Správná výživa nezbytně patří ke kvalitní léčbě pacientů

6. 6. 2017

Nutriční terapeut. Pojem, který už dnes asi není pro řadu lidí neznámý. Ale víme, co vše zajišťuje a řeší v nemocnici?

„Vlastně hlavním úkolem je, abychom pacientům zajistili zdravou a pestrou stravu, která by jim chutnala, i když u různých diet je to pochopitelně někdy složitější, ale snažíme se,“ řekla nám hlavní nutriční terapeutka Rehabilitační nemocnice Beroun Adéla Čížková, DiS. Ale co vše se za touto, s úsměvem vyslovenou, větou skrývá? Součinnost při sestavování jídelníčku, kontrola kvality stravy, zajišťované stravovacím provozem, sestavování stravovacích plánů pro jednotlivé pacienty dle jejich diagnózy a mnohé další. Určitě je však třeba zdůraznit, že mezi velice důležité úkoly nutriční terapeutky v berounské nemocnici patří vše, co je spojeno s nutričním screeningem. S tím, že je třeba připomenout, že ve zdravotnických zařízeních stále příliš běžný není. O co jde? S pacientem se při příjmu k hospitalizaci vyplní stručný nutriční dotazník, který slouží k posouzení stavu výživy pacienta a rychle se zjistí, zda je ohrožen malnutricí - čili nedostatečnou výživou. Pokud ano, individuální péčí se právě nutriční terapeut, ve spolupráci s dalším zdravotnickým personálem, snaží s konkrétním pacientem tento stav změnit. Provádí hodnocení denního příjmu potravy, doporučuje vhodné potravinové doplňky, ve spolupráci s ošetřujícím lékařem pak edukuje pacienta i jeho blízké o nejvhodnější výživě. „Mám velkou radost, že se nám to docela daří protože riziko, které z malnutrice, či-li špatného stavu výživy vyplývá, je velké. Asi není třeba říkat, že výživa člověka je velice důležitá a rozhodně léčebný proces významně ovlivňuje,“ zdůraznila Adéla Čížková.

Během letošního Dne zdraví, který pořádala na berounském náměstí Nemocnice Hořovice ve spolupráci s Rehabilitační nemocnicí Beroun, byl velký zájem příchozích o monitor stavby lidského těla. Tento přístroj, který berounská nemocnice vlastní, totiž dokáže určit nejen váhu člověka, ale i celkovou vodu, proteiny, kostní/nekostní minerály, tukovou hmotu, kostní a svalovou hmotu. Každý si odnesl vytištěné výsledky měření a připravený materiál s tipy, jak shodit přebytečná kila a zároveň ozdravit svůj jídelníček, na druhé straně listu pak recepty na chutné zdravé občerstvení. Speciální zeleninové jednohubky, fazolové brownies, koláč bez mouky atd. mohli lidé hned ochutnat, v Rehabilitační nemocnici v Berouně je speciálně pro tuto akci připravili. Autorem receptů i tím, který měl při Dni zdraví skutečně hodně napilno, navíc s každým, kdo měl zájem, výsledek zkonzultoval a případně doporučil i nějakou změnu v jídelníčku i životním stylu, byla právě vedoucí nutriční terapeutka Rehabilitační nemocnice Beroun Adéla Čížková. To jen na okraj, jako důkaz, že její práce je skutečně různorodá.

 

 

 

 

 

Galerie

application/pdf
application/pdf