Marta13. 4. 2019

Dobrý den, před 3 týdny mi gynekoložka diagnostikovala genitalni herpes, na opary jsem nikdy netrpěla, manžel také ne, spolu jsme přes 10 let, nevěrný mi údajně nebyl. Mohla jsem HSV chytnout od manžela, který příznaky nikdy neměl (je u HSV možný asymptomický přenos, nebo jen symptomický - dotykem oparu s kůží?) Manžel si došel na testy protilatek k HSV, prosím o vysvětlení laboratorních výsledků: IgM 1,52 IgG 3,49 (pravdepodobne anamneticka hladina protilatek, hraniční hodnota IgM protilatek může být způsobena nespecifickou reakcí). Co dělat, aby nedošlo k recidivě (pozn. jsem po 2 porodech, momentálně kojím). Děkuji.

Dobrý den, genitální opar patří mezi pohlavně přenosné infekce. Je možný v životě jen jeden i několik do roka. Přenos je samozřejmě možný při výsevu puchýřků, ale je možný i když klasický výsev není přítomný/ jak sama zmiňujete/. Výsledky testu manžela jste v podstatě zhodnotila sama. Virus přežívá v organismu , aktivuje se při nadměrné zátěži, stresu. nemoci apod. Při akutním projevu HSV. Pokud se výsevy opakují často, dají se antivirotika užívat v nižší dávce delší dobu. V literatuře se doporučuje užívání zinku a vitaminu C. Preparát Isoprinosin, který výrazně snižuje častost výskytu výsevů je předepisován imunologem v daných indikacích. S pozdravem MUDr. V. Pavlů