Je libo tomatovou polévku, nebo spíš zeleninový krém s chřestem? A máte chuť na zapečené brambory s telecím ragú, nebo dáte přednost candátovi na kmíně? To je jen namátkový výběr z menu, které dnes mají k dispozici pacienti v Rehabilitační nemocnici Beroun, kde tým kuchařů boří zažitou představu o nemocniční stravě bez chuti a nápadu.
Role Ondřeje Slaniny v novém konceptu stravování v Nemocnici Hořovice a Beroun spočívá ve vymýšlení receptur, a to ve spolupráci s nutričními specialisty. Na starosti má také zaškolení místních týmů kuchařů.
„Práce se špičkovými kuchaři je vždy obohacující a přínosná. Moderní gastronomie, stejně tak jako ostatní oblasti, se neustále vyvíjí, a tak i my jsme načerpali spousty nových poznatků a zkušeností,“ hodnotí spolupráci se slavným kolegou šéfkuchař berounské nemocnice Lukáš Vydra, který lahůdky zprostředkovává zdejším pacientům.
Pro Ondřeje Slaninu jde o naplnění jednoho z profesních cílů. „Chtěl jsem podobný projekt změny stravování v nemocnici dělat už dávno, když jsem viděl, jak je to jinde hrozné,“ říká slavný šéfkuchař. Při tvorbě jídelníčku musel i on brát v úvahu specifické návyky českých jedlíků, a to včetně obliby smažených jídel. Ani ta v jídelníčku nechybí, ovšem ve speciální úpravě, která tolik nezatěžuje trávení a s produkcí řetězců rychlého stravování se nedá srovnat. Pacienti si tak mohou dopřát svou oblíbenou úpravu masa v trochu jiném kabátě, a to v podobě kuřecích stripsů v panko strouhance.
„Používáme vždy pouze kvalitní a čerstvé suroviny plné živin a chutí."
Cílem nového jídelníčku, který v Rehabilitační nemocnici Beroun funguje od 5. dubna, je, aby z menu vymizela těžká jídla jako knedlíky a omáčky. „Používáme vždy pouze kvalitní, čerstvé suroviny, pokrmy obsahují dostatek živin a jídlo se tak stává nejen plnohodnotným, ale i chutným zážitkem, a přispívá k rychlejší regeneraci,“ říká nutriční terapeutka Kristýna Vodenková, DiS.
Ondřej Slanina jí dává za pravdu, když zdůrazňuje, že jídla z nového menu jsou především pestrá a z kvalitních surovin. Výsledkem změny má být nejen vyvážená strava, ale také zpříjemnění každého dne pobytu v nemocnici. Menu se navíc bude měnit každé tři až čtyři měsíce podle ročního období.