenom chvilku a pak to zase přestane a takhle pořád dokola . Je to jako kdybych…

Dobrý den, pokud máte pocit "ucpaného" nosu, zkuste si do nosu nakapat nosní kapky, případně víckrát denně stříkat mořskou vodu nebo Vincentku do nosu, eventuelně se můžete se dostavit na ORL vyšetření k posouzení lokálního nálezu, a případnému nasazení léčby. Co Vám mohu ještě doporučit, je zkusit vyměnit respirátor za nano roušku, se kterou se dýchá podstatně lépe, a zároveň splňuje podmínky…

Lucie Z25. 4. 2021

Pekny den. Rada bych se zeptala. Dcera 4,5 let ma v usich dle me nadmerne vylucovani usniho mazu. Kazde tri dny vytreme uplne cerny maz ven. Nestrkam uchostour dovnitr. Po okraji dokola vytru. Muze znacit nejaky problem? Pred 2 lety byla na odstraneni nosnich mandli pomoci plazmy. Mela spankive apnoe, chrapala, neustale infekty. Mandle bylq temer pres cely nosohltan. Diky za odpoved. Zavodna

Dobrý den, zvýšená tvorba ušního mazu není žádný závažný problém, je to dáno geneticky, a není důvod se něčeho obávat. Preventivně můžete 1-2xtýdně do uší stříkat spreje k čištění uší, které jsou volně prodejné v lékarně, a zlehka maz vytírat dle potřeby. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jiří22. 4. 2021

Dobrý den, v lednu jsem měl Covid. Teď mám už jeden den trochu rýmu a cítím se zahleněný v krku, naměřil jsem si teplotu 36,9 C, což je celkem dost. Udělal jsem si dva antigenní testy, oba vyšly negativně. V posledním týdnu jsem byl v kontaktu jen s lidmi, kteří od té doby žádný příznak neměli. Měl bych jít na PCR test nebo se mohu spolehnout na to, že ty dva AG byly negativní a nemám typické…

Dobrý den, nejspíš se bude jednat o jinou virozu, pokud chcete mít jistotu, že nemáte recidivu Covidu, měl byste podstoupit PCR test. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lukáš Kučera21. 4. 2021

Dobrý den mám postoupit operaci čelisti.ale beru léky deprex nevadí to na celkovou anestezie děkuji za odpoved

Dobrý den, tento lék nevadí pokud budete podstupovat operaci s celkovou narkosou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra20. 4. 2021

Dobrý den, moc zdravím. Mám již letitý problém, že mi stéká hlen vzadu do krku, který mě neustále nutí polykat, ale bez výsledku. Nos mám čistý. Mám také mírný chrapot. Trvá to již asi 10 let, ale vždy jsem myslela, že je to zadní rýma a nedá se s tím nic dělat. Jak se toho mám zbavit ? Moc děkuji a přeji krásný den.

Dobrý den, pokud máte dlouholeté potíže, je vhodné se nechat vyšetřit na ORL ambulanci k posouzení lokálního nálezu, a případnému nasazení léčby. Bez řádného vyšetření se nelze k problému adekvátně vyjádřit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Martin19. 4. 2021

Dobrý den, před rokem a půl se mi začala zvětšovat uzlina na pravé straně pod čelistí a po pár měsících i na druhé straně. Na CT a sonu nic vidět nebylo ale na pohmat jsou velké a někdy tvrdé. Mají v průměru necelý centimetr, ale jsou 3cm dlouhé. Prošel jsem spoustu vyšetření, ale v krvi nic nebylo. Na MZ před rokem objevena tumoroidní infiltrace levé tonzily do kořene jazyka. Mandle odstranění,…

Dobrý den, na základě toho, co popisujete, jste již absolvoval celkem slušnou škálu vyšetření. Pokud Vás trápí hlavně to, že máte zvětšené lymfatické uzliny, bylo by jistě vhodné ještě absolvovat sono krku s provedením FNAB-jedná se o punkční biopsii tenkou jehlou, kde se pod ultrazvukovou kontrolou odebírá vzorek tkáně tenkou jehlou, a ta se pak odesílá na další vyšetření (biopsii), na základě…

Edita18. 4. 2021

Dobrý den, již 3 týdny me trápí ucpaný nos. Jsem v 17tt těhotenství..dost mě to trápí, kelikož nemůžu dýchat, bolí mě z toho hlava a proste je to nepříjemné. Potřebovala bych radu, jak se toho zbavit (čaje,teplo,nosní sprej nepomaha). Děkuji za radu.

Dobrý den, bohužel v těhotenství je léčba dost omezená, jelikož většina léků je kontraindikovaná. Rýma nebo ucpaný nos v těhotenství se objevuje poměrně často. Co Vám můžu doporučit, je určitě neaplikovat teplo, a nenahřívat se, protože teplo zvýrazňuje otok sliznic a tím i obturaci nosu. Klasické kapky do nosu jako Nasivin, nebo Otrivin jsou rovněž kontraindikované, protože můžou vyvolat…

Klára18. 4. 2021

Dobrý den, provádíte vyšetření nosu, který je závislý na nosních sprejích? Pokud ano, ráda se k vlnám objednám. Díky za odpověď.

Dobrý den, ano, provádíme vyšetření chronické rýmy, můžete se k nám objednat na tel. čísle: 311559842. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Nikola Veberová16. 4. 2021

Dobrý den, v Plzni na ORL mi bylo sděleno že musím na mukotomii a septoplastiku, a vzhledem k této době je nejbližší termín na léto, Tak bych se chtěla zeptat zda by bylo možné u vás najít bližší termín. Předem děkuji za odpověď, Veberová.

Dobrý den, na našem pracovišti dané operace provádíme, ale bohužel, dřívější termín Vám nedokážu nabídnout. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Klara16. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda na Orl lze najít důvod zalehnuteho ucha. Již více než půl roku mam zalehlé práve ucho a do toho na pravé straně za mandlí jakoby bílý hlen. Kvůli nedoslychavosti (konkrétně na hranici rozumněni normální řeči) měl doktor podezření na Otosklerozu, která se ale na CT nepotvrdila, nyní mi řekl, že mám reflux, ale že to nesouvisí se zalehlym uchem. A já se prosím…

Dobrý den, pokud Vaše potíže trvají víc jak půl roku, jistě by bylo vhodné absolvovat ORL kontrolu, buď na pracovišti, kde jste již byla vyšetřená, nebo se můžete dostavit do naší ORL ambulance. Zalehnutí ucha může souviset s chronickou rýmou, otokem nosních sliznic a Eustachovy trubice, výsledkem může být podtlak, který vyvolá zalehnutí ucha a převodovou nedoslýchavost. Pokud byste měla zájem,…

Pavlína7. 4. 2021

Dobrý den, před 20 lety jsem při bronchitidě prodělala i zánět středouší, při hospitalizaci mi byl proveden výplach uší. Od té doby mám ale uši zalehlé, při každém polknutí mi v uších lupe, hůř slyším. Audio vyšetření před 3 lety zhoršený sluch neprokázalo. Jednou za několik let mi zničehonic uši na pár vteřin odlehnou a ten pocit je úžasný. Existuje léčba, díky které by mi uši odlehly? Děkuji za…

Dobrý den, zalehnutí uší může souviset s podtlakem ve středouší, kdy dochází ke vpáčení bubínku, což vyvolává pocit zalehnutí. Zkuste po dobu 1 týdne si do nosu 3xdenně kapat nosní kapky (s kapátkem, ne ve spreji), polohovat hlavu na obě strany, a víckrát denně profukovat nos. Pokud budou potíže přetrvávat i po týdnu, dostavte se na vyšetření do ORL ambulance. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Bert K.6. 4. 2021

Dobrý den, byla mi v jiném zdrav. zař. diagnostikována masivní nosní polyposa s bilat. neprůchodností,ter.- kortikoidy. Za měsíc mám jít na kontrolu a zvážit FESS, od lékaře jsem se ale nedozvěděl podrobnosti, alternativy , prognózu, vlastně téměř nic. Chtěl bych se rozhodnout na základě podrobnějších informací a také nečelit nepříjemnému jednání. Bylo by možno podstoupit kontrolu a konzultaci u…

Dobrý den, jistě není problém, abyste se dostavil ke konzultaci na naše ORL pracoviště. CT vyšetření provádíme v rámci diagnostiky standardně. Na našem pracovišti rovněž provádíme operace FESS. Pokud byste mněl zájem, objednejte se k nám ke konzultaci na telef. čísle: 311559842. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Sabina5. 4. 2021

Dobrý den, před 5 dny jsme měla zalehlé ucho, šla jsem s ním k doktorovi, ten mi udělal výplach a ucho mi odlehlo. Druhý den v noci, mě ucho začalo bolet, tak jsem s tím jela k doktorovi tam mi řekl, že mám načervenalý bubínek a dal mi kapky Infalin duo. Ucho mě po 2 dnech přestalo bolet, ale mám ho neustále zalehlé a za uchem mám bouličku. Může to být uzliny? A zalehlé ucho může být následek po…

Dobrý den, nedokážu se adekvátně vyjádřit k Vašemu problému, jelikož jsme neviděla nález v uchu. Bolest v uchu se objevuje při zánětech zvukovodu nebo středouší, a "boulička" za uchem může být zvětšená uzlina, která na zánět v uchu reaguje. Pokud Vaše potíže přetrvávají, je na místě se dostavit na ORL vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Tereza Miltová29. 3. 2021

Dobrý den, už několik dní zažívám divné pachy, většinou takový chemický kouř, jestli se to tak dá popsat, většinou jemně cítím, co čuchám, ale k tomu cítím silný pach jakéhosi nasládlého chemického kouře. Říkala jsem si, že by to mohla být corona, ale byla jsem testována a v životě jsem ji neměla, mám již dlouho rýmu a minulý týden i pár dní teploty a bolesti hlavy, ty však přešli dříve, než…

Dobrý den, doporučuji Vám dostavit se na ORL vyšetření k posouzení lokálního nálezu v nose, provedení výtěru z nosu, atd., případně se doplní další, např. neurologické vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Adela26. 3. 2021

Dobrý den, mému dědečkovi diagnostikovali nádor v krku, který má 6cm. Má zasažené i uzliny. hrtan,.. Není to operovatelné. CHtěla bych se zeptat, jestli máme zkusit chemoterapii, protonovou léčbu, radioaktivní terapii.. Co byste doporučili?

Dobrý den, doporučil bych radioterapii. Zda v protonovém centru či na lineárním urychlovači /třeba v Motole/ musí posoudit odborníci na tuto léčebnou metodu Prim.MUDr.Šmakal Martin

monika17. 3. 2021

dobry den chtěla bych se zeptat je možné si u Vás nechat sešít lalůčky uší po roztrženi náušnicí?děkuji za odpověd...

Dobrý den, ano, tento zákrok provádíme ambulantně, a můžete se k nám objednat na telefonním čísle: 311559842 S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Karin16. 3. 2021

Dobry večer mám dotaz starší syn ma napuchly krk a začíná mu i opuchat licko mel dva dny teploty ty další dny už ne ale moc špatně se mu polyka,tak se chci zeptat co to může byt,jestli angina nebo uzliny. Dekuji

Dobrý den, vzhledem k potížím, které popisujete, je vhodné se dostavit na ORL vyšetření k posouzení nálezu, jelikož bez řádného vyšetření není možné se vyjádřit, o jakou diagnózu, nebo problém se jedná. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Monika9. 3. 2021

Dobrý den, mám nepruchozi 1 nosní dírku - špatně narostla nosní přepážka. Jak mi bude proveden PČR test? Musím to nahlásit před testem? Už jen bakteriologii mi dělali z nemocné dírky a bylo to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď

Dobrý den, doporučuji Vám upozornit danou osobu, která bude výtěr z nosu provádět, aby ho neprováděla přes nosní dírku, kde máte vybočenou přepážku, ale přes tu druhou S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Tomáš7. 3. 2021

Dobrý den, provádíte turbinoplastiku. Odstranění zbytnela sliznice nosu? a pokud ano, mohl bych poprosit o cenu. Děkuji za odpověď

Dobrý den, ano, turbinoplastiku na našem ORL pracovišti provádíme jako ambulantní zákrok, který vykazujeme na pojišťovnu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

dana1. 3. 2021

Dobrý den. Již druhym rokem citim zápach nasládlé spáleniny v listopadu se to zhoršilo, nejvic v noci. Orl včetně rentgenu negativní.U kožní lékařky kam jsem šla s mykozou na nehtech jsem dostala jednorazovou tabletu a kapky do nosu a krku s tím že mám asi kvasinky i v nose. Trochu se mi ulevilo,ale prakt.lékař mi udělal stěry s neg.výsledkem . Prosím o radu dost mě ten zápach stresuje. Děkuji,,

Dobrý den, pokud by jste měla zájem, můžete se dostavit k nám do ORL ambulance, kdy by jsme provedli kompletní ORL vyšetření, výtěry z nosu a dutiny ústní, a případně Vás odeslali na CT vedlejších nosních dutin k posouzení nálezu a případnému vyloučení možné zubní příčiny potíží. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Patrik M23. 2. 2021

Dobrý den, již měsíc mě trápila mírná bolest v uších, avšak ve fakultní nemocnici mi řekli, že je to způsobeno nadměrným a vědomým otvíráním eustachovy trubice (Naučil jsem se ji otevírat, aniž bych cokoliv udělal). Dělali mi testy na sluch, na tlak v eustachově trubici a byl y mi kontrolovány ušní bubínky, noc i krk - z důvodu vyloučení možnosti zánětu středního ucha. Doktor mi řekl, abych…

Dobrý den, je obtížné se vyjádřit k problému, pokud jsem neměla možnost Vás vyšetřit, a zhodnotit ORL nález, ideální je tyto dotazy směrovat na pracoviště, kde jste byl vyšetřený a znají Váš nález. Nicméně, potíže, které popisujete, můžou být vyvolány podtlakem v sluchové trubici. Řešil jste to správně, jak jste psal, profukováním sluchové trubice. Dále je vhodné používat nosní kapky-(například…

Tomáš Javůrek23. 2. 2021

Dobrý den, chci se zeptat co užívat na ranní silný kašel a rýmu. Trvá to vždy tak hodinu ráno když vstanu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prozatím můžete zkusit nosní kapky a mořskou vodu do nosu, kapky proto kašli. Každopádně, pokud potíže trvají delší dobu, je vhodné se dostavit na ORL vyšetření k provedení komplexního vyšetření, a zjištění faktorů, které můžou být příčinou Vašich potíží (můžete být kuřák, můžete mít gastroezofageální reflux, plicní onemocnění, nebo jiné potíže, které se můžou podílet na "ranním"…

Gabča20. 2. 2021

Dobrý den, již 4 týdny mně pálí v puse, jazyk jakoby spálený od horkého, sliznice a patro jako od chilli, jazyk bez povlaku, žádné afty. Krevní obraz, B12 i kys. listová v pořádku. Jsem už zoufalá, snížená chuť k jídlu. Prosím o radu. Může jít o infekci, i když nejsou žádné vřídky a pod. ? Děkuji.

Dobrý den, potíže, které popisujete, se můžou objevovat např. u plísňového onemocnění dutiny ústní, v tom případě je to většinou spojeno s tvorbou bělavého povlaku na sliznicích, který ale v některých případech může chybět, proto by bylo jistě vhodné se dostavit na ORL vyšetření a nechat si provést výtěr z dutiny ústní na bakterie a plísně. Dále se může jednat o postižení nervového systému, …

Zuzana12. 2. 2021

Dobrý den, doslechla jsem se, že provádíte i "kosmetické" zákroky - konkrétně aplikaci kyseliny hyaluronové. Mám zájem o aplikaci v oblasti nosoretní vrásky a spodních víček. Děkuji za odpověď. Zuzana S.

Dobrý den, ano, na naší ORL ambulanci provádíme aplikaci kyseliny hyaluronové, pokud máte zájem, objednejte se k nám na konzultaci na tel. čísle: 311559842. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Barbora8. 2. 2021

Dobrý den , dceři v březnu budou 4 roky má zvětšenou nosní mandli máme se objednat do nemocnice na odstranění. Chci se zeptat u Vás se toto asi teď také nedělá vzhledem k situaci ? Děkuji

Dobrý den, bohužel, vzhledem k současné epidemické situaci je veškerá ORL operativa pozastavená. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Veronika Caruso5. 2. 2021

Dobrý den, včera jsem byla na antigenních testech a po vyšetření se mi z nosu spustila čirá tekutina. Na vyšetření chodím každý týden a ještě se mi nestalo, že by byl zákrok tak bolestivý. Od té doby mě bolí čelo a spustila se mi rýma, kterou jsem neměla. Je možné, že vyšetřením opravdu může dojít k nějakému poškození?

Dobrý den, vzhledem k tomu co popisujete je možné, že výtěrová tyčinka byla nasměrována do oblasti vývodu čelové nebo čelistné dutiny, který tím byl rozšířený a následně se uvolnil obsah dutiny. Pokud potíže přetrvávají, doporučuji se dostavit do ORL ambulance k rinoendoskopickému vyšetření a posouzení aktuálního nálezu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Karel Blažek3. 2. 2021

Dobrý den Dle ct dutin mám v pravé čelistní a klínové dutině drobné cysty. Mohou se cysty z nějakého důvodu (chlad,teplo,klima) během dne zvětšovat a způsobovat tlak pravé strany hlavy,bolest ucha a točení hlavy. A ještě se chci zeptat,co znamená slizniční stín zadních ethmoidu. Děkuji za odpověď

Dobrý den, cysty v čelistní dutině (nebo jiné přinosové dutině) se v průběhu dne nemění, jejich velikost se může měnit například v závislosti od probíhajícího zánětu, nebo se můžou měnit v průběhu měsíců, nebo let, ale ne ze dne na den. Přítomnost cysty může způsobovat pocit tlaku nebo bolesti v dutině, ve které se nachází. "Stín" zadních etmoidů znamená zbytnění sliznice v dané oblasti. Nález…

Renata Salvétová30. 1. 2021

Dobrý den, špatně se mi specifikuje můj problém. Když si lehce sáhnu vlevo za uchem na krk, v místě, kde už začínají růst vlasy, píchne mě v uchu. Je to dosti bolestivé. Mám to již několik let, kdy jsem si toho všimla vždy při mytí vlasů. Nyní se to stupňuje, jakmile si lehce přejedu po tomto místě ihned bolest do ucha možná až do krku. Slyšeli jste už někdy o něčem takovém? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, potíže, které popisujete můžou být neurologického charakteru a můžou vycházet od krční páteře (blokády krční páteře, výhřez ploténky, skřípnutí nervu, a jiné), proto bych Vám doporučila se primárně zaměřit tímto směrem-neurologické vyšetření, RTG krční páteře, výhledově rehabilitace. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Hanka29. 1. 2021

Dobrý den, chci se zeptat nebo jestli můžete poradit ...mám zalehle práve ucho hrozně dlouho půl roku už stím mám problémy .Večer když si lehnu na pravou stranu tak mě v něm praskne a zalehne .Když se otočím tak zase praskne a odlehne mě v něm .Když kousu polykam tak taky střídá se to . zalehne mě a za chvíli praskne jako by něco a je to dobře zase .Sehnat ORL je v téhle době docela problém nikde…

Dobrý den, do naší ORL ambulance se můžete dostavit i bez objednání, tudíž pokud Vaše potíže pořád přetrvávají, můžete se k nám dostavit na vyšetření každý pracovní den mezi 7,30-15.00 hod. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Monika28. 1. 2021

Dobrý den, již asi 2 měsíce mám pocit něčeho na levé straně krku (vlas, cizí těleso). V krku mě nebolí, teplotu nemám, jen je to velice nepříjemné a stále mě to nutí k polykání. U praktické lékařky jsem byla již před měsícem, CRP v pořádku, výtěr z krku také. V tu dobu jsem měla ještě zduřelé bolestivé uzliny. Praktická lékařka mi doporučila Virostop, TAntum verde a Paralen na noc, vše po dobu…

Dobrý den, bez řádného vyšetření se nelze vyjádřit k Vaším potížím, proto bych Vám doporučila se dostavit na vyšetření do ORL ambulance, k posouzení nálezů a případnému doporučení dalšího postupu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Martin Tuček28. 1. 2021

Dobrý den, od nakažení covid 19 už uplynul měsíc, a já stále vůbec nemám čich a chuť, žádnou. Od začátku jsem měl intenzivní hořkou chuť, to ale vymizelo, a teď již delší dobu nemám žádnou chuť ani čich. Bojím se zničení nervových buněk v nosu a v jazykohltanovém nervu. Bojím se neuropatie. Postoupil jsem CT vyšetření, jdu na magnetickou rezonanci. Poraďte mi, jak dal? S pozdravem a přáním…

Dobrý den, potíže, které popisujete, jsou jedny z nejčastěji se vyskytujících komplikací u COVID pozitivních pacientů, délka trvání ztráty čichu a chuti je velmi variabilní, od 1 týdne až po několik měsíců, dokonce i půl roku. Určitě Vám doporučuji být trpělivý, kompletní obnova funkcí postižených nervů je velice individuální, nelze určit přesnou dobu. Prozatím doporučuji užívat vitaminy skupiny…

Petr28. 1. 2021

Dobry den, mam mesic po prodelani Covidu a porad mi sumi v usich. Pres den je to snesitelne, v noci v tichu velmi neprijemne. Nejaky napad, co bych mohl udelat, aby se to zmirnilo?

Dobrý den, určitě Vám doporučuji se dostavit do ORL ambulance k provedení ORL vyšetření + AUDIO k posouzení sluchu a intenzity tinnitu, následně dle toho je možné nasadit léčbu. Případně zatím si můžete koupit v lékárně preparáty na báze ginkgo biloba. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Karolína19. 1. 2021

Dobrý den. Již jsem dotaz pokládala, jak jste doporučila - navštívila jsem ORL lékaře, avšak jsem moc nepochodila. Téměř 3 měsíce mám pocit zalehlých, plných uší (+tinnitus). Při polknutí se mi "otřese" celá hlava, tlačí mě i pod kořenem nosu. Tyto potíže mám přesně od prvních příznaků covid (potvrzený test). Na CT mi byla zjištěna "částečná obliterace mastoidních sklípků levé skalní kosti". Na…

Dobrý den, pokud je ORL nález i AUDIO v pořádku, a měla jste provedeno CT i MR, kde byl nález v pořádku, je nepravděpodobné, že by se jednalo o nějaké přehlídnuté nádorové onemocnění. Vzhledem k tomu, že udáváte i brnění prstů a poruchy rovnováhy, a ORL příčina byla vyloučená, Váš problém může být neurologického charakteru, a proto by jste se mněla obrátit v dalším kroku na neurologa,…

Stanislava8. 1. 2021

Dobrý den, dnes odpoledne mě začalo při polykání bolet v krku, jako kdyby se mi tam zasekl nějaký ostrý kus a dále se neposouval do žaludku. Nejsem si vědoma, že bych snědla něco, co by mi se mi mohlo zaklínit v hltanu nebo jícnu. Na žádné alergie netrpím. Ráda bych znala názor, co by to tak mohlo být, děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud Vaše potíže přetrvávají, je potřeba se dostavit k vyšetření do ORL ambulance, k posouzení aktuálního nálezu, bez vyšetření se nelze vyjádřit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Michaela8. 1. 2021

Dobrý den Prosím o radu 31.12 jsem dostala horečku 39,7 po paralenu mi ihned zmizela do druhého dne jsem nemohla polykat a na mandlích se mi udělali čepy. 4.1 se mi povedlo dovolat prakticemu lékaři po konzultaci po telefonu nasadil antibiotika penicilin na angínu. V lékárně byl k dispozici až od 5.1 dnes je 8.1 . Dva dny po nasazení antibiotik přišla rezavá bolest v oku na pravé straně oteklá…

Dobrý den, pokud Vaše potíže přetrvávají, doporučuji Vám se fyzicky dostavit na vyšetření buď do ORL ambulance, nebo ke svému praktickému lékaři. S pozdravem Dr. D. Olšavová

Pavel2. 1. 2021

Dobrý večer, už to budou 2 roky co mám o cca 70-80% sníženou citlivost čichu. Začalo to to po dvou týdnech kdy jsem nastoupil do práce ve slévárně hliníku. Od té doby necítím jako kdysi čerstvé posekanou trávu a ani pachy. Musím to mít až pod nosem abych něco cítil. Jinak necítím, že by byl nos ucpaný. I když nejsem v práci více než měsíc, stav se nelepší. Je to možné léčit?

Dobrý den, určitě vám doporučuji doplnit si co nejdříve ORL vyšetření k posouzení nálezu v nosní dutině a případnému nasazení léčby. A dále doplnit neurologické vyšetření a MR mozku v rámci pátrání po příčinách poruchy čichu. Je dost možné, že příčinou může být hliník, se kterým pracujete. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Silvie2. 1. 2021

Dobrý den. Již více než před rokem se u mě objevilo bouchání v uchu. Nepřipadá mi to jako tinitus (pískání, hučení), ale jako tik, který se usídlil na bubínku nebo za bubínkem. Úplně cítím jak to v tom uchu vyloženě bouchá.Byla jsem na ORL, kde mi řekli, že mám oteklé sliznice a vpáčený bubínek. Doporučili kortikoidy sprej do nosu a antihistaminika. Bez efektu. Záchvaty bouchání utichly. Všimla…

Dobrý den, tinnitus je často multifaktoriální záležitost, je proto nutno absolvovat několik různých vyšetření v rámci pátrání po původu potíží. Na základě popisu "bouchání", které slyšíte v uchu, se může dost pravděpodobně jednat o vnímání vlastního pulzu při aktuálním navýšení krevního tlaku, proto doporučuji doplnit interní vyšetření a kontrolu krevního tlaku. Dále, vzhledem k tomu, že jste…

Honza29. 12. 2020

Dobrý den, tak 3 týdny zpátky jsem se nakazil koronavirem a tak týdne zpátky jsem se z něj vyléčil. Objevila se u mě jen ztráta chuti, čichu a lehké oslabení těla, ale to už mě po nemoci netrápí. Jediné co mi dělá starosti, je zalehlé právé ucho už 9 dní, chvilku jsem si do toho dával nějaké kapky ale mám pocit, že se mi to jen zhoršilo. Nevíte, co je za problém? Mám počkat a odezní to, či…

Dobrý den, je dost možné, že máte ucho "ucpané" nahromaděným ušním mazem (cerumenem), doporučovala bych vám dostavit se do ORL ambulance k vyšetření a případnému vyčištění cerumenu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Marek23. 12. 2020

Dobrý den.Moje manželka ze spaní vydává zvláštní zvuky. Je to jako cvaknutí nebo lupnutí... Projevuje se to při každém nádechu. Nádech je ústy a výdech nosem. Čím je to způsobeno nebo jak tomuto zabránit? Děkuji

Dobrý den, určitě doporučuji, aby Vaše manželka absolvovala ORL vyšetření, aby se vyloučila překážka v dýchacích cestách, která by mohla být důvodem zvuků, které popisujete, a jistě by pak bylo vhodné doplnit i celonoční spánkový monitoring k vyloučení zástav dýchání ve spánku. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Tereza22. 12. 2020

Dobrý den. Včera jsem si všimla, že smrkám černé hleny nebo spíš kousíčky v čirém hlenu. Mám zarudlou sliznici a smrkám i krev. Nebyla jsem v prašném prostředí ale nejedná se přímo o černé nudle spíš opravdu jen kousky. Co by to mohlo být? Jiné potíže nemám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle toho co popisujete, se nejspíše jedná o zbytky očního make-upu (maskary, nebo tužky) v hlenech, a to na principu, že slzovod, který začíná ve vnitřním očním koutku má vyústění do nosní dutiny, tudíž se slzami dostávají i zbytky make-upu přes slzovod do nosní dutiny a tím pádem je můžete vysmrkat jako součást hlenů. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Petr Hojsák1. 12. 2020

Dobrý den, mám dotaz zda už dáváte nové termíny na plánované operace.. Děkuji

Dobrý den, vzhledem k aktuální situaci a nařízení vlády jsme bohužel byly znovu nuceni odložit plánovanou operativu do odvolání. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Alena Selmbacherová25. 11. 2020

Dobrý den chtěla bych se zeptat syn bez 2 měsíců 5 let Byl nám doporučený výkon vyndání nosních mandlích Děláte taky zákrok plazmou ,laisrem Děkuji za odpověd Selmbacherová

Dobrý den, na našem ORL pracovišti provádíme klasickou endoskopickou adenotomii za použití kyrety, nepoužíváme laser ani plazmu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Zuzana25. 11. 2020

Dobry den, uz asi rok mam jednostranou bolest v krku jen pri polykani, pocit neceho nakepeneho vzadu na jazyku taky jen jednostrane a bolest v uchu pri polykani opet na te jedne strane a asi pred pul rokem se mi udelala takova ovalna bulka ve vnitrni dasni pod tvrdou dasni, nebolestiva, mekka, pohybliva. Orl i son stitne zlazy v poradku, takze mi nic jineho nebylo receno,me to ale znepokojuje.…

Dobrý den, píšete, že jste si nahmatala nějakou bulku na dásni, tudíž se může jednat o potíže dentogenního (zubního) původu, a jelikož ORL vyšetření a sono krku jsou v pořádku, spíše bych se zkusila zaměřit na zubní vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Natalia Razumnakova17. 11. 2020

Dobrý den, prodělala jsem covid, a mám potíže mám zánět nosu, tet beru kapky pamycon, ale mně trápí krvácení z nosu, v nosu mám jenom samý rány a moc je to nepříjemné, doktorka mne ještě nechce objednat na Orl, protože přej můžu ještě být nemocná, doporučila kapky pamycon a k tomu na uvolneni nosu olinth nebo nasivin, jenom už beru 9 dnů nasivin, přej to nevadí, mám skrupy v nosu jak žlutý tak i…

Dobrý den, váš problém je to, že máte vysušené sliznice z protrahované aplikace nosních kapek. Sliznice se brání vysušování zvýšenou produkci hlenů, které vám zasychají, poté se sloupnou a sliznice začne krvácet. Co vám prozatím doporučím je úplně vysadit Pamycon a jiné nosní kapky, zakoupit si v lékárně mast Rhinopanteina a aplikovat jí 2xdenně do nosu po dobu 7-10 dní, mělo by dojít k úplné…

Karolína10. 11. 2020

Dobrý den. Jeden měsíc mám zdravotní problémy s polymorfními steskami. Cítím se velmi slabá, občas při běžné námaze mám teplotu, padají mi vlasy, měla jsem pocit bezbolestného zvětšení uzlin, který již odezněl, ale co mě začalo trápit tak 17. dnem mám zalehlé uši bez rými a začalo mi v nich hučet a pískat (stupnuje se to). Jsem pozitivně testovaná na covid. Myslíte ze by to melo souvislost, nebo…

Dobrý den, potíže které popisujete jsou komplexem různých příznaků, které se můžou objevit i u virových onemocnění a jelikož jste byla Covid pozitivní, tak by to tomu odpovídalo. Hučení a pískání v uších, tzv. tinnitus, se u viróz objevuje rovněž. Pokud ale máte pocit, že tento příznak je v progresi, je lepší se dostavit na ORL ambulanci k provedení komplexního vyšetření i s vyšetřením sluchu. S…

Bea Markusová26. 10. 2020

Dobrý den ,chci se zeptat?.Mám zalehlé levé ucho. Nemám žádné bolesti jen cítím,že oproti pravému uchu mám levé zalehlé. Používám kapky otic solution . Takže se chci zeptat?odezní zalehlé ucho samo?nebo je třeba navštívit lékaře? A myslíte že jde v mém případě o nějaký zánět?děkuji za odpověď

Dobrý den, určitě je potřeba se dostavit do ORL ambulance k posouzení lokálního nálezu, pokud nemáte bolesti, nejspíše se nejedná o zánět, ale o mazovou zátku, kterou je možné ambulantně odstranit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Michaela19. 10. 2020

Dobrý den, více jak dva měsíce mě trápí vysušenost dýchacích cest jak v nose tak krku, je to taková nepříjemná suchost někdy i pálení, někdy pocit jako by na mě lezla nějaká viroza. Pokud vyjdu ven problém se zmírní nebo zcela zmizí, pokud ale vejdu do jakékoli uzavřené místnosti je to zpět. Více jak rok jsem brala lék Quetiapin, myslela jsem že to jsou vedlejší účinky tohoto léky, moje lékařka…

Dobrý den, pokud máte pocit oschlých sliznic horních dýchacích cest, nemusí se vůbec jednat o nějaký zánět, může to být důsledek vysušeného vzduchu v místnosti, kde se pohybujete (nebo v bytě), tento problém je v zimním období poměrně obvyklý, jelikož se začíná topit, a teplejší vzduch v místnosti automaticky vysušuje sliznice. Co můžu doporučit je časté větrání, a používání zvlhčovacích sprejů…

Marcela15. 10. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak bych mohla synovi 5 let ulevit. Má zvětšenou nosní mandli již od 2 let, posledních 14 dní stále dýchá pusou a více "huhňá" . Nemocný nijak zvlášť často nebývá. Na ORL jsme objednání, ale je to až za měsíc. Chci se tedy zeptat, zda jsou nějaké kapky, sirup, které mu uleví než nám pomohou na ORL? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, zmírnit potíže, které udáváte, můžou klasické nosní kapky-např. Nasivin, Otrivin, které zmírní případný otok sliznic a tím zlepší průchodnost nosu (používat maximálně 1 týden), k tomu můžete víckrát denně stříkat i mořskou vodu (hypertonický roztok). S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Petra25. 9. 2020

Dobrý den, již 4 měsíce trpím mírnými závratěmi a jednou měsíčně mám velmi silnou závrativou ataku, která se vždy spustí přetočením v posteli, je rotačního původu a trvá cca 2 hod dokud pozvolna nevymizí. Prošla jsem praktik (krev, tlak, borelioza) neurologii, kardiologii a na ORL vyšetření ( frenzlovy brýle, hit, shaking, romberg, hautant, chůze ) vše negativní. Občas mě pobolívá pravé ucho,…

Hezký den, je mi líto, že i přes uvedená vyšetření nebyla diagnosa dosud stanovena. Z mé osobní zkušenosti plyne, že někdy je bohužel klinická vyšetření třeba opakovat. Ne vždy je rutinou kvalitní klinické vyšetření (na neurologii i ORL - jde o mezioborový problém) znát a umět. Nadto existují i zřídkavé diagnosy, které mohou mít zcela normální výsledek klinického vyšetření - přesto se při…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Vašek24. 9. 2020

Dobrý den paní doktorko, mám na vás dotaz. Momentálně jsem COVID pozitivní a jediné co mě trápí je, že jsem úplně ztratil čich a chuť. Máte nějaké zkušenosti s tím zda se funkce obnoví a kdy? Popřípadě jestli existuje nějaká léčba? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, bohužel, u COVID pozitivních pacientů se často objevuje jako jediný příznak ztráta čichu a chuti, jejich obnovení je hodně individuální, ztráta může trvat i 1-2 měsíce, u někoho se obnoví v průběhu 1-2 týdnů, u někoho může trvat i 2 měsíce, délku nelze předpokládat. Nemám informace, zda by obnovení čichu a chutě šlo nějak urychlit, ale můžete zkusit vitamíny skupiny B, které jsou…

Jozefína11. 9. 2020

Dobrý deň. Od marca mám bolesť svalov.Puchnú mi uzliny v krku.Nasledovali v aprili injekcie diazepan+tramal 10 dní.Hneď na to augmentin+pamykon.Bol mi zistený zl.stafylokok v nose+anémia.Beriem do teraz tardyferon+magnezium.Nič neprešlo.27.5. Amoksiklav+arthotec forte.Medzi tým interné,neurologia,reumatologia,pľúcne,emg zistená tetánia,borélie.Potom infekčné o mesiac a pol,že nemám boreliózu…

Dobrý den, ťažkosti, ktoré popisujete sú dosť polymorfné, a nedá sa bez riadneho vyšetrenia k tomu adekvátne vyjadriť. Pokiaľ ste doteraz nebola na ORL vyšetrení, tak by som určite doporučovala ho absolvovať, a k tomu určite urobit aj výter z krku, pretože ťažkosti, ktoré popisujete můžu mať základ aj v krčných mandliach (pri chronickej tonsilitíde možu byť prítomné bolesti svalov, kĺbov, …

Lenka Hasmanová3. 9. 2020

Dobrý den, synovi je 8 let a má trochu odstáté uši, občas přijde s tím, že se mu děti smějí a chce jít na operaci. Dětská lékařka mi řekla, že s ním musím na konzultaci na ORL. Mohla bych s ním tedy přijít? Je nutné se objednávat? Moc děkuji za odpověď, Hasmanová

Dobrý den, ano, můžete se k nám objednat na konzultaci na tel. čísle 311559842 S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jana28. 8. 2020

Dobrý den. Delší dobu mám bolesti v krku. Nyní se to zhoršilo bolí mě levá strana krku při mluvení ale neni to bolest jako při chřipce. Bolí mě to jakoby vedle hlasivky. Mám pocit knedlíku v krku a bolest při mluvení je velká. K tomu mi ještě začalo jakoby lupat v uchu. Je velmi obtížné mluvit. Co to může být? Nastydlá nejsem. Dekuji

Dobrý den, k uvedeným potížím se nelze adekvátně vyjádřit bez řádného vyšetření, proto Vám doporučuji dostavit se na ORL ambulanci k vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Libuše12. 8. 2020

Dobrý den, Nemá bych velkou prosbu,je to více než měsíc, co mě oteklá příušní žláza, šla jsem na zubní zda-li nemám kaz, zubař kaz vyloučil, a poslal na ORL. Lékař mě vyšetřil a řekl, že mám zánět příušních a slinných žláz, hematom na hlasivkách. Dál mi ATB doxyhexal 200mg 2tbl/24 h. Vůbec to nepomohlo, hlavu jsem měla stále jako sysel,žlázy bolestivý. Ráno chrapot, jak kdybych zpívala celou noc…

Dobrý den, pokud jste měla opravdu zánět slinné žlázy, a antibiotika Vám nezabrali, je celkem možné, že máte ucpaný vývod slinné žlázy tzv. sialolitem (kamínkem), proto přetrvává otok slinné žlázy, to lze potvrdit nebo vyloučit sono (USG) vyšetřením oblasti krku a slinných žláz. Pokud máte zájem, můžete se dostavit k nám na ORL vyšetření, nebo jinou ORL ambulanci, kde Vás odešlou k provedení USG.…

Bedráno9. 8. 2020

Dobrý den. Špatně slyším jaké je nelepší naslouchátko? Děkuji za odpověď

Dobrý den, ohledně naslouchadel je potřeba se obrátit na ORL ambulanci zabývající se foniatrií-nejbližší je ORL Komárov nebo Foniatrie Wagnerovo náměstí Beroun. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Julie22. 7. 2020

Hezký dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s prosbou o radu. Užívám léky na reflux, často jsem zahleněná a dnes se mi poprvé stalo, že jsem vykašlala v hlenu trochu krve. Mohlo by to být způsobené refluxem, prosím? Jsem mladá, nekuřák a jiné problémy nemám. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, doporučuji Vám o těchto potížích informovat svého praktického lékaře, a jelikož jste léčená na gastroezofageální reflux, měla by jste jistě absolvovat nejdříve gastroenterologické vyšetření, a posléze ORL vyšetření, k posouzení nálezů. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lenka Vosková20. 7. 2020

Dobrý den, už přes rok mě bolí v krku při polknutí ráno. Přes den mě to nebolí. A teď jsem vypozorovala, že když dlouho mluvím, tak mě v tom krku při polknutí bolí. Prosím o radu, co by to mohlo být. Děkuji

Dobrý den, pokud máte dlouhodobé potíže v krku po ránu, může se jednat o důsledek refluxu žaludeční kyseliny do krku vleže v průběhu spánku, nicméně je to jen názor na základě popisu Vašich potíží, a bez řádného ORL vyšetření se nelze adekvátně vyjádřit, tudíž doporučuji se nechat osobně vyšetřit na ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Gabriela Sklenarova19. 7. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Manzela začal bolet u korena nosa asi za dva dny se mu udělala jakoby přes nos bulka a otekl mu nos. Říká že ho to bolí v nose u toho kořenu a bolí ho i trochu oči. Co to může bejt a jak se toho zbavit. Dekuji

Dobrý den, doporučuji se dostavit na ORL vyšetření, bez možnosti vidět nález se nedá adekvátně vyjádřit, o co se může jednat. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Zuzana13. 7. 2020

Dobrý den, nevím jestli jsem správně určila obor týkající se mého dotazu. Ale chtěla bych se zeptat, jsem 10 týdnů od porodnice a od té doby se mi změnil čich. Ve způsobu , že některé vůně cítím jinak než jaké ve skutečnosti jsou. Zejména u parfémů, kdy cítím močovinu či čpavek? Neumím to zcela přesně vystihnout..a také při přebalování, kdy cítím to samé.. nebo i po dospělé stolici, cítím takový…

Dobrý den, doporučuji Vám, aby jste nejdříve absolvovala kompletní ORL vyšetření, a dle nálezu se dá pak posoudit, o co se může jednat, případně Vás nasměrovat na další vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Zuzana11. 7. 2020

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych znát Váš názor na opakovaného Streptokoka beta-hemolytického skup. C. Měla jsem již 5x ATB, poslední na 20 dní a zabraly. Bohužel je ho má i manžel, bez příznaků, já pokaždé bolesti v krku a celého těla, teploty. Manžel přeléčen ATB na 10 dní a stále ho má, praktická i ORL lékařka ho odmítají léčit, že je to běžné. Tchýně ho má také bez příznaků a také není…

Dobrý den, vzhledem k potížím, které popisujete, a postižení více členů rodiny, by bylo nejlepší řešení dostavit se k nám na ORL ambulanci, aby jsme se osobně mohli domluvit na nějakém komplexním řešení. Takže pokud máte zájem, objednejte se telefonicky na ORL ambulanci (koncovka 9842) k vyšetření, a domluvení dalšího postupu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Laďka30. 6. 2020

Dobrý den, synek (9M) si teď asi 3. den občas sahá na pravé ouško. Je možné, že to má spojitost s růstem zubů? Či případně s dětskou zvídavostí? Uvažuji také, že nemám v autě klimatizaci a aby tam nebylo nesnesitelně, tak musím přirozeně větrat, ale nechávám mu sluneční clonu, takže by na hlavičku foukat nemělo. Pokud by to setrvávalo, je nutné se žádankou od pediatra nebo je možné se objednat na…

Dobrý den, nejdříve je vhodné absolvovat vyšetření u vašeho dětského lékaře, a následně, pokud bude indikace, se dostavit s doporučením na ORL vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lucie26. 6. 2020

Dobrý den. Trpím chronickou rýmou spojenou s astmatem a v minulosti prodělanými infekcemi. Dostala jsem na to Avamys kapky, ale zdá se mi, že mi jen zmírňují příznaky, ale nijak neléčí. Stačí abych vynechala jeden den, a hned mám plný nos, a cítím jak mi sliznice v nose otéká, a špatně se mi dýchá. Jakákoliv alergie vyloučená. Existuje nějaké trvalejší řešení, které by mi na rýmu pomohlo? Děkuji.

Dobrý den, pokud máte zájem o trvalé řešení, je možné absolvovat ambulantní výkon-tzv. turbinoplastika, které se provádí buď laserem, nebo radiofrekvenční metodou. Pokud by jste měla zájem, můžete se objednat na konzultaci k nám do ORL ambulance na tel. čísle 311559842. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Honza21. 6. 2020

Dobrý den chtěl bych se optat, před pořád 2 měsíci jsem asi chytnul zánět dutin či nosohltanu nebo jsem cvičil venku z důvodu uzavření fitness,byl jsem třikrát venku a nosil jsem v práci rousku.Pak jsem měl teplotu 37.1 a od té doby problém v dutinách.Dostal jsem antibiotika a celkem pomohli nemám aspoň tlak v čele a mezi očima.Uz je to2 měsíce nemám rýmu nic nesmrkam ale pořád se mi ucpávaji…

Potíže s nosní průchodností, které popisujete, můžou být důsledkem zánětu, který jste překonal, v kombinaci s chladným prostředím (klimatizace), ve kterém pracujete. Dle toho, co popisujete, by pro vás bylo ideální zkusit nejdříve na týden klasické nosní kapky (Nasivin, Otrivin) 3xdenně a k tomu mořskou vodu do nosu, pokud potíže budou přetrvávat i poté, ideální je nasadit lokální kortikosteroidy…

Katka19. 6. 2020

Dobrý den, chtěla bych se poradit o co by se mohlo jednat, od března mě pobolívá pravé ucho, taková tupá nepříjemná bolest nebo tlak, v uchu, i za uchem do kosti, pod uchem a na dotek před uchem, někdy jen 1xdenně, jindy několikrát, někdy to bolí i několik minut v kuse, teď se totéž projevuje i v levém uchu, nikde ne současně. Je to nepravidelné. Víc to bolí při změně teplot při přechodu z…

Dobrý den, dle vašeho popisu jsou potíže docela nespecifické, a bez ORL vyšetření se lze obtížně vyjádřit. Může se jednat o zbytnění nebo otok sliznic nosa a sluchových trubic, kterého důsledkem může být nedostatečné provzdušnění středouší a vznik podtlaku, který se může projevovat pocitem tlaku nebo i píchání v uchu. Doporučuji na týden 3xdenně kapat klasické nosní kapky-např. Nasivin, s…

D.V.23. 5. 2020

Dobrý den. Jsem po transplantaci kostní dřeně (AML) , začalo mě trápit hromadění mazu v uších. Na jedno ucho neslyším již 4roky, zatím se nikomu nepodařilo cerumen odstranit ambulantně. Teď mě začalo trápit i druhé ucho, chodím na ORL, mám kapat 10x denně peroxid, ale šíleně to bolí.. následně výplachy, které vůbec nezabírají. Mechanické čištění trvá vždy cca kolem hodiny a podaří se odstranit…

Dobrý den, doposud v mé praxi jsem se nesetkala s cerumenem, který by nebylo možné odstranit ambulantně. Pokud máte zájem, můžete se zastavit v naší ORL ambulanci, aby jsem nález mohla posoudit v reáli, a vyjádřit se k tomu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jarmila Kovářová18. 5. 2020

Dobrý den paní dokrorko, prosím o radu. V 11/2019 jsem si na krku nahmatala bouličku PL mě v 1/2020 odeslal na SONO:oboustraně kolem kývačů drobné uzliny do 10mm , benigního vzhledu, uzliny i za úhlem mandibuly vpravo, zde dvě při sobě, tedy do 2cm. Bouličky nemizí a proto jsem byla odeslána na AMB ORL 5/2020:Obj:rhinoskopicky sliznice normotrofické,septum mediálně,oropharynx klidný, LLS…

Dobrý den, punkční biopsii na našem ORL pracovišti neprovádíme, každopádně bych Vám doporučila se ještě zastavit u mně na ORL ambulanci, aby jsem viděla, jak daný útvar vypadá, jaký je jeho vývoj, a zde je opravdu potřebná biopsie. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Sabina Pechová15. 5. 2020

Dobrý den, odmala bývám často nemocná, mám hodně slabou imunitu. V dětství jsem měla tzv. periodické horečky, často mám v krku streptokoka atd.- ATB mívám třeba tak 5 krát do roka, avšak někdy není jisté, zda se jedná o angínu, protože výsledky testu CRP někdy bývají dost matoucí. Asi před 10 dny mi naduřela pravá mandle (téměř vždy to je jen ta pravá), vylezly mi všude po krku čepy a bolelo mě…

Dobrý den, pokud se u vás objevují angíny aspoň 5xročně, je to už v podstatě indikace k tonsilektomii (odstranění krčních mandlí), samozřejmě, rozhodnutí o operaci vždy závisí od více faktorů - od klinického nálezu, příznaků, atd. Ve vašem případě je ještě možné vyzkoušet variantu tzv. pendeponizace, v současnosti se používá antibiotikum Lentocilin v 1 dávce, který může zamezit recidivě angín,…

Wendy13. 5. 2020

Dobrý den na jazyku z obou dvou stran z boku vzadu mám takové jako pupínky mám to tam asi dlouho ale všimla jsem si toho až teď nebolí to žádné problémy s tím nemám ale kouřim přestávám chci přestat úplně.Nevite od čeho by to mohlo být? Děkuji za odpověď

Dobrý den, bez vyšetření se nelze vyjádřit, o co by se mohlo jednat, proto doporučuji se dostavit na vyšetření do ORL ambulance. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Petra8. 5. 2020

Ahojky je to asi 3 neděle co mi p. doktor řekl že mám hnisavou angínu , dal mi antibiotika, které sem pak nakonec brala 3 neděle našli mi streptokoka a čepy na mandlích. Po 4 kontrole jsem prý zdravá, vytěry jsou ok, dělala mi nějaké testy z prstu a jsou také ok, ale odebírala mi krev na mononukleozu . Ačkoli jsem zdravá mám ale stále zvetšenou mandli na omak né na oko, a stále mě trápí TLAK V…

Dobrý den, zvětšené krční mandle můžou přetrvávat nějakou dobu po proběhlé angíně, při tom se může objevit pocit cizího tělesa, nebo i tlak v krku. Při přetrvávání potíží se dostavte na ORL vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jana29. 4. 2020

Dobrý den. Můj přítel trpí na afty. Má jich v puse hned několik. Když se jich zbaví. Max do 5 dnů je má zpátky. Koupila jsem mu B komplex. Který již bere. Používá mast kamistad. Ale bohužel to vůbec nezabírá a vždy se mu udělají další. Nezbývá mu nic jiného než čekat až se sami zahojí. Má hrozný hlad ale jist pořádně nemůže. Jediný co si dá je mléčná rýže ale četla jsem že není dobré konzumovat…

Dobrý den, vzhledem k chronicitě potíží, které popisujete, doporučuji se obrátit na svého praktického lékaře k provedení komplexních laboratorních odběrů, sérologie, a doplnit imunologické vyšetření, protože se může jednat o poruchu (oslabení) imunity. Jistě je vhodné se dostavit i na stomatologické a ORL vyšetření k posouzení lokálního nálezu. Doporučuji nadále užívat B-komplex, a výplachy úst…

MILOŠ24. 4. 2020

Dobrý den, mohu dorazit do spankova laboratore bez objednání na konzultaci . Mám zdravotní problémy a okolí to považuje za špatně nastavený příjem kyslíku z masky, kterou jsem od vás obdrzel na spani. Děkuji za info

Dobrý den, objednejte se na kontrolu do spánkové ambulance na čísle: 702245741, sebou si pak nezapomeňte vzít přístroj a kompletní příslušenství. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Zuzana Hartová24. 4. 2020

Dobrý den, potřebuji poradit. Již druhým dnem mám zalehlé levé ucho. V uchu mi také hučí a lehce píská. Rýmu nemám a nachlazená jsem pár týdnů nebyla. Často mám blokády zad a bolí mě, dříve jsem chodila na rehabilitace, nyní však již ne. Zkoušela jsem si zacpat nos a vyfouknout proti němu, ale bez účinku. Nevím jestli mám počkat a pokud by se to nezlepšilo do týdne, tak někam zajít. Či nijak…

Dobrý den, doporučuji Vám se dostavit do ORL ambulance k vyšetření, může se jednat o nahromadění ušního mazu v uchu, který lze jednoduše vyčistit, a/nebo vypláchnout. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Dominika Škrabaňová20. 4. 2020

Dobrý den, už druhý den mám v krku bílý hnis jako bývá při angině. Mám ho na obou mandlích, ale při polykání bolí jen pravá. Na levé mám ještě kromě hnisu nějaký červený kus nevíte co by to mohlo být?

Dobrý den, doporučuji Vám se dostavit do ORL ambulance k vyšetření, bez možnosti vidět nález se nedá adekvátně vyjádřit o co by se mohlo jednat. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Nela13. 4. 2020

Dobrý den, mám dva roky zadní rýmu, chtěla jsem se zeptat,jestli by za tímto problémem mohly stát kvasinky a jestli mě na ORL udělají nějaké vyšetření pro zjištění tohoto možného plísňového onemocnění?Nebo jak se zjistí vůbec přítomnost kvasinek v těle? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, doporučuji Vám se dostavit na ORL ambulanci, kde lze provést kompletní ORL vyšetření, i výtěry z nosu na bakteriologii a mykologii, kdy se zjistí zda Vaše potíže jsou bakteriálního nebo plísňového charakteru. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Týnuše2. 4. 2020

Dobrý den,mám dotaz už asi 2 měsíce mám občasný pocit cizího tělesa v krku. V jídle mi to nijak nevadí a v krku mě nebolí ani jiné potîže nemám. Pocit cizího tělesa v krku mám jenom obcčas,ne pořád. U doktora jsem zatím nebyla. Bojím se čím to může být?

Dobrý den, bez řádného vyšetření se nelze k vašim potížím adekvátně vyjádřit, může se jednat o chronický zánět krčních mandlí, který někdy může vyvolávat pocit cizího tělesa v krku, nebo se může jednat o reflux /návrat/ žaludečních šťáv do krku a následně podráždění sliznice v krku. Zkuste si prozatím kloktat roztokem šalvěje několikrát denně, a pokud budou potíže přetrvávat, bude vhodné se…

Hana Havlíčková30. 3. 2020

Dobrý den, dceři bude v červenci 10 let. Před třemi lety byla na otoplastice (Vinohrady), ale bohužel výsledek se nám úplně nelíbí a dcera se rozhodla, že by chtěla podstoupit další úpravu. Na koho se můžeme v Nemocnici Hořovice obrátit a kam se případně objednat na konzultaci? Děkuji za odpověď H. Havlíčková

Dobrý den, ano, bohužel, někdy se po operaci boltců stává, že výsledek není ideální, a boltce se vrátí téměř do původního stavu. Pokud by jste měli zájem o reoperaci, ideálně je nechat si jí provést na pracovišti, kde proběhl první výkon, tudíž doporučuji Vám zavolat na Vinohrady a domluvit se. U nás provádíme operace odstávajících boltců, ale vzhledem k momentální situaci jsou ORL operace…

R.D.29. 3. 2020

Buďte zdrávi, rád bych se zeptal, cca asi měsíc jsem měl zarudlý krk a ráno mě tam trochu pobolívalo. Minulý týden se mi pak po probuzení stávalo, že jsem měl zalehlé pravé ucho, po pár minutách ale zase odlehlo. No a před cca od minulého pondělí ho mám zalehlé nastálo, slyším odhadem tak na 20%, do nemocnice se mi v tomto koronavirovém šílenství moc nechce. Mám to nechat být, je to nějaký zánět…

Dobrý den, může se jednat o zalehnutí ucha kvůli nahromadění ušního mazu. Pokud ucho nebolí, zkuste si do ucha kapat stolní olej 2xdenně po dobu 5-7 dní, maz by mněl změknout, a následně se lépe vyčistit. Pokud ucho bolí, ideální je dostavit se do ambulance k vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lenka L.17. 3. 2020

Dobrý den. Můj syn,4 roky,trpí na krvácení z nosu. Stává se mu to jednou i dvakrát do měsíce,ale teď už to bylo podruhé během tří dnů.Rada bych se zeptala,jestli se to dá nějak léčit,nejlépe bez operace?Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, jedná se pravděpodobně o habituální krvácení, které se objevuje při oslabení cévek v nose, a věkem vymizí. Každopádně pokud se objeví krvácení, je potřeba aplikovat studený obklad na čelo, do nosu nakapat nosní kapky, např. Nasivin, stlačit nosní křídla z obou stran aspoň na 1 minutu, krvácení by mělo po chvilce spontánně ustoupit. Je potřeba počítat s tím, že se daný problém může z…

Barbora8. 3. 2020

Vážená paní doktorko,vážený pane doktore,6týdnů mě pobolívá pravý spánek,byla jsem vyšetřena u PL,krevní obraz,moč, stěr z krku a CRP v pořádku.Dále neurologem,MR mozku a žilní AG -nález přiměřený věku.Posledních 14 dní se přidal tinnitus.Když po 2 dnech pískot nepřestával, nasadila jsem Tebokan 120 mg. Nyní jsem navštívila ORL,vyšetření sluchu(TM: A/A kř., SR +/+,šedé kontur. bubínky oboustranně…

Hezký den, na první dobrou bych si myslel, že jste někde nastydla a postižené ucho šumí a produkuje závrať. Lehká bolest hlavy z toho bývá. Betahistin 2× denně nemusí být dost. Souvislost s krční páteří by měl řešit již neurolog, nasnadě je ale zejména po úrazech. Hypermobilita bude váš doživotní kříž. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Ondřej1. 3. 2020

Dobrý den, dnes je to už 3. den co mám zalehlé pravé ucho a nevim z čeho a co s tím. Ve čtvrtek večer jsem si pred spaním pustil do sluchátek video, ale jelikož mělo video špatně nahraný zvuk tak jsem si to musel celkem dost zesílit. Mezitím jsem usl a je možné že se mi video přeplo na nějaké další, které už mělo zvuk normální a tím pádem jsem to měl nahlas (mimochodem sluchátka nebyly pecky, ale…

Dobrý den, doporučuji se dostavit do ORL ambulance, protože se může jednat o nahromadění cerumenu (ušního mazu) v uchu, který by se ambulantně odstranil, nebo může být zalehnutí přidružené k rýmě, kterou udáváte, a jistě by bylo vhodné i provedení AUDIO vyšetření (sluch). S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Milan Vošvrda26. 2. 2020

Dobrý den asi 2 měsíce me bolí za krkem a na prave straně krku pocit natazeneho krku a pocit tlaku na bubinek občas pocit knedliku v krku. Vyšetření ORL Už 2 proběhlo.žádná příčina se nezjistila . Mám malou dceru kterou často nosim v náručí nemůže to bejt natažený sval na krku nebo šlacha napriklad ?Děkuji už sem zoufalí .i krevní vyšetření proběhlo vše v pořádku.

Dobrý den, doporučuji se dostavit do ORL ambulance, protože se může jednat o nahromadění cerumenu (ušního mazu) v uchu, který by se ambulantně odstranil, nebo může být zalehnutí přidružené k rýmě, kterou udáváte, a jistě by bylo vhodné i provedení AUDIO vyšetření (sluch). S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Lucie24. 2. 2020

Dobrý den. V lednu jsem měla oboustranný zánět zvukovodu a také zánět nosohltanu. Brala jsem antibiotika a pískalo mi v uších. Při kontrole mi zjistili oboustranné zhoršení sluchu o 20%. Poté jsem brala 3 týdny Prednison, Mommox a Betahistin. Vše se vrátilo do normálu a léky jsem měla vysadit. Po 3 dnech se mi vrátil tinnitus, který trvá už 2 týdny. Také mám tvrdou na pohmat nebolestivou uzlinu…

Dobrý den , doporučuji nadále pokračovat v zavedené léčbě, ideálně po dobu 3 měsíců, následně kontrolní vyšetření sluchu a tinnitu. Pokud potíže budou přetrvávat, je vhodné doplnit RTG krční páteře k vyloučení patologie v dané oblasti. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Alena24. 2. 2020

Dobrý den, před třemi týdny jsem měla dopravní nehodu. Vozidlo do nás narazilo zezadu a praštila jsem se hlavou do opěrky. Po vyšetření diagnoza zněla kontuze C páteře. Po sundání fixačního límce jsem si všimla, že ohryzek (celý hrtan) je jakoby vychýlený lehce doleva. Je to viditelné hlavně při polykání. Potíže s polykáním ani s dýcháním nemám. Jen cítím tah pravděpodobně nějaké šlachy či svalu…

Dobrý den, vzhledem k úrazu a k potížím, které udáváte, jistě doporučuji absolvovat ORL vyšetření, a jistě vhodné doplnit i MR krku k posouzení stavu chrupavek hrtanu a vyloučení traumatické léze v dané oblasti. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Martina Chládková21. 2. 2020

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu,bude to rok,či se mi zničeho nic objevil v krku pocit cizího tělesa,tento pocit trvá neustále ,bez úlevy,vyšetření ORL,sono krku,vše v pořádku,před půl rokem na gastrofibroskopii zjištěn mírný zánět jícnu,doporučen Omeprazol 1-0-1,ale bez úlevy,na masáže chodím k fyzioterapeutce,nevím,co to může být,ale od té doby,co to začalo,jsu na nervy...,nemůžete mi…

Dobrý den, doporučuji kontrolní vyšetření na gastroenterologii, a jistě je vhodné doplnit vyšetření na neurologii, RTG krční páteře. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Anna11. 2. 2020

Dobrý den, v průběhu prosince mne začalo bolet v levém čelistním kloubu - po ničem akutním, zkrátka jsem si toho jednou začala všímat. Bolí mě hlavně pohyb laterálně a skus (ten více), v pravém kloubu mě nebolí nic. S pohybem se bolest trochu snižuje, ale největší je po delším klidu, kdy s čelistí více nehýbu. Bolest se občas skoro ztratí, že o ní ani nevím, ale za pár dní je zpátky. Měla jsem…

Dobrý den, doporučuji Vám absolvovat ORL vyšetření a stomatologické vyšetření za účelem posouzení lokálního nálezu a zjištění možné příčiny Vámi udávajících potíží. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Dana Janoušková16. 1. 2020

Dobrý den, dnes dceři (3,5) při vyšetření zjistily zvětšenou nosní madly. A musí se odstranit. Chci se zeptat, kolik u vás stojí odstranění laserem? Jak dlouhá je čekací lhůta na operaci? Moc děkuji za odpověď. Janoušková

Dobrý den, laserové odstraňování nosní mandle na našem pracovišti neprovádíme. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Eva13. 1. 2020

Dobrý den, syn byl na vyndání nosní mandle plazmou ve 3 letech. Nyní je mu 5 a stále dost chrápe a v noci se mu i blbě dýchá, občas má výpadky dechu kdy to nemůže rozdýchat. Byl minulý rok na orl kontrole zda mandle nedorostla, ale vše bylo v pořádku. Co byste mi poradili? Děkuji

Dobrý den, Pokud je ORL nález v pořádku, a objevují se zástavy dechu ve spánku, doporučuji se objednat na celonoční spánkový monitoring např. na dětské ORL klinice v Motole k objektivnímu posouzení kvality spánku. Určitě je potřebné s daným problémem obeznámit vašeho dětského lékaře, aby mohl provést celkové vyšetření, důležitý podíl na těchto potížích má hmotnost pacienta, stravovací režim,…

Martin26. 12. 2019

Dobrý den, již zhruba zhruba 15 let se trápím s vertigem při stoupání autem i do ne moc vysokých nadmořských výšek. Mívám pocit plných uší a tlaku v hlavě. To stejné se mi děje i při smrkání. Mám alergii na roztoče a při vyšetření na ORL mi bylo řečeno, že by mi pomohla operace nosu, jelikož mi vzduch špatně proudí přes jednu nosní dírku. Prosím o Váš názor, zda by nebylo i jiné řešení kromě…

Dobrý den, nedokážu se vyjádřit k ORL nálezu a zda je nebo není indikace k operačnímu řešení, jelikož bez možnosti vidět nález v reálu se nelze vyjádřit. Vertigo se může objevovat i při potížích s krční páteří, může souviset s nějakým neurologickým nálezem a proto jistě doporučuji doplnit si neurologické vyšetření, + zobrazovací metody-RTG krční páteře, CT nebo MR mozku (hlavy). S pozdravem MUDr…

Adéla20. 12. 2019

Dobrý den již asi 5 let mám problém že pokud se potapim okamžitě mě zalehne právě ucho řeším to plaveckymi špunty, ale stačí kapek a ucho je hned zalehle. Koncem října mě z ničeho nic ucho zalehlo a začalo bolet. Lékařka ucho výplachla vložila cípek s masti a předepsal kapky otobacid a infalin s diagnózou zanet zvukovodu. Asi před 14 dní jsme měla ten sami problém, ale moje lékařka nebyla…

Dobrý den, pokud se vám opakují záněty zvukovodu, nebo se vám často zvukovody ucpávají, je dost možné, že máte úzké zvukovody, nebo jinou genetickou předispozici k těmto obtížím. Každopádně, v případě potíží budete nucená vždy navštívit ORL lékaře. Předejít zánětům můžete zkusit nakapáním borové vody do uší po každém potápění, nebo pobytu v moři. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Eva Bláhová18. 12. 2019

Dobrý den, doslechla jsem se, že provádíte plastiku okolí očí (spadlá víčka). Můžete mi poradit, na koho se mám obrátit a kolik cca plastika stojí? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, na našem ORL pracovišti provádíme plastiku horních očních víček, výkon stojí 11 000 kč. V případě zájmu se můžete objednat na konzultaci na tel. čísle 311559822. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Michaela18. 12. 2019

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat trpím často na čepy nedávno jsem prodělala streptokoka a brala penicilin crp mám 3. Na anginy netrpim jen ty čepy a koukám se často na mandle a pozoruji že mám rýhy v mandlích a sem tam se třeba změní ta mandle. Bojím se třeba že tam mám rakovinu ale kromě těch čepu mi už nic není. Proč se těch čepu a rýh nemohu zabavit? Moc vám děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud máte chronicky změněné mandle po proběhlých angínách, povrch mandle je změněný, to znamená, že jsou na ní různě hluboké brázdy, různě široké lakuny, tudiž tam dochází k ukládání zbytků z potravy a rozpadnutých bakterií. Tento stav je v podstatě stabilizovaný, a už ho nijak výrazně neovlivníte, ale může zkusit kloktání šalvějí-např. Florsalmin roztok z lékárny, který může…

Lucka14. 12. 2019

Dobrý den, v létě jsem náhodně objevila na mandlí, za obloukem cca 3mm bílou boulicku, na pro vyhodnoceno jako retinovany cep/cysta.bylo to propichnuto, vyteklo bily obsah.zadne potíže mi to necinilo,pro vyšetření naprosto v pořádku.nyni se mi to po pár měsících udělalo opět, na stejném místě.na jiném pracovišti vyhodnoceno stejně s opět propichnuto a vytlaceno.chci se zeptat,kdyby se to objevilo…

Dobrý den, retenční cystička na krční mandli není žádný závažný problém, ale pokud je většího rozměru, můžete jí cítit jako cizí těleso v krku, a to vám může vadit. Každopádně, pokud se objeví znovu a nijak vás neomezuje, není to potřebné řešit, pokud by vám vadila při polykání, dá se to znovu řešit lokálním ošetřením na ORL ambulanci. Jako prevenci vzniku můžete zkusit kloktání šalvějí-např.…

Sára Fialová9. 12. 2019

Dobrý den,chtěla by jsem poprosit o vysvětlení diagnózy.Byla jsem na vyšetření uší a mám diagnózu-Percepční ztráta sluchu oboustranná.Na vyšetření audiometrije jsem měla výsledek-dx 10-10-65-55-45 sin 5-10-60-50-45 TM AI.utr dx slabší reflexy Sin výbavné.Vyšetření MRI mozku-sporadicke lozisko gliosy insularne vlevo prumer asi 3mm.Paní doktorka řikala, že se stim nedá nic dělat,jestli chci že můžu…

Dobrý den, diagnózu vám sdělili správně, jedná se o percepční poruchu sluchu. Doporučuji absolvoval infuze nebo užívání tablet za účelem zlepšení prokrvení vnitřního ucha, a časem by mohlo dojít ke zlepšení stavu. Bylo by vhodné se domluvit ohledně této léčby buď na našem ORL pracovišti, nebo ve spádu. Následně by se provedlo kontrolní vyšetření sluchu, a další postup by pak závisel o výsledků. …

Rolcová7. 12. 2019

Dobrý den, provádíte u vás v nemocnici plastiku ušních boltců? Dcera (5 let) má odstáté obě uši, máme to v rodině dědičné. Jaký věk na provedení operace doporučujete? Děkuji

Dobrý den, ano, na našem pracovišti provádíme plastiku odstátých ušních boltců, věk k operaci ideálně okolo 5-6 let. Pokud máte zájem, objednejte se k nám na konzultaci na čísle: 311559822 S pozdravem MUDr. Olšavová

Blažek Karel24. 11. 2019

Dobrý den Mám bolesti pod pravým okem a bolest se šíří k pravému uchu,dle Ct vyšetření drobná cysta v čelistní dutině vpravo,dle mého orl lékaře není souvislost z bolestí,jaký je váš názor?může drobná cysta způsobovat potíže?

Dobrý den, cysta v čelistní dutině může někdy vyvolávat potíže ve smyslu pocitu tlaku v dutině, nebo i bolesti hlavy, vše v závislosti od její velikosti a lokalizaci. Někdy můžou zasahovat do čelistní dutiny i kořeny zubů-stoliček, a i tyto můžou vyvolávat potíže, které udáváte. Jelikož jsem neviděla vaše CT dutin, nemůžu se vyjádřit přesně k vašemu nálezu. Pokud budete mít zájem, můžete se…

Monika Kuchtová7. 11. 2019

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jest-li provádíte operaci nosní mandle jedná se o mou vnučku 5,5roku a jaká je čekací doba. Děkuji

Dobrý den, operaci "nosní" mandle na našem pracovišti provádíme, čekací doba je momentálně asi 2 měsíce, k výkonu se můžete objednat na telef. čísle 311 559 822. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Andrea6. 11. 2019

Dobrý den, je nutné se k vám objednávat a mít žaldanku od praktického lékaře? Mám bolest v krku a objevil se mi tam nějaký nádor, nebo co to je. Děkuji

Dobrý den, pokud máte nějaký podezřelý útvar v krku, dostavte se k nám na vyšetření do ORL ambulance, žádanku nepotřebujete. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Laďka31. 10. 2019

Dobrý den, máme doma 3-týdenního synka a zvažujeme přestřihnutí uzdičky pod jazykem - kvůli sání při kojení, má ji velmi výraznou. Provádíte u Vás tento zákrok? Je možné se na něj případně objednat a jak dlouhá je přibližně čekací doba? Moc děkuji za odpovědi.

Dobrý den, discizi zkrácené podjazykové uzdičky provádíme na naší ORL ambulanci, čekací doba cca 1 týden, objednejte se prosím na telef. čísle: 311559822. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Laubová25. 10. 2019

Dobrý den, dne 11.10. mi vydali jak krční tak nosní mandle, dnes je tomu 14 dní a já bych se chtěla zeptat, jestli by jsem se už mohla koupat v horké vodě a jíst/pít teplé nápoje? Při polknutí to trochu bolí a stále je zapotřebí občas ledovat ale jinak se to dá vydržet. Nejsou potřeba ani Algifenove kapky(použité asi 4x). Děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne. Alžběta Laubová

Dobrý den, 3 týdny po operaci by měli být sliznice teoreticky zhojené, ale jelikož to nevidím, nemůžu vám říct jaký je nález ve vašem případě, bavíme se v teoretické rovině. Určitě jste absolvovala kontrolu na ORL pracovišti, kde jste byla operovaná, a byla jste informovaná, v jakém stavu je nález po operaci. Z časového hlediska se už můžete koupat v horké vodě, ale pití horkých tekutin bych…

Lena14. 10. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně lymfatických uzlin. Mám již několik měsíců (začalo to v dubnu) bolestivé, lehce zvětšené lymfatické uzliny na pravé straně krku - hlavně tedy pod bradou. Je to takový pocit, jakoby mi tam něco tlačilo. Byla jsem již na vyšetření u několika ORL specialistů, dělali mi ultrazvuk krku (červenec), který nezjistil žádné patologické změny. Později v srpnu jsem…

Dobrý den, pokud jste absolvovala zmíněná vyšetření, opakované ORL na různých pracovištích, USG i MR krku, a všechna jsou v pořádku, je dost nepravděpodobné, že by se jednalo o rakovinu. Další věc je, že to co si hmatáte pod bradou, nemusí být zvětšené uzliny, může se jednat i o zbytnění podčelistní slinné žlázy, nebo potíže můžou souviset se zubami, a proto bych doporučovala nechat se vyšetřit…

Michaela13. 10. 2019

Dobrý den, prosim o radu. V lednu mi byl zjištěna po gastroskopickem vyšetření refluxní esofagitida (grade A dle L.A. klasifikace). Celý závěr zní Schatzikoho prstenec (naznak), lehká inkompetence hiátu bránice, biliarni duodenogastricky rexlux. Jinak přiměřený nález při horní endoskopii. Byl mi nasazen Omeprazol (Helicid), který užívám do teď. Reflux se projevuje narazove, tlak v krku, u pouze u…

Dobrý den, daný problém spadá do kompetence gastroenterologa, každopádně, bylo by jistě vhodné si doplnit i ORL vyšetření k posouzení ORL nálezu. Omeprazol, nebo Helicid, je možné užívat dlouhodobě, nicméně, je potřeba se vyhýbat jídlům, u kterých víte, že vám způsobují potíže, nebo vám váznou v krku, a je potřeba sousta zapíjet vodou k ulehčení polykání. Dále bych se spíše obrátila na…

Jana Vavrekova9. 10. 2019

Dobry den, neviem ci moj problem spada do vasej kompetencie, ale skusim. Pred dvoma rokmi mi vytrhli mrtvy zub sestku , hned vedla vytrhnuteho zubu na 7 som mala kaz , ktory mi urobili. Zacala som citit zvlastnu bolest v mieste ako je zub vytrhnuty skor v mieste sedmicky, dasno je stale opuchnute. Bola som u zubarky a nic tam nevidi, robili mi opg rtg a ze je v poriadku. Mam strach ci to…

Dobrý den, dostavte sa ku mne na ORL ambulanciu, aby sme mohli zrealizovat kompletné ORL vyšetrenie a CT dutin, a na základe toho mohli posúdit nález, a rozhodnut o dalšom postupe. S pozdravom MUDr. D. Olšavová

Radek3. 10. 2019

Dobrý večer. Mám dotaz. Už skoro půl roku mám zalehlé ucho a do toho mi ještě v tom uchu píská. Žádné kapky mi zatím nezabírají. Můžete mi prosím poradit?

Dobrý den, ano, doporučuji vám dostavit se do ORL ambulance k vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Pavlína30. 9. 2019

Dobry den chtěla bych se zeptat co znamenaji tyto potize. Mam zvlastni stsvy jazyka jako by me neposlouchal jak ma.Nekdy je tuhej a kdyz potrebuju rozkousat jidlo tak se mu nechce polknout proste to nejde a nekdy zase by polykal a ja nemam jeste nerozkousane jidlo a kvuli tomu se i zakuckavam a jist je pro me stresujici a zdlouhavi a diky tomu jsem i zhubla na 42 kg. Taky jako by se nekdy jazyk…

Dobrý den, pokud je ORL nález zcela v pořádku, doporučuji se s tímto problémem dostavit na neurologické vyšetření, jelikož potíže, které popisujete, mi připadají spíše jako neurologická záležitost. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Adam25. 9. 2019

Dobrý den, jsem nachlazený, měl jsem zalehlé ucho, tak jsem použil takvý trik, takže jsme si zacpal nos a tlačil do něj vzduch, jenže se mi neulevilo, ale zhoršilo se to, stalo se mi to před 2 dny a teď už vážně nevím, co s tím, mohu vás poprosit o radu? děkuji

Dobrý den, použil jste dobrý trik, každopádně, pokud se Vám neulevilo, doporučuji se dostavit do ORL ambulance k vyšetření a doporučení dalšího postupu dle nálezu. Prozatím doporučuji si do nosu kapat nosní kapky, například Nasivin, nebo Otrivin. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Matyáš23. 9. 2019

Dobrý den. Může se vzadu běžně na krku objevovat 1 cm velká boulička, pohyblivá, nebolestivá, je tu asi 3 a více měsíců. Nijak se nezvětšuje. Je vzadu na krku skoro u vlasů, jedna je také ve vlasech - méně pohyblivá, 1 cm velká, nebolestivá. Může se o něco jednat? Třeba i rakovinu? Na krku je jich také více, ale ty jsou spíše ve tvaru žíly a mírně bolestivé, to ale asi souvisí s bolestí v krku…

Dobrý den, doporučuji se dostavit do ORL ambulance k vyšetření a posouzení nálezu. Může se jednat o lymfatickou uzlinu, tukový útvar, nebo cokoliv jiného, ale bez řádného vyšetření se nelze vyjádřit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

M24. 8. 2019

obrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, zda se ve vnějším zvukovodu (zrhuba 1-2cm hluboko) běžně vyskytují tvrdší bouličky, které na zatlačení malinko bolí. V jednom uchu se tato ''překážka'' vyskytuje blíže a je velikostí na výšku asi do půlky otvoru zvukovodu a v druhém je trochu dále a na výšku je trochu větší než v levém. Může se jednat například o kožní výrůstky (exostózy) nebo se tyto '…

Dobrý den, dle Vašeho popisu se nejspíše bude jednat právě o exostozy, kostní výrustky ve zvukovodu, které nejsou nijak nebezpečené, tudíž není čeho se obávat, pokud nemáte žádné potíže, není to potřeba nijak řešit. Každopádně doporučuji navštívit ORL ambulanci k vyloučení jiné patologie ve zvukovodu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Pavlína23. 8. 2019

Dobrý den.Ráda bych se zeptala na EER reflux u skoro pětileté dcery.Tento reflux nám byl diagnostikován cca před rokem, dcera neustále zadní rýma,chrapot,imuno a alergo vyšetření v normě.Na ORL byl nasazen Zullbex 1x ráno a 1x večer.Stravování jsme dle možností upravili, ale občas se chrapot na pár dní vyskytne a pak zase zmizí.Co mě poslední dobou trápí je to,že při polknutí sousta / patrně…

Dobrý den, dle Vašeho popisu se nejspíše bude jednat o křeče v jícnu při polknutí většího nebo tužšího sousta. Bohužel tato křeč je spojená s bolestí, a přejde až po povolení spazmu/křeče v jícnu. Tudíž určitě doporučuji jíst malé sousta jídla, a ty zapíjet vodou, nebo tužší jídlo už předem namočit do vody (čaje), aby došlo k změkčení a ulehčení polknutí, toto je efektivní a jednoduchá prevence…

Jana Vavrekova15. 8. 2019

Dobry den, mala som zapal ucha, zrejme od vody, lebo chodievam do bazenu. Lekarka mi predpisala uniclophen. Na letaku je napisane, ze je na oci. Nemohla sa pomylit?, dakujem

Dobrý den, lékařka se nezmýlila, na záněty uší se používají stejné kapky jako při zánětu očí, takže se nemáte čeho obávat. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Tereza12. 8. 2019

Dobrý den, provádíte u vás v nemocnici odstranění krčních mandlí? Jak zákrok probíhá a jaká je rekonvalescence po tomto zákroku? A také jaká je u vás čekací lhůta pro tento zákrok? Děkuji.

Dobrý den, operaci krčních mandlí u nás neprovádíme S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Pavla11. 8. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Bratr je po myringoplastice ušního bubínku bohužel ho čeká reoperace. Z ucha mu často teče. Druhé ucho se tomu do budoucna také nejspíš nevyhne. On by chtěl ale letět na dovolenou, let trvá cca 4 hodiny. Může vůbec letět? Mohou nastat komplikace nebo nedoporucujete letět letadlem? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud mu ucho pořád "teče", je jistě vhodné dostavit se na ORL vyšetření k posouzení nálezu a případnému nasazení léčby. Letět letadlem určitě může, každopádně by se mněl vyhýbat vniknutí vody do "nemocného" ucha. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Petr8. 8. 2019

Dobrý den, jsem již třetím rokem na přetlakovém přístroji (apnoe). K zástavě dechu již nedochází. Protože však nadále ve spánku chrápu, uvažuji o další léčbě např. radiofrekvenční uvuloplastice. Dají se tyto dvě léčby zkombinovat?

Dobrý den, doporučuji se objednat do naší specializované ORL ambulance na lince 9842 nebo 9822, kde se komplexně věnujeme problematice chrápání a spánkového apnoe. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Markéta30. 7. 2019

Dobrý den, již delší dobu mám bolesti v pravém uchu. Bolest mění charakter i intenzitu. Někdy je to bolest pulzující, někdy bodavá, někdy pocit jako při zánětu, někdy tupá. Večer, když spím na pravé straně probudí mě bolest. Jako při překrvení. Musím se lehounce otočit na druhou stranu. Někdy v noci mám pocit jakoby tekutiny v uchu, ale ne vody, spíše krve. Poté, když ráno vstanu mám takový silný…

Dobrý den, Pokud byl ORL nález v pořádku, dle popsaných příznaků se s největší pravděpodobností bude jednat o neuralgickou bolest trojklanného nervu, při které jsou příznaky identické s těmi, co popisujete, typická noční bolest s vystřelováním do čelisti a spánku, až celá polovina hlavy. Doporučuji určitě doplnit neurologické vyšetření a jejich léčbu. S pozdravem MUDr. Olšavová