Gabriela22. 7. 2016

Dobrý deň, chcela by som poprosit o radu, názor. 1x som mala predčasný pôrod v 26 tt.Pri druhom teho sa mal krčok prevent. zašit, neurobilo sa, lekárka nechcela umelo zasahovať, pokiaľ to nebolo potrebné. Keď však už bolo treba, že krčok začal povoľovať, už sa to nedalo, lebo to bolo natoľko otvorené, že sa s tým nič nedalo spraviť.Povolilo to tak behom týždňa v 21tt. Čiže opäť sa to skončilo neúspešne. Všetky vyšetrenia hematologické, endokrinologické, genetika, infektológia všetko bolo ok,bez nálezov.Teraz som opäť teho v 12tt. beriem utrogestan doteraz 2x2 a teraz by som mala ešte 2-3 tyz. 2x1. Preventívne mi lekár dal fraxiparine, ale som naň mala alergickú reakciu, tak mi zmenil na clexane 0,2. Ten by som mala pichať až do konca teho, aj keď z hematológie žiaden nález nebol, že pre istotu preventívne. Momentálne mi lekár povedal,že krčok sa preventívne nezašíva,až keď je otvorený na 2 cm. Iný lekár mi povedal, že utrogestan už postupne vysadiť,keď je ukončený 12 tt. Pokiaľ hematologické výsledky sú ok, zbytočné pichanie clexanu a jeho názor krčok aj keď drží po 15tt. určite zašiť. Sú to odlišné názory, neviem, komu veriť, čo urobiť.Bojím sa, aby to opäť neskončilo ako moje 2 predošlé teho. Mám na mater. myóm, ktorý je veľký 3,3cm.Neviem, či to môže mať tiež nejaký vplyv na teho. Prípadne, či sa clexane 0,2 picha preventívne pri kľudovom režime,aby nedošlo k hustnutiu krvi.Prosím Vás o radu, príp. Váš názor. Vopred ďakujem.

Dobrý den, preventivní cerlage je výkon, který se na našem pracovišti prování, a dle mého názoru by ve Vašem případě byl indikovaný, samozřejmě za daných podmínek. Nízkomolekulární heparin / Fraxiparin, Clexane atd/ se těhotným aplikuje ve většině případů na doporučení hematologa, ev. internisty či lékaře z Centra asistované reprodukce. Myom 3,3 cm nemusí být problémem v těhotenství , záleží na jeho uložení a růstu během gravidity.